Σάββατο 20 Απρίλη 2019 - Κυριακή 21 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Δεν πάει άλλο με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες! Αλλάζουμε την κατάσταση!

Διακήρυξη της ΑΣΕ μπροστά στις εκλογές για το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την ΟΛΜΕ και με αυτές τις συνδικαλιστικές ηγεσίες! Αξιοποιούμε τις αρχαιρεσίες για το Συνέδριο της Ομοσπονδίας! Αλλάζουμε την κατάσταση»! Με αυτό το κάλεσμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», μπροστά στις εκλογές που έχουν ξεκινήσει στις ΕΛΜΕ της χώρας για το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Αναλυτικά, στη Διακήρυξη της ΑΣΕ σημειώνεται:

«Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ. Από αυτό το Συνέδριο θα εκλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας καθώς και αντιπρόσωποι για το 37ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικές αρχαιρεσίες. Απ' αυτές θα κριθεί τι Ομοσπονδία θα έχουμε τα επόμενα δυο χρονιά. Ολοι εμείς, που έχουμε αγανακτήσει για τη στάση και τον ρόλο της ΟΛΜΕ, τώρα είναι στα δικά μας χέρια να αλλάξουμε την κατάσταση!

Πάρε μέρος στις αρχαιρεσίες, δώσε τη μάχη, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ΔΣ της ΟΛΜΕ

Η συμμετοχή σου είναι κρίσιμο ζήτημα. Αφορά τον αγώνα για την ίδια τη ζωή μας!

Αυτό που λέει η πλειοψηφία των εργαζομένων στους τόπους δουλειάς, ότι "αν δεν υπήρχε το ΠΑΜΕ, φύλλο δεν θα κουνιόταν", "μόνο το ΠΑΜΕ μπαίνει μπροστά για να οργανωθούν οι αγώνες", "μόνο το ΠΑΜΕ πήρε πάνω του την αντιπαράθεση με τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ", αυτό λοιπόν είναι ανάγκη να εκφραστεί ως πλειοψηφικό ρεύμα μέσα στην κάλπη!

Εν προκειμένω, να εκφραστεί με την αποφασιστική ενίσχυση του ψηφοδελτίου της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών", που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, για ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, για την ανασύνταξη του κινήματος, τη λαϊκή αντεπίθεση.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Το προηγούμενο διάστημα, τα σωματεία, οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση, σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τους συναδέλφους:

  • Μπήκαμε μπροστά στις μαζικές, μαχητικές τριήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών) ενάντια στην τροπολογία των απολύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγώνες μας έφεραν στο προσκήνιο το δίκαιο αίτημα για μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών. Στριμώξαμε την κυβέρνηση και αποκαλύψαμε τις ψεύτικες προεκλογικές της υποσχέσεις για 20 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κάτω από τη δύναμη του συλλογικού αγώνα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να θεσμοθετήσει την άδεια ανατροφής 3,5 μηνών αλλά και τις 15 επιπλέον μέρες αναρρωτικής για βαριά νοσήματα στους αναπληρωτές.

Η κυβέρνηση, αντί να ικανοποιήσει το αίτημα για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, απάντησε με τα ΜΑΤ και την κρατική βία.

Το αίτημα και οι αγώνες αυτοί δεν στηρίχθηκαν από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΔΑΚΕ - ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ/ΠΑΣΚ, αφού επί της ουσίας συντάχθηκαν με την κυβερνητική επιχειρηματολογία (ανέφικτο αίτημα, λαϊκίστικο κ.λπ.). Υπήρξαν και συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως αυτή των "Παρεμβάσεων", που πρότειναν ως κριτήρια στο διορισμό των αναπληρωτών "το πτυχίο και την προϋπηρεσία", διευκολύνοντας έτσι την κυβερνητική επιχειρηματολογία, αφού ανοιχτά πλέον προτείνουν την επαναφορά της επετηρίδας!

