Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες οργανώνουν συσκέψεις και περιοδείες στα χωριά, καλώντας τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στα μπλόκα, δίνοντας τη μάχη εναντίον της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που δημιουργούν και οξύνουν τα προβλήματά τους, να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.
Το σύνθημα για μαζικά και ισχυρά μπλόκα δίνεται και αυτήν τη φορά από τη Θεσσαλία, όπου οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών οργανώνουν καθημερινά ενημερωτικές αλλά και αγωνιστικές δράσεις.
Οι συσκέψεις σε επαρχιακό και νομαρχιακό επίπεδο συνεχίζονται, ενώ την Πέμπτη 24/1 προγραμματίζεται πανθεσσαλική σύσκεψη στα Φάρσαλα.
Χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας οργάνωσε πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη, στον Παλαμά, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων από 26 χωριά του νομού και πολλοί άλλοι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε το Σαββατοκύριακο που έρχεται να βγουν όσο το δυνατόν περισσότερα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, έτοιμα για το στήσιμο ισχυρού μπλόκου στις 28 Γενάρη. Το σημείο που θα στηθεί το μπλόκο θα αποφασιστεί σε νέα πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων την ερχόμενη Τετάρτη 23/1, λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι τότε προετοιμασίες στον νομό και σε όλη τη Θεσσαλία.
Στα Τρίκαλα, από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» έχουν μέχρι τώρα προγραμματιστεί συσκέψεις για την Κυριακή 20/1, στις 12 μ., στη Φαρκαδόνα, από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου και για τη Δευτέρα 21/1, στις 7 μ.μ., στο Μεγαλοχώρι, από τους Αγροτικούς Συλλόγους των πρώην δήμων Εστιώτιδας και Πυληναίων.
Οι προετοιμασίες για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων προχωρούν και στη Δυτική Ελλάδα.
Με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, οργανώνεται περιφερειακή σύσκεψη την Κυριακή 20/1, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του κοινοτικού καταστήματος στο Αγγελόκαστρο.
Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» μπροστά στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης σημειώνει: «Μπροστά στον νέο γύρο αγροτικών κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης του αγώνα μας, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα καθημερινών περιοδειών και ενημερωτικών συσκέψεων στα κεφαλοχώρια του νομού, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή της μικρομεσαίας αγροτιάς στον αγώνα. Ηδη έχουμε εξαγγείλει συλλαλητήριο κτηνοτρόφων στις 30/1 στην Αμφιλοχία, με αιχμή την πάλη ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο γάλα και τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος. Την ερχόμενη Κυριακή φιλοξενούμε τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Αγγελόκαστρο, με συμμετοχή αντιπροσώπων από Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους από όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, με σκοπό τον αγωνιστικό συντονισμό μας. Για μια ακόμη χρονιά, δίνουμε αγώνα για την επιβίωσή μας κόντρα στις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ που επιταχύνουν τον αφανισμό μας, κόντρα σε μεγαλέμπορους και βιομηχάνους, στα μονοπώλια που λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο. Ενάντια σε όλους αυτούς που μας παίρνουν κοψοχρονιά την παραγωγή, επιβάλλοντας είτε το αίσχος των ανοικτών τιμών είτε την απληρωσιά για χρόνια, όπως και στο παράδειγμα των καπνοπαραγωγών στην περιοχή της Μακρυνείας. Στον αγώνα μας αυτόν δεν περισσεύει κανείς».
Στο μεταξύ, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση στον κόμβο Αγ. Γεωργίου στην είσοδο του Πύργου, έπειτα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. «Αγρότη - κτηνοτρόφε πολέμα, ΕΕ και κυβέρνηση κλέβουνε το βιος σου» έγραφε το πανό των συγκεντρωμένων, οι οποίοι έκλεισαν συμβολικά το ένα ρεύμα της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, φωνάζοντας συνθήματα και ενημερώνοντας τους περαστικούς για τα αιτήματα επιβίωσης που θέτει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Τις επόμενες μέρες η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι - μέλη της προχωρούν σε περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά.
Σήμερα, επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» οργανώνει στις 10.30 π.μ. συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ ΑΕΣ).
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τη Δευτέρα 21/1, στις 11 π.μ., στην πλατεία της Ορεστιάδας.
Μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, αναδείχθηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες του Εβρου, από τη μια με την πολιτική της ΚΑΠ και από την άλλη με τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν καλύπτει και δεν αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές, με το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές. Αποφάσισαν να βγουν δυναμικά στο δρόμο και να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων να εξοφλήσει εδώ και τώρα η ΕΒΖ τις υποχρεώσεις της προς τους τευτλοπαραγωγούς, να καλύψει η κυβέρνηση τις απώλειες εισοδήματος από την ανομβρία και το πράσινο σκουλήκι, άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα κ.ά.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Μαλγάρων οργανώνει σύσκεψη, αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του ΤΟΕΒ.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» συνεχίζει καθημερινά τις περιοδείες στα χωριά και έχει αποφασίσει την πραγματοποίηση σύσκεψης την Παρασκευή 25/1, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα της ΒΕΛΤΑΝΣ και τη Δευτέρα 28/1, στις 11 π.μ., στήσιμο μπλόκου στη διασταύρωση της Νάουσας.
Συλλαλητήριο με αγροτικά οχήματα θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των Χανίων τη Δευτέρα 28/1, στις 11 π.μ., στη Δημοτική Αγορά. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από συμβούλιο που πραγματοποίησε με τα μέλη της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο και σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, θα αποφασιστούν οι επόμενες αγωνιστικές δράσεις.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις επερχόμενες κινητοποιήσεις απευθύνουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Ηρακλείου οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Αστερουσίων, Καζαντζάκη και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου. Την Τρίτη 22/1 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 7 μ.μ. στο παλιό Δημαρχείο στα Πεζά, ενώ την Παρασκευή 25/1, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων θα πραγματοποιήσει ανοιχτή Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στο Τεφέλι.
Σε πλήρη αντίθεση με τους κάλπικους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων», η εργασιακή ζούγκλα εξαπλώνεται συνεχώς, εισχωρεί σε κάθε πτυχή της ζωής του εργαζόμενου, ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.
Ακριβώς γι' αυτά τα συμφέροντα, πάνω στις ανατροπές της περιόδου 2010 - 2014 σε βάρος της εργατικής τάξης ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του πρόσθεσε νέα αντεργατικά νομοθετήματα, ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο το οπλοστάσιο των μονοπωλίων σε βάρος των εργαζομένων.
Ενα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ενεργοποίηση του μνημονιακού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου, που με το «τυράκι» μιας αύξησης λίγων δεκάδων ευρώ αλυσοδένει μόνιμα τον κατώτατο μισθό, να καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση και με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα, δηλαδή με βάση τις ανάγκες και τους στόχους του κεφαλαίου.
Αντίστοιχη εμβληματική αντεργατική νομοθεσία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ο νόμος 4472/2017 για το παραπέρα χτύπημα της κυριακάτικης αργίας, τον οποίο ήρθε να «νομιμοποιήσει» και η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
Το χτύπημα αυτό έρχεται να «κουμπώσει» με όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που διατήρησε σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το «ξεχείλωμα» του ωραρίου των εργαζομένων, το χτύπημα του σταθερού εργάσιμου χρόνου, όπως είναι η αντιδραστική νομοθεσία για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», μέσω της οποίας καταργείται το πραγματικό 8ωρο και επιτυγχάνεται για το κεφάλαιο η μη πληρωμή της επιπλέον ημερήσιας εργασίας των μισθωτών. Τα παραπάνω, μαζί με το πλαίσιο μέσα στο οποίο θεριεύουν η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, οι Συμβάσεις με ημερομηνία λήξης κ.ο.κ., λύνουν στο κεφάλαιο τα χέρια για να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους όποτε, όπως και για όσο θέλει με βάση τα συμφέροντά του...
Αναλυτικότερα, με τον νόμο 3986/2011, που ορίζει τους τρόπους «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να μην καταβάλλει κανένα τίμημα για την επιπλέον εργασία στην οποία υποχρεώνει τον εργαζόμενο. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει ο νόμος, οι επιπλέον ώρες εργασίας δεν πληρώνονται ως υπερωρία, αλλά η αμοιβή τους «είναι ίση με την αμοιβή για εργασία σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως (...)».
