Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 3σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που είναι σε εξέλιξη και που προγραμματίζονται.
 • Καταγγελία για γενίκευση των διδάκτρων από εκλεγμένους στον Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής Αθήνας.
 • Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
 • Ο ΣΕΒ ζητά την πιο στενή προσαρμογή της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στις ανάγκες των επιχειρήσεων.
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για τις προσλήψεις

Eurokinissi

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η ανοιχτή διαδικτυακή σύσκεψη της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζομένων στην Εκπαίδευση, με αφορμή τα προβλήματα στις προσλήψεις και τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών στα σχολεία, που θα μεταφραστούν σε μεγάλα κενά και ελλείψεις για τους μαθητές, αλλά και σε αδικίες και απολύσεις για εκπαιδευτικούς που εργάζονται εδώ και χρόνια απ' άκρη σ' άκρη στην Ελλάδα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 8.30 μ.μ., στην πλατφόρμα Ζoom (https://bit.ly/3aopwc6) και θα μεταδοθεί ζωντανά στις σελίδες της Πρωτοβουλίας στο YouTube (https://bit.ly/2CpXu3j) και στο Facebook (https://bit.ly/31Taebm).

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της Πρωτοβουλίας περιλαμβάνει ακόμα, για την άλλη βδομάδα:

 • Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα του παραβόλου και των λαθών των πινάκων του ΑΣΕΠ, τη Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 10.30 π.μ.
 • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για όλα τα ζητήματα των αναπληρωτών ενόψει της νέας χρονιάς στο υπουργείο Παιδείας, την Τρίτη 25 Αυγούστου στις 11 π.μ.

Η Πρωτοβουλία καταγγέλλει ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί είτε εμφανίζονται ως «απορριφθέντες» από τους πίνακες διορισμών λόγω τεχνικών προβλημάτων του συστήματος (το παράβολο που στην πραγματικότητα είχαν πληρώσει, λάθη στη μοριοδότησή τους), είτε αλλάζει δραματικά η κατάταξή τους «εξαιτίας του νόμου - σφαγείο του Γαβρόγλου που τσακίζει την προϋπηρεσία». Παράλληλα αναφέρεται σε σενάρια που έχουν διαρρεύσει ότι δεν θα γίνουν στην πρώτη φάση προσλήψεις για παράλληλη στήριξη και Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ).

Αφού ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι μόνη απάντηση σε όλα αυτά είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση, η Πρωτοβουλία απαιτεί μεταξύ άλλων από το υπουργείο Παιδείας:

Να καλύψει όλα τα κενά σε μία φάση από την αρχή της χρονιάς, για όλες τις δομές και τις ειδικότητες, ώστε και όλοι οι μαθητές να έχουν τους εκπαιδευτικούς τους από την αρχή, να μη χαθεί ούτε μία ώρα μαθήματος. Να υπάρξει γενναία αύξηση των πιστώσεων για αναπληρωτές, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Μέτρα στήριξης της διαβίωσης των αναπληρωτών (δωρεάν μετακίνηση, στέγαση, σίτιση κ.ά.). Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όσον αφορά την τοποθέτησή τους στα σχολεία. Να λυθεί άμεσα, με πολιτική απόφαση, το ζήτημα του παραβόλου και να ενταχθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί κανονικά στους πίνακες. Να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη στη μοριοδότηση. Να μην απολυθεί κανείς.

Αποφάσεις στήριξης του πλαισίου αιτημάτων και των κινητοποιήσεων της Πρωτοβουλίας παίρνουν και πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, ανάμεσά τους οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου - Αγίου Ευστρατίου και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης», «Σεφέρης», «Αργύριος Μοσχίδης».

ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ» ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλουν τη γενίκευση προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα

Στην ίδρυση δύο νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων επί πληρωμή, με τίτλο «Παπυρολογία και Κλασική Γραμματεία» και «Λογοτεχνία, Σκέψη και Πολιτισμός στον Ελληνορωμαϊκό Κόσμο» προχώρησε το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, όπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής. Τα τέλη φοίτησης είναι 750 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε φοιτητή.

