Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στον «Ριζοσπάστη» στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
 • ΟΕΝΓΕ - εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Εξω οι επιχειρήσεις από την Υγεία, όχι σε νοσοκομεία - επιχειρήσεις! Ρεπορτάζ από τη χτεσινή κινητοποίηση στη φιέστα που οργάνωνε η ηγεσία του ΠΙΣ, σε ρόλο «λαγού» της παραπέρα εμπορευματοποίησης
 • Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις: Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες σε όλη τη χώρα για το πανελλαδικό συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα
 • Αγροτικοί Σύλλογοι - Ομοσπονδίες: Με σταθμό την πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή στη Νίκαια Λάρισας δίνουν συνέχεια στον δίκαιο αγώνα τους
 • ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας: Πείρα από την πλούσια δράση του σωματείου, με αφορμή την έναρξη των αρχαιρεσιών του
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Στην τελική ευθεία για την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής

Πλατιά ανταπόκριση στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Eurokinissi

Με κοινή πεποίθηση ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούν να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, προετοιμάζεται σε όλη την Ελλάδα η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 15/12, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της δράσης τους.

Από τον Οκτώβρη, οπότε αποφασίστηκε η πανελλαδική σύσκεψη, μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Σε συνέχεια αυτής της πολύμορφης δραστηριότητας, η πανελλαδική σύσκεψη αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό σταθμό για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για τη συνέχιση και ένταση της προσπάθειας για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος.

Για την πανελλαδική σύσκεψη μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Συμμετέχουμε μαζικά στη σύσκεψη, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν εγκαταλείπουμε τα αιτήματά μας

Από τις συντονισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία την περασμένη βδομάδα

INTIME NEWS

Από τις συντονισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία την περασμένη βδομάδα
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παραμένουν και αυξάνονται καθημερινά. Ενα βασικό πρόβλημα είναι αυτό των "ανοιχτών" και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων. Αυτές τις μέρες κλείνει η τιμή στο βαμβάκι και δεν πρόκειται να πληρωθούμε τον κόπο μας, καθώς οι εκκοκκιστές με τις πλάτες της κυβέρνησης ετοιμάζονται για μια ακόμη κλοπή του εισοδήματός μας, δίνοντας χαμηλότερες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, μην παίρνοντας υπόψη για 2η συνεχόμενη χρονιά την απόδοση και την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Τεράστιο θέμα είναι επίσης το υψηλό κόστος παραγωγής. Μας εξοργίζει το γεγονός ότι ενώ διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η σημερινή κυβέρνηση στον προϋπολογισμό δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για εμάς, την ίδια στιγμή προβλέπει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε εφοπλιστές κ.λπ. Είμαστε απέναντι στο νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, που οδήγησε σε μείωση συντάξεων και καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές μας. Από την πείρα των κινητοποιήσεων όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε πως ο οργανωμένος αγώνας είναι ισχυρό όπλο και ποτέ δεν πάει χαμένος, πάντα κάποιο κέρδος φέρνει. Γι' αυτόν το λόγο όλες οι κυβερνήσεις, πότε με τα "αγροτοδικεία", πότε με τα ΜΑΤ, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν για να μην αγωνιζόμαστε. Η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής θα στείλει το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπουμε τα αιτήματα και τις ανάγκες μας και πως στο τέλος θα νικήσουμε».

Με τις αποφάσεις της σύσκεψης, για τη συνέχεια του δίκαιου αγώνα μας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, ανέφερε: «Η συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη αποτελεί μονόδρομο για τους μικρομεσαίους αγρότες. Είναι εκεί που χτυπά η καρδιά του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αυτού δηλαδή που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί να αναδεικνύει τα προβλήματα, να οργανώνει την πάλη ενάντια στις πολιτικές ξεκληρίσματος της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι αποφάσεις της σύσκεψης θα αποτελέσουν τον μπούσουλα κλιμάκωσης του αγώνα το επόμενο διάστημα».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, τονίζει: «Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία από πολλά χωριά της περιοχής στην πανελλαδική σύσκεψη, στέλνοντας το μήνυμα πως ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε μόνο με τους αγώνες και τα μπλόκα. Τα προβλήματά μας είναι κοινά με αυτά των συναδέλφων σε όλη τη χώρα και πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, με χαρακτηριστικό για την περιοχή την τιμή του ελαιόλαδου, όπου αυτές τις μέρες γίνεται η συγκομιδή και δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας. Πάγιο αίτημά μας είναι η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση».

