Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:
Το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων βρίσκει ανταπόκριση σε όλη τη χώρα, με τους μικρομεσαίους αγρότες να προγραμματίζουν μπλόκα και άλλες αγωνιστικές πρωτοβουλίες στις 23 Γενάρη.
Σε αυτό το πλαίσιο:
-- Στη Θεσσαλία, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, της Λάρισας και των Τρικάλων θα στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ οι αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας έχουν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στον κόμβο Αργυροπουλίου, επί της νέας Εθνικής Οδού Λάρισας - Κοζάνης.
-- Στην Αργολίδα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγίας Τριάδας. Στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν με κομβόι στην ΕΟ Αργους - Κορίνθου, στο ύψος του Ινάχου ποταμού, όπου θα στήσουν μπλόκο. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις κινητοποιήσεις, αύριο, Παρασκευή, ο Σύλλογος διοργανώνει πλατιά σύσκεψη στο τοπικό κατάστημα στο Ανυφί στις 7 μ.μ.
-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» θα πραγματοποιήσει στις 23/1 συγκέντρωση στις 10 π.μ. στα γραφεία της «Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών ΑΕ» και θα προχωρήσει σε μπλόκο στην Εθνική Οδό.
-- Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε συγκέντρωση στο λιμάνι Κιάτου στις 23/1, στις 10.30 π.μ. και μετά με κομβόι στο στήσιμο του μπλόκου στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική), απευθύνει ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Νομού Κορινθίας. Στο πλαίσιο των προετοιμασιών, οργανώνει Γενική Συνέλευση - σύσκεψη το Σάββατο 21/1, στο Εργατικό Κέντρο Κιάτου στις 5.30 μ.μ.
-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηλείας θα στήσουν μπλόκο στο Λατίφι Αμαλιάδας.
-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας και ο Αγροτικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας καλούν στις 12 το μεσημέρι στην Τράπεζα Πειραιώς (πρώην Αγροτική) στη Βόνιτσα.
-- Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αγροτών Ζακύνθου καλεί στις 23/1 σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στη Λούμπα, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.
-- Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανθήλης - Λαμίας, Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και η Διοικούσα Επιτροπή του υπό σύσταση Αγροτικού Συλλόγου των χωριών της λίμνης Ξυνιάδος Δομοκού θα κατέλθουν σε κοινό μπλόκο στον κόμβο Ανθήλης.
-- Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, στις 12 το μεσημέρι, με τα τρακτέρ τους να συμμετάσχουν στο στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση Νάουσας.
-- Σε μαζική συμμετοχή στο μπλόκο Γυψοχωρίου στην Πέλλα, την ίδια μέρα, καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα».
-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, τοπικοί αγροτικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που είχε προκύψει κατά τη διάρκεια των περσινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων καλούν σε συμμετοχή στο μπλόκο στο Λούρο.
-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας προετοιμάζεται για το στήσιμο του μπλόκου στη Γέφυρα της Αρτας.
-- Στην Κρήτη, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων Ν. Ηρακλείου καλεί στις 23/1 σε συμμετοχή στο μπλόκο στον κόμβο Πραιτωρίων, ενώ την ίδια μέρα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση με αγροτικά μηχανήματα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά, οπότε και θα συζητηθεί το στήσιμο μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών και Αρκαλοχωρίου ξεκινούν τις κινητοποιήσεις με παράσταση διαμαρτυρίας την ίδια μέρα στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στις 10.30 π.μ.
-- Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου αποφάσισε συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στις 11 π.μ. στην Καλλονή.
Για το πώς οργανώνονται και προχωρούν αυτές οι προετοιμασίες μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, από τα Τρίκαλα, τη Μεσσηνία, τα Χανιά και την Κέρκυρα.
Αποστόλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη»:
«Στη Θεσσαλία, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες Σύλλογοι, εδώ και καιρό, "οργώνει" την ύπαιθρο, προετοιμάζοντας την κλιμάκωση των κατά τόπους κινητοποιήσεων - στην περιοχή μας δεν σταμάτησαν καθόλου όλο το φθινόπωρο - με το στήσιμο πανίσχυρου μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας. Σ' αυτό το μπλόκο θα συμμετάσχουν αγρότες από τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας. Μπλόκο θα στηθεί, επίσης, στον κόμβο Αργυροπουλίου από αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ενώ θα γίνουν προσπάθειες από μικρομεσαίους αγρότες της Μαγνησίας να στηθεί μπλόκο στο Αερινό.
Τα τρακτέρ από τα Τρίκαλα θα συγκεντρωθούν στο Μεγαλοχώρι και μετά από μια στάση στο Ζάρκο θα κατευθυνθούν σε κομβόι προς τον κόμβο της Νίκαιας.
Στο νομό μας, η Ομοσπονδία οργάνωσε περιοδείες στα χωριά, που γίνονται προσπάθειες να συνεχιστούν και τώρα κόντρα στις δυσκολίες μετακίνησης από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει ιδιαίτερα την περιοχή μας, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, κυρίως στα κηπευτικά και την κτηνοτροφία.
Η μαζική συμμετοχή στις συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων που οργανώνει η Ομοσπονδία, στις πανθεσσαλικές συσκέψεις των Ομοσπονδιών των νομών που έγιναν στον Παλαμά της Καρδίτσας, καθώς και στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μας κάνει αισιόδοξους ότι και φέτος - παρά τα εμπόδια που επιχειρεί να μας βάλει η κυβέρνηση - η πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση θα "ταρακουνήσει" την κυβέρνηση, θ' αυξήσει την αγωνιστική πίεση, για να ν' αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή της».
Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας.
