Πέμπτη 17 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Επιτακτική ανάγκη η δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα

Σοβαρά προβλήματα στους χιλιάδες κατοίκους και εργαζομένους της Μάνδρας προκαλεί η μεγάλη υποβάθμιση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, στη Μάνδρα, με περισσότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες εργαζόμενους στις περισσότερες από 170 εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες, μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μεγάλα διυλιστήρια και άλλες επιχειρήσεις με επικίνδυνες δραστηριότητες, μετά το κλείσιμο της τοπικής Μονάδας Υγείας του πρώην ΙΚΑ λειτουργεί μόνο ένα Περιφερειακό Ιατρείο, που στελεχώνεται από μία νοσηλεύτρια και έναν γιατρό, ο οποίος μετακινείται δυο φορές τη βδομάδα από το Κέντρο Υγείας Ελευσίνας. Επομένως, το Περιφερειακό Ιατρείο λειτουργεί ουσιαστικά μόνο δύο πρωινά τη βδομάδα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των υγειονομικών αδυνατεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες.

Αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της Μάνδρας να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται είτε να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται και έχουν ανάγκη, είτε να προσφεύγουν στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κάλυψης της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη για δημιουργία ενός Κέντρου Υγείας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα παρέχει υψηλού επιπέδου, εντελώς δωρεάν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες.

Οπως επισημαίνει, «το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να είναι στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο, μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένο με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης. Στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας. Θα πρέπει να υπάρχουν υπηρεσίες σχολικής Υγείας καθώς και τμήμα Ιατρικής της Εργασίας, που θα συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, θα καταγράφει και θα μελετά την επαγγελματική νοσηρότητα στους εκατοντάδες εργασιακούς χώρους της περιοχής».

Ωστόσο, όπως τονίζει το Σωματείο, «αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της ΕΕ για τη μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και "ατομική υπόθεση", για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και για να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.

Αντί για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας με τις αντίστοιχες αποκεντρωμένες μονάδες, η συγκυβέρνηση "διαφημίζει" τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), με ελάχιστο προσωπικό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και βασικό προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς και δημόσιες Μονάδες Υγείας Δευτεροβάθμιου και Τριτοβάθμιου επιπέδου και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και διαγωνιστικές εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ειδικά για την περιοχή της Μάνδρας, «σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και περικοπές στις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών, καθώς και στις καθυστερήσεις και την αποσπασματικότητα στην κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων (ενώ αντίθετα προωθούνται ταχύτατα έργα και υποδομές που εξυπηρετούν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων), αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της περιβόητης "ανάπτυξης" που διαφήμιζαν κυβέρνηση - αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής και δήμοι της περιοχής στον πρόσφατο "αναπτυξιακό" συνέδριο για τη Δυτική Αττική», υπογραμμίζει το Σωματείο.

Στην κατεύθυνση αυτή, το Σωματείο θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