Ο,τι πετυχαίνουμε το πετυχαίνουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Τάκης Τσιουλάκος, συμπληρώνει: «Εχουμε προβλήματα με τις τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο, όπου μετά το εμπάργκο της Ρωσίας, για το οποίο ευθύνονται οι κυρώσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι τιμές έχουν κατρακυλήσει και η μέση τιμή παραγωγού δεν ξεπέρασε τα 0,18 ευρώ, την ώρα που αυτό φτάνει πολύ πιο ακριβό στον καταναλωτή από τους εμποροβιομήχανους, με αποτέλεσμα αυτοί να θησαυρίζουν και ο λαός να υποφέρει. Ακόμα εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, υπήρχαν χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι δύο και τρεις φορές μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, να είναι τεράστια. Οι αποζημιώσεις αναμένεται για άλλη μια φορά να καθυστερήσουν. Στα δε γνωστά "παπαγαλάκια" που επαναλαμβάνουν τα κλασικά περί "αναποτελεσματικότητας των αγώνων", τους απαντάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες και τα μπλόκα είχαμε συγκεκριμένες κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο κ.λπ., που έδωσαν σημαντική ανάσα για όλους μας, ύψους 13.000 - 18.000 ευρώ κατά μέσο όρο για την 4ετία».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς, είπε: «Απέναντι στην εχθρική στάση της κυβέρνησης ενάντια στους αγρότες, η πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής έρχεται να επισημοποιήσει με τον πιο δυνατό τρόπο την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Απέναντι στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και από το παρελθόν και σε όσα προστίθενται, με τα αποτελέσματα να οδηγούν πλέον τους μικρομεσαίους αγρότες σε ξεκλήρισμα, ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της πάλης και της ανατροπής».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, δήλωσε: «Ο μοναδικός δρόμος να επιβιώσει η μικρομεσαία αγροτιά για να έχουμε αύριο και εμείς και οι οικογένειές μας είναι ο δρόμος του αγώνα. Ετσι καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να είναι κοντά στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ενωτικές Ομοσπονδίες, στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Καλούμε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που καταλαβαίνει το δίκαιο των αιτημάτων μας και πιστεύει στη δύναμη των αγώνων μας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη στη Νίκαια».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στεκόμαστε περήφανα στο πλευρό των μαχόμενων υγειονομικών

Την πρωτοβουλία και τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, των πρωτοβάθμιων σωματείων, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης εναντίον των διαδηλωτών υγειονομικών.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Κυβερνήσεις, υπουργοί Υγείας, διάφοροι "φορείς" και οργανώσεις αποτελούν πολιορκητικό κριό ενάντια στη δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Περίθαλψη του φτωχού κόσμου. Ολοι αυτοί, αντί για ανθρώπους - ασθενείς, βλέπουν πελάτες και ευρώ, πηγή κέρδους για τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ νιώθουμε τιμή και περηφάνια να στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιστών γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στη δημόσια Υγεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την υγεία και τη ζωή του λαού μας.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ που καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς διακρίσεις, πράξη που τιμά την ιδιότητα του αγωνιστή γιατρού που υπερασπίζεται τη ζωή και την υγεία κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, ή φυλής.

