Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις των σωματείων και των φορέων για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα έχουν οριστεί για τις 11.45 π.μ. στα εξής σημεία:

Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Πλατεία Κοραή: Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, φορείς ΑμεΑ.

Ομόνοια: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής.

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Συλλαλητήρια οργανώνονται από εργατικά συνδικάτα σε μια σειρά από πόλεις.

Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη:

-- Αθήνα, 12.30 μ.μ., Σύνταγμα

-- Θεσσαλονίκη, 12.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

-- Πάτρα, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20)

-- Αλεξανδρούπολη, 11.30 π.μ., δημαρχείο

-- Κατερίνη, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

-- Λάρισα, 12 μ., πλατεία Λαμπρούλη

-- Ξάνθη, 12 μ., κεντρική πλατεία

-- Σέρρες, 12 μ., πλατεία Ελευθερίας

-- Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

-- Τρίκαλα, 12.30 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου

-- Mυτιλήνη, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Στην Καβάλα, σήμερα, Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Αύριο, Παρασκευή 16 Δεκέμβρη:

-- Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., πεζόδρομος, μπροστά απ' το δημαρχείο

-- Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

-- Καρδίτσα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Το πλαίσιο των διεκδικήσεων

Μπροστά στην επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις τους για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Μαζί με τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών, παλεύουν για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, μπλόκο στο ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας.

Το πλαίσιο πάλης που υιοθετούν τα σωματεία μπροστά στο συλλαλητήριο, αλλά και στην πανελλαδική απεργία, περιλαμβάνει μια σειρά από ζωτικές διεκδικήσεις για τους εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα:

 • 825 ευρώ κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στον δημόσιο τομέα.
 • Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Καταβολή άμεσα του Δώρου Χριστουγέννων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
 • Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αυτά τα είδη.
 • Κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ - ΝΕΟΛΑΙΑ
Διαδηλώνουμε ενάντια στον προϋπολογισμό - καρμανιόλα για την προστασία του εισοδήματος

Το Σάββατο κορυφώνονται τα συλλαλητήρια. Στην Αθήνα, στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με συλλαλητήρια που ξεκινούν από απόψε, συνεχίζονται αύριο Παρασκευή και κορυφώνονται το Σάββατο 17 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες και προετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα.

Με αφορμή τον νέο προϋπολογισμό - καρμανιόλα για το 2023, που προαναγγέλλει το ξάφρισμα του λαϊκού εισοδήματος για να ρίξει «ζεστό χρήμα» στα μονοπώλια, τα εργατικά συνδικάτα μαζί με συνδικαλιστικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών, παλεύουν για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας. Και καλούν τον λαό να πάρει τη σκυτάλη από τη μεγάλη απεργία στις 9 Νοέμβρη, να θέσει στο προσκήνιο τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του και να προετοιμάσει νέα απεργία μέσα στον Γενάρη.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι ενταγμένες μια σειρά πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν Ομοσπονδίες και σωματεία για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέτωπα της Υγείας χτες και της Παιδείας σήμερα, οι παρεμβάσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς, ο κοινός βηματισμός των συνδικάτων με μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική καλούν στο συλλαλητήριο της 17ης Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. στο Σύνταγμα.«Απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική δεν υπάρχει ανοχή. Ούτε αναμονή γι' αυτούς που ξανά μας υπόσχονται προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Κάθε κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη και τη δυναμώνει», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία που καλούν στο συλλαλητήριο.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) και καλεί στο συλλαλητήριο.

Συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό οργανώνουν και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στους δρόμους οι αυτοαπασχολούμενοι και η νεολαία

Μαζί με τους εργαζόμενους ετοιμάζονται να διαδηλώσουν και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) να καλεί σε μαζική συμμετοχή: «Συνεχίζουμε γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, διεκδικώντας επαναφορά αφορολόγητου ορίου, αναπλήρωση του εισοδήματός μας σε ατύχημα και ασθένεια, καμιά αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης για τις συντάξεις μας. Μέτρα ενάντια στις αυξήσεις που αρπάζουν πίσω το όποιο εισόδημα καταφέρνουμε να έχουμε. Εχουμε πείρα και δεν εφησυχάζουμε βλέποντας ότι υπάρχει δουλειά αυτήν την περίοδο, γιατί το βασικό είναι το αποτέλεσμα, τι θα μείνει στο τέλος. Η ακρίβεια των πρώτων υλών, της Ενέργειας, μαζί με τα χρέη και τόσα άλλα είναι εδώ».

«Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη συναντιόμαστε όλοι στο Σύνταγμα μαζί με όλο τον λαό, για να ακουστεί η φωνή μας!», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Στηλιτεύει τη μείωση των συνολικών δαπανών για την Παιδεία, με το κόστος σπουδών να φτάνει στα ύψη και τα χρήματα που δίνονται σε εργολάβους στη φοιτητική μέριμνα και στην καθαριότητα, σε κερδοφόρες μπίζνες αλλά και στην καταστολή, αντί για τις ανάγκες των φοιτητών.

