Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς ενόψει της Σύσκεψης

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της οργάνωσης της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ, μέλη της Εκτελεστικής του Γραμματείας θα βρεθούν σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή σε χώρους δουλειάς προκειμένου να συζητήσουν και να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους για τον σκοπό και το περιεχόμενο της Σύσκεψης. Το πρόγραμμα των περιοδειών έχει ως εξής:

Σήμερα Πέμπτη:

 • Στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» στις 10.15 π.μ.
 • Στο ξενοδοχείο «Mediterraneo» στην Κέρκυρα στις 8.30 π.μ.
 • Στο εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι Κρήτης στις 10 π.μ.

Αύριο Παρασκευή:

 • Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στις 7 π.μ.
 • Στο ξενοδοχείο «Athens Marriot» στις 13.15 μ.μ.
 • Στο εργοτάξιο «Exinos» στη Σταδίου στις 12 μ.
 • Στο ξενοδοχείο «Korkyra» στην Κέρκυρα στις 12 μ.
 • Στο «Κέρκυρα Golf» στις 11.30 π.μ.
 • Στη «L' Oreal» στις 11 π.μ.
 • Στο εργοτάξιο βιολογικού καθαρισμού Πάτρας στις 8 π.μ.
 • Στο εργοτάξιο του σχολείου που χτίζεται απέναντι από το Νοσοκομείο του Αγιου Ανδρέα στις 8 π.μ.
 • Στις αποθήκες του «Σκλαβενίτη» στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Κρήτης στις 10 π.μ.
 • Στο αμαξοστάσιο του Μετρό στο «Makro» στη Θεσσαλονίκη στις 12 μ.
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Αμεσες λύσεις για τα προβλήματα των μεταναστών εργατών γης απαιτεί το ΠΑΜΕ

Να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός και να παρθούν μέτρα για την περίθαλψη και τη διαμονή τους

Να ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των μεταναστών εργατών γης της Νέας Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής, να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της διαμονής τους, απαιτεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Αναφερόμενη στα οξυμένα προβλήματα των εργατών, θυμίζει πως με την αγωνιστική συμβολή όλων έγινε κατορθωτό να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, ενώ στην κυβέρνηση έχει τεθεί το ζήτημα της άθλιας διαβίωσης.

Καυτηριάζοντας ότι παρότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί «ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί και αυτοί με την πρώτη δόση», «παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στην κυβέρνηση, στο υπουργείο Υγείας, τίποτε δεν προχωράει και μας κοροϊδεύουν. Οι όποιες υποσχέσεις τους αποδείχτηκαν ψεύτικες».

Υπογραμμίζοντας πως για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς «κουβέντα δεν λένε», προσθέτει: «Σε όλα αυτά έχουν σοβαρή ευθύνη και η 6η ΥΠΕ αλλά και ο δήμος που παρότι είναι γνώστες των προβλημάτων ούτε καν ασχολούνται. Αξιοποιούν διάφορα προσχήματα πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλο.

Δεν τους ενδιαφέρει αν εμείς δουλεύουμε σκληρά, χωρίς σταματημό, αν εμείς δεχόμαστε καθημερινά την πίεση από τους εργοδότες να βγάζουμε περισσότερη δουλειά, αν εμείς δουλεύουμε χωρίς καμιά προφύλαξη, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας».

Τονίζοντας ότι για «όλους αυτούς, κυβέρνηση και αφεντικά, αυτό που τους νοιάζει είναι πόσα θα κερδίσουν από τον ιδρώτα τον δικό μας», η Γραμματεία καλεί τους εργάτες να σηκώσουν «κεφάλι», απαιτώντας το δικαίωμά τους στη ζωή και «τώρα να ξεσηκωθούμε και να τους πούμε: Χωρίς εμάς η παραγωγή δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Τίποτε δεν μπορεί να πάει μπροστά αν εμείς δεν μπούμε στο χωράφι. Εμείς είμαστε οι πολλοί και έχουμε τη δύναμη. Να ενωθούμε, να γίνουμε μια γροθιά».

Με την Επιτροπή των Εργατών Γης στην πρώτη γραμμή, το ΠΑΜΕ καλεί σε διεκδίκηση άμεσης έναρξης και ολοκλήρωσης των εμβολιασμών, να περιθάλπονται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, να δοθεί λύση τώρα για τη διαμονή με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στα υπουργεία Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εσωτερικών.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
 • Στις 18 και 19 Ιούνη η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, κορυφαίος σταθμός για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα
 • Ρεπορτάζ από τη μεγάλη εκδήλωση σωματείων στη Θεσσαλονίκη για την πείρα από τους μεγάλους ταξικούς αγώνες του σήμερα
 • Δυναμώνει η μάχη σε χώρους δουλειάς και κλάδους για ΣΣΕ με αυξήσεις, ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα προστασίας του λαού από την ακρίβεια
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη των συνδικάτων στις 18 - 19 Ιούνη στην Αθήνα

Μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική δράση. Κάλεσμα για πλατιά συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές

«Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!»: Με το σύνθημα αυτό προετοιμάζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα. Με στόχο η σύσκεψη αυτή να αποτελέσει έναν μεγάλο σταθμό κλιμάκωσης και κοινής δράσης ανάμεσα στα εκατοντάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ΠΑΜΕ καλεί «συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συναντηθήκαμε στις μεγάλες απεργίες, στους κλαδικούς αγώνες, στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, κόντρα στις απολύσεις και για το δικαίωμα στην εργασία, σε όσους δεν συμβιβάζονται με το άδικο, να συμβάλουν και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της σύσκεψης. Να συζητήσουμε πάνω στην ανάγκη της αντεπίθεσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για να δυναμώσουν οι διεκδικητικοί ταξικοί αγώνες, για να βάλουμε μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Η διοργάνωση της πανελλαδικής σύσκεψης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΕΓ του ΠΑΜΕ την περασμένη Κυριακή, όπου αναδείχθηκε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αποτελέσει βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πάλης και της συσπείρωσης σε μεγάλα μέτωπα που ξεκίνησε από την προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη το 2016 και κορυφώθηκε μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, της πανδημίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε σύγκρουση με τις αστικές κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ανθρώπους τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Επιδίωξη της σύσκεψης είναι αυτή η αγωνιστική πορεία να εκφραστεί με την πλατιά συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, να ενισχύσει τον προβληματισμό που υπάρχει μέσα στο οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης και να γίνει ανοιχτή συζήτηση για την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να εξοπλίσει τα συνδικάτα με γνώση και πείρα από τους αγώνες, αλλά και με ενιαίο σχέδιο και στόχους, για να οικοδομηθεί αγωνιστικό, ταξικό εργατικό κίνημα ελπίδας και αντεπίθεσης.

Γι' αυτό, όπως υπογραμμίστηκε στη συζήτηση της ΕΓ, στόχος είναι να δώσουν το «παρών», μαζί με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκατοντάδες συνδικαλιστές από σωματεία και κλάδους που αγωνιούν για την πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να πάρουν μέρος σωματεία και συνδικαλιστές που συναντήθηκαν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον αγώνα, που έχουν σε εκτίμηση τις θέσεις του και τη δράση του, που πρωτοστάτησαν σε αγώνες στους κλάδους τους και σε χώρους δουλειάς.

Σε αυτό το πλαίσιο τα συνδικάτα θα ορίσουν τα ίδια τις αντιπροσωπείες τους, θα φροντίσουν για τη συμμετοχή γυναικών, μεταναστών και νέων σε ηλικία συνδικαλιστών.

Ειδικά, στη σύσκεψη θα μεταφερθεί η φωνή από συνδικαλιστές και σωματεία που ανέπτυξαν αγώνες, οι οποίοι δίνουν κουράγιο συνολικά στην εργατική τάξη, όπως της ΛΑΡΚΟ, της «e-food», της COSCO, των «Πετρελαίων Καβάλας», των «Λιπασμάτων Καβάλας, των σωματείων των ταχυμεταφορών, άλλων σωματείων, όπως από τις Συγκοινωνίες, από εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς.

Παράλληλα, στην πανελλαδική σύσκεψη θα μπουν για συζήτηση τα μεγάλα και κρίσιμα μέτωπα πάλης της εργατικής τάξης, όπου το ΠΑΜΕ είχε τη δική του συνεισφορά, οι δυνάμεις του με αυταπάρνηση έδωσαν τη μάχη, βάζοντας τη σφραγίδα τους και με το σπαθί τους γνώρισαν την αναγνώριση από ευρύτερα στρώματα εργαζομένων.

Μέτωπα πάλης όπως η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της ΕΓΣΣΕ, όπου καθοριστικό ρόλο είχαν παίξει η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και το πλαίσιο πάλης για τις ΣΣΕ που συσπείρωσε 513 συνδικάτα στα τέλη του 2016. Οι αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στις ανατροπές που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Τα ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η συμβολή των ταξικών συνδικάτων γύρω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής και ο αγώνας τους για απομόνωση των ναζί στους χώρους δουλειάς, η καλλιέργεια μηδενικής ανοχής στη δράση ή τις απόψεις τους. Η σταθερή και διαχρονική δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη που ανατρέπει βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως το 8ωρο, το απεργιακό δικαίωμα και η συνδικαλιστική οργάνωση. Η μάχη για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών.

Σωματεία δίνουν τη μάχη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις

Σύσκεψη με τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το κλαδικό Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, με θέμα το σχέδιο διεκδίκησης της υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντίστοιχων επιχειρησιακών «με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματα που δικαιούμαστε». Στην κατεύθυνση οργάνωσης της μάχης για τις ΣΣΕ, συμφωνήθηκε το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθούν περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς.

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στις «Κτιριακές Υποδομές», που χτες πραγματοποίησαν 2ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας. Σήμερα Πέμπτη προχωρούν σε νέα συνέλευση, στις 12 μ., και διαμαρτυρία στη διοίκηση.

Σε σύσκεψη καλεί τα ΔΣ των Σωματείων στον Ομιλο Φιλίππου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με θέμα «Αποφάσεις για την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας στην πολιτική των μισθών και την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με τα σωματεία». Η σύσκεψη θα γίνει το Σάββατο 21 Μάη στις 2 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κοδράτου 21 - Μεταξουργείο).