«Στον δικό μας Αγροτικό Σύλλογο και στον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης, όπως και στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, έχουμε αποφασίσει στις 23 Γενάρη να είμαστε όλοι στους δρόμους. Ως πρώτη ενέργεια θα συγκεντρωθούμε, με τα αγροτικά μηχανήματα, στο δρόμο του Χανδρινού και, σε συνεννόηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης, θα δούμε πού θα στήσουμε μπλόκο - πέρσι είχε στηθεί στο Ασπρόχωμα - και πώς θα εξασφαλίσουμε τη μαζική συμμετοχή των αγροτών, αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Σε περιοδείες και συσκέψεις, ενημερώνουμε τον αγροτικό κόσμο για τις βαριές συνέπειες του νόμου για το Φορολογικό - Ασφαλιστικό και τα άλλα μέτρα, άλλα που πάρθηκαν στα πλαίσια των μνημονίων, όπως και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ. Για τις αιτίες που αναγκαστήκαμε να ξεριζώσουμε την καλλιέργεια σταφίδας - μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις, χαμηλές τιμές, υψηλό κόστος παραγωγής - και να πάμε όλοι στην ελιά που είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια στην περιοχή μας. Και τώρα που ο δάκος την έπληξε, μειώνοντας την παραγωγή 50% έως 60%, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς εισόδημα.
Ταυτόχρονα, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, αφού μόνο έτσι μπορούμε να πιέσουμε για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ικανοποίηση των άλλων δίκαιων αιτημάτων μας, να βάλουμε ένα φρένο στη πολιτική ξεκληρίσματός μας».
Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων.
«Οι περιοδείες χωριό το χωριό στο νομό μας, καθώς και οι παγκρήτιες συσκέψεις που οργανώσαμε δείχνουν ότι φέτος στην Κρήτη το κλίμα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρσι.
Στις 23 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία μας οργανώνει συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα στη Δημοτική Αγορά. Εκεί θ' αποφασίσουμε πού θα στηθεί το μπλόκο, με προσανατολισμό για τα Μεγάλα Χωράφια, που ήταν πέρσι.
Οι μεγάλες καταστροφές από το χιονιά και τον παγετό στην κτηνοτροφία και στα ελαιόδενδρα, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, στον οποίο πληρώνουμε υψηλά ασφάλιστρα, και όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στην περιοχή μας εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα βγάλουν πολλούς στους δρόμους. Θα βοηθήσει, επίσης, το γεγονός ότι περισσότεροι συμμετέχουν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στους 13 Αγροτικούς Συλλόγους της Ομοσπονδίας μας.
Αλλωστε, άλλο δρόμο για να μπορέσουμε ν' αντισταθούμε γερά στην ΚΑΠ της ΕΕ και τα μνημόνια υπέρ του κεφαλαίου δεν έχουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι».
Βασίλης Αρμενιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Κέρκυρας.
«Εδώ και μέρες η Ομοσπονδία μας, στην οποία συμμετέχουν 7 Αγροτικοί Σύλλογοι, ενώ άλλοι 3 είναι "στα σκαριά", υλοποιεί ένα πρόγραμμα περιοδειών σε κεφαλοχώρια και άλλα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι υπάρχει διάθεση για συμμετοχή στην κινητοποίηση.
Μεταξύ των όσων αντιμετωπίζουμε, πιέζει πολύ και το μεγάλο πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής από το δάκο. Πρόβλημα είναι και η τιμή του λαδιού - όπως και το κόστος παραγωγής - αν σκεφτεί κανείς ότι ένας μικρομεσαίος αγρότης με 300 - 400 δένδρα που θα βγάλει 1 τόνο λάδι θα εισπράξει περί τα 3.500 ευρώ, με τα οποία καλείται να ζήσει την οικογένειά του. Από την άλλη, ο έμπορος που θα πουλήσει αυτήν την ποσότητα λαδιού στην αγορά της Ευρώπης θα κονομήσει μέχρι και 28.000 ευρώ!
Το πρόγραμμα των αγωνιστικών παρεμβάσεων που έχουμε καθορίσει περιλαμβάνει συγκέντρωση την Κυριακή 22/1, στις 10.30 π.μ., στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου θα γίνει συζήτηση για το αγροτικό πρόβλημα, μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας και τη Δευτέρα 23/3 συγκέντρωση έξω από το Δήμο Κέρκυρας για να διεκδικήσουμε λύσεις σε οξυμένα προβλήματα, όπως της αγροτικής οδοποιίας και άλλα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, με κατεύθυνση να στήσουμε μπλόκα την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη».
Ο «Ριζοσπάστης» επικοινώνησε με τον Αλ. Αλεξόπουλο, πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του νέου Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ζητώντας του να μιλήσει για τη δράση του Εργατικού Κέντρου και να σχολιάσει τις εξελίξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα του νομού.
Ο Αλ. Αλεξόπουλος σημείωσε: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε είναι να καταπιαστούμε με τα προβλήματα των εργαζομένων. Ηδη ξεκινήσαμε παρεμβάσεις για τη μη καταβολή μισθών. Επίσης, σχεδιάζουμε παρέμβαση για την κατάργηση των εργολαβιών στο Νοσοκομείο Λαμίας».
Αναφερόμενος στην απόρριψη της πρότασης του Εργατικού Κέντρου Λαμίας για συμμετοχή όλων των σωματείων σε αυτό από την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ επισήμανε: «Αυτές οι μεθοδεύσεις δεν συμβαίνουν πρώτη φορά, αποτελούν πάγια τακτική των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Για παράδειγμα, όταν έχασαν την πλειοψηφία στο Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η ΠΑΣΚΕ ίδρυσε ένα άλλο δικό της σωματείο και ακόμα ένα ίδρυσε η ΔΑΚΕ! Ακόμα, στον κλάδο των τροφίμων υπάρχουν τρία σωματεία για τον ίδιο λόγο. Στο κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου, που ιδρύθηκε από δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, όταν έχασαν την πλειοψηφία, δημιούργησαν ένα άλλο σωματείο...».