Στο συλλαλητήριο καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Δεν δεχόμαστε να θυσιάζουμε τις ζωές μας για να κερδίζουν μια χούφτα παράσιτα. Οι ανάγκες μας δεν προσαρμόζονται στα μέτρα τους. Δεν τσιμπάμε στις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί "προόδου και συντήρησης" και "κυβερνητικής εναλλαγής" που κρύβουν ότι όλα τα κυβερνητικά κόμματα που κινούνται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, λογαριάζουν τις ανάγκες μας ως "κόστος" για το κράτος και ως πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων. Κλιμακώνουμε τον αγώνα και τη δράση μας, πυκνώνοντας το ποτάμι της συλλογικής πάλης», σημειώνει στο κάλεσμά της.

Αγωνιστικό «παρών» από τους συνταξιούχους

Να δώσουν αγωνιστικό «παρών» στα συλλαλητήρια των συνδικάτων το Σάββατο καλεί τους συνταξιούχους και τα σωματεία - μέλη της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Η προσυγκέντρωση των συνταξιούχων για το συλλαλητήριο της Αθήνας ορίστηκε για τις 11.45 π.μ. στην Ομόνοια.

Στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα καλούν επίσης η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες προαναγγελίες για λουκέτο σε νοσοκομεία και ένταση της επιχειρηματικής δράσης

«Να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, κόφτες σε νέες θεραπείες επειδή «είναι ακριβές», «εξορθολογισμός δαπανών» για την υγεία του λαού, κλεισίματα νοσοκομείων, τμημάτων και κλινικών: Τα παραπάνω βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο μιας ομιλίας ...«περιβόλι» του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη σε συνέδριο στην Κρήτη για τα «οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας». Κι αυτά μαζί με αναφορές στις «εργασιακές σχέσεις που καθυστέρησαν τις αλλαγές», αλλά και στην περαιτέρω προσαρμογή του ΕΟΠΥΥ στα κριτήρια «κόστους - οφέλους» ώστε να λειτουργεί σαν «ασφαλιστική εταιρεία», τον πιο «ενεργό ρόλο» του ιδιωτικού τομέα κ.ά.

Μάλιστα ο υπουργός εξέφρασε και τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών και του λαού, αφού εντόπισε ότι έτσι καθυστερούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις «που άλλα συστήματα Υγείας τα έχουν ήδη λύσει».

Χαρακτηριστική της βάρβαρης στρατηγικής της Υγείας - εμπόρευμα ήταν η αναφορά στις «νέες θεραπείες», αφού, όπως είπε ο Θ. Πλεύρης, «απαιτούν νέους πόρους» και παρόλο που «βοηθούν στην προαγωγή της υγείας, είναι ακριβές». Και εξηγώντας το πώς βρίσκεται η «χρυσή τομή» ώστε να μην επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός, έφερε ένα αποκαλυπτικό παράδειγμα, εξηγώντας τη διαδικασία για την ένταξη μιας νέας θεραπείας στο σύστημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ: «Εστω ότι η νέα θεραπεία, στην αρχική της τιμή, προκαλεί μια επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Αρχικά πραγματοποιείται μια ΗΤΑ (αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας) προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες ενδείξεις υπάρχει πράγματι το προσδοκώμενο όφελος ώστε να αποζημιώνεται η θεραπεία. Το ότι μια θεραπεία μπορεί να θεραπεύει 19 ενδείξεις καρκίνου, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποζημιώνεται για 19, γιατί ενδέχεται το καλύτερο προσδόκιμο ζωής να επιτυγχάνεται στις 12 μόνο από αυτές. Ετσι, καθορίζεται ο αριθμός των ασθενών που θα αποζημιώνονται για τη θεραπεία κατά το επόμενο έτος», στερώντας από χιλιάδες ασθενείς σύγχρονες θεραπείες, ώστε να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους.

Ο Θ. Πλεύρης μίλησε και για τον «Χάρτη Υγείας», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων, με το άκρως ...επιστημονικό κριτήριο της «χιλιομετρικής απόστασης». Και όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων υπάρχουν δύο νοσοκομεία, στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο υποστελεχωμένα νοσοκομεία», κάτι που χαρακτήρισε «σπατάλη πόρων». Στοχοποίησε μάλιστα την Κρήτη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4 να βρίσκονται στο Λασίθι».

Ενώ, όπως ομολόγησε, στόχος για τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία με τη λογική των αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων, να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. «Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από το 2023 στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης, πιλοτικά», ανέφερε, εννοώντας την εφαρμογή των DRG που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς «ό,τι κινείται θα κοστολογείται».

