Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
359 νέα κρούσματα και 9 νεκροί

Στην Αττική εντοπίζονται τα 212 κρούσματα

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ 359 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφεται στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 212 κρούσματα.

Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι μετά τα δεκάδες κρούσματα σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο την προηγούμενη βδομάδα, χτες εντοπίστηκαν τουλάχιστον 11 κρούσματα σε εταιρεία στο Κορωπί, στην οποία δουλεύουν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι.

Νέα αύξηση καταγράφεται και στους διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι έφτασαν τους 69, με διάμεση ηλικία τα 70 έτη.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έχει φτάσει τους 325, ενώ ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 14.400 (ημερήσια μεταβολή +2,6%).

Από τα νέα κρούσματα τα 37 είναι εισαγόμενα (36 στις πύλες εισόδου, 1 πήγε αυτοβούλως για έλεγχο), τα 212 εντοπίζονται στην Αττική (9 συνδέονται με γνωστές συρροές), 18 στη Θεσσαλονίκη (2 συνδέονται με γνωστές συρροές), 10 στην Πιερία (2 συνδέονται με γνωστές συρροές), από 7 σε Τρίκαλα και Πέλλα, 6 στη Λέσβο (5 συνδέονται με το ΚΥΤ Μόριας), από 5 σε Ημαθία και Κοζάνη και τα υπόλοιπα κατανέμονται σε Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εβρο, Ηράκλειο, Θήρα, Γιάννενα, Καβάλα, Κάλυμνο (2 συνδεόμενα με γνωστή συρροή), Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κόρινθο, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξο, Ξάνθη, Πάρο, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Σάμο, Χανιά, Χαλκιδική και Χίο. Επίσης, 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Τεράστιες ελλείψεις και στις δημόσιες δομές Υγείας της Λέρου

Καταγγελία της Ενωσης Ιατρών με αφορμή το πρώτο κρούσμα στο νησί

Τις τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας της Λέρου αναδεικνύει η Ενωση Ιατρών Κρατικού Θεραπευτηρίου - Νοσοκομείου Λέρου (ΕΙΘΕΛ), με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί, το οποίο εντοπίστηκε στο ΚΥΤ.

Η Ενωση σημειώνει ότι «το Νοσοκομείο Λέρου, το Κρατικό Θεραπευτήριο, αλλά και οι άλλες μονάδες Υγείας της περιοχής μας παραμένουν υποστελεχωμένες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό», ενώ δεν έγινε «καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα».

Χαρακτηριστικά, η Παθολογική Κλινική κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν έχει γιατρό παθολόγο, ενώ μέρος της Παθολογικής είναι και το Τμήμα Covid. Οι ψυχιατρικές μονάδες είναι υποστελεχωμένες, καθώς υπάρχουν δύο μόνιμοι ψυχίατροι και ένας με μπλοκάκι (για 230 περίπου νοσηλευόμενους και για το ΠΙΚΠΑ).

Το ΚΥΤ με περίπου 1.200 πρόσφυγες - μετανάστες διαθέτει υποτυπώδες ιατρείο, με έναν ανειδίκευτο γιατρό του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έληξε η σύμβαση του γενικού ιατρού.

Η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Λέρου και τα Ιατρεία Λειψών - Αγαθονησίου, στα οποία δεν υπηρετεί γενικός ιατρός. Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν το γύρο του Αιγαίου ακόμα και για εξετάσεις ρουτίνας (αιματολογικός έλεγχος, απλό υπερηχογράφημα κ.λπ.), καθώς δεν υπηρετούν μικροβιολόγος και ακτινολόγος.

Η ΕΙΘΕΛ «κρούει τον κώδωνα του κίνδυνου και καλεί το λαό και τους εργαζομένους, την αγωνία και τη δικαιολογημένη ανησυχία που νιώθουν, την ανασφάλεια λόγω της απαξίωσης της Δημόσιας Υγείας, να τις μετατρέψουν σε αγωνιστική στάση».

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ «ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΝΟΣΟΥ»
Αρχισαν το κλείσιμο κλινικών και η μείωση χειρουργικών αιθουσών στον «Ευαγγελισμό»

Οι εξελίξεις ξηλώνουν καθημερινά το κυβερνητικό παραμύθι του «ενισχυμένου και έτοιμου» ΕΣΥ

Από τη χτεσινή μαζική συνέλευση των ειδικευόμενων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Από τη χτεσινή μαζική συνέλευση των ειδικευόμενων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»
Το κυβερνητικό παραμύθι του «ενισχυμένου και έτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας ξηλώνεται καθημερινά, καθώς προχωρά η νέα έξαρση της πανδημίας. Ετσι, μετά τη γνωστοποίηση του γεγονότος ότι στην Αττική ήδη το 70% των κλινών ΜΕΘ για την Covid-19 είναι κατειλημμένες, αρχίζουν να φαίνονται στην πράξη και οι συνέπειες από τον κυβερνητικό σχεδιασμό που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας «για αύξηση των κλινών ΜΕΘ - Covid, όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας».

Οπως επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», το εν λόγω κυβερνητικό σχέδιο δεν είναι παρά η επανάληψη του ίδιου αντιλαϊκού έργου, η μετατροπή του ΕΣΥ σε «σύστημα της μιας νόσου», με «μπαλώματα» και μετακινήσεις, αναστολές χειρουργείων, αναδιανομές κλινών και προσωπικού σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων εξίσου σοβαρών ασθενειών και επειγόντων περιστατικών.

Ηδη, στην αρχή της νέας έξαρσης της πανδημίας, το νοσοκομείο μετράει 24 διασωληνωμένους στη ΜΕΘ για Covid-19 και 70 ασθενείς σε απλές κλίνες, που διαρκώς αυξάνονται.