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σωματειακές επιτροπές και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη το Σάββατο 21 Μάη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του, με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων και κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση δικαιωμάτων.

Το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής, Πειραιά και Νήσων καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 25 Μάη, στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με θέμα τη διεκδίκηση υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις.

Εκδήλωση για τα εργατικά «ατυχήματα» στο Κιλκίς

Εκδήλωση με θέμα «Εργατικά Ατυχήματα - Η διεκδίκηση μέτρων προστασίας να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων» διοργανώνουν τα Σωματεία Τροφίμων - Ποτών Κ. Μακεδονίας και Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, την Κυριακή 22 Μάη, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Φάρος» για όλη την εργατική τάξη οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες του σήμερα

Η πολύτιμη πείρα από τη μάχη που δίνεται σε μια σειρά χώρους και κλάδους μεταφέρθηκε στη μαζική εκδήλωση

Οι εργατικές νίκες, όπως η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ στους οικοδόμους, η επιτυχία των απεργών στην COSCO, των εργαζομένων στην «e-food», η ανάκληση της συνδικαλιστικής απόλυσης στα μεταλλεία Κασσάνδρας, η πολύχρονη περήφανη μάχη των εργατών της ΛΑΡΚΟ, η παλικαρίσια στάση των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, στο πάρκο 4 Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας και θέμα «Οι μεγάλοι ταξικοί αγώνες του σήμερα, φάρος στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, στο ύψος των αναγκών μας».

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων μετέφεραν πολύτιμη πείρα από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν απέναντι στο ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης, εργοδοτών και των μηχανισμών του κράτους, μια πείρα που αποδεικνύει ότι η ταξική πάλη, με ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση, με ένταση της διεκδίκησης και δυνάμωμα της αλληλεγγύης, με οδηγό το δίκιο των εργαζομένων και των οικογενειών τους, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει ότι είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους η αποφασιστική συμμετοχή στην πάλη, η συσπείρωση στα σωματεία τους, γυρνώντας την πλάτη σε όσους καλλιεργούν την αναμονή και τις προσδοκίες για λύσεις στα προβλήματά τους μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές.

Ο Ν. Τζανετής
Ο Ν. Τζανετής
Οπως ειπώθηκε, τόσο εισηγητικά από τον Ζώη Μπρέστα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, που άνοιξε την εκδήλωση, όσο και στο κλείσιμο, από τον Μάριο Καρεκλά, πρόεδρο του Σωματείου, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συμβάλει ώστε να δυναμώσει η συζήτηση μέσα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να ανέβει το «αξιόμαχο» του εργατικού κινήματος, να αντιστοιχηθεί η αγωνιστική απάντηση με την επίθεση που εξαπολύουν η αστική τάξη, οι κυβερνήσεις και οι συμμαχίες της.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης αλλά και γύρω πόλεων, πολλοί εργαζόμενοι από μια σειρά χώρους δουλειάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γλέντι οικονομικής ενίσχυσης του αγώνα των σωματείων με τη μουσική συντροφιά του Δημήτρη Χόντα και της Μαρίας Γιαννούλη.

Από τις στοές των μεταλλείων ακούστηκε δυνατά η φωνή των εργατών

Ο Νίκος Τζανετής, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, αναφέρθηκε στη σκληρή - ανυποχώρητη μάχη 10 μηνών, που δόθηκε ενάντια στην πρώτη προσπάθεια συνδικαλιστικής απόλυσης από την EDILMAC, με την αξιοποίηση του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη. Εναν αγώνα νικηφόρο, που δόθηκε πολύμορφα και με τη στήριξη της εργατικής τάξης όλης της χώρας. Αλλά και στην πάλη των μεταλλωρύχων για καλύτερους μισθούς και όρους δουλειάς, για ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στα μεταλλεία Χαλκιδικής και στις κατακτήσεις που πέτυχαν.

Ο Μ. Μπεκρής
Ο Μ. Μπεκρής
Οπως είπε, στα μεταλλεία οι εργοδοσίες («Ελληνικός Χρυσός», εργολάβος «EDILMAC» κ.ά.) και η κυβέρνηση «έφαγαν τα μούτρα τους» στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου» στους χώρους δουλειάς. Νόμιζαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεμπερδέψουν με το Συνδικάτο, με την οργάνωση και την πάλη των μεταλλωρύχων.

«Οι μεταλλωρύχοι δουλεύουμε σε ένα μεταλλείο που εξορύσσουμε πολύτιμα ορυκτά με τεράστια αξία. Δουλεύουμε στα 400 μέτρα κάτω από τη γη, χωρίς επαρκή αερισμό, σε στοές υποστηριγμένες ανεπαρκώς, με ασυντήρητα μηχανήματα, εκτεθειμένοι σε πολλές επικίνδυνες χημικές ουσίες και παίρνουμε ψίχουλα, αν σκεφτεί κανείς τον αμύθητο πλούτο που παράγουμε».