Κυνική ήταν η ομολογία και για τα φάρμακα και την ικανοποίηση των αιτημάτων των φαρμακοβιομηχάνων: «Οι φαρμακευτικές εταιρείες κατάλαβαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να διαπραγματευτούν για τα ακριβά και πολύ καλά φάρμακα, γιατί αν μένανε στο πλαίσιο του clawback θα ήταν πολύ χειρότερη η κατάσταση γι' αυτές».

Πλην γιατρών επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προβλέπεται η επιστροφή όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, πλην των γιατρών (για τους οποίους θα υπάρξει νεότερη συνεδρίαση), από την 1η Ιανουαρίου 2023. Για τους διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία η εισήγηση είναι επιστροφή με δύο τεστ τη βδομάδα και μάσκα υψηλής προστασίας.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΤΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός!

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις διαδήλωσαν χτες οι υγειονομικοί ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» της έντασης της επιχειρηματικής δράσης

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Συνέχεια στην πάλη τους ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» έδωσαν με τη χτεσινή 24ωρη απεργία τους οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αυξημένες πληρωμές, αλλά και για να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια. Οι υγειονομικοί διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Στην Αθήνα σωματεία εργαζομένων σε μια σειρά από νοσοκομεία, καθώς και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα. Με τα πανό τους απαίτησαν κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας στο ύψος των λαϊκών αναγκών, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς και ένταξη στα ΒΑΕ.

«Οχι επιδοτήσεις στους κεφαλαιούχους, μονιμοποιήστε τους συμβασιούχους», απαίτησαν οι εργαζόμενοι καταγγέλλοντας έναν ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό που μοιράζει «ζεστό» χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους αλλά «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών, στις δαπάνες για τα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσαν σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα, μαζί με πλήθος σωματείων άλλων κλάδων και μαζικών φορέων. «Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», ξεκαθάρισαν και έθεσαν στο επίκεντρο τα αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος, δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Νωρίτερα στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι σωματείων.

Την πολιτική των συγχωνεύσεων και του κλεισίματος μονάδων Υγείας, της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στηλίτευσε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Στην κατεύθυνση αυτή χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» τον πρόσφατο νόμο που ενισχύει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Κατήγγειλε τον προϋπολογισμό που διατηρεί τους πετσοκομμένους μισθούς, καθώς και το «μαρτύριο της σταγόνας» που συνεχίζεται για χιλιάδες εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στο τέλος του έτους. «Στο σύστημα στο οποίο ζούμε η Υγεία είναι κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό» και ταυτόχρονα πηγή κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σχολίασε. Στο φόντο αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αναμονή και στηλίτευσε το γεγονός ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε απεργία χωρίς να οργανώσει συγκέντρωση στην Αθήνα. Τέλος, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη, σε συνέχεια και ενίσχυση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών, πιάνοντας το νήμα από την απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Τις 300 κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και τις 150 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στο ΚΑΤ κατήγγειλε η Βούλα Πάκου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις της υποστελέχωσης στη νοσηλεία, στα χειρουργεία, στην περίθαλψη των ασθενών. Την ίδια στιγμή, 150 συμβασιούχοι παραμένουν «όμηροι» χωρίς σταθερή δουλειά. «Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουμε τον αγώνα για άμεσες προσλήψεις, για να μείνουν στα χαρτιά τα άθλια νομοθετήματα», τόνισε και κάλεσε με τη σειρά της στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ
ΠΑΓΝΗ - ΚΡΗΤΗ
Τις ελλείψεις προσωπικού στο νέο νοσοκομείο, το γεγονός ότι το 40% των εργαζομένων είναι συμβασιούχοι, τις απολύσεις και την εργολαβοποίηση στην καθαριότητα ανέδειξε η Ιωάννα Ιωάννου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας. «Υποκριτικά μας είπαν ήρωες στην πανδημία και τώρα βλέπουμε τι μας περιμένει», σημείωσε ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Λαϊκό», καταγγέλλοντας την «ταφόπλακα» που θέλει να βάλει η κυβέρνηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας με το πρόσφατο νομοσχέδιο.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία απηύθυνε η Ιωάννα Δημούλια. «Αυτήν τη στιγμή κινδυνεύουμε με απόλυση ενώ θα έπρεπε να κουβεντιάζουμε για τη μονιμοποίησή μας, για νέες προσλήψεις στα νοσοκομεία», σχολίασε.

Την αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή καταδίκασε ο Γιώργος Κούτουλας, από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο». Τον τερματισμό του μέτρου των αναστολών των υγειονομικών απαίτησε ο Αργύρης Νταλιάνης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Χαιρετισμό απηύθυνε και εργαζόμενη από το Νοσοκομείο Νάουσας.

Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν χτες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της απεργίας, σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Θεαγένειο» κατήγγειλαν την εμπορευματοποίηση της Υγείας, που πάει χέρι χέρι με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών.

Ενδεικτικά ανέφεραν ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, οι κενές οργανικές θέσεις είναι πάνω από 200, με τις 125 από αυτές στη νοσηλευτική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μόνο μία νοσηλεύτρια στη νυχτερινή βάρδια. Οσες προσλήψεις έγιναν αφορούν επικουρικούς και συμβασιούχους, δεν καλύπτουν τις ανάγκες και όσες προβλέπεται να γίνουν δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων του 2022.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της διοίκησης του νοσοκομείου, όπου έθεσαν επιτακτικά, πέραν όλων των άλλων, και το αίτημα για καταβολή του 13ου και 14ου μισθού. Τα μέλη του ΔΣ του νοσοκομείου αρνήθηκαν να τοποθετηθούν στην εισήγηση και στην επιχειρηματολογία για την επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού, επικαλούμενα μη ύπαρξη της αντίστοιχης γνωμοδότησης του νομικού συμβούλου του νοσοκομείου. Παρ' όλα αυτά, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, εκφράστηκαν δήθεν θετικά στο δίκαιο αίτημα, θέτοντας παράλληλα τη δυσκολία εύρεσης χρηματικών πόρων.

Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου και στη συνέχεια πορεία στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλοντας τον νέο νόμο με τον οποίο μπαίνει τέλος στην όποια δωρεάν παροχή νοσοκομειακής περίθαλψης, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις προσωπικού και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Γενική εφημερία στο ...ημίφως!

Στο μεταξύ, το δίκαιο των διεκδικήσεων των υγειονομικών επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες για την αθλιότητα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το νέο μπλακάουτ, αυτήν τη φορά στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη.

Λόγω της βλάβης, γιατροί και νοσηλευτές έκαναν εφημερία στο ημίφως, την Τρίτη, καθώς από τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο νέο κτίριο, όπου βρίσκονται η ΜΕΘ, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα χειρουργεία και το Ακτινολογικό τμήμα.

Επί δύο μέρες το νέο κτίριο τροφοδοτούνταν με ρεύμα με χρήση γεννητριών! Οπως κατήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», λόγω αυτών των συνθηκών «τακτικά χειρουργεία αναβλήθηκαν, ασθενείς διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία για τη διενέργεια εξετάσεων, όπως αξονικής τομογραφίας. Την Τρίτη 13/12, μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, οι υγειονομικοί στο Τμήμα Επειγόντων αναγκάστηκαν να δουλέψουν με ελάχιστο φωτισμό και χωρίς αξονικό τομογράφο. Και η διοίκηση της ΥΠΕ δεν δέχθηκε να κάνει το αυτονόητο, να καλυφθεί η γενική εφημερία με τη βοήθεια των υπόλοιπων νοσοκομείων, μέχρι να δοθεί ασφαλής και οριστική λύση για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους». Αλλά πώς να γίνει αυτό, όταν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι τόσο υποστελεχωμένα που λειτουργούν στα όρια ασφαλείας;

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ δεν μπόρεσε να κρύψει την πραγματικότητα, αλλά προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός λέγοντας ότι «η εφημερία κύλησε ομαλά και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπήρξαν κάποιες αναβολές χειρουργείων»!

Το Σωματείο, σχολιάζοντας την επικίνδυνη αυτή κατάσταση, θυμίζει και την πρόσφατη φονική πυρκαγιά στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου, για την οποία, τόσους μήνες μετά, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, ενώ δεν έχει μπει ούτε καρφί για την επαναλειτουργία της. Απαιτεί να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, ώστε να μην κινδυνεύουν η ζωή και η υγεία των ασθενών και των υγειονομικών.

Ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι «σε ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, με βαρέως πάσχοντες που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και επείγοντα περιστατικά που χρήζουν άμεσης διάγνωσης και παρέμβασης, είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο ασθενείς να αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για στοιχειώδεις εξετάσεις, με κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υπέρμετρη επιβάρυνση του προσωπικού του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ.

Είναι απαράδεκτο σήμερα, τον 21οαιώνα, με αυτήν την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, να μην έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει επαρκής ηλεκτροδότηση, ακόμα και σε περίπτωση βλάβης, σε μια τόσο κρίσιμη δομή.

Εν έτει 2022, είμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα που έχουν δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Υγείας, η τραγική υποστελέχωση, το ξεχαρβάλωμα του τεχνικού τομέα και η παραχώρησή του σε διάφορους εργολάβους. Αποτέλεσμα της ενίσχυσης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με όρους αγοράς, με τη λογική "κόστους - οφέλους", με την ενίσχυση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, την ενίσχυση των εργολάβων στα νοσοκομεία».

 • Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε να μην διακινδυνεύουν η ζωή και η υγεία ασθενών και υγειονομικών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.
Με πολύμορφες δράσεις διεκδικούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ χτες στην Καρδίτσα, κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αύριο

Από τη χτεσινή πορεία με τα τρακτέρ στην Καρδίτσα
Από τη χτεσινή πορεία με τα τρακτέρ στην Καρδίτσα
Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, μπροστά και στην πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση.

Στην Καρδίτσα, οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο στο Δέλτα Παλαμά για 6η συνεχόμενη μέρα, ενώ χτες «σήκωσαν στο πόδι» την πόλη της Καρδίτσας με τη μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που πραγματοποίησαν το απόγευμα. Γύρω στις 6 το απόγευμα έφτασαν στην πόλη και διέσχισαν κεντρικούς δρόμους με κορναρίσματα και τις σειρήνες αναμμένες, με τον κόσμο που βρισκόταν έξω εκείνη την ώρα να τους υποδέχεται με χειροκροτήματα.

Σήμερα, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ αύριο θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνουν εργατικά σωματεία ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό.

Στη Λάρισα, με περιοδείες και συσκέψεις προετοιμάζεται το αγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ που θα γίνει τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στα Φάρσαλα, ενώ σήμερα με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας θα γίνει σύσκεψη αγροτών στον Πλατύκαμπο, προκειμένου να αποφασιστεί παρόμοια κινητοποίηση.

Ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες σε μια σειρά Αγροτικούς Συλλόγους του νομού Λάρισας, όπου μέχρι στιγμής παρατηρείται μαζική συμμετοχή. Αύριο, θα γίνουν εκλογές στον Αγροτικό Σύλλογο Αγιάς, το Σάββατο εκλογές για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Μελιβοίας και τη Δευτέρα εκλογές για την ανασυγκρότηση του Συλλόγου Νερόμυλων Αγιάς.

Στα Τρίκαλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά του νομού. Συγκεκριμένα, περιοδείες θα γίνουν σήμερα στη Νομή και την Παρασκευή στο Ζάρκο. Ταυτόχρονα καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν με τα τρακτέρ τους στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στα σχολεία της Μπάρας.

Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει διαμορφώσει για τις επόμενες μέρες και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας.

Σε κινητοποίηση στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα θα προχωρήσει αύριο στις 11 π.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», μετά από πρόσφατη απόφαση Γενικής του Συνέλευσης.

Στην ιδρυτική Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του Συλλόγου καλεί η Διοικούσα Eπιτροπή του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Ανατολικής Μάνης όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του δήμου. Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο Γύθειο στην αίθουσα Πολιτισμού (πρώην Παρθεναγωγείο).

Γιορτή για τα παιδιά από το ΕΚ Λαμίας

Γιορτή για τα παιδιά των εργατών και των ανέργων οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων στα γραφεία του (Λεωσθένους 9, Λαμία).

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Καμία αναμονή, παίρνουμε την υπόθεση της επιβίωσης στα χέρια μας!

Στις 8 Γενάρη η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από το μπλόκο που έχουν στήσει οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας, στον Παλαμά, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με θέμα τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και την αγωνιστική απάντηση και διεκδίκηση από το αγροτικό κίνημα.

Αφού συζητήθηκαν η εμπειρία από τη δράση τους το προηγούμενο διάστημα και τα προβλήματα που τους ταλανίζουν, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, με σκοπό να γνωστοποιηθούν στον αγροτικό κόσμο οι αποφάσεις της Γραμματείας.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων χαιρετίζει τους αγρότες σε όλη τη χώρα, που το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες κινητοποιήσεις ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα, διεκδικώντας αγωνιστικά λύσεις, και τους καλεί σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια το Σάββατο 17 Δεκέμβρη ενάντια στον προϋπολογισμό που θα ψηφίζεται την ίδια μέρα στη Βουλή.

Πολύ χειρότερη η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας αναδείχθηκε ότι τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων οξύνονται καθημερινά, καθιστώντας πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.

Στην ανακοίνωση που καταλήχθηκε μετά τη συνεδρίαση επισημαίνεται χαρακτηριστικά:

«Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με πέρυσι τέτοιο καιρό.

Τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται, με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική τη συνέχιση των καλλιεργειών, σε συνδυασμό με τις χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, κάτω από το κόστος παραγωγής, όπου πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στη λαϊκή κατανάλωση 5 έως 10 φορές πιο ακριβά, κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού μεσάζοντες και επιχειρηματίες, με τις ευλογίες και πλάτες της κυβέρνησης, που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει. Τα μέσα - εφόδια και τις ζωοτροφές, που έχουν διπλασιαστεί.

