Πέμπτη 19 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Απεργούν στις 24 Μάη ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων, για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής σε όλους τους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία

Σε απεργία κατεβαίνουν την Τρίτη 24 Μάη οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής να καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή προσυγκέντρωση, που οργανώνει στις 9 π.μ. στην πλατεία Βάθης. Ως βασικό αίτημα προβάλλεται από το Συνδικάτο «η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών».

Το Συνδικάτο αναδεικνύει τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες των δήμων, που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση, τη μη δυνατότητα λήψης κανονικής άδειας, την αδυναμία κάλυψης αρμοδιοτήτων. Η ευθύνη, σημειώνει, βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές «που τόσα χρόνια συνειδητά απαξιώνουν τις υπηρεσίες», με στόχο την ανάθεσή τους σε εργολάβους και την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Παράλληλα, προσπαθούν να καλύψουν τα κενά με συμβασιούχους ανακυκλώνοντας τους ανέργους, ενώ «σε ορισμένες υπηρεσίες, όπως οι σχολικοί καθαριστές ή οι νηπιαγωγοί στους παιδικούς σταθμούς, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική, αφού επί της ουσίας τα ίδια άτομα μπορεί να είναι με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ακόμα και για 20 χρόνια, ενώ ο δήμος πολύ εύκολα τους απολύει στο τέλος της σχολικής χρονιάς για να τους ξαναπροσλάβει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές».

Για τους όψιμους υπερασπιστές των συμβασιούχων COVID ή των σχολικών καθαριστριών, που «ξαφνικά θυμούνται να κάνουν διήμερες "απεργίες" φούσκες, χωρίς καμιά οργάνωση και συζήτηση στα σωματεία του κλάδου», σημειώνει ότι «τόσα χρόνια τους αντιμετωπίζουν ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας. Εδώ και μήνες οι συμβασιούχοι COVID αγωνίζονται για τη μονιμοποίησή τους, κερδίζοντας αλλεπάλληλες παρατάσεις και αυτοί σφυρίζουν αδιάφορα». Για παράδειγμα, «μιλούν για το "Βοήθεια στο Σπίτι" και τους συναδέλφους μας μέσω των ΕΣΠΑ και αντί να απαιτήσουν εδώ και τώρα τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε Αορίστου Χρόνου προτείνουν στην κυβέρνηση προκηρύξεις, πετώντας πολλούς συναδέλφους στην ανεργία». Παράλληλα, «σε πολλά πρωτοβάθμια σωματεία δήμων που ηγούνται οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, αρνούνται ακόμα και σήμερα να γράψουν τους συμβασιούχους, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ». Η στάση αυτών των δυνάμεων εξηγείται από το γεγονός ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών είναι που θέλει συμπαραστάτες για να περάσει αναίμακτα, που θέλει κάποιους να αφοπλίζουν τη μαχητικότητα και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων».

Το Συνδικάτο απευθυνόμενο στο σύνολο των εργαζομένων τονίζει πως η απεργία δεν αφορά μόνο τους συμβασιούχους, αλλά όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. «Ενιαία θα δώσουμε τον αγώνα για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφός μας. Ενιαία θα απαιτήσουμε μαζικές αυξήσεις στους μισθούς μας που είναι καθηλωμένοι για 12 και πλέον χρόνια», σημειώνει, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα δικά τους χέρια.

Το Συνδικάτο προβάλλει τις διεκδικήσεις για καμία απόλυση συμβασιούχου, για κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μετατροπή όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για άμεση προκήρυξη θέσεων εργασίας μόνιμου προσωπικού για το σύνολο των υπηρεσιών και για αυξήσεις στους μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