Χαιρετίζουμε τον αγώνα τους για να μπει φρένο στην πολιτική που υποβαθμίζει τα δημόσια νοσοκομεία και μετατρέπει την Υγεία από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς. Που κάθε μέρα, από το πρωί έως το βράδυ, δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία για να περιθάλψουν το λαό, κόντρα στην εντατικοποίηση μέχρι εξόντωσης και σε χιλιάδες εμπόδια που βάζουν οι πολιτικές των κυβερνήσεων, οι διοικήσεις τους.

Ο γιατρός, ο επιστήμονας, ο άνθρωπος κρίνεται από το πώς η επιστήμη του, η ζωή του και η δράση του συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία της ανθρωπότητας».

Παράλληλα, καταγγέλλοντας τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της χτεσινής κινητοποίησης με ΜΑΤ και χρήση χημικών, το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!».

Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη βίαιη επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ εναντίον της χτεσινής κινητοποίησης των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

Την επίθεση εναντίον της κινητοποίησης καταδικάζουν επίσης με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ και πολλά ακόμα σωματεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η καταστολή δεν ανακόπτει τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την επίθεση των ΜΑΤ στην κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση της κυβέρνησης με ΜΑΤ και χρήση χημικών, εναντίον των νοσοκομειακών γιατρών, υγειονομικών, εργαζομένων στην Υγεία, που συμμετείχαν στη σημερινή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ενάντια στην ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, με θέμα τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της Υγείας.

Ο αυταρχισμός και η καταστολή δεν μπορούν να ανακόψουν τον αγώνα ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας, τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία».

ΟΕΝΓΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Εξω οι επιχειρηματίες από την Υγεία, όχι σε νοσοκομεία - επιχειρήσεις!

Δυναμική παρέμβαση, παρά την κρατική καταστολή, στην ημερίδα του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ στην Υγεία

Η αποφασιστικότητα και το πείσμα των εργαζομένων έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας
Η αποφασιστικότητα και το πείσμα των εργαζομένων έσπασαν τον κλοιό της αστυνομίας
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις!». Το σύνθημα - μήνυμα που έστειλαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων ήταν ξεκάθαρο, απέναντι στην ενορχηστρωμένη και συντονισμένη επίθεση διαφόρων επιτελείων του κεφαλαίου που στόχο έχει την πλήρη εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, σε συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν», «Ελπίς», Νίκαιας, ΚΑΤ, «Αγιος Σάββας», ΝΙΜΤΣ, «Ανδ. Συγγρός», «Μεταξά», Οφθαλμιατρείο, «Σωτηρία», Λαϊκό, «Ερυθρός Σταυρός» και η Γενική Συνέλευση των γιατρών στο ΨΝΑ «Δαφνί»), εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινά μάχη, μέσα σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, για να υπηρετήσουν την υγεία του λαού, συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Ζάππειο.

Στόχος να φτάσουν στην «Αίγλη», όπου η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), σε ρόλο λαγού των νέων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων στην Υγεία, είχε στήσει φιέστα για να προπαγανδίσει την πλήρη υποταγή της δημόσιας Υγείας στην άγρια κερδοσκοπία με όχημα τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Επίτιμοι προσκεκλημένοι της τραπεζίτες, περιφερειάρχες, επιχειρηματίες, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...

«Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» διαμήνυσε η χτεσινή μαχητική συγκέντρωση
«Τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» διαμήνυσε η χτεσινή μαχητική συγκέντρωση
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του ΠΙΣ, συμβάλλοντας στην προετοιμασία του εδάφους για την κλιμάκωση της επίθεσης, τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των νοσοκομείων ως Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) - «μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων», υπέρ της σύνδεσής τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και με ιδιώτες - επιχειρηματίες Υγείας και της κάλυψης των κενών με επέκταση των «ελαστικών» εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλωστε βρίσκονται οι προτάσεις της διαΝΕΟσις (που εκφράζει τις θέσεις του ΣΕΒ), για την εμβάθυνση και επέκταση μέτρων που ήδη εφαρμόζονται. Με θράσος, μάλιστα, ως «επιχείρημα» για την επιτάχυνση όλων των παραπάνω αξιοποιείται προπαγανδιστικά η άθλια κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις και απορρέει από την ίδια τη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου, που υποτάσσει την επιστήμη στην εμπορευματοποίηση και στους νόμους της αγοράς.

