Στο Σύνταγμα, στις 18.30 η συγκέντρωση στην Αθήνα - Στο Αγαλμα Βενιζέλου, την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη
Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα.
Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται την ίδια μέρα στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συνελεύσεις και συσκέψεις, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, προετοιμάζουν την απάντησή τους στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο προς όφελος του κεφαλαίου. Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση σε όσα ήδη ματώνουν το λαό και σε όσα ετοιμάζεται να προσθέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, μέσα από την τρίτη «αξιολόγηση», τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, τη μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού και της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.
Μέσα από τις πρωτοβουλίες τους προτάσσουν διεκδικήσεις με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες: Παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, διεκδικούν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, αγωνίζονται για την κάλυψη των απωλειών των συνταξιούχων.
Παράλληλα, προετοιμάζουν την κλιμάκωση της απάντησης των εργαζομένων και με πανελλαδική απεργία, μπροστά στην επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τα νέα εμπόδια που επιδιώκει να θέσει στην κήρυξη απεργίας. Σχετικό κάλεσμα, εκτός από το ΠΑΜΕ, έχουν απευθύνει εννέα Ομοσπονδίες εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ η συζήτηση συνεχίζεται καθημερινά σε συνελεύσεις, συνεδριάσεις και συσκέψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ηδη, το σχετικό κάλεσμα των Ομοσπονδιών προσυπογράφουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και τα εξής συνδικάτα: Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, εργαζομένων ΕΒΓΑ, TASTY FOODS, ΦΑΓΕ, Κατεργασίας Ξύλου Αττικής, Εργαζομένων Φάρμακου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής και Νήσων, Εργαζομένων LIDL ΒΙΠΕ Πατρών, Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κ. Μακεδονίας, Οικοδόμων Ηρακλείου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Παράλληλα με την προετοιμασία των συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προστίθενται νέα καλέσματα για κινητοποιήσεις στις 9 Νοέμβρη και σε άλλες πόλεις:
-- Στην Καλαμάτα, σωματεία καλούν σε συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη.
-- Στην Τρίπολη, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Πετρινού.
-- Στην Κόρινθο, το αντίστοιχο ραντεβού έχει οριστεί στο Περιβολάκι, στις 6 μ.μ.
-- Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει κινητοποίηση, στις 6.30 μ.μ., μπροστά από τα γραφεία του.
-- Στην Κέρκυρα, σωματεία καλούν σε κινητοποίηση στις 6 μ.μ., στην πλατεία Σαρόκο.
-- Στην Κω, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου οργανώνει κινητοποίηση, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.
Επίσης, η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο με αντίστοιχο περιεχόμενο, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα.
Ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει πανεργατική συγκέντρωση την Τετάρτη 8/11, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Κάλεσμα σε ενώσεις και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ, ενώ το δικό τους «παρών» θα δώσουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
Σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).
Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου της Αττικής, συνδικάτα των ΟΤΑ προχωρούν στην οργάνωση συσκέψεων. Ετσι, σήμερα Πέμπτη το Παράρτημα Πειραιά του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής οργανώνει σύσκεψη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ενώ την ίδια ώρα το Παράρτημα Ελευσίνας του Συνδικάτου κάνει σύσκεψη στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής.
Τα συλλαλητήρια, με το περιεχόμενο και τα συνθήματά τους, είναι ενταγμένα στις μάχες που δίνουν τα σωματεία σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους. Είναι συνδεδεμένα με την προσπάθεια για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων μέσα από κινητοποιήσεις σε μεγάλα εργοτάξια στον κλάδο των Κατασκευών («Αστέρας» Βουλιαγμένης, ΑΓΓΕΜΑΡ, Μουσείο Γουλανδρή), στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, στον κλάδο των Τροφίμων, στον ΟΤΕ. Είναι μέρος του αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την απληρωσιά, όπως στα πρακτορεία διανομής Τύπου, ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών και πρωτοπόρων εργαζομένων.
Τέλος, η μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων συνδέεται με τις αγωνιστικές παρεμβάσεις σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και φορέων ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών.