Κλιμακώσαμε την πάλη μας και δώσαμε συνέχεια μαζί με άλλους κλάδους του Δημοσίου, για την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυτή η πρωτοβουλία, με συμμετοχή πάνω από 150 συνδικαλιστικών οργανώσεων του Δημοσίου και οι δυο μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, ήταν η πιο σημαντική προσπάθεια κοινής δράσης και συντονισμού που έγινε ποτέ στο χώρο του Δημοσίου, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αυτές οι κινητοποιήσεις υπονομεύτηκαν ανοιχτά, όχι μόνο από τον παλιό και νέο κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και από την ηγεσία των "Παρεμβάσεων". Οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις στους χιλιάδες αναπληρωτές, που τους περιμένει η απόλυση και η αβεβαιότητα για το μέλλον.

  • Τα συνδικάτα της ταξικής πάλης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν και δίνουν καθημερινά τη μάχη για να απαλλαγεί το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα από τη συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ! Να απαλλαγεί από όλους τους εργατοπατέρες, από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τον κύριο "8.000 τον μήνα".

Οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΚ/ΣΥΡΙΖΑ στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, αντί να καταδικάσουν το συνέδριο - παρωδία της ΓΣΕΕ, με 53 νόθους αντιπροσώπους, με ιδιοκτήτες Ανώνυμων Εταιρειών, που είχαν την ιδιότητα του συνέδρου, έβγαλαν ψήφισμα με το οποίο εξέφραζαν την "ανησυχία τους για την κατάσταση" και ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους προς τη ΓΣΕΕ! "Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει"... Και η ηγεσία των "Παρεμβάσεων" όμως απλώς "κοιτούσε τα τρένα να περνούν...", δεν έκανε τίποτα, ήταν παντελώς άφαντη! Κατά τ' άλλα μεγάλες κουβέντες για "κινήματα ρήξης και ανατροπής, ενάντια στον γραφειοκρατικό και αστικοποιημένο συνδικαλισμό"! Εκεί, στην ηγεσία των "Παρεμβάσεων" ας το καταλάβουν καλά, κινήματα και ανατροπές εξ αποστάσεως με δελτία Τύπου και με mail δεν γίνονται! Πολύ περισσότερο δεν γίνονται με επιθέσεις απέναντι στο ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα της ταξικής πάλης.

  • Δώσαμε τη μάχη για να μην περάσουν οι αντιδραστικές - αναχρονιστικές αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Οι αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάνουν το Λύκειο πιο ταξικό, περιορίζουν τα μαθήματα Γενικής Παιδείας, "εξαφανίζουν" μια ολόκληρη τάξη κάνοντάς την προπαρασκευαστική για τις εξετάσεις. Το σχολείο που φτιάχνουν αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού γιγαντώνει την ανάγκη των μαθητών για φροντιστήριο.
  • Τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μαζί με τις συνταξιουχικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπεράσπισαν τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, την επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, την κάλυψη όλων των απωλειών. Μόνο τη χρονιά που μας πέρασε, πραγματοποίησαν πάνω από 160 μεγαλειώδεις πανελλαδικές κινητοποιήσεις! Παλέψαμε και παλεύουμε για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, που μας οδηγούν στη δουλειά μέχρι τα 67. Απαιτούμε εδώ και τώρα την καταβολή του 25% των αποδοχών και του υπολογισμού του στις συντάξιμες αποδοχές για τους συναδέλφους που ήταν σε διαθεσιμότητα.
  • Μπήκαμε μπροστά, ώστε να μην εφαρμοστεί η αντιδραστική "αξιολόγηση" όλων των κυβερνήσεων στην Εκπαίδευση και σε όλο το Δημόσιο. Ακυρώθηκε στην πράξη τόσο η "αξιολόγηση" του Μητσοτάκη όσο και των Κατρούγκαλου, Βερναρδάκη, Γεροβασίλη.

Σε αντίθεση με τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΠΕΚ/ΠΑΣΚ), που "γράφει στα παλιά της τα παπούτσια" τις αποφάσεις 35 ΕΛΜΕ για "απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα", συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην περάσει η αυτοαξιολόγηση - αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

  • Μπήκαμε στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υποδεχτήκαμε όλα τα θύματα των άδικων πολέμων, όλα τα προσφυγόπουλα, για να ενταχθούν στα σχολεία με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και τις υλικοτεχνικές υποδομές, σε όλη την Ελλάδα.