Ανακοίνωση του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ΛΑΡΚΟ» ενόψει της σημερινής Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων
Σήμερα, έχει προγραμματιστεί να γίνει η τρίτη Γενική Συνέλευση στο Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ για να αποφασιστεί η ένταξή του σε Εργατικό Κέντρο.
Το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ΛΑΡΚΟ», αναφερόμενο στα γεγονότα, επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Το κάλεσμα που κάνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας έχει το εξής περιεχόμενο:
1. Καλεί όλα τα Σωματεία να γίνουν μέλη του. Με σκοπό να υπάρχει ένα ΕΚ και να ενοποιηθούν τα Συνδικάτα που είναι διπλά και τριπλά σε κάθε κλάδο στο νομό.
2. Στις εκλογές που θα γίνουν στα Σωματεία, γιατί πρέπει να γίνουν εκλογές σύντομα έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το 1ο του Συνέδριο, διότι η προσωρινή Διοίκηση μόνο αυτή την αρμοδιότητα έχει από το Πρωτοδικείο, να γίνουν με ανοιχτές διαδικασίες, να διασφαλίσουμε συμμετοχή από υπαρκτούς εργαζόμενους και όχι με φαντάσματα (...)
3. Οποια Διοίκηση και να εκλεγεί από το 1ο Συνέδριο, όποια παράταξη και να έχει την πλειοψηφία, να είναι μακριά από τη λογική των σεμιναρίων και οποιαδήποτε τακτική φέρνει ως αποτέλεσμα τη διαφθορά, όπως έγινε και στο ΕΚ που διαλύθηκε (...)
Το ΕΚ Λαμίας πρότεινε στο Σωματείο μας να γίνει μέλος του και να βγει μέσα από τη Γενική Συνέλευση επιτροπή που θα συμμετέχει στην προσωρινή Διοίκηση. Αυτό απαντά από μόνο του στην προβοκάτσια που γίνεται πως είναι κομματικό (...) Το ζήτημα είναι γιατί η πλειοψηφία του Σωματείου, η ΔΑΚΕ, δεν συμφωνεί να ενταχθούμε στο ΕΚΛ;
(...) Το ερώτημα είναι, εσείς, συνάδελφοι και συναδέλφισσες, ποιους θα νομιμοποιήσετε με την ψήφο σας στη Γενική Συνέλευση. (...) Εμείς ως ΕΑΜ (...) σας προτείνουμε να ψηφίσετε την ένταξη του Σωματείου μας στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και στις αξίες της τάξης μας. Το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ είναι υπαρκτό, έχει εργαζόμενους, έχει ιστορία, έχει μέλλον, αν το σώσουμε από τα μονοπάτια που θέλουν να το μπλέξουν η ΔΑΚΕ και το ΜΕΤΑ που συναινεί με τη στάση του».
...κόντρα στη διαλυτική και διασπαστική δράση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού
Υπενθυμίζεται ότι μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ, είχε επιβληθεί στο ΕΚΦ πρόστιμο ύψους σχεδόν 850.000 ευρώ, για τη συμμετοχή του σε επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης, την περίοδο 2008 - 2009, για τα οποία αποκαλύφθηκε σωρεία παρανομιών και παρατυπιών. Αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να δεσμευτούν οι λογαριασμοί του ΕΚΦ. Την ευθύνη για τη συμμετοχή του ΕΚΦ σε αυτά τα σεμινάρια φέρουν αποκλειστικά οι δύο παρατάξεις που αποτελούσαν την πλειοψηφία της διοίκησης. Ακόμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί των δύο τελευταίων προέδρων του ΕΚΦ, ενώ η διεξαγωγή των σεμιναρίων εκχωρήθηκε από το ΕΚΦ σε ιδιωτικό Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Ωστόσο, οι ευθύνες των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ για τη συμμετοχή του ΕΚΦ σε τέτοια σεμινάρια είναι μόνο μια πτυχή της δράσης τους ενάντια στις ανάγκες των εργατών του νομού. Οι δύο παρατάξεις όλα αυτά τα χρόνια στήριξαν τη λογική ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στήριξαν τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των εργατών, ενάντια στην ανάγκη οργάνωσης των αγώνων των εργαζομένων με ταξικό προσανατολισμό.
Η ΔΑΣ ανέδειξε τον εκφυλιστικό ρόλο και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας και είχε προτείνει οποιαδήποτε απόφαση για το ΕΚΦ να ληφθεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία μέσα από γενικές συνελεύσεις και το πρόστιμο να πληρωθεί κεντρικά από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Για τα ίδια τα σεμινάρια είχε τονίσει ότι στόχος τους είναι «η αλλοτρίωση των συνδικαλιστικών στελεχών και ο εκμαυλισμός της συνείδησης των εργαζομένων. Οτι είναι χρήματα των εργαζομένων, μέρος της απλήρωτης εργασίας τους, της υπεραξίας που παράγουν με τη δουλειά τους. Οτι τα διαχειρίζεται η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της, αξιοποιώντας τον πρόθυμο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό». Στην κατεύθυνση αυτή δεν συμμετείχε σε κανένα σεμινάριο και πριν από τη συνέλευση των αντιπροσώπων επεσήμανε τις μεγάλες ευθύνες των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ για την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το ΕΚΦ.