Με το άρθρο 42 ο νόμος 3986/2011 δίνει στον εργοδότη τρεις δυνατότητες «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας:
-- Στην πρώτη περίπτωση,«σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως σαράντα (40) ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο (2) ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ (8) ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα (40) (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης). Αντί της παραπάνω μειώσεως των ωρών εργασίας, επιτρέπεται να χορηγείται στον εργαζόμενο ανάλογη ημερήσια ανάπαυση (ρεπό) ή συνδυασμός μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους έξι (6) μήνες σε διάστημα δώδεκα (12) μηνών (περίοδος αναφοράς)».
-- Στη δεύτερη περίπτωση, ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόζει τη «διευθέτηση» και πέραν των τριών μηνών, αφού ο νόμος τού επιτρέπει να κατανείμει όπως αυτός θέλει «διακόσιες πενήντα έξι (256) ώρες εργασίας από το συνολικό χρόνο απασχόλησης εντός ενός (1) ημερολογιακού έτους» σε ένα διάστημα 32 βδομάδων ή λίγο παραπάνω από 7 μήνες!
-- Η τρίτη περίπτωση διατυπώνεται με επαρκή... ασάφεια ώστε να δίνονται ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στον εργοδότη. Η περίπτωση αυτή ορίζει ότι «με επιχειρησιακές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μπορεί να καθορίζεται άλλο σύστημα διευθέτησης χρόνου εργασίας, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κλάδου ή της επιχείρησης».
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκε βέβαια μόνο στην πλήρη εφαρμογή των αντεργατικών νομοθετημάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων: Ετσι, στο συγκεκριμένο πεδίο, το 2017 με τον νόμο 4498 εναρμόνισε το ελληνικό Δίκαιο με την ευρωενωσιακή Οδηγία 2003/88/ΕΚ «σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας», για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
Με το νόμο αυτό καθιερώνεται «κατά κανόνα ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, η μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στο χώρο εργασίας». Παραπέρα, ξεχειλώνει ακόμα και αυτό το 12ωρο εργασίας, το οποίο μπορεί να γίνει 24ωρο! Ετσι, ενώ ορίζει ότι «η ημερήσια ανάπαυση των ιατρών είναι υποχρεωτική και διάρκειας δώδεκα (12) συνεχόμενων ωρών ανά εικοσιτετράωρο», λίγο πιο κάτω προσθέτει: «Επιτρέπεται παρέκκλιση (...) για λόγους λειτουργίας της υπηρεσίας (...) Αν μειώνεται ή χάνεται ο χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης, παρέχεται αμέσως μετά περίοδος αντισταθμιστικής ανάπαυσης έως δώδεκα (12) ώρες»!
Ενας άλλος τρόπος για την επίτευξη του 60ωρου είναι η συνδυασμένη εφαρμογή των όσων προβλέπουν οι νόμοι για την υπερεργασία και την υπερωρία. Στο πλαίσιο αυτό, ένας εργαζόμενος με 6 μέρες απασχόληση τη βδομάδα και συμβατικό ωράριο 40 ωρών μπορεί να φτάσει να δουλέψει μέχρι και 60 ώρες τη βδομάδα. Ο νόμος επιτρέπει στον εργοδότη να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να δουλέψει ως υπερεργασία επιπλέον 8 ώρες του 40ωρου, σύνολο 48 ώρες. Ακόμα, ο εργοδότης μπορεί να του επιβάλει 2 ώρες τη μέρα υπερωρία (4093/2012), δηλαδή 12 ώρες τη βδομάδα. Σύνολο 60 ώρες τη βδομάδα.
Και μιας και η υπερεργασία και η υπερωρία αμείβονται - ακόμα - με προσαυξήσεις, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου έχουν φροντίσει να μειώνουν τις σχετικές αποζημιώσεις με αλλεπάλληλους νόμους, ώστε να γίνονται όλο και πιο φθηνές.
Ετσι, ενώ με το νόμο 2874/2000 η υπερεργασία αμειβόταν με προσαύξηση 50%, με το νόμο 3863/2010 αμείβεται με προσαύξηση 20%. Για τις μέχρι 120 υπερωρίες το χρόνο προβλεπόταν προσαύξηση 50% και τώρα 40%. Για πάνω από 120 υπερωρίες προσαύξηση 75% και τώρα 60%. Μεγάλη μείωση σημειώθηκε και στις παράνομες υπερωρίες: Η προσαύξηση για αυτές ήταν 250% και τώρα είναι μόλις 80%, πάντα αν και εφόσον διαπιστωθεί ότι γίνονται από τους ανύπαρκτους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών του αστικού κράτους...