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Στη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στις 9 Νοέμβρη
-- Εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Ρεπορτάζ από τη Γενική Συνέλευση για τη συζήτηση και έγκριση κλαδικής ΣΣΕ, με πρόταση που κατατέθηκε μετά από δεκάδες κινητοποιήσεις
-- Αυτοαπασχολούμενοι: Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του αγωνιστικού δεκαήμερου δράσης που διοργανώνουν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ
-- Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Με περιφερειακές συσκέψεις και συνεδριάσεις Συλλόγων και Ομοσπονδιών ετοιμάζονται για τις επόμενες μάχες
Στην Αττική, παραστάσεις διαμαρτυρίας έγιναν στα Ειρηνοδικεία Καλλιθέας και Κορωπίου. Στην Καλλιθέα, κάτω από το βάρος της κινητοποίησης δεν προχώρησε η προγραμματισμένη υπόθεση πλειστηριασμού ακινήτου οικογένειας της περιοχής. Αντίστοιχα, στο Κορωπί κάτω από την παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Λαϊκών Επιτροπών και εργατικών σωματείων της περιοχής, δεν έγιναν οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί σπιτιών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 6/11 και κάθε Δευτέρα, από τις 6 μ.μ., εκπρόσωποι της Επιτροπής που συγκρότησε η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ για την παροχή βοήθειας και την οργάνωση της πάλης ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, θα βρίσκονται στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β). Τηλέφωνα καθημερινής επικοινωνίας: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265.
Στη Θεσσαλονίκη παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της πόλης πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της πόλης, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις για την υπεράσπιση των λαϊκών οικογενειών. Στην είσοδο των δικαστηρίων άνοιξαν πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Οργάνωση και αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων λαϊκών νοικοκυριών». Θυμίζουμε ότι η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ έχει συγκροτήσει Επιτροπή για την πάλη ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς (τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310.23.31.34).
Σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο Τρικάλων προχώρησαν, χτες, εκπρόσωποι εργατικών σωματείων. Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη 7/11, στις 11 π.μ., με παράσταση διαμαρτυρίας και περιοδεία ενημέρωσης στο Δικαστικό Μέγαρο και την Τετάρτη 8/11, στις 3.30 μ.μ., με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ώρα που είναι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί. Από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς έχουν οριστεί υπεύθυνοι για την παροχή συμβουλών και την οργάνωση της πάλης (τηλέφωνα καθημερινής επικοινωνίας: 697.36.09.128, 698.97.83.530, 697.36.03.270, 693.21.54.411, 693.42.76.468, 698.37.52.050).
Αντίστοιχη κινητοποίηση ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς θα πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, την Τετάρτη 8/11, στις 9 π.μ., στη ΔΟΥ Κοζάνης.
Σε περιφερειακές συσκέψεις με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία προχωρά η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με αιχμή τον αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις για τους εργαζόμενους του κλάδου. «Ο συντονισμός του αγώνα με τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου και η οργάνωση περισσότερων εργαζομένων σε αυτά θα έχει καταλυτικό ρόλο στα αποτελέσματα αυτής της μάχης», τονίζει η Ομοσπονδία και καλεί στις συσκέψεις όλα τα σωματεία, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη της ή όχι.
Εχουν προγραμματιστεί οι εξής περιφερειακές συσκέψεις: Θεσσαλία, Σάββατο 4/11, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Αττική, Κυριακή 5/11, 10.30 π.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Πειραιώς 1, 7ος όροφος). Εύβοια - Βοιωτία, Δευτέρα 6/11, 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας (Χαλκίδα). Πελοπόννησος, Τετάρτη 8/11, 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας. Μακεδονία, Σάββατο 18/11, 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αχαΐα, Κυριακή 19/11, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Κρήτη, Σάββατο 25/11, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Ηπειρος, Κυριακή 3/12, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.
Γενική Συνέλευση πραγματοποίησαν την Παρασκευή 27/10 οι εργαζόμενοι στο τυπογραφείο της «Νίκης Εκτυπωτικής» και της «Βιβλιοσυνεργατικής», για το ζήτημα των ενσήμων τους. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, η εργοδοσία των δύο εταιρειών φαίνεται να μην έχει καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές για μήνες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν τα ένσημα ή να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να θεωρήσουν τα βιβλιάρια υγείας.
