Παρασκευή 13 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προσφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση

-- Ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Αττικής αποφάσισε να συνεισφέρει 400 ευρώ στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ για την αποκατάσταση του ιστορικού του αρχείου.

Σε επιστολή του προς την Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Λάβαμε την επιστολή σας στην οποία αναφέρεστε αναλυτικά για το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ και την αναγκαιότητα, όπως μας επισημαίνετε, να στεγαστεί σε κτίριο κατάλληλο, το οποίο θα χτιστεί γι' αυτό το σκοπό. Εμείς ανταποκρινόμαστε θετικά στην πρόσκλησή σας αυτή, με το ποσό των 400 ευρώ, ώστε αυτός ο αρχειακός πλούτος που αναφέρεται στους αγώνες του λαού μας, στο λαϊκό κίνημα των περασμένων δεκαετιών, να διαφυλαχτεί, να αναδειχτεί και να παραδοθεί στις μελλοντικές γενιές».

-- Χτες, 12 Φλεβάρη 2009, έκλεισαν 60 χρόνια από την επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Φλώρινα. Στη μνήμη των αγωνιστριών και αγωνιστών που πέσανε στο πεδίο της μάχης αυτής και αυτών που εκτελέστηκαν όντας τραυματισμένοι, προσφέρω στο ΚΚΕ 500 ευρώ.

Κυρίτσης Νίκος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Μόνη προοπτική ο σοσιαλισμός

Για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού μίλησε, χτες, στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης ο Γραμματέας της ΚΝΕ

«Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, σήμερα, είναι επίκαιρη παρά ποτέ. Αναδείχνεται μέσα από την όξυνση των αντιθέσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, του ιμπεριαλιστικού συστήματος. Απορρέει από το γεγονός ότι στο ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού, που χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των μονοπωλίων, έχουν ωριμάσει πλήρως οι υλικές προϋποθέσεις που κάνουν αναγκαίο το πέρασμα σε ένα ανώτερο κοινωνικοοικονομικό σύστημα».

Τα παραπάνω υπογράμμισε, μιλώντας χτες στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο Γραμματέας της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας μιας καινούριας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς κοινωνικών επαναστάσεων. Μόνη νομοτελειακή διέξοδος και προοπτική παραμένει ο σοσιαλισμός παρά την ήττα στο τέλος του 20ού αιώνα.

Ο σοσιαλιστικός σκοπός, τόνισε παρακάτω ο ομιλητής, είναι ρεαλιστικός, γιατί θεμελιώνεται στην ίδια την καπιταλιστική εξέλιξη. Ο καθορισμός του δεν εξαρτάται από το συσχετισμό δυνάμεων, δηλαδή από τις συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίσσεται η επαναστατική δράση και οι οποίες μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν τις εξελίξεις.

Αναφερόμενος, εκτός των άλλων, στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε και στη συζήτηση που γίνεται για τις αιτίες που οδήγησαν στην ανατροπή του, ο Γιάννης Πρωτούλης θα τονίσει, χαρακτηριστικά: Είμαστε περήφανοι που υπερασπιστήκαμε το σοσιαλισμό. Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που δεν την περνάμε. Δε μετανιώνουμε καθόλου για το γεγονός ότι υπερασπιστήκαμε το σοσιαλισμό. Οι παλιότεροι κομμουνιστές που υπερασπίστηκαν το σοσιαλισμό με τη ζωή τους μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ούτε αφελείς ήταν ούτε ανίδεοι. Υπερασπιστήκαμε το σοσιαλιστικό σύστημα, τις μεγάλες κατακτήσεις του, που δεν έχουν καμιά σχέση με τις όποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι με την ταξική πάλη στον καπιταλισμό. Και σήμερα, συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, παρά την κριτική που περιέχεται στις Θέσεις και στα ντοκουμέντα μας. Δεν ισχύουν οι θεωρίες ότι αυτό δεν ήταν σοσιαλισμός, αλλά κάτι άλλο και δε θα υιοθετήσουμε την αστική προπαγάνδα.

Τέλος, αφού αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα της οικοδόμησης, σημειώνοντας, εκτός των άλλων, πως προηγούμενη πείρα δεν υπήρχε γι' αυτό το ζήτημα, ότι εμφανίστηκαν προβλήματα που έχουν σχέση με το σοσιαλιστικό σχεδιασμό, με το πώς γίνεται η κατανομή, πώς θα υπολογίζεται ο χρόνος εργασίας κ.λπ., επεσήμανε πως εξετάζοντας αυτά τα ζητήματα εμπλουτίζουμε την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό. Για την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της γης και, παράλληλα, την προώθηση του παραγωγικού συνεταιρισμού. Τον κεντρικό σχεδιασμό κατά κλάδο, μέσω ενιαίου κρατικού φορέα που διακλαδώνεται περιφερειακά και κατά κατηγορία. Με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αυτοδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας, μειώνοντας την εξάρτησή της από το εξωτερικό εμπόριο, τις συναλλαγές με τις καπιταλιστικές οικονομίες σε κρίσιμους τομείς... Σ' αυτό το στόχο, τόνισε, αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης, των τεχνολογιών που υποτάσσονται στην αδιάκοπη ικανοποίηση των διευρυμένων, των συνεχώς αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών.

Εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης

Τις ημέρες πραγματοποίησης του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (18-22/2), θα γίνουν 12 εκδηλώσεις διεθνιστικής αλληλεγγύης στην Αθήνα, στον Πειραιά, στο υπόλοιπο Αττικής, στην Πάτρα, στη Λάρισα και τη Χαλκίδα, με τη συμμετοχή των 90 ξένων αντιπροσωπειών που παίρνουν μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου. Συγκεκριμένα:

Την Τετάρτη 18/2

-- Στο Κλειστό Γήπεδο του Απόλλωνα στις 6 μ.μ. (Λ. Ηρακλείου 119, Ριζούπολη).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Κούβας, ΚΚ Βενεζουέλας, ΑΚΕΛ Κύπρου, ΚΚ Τουρκίας, Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης, ΚΚ Ισραήλ, ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), ΚΚ Πακιστάν.

-- Στο Αιγάλεω στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» (Δημαρχείου 17 & Κουντουριώτου).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Βιετνάμ, Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό Αλγερίας, ΚΚ Συρίας, Δημοκρατικό Μέτωπο Απελευθέρωσης Παλαιστίνης, ΚΚ Νορβηγίας, Νέο ΚΚ Ολλανδίας, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚ Στυρίας (Αυστρία).

-- Στην Καλλιθέα στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Καλλιθέας (Ματζαγριωτάκη 76).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Ισπανίας, Γερμανικό ΚΚ, ΚΚ Αργεντινής, ΚΚ Λευκορωσίας, ΚΚ Τατζικιστάν, Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών, Κομμουνιστική Πρωτοβουλία Μολδαβίας, ΚΚ Βολιβίας.

-- Στην Πάτρα στις 7 μ.μ., στο Europa Center (Οθωνος - Αμαλίας & Καρόλου).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Φινλανδίας, Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών, Κόμμα Εργατών Βελγίου, Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, ΚΚ Εσθονίας, ΚΚ Κολομβίας, Εργατικό ΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κομμουνιστική Επανίδρυση Πουέρτο Ρίκο.

-- Στην Χαλκίδα στις 8 μ.μ., στο Θέατρο Παπαδημητρίου.

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Κίνας, ΚΚ στη Δανία, Νέο ΚΚ Ρουμανίας, ΚΚ Σλοβακίας, ΚΚ Αρμενίας, Κόμμα των Κομμουνιστών Σερβίας, ΚΚ Βουλγαρίας, Πόλος Κομμουνιστικής Αναγέννησης (Γαλλία).

Την Πέμπτη 19/2

-- Στη Λάρισα στις 6:30 μ.μ., στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο (Ρούσβελτ 59).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Καναδά, Βραζιλιάνικο ΚΚ, Γαλλικό ΚΚ, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, ΚΚ Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), ΚΚ Εσθονίας, Πρωτοβουλία για την Επανασύσταση του Ρουμάνικου ΚΚ, Ιδρυμα για τη Μελέτη Προβλημάτων Μετάβασης στο Σοσιαλισμό (Ιταλία).

-- Στο Ιλιον στις 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ιλίου (Κάλχου 48-50).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Λουξεμβούργου, ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία), ΚΚ Σρι Λάνκα, KK Σουηδίας, Τουντέχ (Ιράν), ΚΚ Πολωνίας, Ουγγαρέζικο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, ΠΛΟ Παλαιστίνης.

Την Παρασκευή 20/2

-- Στην Καισαριανή στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών).

Συμμετέχουν τα κόμματα: Κόμμα Εργατών Κορέας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΚΚ Ιορδανίας, ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Μπαγκλαντές, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Ρουμάνικο ΚΚ, Κόμμα Μπάαθ Συρίας.

-- Στο Μενίδι στις 6:30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42).

Συμμετέχουν τα κόμματα: ΚΚ Ουκρανίας, Ενιαίο ΚΚ Γεωργίας, ΕΜΕΠ Τουρκίας, ΚΚ Αλβανίας, ΚΚ Μάλτας, ΚΚ Βρετανίας, Κόμμα του Λαού (Παναμάς), Μέτωπο Πολισάριο (Δυτική Σαχάρα).

-- Στην Ελευσίνα στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ελευσίνας (Παγκάλου 52 & Αισχύλου).