Πάνω σε αυτές τις άθλιες Οδηγίες της ΕΕ (το «κοινωνικό κεκτημένο» της οποίας δεν περνά μέρα που να μην εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ), όπως η 2003/88, πάτησε το 2017 το Δικαστήριο της ΕΕ και εξέδωσε απόφαση που επιτρέπει τη συνεχόμενη εργασία ακόμα και για 12 μέρες χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα ή για 10 μέρες χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 5 μέρες τη βδομάδα. Οπως ήταν και ο χαρακτηριστικός τίτλος του σχετικού δελτίου Τύπου του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη συγκεκριμένη απόφαση: «Η εβδομαδιαία ανάπαυση εργαζομένων δεν πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά την ημέρα που έπεται έξι συνεχόμενων ημερών εργασίας»!
Ολο αυτό το πλέγμα των αντεργατικών νόμων δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στους εργοδότες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πολυπληθή κλάδο του Εμπορίου, να υποχρεώνουν χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως νέους και γυναίκες, να δουλεύουν στην πραγματικότητα ως ωρομίσθιοι, με συμβάσεις που επιβάλλουν ένα είδος «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, μοιράζοντας τις εβδομαδιαίες ώρες δουλειάς, έως 40 συνολικά, ανάλογα με την εμπορική κίνηση και τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Ετσι, το ωράριό τους είναι διαφορετικής διάρκειας κάθε μέρα, ενώ τη μια βδομάδα μπορεί να δουλεύουν 40 ώρες και μια άλλη μόλις 20 ή 16 ώρες.
Αντίστοιχα, το «σπαστό» ωράριο που έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν οι εργοδότες, με βάση τους αντεργατικούς νόμους, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλέψουν ένα μέρος του ωραρίου, να διακόψουν για τρεις τουλάχιστον ώρες και να επιστρέψουν στο πόστο τους για να ολοκληρώσουν το ωράριό τους. Σε πολλές περιπτώσεις το «σπαστό» ωράριο σημαίνει δουλειά από το άνοιγμα μέχρι το κλείσιμο του καταστήματος, με ένα τρίωρο διάλειμμα το οποίο οι εμποροϋπάλληλοι περνούν στο χώρο δουλειάς ή γύρω από αυτόν, καθώς οι εργαζόμενοι στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και στα εμπορικά κέντρα δουλεύουν συνήθως μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ολος αυτός ο χρόνος δεν στοιχίζει τίποτα στις επιχειρήσεις και πουθενά δεν καταγράφεται, παρότι για τον εργαζόμενο είναι χρόνος που συνδέεται απόλυτα με την εργασία του.
Χαρακτηριστικό πρόσφατο παράδειγμα «αξιοποίησης» όλου αυτού του αντεργατικού πλαισίου από τη μεγαλοεργοδοσία αποτελούν τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την αλυσίδα «Jumbo», η οποία επιχειρεί την τροποποίηση των ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων. Οπως αναφέρει το σωματείο, η εργοδοσία, αξιοποιώντας «έμμεσες και άμεσες πιέσεις», απαιτεί την υπογραφή των εργαζομένων σε μία τροποποιητική Σύμβαση Εργασίας, με την οποία προβλέπεται η δυνατότητα να μετατρέπεται η εβδομαδιαία εργασία από πενθήμερη σε εξαήμερη ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Επιπλέον, το σωματείο καταγγέλλει πως το ημερήσιο ωράριο μετατρέπεται «από συνεχές σε διακεκομμένο, πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της εταιρείας».