Πρωτοστατήσαμε με απεργίες και κινητοποιήσεις, όπως π.χ. αυτή στη Σάμο, για τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, που έχουν ξεριζωθεί απ' τις χώρες τους. Βάλαμε στο στόχαστρο την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που με τις αποφάσεις τους εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες ανθρώπους, παρά τη θέλησή τους, σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Απαιτούμε το κλείσιμο όλων των hot spot, των κάτεργων τύπου Μόριας και τον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από όλα τα νησιά και όλη τη χώρα.

Αυτές οι κινητοποιήσεις, που έκαναν τα σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα των νησιών, με αυτά τα αιτήματα, αντιμετωπίστηκαν από τη ΔΑΚΕ με κηρύγματα μίσους απέναντι στα προσφυγόπουλα, με εθνικιστική και ακροδεξιά ρητορική και επιχειρηματολογία. Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝΕΚ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ/"Παρεμβάσεις", χωρίς ίχνος ντροπής, με κοινή γραμμή, κοινά επιχειρήματα, τις χαρακτήρισαν "ρατσιστικές απεργίες"!

Μέσα από την ίδια τη ζωή, στους αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, το ΠΑΜΕ αναδείχθηκε ως ηγετική δύναμη στο εργατικό - λαϊκό κίνημα!

Από τα ίδια τα πράγματα αποδεικνύεται ότι μόνο το ΠΑΜΕ μπορεί να γίνει το αντίπαλο δέος!

Ολα τα παραπάνω αποτελούν κριτήριο ψήφου! Γι' αυτό στις σημερινές συνθήκες η ενδυνάμωση και η συμπόρευση με το ΠΑΜΕ, η ψήφος στην "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών" είναι άκρως απαραίτητη! Αφορά κάθε συνάδελφο!

Αυτοί που υπόσχονταν ότι με έναν νόμο και ένα άρθρο «θα έσκιζαν τα μνημόνια», ψήφισαν και 3ο μνημόνιο και τώρα δυναμώνουν την αντιλαϊκή επίθεση!

Τώρα όλοι μαζί, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, επιχειρηματικοί όμιλοι, στηρίζουν και εφαρμόζουν τους 1.000 και πλέον μνημονιακούς νόμους, που τσακίζουν τις ζωές μας. Οσο και να ψάξει κανείς ουσιαστικές διαφορές, δεν θα βρει ανάμεσά τους. Γι' αυτό επιχειρούν να στήσουν ψευτοδιλήμματα περί "προόδου και συντήρησης"! Θέλουν να παγιδέψουν τους εργαζόμενους στη λογική του "μικρότερου κακού", στην αντιλαϊκή στρατηγική, που υπηρετούν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με τα άλλα κόμματα - τσόντες του νέου διπολισμού, που πάντα οδηγεί στο "μεγαλύτερο κακό".

Το προοδευτικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ σε τίποτα δεν διαφέρει από το συντηρητικό μέτωπο της ΝΔ. Και τα δυο είναι μέρος του μαύρου μετώπου των τραπεζιτών, του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Προοδευτικό μέτωπο με μνημόνια διαρκείας μέχρι το 2060, με τραπεζίτες, με ΝΑΤΟ, ΕΕ, με τον "διαβολικά καλό" Τραμπ και τις ευλογίες του Πάπα, δεν γίνεται!

Ο ΣΥΡΙΖΑ κραδαίνει τον "μπαμπούλα του Μητσοτάκη", όταν την ίδια στιγμή έχει βγάλει όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του συστήματος και των μεγάλων συμφερόντων. Στην κυριολεξία έχει πάρει από τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη την "μπουκιά μέσα από το στόμα".

Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Απέναντι στις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που στήνονται, μια επιλογή έχουμε: Να καταδικάσουμε με ενιαίο πολιτικό και συνδικαλιστικό κριτήριο την αντιλαϊκή πολιτική παντού! Στους αγώνες, στα σωματεία, στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές, στις ευρωεκλογές, όπου μας δοθεί η ευκαιρία!

Αλλαξε την κατάσταση στην ΟΛΜΕ!