Επιπλέον, το Συνδικάτο αναφέρει ότι «από πλευράς της διοίκησης, παρά τις καθησυχαστικές της δεσμεύσεις, προαναγγέλθηκαν περαιτέρω αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των συγκεκριμένων εργαζομένων».
Στη συνέλευση, το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου κάλεσαν σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη διεκδίκηση όλων των δικαιωμάτων τους. Ξεκαθάρισαν πως βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και είναι στη διάθεσή τους για να αξιοποιήσουν κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης, καθώς και κάθε νόμιμο μέσο. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν και οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που δίνει «γην και ύδωρ» στην εργοδοσία για να καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα και να συνεχίζει να κερδοφορεί ανενόχλητη. Κοινή απόφαση όλων των εργαζομένων ήταν πως δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν κανένα από τα εργασιακά τους δικαιώματα, ούτε πρόκειται να χαρίζουν ένσημα που δικαιούνται.
Το σχέδιο ΣΣΕ με ικανοποιητικούς όρους ήρθε μετά από εννιά μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων
Μετά από εννέα περίπου μήνες πολύμορφων κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στη Ζώνη βρίσκονται μια ανάσα από την υπογραφή Σύμβασης, με ικανοποιητικούς όρους.
Το αποτέλεσμα αυτό δεν εφησυχάζει το Συνδικάτο, το οποίο ήδη οργανώνει το επόμενο βήμα του αγώνα, τη μάχη για να εφαρμοστεί η Σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες, για όλους τους εργαζόμενους.
Το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) περιλαμβάνει μεροκάματα με σημαντικές αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων. Οσον αφορά το ωράριο, κατοχυρώνει το 7ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, καθώς και δύο διαλείμματα. Προβλέπει 100% προσαύξηση στην υπερωρία από την πρώτη ώρα με ανώτερο όριο τις τρεις ώρες. Επίσης, ορίζει πως ένας εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος από το πρώτο μεροκάματο, ενώ προβλέπει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Μέσα στη Σύμβαση θεσμοθετούνται τα Δώρα, ο 13ος και ο 14ος μισθός. Επίσης, η Σύμβαση προβλέπεται να έχει πανελλαδική ισχύ, διάρκεια μέχρι το τέλος του 2018 και μετενέργεια για τρία χρόνια μετά τη λήξη της.
«Από την αρχή του χρόνου δίνουμε έναν αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για το χώρο», σημείωσε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου.
Απεργίες, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς και συνελεύσεις, κινητοποιήσεις μαζί με Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία στο Πέραμα και τον Πειραιά, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, είναι μερικές από τις μορφές πάλης που επέλεξαν οι εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, κατάφεραν να εφαρμοστεί σχεδόν στο σύνολο των επιχειρήσεων το 7ωρο και να υπογραφούν πάνω από 80 επιχειρησιακές συμβάσεις.
Ο Ακης Αντωνίου υπενθύμισε πως η εξέλιξη της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης θα έρθει μετά από επτά και πλέον χρόνια - ανάλογα με την ειδικότητα - χωρίς Σύμβαση. Οπως εξήγησε, ο αγώνας αυτός έστειλε μήνυμα στην εργοδοσία, που δεν περίμενε «ότι θα σηκώναμε κεφάλι να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν πάρει», αλλά και στις κυβερνήσεις και την ΕΕ πως οι εργαζόμενοι «όσο δύσκολη και να 'ναι η κατάσταση, θα οργανώνονται, θα διεκδικούν αυτά που μας κλέβουν κάθε μέρα». Υπογράμμισε ότι μετά την υπογραφή της Σύμβασης «ξεκινάει το επόμενο βήμα που αφορά την εφαρμογή της και για τον τελευταίο εργαζόμενο», τονίζοντας την ανάγκη οι νέοι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν τους χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής να πάρουν τη θέση τους στο Συνδικάτο και τη δράση του.
Τη διαδικασία μέσα από την οποία το Συνδικάτο προσπάθησε να χτίσει από την αρχή βήμα - βήμα τη Σύμβαση, συνόψισε ο πρόεδρός του, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.
