Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Οι συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου για το Ασφαλιστικό

Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και θα παίρνει συντάξεις φτώχειας
Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων δηλώνει εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ και θα παίρνει συντάξεις φτώχειας
Ο νόμος 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το Ασφαλιστικό, που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του απέδωσαν το χαρακτηρισμό «νόμος - λαιμητόμος», κατακρεουργεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από το Ταμείο που ασφαλίζονταν.

Στο στόχαστρό του μπαίνουν και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι βέβαια έχουν «πληρώσει» ακριβά και τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και κυρίως το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005. Τα βασικά αντιδραστικά χαρακτηριστικά του νέου νόμου, όπως ο παραπέρα περιορισμός του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την κατάργηση των κατώτερων ορίων προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την κατακόρυφη μείωση όλων των συντάξεων, ισχύουν στο ακέραιο και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Συντάξεις φτώχειας για τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων

Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό παγιώνει τις αντιδραστικές ανατροπές των προηγούμενων κυβερνήσεων και κάνει ένα βήμα παραπέρα στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που υπήρχαν εξαρχής και ήταν βασική κατεύθυνση της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύεται άξιος στυλοβάτης των πολιτικών εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό αποδέχεται και νομιμοποιεί τη λεηλασία των αποθεματικών που έγινε στη διάρκεια δεκαετιών για λογαριασμό του κεφαλαίου σε βάρος όλων των Ταμείων και των αυτοαπασχολούμενων, διαιωνίζει τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ «δικαιώνει» και την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το νέο υπερ-Ταμείο, τον ΕΦΚΑ.

Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού εισφορών και συντάξεων, στην πράξη, καθιερώνονται λίγα ψίχουλα ανταποδοτικής σύνταξης για το μόχθο μιας ζωής, και μια εθνική σύνταξη - φιλοδώρημα, για να μη λιμοκτονήσει ο συνταξιούχος. Αυτό που κυρίως επισφραγίζεται και με το νέο νόμο, σε ό,τι αφορά τους αυτοαπασχολούμενους, είναι η υφαρπαγή του δικαιώματος της μεγάλης πλειοψηφίας τους σε μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Οπως προκύπτει και από το σχετικό πίνακα, οι νέες συντάξεις αλλά και όλες οι ήδη καταβαλλόμενες που μέχρι το τέλος του έτους θα επανυπολογιστούν με το νέο τρόπο, οδηγούν σε συντάξεις φτώχειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και μετά από 35 χρόνια συνεχούς εργασίας και καταβολής εισφορών, ένας αυτοαπασχολούμενος με μικρά εισοδήματα κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου του, όταν μετά το 67ο έτος της ηλικίας του βγει στη σύνταξη θα λαμβάνει 582 ευρώ (ανταποδοτική σύνταξη 198 ευρώ και 384 ευρώ εθνική σύνταξη).

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα μέχρι 7.032 ευρώ, αυτή θα είναι και η ανώτερη προσδοκώμενη σύνταξη, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να τη μειώσουν κι άλλο. Οπως π.χ. αν θα καταφέρει να συμπληρώσει κάποιος 35 χρόνια ασφάλισης, αν θα λάβει ολόκληρη την «εθνική σύνταξη», αν οι επόμενες αναλογιστικές μελέτες που προβλέπονται ανά τριετία καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι και πάλι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι «βιώσιμο» κ.ο.κ.

Για όσους ισχυριστούν ότι όποιος θέλει μεγαλύτερη σύνταξη «μπορεί να ανεβεί κλίμακα», επισημαίνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ δηλώνει σήμερα εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί η αντικειμενική ισχυροποίηση των μονοπωλίων στην οικονομία, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την πολιτική στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου, δίνει τη χαριστική βολή στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων.

Τι κρύβεται πίσω από τα περί «μειωμένων εισφορών»

Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται για τους αυτοαπασχολούμενους, τόσο για το διάστημα που δουλεύουν όσο και για όταν βγουν στη σύνταξη, η κυβέρνηση επιχειρεί να «ξεφύγει» μιλώντας υποκριτικά για «μειωμένες εισφορές».

Σημειώνεται πως στο νέο σύστημα καταργούνται οι ασφαλιστικές κλάσεις και από 1/1/2017 η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο κύριας σύνταξης, που καταβάλλουν παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι που μέχρι σήμερα υπάγονταν στον ΟΑΕΕ, ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 20% επί του μηνιαίου καθαρού φορολογητέου εισοδήματος από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Για τα μέλη προσωπικών εταιρειών, το ύψος των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για τη δραστηριότητά τους αυτή υπολογίζεται από το γινόμενο του πολλαπλασιασμού των συνολικών κερδών επί του ποσοστού συμμετοχής κάθε μέλους σε αυτή.

Ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού των εισφορών αποτελεί ο κατώτατος μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 586,08 ευρώ (σήμερα), που αντιστοιχεί σε μηνιαία εισφορά 117,22 ευρώ. Αντίστοιχα υπάρχει ανώτατο όριο στο 10πλάσιο του ανωτέρω ποσού.

Η εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματος. Ετσι, η κατώτερη εισφορά Υγείας ανέρχεται στα 40,73 ευρώ μηνιαίως, ενώ η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για σύνταξη και Υγεία διαμορφώνεται στα 158 ευρώ.