Συμμετέχουν τα κόμματα: Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Νέο ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Αιγύπτου, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης, ΚΚ Ουρουγουάης, ΚΚ Παλαιστίνης.

-- Στον Πειραιά στις 7:30 μ.μ. στα Γραφεία της ΚΟΠ (Καραΐσκου 119).

Συμμετέχουν τα κόμματα: Πορτογαλικό ΚΚ, ΚΚΡΟ (Ρωσία), Νοτιοαφρικάνικο ΚΚ, ΚΚ Ινδίας, ΚΚ Βραζιλίας, Λιβανέζικο ΚΚ, ΚΚ Δανίας, Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα (Λάος).

-- Στη Νίκαια στις 7:30 μ.μ., στο Δημαρχείο Νίκαιας (Παν. Τσαλδάρη 10).

Συμμετέχουν τα κόμματα: Κόμμα των Κομμουνιστών Μεξικού, Σουδανικό ΚΚ, Περουβιάνικο ΚΚ, ΚΚ Δανίας, Συριακό ΚΚ, ΚΚ Ιρλανδίας, Κόμμα των Κομμουνιστών Καταλονίας, Αφρικάνικο Εθνικό Κογκρέσο (Νότια Αφρική).

Πρόγραμμα της αντιπροσωπείας του ΚΚ Κούβας

Κατά την επίσκεψή της στην Ελλάδα για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ρεμίρεζ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και υπεύθυνο για τις Διεθνείς Σχέσεις, θα παρακολουθήσει τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, που διεξάγεται από τις 18 έως τις 22 Φλεβάρη 2009.

Ο Φ. Ρεμίρεζ θα μιλήσει στη μεγάλη εκδήλωση προλεταριακού διεθνισμού στο γήπεδο του Απόλλωνα, το βράδυ της 18ης Φλεβάρη.

Η αντιπροσωπεία από την Κούβα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάνη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, με τον Γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη και με την Επιτροπή Φιλίας με την Κούβα της Ελληνικής Βουλής. Επίσης, θα συναντηθεί με τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και με εκπροσώπους άλλων φορέων.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚ Κούβας θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης στη Σοσιαλιστική Κούβα, που φέτος γιορτάζει τα 50χρονα της Επανάστασης, όπως και στην πάλη ενάντια στο εμπάργκο και στην πολιτική διακρίσεων της ΕΕ ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, στην απελευθέρωση των 5 Κουβανών αγωνιστών.

Εκδηλώσεις για τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο

H ΚΟ Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνει συσκέψεις για τις Θέσεις της ΚΕ για το Σοσιαλισμό μπροστά στο 18ο Συνέδριο του Κόμματος. Συγκεκριμένα:

-- Σήμερα Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Κοκκινιάς (Τερψιθέας 6). Ομιλητής ο Παν. Κατηφές, μέλος του ΓΠ της ΚΟΠ.

-- Τη Δευτέρα 16/2 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς (Κύπρου και Ηλιουπόλεως). Ομιλητής ο Θανάσης Βλότζος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 16/2 στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Μπελογιάννη Κοκκινιάς (Σμύρνης 64). Ομιλητής ο Ορέστης Διαμαντόπουλος, μέλος της ΑΕ Κοκκινιάς.

Με αισιοδοξία υποδεχόμαστε το 18ο Συνέδριο

Λίγες μέρες απομένουν έως την έναρξη των εργασιών του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, Τετάρτη 18/2 - Κυριακή 22/2, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, και προχτές η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της πολύμηνης προσυνεδριακής διαδικασίας, η οποία έληξε με υπερψήφιση των Θέσεων και η οποία χαρακτηρίστηκε από ζωντανή και ουσιαστική συζήτηση εντός των γραμμών του ΚΚΕ αλλά και πλατιά μέσα στον ελληνικό λαό πάνω στις Θέσεις της ΚΕ για το Συνέδριο. Η Αλ. Παπαρήγα παρουσίασε και τη διεθνή διάσταση του Συνεδρίου, στο οποίο η συμμετοχή αντιπροσωπειών ξένων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και κινημάτων ξεπερνά κάθε προηγούμενη.

Οπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, η προσυνεδριακή δουλειά ξεχώρισε για τη «ζωντανή και ουσιαστική σε βάθος συζήτηση», κάτι που «αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείκτη της ωρίμανσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, μέσα στις σύγχρονες και σκληρές συνθήκες». Συμπλήρωσε πως: «Το σημαντικό ήταν ότι η συζήτηση ήταν ζωντανή και, ταυτόχρονα, γενίκευε την πείρα. Δεν ήταν ούτε αφηρημένη και θεωρητική, αλλά ούτε μια συζήτηση περιγραφής και πρακτικίστικη. Αυτό είναι το ζητούμενο για ένα Κομμουνιστικό Κόμμα, για ένα κόμμα της ρήξης, της ανατροπής: Να μπορεί, έχοντας ζήσει βαθιά τις διαδικασίες του κινήματος, να κάνει την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική γενίκευση».