Χωρίς κανένα δισταγμό, τον ίδιο μήνα που αποφάσισαν τη διάλυση του ΕΚ Φθιώτιδας, πρώην μέλη της πλειοψηφίας στη διοίκηση του ΕΚΦ και ορισμένοι αντιπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εμφανίστηκαν ξαφνικά μέσα από ένα... «συντονιστικό σωματείων» (!).
Το γεγονός κατήγγειλαν τότε, με κοινή ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Μετάλλου, ΔΕΥΑ, ΠΑΚΟ, Οικοδόμων Καμένων Βούρλων και Τύπου - Χάρτου Φθιώτιδας.
«Αυτοί που οδήγησαν», τόνιζαν τα σωματεία, «στον οικονομικό στραγγαλισμό και στη διάλυση το ΕΚΦ, εμφανίζονται ως άσπιλοι και αμόλυντοι. (...) Δεν μπορεί, αυτοί που οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην απαξίωση, σπέρνοντας την απογοήτευση και τη μοιρολατρία στους εργαζόμενους όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί που διέλυσαν το ΕΚ, να πρωτοστατήσουν, σαν να μην τρέχει τίποτα, στη δημιουργία (όπως οι ίδιοι διαρρέουν) νέου Εργατικού Κέντρου».
Τα εργατικά σωματεία που κατήγγειλαν τις παραπάνω μεθοδεύσεις, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Κατέθεσαν αίτημα και τελικά προχώρησαν στην ίδρυση του νέου Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας, στις 16/12/2016, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο 1264/82 διαδικασίες.
Εκείνη τη μέρα έδωσαν συνέντευξη, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργάτες στο νομό για τη σημασία της ίδρυσης του νέου Εργατικού Κέντρου.
Οι βασικοί άξονες της συνέντευξης αυτής αποτυπώθηκαν σε επιστολή του ΕΚ Λαμίας προς τα σωματεία και τους εργαζόμενους και μοιράζονται από τις αρχές του χρόνου. Σε αυτήν γινόταν ξεκάθαρος ο στόχος των σωματείων για ένα Εργατικό Κέντρο αποκούμπι των εργατών, που θα πρωτοστατεί στους αγώνες τους ενάντια στην επίθεση που δέχονται. Επίσης, γίνεται σαφές ότι σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν όλα τα σωματεία χωρίς αποκλεισμούς και ότι οι όποιοι συσχετισμοί θα διαμορφωθούν στο πρώτο εκλογικό συνέδριο.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Ο ρόλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας είναι να συντονίζει τη δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων, να ανοίγει δρόμους και να βοηθά τα σωματεία στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα από το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας.
Αυτά θέλουμε να αλλάξουμε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Θέλουμε συνδικάτα ενεργά μέσα στους χώρους και όχι μηχανισμούς για την εκλογή αντιπροσώπων στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και για τη διαμόρφωση συσχετισμών στη ΓΣΕΕ».
Στο πλαίσιο αυτό, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας καλεί «όλα τα σωματεία να πάρουν αποφάσεις και να προσχωρήσουν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας. Κανένα σωματείο δεν αποκλείεται από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας. Οι συσχετισμοί των παρατάξεων θα διαμορφωθούν στο πρώτο εκλογικό συνέδριο του Εργατικού μας Κέντρου και ανάλογα με την θέληση των εργαζομένων.
Παράλληλα, τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας δεν είναι κανενός και καμιάς παράταξης, είναι των εργαζομένων και των σωματείων, εμείς δεν βάζουμε ταμπέλες στα σωματεία, ούτε λέμε δικά μας και δικά σας. Αυτοί που βάζουν ταμπέλες το κάνουν με σκοπιμότητα και εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων εκτός εργατικού κινήματος, η λογική τους είναι μία, ό,τι δεν ελέγχουμε το διασπάμε, και τέτοια παραδείγματα έχουμε πολλά και στο εργατικό κίνημα του νομού μας».
Παρά το ξεκάθαρο κάλεσμα του νέου Εργατικού Κέντρου Λαμίας για συμμετοχή όλων των σωματείων, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς νοθείες και μηχανισμούς δημιουργίας πλασματικών συσχετισμών, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, οι ίδιες παρατάξεις που διέλυσαν το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, προχώρησαν στη δημιουργία ενός δεύτερου διασπαστικού Εργατικού Κέντρου, χωρίς να ενημερώσουν ανοιχτά και καθαρά για το ποιοι είναι, δείχνοντας έτσι ουσιαστικά ποιοι είναι οι στόχοι τους...
Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ) στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, χωρίς καμία γενική συνέλευση και χωρίς συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ανακοίνωσε στις 19/12, ερήμην των εργαζομένων, ότι προχωρά με άλλα σωματεία στη συγκρότηση του διασπαστικού Εργατικού Κέντρου, γιατί το Εργατικό Κέντρο Λαμίας απαρτίζεται από σωματεία του ΠΑΜΕ! Σε αντίθεση με αυτό, ισχυρίζονται, «εμείς αποφασίσαμε το ξεκίνημα νέου ΕΚ με όλα τα Σωματεία του νομού ανεξαρτήτου κόμματος και χρώματος, γιατί είμαστε υπέρ των θεσμών και όχι υπέρ της απομόνωσης και του κομματισμού».
Αυτό, βέβαια, που «ξεχνούν» να αναφέρουν οι δυνάμεις που συμμετέχουν στη δημιουργία του δεύτερου διασπαστικού Εργατικού Κέντρου, είναι πως εκ των πραγμάτων απέρριψαν σύσσωμες την πρόταση - πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας για συμμετοχή όλων των σωματείων χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς νοθείες.