Ολο αυτό το αντεργατικό πλέγμα, που «ζει και βασιλεύει» και ενισχύεται συνεχώς, ξεσκεπάζει την απάτη περί «τέλους των μνημονίων». Δεν χωράει λοιπόν για τους εργαζόμενους κανένας εφησυχασμός, καμιά αυταπάτη περί «νέας εποχής για τα εργατικά δικαιώματα». Απάντηση στην εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του δίνει μόνο η ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων για την ανατροπή της, για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους, για τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Το νέο χτύπημα ενάντια στην κυριακάτικη αργία καταδικάζει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, στην Ερώτησή του τονίζει τα εξής:
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ικανοποιώντας αίτημα μεγαλεμπόρων, ξενοδόχων, βιομηχάνων, τραπεζιτών, επέκτεινε την - ήδη απαράδεκτη - κατάργηση της κυριακάτικης αργίας από 8 Κυριακές σε όλο το εξάμηνο Μάη - Οκτώβρη, επικυρώνοντας απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που στηρίζουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες επικαλούμενοι την "ανάπτυξη". Ανοίγει ο δρόμος για επέκταση του μέτρου χρονικά, γεωγραφικά και σε άλλους κλάδους (βλ. υπάλληλοι γραφείου), όπως προβλέπει η αντεργατική σύμβαση 106 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Πρόκειται για πάγια απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, γενικευμένη πολιτική της ΕΕ, που με τον "Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων" και την "ισορροπία επαγγελματικής - προσωπικής ζωής" σηματοδοτεί εργασία και ζωή λάστιχο, θυσία στα καπιταλιστικά κέρδη, και αξιοποιείται για αποφάσεις όπως αυτές πρόσφατα για τη 12ωρη εργασία στην Αυστρία και τον "νόμο των σκλάβων" στην Ουγγαρία.
Με την "απελευθέρωση" του ωραρίου και τη "διευθέτησή" του, στόχος είναι το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Τα 10ωρα και 12ωρα, επτά μέρες τη βδομάδα, το ωρομίσθιο, η "ευελιξία", η κατάργηση της Κυριακής ως κοινής, σταθερής μέρας ανάπαυσης όλων των εργαζομένων, σμπαραλιάζουν την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική ζωή τους, ενώ η κυβέρνηση κοροϊδεύει για "επιστροφή στη μεταμνημονιακή κανονικότητα". Μικροί - αυτοαπασχολούμενοι έμποροι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, εκτοπίζονται, κλείνουν προς όφελος των μεγάλων ομίλων.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς τοποθετείται στο αίτημα της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας, της κατάργησης όλων των νόμων που "απελευθερώνουν" το ωράριο και της υπογραφής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις;».
Μέρα απεργίας η Κυριακή 20/1 για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο
«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές», είναι η απάντηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην επίθεση που συνεχίζεται με την απόφαση του ΣτΕ. Στο πλαίσιο της απεργίας, καλεί την Κυριακή 20/1 τους εργαζόμενους στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). Διεκδικεί: Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
«Η νέα δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κρίνει συνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και ανατρέπει την παλαιότερη απόφαση που είχε πάρει», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του. Υπενθυμίζει πως για την προηγούμενη απόφαση «οι εργοδότες αλλά και τα τσιράκια τους που αποτελούν πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ (ΕΑΚ/ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ), πριν δύο χρόνια πανηγύριζαν με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να αδρανοποιήσουν τους εργαζόμενους μέσα στον κλάδο».
«Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της "δίκαιης ανάπτυξης" που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και αποδεικνύει πως η πολιτική που εφαρμόζεται από αυτήν αλλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, υποτάσσεται στα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών, στην αύξηση των κερδών τους», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος και συνεχίζει: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες πως οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας θα κατοχυρωθούν με δικαστικές αποφάσεις, όσο απέχουμε από τις συλλογικές διεκδικήσεις και τον συλλογικό αγώνα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με την "κανονικότητα" που η κυβέρνηση επικαλείται».
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις: «Η υπεράσπιση της Κυριακής αργίας, η νομοθετική κατοχύρωσή της, η καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε, η αύξηση στους μισθούς μας, η υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο μας δεν θα γίνει με εμάς τους εργαζόμενους θεατές. Να μην υπάρξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στο τσάκισμα των εργατικών μας δικαιωμάτων, κανένας εφησυχασμός σε όσα υπόσχονται κυβέρνηση και εργοδοσία, ειδικά τώρα που η παροχολογία και η καλλιέργεια αυταπατών θα φουντώνει μπροστά στην προεκλογική περίοδο», τονίζει.