Οι ζημιές που έχουν συμβεί σε όλη τη χώρα όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί, αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί στους παραγωγούς, 6 έως και 10 μήνες μετά τη στιγμή που έγιναν οι ζημιές. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης και να βρίσκεται σε ύψος που ουσιαστικά θα αποζημιώνει τη χαμένη παραγωγή.

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Γενάρη 2023 - χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους - κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ό,τι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο τσεκ σε όλη τη χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε με την τακτική του "διαίρει και βασίλευε" η κυβέρνηση να στρέφει τον έναν αγρότη απέναντι στον άλλο και να μη στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της».

Αιτία η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις

Στην ανακοίνωση αναδεικνύεται ότι τα παραπάνω προβλήματα ούτε προσωρινά είναι, ούτε συγκυριακά, ούτε «εισαγόμενα». Αποτελούν μόνιμο βραχνά για τους αγρότες με όλες τις κυβερνήσεις, κάνοντας όλο και πιο δύσκολη την επιβίωσή τους.

Τονίζεται χαρακτηριστικά: «Αναδεικνύουμε τις ευθύνες που διαχρονικά έχουν όλες οι κυβερνήσεις για τη γιγάντωση του κόστους παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο που όλες διατηρούσαν για τους αγρότες αλλά έδιναν και δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες.

Την Ενέργεια που έχει τριπλασιάσει το αγροτικό ρεύμα, αλλά και το οικιακό στα σπίτια μας, με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πρόστιμο ρύπων στον λιγνίτη που όλες οι κυβερνήσεις αποφάσισαν όταν μας προέτρεπαν και πανηγύριζαν για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, ώστε να δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε 5 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν

Στη συνέχεια η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων καλεί σε δυνάμωμα του συλλογικού αγώνα, τονίζοντας:

«Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα, να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

Η Γραμματεία της ΠΕΜ χαιρετίζει τους αγρότες της Καρδίτσας, που έχουν στήσει μαζικό μπλόκο στον Ε-65, παλεύοντας για την επιβίωσή τους. Καταδικάζει τον κρατικό αυταρχισμό που εκφράζεται με τις διμοιρίες των ΜΑΤ που έχει στήσει για μια ακόμη φορά απέναντι στους αγρότες, λες και κάνουν έγκλημα που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός δεν μας τρομάζουν και θα γυρίσουν μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Χαιρετίζει τους αγρότες σε όλη τη χώρα, που το προηγούμενο διάστημα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, με τρακτέρ και με συγκεντρώσεις ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα σε ροδάκινα, μήλα, σταφίδα και άλλα προϊόντα, διεκδικώντας αγωνιστικά λύσεις και κατακτώντας αποτελέσματα».

Και καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εμπειρία τους, σημειώνοντας:

«Καμία κυβέρνηση δεν μας παραχώρησε τίποτα, στάθηκαν απέναντί μας, χωρίς ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, αλλά μπουκώνοντας με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες. Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος, που στον προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στη Βουλή προβλέπουν αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, προβλέπουν πάνω από 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές και στήριξη σε βιομηχάνους και εφοπλιστές, και τίποτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, δίνοντας από κοινού τη μάχη για την επιβίωσή μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, καλώντας στα συλλαλητήρια της 17ης Δεκέμβρη.

«Καλούμε τους συναδέλφους να αναλάβουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Μην περιμένουν άλλος να βγάλει το "φίδι από την τρύπα", ούτε και να έχουν εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους "σωτήρες" που θα εμφανιστούν πάλι να μοιράσουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία μας και την αβεβαιότητά μας για το μέλλον. Πιστέψτε στο δίκαιο των αιτημάτων μας, αλλά και στη δύναμη του αγώνα μας.

Ο,τι κατακτήσαμε αποτέλεσμα της δικής μας δράσης ήταν, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Αυτός είναι ο δρόμος που σας καλούμε να πορευτούμε και είναι μονόδρομος!», καταλήγει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σύσκεψη ανάπηρων νέων την Τρίτη 20/12

Ανάπηροι νέοι προχωρούν σε σύσκεψη την Τρίτη 20 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος), για τα προβλήματά τους και την οργάνωση αγώνα, με στόχο τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Νεολαίας.

ΣΤΟ «ΣΚΑΜΝΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ
Κινητοποίηση στα δικαστήρια τη Δευτέρα για τη δίκη του Β. Συρίγου

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής από το ΠΑΜΕ. Στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, στο κτίριο 12, καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, εκεί δηλαδή που δικάζουν τον Βάλσαμο Συρίγο, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία, επειδή μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές εργάτες έδωσε τη μάχη για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «μετά την κλήση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, ως κατηγορούμενης σε δίκη για παράβαση του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση, με τη νέα κλήση του συναδέλφου μας, επιδιώκει προκαταβολικά να τρομοκρατήσει τα συνδικάτα, ώστε να μην αντιδράσουν για τους πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς που έπονται το επόμενο διάστημα.

