Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργανώνει πανελλαδική σύσκεψη των συνδικάτων στις 18 - 19 Ιούνη στην Αθήνα

Μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική δράση. Κάλεσμα για πλατιά συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές

«Στην οργάνωση η δύναμη, στον αγώνα η ελπίδα, όπλο μας η αλληλεγγύη!»: Με το σύνθημα αυτό προετοιμάζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τη μεγάλη πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιούνη στην Αθήνα. Με στόχο η σύσκεψη αυτή να αποτελέσει έναν μεγάλο σταθμό κλιμάκωσης και κοινής δράσης ανάμεσα στα εκατοντάδες σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το ΠΑΜΕ καλεί «συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστές που συναντηθήκαμε στις μεγάλες απεργίες, στους κλαδικούς αγώνες, στους αγώνες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, κόντρα στις απολύσεις και για το δικαίωμα στην εργασία, σε όσους δεν συμβιβάζονται με το άδικο, να συμβάλουν και να παρακολουθήσουν τις εργασίες της σύσκεψης. Να συζητήσουμε πάνω στην ανάγκη της αντεπίθεσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για να δυναμώσουν οι διεκδικητικοί ταξικοί αγώνες, για να βάλουμε μπροστά την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Η διοργάνωση της πανελλαδικής σύσκεψης αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της ΕΓ του ΠΑΜΕ την περασμένη Κυριακή, όπου αναδείχθηκε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο γεγονός για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αποτελέσει βήμα στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης της πάλης και της συσπείρωσης σε μεγάλα μέτωπα που ξεκίνησε από την προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη το 2016 και κορυφώθηκε μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, της πανδημίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε σύγκρουση με τις αστικές κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους ανθρώπους τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Επιδίωξη της σύσκεψης είναι αυτή η αγωνιστική πορεία να εκφραστεί με την πλατιά συμμετοχή σωματείων και συνδικαλιστών, να ενισχύσει τον προβληματισμό που υπάρχει μέσα στο οργανωμένο τμήμα της εργατικής τάξης και να γίνει ανοιχτή συζήτηση για την ανάγκη ανασύνταξης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να εξοπλίσει τα συνδικάτα με γνώση και πείρα από τους αγώνες, αλλά και με ενιαίο σχέδιο και στόχους, για να οικοδομηθεί αγωνιστικό, ταξικό εργατικό κίνημα ελπίδας και αντεπίθεσης.

Γι' αυτό, όπως υπογραμμίστηκε στη συζήτηση της ΕΓ, στόχος είναι να δώσουν το «παρών», μαζί με τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκατοντάδες συνδικαλιστές από σωματεία και κλάδους που αγωνιούν για την πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για την επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να πάρουν μέρος σωματεία και συνδικαλιστές που συναντήθηκαν με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον αγώνα, που έχουν σε εκτίμηση τις θέσεις του και τη δράση του, που πρωτοστάτησαν σε αγώνες στους κλάδους τους και σε χώρους δουλειάς.

Σε αυτό το πλαίσιο τα συνδικάτα θα ορίσουν τα ίδια τις αντιπροσωπείες τους, θα φροντίσουν για τη συμμετοχή γυναικών, μεταναστών και νέων σε ηλικία συνδικαλιστών.

Ειδικά, στη σύσκεψη θα μεταφερθεί η φωνή από συνδικαλιστές και σωματεία που ανέπτυξαν αγώνες, οι οποίοι δίνουν κουράγιο συνολικά στην εργατική τάξη, όπως της ΛΑΡΚΟ, της «e-food», της COSCO, των «Πετρελαίων Καβάλας», των «Λιπασμάτων Καβάλας, των σωματείων των ταχυμεταφορών, άλλων σωματείων, όπως από τις Συγκοινωνίες, από εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς.

Παράλληλα, στην πανελλαδική σύσκεψη θα μπουν για συζήτηση τα μεγάλα και κρίσιμα μέτωπα πάλης της εργατικής τάξης, όπου το ΠΑΜΕ είχε τη δική του συνεισφορά, οι δυνάμεις του με αυταπάρνηση έδωσαν τη μάχη, βάζοντας τη σφραγίδα τους και με το σπαθί τους γνώρισαν την αναγνώριση από ευρύτερα στρώματα εργαζομένων.

Μέτωπα πάλης όπως η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της ΕΓΣΣΕ, όπου καθοριστικό ρόλο είχαν παίξει η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και το πλαίσιο πάλης για τις ΣΣΕ που συσπείρωσε 513 συνδικάτα στα τέλη του 2016. Οι αγώνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενάντια στις ανατροπές που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Τα ζητήματα που προέκυψαν από την πανδημία και οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, του εισοδήματος, των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η συμβολή των ταξικών συνδικάτων γύρω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής και ο αγώνας τους για απομόνωση των ναζί στους χώρους δουλειάς, η καλλιέργεια μηδενικής ανοχής στη δράση ή τις απόψεις τους. Η σταθερή και διαχρονική δράση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες για την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη που ανατρέπει βασικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως το 8ωρο, το απεργιακό δικαίωμα και η συνδικαλιστική οργάνωση. Η μάχη για συνδικάτα εργατών και όχι των εργοδοτών.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org