Οπως επισημαίνει, οι νέες θέσεις εργασίας που υποτίθεται θα δημιουργούσε το άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές, «μεταφράζονται σε μερική απασχόληση, σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε μετατροπή της εργάσιμης βδομάδας σε 7 ημέρες και 60 ώρες, σε πλήρη εντατικοποίηση της δουλειάς των εμποροϋπαλλήλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επαίσχυντη νέα σύμβαση που φέρνει η εργοδοσία στους εργαζόμενους στα "Jumbo" για 6ήμερη εργασία και σπαστά ωράρια».
«Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουμε θέση τώρα (...) Να μην ανεχτούμε να μετρήσουμε κι άλλους θανάτους και σακατεμένους συναδέλφους, θύματα της εντατικοποίησης και της εκμετάλλευσης που είναι νομικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της εργοδοσίας για να αυξάνει τα κέρδη της. (...) Η αγανάκτησή μας να μεταφραστεί σε αγώνα και όχι σε απογοήτευση», τονίζει ο Σύλλογος και καταλήγει: «Μόνος εγγυητής για την καλυτέρευση των όρων με τους οποίους δουλεύουμε είναι ο συλλογικός αγώνας μέσα από το κλαδικό μας Σωματείο, η οργάνωση και η συμμετοχή μας σε αυτό, η σύγκρουση με τις επιδιώξεις της εργοδοσίας μέσα στους χώρους δουλειάς».
«Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, με βάση την οποία ενισχύεται το οπλοστάσιο της εργοδοσίας για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα των αντεργατικών μέτρων», σημειώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης. Οπως επισημαίνει: «Φαίνεται για ακόμη μια φορά πως το χτύπημα στον εργάσιμο χρόνο των εμποροϋπαλλήλων, η πλήρης απελευθέρωσή του, δεν αφορούσε μόνο την περίοδο της κρίσης, αλλά αποτελεί διακαή πόθο των μεγαλοεπιχειρηματιών στο Εμπόριο εδώ και δεκαετίες. Και σήμερα, στη "μεταμνημονιακή" περίοδο, στη φάση "της ανάπτυξης και της κανονικότητας", έρχεται μια τέτοια απόφαση να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στους επιχειρηματίες στον κλάδο του Εμπορίου και όχι μόνο».
Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, υπενθυμίζει πως έχουν ήδη γίνει μια σειρά βήματα στην περιοχή: «Δεν πάει καιρός από την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, που αποφάσισε τα καταστήματα της Χαλκιδικής να μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα. Πρόσφατες είναι και οι "Λευκές Νύχτες" σε δήμους της πόλης. Σούπερ μάρκετ ανοίγουν πιλοτικά μια ώρα νωρίτερα τα καταστήματά τους. Κατάστημα στον κλάδο άνοιξε για το κοινό στις 2 Γενάρη».
Ανακοινώσεις, με τις οποίες καταδικάζουν την απόφαση του ΣτΕ, έχουν επίσης εκδώσει μεταξύ άλλων η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου και ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καθώς και η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.
«Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία!», είναι η απάντηση της ΠΑΣΕΒΕ στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία, όπως τονίζει, έρχεται να διασφαλίσει «τα "καλά και συμφέροντα" των πολυκαταστημάτων και μεγάλων εμπορικών αλυσίδων».
«Για μία ακόμα φορά, οι ηγεσίες των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ μένουν έκθετες στα μάτια των συναδέλφων, καθώς τότε υπόσχονταν ότι οι προσφυγές στα δικαστήρια θα δώσουν τη "λύση", μακριά από την οργανωμένη πάλη, αφήνοντας τελικά ανενόχλητη την κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της», τονίζει η ΠΑΣΕΒΕ.
«Ξέρουμε καλά ότι ο "ασκός του Αιόλου" έχει ανοίξει για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Κερδισμένοι τελικά είναι οι μεγαλέμποροι και όχι οι χιλιάδες συνάδελφοι που φυτοζωούν νυχθημερόν στο μαγαζί τους», σημειώνει και προσθέτει πως «η παραμικρή προσδοκία ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει και εμάς να βελτιώσουμε τους μειωμένους τζίρους μας, προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα. Αλλωστε, ακόμα και την πρόσφατη περίοδο των εορτών με το απελευθερωμένο ωράριο, μόλις το 15% των εμπορικών καταστημάτων κατέγραψαν άνοδο, με την ένδυση - υπόδηση να συνεχίζει την κατρακύλα».
