Πέμπτη 19 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Στην τελική ευθεία για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε όλη τη χώρα

Στην τελική ευθεία μπήκαν οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, με το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα σημεία, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, από τις 23 Γενάρη.

Για το πώς οργανώνονται και προχωρούν αυτές οι προετοιμασίες μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές του οργανωμένου αγωνιστικού κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, από τα Τρίκαλα, τη Μεσσηνία, τα Χανιά και την Κέρκυρα.

Θεσσαλία: Αισιόδοξα και συντονισμένα για τα δίκαια αιτήματά μας

Αποστόλης Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Τρικάλων «Η Ανοιξη»:

«Στη Θεσσαλία, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες Σύλλογοι, εδώ και καιρό, "οργώνει" την ύπαιθρο, προετοιμάζοντας την κλιμάκωση των κατά τόπους κινητοποιήσεων - στην περιοχή μας δεν σταμάτησαν καθόλου όλο το φθινόπωρο - με το στήσιμο πανίσχυρου μπλόκου στον κόμβο της Νίκαιας. Σ' αυτό το μπλόκο θα συμμετάσχουν αγρότες από τους νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας. Μπλόκο θα στηθεί, επίσης, στον κόμβο Αργυροπουλίου από αγρότες του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, ενώ θα γίνουν προσπάθειες από μικρομεσαίους αγρότες της Μαγνησίας να στηθεί μπλόκο στο Αερινό.

Τα τρακτέρ από τα Τρίκαλα θα συγκεντρωθούν στο Μεγαλοχώρι και μετά από μια στάση στο Ζάρκο θα κατευθυνθούν σε κομβόι προς τον κόμβο της Νίκαιας.

Στο νομό μας, η Ομοσπονδία οργάνωσε περιοδείες στα χωριά, που γίνονται προσπάθειες να συνεχιστούν και τώρα κόντρα στις δυσκολίες μετακίνησης από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει ιδιαίτερα την περιοχή μας, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, κυρίως στα κηπευτικά και την κτηνοτροφία.

Η μαζική συμμετοχή στις συσκέψεις Αγροτικών Συλλόγων που οργανώνει η Ομοσπονδία, στις πανθεσσαλικές συσκέψεις των Ομοσπονδιών των νομών που έγιναν στον Παλαμά της Καρδίτσας, καθώς και στις πανελλαδικές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μας κάνει αισιόδοξους ότι και φέτος - παρά τα εμπόδια που επιχειρεί να μας βάλει η κυβέρνηση - η πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση θα "ταρακουνήσει" την κυβέρνηση, θ' αυξήσει την αγωνιστική πίεση, για να ν' αναγκαστεί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή της».

Πελοπόννησος: Μας ξεριζώνουν, θα τους πολεμήσουμε!

Κώστας Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας.

«Στον δικό μας Αγροτικό Σύλλογο και στον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης, όπως και στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, έχουμε αποφασίσει στις 23 Γενάρη να είμαστε όλοι στους δρόμους. Ως πρώτη ενέργεια θα συγκεντρωθούμε, με τα αγροτικά μηχανήματα, στο δρόμο του Χανδρινού και, σε συνεννόηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Μεσσήνης, θα δούμε πού θα στήσουμε μπλόκο - πέρσι είχε στηθεί στο Ασπρόχωμα - και πώς θα εξασφαλίσουμε τη μαζική συμμετοχή των αγροτών, αλλά και τη στήριξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Σε περιοδείες και συσκέψεις, ενημερώνουμε τον αγροτικό κόσμο για τις βαριές συνέπειες του νόμου για το Φορολογικό - Ασφαλιστικό και τα άλλα μέτρα, άλλα που πάρθηκαν στα πλαίσια των μνημονίων, όπως και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ. Για τις αιτίες που αναγκαστήκαμε να ξεριζώσουμε την καλλιέργεια σταφίδας - μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις, χαμηλές τιμές, υψηλό κόστος παραγωγής - και να πάμε όλοι στην ελιά που είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια στην περιοχή μας. Και τώρα που ο δάκος την έπληξε, μειώνοντας την παραγωγή 50% έως 60%, κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς εισόδημα.

Ταυτόχρονα, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση, αφού μόνο έτσι μπορούμε να πιέσουμε για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ικανοποίηση των άλλων δίκαιων αιτημάτων μας, να βάλουμε ένα φρένο στη πολιτική ξεκληρίσματός μας».

Κρήτη: Θα 'μαστε περισσότεροι από πέρσι!

Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων.

«Οι περιοδείες χωριό το χωριό στο νομό μας, καθώς και οι παγκρήτιες συσκέψεις που οργανώσαμε δείχνουν ότι φέτος στην Κρήτη το κλίμα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρσι.

Στις 23 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία μας οργανώνει συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα στη Δημοτική Αγορά. Εκεί θ' αποφασίσουμε πού θα στηθεί το μπλόκο, με προσανατολισμό για τα Μεγάλα Χωράφια, που ήταν πέρσι.

Οι μεγάλες καταστροφές από το χιονιά και τον παγετό στην κτηνοτροφία και στα ελαιόδενδρα, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, στον οποίο πληρώνουμε υψηλά ασφάλιστρα, και όλα τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι στην περιοχή μας εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα βγάλουν πολλούς στους δρόμους. Θα βοηθήσει, επίσης, το γεγονός ότι περισσότεροι συμμετέχουν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στους 13 Αγροτικούς Συλλόγους της Ομοσπονδίας μας.

Αλλωστε, άλλο δρόμο για να μπορέσουμε ν' αντισταθούμε γερά στην ΚΑΠ της ΕΕ και τα μνημόνια υπέρ του κεφαλαίου δεν έχουμε οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι».

Κέρκυρα: Απαντάμε στην εκμετάλλευση του μόχθου μας!

Βασίλης Αρμενιάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Κέρκυρας.

«Εδώ και μέρες η Ομοσπονδία μας, στην οποία συμμετέχουν 7 Αγροτικοί Σύλλογοι, ενώ άλλοι 3 είναι "στα σκαριά", υλοποιεί ένα πρόγραμμα περιοδειών σε κεφαλοχώρια και άλλα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι υπάρχει διάθεση για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Μεταξύ των όσων αντιμετωπίζουμε, πιέζει πολύ και το μεγάλο πρόβλημα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής, λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής από το δάκο. Πρόβλημα είναι και η τιμή του λαδιού - όπως και το κόστος παραγωγής - αν σκεφτεί κανείς ότι ένας μικρομεσαίος αγρότης με 300 - 400 δένδρα που θα βγάλει 1 τόνο λάδι θα εισπράξει περί τα 3.500 ευρώ, με τα οποία καλείται να ζήσει την οικογένειά του. Από την άλλη, ο έμπορος που θα πουλήσει αυτήν την ποσότητα λαδιού στην αγορά της Ευρώπης θα κονομήσει μέχρι και 28.000 ευρώ!

Το πρόγραμμα των αγωνιστικών παρεμβάσεων που έχουμε καθορίσει περιλαμβάνει συγκέντρωση την Κυριακή 22/1, στις 10.30 π.μ., στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων όπου θα γίνει συζήτηση για το αγροτικό πρόβλημα, μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας και τη Δευτέρα 23/3 συγκέντρωση έξω από το Δήμο Κέρκυρας για να διεκδικήσουμε λύσεις σε οξυμένα προβλήματα, όπως της αγροτικής οδοποιίας και άλλα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, με κατεύθυνση να στήσουμε μπλόκα την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org