Στήριξε - Ψήφισε "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών", το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τρεις τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Η πρώτη έχει θέμα «Ρύθμιση για φοιτητές και απόφοιτους Τμημάτων που συγχωνεύονται, απορροφώνται, καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο» και αφορά τη λήψη μέτρων για την αυτόματη εξίσωση των αποφοίτων Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με τους αντίστοιχους αποφοίτους των νέων Τμημάτων που προκύπτουν, με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας μαθημάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις, παράλληλα με τη δυνατότητα να δοθούν εξετάσεις στα μαθήματα αυτά που ο υποψήφιος επιθυμεί. Ειδικότερα, το προτεινόμενο άρθρο αναφέρει: «Στον νόμο 4186/2013, όπως τροποποιήθηκε από τους νόμους 4342/2015 και 4351/2015, προστίθεται στο άρθρο 4, εδάφιο, με έναρξη ισχύος από το ακαδημαϊκό έτος 2020 - 2021, στο οποίο διατυπώνονται τα εξής: "Οι υποψήφιοι για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν το δικαίωμα κατοχύρωσης βαθμολογίας σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενα. Το δικαίωμα αυτό εκτείνεται δυνητικά σε πάνω από μια εξεταστικές δοκιμασίες"».

Τέλος, κατατέθηκε τροπολογία με την οποία προτείνεται η δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών και σπουδαστών που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα με αυτά που έχουν εισαχθεί. Η πρόβλεψη αυτή αφορά παιδιά με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, με γονείς άνεργους, με αδερφούς-ές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καθώς και παιδιά που τα ίδια ή οι γονείς τους ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργοι, τρίτεκνοι - πολύτεκνοι, ΑμεΑ). Προβλέπεται επίσης δυνατότητα μετεγγραφής για εισακτέους σε Τμήματα ΤΕΙ εκτός περιφέρειας Αττικής, που πληρούν τα κριτήρια μετεγγραφής, όπως κατατίθενται, και έχουν εισαχθεί σε Τμήματα αντίστοιχα των πρώην ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά, όπως αυτά αντιστοιχίζονται πλέον στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Οπως τονίζεται, η συγκεκριμένη ρύθμιση προϋποθέτει την ουσιαστική στήριξη των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλίζονται ο αναγκαίος εξοπλισμός τους, το απαραίτητο επιστημονικό και λοιπό δυναμικό, η δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές, τα δωρεάν συγγράμματα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθούν μέτρα για ουσιαστική ένταξη στις δομές Προσχολικής Αγωγής

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης να στήσει προκάτ για νήπια και προνήπια ακόμα και σε Γυμνάσια και Λύκεια

Με προκάτ ακόμα και σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σκοπεύει η κυβέρνηση να «καλύψει» τις ανάγκες των νηπιαγωγείων, όπως προκύπτει από το άρθρο 225 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

Αφού προχώρησε στην καθιέρωση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς να τη συνοδεύσει με την αντίστοιχη χρηματοδότηση που θα διασφαλίζει τους όρους εφαρμογής της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τώρα έρχεται με ρύθμιση που επιτρέπει την τοποθέτηση και διατήρηση προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών νηπιαγωγείου, ελαφράς μορφής, με τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους, σε σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για 4 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 ακόμα, αλλά και σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση της κυβέρνησης, τονίζονται τα εξής:

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας, πέρα από τα άλλα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί με το νομοσχέδιο που φέρνει για ψήφιση με κλειστά τα σχολεία και τα ΑΕΙ, κάνει ένα ακόμα πιο επικίνδυνο βήμα.

Με το άρθρο 225, ανοίγει τον δρόμο για την τοποθέτηση προκάτ νηπιαγωγείων σε Δημοτικά, τα οποία θα μείνουν τουλάχιστον για έξι χρόνια, και μάλιστα προχωρά στην απαράδεκτη ρύθμιση να στήνονται προκάτ για τετράχρονα και πεντάχρονα παιδιά ακόμα και σε Γυμνάσια και Λύκεια!

Να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη διάταξη για στήσιμο προκάτ σε Λύκεια και Γυμνάσια.

Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για ουσιαστική και όχι πρόχειρη ένταξη των νηπίων και των προνηπίων στις δομές Προσχολικής Αγωγής. Να βρει χρήματα από τα εκατομμύρια που χαρίζει στους επιχειρηματικούς ομίλους και από τα δισ. που πληρώνει ο λαός μας για το ΝΑΤΟ».