Αποφασιστική απάντηση στην καταστολή

Απέναντι στην κινητοποίηση των υγειονομικών, η κυβέρνηση ...στο όνομα του «δημοκρατικού διαλόγου» παρέταξε από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις δίνοντας εντολή να φιμώσουν τους διαδηλωτές.

Με βία, χημικά και κλομπ επιχείρησαν να τους φράξουν το δρόμο, χωρίς επιτυχία, καθώς κάτω από την αποφασιστικότητα των αγωνιζόμενων γιατρών, νοσηλευτών κ.ά. ο αστυνομικός κλοιός έσπασε, οι διαδηλωτές μπήκαν στην αίθουσα της φιέστας φωνάζοντας συνθήματα, καταγγέλλοντας την τρομοκρατική επίθεση των ΜΑΤ και προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη.

Από τη ματαίωση της φιέστας της ηγεσίας του ΠΙΣ
Από τη ματαίωση της φιέστας της ηγεσίας του ΠΙΣ
«Η ημερίδα της ηγεσίας του ΠΙΣ τελειώνει κι αλλάζει θεματική. Το αντικείμενο που επιβάλλουν οι αγωνιζόμενοι γιατροί, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία είναι το πώς θα υποτάξουμε την επιστήμη μας στις ανάγκες των ασθενών μας και στα δικά μας δίκαια αιτήματα. Οι επιχειρήσεις στην Υγεία δεν χωράνε», υπογράμμισε ο Χρήστος Παπάζογλου, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ, εκλεγμένος με τη ΔΗΠΑΚ Γιατρών.

Το λόγο πήραν εκπρόσωποι όλων των πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, ενώ στο πλευρό τους τάχθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής του ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας.

«Στείλαμε μήνυμα αντίστασης και επιβολής του δίκιου. Αυτήν τη στιγμή όσα απαράδεκτα συνέβησαν, με την τρομοκρατία που την έχουμε ζήσει κατ' επανάληψη εντός κι εκτός υπουργείου, και τώρα και παλιότερα, δεν θυμίζουν απλά άλλες εποχές. Μας πεισμώνουν για να συνεχίσουμε τον αγώνα», υπογράμμισε ο Ηλίας Σιώρας, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμού».

Τη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγωνιζόμενων υγειονομικών εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής. «Το ΚΚΕ είναι εδώ και δίνει τις μάχες με όλες του τις δυνάμεις παντού», τόνισε, «να ενημερώσει πλατιά το λαό και την εργατική τάξη, καθώς αυτοί υποφέρουν από την πολιτική που υλοποιείται χρόνια τώρα και θέλει την Υγεία να είναι ιδιωτική και τα αρπακτικά μέσα στα νοσοκομεία να κερδίζουν στις πλάτες του λαού μας. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Το ΚΚΕ και χτες στη Βουλή κατήγγειλε αυτήν την πολιτική που θέλει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση στην Υγεία. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Είμαστε απέναντι από την αστική τάξη και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα πρέπει να διευρυνθεί ο αγώνας, χώρο τον χώρο, γειτονιά τη γειτονιά. Να υπερασπίσουμε τη δημόσια Υγεία για όλο το λαό με υπηρεσίες σύγχρονες, με την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού μας. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμες προσλήψεις στα νοσοκομεία».

Θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους!

Μετά τη ματαίωση της φιέστας της ηγεσίας του ΠΙΣ, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, σε δήλωσή της στον «Ριζοσπάστη» επισήμανε τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που έδωσαν αγωνιστικό "παρών" και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων. Χάρη στην αποφασιστική τους παρέμβαση κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να ματαιώσουν τη φιέστα της ηγεσίας του ΠΙΣ για τις ΣΔΙΤ, στην οποία προσκεκλημένοι ήταν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, τραπεζίτες, διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων, όλοι εκείνοι δηλαδή που οσμίστηκαν ζεστό χρήμα και διεκδικούν μερίδιο από την πίτα της αγοράς Υγείας.