Η ΠΑΣΕΒΕ απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους: «Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στην οικονομική ή τη φυσική μας εξόντωση. Απαιτούμε την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν την κυριακάτικη αργία. Μόνη απάντηση η οργανωμένη πάλη! Κανένας αυτοαπασχολούμενος ΕΒΕ να μην μείνει με σταυρωμένα χέρια! Οργανώνουμε την πάλη μας, ενισχύουμε τα κλαδικά σωματεία και τις Ενώσεις ΕΒΕ κόντρα στον συμβιβασμό των ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ. Δυναμώνουμε τη συμμαχία με τους εργαζόμενους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την πολιτική που στηρίζει τα συμφέροντά τους».
Καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να παλέψουν για: Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Καμιά Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που «απελευθερώνουν» το ωράριο. Ελεύθερο χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, με δωρεάν και ποιοτικά προγράμματα και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού. Επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού, με δημόσιες και δωρεάν κατασκηνώσεις.
Σοβαρά προβλήματα στους χιλιάδες κατοίκους και εργαζομένους της Μάνδρας προκαλεί η μεγάλη υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, στη Μάνδρα, με περισσότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες εργαζόμενους στις περισσότερες από 170 εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες, μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα διυλιστήρια και άλλες επιχειρήσεις με επικίνδυνες δραστηριότητες, μετά το κλείσιμο της τοπικής Μονάδας Υγείας του πρώην ΙΚΑ λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, που στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και έναν γιατρό, ο οποίος μετακινείται δυο φορές τη βδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. Επομένως, το Περιφερειακό Ιατρείο λειτουργεί ουσιαστικά μόνο δύο πρωινά τη βδομάδα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υγειονομικών αδυνατεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες.
Αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της Μάνδρας να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται είτε να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται και έχουν ανάγκη, είτε να προσφεύγουν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κάλυψης της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα παρέχει υψηλού επιπέδου, εντελώς δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.
Οπως επισημαίνει, «το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να είναι στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο, μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένο με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης. Στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας. Θα πρέπει να υπάρχουν υπηρεσίες σχολικής Υγείας καθώς και τμήμα Ιατρικής της Εργασίας, που θα συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, θα καταγράφει και θα μελετά την επαγγελματική νοσηρότητα στους εκατοντάδες εργασιακούς χώρους της περιοχής».
Ωστόσο, όπως τονίζει το Σωματείο, «αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της ΕΕ για τη μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και "ατομική υπόθεση", για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και για να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.
Αντί για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας με τις αντίστοιχες αποκεντρωμένες μονάδες, η συγκυβέρνηση "διαφημίζει" τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), με ελάχιστο προσωπικό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και βασικό προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς και δημόσιες Μονάδες Υγείας Δευτεροβάθμιου και Τριτοβάθμιου επιπέδου και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και διαγωνιστικές εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία».
Ειδικά για την περιοχή της Μάνδρας, «σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών, καθώς και στις καθυστερήσεις και την αποσπασματικότητα στην κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων (ενώ αντίθετα προωθούνται ταχύτατα έργα και υποδομές που εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων), αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της περιβόητης "ανάπτυξης" που διαφήμιζαν κυβέρνηση - αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής και δήμοι της περιοχής στον πρόσφατο "αναπτυξιακό" συνέδριο για τη Δυτική Αττική», υπογραμμίζει το Σωματείο.
Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».
«Κανονικότητα» για την κυβέρνηση η αθλιότητα των ράντζων!
Eurokinissi |
Προχτές το νοσοκομείο «μπλόκαρε» από νωρίς το μεσημέρι, με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς να αντιμετωπίζουν μια εκρηκτική κατάσταση, γεγονός που προκάλεσε την άμεση κι εύλογη αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων του «Νοσοκομείου» Αττικόν.
Ενδεικτικά της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι τα όσα κατήγγειλε το Σωματείο: Οχι μόνο καλύφθηκαν όλες οι κανονικές κλίνες, αλλά γέμισαν και τα ράντζα στους διαδρόμους (που έχουν βαφτιστεί «επικουρικές κλίνες»!). Ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύτηκαν στην εξίσου γεμάτη Βραχεία Νοσηλεία. Πάνω από 750 ασθενείς νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο μέχρι τις 4 μ.μ., δεκάδες στα επείγοντα.