Η άρνησή τους αποκαλύπτει και τους σκοπούς τους. Στην πραγματικότητα, θέλουν να αναπαράγουν αυτό που οι ίδιες παρατάξεις διαλύσαν, δηλαδή ένα νέο μηχανισμό που κι αυτός θα εγκλωβίζει τους εργάτες σε ακίνδυνες για το κεφάλαιο κατευθύνσεις. Να συμμετέχουν ξανά σε σεμινάρια και σε «κοινωνικούς διαλόγους» με την εργοδοσία ως «κοινωνικοί εταίροι», προκειμένου να προάγουν την ταξική συνεργασία και να διασφαλίσουν την ταξική ειρήνη για λογαριασμό του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.
Συζήτηση με τον πρόεδρο του ΕΚΙ, Ν. Εξαρχο
-- Ξανά πρώτο και ακόμα πιο ενισχυμένο βγήκε το ψηφοδέλτιο των ταξικών δυνάμεων στις πρόσφατες εκλογές για τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Ποιοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο σε αυτήν την επιτυχία;
-- Σίγουρα είναι ένα αποτέλεσμα που δεν ήρθε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά με δουλειά χρόνων, με σχέδιο και επιμονή, βασισμένη στα προβλήματα των εργαζομένων και στην υπεράσπισή τους. Παρά τις δυσκολίες που βάζει ο αντίπαλος, αλλά και τις δικές μας αδυναμίες, καταφέραμε να μην υπάρχει χώρος δουλειάς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους μεγάλους χώρους, που οι ταξικές δυνάμεις να μην έχουν παρέμβαση, είτε αυτό έχει να κάνει με την πάλη ενάντια σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία, είτε με εργοδοτική αυθαιρεσία κ.ο.κ.
Αυτή η προσπάθεια έχει ως αποτέλεσμα οι ταξικές δυνάμεις που συγκροτούν το ΠΑΜΕ να καταξιώνονται στη συνείδηση όλο και περισσότερων εργαζομένων ως ο πραγματικός εκφραστής των συμφερόντων τους. Παραδείγματα τέτοιας δράσης έχουμε πολλά στην περιοχή, όπως στο εργοστάσιο της «Πίνδος», στην «Ανακύκλωση», στους συμβασιούχους του δήμου, στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», στη «Νιτσιάκος», στα σούπερ μάρκετ κ.α.
Αυτές οι παρεμβάσεις αντικειμενικά οδήγησαν σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, βοήθησαν τους εργάτες να ξεχωρίζουν πιο καθαρά ποιος είναι μαζί τους και ποιος όχι. Οσο πιο σχεδιασμένα γίνανε, τόσο περισσότερο ξεμασκάρεψαν το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με όλες τις μορφές του.
Για παράδειγμα, οι εργάτες και οι εργάτριες της «Πίνδος» έβγαλαν συμπεράσματα για τη στάση του επιχειρησιακού σωματείου τους, όταν η εργοδοσία έβαλε ζήτημα μείωσης μισθών και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΚΕ) τάχθηκε με το μέρος της εργοδοσίας. Αντίθετα, οι ταξικές δυνάμεις συνέβαλαν στην οργάνωση των εργατών σε αγωνιστική κατεύθυνση, με μαζικές διαδικασίες. Εδωσαν μάχη για να μην περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί, να αποκαλυφθούν οι αιτίες που τους γεννάνε και ποια πρέπει να είναι η διέξοδος.
Στον ίδιο χώρο, κάτω από τη δική μας πίεση και με αφορμή την απόλυση πρωτοπόρας εργάτριας που πρωτοστατούσε στην πάλη για να μην περάσουν οι μειώσεις μισθών, το Εργατικό Κέντρο - στη διοίκηση του οποίου πλειοψηφούσαν τότε οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) - προκήρυξε 24ωρη απεργία στο εργοστάσιο. Ο τότε πρόεδρος του ΕΚΙ, όμως, με εντολή της εργοδοσίας βγήκε δημόσια και με επιχειρηματολογία της εργοδοσίας στην πράξη ακύρωσε την απεργία, αφήνοντας ακάλυπτους τους εργαζόμενους...
Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και ο πολυήμερος αγώνας των εργαζομένων της «Ανακύκλωσης» για την ανάκληση των 17 απολύσεων. Ο αγώνας που έδινε η Επιτροπή Αγώνα στην «Ανακύκλωση», μαζί με το ταξικό κλαδικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, για τον οποίο η τότε πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου δεν βρήκε λέξη να πει.
Το ίδιο έκαναν και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με αποκορύφωμα την προσφυγή της πρώην πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου στα δικαστήρια, με στόχο να μην πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης όλα τα ταξικά σωματεία με πρόσχημα τις οικονομικές οφειλές.
Ολη αυτή η δουλειά, αλλά και η κόντρα που ανοίχτηκε, είχε θετικά αποτελέσματα στις αρχαιρεσίες στα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου: Τα τελευταία 6 χρόνια είχαμε διπλασιασμό των δυνάμεών μας και ταυτόχρονα μείωση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Είχαμε μεγάλη αύξηση, παρά τα προβλήματα της ανεργίας, στους οικοδόμους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στον κλάδο του Φαρμάκου.
Σε σωματεία στα οποία κυριαρχούσε ο εργοδοτικός συνδικαλισμός, όπως του Επισιτισμού - Τουρισμού, πλειοψήφησαν οι ταξικές δυνάμεις, μετατράπηκαν σε σωματεία που υπερασπίζονται τους εργαζόμενους του κλάδου.
