Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Συνάντηση Δραγασάκη με αγρότες

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, είχε χτες αντιπροσωπεία αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία. Οπως ο αρμόδιος υπουργός, έτσι και ο Γ. Δραγασάκης, ισχυρίστηκε ότι τα 2/3 των αγροτικών αιτημάτων, «είτε υλοποιούνται είτε ανέλαβαν οι υπουργοί να τα μελετήσουν με πρόθεση να βρεθεί λύση». Παράλληλα, σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση της χώρας» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναζητά «νέα χρηματοδοτικά εργαλεία», με σκοπό να ενισχυθούν μικρά, μεσαία και μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Είπε ακόμα ότι απαιτείται αντιμετώπιση της «παραβατικότητας» στον αγροτικό χώρο όπως είναι η φοροδιαφυγή.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Συσκέψεις και συνελεύσεις σήμερα στα μπλόκα

Αποφασίζουν για την πορεία της κινητοποίησης, στον απόηχο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα

Από το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Σε συνελεύσεις και συσκέψεις προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται στα μπλόκα τρεις και πλέον βδομάδες, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που τους ξεκληρίζει. Οι σημερινές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν δύο μέρες μετά το συλλαλητήριο που οργάνωσε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στον απόηχο της πετυχημένης κινητοποίησης, στην οποία αγρότες από μπλόκα και συλλόγους όλης της χώρας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες της πόλης, θα συζητηθεί η πορεία του δίκαιου αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους. Στις συσκέψεις θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για την κινητοποίηση, για την απάντηση που έδωσε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην αδιαλλαξία και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης, στη συστηματική συκοφάντηση του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην προσπάθεια να ενεργοποιηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός».

Ηδη οι αγρότες έχουν διαμηνύσει πως στις 21/2 θα διαδηλώσουν μαζί με τα εργατικά σωματεία στα συλλαλητήρια που οργανώνονται σε δεκάδες πόλεις της χώρας, δίνοντας συνέχεια στην κοινή δράση και στην προσπάθεια να συνειδητοποιείται πλατύτερα η αναγκαιότητα της κοινωνικής συμμαχίας. Να σημειωθεί ότι σχετικές αποφάσεις έχουν παρθεί από τους αγροτικούς συλλόγους που συμμετείχαν στα μπλόκα της Μεσσηνίας, του Αργους, της Αρτας, της Πρέβεζας και της Ανθήλης, όπου θα γίνουν σήμερα μεγάλα λαϊκά γλέντια, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένονται κι από αλλού τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στα Χανιά, η Αγροτική Ομοσπονδία καλεί σήμερα, στις 7 μ.μ., τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε συνέλευση. Στη συνέχεια, οι αγρότες ετοιμάζονται να «τσικνίσουν» μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τη νεολαία της περιοχής στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια. Ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου Αμαρίου οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή 17/2 στο ΚΕΑΟ στο Ρέθυμνο.

Στο μπλόκο των αγροτών της Ηλείας, που έχει στηθεί στο Λατίφι Αμαλιάδας, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση και καθορίστηκε για τις επόμενες μέρες πρόγραμμα δράσης, αρχής γενομένης από αύριο, Παρασκευή, όπου θα υπάρξει παρέμβαση στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Την ερχόμενη Τρίτη με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού πραγματοποιείται παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία ΟΤΕ του Πύργου στις 11 το πρωί.

Τέλος, σε τρίωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Πρέβεζας - Ιωαννίνων, στο ύψος του Λούρου, από τις 7 μ.μ. σήμερα Πέμπτη, θα προχωρήσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που πλαισιώνουν το μπλόκο του Λούρου. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν «τσικνογλέντι», ενώ το μπλόκο θα επισκεφτούν εργατικά σωματεία.

Στήριξη και αλληλεγγύη από την ΟΓΕ

Την υποστήριξή της στον αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, που πήρε μέρος στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

«Οπως σας λένε ότι... "δεν έχουν ακούσει ποια είναι τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών", έτσι "κωφεύουν" όταν διεκδικούμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας στην εργασία, στη μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο, που μας στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις. Ομως, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην αγροτική παραγωγή βρίσκουν "ευήκοα ώτα" στην κυβέρνηση, στους συγκατοίκους του 3ου μνημονίου. Αυτά τα συμφέροντα στηρίζουν και όσοι πάνε να ρίξουν λάσπη στον αγώνα σας, κατηγορώντας σας ότι δεν σκέφτεστε τις άλλες κοινωνικές ομάδες», αναφέρει η ΟΓΕ στην ανακοίνωση - ανοιχτή επιστολή της.