Υπενθύμισε πως οι εργοδότες στην πρώτη συνάντηση, στις αρχές του έτους, ήθελαν συζήτηση «από μηδενική βάση», δηλαδή μεροκάματα με βάση τα ψίχουλα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, κατάργηση του 7ώρου, των διαλειμμάτων, αποδοχή της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την ανεργία και την εξαθλίωση των τελευταίων χρόνων, από τους νόμους των κυβερνήσεων που έχουν εξαλείψει τις Συλλογικές Συμβάσεις συνολικά για τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως κλάδου. Στην υποχώρηση των εργοδοτών, όπως τόνισε, καθοριστική σημασία είχε το γεγονός ότι όλος ο κλάδος, με την εξαίρεση μιας χούφτας εργαζομένων, στάθηκε συσπειρωμένος στο Συνδικάτο. «Αν υπάρχει αισιοδοξία ότι θα πάμε να την εφαρμόσουμε τη Σύμβαση, όχι εύκολα, είναι γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στον κλάδο», τόνισε και πρόσθεσε πως το μεγαλύτερο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι η δύναμη που έχουν όταν παλεύουν ενωμένοι.
Ιδιαίτερα για το 7ωρο, ο Σ. Πουλικόγιαννης επισήμανε πως πρόκειται για μια κατάκτηση κόντρα στο ρεύμα: Πρόσφατα, όπως υπενθύμισε, η COSCO, με τη συμφωνία της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΟΜΥΛΕ, το κατάργησε για τους εργαζόμενους σε μια σειρά ειδικότητες στο λιμάνι και μάλιστα χωρίς να «ανοίξει μύτη». Αντίστοιχα, έχει καταργηθεί για ειδικότητες ακόμα και σε μεταλλεία και ορυχεία. «Είναι μια κατάκτηση να κρατήσουμε το ωράριο, το οποίο δεν μετριέται σε τέσσερα και πέντε ευρώ, κόντρα στο ρεύμα», σχολίασε.
«Η Σύμβαση είναι ένα σοβαρό εργαλείο, μια κατάκτηση της εργατικής τάξης», που τα τελευταία χρόνια δέχεται την επίθεση κυβερνήσεων και εργοδοτών, υπογράμμισε ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόσθεσε όμως πως ακόμα και η καλύτερη Σύμβαση δεν αρκεί για να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Εξηγώντας την αξία που έχει, ιδιαίτερα στις σημερινές αντίξοες συνθήκες, η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, επισήμανε πως με όπλο αυτήν οι εργαζόμενοι με καλύτερους όρους θα παλέψουν για να μπει τέρμα στη σημερινή πραγματικότητα που τους βάζει τη θηλιά να διαπραγματεύονται μόνοι τους με τον εργοδότη τους όρους της δουλειάς, στην πραγματικότητα που κάθε εργοδότης πληρώνει ό,τι μεροκάματο θέλει, έτσι που οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο αμείβονται με άλλο μεροκάματο και ασφαλίζονται με διαφορετικό ένσημο.
Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν την Κυριακή 5 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου, καθώς η αντεργατική νομοθεσία προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων και αυτή την Κυριακή, με το πρόσχημα των «ενδιάμεσων εκπτώσεων».
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κλάδο του Εμπορίου «να πάρουν απόφαση για απεργία στις 5 Νοέμβρη και να παλέψουν αγωνιστικά ενάντια στο σχεδιασμό για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας», οργανώνοντας συγκεντρώσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις, περιοδείες στις πόλεις και στους χώρους δουλειάς. «Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας», τονίζει, «δεν είναι αγώνας που χάθηκε αλλά μάχη που βρίσκεται μπροστά μας. Είναι αγώνας που πρέπει να δοθεί συνολικά με βάση τις ανάγκες μας, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις, στο ωράριο».
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β), και σε απεργιακές παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, υπογραμμίζοντας: «Δεν αντέχουμε άλλο να δουλεύουμε ασταμάτητα 7 μέρες τη βδομάδα». Υπενθυμίζει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι από το Μάη μέχρι σήμερα έχουν υποχρεωθεί να δουλεύουν καθημερινά, με βάση το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τώρα καλούνται να δουλέψουν, στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου για τις 8 Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά, ενώ μπροστά τους έχουν το εορταστικό ωράριο τις Κυριακές του Δεκέμβρη, τις πρωτοβουλίες τύπου «Black Friday» και «Λευκές Νύχτες».
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους, με αίτημα τη νομική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, καλεί η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, σε πολύμορφες κινητοποιήσεις την Κυριακή για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας καλούν σωματεία και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων.