Τέτοιες βρώμικες μεθοδεύσεις ούτε πρωτοφανείς είναι ούτε τυχαίες. Αγρότες, συνταξιούχοι, εργάτες, φοιτητές, κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ένιωσε βαρύ το χέρι της καταστολής και των διώξεων όσο η επίθεση στη ζωή του λαού συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Στα εργοστάσια τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν τον ρόλο του φύλακα για λογαριασμό των επιχειρηματιών, ξυλοφορτώνοντας όποιον τολμά να περιφρουρήσει έναν δίκαιο αγώνα ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά.

Απολύουν πρωτοπόρους εργάτες που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή με δικαιώματα, όπως στη "Μαλαματίνα". Στο λιμάνι οι δυνάμεις καταστολής και το Λιμενικό προστατεύουν τις πολυεθνικές που ευθύνονται για δεκάδες θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα".

Στις πανεπιστημιακές σχολές ιδρύεται αστυνομία για να επιβάλει την "τάξη" σε χώρο που πρέπει να διακινούνται απερίσπαστα οι ιδέες, ως απαραίτητο κριτήριο για την πρόοδο του λαού. Στα μπλόκα των αγροτών ζήσαμε μέχρι και ξεφούσκωμα των ελαστικών από τα ΜΑΤ και την αστυνομία. Οι συνταξιούχοι όχι μία αλλά πολλές φορές, αψηφώντας το κρύο και τους καύσωνες, βγήκαν στον δρόμο και αντιμετώπισαν την αγριότητα του κράτους με γκλοπιές στο ψαχνό.

Οι απεργίες βγαίνουν η μία μετά την άλλη παράνομες για να πάρουν οι απεργοί το μήνυμα ότι "πρέπει να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις" και να κυλήσει η αντεργατική πολιτική απερίσπαστη.

Κι όμως, όλα αυτά για την κυβέρνηση δεν φτάνουν. Προκειμένου να πάρουν οι τραπεζίτες και άλλοι μπαταχτσήδες τα σπίτια του λαού, τα βάζει με όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα να έχει κανείς μια στέγη χωρίς να χρυσοπληρώνει για τρεις γενιές τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Να μην τολμήσουν ούτε να σκεφτούν ότι μπορεί να περάσει μια τέτοια βρώμικη μεθόδευση».

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει με τη μαζική συμμετοχή και την αλληλεγγύη. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και όσους αγωνίζονται. Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται ότι το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, πρόεδρος του οποίου ήταν για πολλά χρόνια ο διωκόμενος συνδικαλιστής, προκηρύσσει για τη μέρα αυτή στάση εργασίας (από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.) και δρομολογεί πούλμαν από το Λαύριο και άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής στις 8.15 π.μ. για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Στη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις τα συνδικάτα

Διαμαρτυρία χθες στον ΣΕΒ από την Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών | 48ωρη απεργία σε ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά

Υπογραφή ΣΣΕ μετά από 14 χρόνια διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

RIZOSPASTIS

Υπογραφή ΣΣΕ μετά από 14 χρόνια διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έκανε χθες το απόγευμα η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, διαδηλώνοντας για μια ακόμα φορά το αίτημά τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, μετά από 14 χρόνια, με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Στις συνθήκες της γενικευμένης ακρίβειας και της λεηλασίας του εισοδήματος, απαίτησαν «αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές».

Στο υπόμνημα με το οποίο διαμαρτύρεται για τη στάση της εργοδοσίας, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η μη ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων εδώ και 14 χρόνια έχει καθηλώσει τους ονομαστικούς μισθούς στα επίπεδα του 2009, ενώ οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2012 αντιμετωπίζουν ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Παρά την επικοινωνία που είχε προηγηθεί και το αίτημα της Ομοσπονδίας για συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ήταν απόντες. Οπως υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανώλης Καραντούσας, οι διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση σταμάτησαν το περασμένο καλοκαίρι, με ευθύνη της εργοδοσίας, που επικαλέστηκε τον αντεργατικό νόμο για την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ και έθεσε ζήτημα νομιμότητας.

«Δεν θα κάνουμε πίσω. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο παράγουν προϊόντα που οι ίδιοι δεν μπορούν να καταναλώσουν», σημείωσε ο Μ. Καραντούσας και σχολίασε την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που εξανεμίζουν το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά γεμίζουν τα ταμεία των εργοδοτών. Στο φόντο αυτό, ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, με συνελεύσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς. «Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλος», κατέληξε.

