Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
46ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η καπιταλιστική κρίση στο επίκεντρο της Κεντρικής Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Από την περσινή διαδραστική έκθεση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
Από την περσινή διαδραστική έκθεση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης
«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του και θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Μια βδομάδα νωρίτερα θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, στις 10, 11, 12 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», θα λειτουργήσει, εκτός των άλλων, μια Κεντρική Εκθεση, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και θα έχει θέμα: «Στις κρίσεις ξεσπά μια κοινωνική επιδημία που σε κάθε άλλη προηγούμενη εποχή θα φαινόταν σαν παραφροσύνη» (Κ. Μαρξ)... «Ο σοσιαλισμός δεν είναι παραφροσύνη, αλλά το τέλος κάθε παραφροσύνης» (Μπ. Μπρεχτ). Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην καπιταλιστική κρίση που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμια κλίμακα, με βαρύ τίμημα για την εργατική τάξη και το λαό, αλλά και στην πρωτοπόρα διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ, τη μοναδική ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους.

Μέσα από την Εκθεση ο επισκέπτης θα μπορέσει να ανιχνεύσει τις αιτίες που προκαλούν τις κρίσεις στο καπιταλιστικό σύστημα, «γεννημένες» από τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και τις νομοτέλειές του, καθώς επίσης και τις κάλπικες «υποσχέσεις» των αστικών κομμάτων για την καπιταλιστική ανάπτυξη που τάχα θα είναι «δίκαιη» και θα είναι για «όλους».


Η Εκθεση, ακόμη, θίγει το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνονται στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ, τη μοναδική ελπιδοφόρα για τους εργαζόμενους και το λαό, μακριά από κρίσεις - πολέμους - εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό.

Αναλυτικά, η Εκθεση περιλαμβάνει τις εξής 5 ενότητες:

  • «Η κοινωνία όλο και περισσότερο χωρίζεται σε δύο μεγάλα εχθρικά στρατόπεδα, την αστική τάξη και το προλεταριάτο», στην οποία γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν οι μεγάλες αντιθέσεις που γεννάει το καπιταλιστικό σύστημα, μεταξύ της δυνατότητας που ίδια η εποχή προσφέρει για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και της πραγματικότητας που ζει η εργατική τάξη, μέσα από παραδείγματα της περιόδου της πανδημίας και γενικότερα.
  • «Η "ανάπτυξη" της ψαλίδας μεταξύ του πλούτου που παράγουμε και του πλούτου που καρπωνόμαστε», όπου απαντιέται το ερώτημα αν μπορούμε να περιμένουμε ότι μία ενδεχόμενη καπιταλιστική ανάπτυξη θα εξασφαλίσει καλύτερους μισθούς ή νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, ενώ αξιοποιούνται και παραδείγματα από την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • «Οι αστικές σχέσεις έγιναν πολύ στενές για να συμπεριλάβουν τα κέρδη που δημιουργήθηκαν από αυτές», όπου γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί τι είναι η κρίση, τι σημαίνει για την παραγωγή στον καπιταλισμό, και από πού προκύπτει, σε αντιπαράθεση με τα αίτια της κρίσης που προσπαθούν να παρουσιάσουν στο λαό για να κρύψουν τον μεγάλο «ένοχο», που είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.
  • «Ο πόλεμός τους γεννιέται από την ειρήνη τους καθώς ο γιος από τη μάνα», όπου μέσα και από τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά φαίνονται οι αγιάτρευτες αντιθέσεις των καπιταλιστών για τη μοιρασιά των ενεργειακών κοιτασμάτων, των δρόμων μεταφοράς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απάντηση του κάλπικου διλήμματος «συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή με την Τουρκία», που παρουσιάζει σήμερα η αστική τάξη για να συσκοτίσει τον υπονομευτικό ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στην περιοχή.
  • «Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", για να νικήσει η ζωή», όπου θα παρουσιάζονται οι νομοτέλειες του σοσιαλισμού, με ποιον τρόπο θα ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά και πώς θα εξαλειφθούν οι κρίσεις διά παντός. Συνδέοντας το νήμα με το «σήμερα», μέσα από ντοκουμέντα και δράσεις, δίνεται η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάδειξη αυτού του δρόμου ανάπτυξης, που αποτελεί την ελπίδα του λαού και της νεολαίας για να ζήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες.


Στην Εκθεση θα υπάρχουν διαδραστικές μορφές όπως timelines, infographics, βίντεο και πλούσιο οπτικό υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