Η λύση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και υγειονομικοί και ασθενείς δεν μπορεί να είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, το βάθεμα της εμπορευματοποίησης, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Γιατί ακριβώς αυτή είναι η μήτρα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, η πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά απ' όλες τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή και την προηγούμενη, που θεωρεί την Υγεία του λαού, όπως και την Κοινωνική Ασφάλιση, "κόστος" και ταυτόχρονα πεδίο για χρυσοφόρες μπίζνες των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν θα τους το επιτρέψουμε, θα ματαιώσουμε τα σχέδιά τους!».

Τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων
 • Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - «κουρεμένα» αποθεματικά των Ταμείων, με ανακεφαλαιοποίησή τους.
 • Πλήρης αποκατάσταση όλων των περικοπών, νομοθετική ρύθμιση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Μπροστά στα Χριστούγεννα άμεση καταβολή του Δώρου.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες έως τα βαθιά γεράματα. Κατώτατη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτατος μισθός 751 ευρώ.
 • Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις.
 • Αμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης. Αμεση πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ.
 • Αμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
 • Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και των μονάδων που καταργήθηκαν. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
 • Κατάργηση των κρατήσεων για την Υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
 • Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
 • Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εκπληρώνει τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Το Σάββατο το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα

Συνδικαλιστές από τις οργανώσεις των συνταξιούχων μιλούν στον «Ριζοσπάστη»

Από το μεγάλο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30 Νοέμβρη στην Αθήνα
Από το μεγάλο συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30 Νοέμβρη στην Αθήνα
Με αποφασιστικότητα και επιμονή μέχρι την τελευταία στιγμή, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις προετοιμάζουν το πανελλαδικό συνταξιουχικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 14 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 12.30 μ.μ. και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η πανελλαδική κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια των μαζικών συλλαλητηρίων που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, από κοινού με εκατοντάδες εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς, σε όλη τη χώρα στις 30 Νοέμβρη.

Για τη σημασία του συλλαλητηρίου του Σαββάτου, την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα απέναντι και στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και για τις διεκδικήσεις που προτάσσει το αγωνιζόμενο συνταξιουχικό κίνημα, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από συνταξιουχικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

***
Μπαίνουμε ξανά ασπίδα απέναντι στη νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση

Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΑΕΕ

Το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα είναι η συνέχεια των 160 κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν το 2018 σε όλη τη χώρα από τη Συντοντιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των 11 πανελλαδικά Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.

Αυτός ο μαραθώνιος κινητοποιήσεων υποχρέωσε την προηγούμενη κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις παλιές συντάξεις, να αποκαταστήσει τις συντάξεις χηρείας, να μη μειώσει το αφορολόγητο και να επιστρέψει τις κρατήσεις από τις εισφορές για την Υγεία και την «αλληλεγγύη» στις επικουρικές συντάξεις.

Αυτές οι μικρές ανακτήσεις πείθουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό απόμαχων της δουλειάς πως μόνο με τα δρομολόγια στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα θα μπορέσουν να πάρουν κάποια ανάσα από τις βάρβαρες περικοπές στις συντάξεις και στα δικαιώματά τους, πριν και μετά τα μνημόνια. Γιατί όλες οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις έχουν επιδοθεί σε μια μακροχρόνια σκυταλοδρομία για την υλοποίηση των θανατηφόρων υποδείξεων των ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και ΕΕ για τις συντάξεις, την Υγεία και την εργασία.