Τι κρύβεται όμως πίσω από τις «μειωμένες εισφορές» που διαφημίζει η κυβέρνηση, αποκρύβοντας βέβαια ότι για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως θα υπάρχουν επιβαρύνσεις;

Οτι το τίμημα είναι συντάξεις πείνας, που στους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993) φτάνουν στο 40% των προηγούμενων συντάξεων! Η μέση καταβαλλόμενη σύνταξη γήρατος του ΟΑΕΕ το 2013 ήταν 846,17 ευρώ. Πολύ σύντομα, και μετά τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, η μέση χορηγούμενη σύνταξη σε κάθε αυτοαπασχολούμενο θα φτάσει στο μισό του ύψους του 2013...

Η «απόδοση» της εισφοράς, δηλαδή, τι σύνταξη θα αποδώσει κάθε ευρώ που καταβάλλει, έχει μειωθεί στο μισό και παραπάνω σε σχέση με το προηγούμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ετσι, έχουμε να κάνουμε με έναν ακόμα εκβιασμό των αυτοαπασχολούμενων, που θα υποχρεωθούν να υποκύψουν στις νέες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών και αδιεξόδων. Αλλωστε, είναι κοινό μυστικό ότι (με τις «μειωμένες εισφορές») η κυβέρνηση προσδοκά αυξημένες εισπράξεις και δεν κάνει καμία αγαθοεργία. Το ίδιο έκανε και με τις «100 δόσεις»: Επιδιώκει και πιέζει για να φέρει όσο περισσότερους χρεωμένους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορεί μπροστά από τα γκισέ των πληρωμών, για να γεμίσουν τα ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και κοινωνική συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα. Εξάλλου, την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την «ελάφρυνση» των αυτοαπασχολούμενων, συνεχίζει τις κατασχέσεις για χρέη, τους πλειστηριασμούς, τις διακοπές στο ρεύμα κ.ο.κ...

Παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων

Παράλληλα, όπως επιβεβαιώνεται και από διάφορες παρεμβάσεις για την τύχη της «προσωπικής διαφοράς», οι συντάξεις που καταβάλλονται σήμερα, θα μπουν στο «κρεβάτι του Προκρούστη» μέχρι να επέλθει πλήρης εξομοίωση προς τα κάτω, των σημερινών «προνομιούχων» συνταξιούχων με τους συναδέλφους τους που θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια.

Αν λάβουμε υπόψη την «απόδοση» των εισφορών όπως προκύπτει από τα νέα μέτρα, υπολογίζεται ότι οι υφιστάμενες συντάξεις θα μειωθούν κατά 15% - 20% επιπλέον.

Τα μέτρα αυτά είναι συνέχεια στις μειώσεις των συντάξεων που επήλθαν τα προηγούμενα χρόνια, στην κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, στις μειώσεις με τους νόμους του καλοκαιριού του 2015 (αύξηση εισφοράς Υγείας) κ.λπ. Ετσι ολοκληρώνεται ένας σχεδιασμός σε βάρος των συνταξιούχων, που εκπονήθηκε από τα αστικά επιτελεία και υλοποιήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τους. Ανεξάρτητα από τα χρονοδιαγράμματα και τους ρυθμούς που θα επιλεγούν για την παραπέρα μείωση των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα, τα νέα χτυπήματα είναι ήδη προδιαγεγραμμένα...

Υπάρχει πείρα από τις ενοποιήσεις...

Οσο για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, έχουν πείρα οι αυτοαπασχολούμενοι. Κάθε ενοποίηση φόρτωνε νέα ελλείμματα στα Ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για νέες μειώσεις στις παροχές.

Το ΠΔ 258/05 θεσμοθετήθηκε για την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ των αυτοαπασχολούμενων και δημιουργήθηκε ο ΟΑΕΕ. Με την ευκαιρία της ενοποίησης άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού εισφορών και συντάξεων προς το χειρότερο. Τη «νύφη πλήρωσαν» κυρίως οι προ του 1993 ασφαλισμένοι που υποτίθεται ότι είχαν εξαιρεθεί από το νόμο Σιούφα. Ταυτόχρονα, τα ελλειμματικά ΤΑΕ και ΤΣΑ ενσωματώθηκαν στο πλεονασματικό ΤΕΒΕ. Τα ελλείμματα τα πλήρωσαν ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι. Η ενοποίηση δεν έσωσε το νέο Ταμείο από τα χρέη και σήμερα ο ΟΑΕΕ έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι καλούνται ξανά να πληρώσουν τα σπασμένα με τη νέα ενοποίηση. Ακριβώς αυτό επιβεβαιώνει και η κατάσταση του νέου ΕΦΚΑ, στον οποίο εντάσσεται και ο ΟΑΕΕ, που ξεκινά τη λειτουργία του με έλλειμμα που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, οι αυτοαπασχολούμενοι, ενεργοί και συνταξιούχοι, δεν πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Με όπλο τους αγώνες τους και την εμπειρία της πορείας του Ασφαλιστικού, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους, αλλά και τους μικρομεσαίους αγρότες, θα πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να παλέψουν για την κατάργηση του τελευταίου αντιασφαλιστικού τερατουργήματος και όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, να εμποδίσουν την παραπέρα μείωση των συντάξεων, όποια μορφή και αν έχει αυτή. Να παλέψουν για την αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων, την επαναφορά της 13ης και της 14ης σύνταξης, την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