Η συζήτηση ήταν σωστά προσανατολισμένη στα μέτωπα δράσης, που συγκεντρώνουν την προσοχή του ΚΚΕ, το εργατικό κίνημα, αλλά και τα κινήματα των συμμάχων της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρομεσαίων της πόλης και της φτωχής αγροτιάς, ενώ ταυτόχρονα φώτιζε και τα προβλήματα των νέων ηλικιών και, σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι στο παρελθόν, τα προβλήματα των γυναικών.

Οπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «είχε ζωντανή και επεξεργασμένη πείρα, δεν έγινε μια συζήτηση γενικά για το κίνημα, αλλά για ένα κίνημα μέσα στις γραμμές του οποίου υπάρχουν διαπάλη, πολιτική αντιπαράθεση, αντιθέσεις, διαφοροποιήσεις, προβλήματα ανάπτυξης».

Να σημειωθεί ότι στην προσυνεδριακή περίοδο αποκρυσταλλώθηκε η σημαντική δουλειά της ΚΝΕ στην ανανέωση των γραμμών του Κόμματος και στην ανανέωση των Οργάνων. Στη συζήτηση αναδείχτηκε καλύτερα από κάθε άλλη φορά η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο δρόμους ανάπτυξης: Ο δρόμος της ανάπτυξης που καθορίζεται από την εξουσία των μονοπωλίων και ο δρόμος της ανάπτυξης που προβάλλει το ΚΚΕ, με κορυφαία στιγμή τη δημιουργία του Μετώπου, αλλά και με στόχο και με σκοπό τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία.

Σημαντικό βήμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνάντησε σε όλη την προσυνεδριακή περίοδο η συζήτηση του δεύτερου θέματος, για το σοσιαλισμό. Εκεί, όπως σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, «έγινε ένα σημαντικό βήμα σ' αυτό που λέμε η συνένωση της θεωρητικής και της πρακτικής δουλειάς, να μην υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους συντρόφους και τις συντρόφισσες που ασχολούνται με θεωρητικά ζητήματα και τους συντρόφους που ασχολούνται με τα πρακτικά ζητήματα της πάλης (...). Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, που απαιτούσε μεγάλη συγκέντρωση προσοχής και υπευθυνότητα και ήταν από αυτά τα θέματα που απαιτούσε να μεγαλώσει ακόμη πιο πολύ η προσωπική ευθύνη του κάθε συντρόφου και συντρόφισσας».

Το γεγονός αυτό απέδειξε την ορθότητα του ότι η υπόθεση της μελέτης του σοσιαλισμού δεν είναι υπόθεση κάποιων επιστημόνων, είναι πριν από όλα όλων των μελών του Κόμματος, των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων.

Το 18ο Συνέδριο - όπως υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - θα αποτελέσει το σχολείο ολοκλήρωσης της ετοιμότητας του Κόμματος για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που συνδέονται με τη στάση του εργατικού και του λαϊκού κινήματος, μπροστά στην κρίση. Μας απασχολεί - συμπλήρωσε - η ανάπτυξη ενός κινήματος με όρους αντεπίθεσης και όχι άμυνας και ο προσανατολισμός του εργατικού κινήματος, του κινήματος των μικρομεσαίων και της φτωχής αγροτιάς, καθώς το ζητούμενο δεν είναι απλά η κίνηση των μαζών αλλά το με ποια αιτήματα, ποιο προσανατολισμό. Οπως τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, «είμαστε αποφασισμένοι. Ολες μας οι δυνάμεις θα είναι στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος, για να είναι ορθό και επιθετικό απέναντι στην κρίση και, κυρίως, στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ή που προτείνονται από τις άλλες δυνάμεις και παίρνονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κρίση».

Στις εργασίες του Συνεδρίου έχουν προσκληθεί και δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες από 90 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, Εθνικοαπελευθερωτικά Κινήματα από 72 χώρες από όλο τον κόσμο. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει συνολικά το Συνέδριο, αλλά και το γεγονός ότι ένα από τα δύο θέματα του Συνεδρίου είναι το κείμενο με τις εκτιμήσεις μας και τα συμπεράσματα για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα, ιδιαίτερα για τη Σοβιετική Ενωση, και η προγραμματική μας αντίληψη για το σοσιαλισμό. Είναι ένα θέμα που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον».

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, καθώς αυτή συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την πραγματοποίηση της Κουβανικής Επανάστασης. Ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στην Κούβα, που υποφέρει από το εμπάργκο των ΗΠΑ και από τους άλλους κινδύνους και η αλληλεγγύη προς τους 5 Κουβανούς πατριώτες που κρατούνται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ για 10 χρόνια.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org