Και πρόσθεσε ότι «απέναντι σε αυτή την κατάσταση φωτεινό παράδειγμα αποτελούν οι κατακτήσεις που έχει καταφέρει να πετύχει το Συνδικάτο στον ενάμιση χρόνο από την ίδρυσή του στην εργολαβική εταιρεία "EDILMAC". Βελτίωση των συνθηκών εργασίας και μέτρα προστασίας της ΥΑ, αποτροπή απολύσεων, αυξήσεις μισθών 16,5% για τους πιο χαμηλόμισθους συναδέλφους, μία σειρά άλλων παροχών όπως γάλα, μέρες αδείας κ.ά. είναι μερικά από αυτά που έχουμε καταφέρει και σε εργολάβο μάλιστα, που όλοι μας ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Τέλος η προσαύξηση του Σαββάτου και αυτήν θα την κερδίσουμε! Είμαστε βέβαιοι!

Ο Π. Πολίτης
Ο Π. Πολίτης
Οι μεταλλωρύχοι μπορούμε όλοι μαζί ενωμένοι - εργαζόμενοι της "Ελληνικός Χρυσός" και εργολαβικοί - να βάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, παραμερίζοντας τους γνωστούς "νεροκουβαλητές" της εταιρείας που λειτουργούν ως "πέμπτη φάλαγγα" ανάμεσά μας, τρομοκρατώντας τους εργάτες, σπέρνοντας την ηττοπάθεια και ξεπουλώντας τους αγώνες των μεταλλωρύχων».

Καθοριστικής σημασίας ο πανελλαδικός συντονισμός για τους ντελιβεράδες της «e-food»

«Φάνηκε ξεκάθαρα κόντρα σε όλους αυτούς που μοιρολατρούν, που παπαγαλίζουν πως οι αγώνες φάγανε τα ψωμιά τους, που θέλουν τους εργάτες μόνους και φοβισμένους, κόντρα και σε "στοιχεία" που προσπάθησαν να διασπάσουν και να βάλουν τρικλοποδιές στην προσπάθειά μας, ότι οι εργαζόμενοι ενωμένοι, με σχέδιο και πλαίσιο που προκύπτει από τις δυνατότητες και τις ανάγκες των ίδιων, με γενικές συνελεύσεις και μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες, μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω, να βάλουν ολόκληρα μεγαθήρια στα σχοινιά. Σκεφτείτε πού θα ήταν οι 125 απολυμένοι εργαζόμενοι της εταιρείας, πού θα ήταν οι χιλιάδες μισθωτοί συνάδελφοι αν ακούγαμε όλους αυτούς που μας έλεγαν πως "δεν γίνεται τίποτα"», είπε ο Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων «e-food» Θεσσαλονίκης, του Σωματείου που αποτελεί άλλη μια κατάκτηση των εργαζομένων και επιστέγασμα του αγώνα τους.

Ο Αγγ. Γεράκης
Ο Αγγ. Γεράκης
Επισήμανε την καθοριστική σημασία που είχε ο πανελλαδικός συντονισμός με τους συναδέλφους τους σε μια σειρά από πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα κ.λπ.), αλλά και τη συμβολή του κλαδικού Συνδικάτου στο οποίο απευθύνθηκαν, το ΣΕΤΕΠΕ. «Δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα, αν δεν απλώναμε χέρι σε όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο ανεξαρτήτου ειδικότητας ή επιχείρησης και αν δεν βάζαμε στην πρώτη γραμμή του διεκδικητικού πλαισίου μας και τα γενικά προβλήματα που μας ταλανίζουν όλους (ΒΑΕ - κλαδική ΣΣΕ).

Επίσης αυτή η νίκη μας ήταν αποτέλεσμα της αλληλεγγύης εργαζομένων και σωματείων από μια σειρά κλάδους και χώρους, που εκφράστηκε με πάρα πολλούς τρόπους. Η αλληλεγγύη του λαού γονάτισε και την ίδια την εταιρεία. Ο λαός είναι με τους εργάτες! Γιατί ο λαός είναι οι ίδιοι οι εργάτες!».

Κατάκτηση για όλους τους εργαζόμενους η υπογραφή της σύμβασης για τους οικοδόμους

Ο Αγγελος Γεράκης, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στον χώρο των Κατασκευών και στην υπογραφή ΣΣΕ, που είναι αποτέλεσμα πολύχρονου και επίμονου αγώνα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και των εργαζομένων του κλάδου.

Οπως είπε, «η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ μετά από χρόνια είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα, των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και των οικοδομικών σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς. Αποτελεί ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια των οικοδόμων, που θα αξιοποιηθεί άμεσα και ουσιαστικά για νέες κατακτήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης».

Ο Στ. Τσάγκας
Ο Στ. Τσάγκας
Στάθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική οικοδομή και αφορά την κλοπή των ενσήμων τους, αλλά και στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, όπου το μέσο μεροκάματο έχει συγκρατηθεί γύρω στα 45 ευρώ, αλλά έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς με πολλές ώρες εργασίας. Στους εργαζόμενους που δουλεύουν σε υπεργολάβους το μεροκάματο είναι μικρότερο και το πρόβλημα του ενσήμου οξυμένο.