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ αναφέρουν:

«Οι φοιτητές και οι οικογένειές μας όλο το προηγούμενο διάστημα ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες που ήρθαν στο φως εξαιτίας της πανδημίας. Κυβέρνηση, υπουργείο, διοικήσεις δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ούτε φρόντισαν να εξοπλίσουν τα Ιδρύματα με προσωπικό και υποδομές για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στις νέες συνθήκες, μπροστά στην εξεταστική. Το μόνο που είδαμε είναι να δίνονται τεράστια πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που απέλυαν τους εργαζόμενους με το σωρό και δεν έδιναν καμία απάντηση στα προβλήματά μας, βυθίζοντάς μας στο άγχος. Ακόμα και τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, αντί να δοθεί χρηματοδότηση στα Ιδρύματα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους με την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, αντί να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση μονάχα κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους, σε μας και τις οικογένειές μας, για να μπορέσει να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το Τμήμα Φιλολογίας προχώρησε πίσω από την πλάτη των φοιτητών και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση στην ίδρυση δύο νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων επί πληρωμή, με τίτλο "Παπυρολογία και Κλασική Γραμματεία" και "Λογοτεχνία, Σκέψη και Πολιτισμός στον ελληνορωμαϊκό κόσμο". Τα τέλη φοίτησης είναι 750 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε φοιτητή. Τα συγκεκριμένα ΠΜΣ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά έρχονται να επιβεβαιώσουν πως το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα που ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική, στα Τμήματα Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Φιλολογικού, άνοιξε το δρόμο για τη γενίκευση διδάκτρων σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα. Η εξέλιξη αυτή είναι κομμένη και ραμμένη με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική που διαχρονικά υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, είναι συνέχεια και εφαρμογή στην πράξη των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και του νόμου Γαβρόγλου. Η ενίσχυση του "αυτοδιοίκητου" και της αυτονομίας των Ιδρυμάτων δίνει το ελεύθερο στις διοικήσεις να καλύπτουν τα κενά της υποχρηματοδότησης με μπίζνες, να αξιοποιούν τις όποιες υποδομές (κτίρια, προσωπικό) για προγράμματα όπως αυτά που τώρα ξεκινούν, σε βάρος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, που βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν την επιστήμη τους.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της διοίκησης του Τμήματος του Φιλολογικού, που μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε ότι τα δίδακτρα δεν θα εφαρμοστούν για το Τμήμα μας, αλλά δεν δίστασε να προχωρήσει σε συνέλευση από την οποία οι φοιτητές ήμασταν αποκλεισμένοι, για να εγκρίνει την επιβολή διδάκτρων χωρίς καμία ενημέρωση. Η προειδοποίηση των εκλεγμένων με την "Πανσπουδαστική" για καμία εμπιστοσύνη στη διοίκηση βγήκε αληθινή. Καλούμε κάθε φοιτητή να καταδικάσει στην πράξη αυτήν την απόφαση για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να καταδικάσει τα εμπόδια που μπαίνουν στις σπουδές και στο μέλλον μας. Ξέρουμε πολύ καλά πως ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας για να έχουμε σπουδές στο ύψος των αναγκών μας, με όλη την απαραίτητη γνώση ενταγμένη στο πτυχίο και αυτό να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, είναι η μόνη μας επιλογή κόντρα σε διοικήσεις, κυβερνήσεις και στα συμφέροντα που υπηρετούν.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας

Απαιτούμε:

 • Να λειτουργήσουν τα ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα, στελεχωμένα με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.
 • Κατάργηση όλων των διδάκτρων.
 • Εκτακτη κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων για κάλυψη όλων των αναγκών για την επαναλειτουργία τους (προσωπικό, υποδομές, καθαριότητα, υγειονομικός και τεχνικός εξοπλισμός).
 • Επίσημη ενημέρωση όλων των φοιτητών για κάθε ζήτημα που αφορά τις σπουδές τους.
 • Πρόσβαση όλων των φοιτητών στις διαδικασίες της συνέλευσης του Τμήματος».
Εκδηλώσεις που έγιναν και που προγραμματίζονται

Από την εκδήλωση στον Αποκόρωνα Χανίων
Από την εκδήλωση στον Αποκόρωνα Χανίων
Το ταξίδι του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αυτές τις μέρες συνεχίζεται και κάνει στάσεις σε πόλεις και χωριά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών παρευρέθηκαν στην προφεστιβαλική εκδήλωση στις Καλύβες Αποκόρωνα την οποία πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη η Τομεακή Οργάνωση Χανίων της ΚΝΕ.