Το συνέδριο έχει ως σύνθημα τα λόγια του ποιητή Βλ. Μαγιακόφσκι «Το μέλλον δεν θα έρθει μονάχο του... εάν δεν πάρουμε μέτρα και εμείς», και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην οργάνωση της νεολαίας στα συνδικάτα αφού μεταφέρεται πείρα από τη δράση των ταξικών συνδικάτων και των νέων εργαζομένων από όλο τον κόσμο. Αναπτύσσεται προβληματισμός γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι, αλλά και για την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των νέων εργαζομένων και ανέργων στα συνδικάτα.
Με τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών άνοιξε το αγωνιστικό δεκαήμερο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ
Με τη χτεσινή κινητοποίηση ουσιαστικά ξεκίνησε το αγωνιστικό δεκαήμερο δράσης της ΠΑΣΕΒΕ, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις.
«Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» φώναξαν οι αυτοαπασχολούμενοι που συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί έξω από την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης, όπου και έγραψαν τη διεκδίκησή τους για «αφορολόγητο όριο τώρα». Με τα πανό και τα συνθήματά τους, σηματοδότησαν ότι μόνο με ένα ισχυρό κίνημα, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και όλους όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, μπορούν να διεκδικήσουν την ανάκτηση των βαρύτατων απωλειών που έχουν υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης συνταξιουχικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.
Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Να σημειωθεί ότι για μια ακόμη φορά από την πλευρά του υπουργείου ειπώθηκε στους συγκεντρωμένους ότι δεν υπάρχει κανένα στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του για να δεχτεί αντιπροσωπεία τους, παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση είχε εξαγγελθεί εδώ και αρκετές μέρες. Επειτα από αρκετή ώρα, και αφού οι συγκεντρωμένοι είχαν αποκλείσει συμβολικά την είσοδο του υπουργείου, εκπρόσωπος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, παρέλαβε το υπόμνημα με τα αιτήματα της κινητοποίησης...
Τη στάση της κυβέρνησης στηλίτευσε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), ξεκαθαρίζοντας ότι οι αυτοαπασχολούμενοι «θα είμαστε εδώ πιο μαζικά, πιο μαχητικά. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τις 9 του μήνα» και το συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.
«Η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική δεν αφήνει περιθώριο επιβίωσης στους αυτοαπασχολούμενους υδραυλικούς, όπως βέβαια και στο σύνολο των επαγγελματιών» είπε στον «Ριζοσπάστη» ο Θ. Στρουμπούλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Υδραυλικών Αττικής, σημειώνοντας επίσης ότι στον κλάδο του για περισσότερους από τους μισούς συναδέλφους του «η επιβίωση στο επάγγελμα τείνει να γίνει ακατόρθωτη». «Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε, θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας για τη συσπείρωση του κλάδου στο αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς τόσο από τα γενικά μέτρα που μας ισοπεδώνουν όσο και τα ειδικά που αφορούν τον κλάδο μας, όπως η αδειοδότηση νέων υδραυλικών, γίνεται φανερό ότι παραδινόμαστε βορά στις μεγάλες τεχνικές εταιρίες...».
Ανάλογη είναι φυσικά η κατάσταση και στους υπόλοιπους κλάδους: Οπως δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Χαραλαμπίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ξυλουργών Αθήνας, «οι συνάδελφοι πνίγονται από τα χρέη και τα συνεχή χαράτσια, συνεχώς αυξάνονται οι περιπτώσεις πλειστηριασμών και κατασχέσεων και οι σχετικές καταγγελίες στο σωματείο μας από συναδέλφους που ζητούν βοήθεια».
Για τις «κοινές ανησυχίες και τα κοινά προβλήματα» που μοιράζονται οι συνταξιούχοι με τους εν ενεργεία επαγγελματίες μίλησε στην εφημερίδα ο Π. Γαλανόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι «οι περικοπές στις συντάξεις, η υποβάθμιση και συνεχής εμπορευματοποίηση του αγαθού της Υγείας, που εξαθλιώνουν σήμερα τους συνταξιούχους βιοπαλαιστές, είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που καταστρέφει τους αυτοαπασχολούμενους, τσακίζει μισθούς και δικαιώματα των εργαζομένων, υποβαθμίζει τις σπουδές των νέων, επιτίθεται συνολικά στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα».