Από την περασμένη Δευτέρα μειώθηκαν κατά 1/3 οι χειρουργικές αίθουσες και το προσωπικό τους έχει αποσταλεί σε άλλα τμήματα. Χιλιάδες ασθενείς μένουν πάλι μετέωροι ή εξαναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ήδη τρεις κλινικές (όπως η ουρολογική), για να μετατραπούν σε κορονο-κλινικές και έπεται συνέχεια...

Αντί για πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, έχουν αρχίσει τα «εντέλλεσθε» της διοίκησης προς τους ειδικευόμενους να στελεχώσουν τις κλινικές για τον κορονοϊό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με μετακινήσεις προσωπικού, αποδυνάμωση έως και κατάργηση των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων κ.ο.κ.

Απέναντι σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση, χτες στον «Ευαγγελισμό» πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες συνελεύσεις των ειδικευόμενων γιατρών, με πρωτοβουλία της Σωματειακής Επιτροπής των ειδικευόμενων.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο προχωρούν σε συγκέντρωση στα ΤΕΠ την Τρίτη 22/9 στη 1.30 μ.μ. και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, διεκδικώντας τα αυτονόητα: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη νέων κρεβατιών ΜΕΘ και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Κινητοποιήσεις και στο ΠΑΓΝΗ

Σε κινητοποιήσεις προχωρά και το Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, προκηρύσσοντας στάση εργασίας την Τετάρτη 23/9 (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.

Το Σωματείο διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας εργαζομένων και ασθενών, ουσιαστική θωράκιση των δημόσιων δομών Υγείας του νησιού. Σημειώνει ότι: Μεγάλο τμήμα των 1.000 συμβασιούχων που δουλεύουν στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού θα απολυθούν στις αρχές του 2021. Οι ελλείψεις στα ΜΑΠ παραμένουν. Το νησί διαθέτει μόλις 50 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν επαρκούν.

Οξυμένα προβλήματα και στα Κέντρα Υγείας

Η χρόνια πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποστελέχωσης έχει οδηγήσει να βαρυγκομούν κάτω από τις τεράστιες ελλείψεις και οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι και μέσα στην πανδημία «λειτουργεί το σύστημα της ΠΦΥ» χωρίς προβλήματα.

Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου για το 1ο Κέντρο Υγείας Ελευσίνας, το οποίο καλύπτει την περιοχή Ελευσίνας - Μαγούλας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.

Στο Κέντρο Υγείας που έχει στην ευθύνη του 78.000 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες ακόμη εργαζόμενους στις δεκάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής, στο οποίο προσέρχονται καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι, λείπουν 7 παθολόγοι, 4 οδοντίατροι, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου πνευμονολόγοι, παιδίατροι, καρδιολόγοι, ακτινολόγοι, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι, ενδοκρινολόγοι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι, δερματολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι, γιατροί εργασίας! Αντίστοιχα είναι τα κενά και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, αν και βρισκόμαστε σε φάση επέκτασης της επιδημίας COVID-19, δεν αξιοποιούνται οι δυνατότητες, η εμπειρία και η προσφορά των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας για την υλοποίηση προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας - π.χ. για την ενημέρωση για την πρόληψη από SARS-CoV-2 και τον αντιγριπικό εμβολιασμό - στους χιλιάδες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής», τονίζει το Σωματείο.

Επιπλέον, τονίζει, κρίσιμες ανάγκες στη λειτουργία του ΚΥ καλύπτουν οι 12 επικουρικοί εργαζόμενοι και οι 2 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.

«Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις συνθήκες και τις απαιτήσεις της εργασίας στο Κέντρο Υγείας και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Και απαιτεί, μεταξύ άλλων: Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς στο Κέντρο Υγείας. Να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Να ενταχθεί η ΤΟΜΥ Ελευσίνας στο Κέντρο Υγείας ως αποκεντρωμένη μονάδα του, να εξασφαλιστεί μόνιμη, πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση και να ενισχυθεί με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων.

Στο μεταξύ, μέτρα για την ασφαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ηρακλείου απαιτεί η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στο ΚΥ, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας κέντρου Covid-19 σε δύο βάρδιες.

Η Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι «η λειτουργία του πρέπει να εξασφαλίζει την ασφάλεια ασθενών, συνοδών και εργαζομένων. Ως εκ τούτου απαιτείται άμεσα η στελέχωσή του με επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων».

Και διεκδικεί: Αμεσα να γίνουν οι ανάλογες προσλήψεις και να μην χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι πάνω από 60 ετών. Επάρκεια στα αντίστοιχα μέτρα προστασίας. Αντίστοιχες υποδομές, χώροι αλλαγής ενδυμασίας, ντουζ για την εξασφάλιση της υγιεινής των εργαζομένων. Να εξασφαλιστεί χώρος αναμονής των συνοδών που συνοδεύουν το ύποπτο κρούσμα, που θα εξασφαλίζει τη μη είσοδό τους στο χώρο Covid και την απομόνωσή τους από το υπόλοιπο Κέντρο Υγείας. Να υπάρχει ξεχωριστός χώρος για τα παιδιατρικά ύποπτα κρούσματα. Ολοι οι εργαζόμενοι να υποβάλλονται περιοδικά σε τεστ covid. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων - καμία απόλυση. Να δοθούν έγγραφες και σαφείς οδηγίες σε όλους τους εργαζόμενους για τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας και στο υγειονομικό, αλλά και στο διοικητικό κομμάτι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org