Ο Θωμάς Μπέτσιος, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Χανίων της ΚΝΕ, στο χαιρετισμό του σημείωσε τη σημασία της πραγματοποίησης του Φεστιβάλ στις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και με όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας των επισκεπτών του. Ακολούθησε προβολή του ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο νομό κάνουν στάση αύριο Πέμπτη στο Καστέλι, όπου θα γίνει ομιλία από στέλεχος της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ. Οι κεντρικές εκδηλώσεις στο νομό είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, με πολιτική ομιλία από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Γιάννη Κότσιρα.

Με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό πραγματοποιήθηκε προφεστιβαλική εκδήλωση το βράδυ της περασμένης Κυριακής και στη Λευκάδα, στην κεντρική πλατεία των Τσουκαλάδων. Μίλησε η Βιβή Σταματέλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ, και ακολούθησε αφιέρωμα στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι από τους μουσικούς Βαγγέλη Βεροιώτη, Στέλιο Ζαβιτσάνο, Μαρία Ναστούλη και Διονύση Σκλαβενίτη. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην πλατεία Τσουκαλάδων στη Λευκάδα
Στην πλατεία Τσουκαλάδων στη Λευκάδα
Το επόμενο ραντεβού δόθηκε για την Παρασκευή 21 Αυγούστου, στο κεντρικό Φεστιβάλ στο Πάρκο Παραλίας στην πόλη της Λευκάδας.

Σε Σπάρτη και Αργοστόλι αυτή τη βδομάδα

Στο Πάρκο Ευαγγελίστριας στη Σπάρτη, την Παρασκευή 21 Αυγούστου στις 20.30, γίνονται οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Λακωνία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αντιπολεμικό αφιέρωμα σε μορφή βίντεο από την ΟΒ μαθητών της ΚΝΕ, με τίτλο «Ξέρει να σκέφτεται...». Ομιλία από τον Γιώργο Λάμπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Λαϊκό πρόγραμμα από τοπικό συγκρότημα.

Στο χώρο επίσης θα υπάρχουν: Εκθεση ταμπλό με τίτλο «Μπαίνουμε μπροστά για την προστασία του περιβάλλοντος, λέμε όχι στην εμπορευματοποίησή του». Εκθεση ταμπλό με τίτλο «Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες». Εκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» με νέες εκδόσεις.

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επισκεπτών ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, θα τηρούνται αποστάσεις και οι επισκέπτες θα παρακολουθούν τις εκδηλώσεις αποκλειστικά καθιστοί. «Λαμβάνουμε υπόψη τις εκάστοτε εξελίξεις με την πανδημία και τα μέτρα που προτείνει η επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των υπόλοιπων επισκεπτών του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"!», σημειώνουν.

Αντίστοιχο ραντεβού δίνει η Τομεακή Οργάνωση Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, το Σάββατο 22 Αυγούστου στο Αργοστόλι, στην πλατεία Βαλλιάνου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμό από τον Αντρέα Βαλεντή, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, ομιλία από την Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, και συναυλία με τους Sober on Tuxedos. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η καπιταλιστική κρίση στο επίκεντρο της Κεντρικής Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Από την περσινή διαδραστική έκθεση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Από την περσινή διαδραστική έκθεση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του και θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, στις 10, 11, 12 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», θα λειτουργήσει, εκτός των άλλων, μια Κεντρική Εκθεση, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και θα έχει θέμα: «Στις κρίσεις ξεσπά μια κοινωνική επιδημία που σε κάθε άλλη προηγούμενη εποχή θα φαινόταν σαν παραφροσύνη» (Κ. Μαρξ)... «Ο σοσιαλισμός δεν είναι παραφροσύνη, αλλά το τέλος κάθε παραφροσύνης» (Μπ. Μπρεχτ). Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην καπιταλιστική κρίση που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμια κλίμακα, με βαρύ τίμημα για την εργατική τάξη και το λαό, αλλά και στην πρωτοπόρα διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, τη μοναδική ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους.

Μέσα από την Εκθεση ο επισκέπτης θα μπορέσει να ανιχνεύσει τις αιτίες που προκαλούν τις κρίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα, «γεννημένες» από τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και τις νομοτέλειές του, καθώς επίσης και τις κάλπικες «υποσχέσεις» των αστικών κομμάτων για την καπιταλιστική ανάπτυξη που τάχα θα είναι «δίκαιη» και θα είναι για «όλους».