Αγωνιστική κινητοποίηση, ενάντια στον αφανισμό των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, πραγματοποίησε χτες και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ.
Μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί με αυτοκινητοπομπή κατευθύνθηκαν αρχικά προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στη συνέχεια πέρασαν από τις γειτονιές του κέντρου της πόλης και των δυτικών συνοικιών, με τα τραγούδια και τα συνθήματα αντίστασης και αγώνα να μεταδίδονται μέσα από μεγαφωνικά συστήματα στο πέρασμά τους.
Με την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων συνεχίστηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Ασκηση Υπαίθριων Εμπορικών Δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις», το οποίο η κυβέρνηση διαφημίζει, όπως φαίνεται και από την αιτιολογική έκθεση, ως νομοθετική ρύθμιση για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών «στο πλαίσιο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης»...
Στο πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου περιέχονται άρθρα που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο. Επιγραμματικά, προβλέπονται μεταξύ άλλων η έκδοση ειδικού κανονισμού λειτουργίας από το δήμο ή την περιφέρεια, τήρηση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των χορηγούμενων αδειών, το ύψος των προστίμων σε περιπτώσεις παράβασης, ο περιορισμός των προστίμων σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, η μη μεταβίβαση των αδειών σε συγγενικά πρόσωπα, ενώ εισάγεται η λεγόμενη «αγορά καταναλωτών» κ.ά.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιέχονται ρυθμίσεις που αφορούν τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, με χαρακτηριστικότερες αυτές που προβλέπουν τη δυνατότητα συμμετοχής των Επιμελητηρίων σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής επισήμανε ότι «με το νομοσχέδιο κωδικοποιούνται ό,τι νομοθετήματα υπήρχαν μέχρι τώρα, ενώ με τη θέσπιση ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων χαρτογραφείται και ενεργοποιείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα για το μητρώο αδειών υπαίθριου εμπορίου, μητρώο ελέγχου και προστίμων και μητρώο λαϊκών αγορών κ.τ.λ. Αυτά από μόνα τους δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζουν και ότι θα υπάρξει ενίσχυση εισοδήματος των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών, όπως υποκριτικά προπαγανδίζει η κυβέρνηση».
Οπως τόνισε, οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας των εργαζομένων, η φοροεπιδρομή με τα απανωτά δυσβάσταχτα χαράτσια, που πλήττει εργαζόμενους, μικρεμπόρους, μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες, τα απανωτά αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των παραγωγών στο πλαίσιο των Οδηγιών της ΕΕ, «αποτελούν την αιτία της μείωσης της αγοραστικής δύναμης που φθάνει σε περικοπές ακόμη και στη διατροφή για την λαϊκή οικογένεια, που επηρεάζει και συμβάλλει στη μείωση του εισοδήματος των πωλητών του υπαίθριου εμπορίου. Ηδη οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές έχουν ξεκινήσει μια μικρή τάση μείωσης», ενώ παράλληλα, «η συγκέντρωση της αγοράς προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς σε μια χούφτα αλυσίδες και σούπερ μάρκετ».
Επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βοηθήσει τους μικρούς παραγωγούς και επαγγελματίες, πρέπει εδώ και τώρα «να επαναφέρει το ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, αυξημένο κατά 3.000 ευρώ κατά παιδί, και να εντάξει άμεσα σε αυτό επαγγελματίες πωλητές, αλλά και κάθε αυτοαπασχολούμενο, να καταργήσει τα διόδια, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος της μεταφοράς των προϊόντων στα ύψη».
«Περισσότερο προκλητική αλλά και επικίνδυνη» χαρακτήρισε την κυβερνητική προπαγάνδα «σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους ή και άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, για ίδρυση αγορών καταναλωτών. Καλλιεργείτε την απατηλή αντίληψη ότι κάποιες συλλογικότητες, αυτοδιαχειριζόμενες ομάδες καταναλωτών κ.λπ., μπορούν να αναλάβουν να εξορθολογίσουν την αγορά. Να προστατεύσουν τους καταναλωτές, να εξυγιάνουν τον καπιταλισμό».