Γι' αυτό οι απόμαχοι της δουλειάς είμαστε ξανά στο δρόμο, για να διεκδικήσουμε μέχρι το τελευταίο ευρώ όσα κυβερνήσεις και κεφάλαιο μας αφαίρεσαν με τη βία. Δεν τα δανειστήκαμε από κανέναν δανειστή. Τα πληρώσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μιας ολάκερης ζωής, χτίζοντας την ερειπωμένη μεταπολεμική Ελλάδα και οικοδομώντας την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ενόψει των Χριστουγέννων, διεκδικούμε πλήρη 13η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, και όχι επιλεκτικά για κάποιους, όπως σχεδιάζει με το «κοινωνικό μέρισμα» η κυβέρνηση της ΝΔ ή όπως έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την ψευδεπίγραφη «13η σύνταξη». Μετά τις μειώσεις των Δώρων το 2010, και μετά με την πλήρη κατάργησή τους από 1/1/2013, οι συγκυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφαίρεσαν τεράστια ποσά. Μόνο από την πλήρη κατάργηση των Δώρων από το 2013 και μέχρι το τέλος του 2019, οι συνταξιούχοι απώλεσαν 14 πλήρεις συντάξεις, ποσό που φτάνει τα 30 δισ. ευρώ!

Ολο και περισσότεροι συνταξιούχοι πείθονται πως η αποκατάσταση των δικαιωμάτων δεν γίνεται με δικαστικές αποφάσεις. Μάλιστα με ορισμένες αποφάσεις, όπως αυτή του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου, εμπεδώνονται οι πιο αντιδραστικές αντιασφαλιστικές ανατροπές. Με αποφάσεις των κυβερνήσεων έγιναν οι περικοπές στις συντάξεις, γι' αυτό μόνο με κυβερνητικές αποφάσεις μπορεί να γίνει η ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Οι κυβερνήσεις ακούνε μόνο όταν μιλάει το ιερό πεζοδρόμιο...

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι πατώντας πάνω στα θεμέλια του νόμου - λαιμητόμου, 4387/2016, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Οι συνταξιούχοι με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις γυναίκες, μπαίνουν ξανά ασπίδα μπροστά στη νέα επίθεση εναντίον της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για την υπεράσπιση των δικών τους δικαιωμάτων, των παιδιών και των εγγονών τους.

Η πικρή πείρα των επαγγελματικών ταμείων δείχνει τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

Γιάννης Αντωνίου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει και οξύνει την επίθεση στο Ασφαλιστικό, προτάσσοντας την άμεση ικανοποίηση της απαίτησης των βιομηχάνων, των ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών, για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης. Η επικουρική ασφάλιση μετατρέπεται σε προσωπική υπόθεση του εργαζόμενου, καθώς σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο η «επιλογή» των επενδυτικών και ασφαλιστικών προϊόντων θα είναι δική του. Τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ θα παραδοθούν στους βιομηχάνους, στους εφοπλιστές και στους τραπεζίτες για να κάνουν τις επενδύσεις τους. Μας γυρνάνε δεκαετίες πίσω, όταν με τον ίδιο τρόπο καταλήστεψαν τα αποθεματικά του ΙΚΑ και το χρεοκόπησαν.

Επιπλέον, τα μέχρι σήμερα παραδείγματα τέτοιων Ταμείων, που έχουν τα χαρακτηριστικά των επαγγελματικών, δείχνουν την κατάληξη των μοντέλων αυτών. Π.χ. οι τράπεζες, αφού εκμεταλλεύτηκαν τα αποθεματικά των ειδικών επαγγελματικού χαρακτήρα ταμείων, στον ΛΕΠΕΤΕ η ΕΤΕ το 2017 έκοψε τελείως τη σύνταξη και μετά από κινητοποιήσεις αποδίδει μόνο τη μισή, το ΤΑΣΠΙΛΤΑΤ (πρώην Ιονική) δίνει 50 ευρώ (!) και στον ΕΛΕΜ (πρώην ΑΤΕ) η Πειραιώς την έκοψε τελείως!

Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, που σημαίνει ότι η αναμενόμενη δημιουργία ελλειμμάτων στο ΕΤΕΑΕΠ, μέσα από τη συγχώνευσή τους, θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των συνταξιούχων και των σημερινών ασφαλισμένων.