Η Εκθεση, ακόμη, θίγει το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνονται στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, τη μοναδική ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους και το λαό, μακριά από κρίσεις - πολέμους - εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό.

Αναλυτικά, η Εκθεση περιλαμβάνει τις εξής 5 ενότητες:

 • «Η κοινωνία όλο και περισσότερο χωρίζεται σε δύο μεγάλα εχθρικά στρατόπεδα, την αστική τάξη και το προλεταριάτο», στην οποία γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν οι μεγάλες αντιθέσεις που γεννάει το καπιταλιστικό σύστημα, μεταξύ της δυνατότητας που ίδια η εποχή προσφέρει για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και της πραγματικότητας που ζει η εργατική τάξη, μέσα από παραδείγματα της περιόδου της πανδημίας και γενικότερα.
 • «Η "ανάπτυξη" της ψαλίδας μεταξύ του πλούτου που παράγουμε και του πλούτου που καρπωνόμαστε», όπου απαντιέται το ερώτημα αν μπορούμε να περιμένουμε ότι μία ενδεχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη θα εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς ή νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ενώ αξιοποιούνται και παραδείγματα από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
 • «Οι αστικές σχέσεις έγιναν πολύ στενές για να συμπεριλάβουν τα κέρδη που δημιουργήθηκαν από αυτές», όπου γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί τι είναι η κρίση, τι σημαίνει για την παραγωγή στον καπιταλισμό, και από πού προκύπτει, σε αντιπαράθεση με τα αίτια της κρίσης που προσπαθούν να παρουσιάσουν στο λαό για να κρύψουν τον μεγάλο «ένοχο», που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.
 • «Ο πόλεμός τους γεννιέται από την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα», όπου μέσα και από τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά φαίνονται οι αγιάτρευτες αντιθέσεις των καπιταλιστών για τη μοιρασιά των ενεργειακών κοιτασμάτων, των δρόμων μεταφοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απάντηση του κάλπικου διλήμματος «συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία», που παρουσιάζει σήμερα η αστική τάξη για να συσκοτίσει τον υπονομευτικό ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή.
 • «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή», όπου θα παρουσιάζονται οι νομοτέλειες του σοσιαλισμού, με ποιον τρόπο θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά και πώς θα εξαλειφθούν οι κρίσεις διά παντός. Συνδέοντας το νήμα με το «σήμερα», μέσα από ντοκουμέντα και δράσεις, δίνεται η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάδειξη αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που αποτελεί την ελπίδα του λαού και της νεολαίας για να ζήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες.


Στην Εκθεση θα υπάρχουν διαδραστικές μορφές όπως timelines, infographics, βίντεο και πλούσιο οπτικό υλικό.

ΖΑΓΟΡΑ ΠΗΛΙΟΥ
Παρουσίαση του βιβλίου «Η κατήχηση των χωρικών»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Ζαγορά, τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιάννης Κορδάτος, η εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης του έργου του, «Η κατήχηση των χωρικών», από τις Oργανώσεις Ζαγοράς Πηλίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ ξεναγήθηκαν από τον Βασίλη Τσαπράζη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του Κόμματος, στη γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γ. Κορδάτος, και παρουσιάστηκε ένα σύντομο ιστορικό της ζωής του. Η παλιά πετρόχτιστη οικία όπου μεγάλωσε ο ιστορικός έχει καταρρεύσει και διασώζονται ορισμένες πλευρές - ερείπια του σπιτιού του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον Λαυρέντη Κουρελά, στέλεχος της ΚΝΕ, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο συγγραφέας Θανάσης Βογιατζής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική περίοδο ίδρυσης του ΚΚΕ το 1918, στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην ανάγκη διαφώτισης του λαού και των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών, που βρίσκονταν σε πνευματική εξαθλίωση, με τις ιδέες του μαρξισμού και του κομμουνισμού. Οπως τόνισε, «το βιβλίο "Η κατήχηση των χωρικών" ξεχωρίζει από τα άλλα έργα του Κορδάτου για την προπαγανδιστική του δύναμη, για την προσπάθεια με μορφή διαλόγων να προπαγανδίσει τις θέσεις για την απελευθέρωση των φτωχών βιοπαλαιστών αγροτών από τα δεσμά της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης».