Αντιδράσεις και από φορείς

Την εξέλιξη αυτή καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους και φορείς που σχετίζονται με τους χώρους της Εκπαίδευσης όπως η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που μεταξύ άλλων τονίζει: «Πιστεύουμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει δεκτό ένα τέτοιο άρθρο, που καταλύει κάθε έννοια εκπαιδευτικής διαδικασίας για 4χρονα και 5χρονα παιδιά, φέροντάς τα σε επαφή με 17χρονα και 18χρονα με μόνο διαχωριστικό μεταξύ τους κάποια κάγκελα. Επιμένουμε πως η θέσπιση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής από μόνη της δεν αρκεί για την ουσιαστική πραγματοποίησή της, χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση για την κατασκευή σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών και τη στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό».

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» σημειώνει: «Ως εργαζόμενοι στην ΚτΥπ, αλλά και ως γονείς, κατανοούμε ότι επείγει να εξευρεθεί σχολική στέγη για εκατοντάδες νήπια. Ομως εξίσου αν όχι πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι αυτή η προσωρινή "λύση" δεν θα γίνει μόνιμη, θα αφορά σε απολύτως επείγουσες ανάγκες, η εγκατάσταση θα γίνει κυρίως σε ελεύθερα οικόπεδα, θα πληροί τους βασικούς όρους διαβίωσης, υγείας και ασφάλειας και θα ληφθούν όλες οι προβλέψεις ώστε αυτές οι λυόμενες αίθουσες να διαμορφωθούν όσο γίνεται καλύτερα, με γνώμονα ότι θα στεγάσουν νήπια». Και προσθέτει: «Τίποτα από τα παραπάνω δεν διασφαλίζεται στη νομοθετική ρύθμιση που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή και είναι απαράδεκτο ότι επί της ουσίας δίνεται κατεύθυνση να γεμίσει η χώρα με λυόμενα νηπιαγωγεία».

Συλλαλητήρια τη Μ. Δευτέρα ενάντια στο νομοσχέδιο - σκούπα

Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ. στο Σύνταγμα καλούν φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, σωματεία

INTIME NEWS

Με συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα, 22 Απρίλη, στις 6.30 το απόγευμα στο Σύνταγμα, φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικά και άλλα εργατικά σωματεία συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας μια συνήθη πια τακτική, φέρνει προς ψήφιση με κλειστά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο που συζητείται τη Μ. Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για το Λύκειο. Η ψήφισή του φέρνει περιορισμό της Γενικής Παιδείας στη Β' Λυκείου, μετατροπή της Γ' τάξης σε φροντιστήριο για τις πανελλαδικές και νέες εξεταστικές δοκιμασίες που αυξάνουν τον ανταγωνισμό και την πρόσδεση του Λυκείου στη διαδικασία των εξετάσεων. Επίσης, νομοθετείται ένα σαρωτικό κύμα συγχωνεύσεων και άλλων αλλαγών στο τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα Ιδρύματα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη, στο πλαίσιο της αλλαγής της «αρχιτεκτονικής» της Ανώτατης Εκπαίδευσης προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, εντείνονται τα δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές μέσα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, γίνονται βήματα στην αναγνώριση των τίτλων που προσφέρουν τα κολέγια.

Στις αποφάσεις και στα καλέσματα συμμετοχής από φορείς για το συλλαλητήριο της Μ. Δευτέρας τονίζονται το αντιδραστικό περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου για το Λύκειο και η μεθόδευση της κυβέρνησης να το φέρει άρον άρον για ψήφιση, παρά τις αντιδράσεις.

Για την κινητοποίηση έχουν οριστεί προσυγκεντρώσεις στις 6 μ.μ. ως εξής:

  • Στα Προπύλαια για τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών και τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
  • Στην Παλιά Βουλή για τα εργατικά σωματεία, την ΑΣΓΜΕ και άλλους μαζικούς φορείς.