«Παρά τη μεγάλη βύθιση της οικοδομικής δραστηριότητας τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν το βάλαμε κάτω, αλλά οργανώσαμε την πάλη μας, είχαμε συνεχείς παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς. Οι ζωντανές Συνελεύσεις μέσα σε μαζικούς χώρους έπαιξαν βασικό ρόλο για να οργανώνεται η πάλη, να εξειδικεύονται τα αιτήματα, να μπαίνουν συνεργεία στη μάχη, να γίνονται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Οι μάχες που δόθηκαν στο εργοτάξιο του αεροδρομίου και στα εργοτάξια του μετρό για την υπογραφή εργοταξιακής ΣΣΕ έδωσαν αέρα στους συναδέλφους, έγινε κτήμα τους η ανάγκη υπογραφής κλαδικής Σύμβασης.

(...) Η ΣΣΕ αποτελεί δίχτυ προστασίας για να έχουμε συγκροτημένα δικαιώματα, θα βοηθήσει όχι μόνο να βελτιωθεί το κατώτερο μεροκάματο άμεσα, αλλά θα συμβάλει να βελτιωθεί και το μέσο μεροκάματο. Θα βελτιωθεί άμεσα το ύψος του ενσήμου σε όλο τον κλάδο.

Ο Ηλ. Νεοχωρίτης
Ο Ηλ. Νεοχωρίτης
Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει, να ενταθεί η πάλη για την εφαρμογή της σε όλους τους χώρους δουλειάς. Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας και της επέκτασης της εφαρμογής της κλαδικής Σύμβασης σε όλο τον κλάδο, πέραν των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπέγραψαν και εκπροσωπούν την πλειοψηφία των εργοδοτών, πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας».

Η μεγάλη μάχη στο λιμάνι δείχνει ότι δεν υπάρχει «win - win» για εργαζόμενους και επιχειρηματικούς ομίλους

Ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά, μετέφερε την πείρα από τον αγώνα των εργαζομένων στο λιμάνι απέναντι στο μεγαθήριο της COSCO.

Οπως είπε, το κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε «μας έδωσε τεράστια δύναμη, υπομονή, κουράγιο στον δύσκολο αλλά δίκαιο αγώνα μας. Μας γεμίζει ακόμη περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο και να έχουμε φάρο το δίκιο των εργαζομένων και συνολικά της τάξης μας. Να ξεμπερδεύουμε με λογικές που δημιουργούν αυταπάτες ότι εργάτες και εργοδότες μπορούν να τα βρουν σε μια δίκαια μοιρασιά, ότι μπορεί να υπάρξει "win - win" για όλους, όπως έλεγαν και λένε ακόμα και σήμερα όλες οι κυβερνήσεις για την επένδυση της COSCO».

Σημείωσε ότι αυτό που τρέμουν κυβέρνηση και εργοδοσία είναι ο μαζικός αγώνας. «Γι' αυτόν το λόγο αντί να υπογράψουν τόσο καιρό τη ΣΣΕ, προσπαθούσε με κάθε τρόπο η εργοδοσία να καταστείλει τους αγώνες μας, επιστρατεύοντας ΜΑΤ, ΟΥΚ, αύρες, Λιμενικό.

Φάγανε τα μούτρα τους ξανά και ξανά, για να βάλουν μέσα για δουλειά μια χούφτα απεργοσπάστες, κινητοποίησαν εκατοντάδες αστυνομικούς, λιμενικούς κ.λπ. Εφαγε τα μούτρα της και η κυβέρνηση, που πήρε τον ρόλο του μπράβου και του μαντρόσκυλου της COSCO.

(...) Συνεχίζουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, μαζικοποιούμε και δυναμώνουμε τους αγώνες, οργανωνόμαστε ώστε να κερδίσουμε αυτά που δικαιούμαστε, αυτά που στερούν από τις οικογένειές μας».

Αναφέρθηκε όμως και στην αντιπαράθεση, που το τελευταίο διάστημα δυναμώνει μεταξύ των εφοπλιστών, άλλων επιχειρηματιών, δημοτικών αρχών και Επιμελητηρίων του Πειραιά με την COSCO. Οπως είπε, εργοδότες στη Ζώνη σηκώνουν «αντιαποικιακό» αγώνα, κρεμούν πανό ενάντια στο «κινεζικό μονοπώλιο». «Είναι ανταγωνισμοί όχι για τα δικά μας συμφέροντα και τις ζωές μας, αλλά για τη μοιρασιά της λείας των υποδομών για το ποιος θα επεκτείνει περισσότερο τις μπίζνες τους. Αυτοί που τάχα εναντιώνονται στην COSCO, από τη μέρα που έγινε το εργοδοτικό έγκλημα σε βάρος του Μήτσου, άφησαν στην άκρη τις διακηρύξεις τους και τις κόντρες τους, για να θάψουν όλοι μαζί τις ευθύνες για τον θάνατο του συναδέλφου μας. Τους ένωσε το κοινό συμφέρον, που είναι η εκμετάλλευση των εργατών».