Αύξηση των δυνάμεών μας είχαμε επίσης και σε σωματεία που δεν έχουμε την πλειοψηφία, ενώ θετική ήταν η συμβολή από τη δημιουργία νέων σωματείων σε μεγάλους εργασιακούς κλάδους, όπως η ιδιωτική Υγεία και η ιδιωτική Εκπαίδευση.
Σημαντική παράμετρος, βέβαια, ήταν και το ότι παρεμβαίναμε και ως ένα βαθμό αποτρέψαμε το να γίνονται νοθείες σε αρχαιρεσίες από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.
-- Ποια είναι η σημασία του θετικού αποτελέσματος στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων; Τι δυνατότητες δίνει για την πάλη των εργαζομένων και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι που μπαίνουν για τη συνέχεια;
-- Αναμφίβολα το γεγονός ότι στη διοίκηση του ΕΚΙ πλειοψηφούν πλέον οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είναι βήμα μπροστά, είναι όπλο και στήριγμα για την εργατική τάξη του νομού μας, για τις δύσκολες και απαιτητικές μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Δεν έχουμε αυταπάτη ότι όλοι οι εργαζόμενοι που μας στήριξαν στις αρχαιρεσίες των σωματείων τους ή ακόμα συμμετείχαν και στις διάφορες κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που αφορούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, συμφωνούν σε όλα μαζί μας. Δεν παραγνωρίζουμε τα εμπόδια που βάζει η συστηματική παρέμβαση της εργοδοσίας και των μηχανισμών της.
Ξέρουμε όμως ότι έχουμε καταφέρει να πείσουμε πολύ περισσότερους εργαζόμενους ότι τα Σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα στους χώρους δουλειάς, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν κάνουμε πίσω όταν πρόκειται για τα συμφέροντα της τάξης μας, δεν κάνουμε συμφωνίες με την εργοδοσία πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων.
Η εξέλιξη με το Εργατικό Κέντρο μάς άνοιξε νέους, καλύτερους δρόμους στην επαφή μας με τους εργαζόμενους, πατάμε καλύτερα πλέον σε χώρους δουλειάς, καλύτερα μας ακούν οι εργάτες και μας εμπιστεύονται.
Πρόκειται άλλωστε για ένα μεγάλο όγκο εργατών. Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων είναι το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Η πόλη έχει μεγάλη βιομηχανική περιοχή, είναι σταυροδρόμι της Ιονίας και της Εγνατίας Οδού, μισή ώρα πριν από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι - με εξαίρεση το ΕΚ Πρέβεζας - στις διοικήσεις όλων των Εργατικών Κέντρων της Ηπείρου πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, μας δίνει τη δυνατότητα να παίρνουμε πρωτοβουλίες ακόμα και σε πανηπειρωτικό επίπεδο.
Μπορούμε να συντονιζόμαστε καλύτερα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο: Το ΕΚΙ, για παράδειγμα, ήταν μία από τις 530 συνδικαλιστικές οργανώσεις που στήριξαν την πρωτοβουλία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με αναπλήρωση των τεράστιων απωλειών για τους εργαζομένους και κατάργηση των αντεργατικών νόμων.
Γνωρίζουμε ωστόσο καλά ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να πετύχουμε το στόχο που μπήκε και στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, αλλά και στο 16ο Συνέδριο του ΕΚΙ, για την οικοδόμηση ενός μαχητικού, ταξικού συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος, ελπίδας και ανατροπής.
Στόχος που περνάει μέσα από την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, πρώτα και κύρια στους μεγάλους χώρους. Στην περιοχή μας αυτοί είναι κυρίως στον κλάδο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καθώς στο νομό έχουν την έδρα τους επιχειρήσεις επεξεργασίας κοτόπουλου, όπως η «Νιτσιάκος» και η «Πίνδος», η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ», η «ΜΙΝΕΡΒΑ», οι εταιρείες εμφιάλωσης «ΒΙΚΟΣ», «ΖΑΓΟΡΙ», με εκατοντάδες εργάτες σε κάθε εργοστάσιο.
Παλεύουμε για την αλλαγή της σημερινής κατάστασης, με το μεγάλο ποσοστό ανοργάνωτων εργατών, για την είσοδο νέων εργαζομένων στον αγώνα, τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, την αλλαγή του συσχετισμού σε εργοδοτικά σωματεία, όπως αυτά στην «ΠΙΝΔΟΣ» και στη «ΔΩΔΩΝΗ», αλλά και το στήσιμο σωματείων εκεί που δεν έχουν καταφέρει ακόμα οι εργάτες να φτιάξουν.
-- Να σταθούμε λίγο παραπάνω στη δουλειά με τους ανέργους: Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στη χώρα (26,7% τον Οκτώβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία). Τι πρωτοβουλίες παίρνουν οι ταξικές δυνάμεις;
-- Το Εργατικό Κέντρο είναι πλέον στήριγμα και για τους ανέργους του νομού. Οπως και όταν δεν είχαμε την πλειοψηφία στη διοίκησή του, έτσι και με την παρούσα δράση μας, προσπαθούμε να οργανώσουμε τον αγώνα των ανέργων, τις διεκδικήσεις τους, τις παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα δημοτικά τέλη, τη θεώρηση των βιβλιαρίων τους, τις επανασυνδέσεις ρεύματος.
Ξεχωριστή σημασία έχουν οι πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που παίρνουν τα σωματεία, όπως η διοργάνωση των Λαϊκών Μαθημάτων, τα δωρεάν μπάνια το καλοκαίρι κ.ά. και φυσικά το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ανεργία και το συλλαλητήριο που έγινε το περασμένο καλοκαίρι.