Ολα αυτά οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα: Σταθερός, ανυποχώρητος αγώνας, με δυνάμωμα της συσπείρωσης και συμμετοχής των συνταξιούχων, ενίσχυση της κοινής δράσης με το εργατικό κίνημα. Το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη είναι ένας τέτοιος σταθμός κλιμάκωσης της δράσης μας.

Παλεύουμε για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας!

Σούλα Ακζώτη, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας

Το τσάκισμα της Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου για τα συμφέροντά του. Με την προώθηση του συστήματος των τριών πυλώνων εφαρμόζεται η στρατηγική δέσμευση των κυβερνήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, για την ακόμα μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από το «βάρος» της Κοινωνικής Ασφάλισης. Από το διανεμητικό σύστημα, το σύστημα της αλληλεγγύης των γενεών, περνάμε στο κεφαλαιοποιητικό.

Η νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» που έχει εξαγγελθεί και προπαγανδίζεται σήμερα από τη ΝΔ ως λύση για τη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος είναι η κορύφωση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και παρεμβάσεων όλων των αστικών κυβερνήσεων που προηγήθηκαν.

Σε αυτό το έδαφος και ιδιαίτερα στα συντρίμμια που άφησε ο νόμος - λαιμητόμος, του Κατρούγκαλου, προχωρά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της όποιας Κοινωνικής Ασφάλισης έχει απομείνει. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μοιράζει εύσημα στους προκατόχους του, λέγοντας πως «με τη νομοθετική πρωτοβουλία μας ως κυβέρνηση θα έχουμε ολοκληρώσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άρχισε από το 2010, με ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τώρα»...

Ετσι, αφού λεηλάτησαν τους μισθούς και τις συντάξεις μας τα χρόνια της κρίσης, σήμερα, στην εποχή της υποτιθέμενης «ανάπτυξης για όλους», μας στερούν ακόμα και τα ψίχουλα του «κοινωνικού μερίσματος», που προέρχονται από τα αιματοβαμμένα πλεονάσματα.

Το Σάββατο, με το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, οι συνταξιούχοι όλων των κλάδων, από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, απαντάμε στις νέες προκλήσεις.

Χρέος του συνταξιουχικού κινήματος είναι να διεκδικήσουμε για μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας όχι μόνο ό,τι μας άρπαξαν αυθαίρετα, αλλά όλα όσα οι σημερινές συνθήκες απαιτούν. Δηλώνουμε ότι θα είμαστε καθημερινά στους δρόμους. Δεν θα επιτρέψουμε να διαπραχθεί το νέο έγκλημα κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ενιαίος οργανωμένος μαζικός αγώνας μπορεί να ματαιώσει και να ανατρέψει τα αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα, να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη κοινωνία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Με πλούσια πείρα και στόχο την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων του κλάδου

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τον πρόεδρο του Σωματείου, Π. Ταταρίδη, με αφορμή τις αρχαιρεσίες που ξεκινούν σήμερα

Από απεργιακή κινητοποίηση το 2018
Από απεργιακή κινητοποίηση το 2018
Με αισιοδοξία για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη των εκλογών του κλαδικού Σωματείου που θα ξεκινήσουν σήμερα Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15/12.

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους, με βάση την πείρα τους και τις ανάγκες τους, να συσπειρωθούν στο κλαδικό Σωματείο και να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, για να μην κλείσει καμία μονάδα - κανένα ορυχείο της ΔΕΗ ΑΕ, για να καταργηθεί εδώ και τώρα το «δουλεμπόριο» των εργολαβιών, για ρεύμα φθηνό - ΔΕΗ για το λαό.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΕΕΝ, Πέτρο Ταταρίδη, για την πείρα από τη δράση του Σωματείου τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά του.