Το Σωματείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απαιτεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα, επισημαίνοντας το αυτονόητο: «Κινδυνεύουν ζωές! Το ΕΣΥ οφείλει να αντιμετωπίζει τους ασθενείς ως ανθρώπους και όχι ως ζώα. Να δοθεί τέλος στην αθλιότητα των ράντζων!».
Πώς απάντησαν η κυβέρνηση και η διορισμένη από αυτήν διοίκηση του νοσοκομείου; Με μια ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του Σωματείου, με μια εξόφθαλμη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Η διοίκηση του νοσοκομείου επιχείρησε να παρουσιάσει όλα τα παραπάνω περίπου ως ...φυσικό φαινόμενο, «κάτι που δεν είναι πρωτόγνωρο, αντιστοιχεί σε μια τυπική εφημερία χειμερινής περιόδου», όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «καταστροφολογία» και «προσπάθεια αντιπερισπασμού και αποδόμησης του έργου που επιτελείται από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου»!
Αντίστοιχα προκλητικός, ο Θ. Σπηλιόπουλος, στέλεχος της διοίκησης του «Αττικού» και υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαϊδάρι, ανέφερε σε δημοσίευμα ότι «ναι μεν υπάρχει πίεση στην εφημερία (...) αλλά δεν ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Υπάρχουν ράντζα, όπως πάντα, αλλά και διάδρομοι χωρίς αυτά»! Απογειώνοντας μάλιστα την πρόκληση, πρόσθεσε ότι «οι συντάκτες της ανακοίνωσης του Σωματείου προσφέρουν κακή υπηρεσία στους συνανθρώπους μας που χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη»!
Καθώς όμως παρά τις παραπάνω προπαγανδιστικές προσπάθειες η εκρηκτική κατάσταση δεν μπορεί τελικά να κουκουλωθεί, χτες μέσω του υπουργείου Υγείας μοιράστηκε νέα ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, μέσω της οποίας επιβεβαιώνονται στην πραγματικότητα όσα καταγγέλλει το Σωματείο: «Οι 587 καλυμμένες κλίνες ενισχύθηκαν με 121 επικουρικές κλίνες (σ.σ. ράντζα). Επίσης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΕΠΥ και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, έγινε ανάσχεση και ανακατεύθυνση των περιστατικών προς άλλα εφημερεύοντα νοσοκομεία». Συνεχίζοντας, πάντα στη λογική του «φυσικού φαινομένου» μιας «τυπικής εφημερίας», η διοίκηση αναφέρει ότι «η ύπαρξη επικουρικών κλινών αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό και χρονολογείται από την ένταξη του νοσοκομείου μας στην 24ωρη εφημέρευση (4ος/2011) και δεν έκανε την εμφάνισή του τώρα»...
Μιλώντας για τα παραπάνω στον «Ριζοσπάστη», ο Γιώργος Σιδέρης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», σημειώνει:
«Και επί ΝΔ και επί ΣΥΡΙΖΑ, που χτες κοκορομαχούσαν στη Βουλή, το "Αττικό" παθαίνει μπλακ άουτ σε κάθε γενική εφημερία και ο λαός της Δυτικής Αθήνας νοσηλεύεται σε ράντζα και φορεία. Ξεκινάμε ξανά αγώνα γι' αυτό που δικαιούμαστε: Ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας και δουλειάς. Αγώνα για να ανοίξει ξανά το Λοιμωδών, στελέχωση του "Αττικού", πραγματική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που πολύ απέχει από την κοροϊδία των ΤΟΜΥ. Διεκδικούμε άμεσα να αγοραστούν μαγνητικός τομογράφος και νέος στεφανιογράφος. Αυτά κοστίζουν λιγότερο από το μισό φτερό του "Mirage" που πετούσε χτες πάνω από το κεφάλι του Καμμένου. Μαζί μας έχουμε το λαό της Δυτικής Αθήνας και τους ασθενείς μας. Μαζί τους έχουν τη διοίκηση του νοσοκομείου, που οι ανακοινώσεις της δεν έχουν διαφορές με αυτές του υπουργείου Υγείας, και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα όπως αυτό του δημοτικού συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαϊδάρι».