Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΕΝ
Απαιτούν αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης

Πανελλαδική διαδήλωση σήμερα στον Πειραιά

Ενα μεγάλο, πανελλαδικό όχι στην υποβάθμισή τους θα φωνάξουν σήμερα, οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Οι σπουδαστές θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και θα πραγματοποιήσουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία θα καταλήξει έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η κινητοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής των ΑΕΝ, η οποία έχει συγκροτηθεί από σπουδαστές διαφόρων περιοχών της χώρας.

Οι σπουδαστές, μελλοντικά στελέχη των πλοίων, πλοίαρχοι και μηχανικοί κινητοποιούνται απαιτώντας άμεση ανωτατοποίηση των ΑΕΝ με την ένταξή τους στο υπουργείο Παιδείας και την αυτόματη αποστρατικοποίησή τους, ισοτιμία των πτυχίων με τα αντίστοιχα της ξηράς, υλικοτεχνική υποδομή που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις όσον αφορά στα διδακτικά συγγράμματα και στα εργαστηριακά μαθήματα.

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
ΟΧΙ στην αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων

Αποφασισμένος να αγωνιστεί για την κατάργηση και ακύρωση του νόμου που θέλει την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων είναι ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου».

«Με έκπληξη βλέπουμε ότι πριν ακόμη υπογραφεί και δημοσιευτεί επίσημα το θεσμικό πλαίσιο για την αξιολόγηση, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας (ΚΕΕ) σπεύδει ταχέως να προωθήσει την εφαρμογή του, οργανώνονται σεμινάρια και διακινούνται σχετικά πολυσέλιδα ερωτηματολόγια», επισημαίνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το νόμο «για την Αποκέντρωση, την Αξιολόγηση και την Επιμόρφωση», τόσο μέσα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, όσο και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος. «Κεντρικός στόχος είναι η κατηγοριοποίηση των σχολείων, η σύνδεση της (υπο)χρηματοδότησής τους με την "αποδοτικότητά" τους σύμφωνα με τα επιχειρηματικά πρότυπα», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και κάνει σαφές ότι «δεν επιθυμούμε να συνεργαστούμε με το ΚΕΕ, ούτε πρόκειται να γίνουμε συμμέτοχοι και συνένοχοι στην προσπάθεια αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων».

Ο «Μεγάλος Αδελφός» σε ιδιωτικές σχολές

Καταγγελία του Συλλόγου Σπουδαστών για την προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης από τους σχολάρχες

Από παλιότερη δραστηριότητα του Συλλόγου, σε αρχαιρεσίες έξω από ιδιωτική σχολή
Από παλιότερη δραστηριότητα του Συλλόγου, σε αρχαιρεσίες έξω από ιδιωτική σχολή
Μετά το μοίρασμα «προσκλήσεων» από εταιρία παραγωγής του τηλεσκουπιδιού «Big Brother», ακόμα και σε Γυμνάσια, για να γίνουν ζωντανό κοινό και «γλάστρες», έρχεται να αποκαλυφθεί ότι οι κάμερες παρακολούθησης είναι παρούσες στις αίθουσες διδασκαλίας ιδιωτικών σχολών, μαζί με ηλεκτρονικές κάρτες εισόδου - εξόδου και απαγόρευση κάθε συνδικαλιστικής δράσης και διακίνησης ιδεών.

Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ιδιωτικό ΙΕΚ «Κορέλκο», όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ), ο οποίος επισημαίνει ότι «θα μπορούσε να είναι και μια παραλλαγή του Μπιγκ Μπράδερ, χωρίς όμως διαφημιστικά διαλείμματα».

Το καθεστώς παρακολούθησης και την παραβίαση των προσωπικών ελευθεριών και δικαιωμάτων κατήγγειλε με ανακοίνωσή της, η ομάδα σπουδαστών του Συλλόγου Σπουδαστών της «Κορέλκο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν δύο μέρες απαγορεύτηκε από ανθρώπους της σχολής, να μοιράσουν τη συγκεκριμένη ανακοίνωση - καταγγελία μέλη του ΣΥΣΠΙΣ στους συναδέλφους τους σπουδαστές της ΚΟΡΕΛΚΟ.

«Οι κάμερες και τα λοιπά μέσα παρακολούθησης δεν αποτελούν βέβαια "προσόν" μόνο της εν λόγω σχολής, τις συναντά και σε άλλα ιδιωτικά ΙΕΚ και είναι απορίας άξιο το τι εξυπηρετούν σε ένα χώρο κατάρτισης, υποτίθεται, των αυριανών εργαζομένων. Οπως, επίσης, άξιο απορίας είναι και το γιατί απαγορεύεται κάθε συνδικαλιστική δράση στους χώρους της Ιδιωτικής Κατάρτισης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, για να δοθεί η εύλογη απάντηση: «Ισως οι ιδιοκτήτες αυτών των παραμάγαζων της γνώσης, εκτός από τη χρυσοπληρωμένη ψευτοκατάρτιση που παρέχουν στους σπουδαστές τους, να θέλουν να τους διδάξουν και κάτι ακόμη, λέει. Τι είναι αυτό; Ο φόβος. Ο φόβος της παρακολούθησης από έναν "Μεγάλο Αδελφό". Ο φόβος για τις συνέπειες του συνδικαλισμού. Ο φόβος για τις συνέπειες του διεκδικείν. Φόβοι που θα εκτιμηθούν βέβαια ως "προσόντα" από τους αυριανούς εργοδότες των καταρτιζόμενων σπουδαστών».

Σχετικά με αυτή την κατάσταση, που πολλές φορές από τους ιδιοκτήτες των σχολών αιτιολογείται ως αναγκαία, για λόγους ασφάλειας των σχολών, σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Νίκος Σφαντός, πρόεδρος του Συλλόγου, σημείωσε: «Ο Σύλλογος βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση, προκειμένου να προστατεύσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των σπουδαστών. Θα συνεχίζει να φέρνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές μέσα στις σχολές. Η πρακτική των σχολαρχών που χρησιμοποιούν, προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν οποιαδήποτε προσπάθεια ενημέρωσης γίνεται, θα πέσει στο κενό».

ΣΧΟΛΕΙΑ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Λειτουργούν σε δασική έκταση

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα ιδιωτικά σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στην Ανοιξη Αττικής λειτουργούν σε κτίριο χωρίς οικοδομική άδεια και σε δασική έκταση. Για το γεγονός αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Οικονομικών, ζητώντας άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Μετά την απόρριψη από το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου την 24-1-2002 των ενστάσεων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για κτίρια των σχολείων της στην Ανοιξη Αττικής και το χαρακτηρισμό τους ως αυθαίρετων μετά την από 12.8.2000 καταγγελία του κ. Δημ. Παναγιωτόπουλου γιατί δε διέθεταν οικοδομική άδεια και είχαν κατασκευαστεί σε δάσος που είχε εκχερσωθεί», ερωτούν οι δύο βουλευτές:

  • Τον υπουργό Παιδείας: Πώς δόθηκε άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του στο ανωτέρω ιδιωτικό σχολείο σε κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, που δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές για σχολείο όπως αναφέρεται στην από 4.12.00 εξώδικη διαμαρτυρία - πρόσκληση - επιφύλαξη δικαιωμάτων - δήλωση γονέων παιδιού που χτύπησε λόγω κακοτεχνιών του κτιρίου που φοιτούσε και αν πρόκειται αν ανακληθεί η άδεια λειτουργίας;
  • Την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ: Αν πρόκειται να ελεγχθούν από το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου όλες οι εγκαταστάσεις του ανωτέρω ιδιωτικού σχολείου αν διαθέτουν οικοδομικές άδειες και αν έχουν υπερβάσεις; Γιατί δεν εφαρμόζεται η 1589/99 απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε το ΓΠΣ Ροδόπολης, γιατί σ' αυτό είχαν συμπεριληφθεί και οι ανωτέρω δασικές εκτάσεις;
  • Τους υπουργούς Γεωργίας και Οικονομίας και Οικονομικών: Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει το δημόσιο τη διαχείριση αυτού του δάσους με βάση το άρθρο 152 του ΝΔ 86/89 και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί προς ανάληψη της διαχείρισης σήμερα; Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες σε ορισμένα τμήματα της έκτασης, ύστερα από παράνομες μεταβιβάσεις που διενήργησε στο παρελθόν ο Οικοδομικός Σύνδεσμος «Νέα Αιολίς ΕΠΕ» προς προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου στην περιοχή; Αν προτίθενται να παρέμβουν αρμοδίως ώστε να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών ή να ανακληθούν οι ήδη εκδοθείσες και να μη δημιουργηθούν μόνιμες (αναπότρεπτες) πραγματικές καταστάσεις, σε βάρος δάσους συνιδιόκτητου κατά 50% με το δημόσιο;
Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Αθήνας

Εκδήλωση στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, πραγματοποιεί σήμερα η Πανσπουδαστική ΚΣ, στις 11.30 π.μ., όπου θα συζητηθεί η εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος, τα ανοιχτά επαγγέλματα και οι σχετικές εξελίξεις.