Κατατοπιστικός ως προς τις «αγορές καταναλωτών» ήταν ο Κ. Κακαράτζας, πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά είναι η μετάλλαξη των "αγορών χωρίς μεσάζοντες" και που στο σύνολό τους είναι μια αμαρτωλή κατάσταση». Η εμπειρία έδειξε ότι «κάποιοι αετονύχηδες, εκμεταλλευόμενοι την ευαισθησία της κοινής γνώμης, έστησαν αυτές τις αγορές και στη συνέχεια κυκλώματα τις εκμεταλλεύτηκαν, διακινώντας μέσα από αυτές χιλιάδες τόνους εισαγόμενων προϊόντων χωρίς κανέναν έλεγχο, παραπλανώντας το καταναλωτικό κοινό». Ο ίδιος εξέφρασε τη ριζική, όπως είπε, αντίθεση του κλάδου στην κατάργηση της μεταβίβασης των αδειών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάγκη μαζικής συσπείρωσης των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων στους μαχόμενους Αγροτικούς Συλλόγους, αλλά και η ανάγκη ίδρυσης νέων συλλόγων για τη δημιουργία περισσότερων εστιών αντίστασης στη βάρβαρη αντιαγροτική πολιτική, τονίστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πρέβεζας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή. Στο συνέδριο έγινε απολογισμός της πλούσιας δράσης των Αγροτικών Συλλόγων - μελών της Ομοσπονδίας και επιβεβαιώθηκε η σταθερή συμπόρευση με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, χαρακτηρίζοντας το συντονισμό του συνεπούς αγροτικού κινήματος και την ενιαία δράση του ως τη μεγαλύτερη κατάκτηση των τελευταίων χρόνων.
Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Φωκίδας, από την οποία εκλέχτηκε και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη παραπέρα μαζικοποίησης του Συλλόγου, ενώ συζητήθηκε επίσης διεξοδικά ο συντονισμός της δράσης με άλλους αγωνιστικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, αφού όπως τονίστηκε «μόνο με αγώνα μπορούν οι αγρότες να διεκδικήσουν και να κατακτήσουν αυτά που τους ανήκουν». Χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας ο Τρύφωνας Κούτρας.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι περιφερειακές συσκέψεις που συγκαλούνται μετά από σχετική απόφαση που έλαβε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Μετά την ολοκλήρωσή τους, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, όπου θα οριστικοποιηθούν το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και το χρονοδιάγραμμα των πανελλαδικά συντονισμένων κινητοποιήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, περιφερειακή σύσκεψη συγκαλεί την Κυριακή 5/11 η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (Μανωλοπούλου και Μαγνησίας) στον Πύργο. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, των Αγροτικών Συλλόγων Ωλενίας Αχαΐας, Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας» και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου.
Περιφερειακή σύσκεψη διοργανώνει επίσης η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου την Κυριακή 12/11, στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας στην Τρίπολη, στις 12 το μεσημέρι. Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της προς τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, «ένα χρόνο τώρα δίνουμε τη μάχη ανάδειξης των προβλημάτων των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά». Καλεί σε συσπείρωση «στο δρόμο του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με συγκρότηση νέων Συλλόγων σε χωριά, την ουσιαστική λειτουργία των Αγροτικών Συλλόγων, με συνεδριάσεις, ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων με συσκέψεις και περιοδείες, οργάνωση αγωνιστικών διεκδικήσεων ανά περιοχή, συντονίζοντας παράλληλα τον αγώνα μας».
Σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Καλαμάτας καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου την Παρασκευή 10/11 στις 9 π.μ., μέρα κατά την οποία έχουν κληθεί να δικαστούν τέσσερις αγωνιστές μικρομεσαίοι αγρότες, τρεις από την διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και ο αντιπρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης.
Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι 4 αγρότες διώκονται «γιατί στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις το Γενάρη - Φλεβάρη του 2016, με απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας και στο συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας Καλαμάτας, ενάντια στη φοροαφαίμαξη και φοροληστεία των κυβερνήσεων - ΕΕ». Η ΟΑΣΠΠ απαιτεί να σταματήσουν όλα τα αγροτοδικεία και καλεί «τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, τους αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους από όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν τρομοκρατείται».