Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ» ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλουν τη γενίκευση προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα

Στην ίδρυση δύο νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων επί πληρωμή, με τίτλο «Παπυρολογία και Κλασική Γραμματεία» και «Λογοτεχνία, Σκέψη και Πολιτισμός στον Ελληνορωμαϊκό Κόσμο» προχώρησε το Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, όπως καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στο ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου της Φιλοσοφικής. Τα τέλη φοίτησης είναι 750 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε φοιτητή.

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ αναφέρουν:

«Οι φοιτητές και οι οικογένειές μας όλο το προηγούμενο διάστημα ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες συνθήκες που ήρθαν στο φως εξαιτίας της πανδημίας. Κυβέρνηση, υπουργείο, διοικήσεις δεν πήραν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ούτε φρόντισαν να εξοπλίσουν τα Ιδρύματα με προσωπικό και υποδομές για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν στις νέες συνθήκες, μπροστά στην εξεταστική. Το μόνο που είδαμε είναι να δίνονται τεράστια πακέτα στήριξης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που απέλυαν τους εργαζόμενους με το σωρό και δεν έδιναν καμία απάντηση στα προβλήματά μας, βυθίζοντάς μας στο άγχος. Ακόμα και τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, αντί να δοθεί χρηματοδότηση στα Ιδρύματα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους με την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, αντί να θωρακίσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, η κυβέρνηση μονάχα κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους, σε μας και τις οικογένειές μας, για να μπορέσει να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγάλων ομίλων του Τουρισμού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το Τμήμα Φιλολογίας προχώρησε πίσω από την πλάτη των φοιτητών και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση στην ίδρυση δύο νέων Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων επί πληρωμή, με τίτλο "Παπυρολογία και Κλασική Γραμματεία" και "Λογοτεχνία, Σκέψη και Πολιτισμός στον ελληνορωμαϊκό κόσμο". Τα τέλη φοίτησης είναι 750 ευρώ ανά εξάμηνο για κάθε φοιτητή. Τα συγκεκριμένα ΠΜΣ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία αλλά έρχονται να επιβεβαιώσουν πως το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα που ιδρύθηκε στη Φιλοσοφική, στα Τμήματα Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Φιλολογικού, άνοιξε το δρόμο για τη γενίκευση διδάκτρων σε μεταπτυχιακά και προπτυχιακά προγράμματα. Η εξέλιξη αυτή είναι κομμένη και ραμμένη με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική που διαχρονικά υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, είναι συνέχεια και εφαρμογή στην πράξη των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και του νόμου Γαβρόγλου. Η ενίσχυση του "αυτοδιοίκητου" και της αυτονομίας των Ιδρυμάτων δίνει το ελεύθερο στις διοικήσεις να καλύπτουν τα κενά της υποχρηματοδότησης με μπίζνες, να αξιοποιούν τις όποιες υποδομές (κτίρια, προσωπικό) για προγράμματα όπως αυτά που τώρα ξεκινούν, σε βάρος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, που βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να σπουδάσουν την επιστήμη τους.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της διοίκησης του Τμήματος του Φιλολογικού, που μέχρι πρότινος διαβεβαίωνε ότι τα δίδακτρα δεν θα εφαρμοστούν για το Τμήμα μας, αλλά δεν δίστασε να προχωρήσει σε συνέλευση από την οποία οι φοιτητές ήμασταν αποκλεισμένοι, για να εγκρίνει την επιβολή διδάκτρων χωρίς καμία ενημέρωση. Η προειδοποίηση των εκλεγμένων με την "Πανσπουδαστική" για καμία εμπιστοσύνη στη διοίκηση βγήκε αληθινή. Καλούμε κάθε φοιτητή να καταδικάσει στην πράξη αυτήν την απόφαση για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να καταδικάσει τα εμπόδια που μπαίνουν στις σπουδές και στο μέλλον μας. Ξέρουμε πολύ καλά πως ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας για να έχουμε σπουδές στο ύψος των αναγκών μας, με όλη την απαραίτητη γνώση ενταγμένη στο πτυχίο και αυτό να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για δουλειά, είναι η μόνη μας επιλογή κόντρα σε διοικήσεις, κυβερνήσεις και στα συμφέροντα που υπηρετούν.

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας

Απαιτούμε:

  • Να λειτουργήσουν τα ΠΜΣ χωρίς δίδακτρα, στελεχωμένα με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Κατάργηση όλων των διδάκτρων.
  • Εκτακτη κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων για κάλυψη όλων των αναγκών για την επαναλειτουργία τους (προσωπικό, υποδομές, καθαριότητα, υγειονομικός και τεχνικός εξοπλισμός).
  • Επίσημη ενημέρωση όλων των φοιτητών για κάθε ζήτημα που αφορά τις σπουδές τους.
  • Πρόσβαση όλων των φοιτητών στις διαδικασίες της συνέλευσης του Τμήματος».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