Δραστηριότητες της ΚΝΕ

Για γλέντι και διασκέδαση καλεί απόψε, η ΤΟ Σιβιτανιδείου της ΚΝΕ, στα γραφεία του ΚΚΕ στην Καλλιθέα, στις 8 το βράδυ.

Αύριο Σάββατο, η ΤΟ Γκράβας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον Τσε Γκεβάρα, στις 6μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Πατησίων 280).

Δε «χωρούσαν» οι αγρότες στη Γεωπονική

Για τις δυνατότητες απασχόλησης των νέων γεωπόνων και την αγροτική πολιτική, θέλησε να μιλήσει η ΔΑΠ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και γι' αυτό διοργάνωσε σχετική εκδήλωση χτες. Ως εδώ καλά. Θα περίμενε, δηλαδή, κανείς να συζητηθεί το πρόβλημα συρρίκνωσης της αγροτικής παραγωγής, το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, οι καταστρεπτικές για την αγροτική οικονομία της χώρας κατευθύνσεις της ΕΕ κι η συρρίκνωση αντίστοιχα των προοπτικών απασχόλησης των νέων γεωπόνων σ' αυτό το ζοφερό τοπίο.

Αλλά τζίφος! Τίποτα από όλα αυτά δεν έθιξε η «υπεύθυνη δύναμη». Μπορεί οι κινητοποιήσεις των αγροτών το προηγούμενο διάστημα να είχαν στο πλευρό τους την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αλλά η ΔΑΠ δεν έκανε τον κόπο να φωνάξει ούτε έναν αγρότη, για να μιλήσει στους φοιτητές. Βλέπετε, η ΝΔ χρησιμοποιεί τους αγρότες μόνο όταν εκείνη κρίνει, για λόγους εντυπωσιασμού.

Πότε θα τους ακούσουμε;

Οταν, η ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ, η ΕΑΑΚ κι οι άλλοι περί... άλλα τυρβάζουν, η κυβέρνηση ασχολείται ακούραστα με τις σπουδές φοιτητών και σπουδαστών και την επαγγελματική τους προοπτική, πολύ απλά τσακίζοντάς τες! Σε τρεις μήνες θα προωθήσει στη Βουλή το νόμο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, που υποβαθμίζει τα πτυχία τους στο επίπεδο των τρίχρονων bachelor και «στέλνει» την ανώτατη εκπαίδευση σε ορισμένα μεταπτυχιακά. Στο ίδιο διάστημα θα προωθήσει και την αξιολόγηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ σύμφωνα με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, και τα Ινστιτούτα διά βίου εκπαίδευσης, που είναι «μαγαζιά» κατάρτισης στα πλαίσια των ανώτατων ιδρυμάτων, ίδια με τα ΠΣΕ, αλλά με άλλο όνομα.

Κι όλα αυτά σε τρεις μήνες. Δηλαδή, σε λιγότερο από 100 μέρες. Εχουν σκοπό άραγε οι παραπάνω παρατάξεις να ενημερώσουν τους φοιτητές για την υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων τους, την εμπορευματοποίηση και την ένταση των ταξικών φραγμών που ετοιμάζεται; Κι αν ναι, πότε περιμένουν; Να αρχίσουμε να μετράμε αντίστροφα;

Η ελπίδα στους αγώνες

Για να περάσουμε, όμως, σε κάτι πραγματικά ευχάριστο: χτες οι φοιτητές βγήκαν στους δρόμους. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν την απαίτησή τους για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ προχτές αντίστοιχο συλλαλητήριο είχε γίνει και στα Γιάννενα. Κι αυτές οι αγωνιστικές αποφάσεις των συλλόγων πάρθηκαν μετά από τη σημαντική παρέμβαση της Πανσπουδαστικής.

Οι σύλλογοι θα συντονιστούν πανελλαδικά στις 22 του μήνα και προχωρούν αποφασιστικά, ώστε στα επόμενα συλλαλητήρια να είναι ακόμα πιο πολλές οι αγωνιστικές αποφάσεις καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Επομένως, υπάρχει ελπίδα κι αυτή βρίσκεται στους μαζικούς αγώνες. Χτες εφτά σύλλογοι, αύριο δεκαεφτά και μεθαύριο θα μείνει στο συρτάρι το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά!

ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Πρόγραμμα «Σωκράτης»: εργαλείο παρέμβασης στην εκπαίδευση

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα «Σωκράτης», υπογράμμισε: «Το πρόγραμμα "Σωκράτης" δεν είναι απλώς ένα σύστημα εκπαιδευτικών ανταλλαγών. Λειτουργεί ως εργαλείο παρέμβασης στις συνειδήσεις των νέων, αλλά και ως μηχανισμός επιβολής ενός συγκεκριμένου εκπαιδευτικού μοντέλου».

Στη συνέχεια, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε το ουσιαστικό πρόβλημα της Παιδείας, «που είναι η καθολική μόρφωση των νέων ανθρώπων, μένει έξω από τις δραστηριότητες του προγράμματος. Αντίθετα, οι δράσεις του στοχεύουν στη μεταποίηση της συνείδησης μαθητών, φοιτητών και δασκάλων, ώστε να εμπεδωθεί ο ευρωπαϊκός "μονόδρομος" και να διευκολυνθεί η υποταγή των νέων στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους κανόνες της "οικονομίας της αγοράς" και στις λεγόμενες νέες συνθήκες "εργασίας". Ο "ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης" κρύβει μέσα του τη σύγκληση των εκπαιδευτικών συστημάτων στην κατεύθυνση της προσαρμογή τους στις ανάγκες του μονοπωλιακού κεφαλαίου, κάτι που κάθε άλλο παρά προϋποθέτει τη συνολική αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Ακόμα και οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές και το σύστημα κατοχύρωσης μαθημάτων λειτουργούν ως μέσα πίεσης στην κατεύθυνση αυτή».

Ο Κ. Αλυσσανδράκης κατέληξε, λέγοντας ότι η πραγματική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών συστημάτων προϋποθέτει την απόκρουση των παρεμβάσεων της ΕΕ. «Είναι, τόνισε, σε τελευταία ανάλυση, υπόθεση του λαϊκού κινήματος».

ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Ανώτατη Εκπαίδευση για τις λαϊκές ανάγκες

Στο ΤΕΙ Χανίων μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στην Κρήτη

«Ολη η γνώση στο πτυχίο», απαιτούν οι φοιτητές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά (από πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα)
«Ολη η γνώση στο πτυχίο», απαιτούν οι φοιτητές, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά (από πρόσφατη κινητοποίηση στην Αθήνα)
Σε εκδήλωση στο ΤΕΙ των Χανίων μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, στο πλαίσιο της περιοδείας του που πραγματοποίησε στην Κρήτη. Την εκδήλωση πραγματοποίησαν οι ΟΒ ΤΕΙ της ΚΝΕ, με θέμα: «Ανωτατοποίηση... ένα χρόνο μετά».

Ο Θέμης Γκιώνης, ξεκινώντας την παρουσίαση της κατάστασης στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των θέσεων της ΚΝΕ, σημείωσε: «Οι αλλαγές που προωθούνται σήμερα στα ΤΕΙ, αλλά και στα ΑΕΙ, έχουν στόχο να προσαρμόσουν την ανώτατη εκπαίδευση στις συνολικότερες αλλαγές που προωθούνται στην οικονομία και στις εργασιακές σχέσεις. Συμβαδίζουν με ό,τι προωθείται και στο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους».

«Το σημαντικότερο ζήτημα που κρίνεται μέσα από αυτές τις εξελίξεις - συνέχισε - είναι η ίδια η εξέλιξη της επιστήμης και της κοινωνικής της αποστολής. Η προοπτική της προς όφελος του λαού. Η ουσία της αντιπαράθεσης βρίσκεται για μας στο τι επιστήμη εμείς θέλουμε και ποιανού συμφέροντα εξυπηρετεί. Ενα χρόνο μετά την Ανωτατοποίηση, βλέπουμε πως όχι μόνο δεν έχουμε θετική εξέλιξη σε σχέση με την προοπτική των ιδρυμάτων των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων, αλλά έχουμε μια συνολικότερη υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Γίνεται, λοιπόν, ακόμα πιο αναγκαία η θέση της ΚΝΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».


Κλείνοντας ο Γραμματέας της ΚΝΕ, τόνισε την ανάγκη να οργανωθεί η πάλη και στο κίνημα των φοιτητών και των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, που θα δώσει απάντηση και θα βάλει φραγμούς σε αυτή την πολιτική. Στη συζήτηση που ακολούθησε και από τις ερωτήσεις που τέθηκαν, έγινε φανερός ο προβληματισμός των σπουδαστών για τα μέτρα που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ζήτημα της αξιολόγησης και της ειδίκευσης μέσα στο πτυχίο. Μεγάλο επίσης ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και την ολοκληρωμένη πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.


Λ. Π.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org