Και τόνισε ότι η μάχη που δόθηκε «έκανε καθαρό ποιον έχουμε απέναντί μας. Από τη μια την ίδια την εργοδοσία της COSCO, που πλουτίζει πάνω στις δικές μας πλάτες, γενικεύοντας τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης, δηλαδή μισή ζωή για εκατοντάδες συναδέλφους. Από την άλλη, την ίδια την κυβέρνηση αλλά και τις προηγούμενες, που τρέχουν να προστατέψουν με κάθε τρόπο τα κέρδη της COSCO, βγάζοντας ΚΑΘΕ δίκαιη απεργιακή μας κινητοποίηση παράνομη, στέλνοντας όλες τις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν εμάς τους εργάτες που γεμίσαμε κέρδη τον όμιλο της COSCO».

Και στον αγώνα της ΛΑΡΚΟ φαίνεται η δύναμη της οργανωμένης συλλογικής διεκδίκησης

«Το σύνθημα "αδέλφια από τη ΛΑΡΚΟ είμαστε μαζί σας, σάρκα από τη σάρκα σας, ψυχή από την ψυχή σας" και αντίστοιχα για τους άλλους χώρους δεν είναι έμπνευση του ποιητή, είναι στιχάκι που χάραξε ανεξίτηλα ο κοινός αγώνας», είπε ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Αναφέρθηκε στις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες της χώρας (έχει στο υπέδαφός της το 90% των συνολικών κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση) και στη δυνατότητα η ΛΑΡΚΟ να αναπτυχθεί μέσα από τον εκσυγχρονισμό της, την παραπέρα ανάπτυξή της, το άνοιγμα χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας με όρους σταθερής εργασίας και αμοιβές που να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε στην πορεία της ΛΑΡΚΟ από την ίδρυσή της το 1960 μέχρι και σήμερα που η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στα βήματα των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, συγκυβέρνηση), έβαλε μπροστά το διαχρονικό σχέδιο απαξίωσης και εκποίησης.

«Πριν 28 μήνες, μέσα από την εκκαθάριση εν λειτουργία ξεκίνησε την εντατική απαξίωση. Από τη μία, με συρρίκνωση της δραστηριότητας άρχισε να διαμορφώνει όρους ξεπουλήματος ή ακόμη και κλεισίματος. Από την άλλη, με περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, άρχισε να προετοιμάζει τις απολύσεις όλων των εργαζομένων και τους νέους όρους σύγχρονης σκλαβιάς», είπε.

Μιλώντας για την οργάνωση του αγώνα, σημείωσε ότι «παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορές, βασιστήκαμε στις συνθήκες εργασίας στη ΛΑΡΚΟ που είναι σκληρές, είτε στα νταμάρια εξόρυξης είτε στο εργοστάσιο επεξεργασίας.

Η ανταπόκριση στο άνοιγμα σε άλλα επαγγέλματα της περιοχής, που εξαρτώνται από τη λειτουργία και το εισόδημα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πανελλαδική έκφραση αλληλεγγύης, μας έδειξε τους φυσικούς συμμάχους.

Μέσα από αυτόν τον αγώνα μάθαμε να συζητάμε συλλογικά, ανοιχτά, επιδιώκοντας τη συμμετοχή στις διεργασίες λήψεων αποφάσεων των εργαζομένων και αυτό διαμόρφωνε περιεχόμενο, αιτήματα και μορφές αγώνα που γινόντουσαν κτήμα των ίδιων των εργαζομένων».

Και κατέληξε: «Στη ΛΑΡΚΟ αποδείχτηκε ότι μπορούμε να κουβεντιάζουμε, να αποφασίζουμε, να μας εμπιστεύονται οι εργαζόμενοι, να συσπειρώνονται στα σωματεία και να υλοποιούμε με επιτυχία. Ετσι αντέξαμε 28 μήνες. Δεν μετανιώνουμε για τον δρόμο της σύγκρουσης που έχουμε πάρει. Είμαστε περήφανοι που μέσα σε αυτόν τον αγώνα γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας, βγήκαν μπροστά οι γυναίκες και τα παιδιά μας, ανταμώσαμε με άλλους συναδέλφους από άλλους χώρους. Αν γύριζε ο χρόνος πίσω, χωρίς δισταγμούς, πάλι τον ίδιο δρόμο θα βαδίζαμε».

«Πετρέλαια Καβάλας»: Εμπόδιο στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας η ανυποχώρητη πάλη των εργαζομένων

Στο γεγονός ότι η «πλάτη» που έβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι φάνηκε να άνοιξε την όρεξη της εταιρείας για τη νέα επίθεση, αφού την εξέλαβε ως αδυναμία, αλλά και στο όργιο καταστολής και διώξεων σε βάρος του αγώνα των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας» από κυβέρνηση και εργοδοσία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Στέργιος Τσάγκας, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πριν στείλει όπλα για την επίτευξη της «ειρήνης» στην Ουκρανία, πολλοστές φορές λειτουργώντας με αυταρχισμό και καταστολή έστειλε τα ΜΑΤ και χημικά σε κάθε κατηγορία πολιτών.