Βάζουμε μπροστά διεκδικήσεις και πρωτοβουλίες που έχουν στόχο όχι μόνο να καλυτερεύσουν κάπως τη ζωή των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και να καταλαβαίνουν οι ίδιοι ότι δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για ό,τι ζουν, αλλά το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, που βασίζεται στο καπιταλιστικό κέρδος κι όχι στις δικές τους ανάγκες.
Μέσα από μια τέτοια δουλειά πετυχαίνουμε θετικά αποτελέσματα: Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περίοδο που ο κλάδος των κατασκευών φθίνει και οι εργαζόμενοι έχουν χτυπηθεί άγρια από την ανεργία, η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων έχει αυξηθεί και η δύναμη του ταξικού ψηφοδελτίου έχει υπερδιπλασιαστεί.
Η εξήγηση είναι ότι το Συνδικάτο είναι καταξιωμένο στη συνείδηση των οικοδόμων του νομού μας κι όχι τυχαία. Πέρα από τα κλαδικά ζητήματα και τη δράση που είχε γι' αυτά, είτε αφορούσαν τους ανέργους του κλάδου είτε τους εργαζόμενους, π.χ. στην Ιόνια Οδό, το συνδικάτο ήταν στην πρώτη γραμμή της πάλης για όλα τα ζητήματα που αφορούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια.
Δεν υπήρξε μικρός ή μεγάλος αγώνας των εργαζομένων του νομού, που οι οικοδόμοι δεν έβαλαν την υπογραφή τους κι αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι το Συνδικάτο Οικοδόμων μαζί με τις άλλες ταξικές δυνάμεις στήριζε έμπρακτα τους αγώνες των εργαζομένων άλλων κλάδων στα μεγάλα εργοστάσια, για να μην περάσουν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η τρομοκρατία κ.λπ., είχε συμβολή στους αγώνες αυτούς, αλλά είχε αντανάκλαση και στις ίδιες τις αρχαιρεσίες των οικοδόμων. Η εργάτρια της «Νιτσιάκος», της «Πίνδος», της «Δωδώνης», πάρα πολλές φορές είχε στην οικογένειά της κάποιον οικοδόμο, γιατί έτσι είναι η εργατική οικογένεια. Ετσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που γυναίκες οικοδόμων, εργάτριες, παρότρυναν τους συζύγους τους να ψηφίσουν στο συνδικάτο.
Στο στόχαστρό του μπαίνουν και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι βέβαια έχουν «πληρώσει» ακριβά και τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και κυρίως το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005. Τα βασικά αντιδραστικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου, όπως ο παραπέρα περιορισμός του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την κατάργηση των κατώτερων ορίων προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την κατακόρυφη μείωση όλων των συντάξεων, ισχύουν στο ακέραιο και για τους αυτοαπασχολούμενους.
Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό παγιώνει τις αντιδραστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων και κάνει ένα βήμα παραπέρα στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που υπήρχαν εξαρχής και ήταν βασική κατεύθυνση της ΕΕ.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύεται άξιος στυλοβάτης των πολιτικών εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό αποδέχεται και νομιμοποιεί τη λεηλασία των αποθεματικών που έγινε στη διάρκεια δεκαετιών για λογαριασμό του κεφαλαίου σε βάρος όλων των Ταμείων και των αυτοαπασχολούμενων, διαιωνίζει τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ «δικαιώνει» και την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το νέο υπερ-Ταμείο, τον ΕΦΚΑ.
Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού εισφορών και συντάξεων, στην πράξη, καθιερώνονται λίγα ψίχουλα ανταποδοτικής σύνταξης για το μόχθο μιας ζωής, και μια εθνική σύνταξη - φιλοδώρημα, για να μη λιμοκτονήσει ο συνταξιούχος. Αυτό που κυρίως επισφραγίζεται και με το νέο νόμο, σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η υφαρπαγή του δικαιώματος της μεγάλης πλειοψηφίας τους σε μια αξιοπρεπή σύνταξη.
Οπως προκύπτει και από το σχετικό πίνακα, οι νέες συντάξεις αλλά και όλες οι ήδη καταβαλλόμενες που μέχρι το τέλος του έτους θα επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο, οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά από 35 χρόνια συνεχούς εργασίας και καταβολής εισφορών, ένας αυτοαπασχολούμενος με μικρά εισοδήματα κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του, όταν μετά το 67ο έτος της ηλικίας του βγει στη σύνταξη θα λαμβάνει 582 ευρώ (ανταποδοτική σύνταξη 198 ευρώ και 384 ευρώ εθνική σύνταξη).
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 7.032 ευρώ, αυτή θα είναι και η ανώτερη προσδοκώμενη σύνταξη, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να τη μειώσουν κι άλλο. Οπως π.χ. αν θα καταφέρει να συμπληρώσει κάποιος 35 χρόνια ασφάλισης, αν θα λάβει ολόκληρη την «εθνική σύνταξη», αν οι επόμενες αναλογιστικές μελέτες που προβλέπονται ανά τριετία καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι και πάλι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι «βιώσιμο» κ.ο.κ.
Για όσους ισχυριστούν ότι όποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη «μπορεί να ανεβεί κλίμακα», επισημαίνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ δηλώνει σήμερα εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί η αντικειμενική ισχυροποίηση των μονοπωλίων στην οικονομία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, δίνει τη χαριστική βολή στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων.
Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται για τους αυτοαπασχολούμενους, τόσο για το διάστημα που δουλεύουν όσο και για όταν βγουν στη σύνταξη, η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεφύγει» μιλώντας υποκριτικά για «μειωμένες εισφορές».