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θ. Βογιατζής αναφέρθηκε σε ιστορικά γεγονότα από την πόλη του Βόλου την περίοδο που γράφτηκε το έργο του Γ. Κορδάτου, συνδέοντάς τα με το καινούργιο του βιβλίο που εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή», με τίτλο «Η Νίκη μας και πάλι πρωτάθλημα θα πάρει», και αφορά την ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος του Βόλου σε διάστημα σχεδόν 60 χρόνων.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Ο ΣΕΒ ζητά την πιο στενή προσαρμογή της στις ανάγκες των επιχειρήσεων

Με στόχο η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) να παίξει πιο ενεργό ρόλο στην καπιταλιστική οικονομία και στις κάθε φορά ανάγκες των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, κυκλοφόρησε πρόσφατα ειδικό special report του ΣΕΒ, υπό τον τίτλο «Μεταρρύθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης: Κλειδί για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με καλύτερες και περισσότερες δουλειές για τους νέους». Για τον ΣΕΒ ξεκαθαρίζεται από την αρχή πως «η αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ) (...) επιδιώκει να διευκολύνει την ένταξη των αποφοίτων της στην αγορά εργασίας, καλύπτοντας, ταυτόχρονα, τις ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό αντίστοιχων προσόντων».

Στο φόντο των αλλαγών που διαμορφώνουν η λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας και τονίζοντας ότι «η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση αναγνωρίζεται ως κλειδί για την αναπτυξιακή στρατηγική της Ενωσης, που προωθεί την προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων "στις μεταλλαγές της βιομηχανίας και στις αλλαγές των συστημάτων παραγωγής" με στοχευμένα χρηματοδοτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες», ο ΣΕΒ ζητά την επιτάχυνση εκείνων των μέτρων που θα εκσυγχρονίσουν την ΕΕΚ, θα την κάνουν πιο «ελκυστική» για τους μαθητές, αφού, όπως διαπιστώνει, «στην Ελλάδα η ΕΕΚ δεν έχει πετύχει ουσιαστικά ούτε την ένταξη των αποφοίτων της στην αγορά εργασίας ούτε την κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων. Αναπόφευκτα θεωρείται δεύτερη, αν όχι ύστατη επιλογή». Σε αυτήν τη βάση παραθέτει τα στοιχεία των ετών 2015 - 2017 για την Ελλάδα, που λένε ότι το 2017, μόνο το 28,8% των σπουδαστών της ανώτερης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιλέγει την αρχική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 47,8%.

Ταυτόχρονα διαπιστώνουν πως «στην Ελλάδα η απασχόληση των αποφοίτων της αρχικής ΕΕΚ είναι σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από την αντίστοιχη των αποφοίτων της γενικής Εκπαίδευσης, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι απόφοιτοι της αρχικής ΕΕΚ απολαμβάνουν υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης». Ο καημός τους δεν είναι γιατί δεν βρίσκουν δουλειά οι απόφοιτοι, αλλά το πώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα εξασφαλίζουν φθηνό εργατικό δυναμικό.

Ζητούν απευθείας εμπλοκή των επιχειρήσεων στο σχεδιασμό και τη λειτουργία της ΕΕΚ

Απέναντι σε διαπιστωμένα προβλήματα που προσπαθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες να αντιμετωπίσουν για να αυξήσουν την «ελκυστικότητα» της ΕΕΚ, ο ΣΕΒ καταθέτει μια σειρά από προτάσεις, που τις διαπερνά σαν νήμα η προσπάθεια να εμπλακούν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των δομών της ΕΕΚ. Ετσι, για παράδειγμα, ζητά «συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, με θεσμικά αναγνωρισμένο ρόλο, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης του συστήματος ΕΕΚ». Επίσης, προτείνει τη δημιουργία Κλαδικών Συμβουλίων Δεξιοτήτων, με τη συμβολή κλαδικών και άλλων συλλογικών φορέων εκπροσώπησης επιχειρήσεων, που «μπορούν να διαπιστώνουν αναδυόμενες ανάγκες σε επαγγέλματα και δεξιότητες». Οι επιχειρήσεις, δηλαδή, να αποφασίζουν και να παραγγέλνουν τις προσφερόμενες ειδικότητες της ΕΕΚ.