«Δεν πάει άλλο», είναι η κοινή διαπίστωση των εργαζομένων του κλάδου, σχολίασε ο Γιάννης Τζαβαρας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, και τόνισε την ανάγκη η αγανάκτηση αυτή να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα. «Αυτές τις πόρτες, που σήμερα τις βρίσκουμε κλειστές, αύριο θα τις ανοίξουμε με αποφασιστικό παράγοντα την οργάνωσή μας», υπογράμμισε.

Σε πάλη για υπογραφή κλαδικής αλλά και επιχειρησιακών Συμβάσεων κάλεσε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη.

Συνεχίζουν τη 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες σε ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά

Με επιτυχία ξεκίνησε χθες η 48ωρη απεργία των πληρωμάτων στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής έφτασαν το 100% σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και άλλα λιμάνια της χώρας.

Την απεργία έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τις απώλειες των εργαζομένων από τον πληθωρισμό. Είναι η δεύτερη 48ωρη απεργία που κάνουν μέσα σε μια βδομάδα.

Σήμερα Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΠΡΝ καθώς και τα μέλη της στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα πραγματοποιήσουν στις 12 μ. ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, που θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες.

«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Για τις «τεχνητές συγκολλήσεις» που φημολογούνται στην ΑΔΕΔΥ

Το ερώτημα αν οι παρατάξεις «Παρεμβάσεις» και ΜΕΤΑ θα προχωρήσουν σε συμφωνία που εμπαίζει τους εργαζόμενους και αλλοιώνει τον συσχετισμό στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θέτει σε ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ).

Αρχικά αναφέρει ότι με βάση τις ψήφους που έλαβε η κάθε παράταξη στις αρχαιρεσίες του 38ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, στη ΔΑΣ αναλογούν 4 έδρες στη νέα 17μελή Εκτελεστική Επιτροπή, την οποία θα εκλέξουν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι οι 85 έδρες του Γενικού Συμβουλίου κατανεμήθηκαν ως εξής: ΔΑΣ 18 έδρες, ΔΑΚΕ 20 έδρες, ΠΑΣΚΕ 16 έδρες, «Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) 13 έδρες, «Συνδικαλιστική Ανατροπή» 9 έδρες, «Παρεμβάσεις» 6 έδρες, ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) 3 έδρες.

«Παρ' όλα αυτά», επισημαίνει η ΔΑΣ, «φημολογείται ότι για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής οι παρατάξεις των "Παρεμβάσεων" και του ΜΕΤΑ ετοιμάζονται να κατέβουν σε κοινό ψηφοδέλτιο!

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι δύο παρατάξεις ζητήσανε την ψήφο των συναδέλφων στο Συνέδριο ως ξεχωριστές και τώρα ακούγεται ότι θα προχωρήσουν σε μια τεχνητή συγκόλληση πίσω από την πλάτη των εργαζομένων που τους στήριξαν και κόντρα στο αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών;

Ο μόνος λόγος που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι επιδιώκουν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις Ομοσπονδίες, αλλά και μέσα στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Είναι τόσο κραυγαλέα αυτή η αλλοίωση, που αν προχωρήσει η συγκόλλησή τους, "Παρεμβάσεις" και ΜΕΤΑ με 9 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο θα εκλέξουν 2 μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή και η ΔΑΣ με διπλάσιο αριθμό εδρών και από τους δύο μαζί στο Γενικό Συμβούλιο θα εκλέξει 3!!!

Αν επιλέξουν αυτόν τον δρόμο, μιλάμε για εμπαιγμό των συναδέλφων, για πραγματική συνδικαλιστική αλητεία. Γι' αυτό και δεν τολμούμε να πιστέψουμε ότι θα το κάνουν...».

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Αναστολή πλειστηριασμών για άλλες πέντε λαϊκές οικογένειες επέβαλαν χθες σωματεία

Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες σωματεία και μαζικοί φορείς στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «do Value» στην Αθήνα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, απαιτώντας και πετυχαίνοντας τη διευθέτηση άλλων πέντε περιπτώσεων σπιτιών λαϊκών οικογενειών που απειλούνταν με πλειστηριασμό.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Βάλσαμος Συρίγος και η Εφη Χαλιού, από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, υπογράμμισαν την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να ξεσπιτωθούν. Το αίτημα που προβάλλει το ΠΑΜΕ είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με νομοθετική ρύθμιση, το «κούρεμα» των χρεών της λαϊκής οικογένειας, η διαγραφή των ληστρικών τόκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις συνεχίζει τη δράση της, έχοντας εντάξει στο δυναμικό της μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

-- Του ΠΑΜΕ: 2103833786 και 2103301847

-- Της Επιτροπής: 6974010107 και 6945757855

Και στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.grΜνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