«Ιδιοι είναι οι υπεύθυνοι που αποδεκατίζουν τις ζωές μας και τις ζωές των οικογενειών μας, είτε ζούμε στις πόλεις είτε στα χωριά», υπογραμμίζει, και προσθέτει: «Κοινή πρέπει να είναι η αγωνιστική μας απάντηση».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Συνεχίζει τις πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Υγείας

Συγκέντρωση - ενημέρωση κατοίκων και φορέων έγινε το περασμένο Σάββατο στην Κερατέα

Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία, με τη συμμετοχή σωματείων και άλλων φορέων στο Λαύριο
Από παλιότερη κινητοποίηση για την Υγεία, με τη συμμετοχή σωματείων και άλλων φορέων στο Λαύριο
Συγκέντρωση - ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Υγεία και την πορεία των κινητοποιήσεων στις οποίες πρωτοστατεί, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερατέας.

Στη συγκέντρωση - όπου συμμετείχαν αντιπροσωπίες από εξωραϊστικούς συλλόγους και σωματεία - εκφράστηκε η αγανάκτηση για την πληρωμή 10 και 20 ευρώ στη μονάδα του ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) στο κτίριο «Πρίφτη» και αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα για να ενταχθεί στο ΕΣΥ και να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας και ως μονάδα αποκατάστασης, μιας και έχει σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, ο οποίος μένει ανενεργός για χρόνια. Ακόμη, ζητήθηκε να στελεχωθεί με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στο ύψος των πραγματικών αναγκών.

Να σημειωθεί ότι κάτω από την πίεση των προηγούμενων κινητοποιήσεων που έγιναν με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου, ανακοινώθηκε (από τον νέο συντονιστή διευθυντή) για το ΚΥ Λαυρίου η πρόσληψη 4 γιατρών (2 παιδιάτρων, 1 καρδιολόγου και 1 γυναικολόγου), γεγονός που δίνει μια προσωρινή «ανάσα» στους κατοίκους, όμως δεν λύνει το πρόβλημα των εφημεριών.

Οπως σημειώνει το ΕΚ Λαυρίου, «οι συγκεκριμένοι γιατροί επί της ουσίας "φιλοξενούνται" στο ΚΥ, ενώ έχουν προσληφθεί για μόνο 8 μήνες για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Το ότι θα εξετάζουν και τους ημεδαπούς δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα, μιας και σε 7 μήνες οι θέσεις θα είναι και πάλι κενές, ενώ απαιτούνται προσλήψεις γενικών γιατρών και ειδικευόμενων για απρόσκοπτη 24ωρη λειτουργία».

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Σχολιάζοντας όσους στέκονται απέναντι σ' αυτόν τον αγώνα, το Εργατικό Κέντρο υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ δεν θέλουν και δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της Υγείας γιατί υπηρετούν τους μονοπωλιακούς ομίλους, την κερδοφορία τους και το άνοιγμα της Υγείας στα επιχειρηματικά τους σχέδια. Για όσους κυβερνητικούς και μη που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης "πολεμούν" την τακτική του Εργατικού Κέντρου, ως μηδενιστική ή αντιπολιτευτική, να τους θυμίσουμε ότι αν και οι ίδιοι ήταν στην αντιπολίτευση πριν από κάποια χρόνια, όπου το Εργατικό Κέντρο ήταν πάλι έξω από το υπουργείο Υγείας (επί υπουργού Γεωργιάδη, ΝΔ) και διεκδικούσε να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας και τότε ήταν απόντες».

Τώρα δηλώνουν «ασθενείς»...

Με προσχήματα τη μία το «φόρτο εργασίας» την άλλη «ξαφνική ασθένεια» το τελευταίο διάστημα οι υπουργοί της κυβέρνησης αποφεύγουν να εμφανίζονται στη Βουλή για να απαντήσουν σε Επίκαιρες Ερωτήσεις, που καταθέτουν βουλευτές του ΚΚΕ για πολύ σοβαρά θέματα που βασανίζουν χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, όπως είναι τα «μπλοκάκια», η Ειδική Αγωγή και άλλα. Αύριο, για παράδειγμα, είχε προγραμματιστεί να απαντήσει ο υφυπουργός Εργασίας Τ. Πετρόπουλος στην Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλου για τα «μπλοκάκια». Ωστόσο, χτες το βράδυ αιφνιδιαστικά αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση λόγω ασθένειας του υφυπουργού. Βέβαια, η Επίκαιρη Ερώτηση θα μπορούσε κάλλιστα να απαντηθεί από την υπουργό Εργασίας Εφ. Αχτσιόγλου, στην οποία άλλωστε και απευθυνόταν. Είναι προφανές ότι αυτό που προσπαθούν τελικά να αποφύγουν οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης είναι τα «δύσκολα», αφού την ίδια ώρα δεν παραλείπουν να παρελαύνουν στα διάφορα ΜΜΕ, για να εξωραΐσουν την πολιτική της κυβέρνησης και να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