Το μεγάλο ντέρτι τους δε είναι τα προγράμματα σπουδών, αφού, όπως διαπιστώνουν, «η απουσία των επιχειρήσεων από το σχεδιασμό και την οργάνωση της ΕΕΚ, κυρίως στο επίπεδο επιλογής των ειδικοτήτων και καθορισμού του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, και η εν γένει περιορισμένη αλληλεπίδραση και συνεργασία των υπευθύνων χάραξης και εφαρμογής στρατηγικής με την επιχειρηματική κοινότητα περιορίζουν τη διασύνδεση της παρεχόμενης εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τελικά απομακρύνουν την ΕΕΚ από την κεντρική θεσμική αποστολή της». Ταυτόχρονα τονίζουν πως «το εκπαιδευτικό περιεχόμενο και οι μηχανισμοί αξιολόγησης και αναγνώρισης των προσόντων που αποκτώνται καθορίζονται χωρίς καμία σύνδεση με τις τρέχουσες πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας και της αγοράς εργασίας». Σε αυτήν τη βάση, με στόχο οι δομές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης να προσανατολιστούν στην παραγωγή εργατικού δυναμικού κομμένου και ραμμένου στα μέτρα των επιχειρήσεων, ζητάνε την άμεση παρέμβασή τους στον σχεδιασμό του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών με βάση τους βασικούς προσανατολισμούς του κεφαλαίου, σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο.

Η συζήτηση για το «χάσμα δεξιοτήτων» ουσιαστικά αναδεικνύει το χάσμα μεταξύ των συμφερόντων των νέων αποφοίτων και του κεφαλαίου. Οι μεν αναζητούν ποιοτικές σπουδές που θα τους εξασφαλίζουν δουλειά στο αντικείμενό τους, με καλούς όρους και πλήρη δικαιώματα. Οι δε αναζητούν ευέλικτο προς εκμετάλλευση εργατικό δυναμικό, που θα μπορούν κάθε τόσο να το βγάζουν για... απόσυρση και να το αντικαθιστούν με τα... νέα μοντέλα. Το χάσμα είναι αγεφύρωτο. Κανένα συμφέρον δεν έχουν οι νέοι να υιοθετήσουν τις θέσεις των αστών για την Εκπαίδευση.

Αποκεντρωμένες μονάδες με ασφυκτικό έλεγχο από τις ίδιες τις επιχειρήσεις

Δύο βασικές στοχεύσεις του κεφαλαίου συνολικά για την Εκπαίδευση, που συναντάμε σταθερά στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, έχουν κομβικό ρόλο και στο συγκεκριμένο δελτίο του ΣΕΒ για την ΕΕΚ: Αποκέντρωση και αξιολόγηση.

Ο ΣΕΒ προτείνει: «Υιοθέτηση αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης και ενίσχυση της αυτονομίας των εκπαιδευτικών μονάδων της ΕΕΚ, με στόχο τη σταδιακή μετατόπιση της ευθύνης για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το κράτος στην εκπαιδευτική μονάδα και το προσωπικό της». Λέει χαρακτηριστικά ότι αυτό το μοντέλο θα φέρει «δημιουργικότερη αξιοποίηση των υλικών και ανθρώπινων πόρων (υπό την προϋπόθεση ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού)», σημειώνοντας παράλληλα ότι η αυτονομημένη μονάδα ΕΕΚ θα είναι διασυνδεδεμένη (ακόμα και σε επίπεδο διοίκησης) με τις τοπικές επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, αυτές οι προτάσεις θέλουν να γίνει η ΕΕΚ πολιορκητικός κριός για την αποκέντρωση συνολικά του σχολείου.

Ακόμα κάνει λόγο για ένα «Ολοκληρωμένο Εθνικό Πλαίσιο Ποιότητας» (βλέπε δηλαδή αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα). Αυτό θα είναι το σύστημα «αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού» που αναφέρεται παραπάνω, ένα σύστημα ελέγχου δηλαδή για το πόσο προχωράνε οι αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου, με τις ίδιες τις επιχειρήσεις να έχουν λόγο και σε αυτό.

Πάντα με στόχο τους όλο και φθηνότερους εργαζόμενους

Επιπλέον, οι του ΣΕΒ ζητούν την ολοκληρωμένη αναμόρφωση του χάρτη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αφού κρίνουν ότι η σημερινή δομή και διάρθρωσή της δεν αντιστοιχεί στις τρέχουσες ανάγκες και προτεραιότητές τους. Ο σημερινός «χυλός» διαφόρων τύπων σχολών, που παρέχουν διαφορετικά δικαιώματα στους αποφοίτους, που μια ειδικότητα υπάρχει σε ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, στα ΣΕΚ (πέρα από τις αντίστοιχες ειδικότητες στα πανεπιστήμια), δεν αντιμετωπίζεται με τις θέσεις του ΣΕΒ για την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα, ο ΣΕΒ με τις προτάσεις του επιδιώκει ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των αποφοίτων της ΕΕΚ, αφού ζητά αναδιάρθρωση των «εκπαιδευτικών μονάδων παροχής ΕΕΚ, ώστε να καλύπτουν όλο το φάσμα δεξιοτήτων στα επίπεδα 3, 4 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων», γιατί σήμερα καλύπτουν μόνο τα επίπεδα 4 και 5. Ζητά δηλαδή για κάθε ειδικότητα να βγαίνουν απόφοιτοι τριών διαφορετικών επιπέδων για να διαλέγει η κάθε επιχείρηση ανάλογα με τις ανάγκες της και ο ανταγωνισμός μεταξύ των αποφοίτων να συμπιέζει όλο και προς τα κάτω τα δικαιώματά τους.

Ο ΣΕΒ ζητά ακόμα: «Θέσπιση εθνικού συστήματος επικύρωσης γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτήθηκαν μέσω μη τυπικής/άτυπης μάθησης», αλλά και «ολοκλήρωση πλαισίου πιστοποίησης προσόντων για όλους τους αποφοίτους των προγραμμάτων ΕΕΚ, με εφαρμογή ισότιμων διαδικασιών επικύρωσης ανά επίπεδο προσόντων». Με άλλα λόγια, από μόνο του το πτυχίο που θα δίνει κάθε δομή, όπως και σήμερα, δεν θα εξασφαλίζει κανένα δικαίωμα και πρόσβαση στο επάγγελμα, αλλά οι απόφοιτοι θα καλούνται να πληρώνουν έξτρα πιστοποιήσεις για να αποδείξουν τη γνώση της ειδικότητάς τους.

Για τη μαθητεία εκφράζουν το παράπονο ότι «παραμένει περιθωριακή, ενώ η πρακτική άσκηση, παρά τη χρησιμότητά της, έχει επίσης εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή». Οσο κι αν προσπαθούν να της προσδώσουν χαρακτηριστικά επωφελή για τους νέους, που έχουν τάχα την ευκαιρία να καταρτίζονται θεωρητικά σε ένα επάγγελμα και ταυτόχρονα να εξασκούνται για κάποιο διάστημα και να κερδίζουν ένα «χαρτζιλίκι», η αλήθεια είναι ότι ο ΣΕΒ «καίγεται» για τη μαθητεία επειδή εξασφαλίζει τζάμπα εργατική δύναμη και, μάλιστα, από νέους εργαζόμενους, που έχουν λιγότερες απαιτήσεις, επειδή προσδοκούν να στεριώσουν σε κάποια δουλειά. Επειδή με τον τρόπο αυτόν η εργοδοσία απαλλάσσεται από ακριβότερο και πιο ειδικευμένο εργατικό δυναμικό σε πόστα που μπορεί να κάνει τη δουλειά της με λιγότερο καταρτισμένους εργαζόμενους. Και, τέλος, επειδή με τον τρόπο αυτόν προσθέτει άλλη μια κατηγορία εργαζομένων στο μωσαϊκό των πολλαπλών εργασιακών σχέσεων, που αντικειμενικά εμποδίζει την κοινή δράση μέσα στο χώρο δουλειάς όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας. Μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια για τους εργοδότες από τη μαθητεία...

Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΕΒ δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των νέων. Απέναντι στην πολιτική που θέλει την ΕΕΚ έρμαιο στις ορέξεις των επιχειρήσεων, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι ώριμο και σύγχρονο σήμερα οι μαθητές να μορφώνονται ολόπλευρα, να μη στερούνται τη γενική παιδεία, να μη στερούνται ούτε ένα γνωστικό αντικείμενο από αυτά που έχει ανάγκη ο νέος άνθρωπος προκειμένου να κατανοήσει τις εξελίξεις, να μπορεί δημιουργικά να εντάσσεται στην κοινωνία. Οι προτάσεις τους πρέπει να επιστραφούν, να πάρουν απάντηση στους δρόμους του αγώνα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