Η εταιρεία, αφού άνοιξε τα φτερά της σε άλλες περιοχές, ελαχιστοποίησε τη δραστηριότητά της στην Καβάλα και με την πανδημία και σε συνδυασμό με την πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου ζητά κρατική ενίσχυση 75 εκατ. επικαλούμενη ζημίες. Ταυτόχρονα ζητά από τους εργαζόμενους να δεχθούν και νέες μειώσεις στους μισθούς. Τον Μάρτη του 2021, εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενίσχυση της εταιρείας μέσω δανείων ύψους 100 εκατ. (τα 90,5 με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου). «Αμέσως ζητά από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν σχέδιο αναδιάρθρωσης - εκσυχρονισμού που προβλέπει εθελούσιες αποχωρήσεις - απολύσεις, κατάργηση θέσεων εργασίας και τμημάτων κάτω του ελάχιστου αριθμού ασφαλούς λειτουργίας των 250 ατόμων, αύξηση του ωραρίου εργασίας, κατάργηση όλων των καταβαλλόμενων σήμερα επιδομάτων κ.λπ. Στόχος της η μεγιστοποίηση των κερδών με κάθε κόστος, ακόμη και της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου.

Οι εργαζόμενοι σε πρώτη φάση καλύπτουν χωρίς πληρωμή τις κενές θέσεις του οργανογράμματος, ενώ 21 Δεκέμβρη εκδιώχνονται βιαίως από το εργοστάσιο με την αξιοποίηση 450 ανδρών των MΑΤ και τη σύλληψη και τη μήνυση της πλειοψηφίας αυτών. Οι εργαζόμενοι από τις αρχές του 2022 προχωρούν σε επίσχεση εργασίας και η "Energean" προχώρησε στην απόλυση ανά γκρουπ, της πλειοψηφίας των εργαζομένων, ξεκινώντας από τα μέλη του ΔΣ του σωματείου. Και ενώ διατείνονταν ότι μόλις φύγουν οι "τραμπούκοι" εργαζόμενοι σε δυο μέρες θα ξεκινούσε την επαναλειτουργία του εργοστασίου, παραμένει 7 μήνες χωρίς παραγωγή.

Εμείς οι εργαζόμενοι, απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο επιβούλευσης της ασφάλειας της δικής μας, των παιδιών μας, αλλά και της περιοχής, θα δώσουμε αγώνα όπως τόσα χρόνια ξέρουμε, αλληλέγγυοι με αξιοπρέπεια και σεβασμό σε όποιον αγωνίζεται».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Απεργούν στις 24 Μάη ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής σε όλους τους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία

Σε απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη 24 Μάη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής να καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή προσυγκέντρωση, που οργανώνει στις 9 π.μ. στην πλατεία Βάθης. Ως βασικό αίτημα προβάλλεται από το Συνδικάτο «η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών».

Το Συνδικάτο αναδεικνύει τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες των δήμων, που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση, τη μη δυνατότητα λήψης κανονικής άδειας, την αδυναμία κάλυψης αρμοδιοτήτων. Η ευθύνη, σημειώνει, βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές «που τόσα χρόνια συνειδητά απαξιώνουν τις υπηρεσίες», με στόχο την ανάθεσή τους σε εργολάβους και την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με συμβασιούχους ανακυκλώνοντας τους ανέργους, ενώ «σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως οι σχολικοί καθαριστές ή οι νηπιαγωγοί στους παιδικούς σταθμούς, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική, αφού επί της ουσίας τα ίδια άτομα μπορεί να είναι με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και για 20 χρόνια, ενώ ο δήμος πολύ εύκολα τους απολύει στο τέλος της σχολικής χρονιάς για να τους ξαναπροσλάβει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Για τους όψιμους υπερασπιστές των συμβασιούχων COVID ή των σχολικών καθαριστριών, που «ξαφνικά θυμούνται να κάνουν διήμερες "απεργίες" φούσκες, χωρίς καμιά οργάνωση και συζήτηση στα σωματεία του κλάδου», σημειώνει ότι «τόσα χρόνια τους αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας. Εδώ και μήνες οι συμβασιούχοι COVID αγωνίζονται για τη μονιμοποίησή τους, κερδίζοντας αλλεπάλληλες παρατάσεις και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα». Για παράδειγμα, «μιλούν για το "Βοήθεια στο Σπίτι" και τους συναδέλφους μας μέσω των ΕΣΠΑ και αντί να απαιτήσουν εδώ και τώρα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου προτείνουν στην κυβέρνηση προκηρύξεις, πετώντας πολλούς συναδέλφους στην ανεργία». Παράλληλα, «σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία δήμων που ηγούνται οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αρνούνται ακόμα και σήμερα να γράψουν τους συμβασιούχους, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ». Η στάση αυτών των δυνάμεων εξηγείται από το γεγονός ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών είναι που θέλει συμπαραστάτες για να περάσει αναίμακτα, που θέλει κάποιους να αφοπλίζουν τη μαχητικότητα και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων».