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του απευθύνεται στα συνδικάτα, στις Ομοσπονδίες, στα Εργατικά Κέντρα, και καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν όσα φέρνει το νομοσχέδιο, με συμμετοχή στην κινητοποίηση. Στη συγκέντρωση για το νομοσχέδιο καλούν επίσης η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

«Οι μαθητές στους δρόμους, ακόμα και τη Μ. Δευτέρα», δηλώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση και στέλνοντας στο υπουργείο Παιδείας το μήνυμα: «Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να παραιτηθούμε από τον αγώνα μας για ένα σχολείο που να μας μορφώνει ολόπλευρα και να μη μας εξοντώνει! Αυτό το νομοσχέδιο εμείς το έχουμε ήδη καταψηφίσει!».

Κάλεσμα στους γονείς να δώσουν το «παρών» απευθύνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και μουσικοί, μετά από κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Καλέσματα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνουν επίσης πρωτοβάθμιες ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και η ΟΛΜΕ.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας: Παιδαγωγικού, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Φαρμακευτικής, ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΣΕΤ ΠΑΔΑ, ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, Σχολή Μηχανικών ΠΑΔΑ, Τμήμα Φωτογραφίας ΠΑΔΑ. Επίσης οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΕΥΠ, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φαρμακευτικής, Ηλεκτρολόγων, Οικοτρόφων, Πολιτικών Μηχανικών, Η/Υ, Θεατρικών Σπουδών, Φυσικού, Μαθηματικού, Γεωλογικού Πάτρας. Οι Σύλλογοι Φυτικής Παραγωγής, Ειδικής Αγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών Θεσσαλίας. Μαθηματικού Σάμου. Οικοτρόφων ΤΕΙ και ΣΔΟ ΤΕΙ Χαλκίδας. ΤΕΙ Χανίων. Α' έτος Τμήματος Πληροφορικής της ΣΤΕΦ Ηρακλείου.

Κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, οι Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Πολιτικού, ΜΜΕ, ΣΕΦΑΑ, Φυσικού, Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Μαθηματικού, Κτηνιατρικής του ΑΠΘ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Τα μουσικά σχολεία να μη γίνουν «πλυντήριο» του ΝΑΤΟ!

«Τα μουσικά σχολεία της χώρας μας δεν θα γίνουν "πλυντήριο" για τα εγκλήματα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ», δηλώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) με αφορμή σχετικές εκδηλώσεις που ετοιμάζονται σε σχολεία. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Από καταγγελίες συναδέλφων μας μουσικών - δασκάλων στα Μουσικά Σχολεία μάθαμε πως σχεδιάζονται εκδηλώσεις στα μουσικά σχολεία της χώρας με συμμετοχή στρατιωτικής μπάντας του αμερικάνικου στρατού και του ΝΑΤΟ. Πρόκειται για μια απαράδεκτη προσπάθεια "ξεπλύματος" του ιμπεριαλισμού, που στοχεύει κατευθείαν στη συνείδηση της νεολαίας, των μαθητών. Επιδιώκουν να κρύψουν πως στη συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού το ΝΑΤΟ έχει ταυτιστεί με τη χούντα 1967 - 1974, με τη διχοτόμηση της Κύπρου, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη. Εργα του ΝΑΤΟ αποτελούν οι φρικιαστικές εικόνες του πολέμου, τα παιδιά που πνίγονται στο Αιγαίο στην προσπάθειά τους να φύγουν από την κόλαση του πολέμου και της πείνας, η καθημερινή σφαγή νέων παιδιών στην Παλαιστίνη από τη "σύμμαχο" χώρα του Ισραήλ.

Χαιρετίζουμε τις αντιδράσεις μαθητών, καθηγητών και γονέων, που ακύρωσαν σχεδιασμούς για ανάλογες εκδηλώσεις στα Μουσικά Σχολεία Αλίμου και Πειραιά. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν στην επιχείρηση "ξεπλύματος" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ που στήνεται από διάφορα "πρόθυμα" στελέχη του υπουργείου Παιδείας. Να μην επιτρέψουμε στους μακελάρηδες των λαών να διαφημίζουν το φιλανθρωπικό τους έργο στα σχολεία της χώρας μας. Να παρθούν αποφάσεις καταδίκης μέσα στους Συλλόγους Καθηγητών, στους Συλλόγους Γονέων, στα μαθητικά συμβούλια. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί φονιάδες είναι ανεπιθύμητοι από τον ελληνικό λαό».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org