Σημειώνεται πως στο νέο σύστημα καταργούνται οι ασφαλιστικές κλάσεις και από 1/1/2017 η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που καταβάλλουν παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι που μέχρι σήμερα υπάγονταν στον ΟΑΕΕ, ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20% επί του μηνιαίου καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Για τα μέλη προσωπικών εταιρειών, το ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για τη δραστηριότητά τους αυτή υπολογίζεται από το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών επί του ποσοστού συμμετοχής κάθε μέλους σε αυτή.
Ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού των εισφορών αποτελεί ο κατώτατος μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586,08 ευρώ (σήμερα), που αντιστοιχεί σε μηνιαία εισφορά 117,22 ευρώ. Αντίστοιχα υπάρχει ανώτατο όριο στο 10πλάσιο του ανωτέρω ποσού.
Η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος. Ετσι, η κατώτερη εισφορά Υγείας ανέρχεται στα 40,73 ευρώ μηνιαίως, ενώ η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για σύνταξη και Υγεία διαμορφώνεται στα 158 ευρώ.
Τι κρύβεται όμως πίσω από τις «μειωμένες εισφορές» που διαφημίζει η κυβέρνηση, αποκρύβοντας βέβαια ότι για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως θα υπάρχουν επιβαρύνσεις;
Οτι το τίμημα είναι συντάξεις πείνας, που στους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993) φτάνουν στο 40% των προηγούμενων συντάξεων! Η μέση καταβαλλόμενη σύνταξη γήρατος του ΟΑΕΕ το 2013 ήταν 846,17 ευρώ. Πολύ σύντομα, και μετά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, η μέση χορηγούμενη σύνταξη σε κάθε αυτοαπασχολούμενο θα φτάσει στο μισό του ύψους του 2013...
Η «απόδοση» της εισφοράς, δηλαδή, τι σύνταξη θα αποδώσει κάθε ευρώ που καταβάλλει, έχει μειωθεί στο μισό και παραπάνω σε σχέση με το προηγούμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ετσι, έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμα εκβιασμό των αυτοαπασχολούμενων, που θα υποχρεωθούν να υποκύψουν στις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών και αδιεξόδων. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι (με τις «μειωμένες εισφορές») η κυβέρνηση προσδοκά αυξημένες εισπράξεις και δεν κάνει καμία αγαθοεργία. Το ίδιο έκανε και με τις «100 δόσεις»: Επιδιώκει και πιέζει για να φέρει όσο περισσότερους χρεωμένους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορεί μπροστά από τα γκισέ των πληρωμών, για να γεμίσουν τα ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και κοινωνική συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα. Εξάλλου, την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την «ελάφρυνση» των αυτοαπασχολούμενων, συνεχίζει τις κατασχέσεις για χρέη, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές στο ρεύμα κ.ο.κ...
Παράλληλα, όπως επιβεβαιώνεται και από διάφορες παρεμβάσεις για την τύχη της «προσωπικής διαφοράς», οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα, θα μπουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μέχρι να επέλθει πλήρης εξομοίωση προς τα κάτω, των σημερινών «προνομιούχων» συνταξιούχων με τους συναδέλφους τους που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.
Αν λάβουμε υπόψη την «απόδοση» των εισφορών όπως προκύπτει από τα νέα μέτρα, υπολογίζεται ότι οι υφιστάμενες συντάξεις θα μειωθούν κατά 15% - 20% επιπλέον.
Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια στις μειώσεις των συντάξεων που επήλθαν τα προηγούμενα χρόνια, στην κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, στις μειώσεις με τους νόμους του καλοκαιριού του 2015 (αύξηση εισφοράς Υγείας) κ.λπ. Ετσι ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός σε βάρος των συνταξιούχων, που εκπονήθηκε από τα αστικά επιτελεία και υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τους. Ανεξάρτητα από τα χρονοδιαγράμματα και τους ρυθμούς που θα επιλεγούν για την παραπέρα μείωση των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα, τα νέα χτυπήματα είναι ήδη προδιαγεγραμμένα...
Οσο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, έχουν πείρα οι αυτοαπασχολούμενοι. Κάθε ενοποίηση φόρτωνε νέα ελλείμματα στα Ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για νέες μειώσεις στις παροχές.
Το ΠΔ 258/05 θεσμοθετήθηκε για την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ των αυτοαπασχολούμενων και δημιουργήθηκε ο ΟΑΕΕ. Με την ευκαιρία της ενοποίησης άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων προς το χειρότερο. Τη «νύφη πλήρωσαν» κυρίως οι προ του 1993 ασφαλισμένοι που υποτίθεται ότι είχαν εξαιρεθεί από το νόμο Σιούφα. Ταυτόχρονα, τα ελλειμματικά ΤΑΕ και ΤΣΑ ενσωματώθηκαν στο πλεονασματικό ΤΕΒΕ. Τα ελλείμματα τα πλήρωσαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Η ενοποίηση δεν έσωσε το νέο Ταμείο από τα χρέη και σήμερα ο ΟΑΕΕ έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι καλούνται ξανά να πληρώσουν τα σπασμένα με τη νέα ενοποίηση. Ακριβώς αυτό επιβεβαιώνει και η κατάσταση του νέου ΕΦΚΑ, στον οποίο εντάσσεται και ο ΟΑΕΕ, που ξεκινά τη λειτουργία του με έλλειμμα που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, οι αυτοαπασχολούμενοι, ενεργοί και συνταξιούχοι, δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Με όπλο τους αγώνες τους και την εμπειρία της πορείας του Ασφαλιστικού, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους αγρότες, θα πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να παλέψουν για την κατάργηση του τελευταίου αντιασφαλιστικού τερατουργήματος και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, να εμποδίσουν την παραπέρα μείωση των συντάξεων, όποια μορφή και αν έχει αυτή. Να παλέψουν για την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας κ.λπ.