Το Συνδικάτο απευθυνόμενο στο σύνολο των εργαζομένων τονίζει πως η απεργία δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. «Ενιαία θα δώσουμε τον αγώνα για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφός μας. Ενιαία θα απαιτήσουμε μαζικές αυξήσεις στους μισθούς μας που είναι καθηλωμένοι για 12 και πλέον χρόνια», σημειώνει, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια.

Το Συνδικάτο προβάλλει τις διεκδικήσεις για καμία απόλυση συμβασιούχου, για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μετατροπή όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών και για αυξήσεις στους μισθούς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εργαζόμενος τραυματίζεται σε εργοστάσιο, μεταφέρεται με ΙΧ σε κλινική και το «ατύχημα» δηλώνεται μια βδομάδα μετά!

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την Τετάρτη 11 Μάη στο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας GAP και δηλώθηκε 6 μέρες μετά, στις 17 του μήνα, με το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής να επισημαίνει τα ερωτήματα που γεννά ο τρόπος διαχείρισής του από την εργοδοσία.

Oπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «την Τετάρτη 11/5/2022 είχαμε ένα ακόμα εργατικό "ατύχημα", αυτήν τη φορά στο εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας GAP. Ο συνάδελφος τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική (!) με ΙΧ της εταιρείας χωρίς να κληθεί ασθενοφόρο. Ο συνάδελφος χρειάστηκε, εκτός από το να του γίνουν τα απαραίτητα ράμματα, να νοσηλευτεί και στο νοσοκομείο, για να τον παρακολουθούν, γιατί το χτύπημα ήταν σοβαρό και σε επικίνδυνο σημείο. Ο συνάδελφος πλέον αναρρώνει εκτός νοσοκομείου».

Το Συνδικάτο, σημειώνοντας τα «ερωτήματα που δημιούργησε η στάση της εταιρείας σχετικά με την έγκαιρη δήλωση του εργατικού "ατυχήματος" στις αρμόδιες αρχές», τονίζει ότι ο γραμματέας του, που εργάζεται στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία, χωρίς να πάρει ξεκάθαρη απάντηση, και σχεδόν μια βδομάδα μετά έγινε γνωστό ότι, τελικά, δηλώθηκε το εργατικό «ατύχημα».

Συνεχίζοντας, το Συνδικάτο αναδεικνύει τις ευθύνες των εργοδοτών για τα εργατικά «ατυχήματα», αλλά και του κράτους και των κυβερνήσεων, για τις συνθήκες εντατικοποίησης, τα ελλιπή μέτρα προστασίας, την υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Απαιτεί να ενημερωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για το εργατικό «ατύχημα», να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, υγείας και ασφάλειας στο εργοστάσιο για να μην έχουμε ανάλογα περιστατικά κ.ά.

Συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους οι Επιτροπές Αγώνα κατά της ακρίβειας

Για άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας και για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, έγινε το περασμένο Σάββατο πικετοφορία από την Επιτροπή Αγώνα κατά της ακρίβειας στο Αιγάλεω και τους φορείς της περιοχής που συμμετέχουν σε αυτήν. Η Επιτροπή έχει πλούσιο προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα ώστε οι διεκδικήσεις και η δράση της να αγκαλιάσουν περισσότερες λαϊκές οικογένειες της περιοχής που μαστίζονται από το κύμα της ακρίβειας. Συγκεκριμένα:

Εξορμήσεις το Σάββατο 21/5, στις 11.30 π.μ., στη συμβολή Θηβών και Ιεράς Οδού, και την Τρίτη 24/5, στις 6.30 μ.μ. στον σταθμό μετρό «Αιγάλεω». Επίσης, την Τετάρτη 25/5, στις 6.30 μ.μ., συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στο Αιγάλεω (Σμύρνης 29).

Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα πραγματοποίησε χτες το πρωί η Επιτροπή Αγώνα κατά της ακρίβειας, σε συνέχεια της σύσκεψης φορέων εργαζομένων και κατοίκων. «Μπλόκο στην ακρίβεια που τσακίζει τη ζωή μας», έγραφε το πανό, με τους διαδηλωτές να στέλνουν μήνυμα ότι κανένας δεν θα μείνει μόνος του, αλλά με αλληλεγγύη θα διεκδικήσουν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, σταθερή δουλειά για όλους με Συλλογικές Συμβάσεις, ενίσχυση του Κέντρου Υγείας κ.ά.

Σήμερα η συγκέντρωση στο Ιλιον

Οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην ακρίβεια στο Ιλιον, στην Πετρούπολη και σε Αγ. Αναργύρους - Καματερό καλούν σε συγκέντρωση και πορεία στο Ιλιον, σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ. Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για την Πετρούπολη στις 7 μ.μ. στο «Λακιώτη» στη Θηβών και για Αγίους Αναργύρους - Καματερό στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίων Αναργύρων.

Μουσική - λαϊκή βραδιά στο Περιστέρι

Μουσική - λαϊκή βραδιά οργανώνει αύριο, Παρασκευή 20 Μάη, η Επιτροπή Σωματείων και Φορέων Περιστερίου ενάντια στην ακρίβεια. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (θεατράκι ΟΤΕ).Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