Πολύμορφη δράση για όλα τα ζωτικά προβλήματα των εργαζομένων

Η δράση του Σωματείου τα προηγούμενα 3 χρόνια, αναφέρει ο Π. Ταταρίδης, εστίασε σε κομβικά ζητήματα για τους εργαζόμενους, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες, τα εργατικά «ατυχήματα», η εντατικοποίηση της εργασίας και ο αγώνας για ρεύμα φθηνό - ΔΕΗ για το λαό.

Το ΣΕΕΕΝ πάλεψε μαζί με τους εργαζόμενους για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Προτάσσοντας την ενότητα της εργατικής τάξης, συνολικότερα τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, έθεσε το αίτημα μονιμοποίησης όλου του προσωπικού (8μηνα - 2μηνα - εργαζόμενοι στις εργολαβίες) και υπαγωγή τους στη ΣΣΕ που υπογράφεται για το μόνιμο προσωπικό.

Για να μην παραμένουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι από το έκτακτο προσωπικό, το Σωματείο οργάνωσε κινητοποιήσεις για την εφαρμογή αλλά και την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που δρομολογούνταν από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και προέβλεπε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάτω από την πίεση και τη διεκδίκηση κατάφερε να εφαρμοστεί η Σύμβαση στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας και να πάρουν οι εργαζόμενοι στα 8μηνα τις αυξήσεις. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, συνέχισε να πιέζει ώστε η Σύμβαση να εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους στους σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και στους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Το επόμενο διάστημα θα πιέσει για την υπογραφή νέας ΣΣΕ μεταξύ της ΟΜΕ και της εργοδοτικής ένωσης (ΣΜΕ), με αυξήσεις στους μισθούς, επέκταση της Σύμβασης και στους εργαζόμενος στους σταθμούς αλλά και στους εργολάβους.

Σε ό,τι αφορά την απλήρωτη εργασία έκανε παρεμβάσεις στις εργολαβίες στο Ορυχείο Καρδιάς, στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου και μαζί με τους απλήρωτους εργαζόμενους με όλες τις μορφές, διεκδίκησαν την καταβολή των δεδουλευμένων, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τη σιωπή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο μέτωπο των εργατικών «ατυχημάτων» συγκρούστηκε με τα ιδεολογήματα που τα φορτώνουν στην «ατομική ευθύνη» του εργαζόμενου, αναδεικνύοντας πως η επέκταση των εργολαβιών, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό σε συγκεκριμένα πόστα, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός καθιστούν την εργασία μέσα στη ΔΕΗ ΑΕ επικίνδυνη. Το κλαδικό Σωματείο οργάνωσε και πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των εργαζομένων.

Εξω και μέσα στους σταθμούς, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, κατήγγειλε την εντατικοποίηση της εργασίας, τα 12ωρα και 16ωρα για το μόνιμο προσωπικό, αλλά και για τους εργαζόμενους στους εργολάβους. Απαίτησε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικό με σταθερή δουλειά και ικανοποιητικούς μισθούς, κόντρα στους σχεδιασμούς που υπάρχουν για κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ.

Μαζί με άλλα ταξικά σωματεία, με τους Συλλόγους Γυναικών, τη νεολαία, βρέθηκε δεκάδες φορές έξω από τα καταστήματα του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ, ρεύμα φθηνό για το λαό. Πάλεψε ενάντια σε κάθε διακοπή ρεύματος σε σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τη στιγμή που ο εργοδοτικός συνδικαλισμός καλλιεργούσε τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και έβαζε πλάτη για τα συμφέροντα της ΔΕΗ ΑΕ, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ακριβό ρεύμα για το λαό και διακοπές ρεύματος.

Μαζί με τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών, τους κατοίκους και εργαζόμενους, τον Σύλλογο Ανέργων και Προστασίας του Περιβάλλοντος Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου πάλεψε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του περιβάλλοντος από την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ. Εδωσε μάχη για να σταματήσουν οι εξοντωτικές και εκδικητικές ποινές σε βάρος εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ που είναι και μέλη του Συλλόγου και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Με τη μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου οργάνωσε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και σε συντονισμό με δώδεκα φορείς της περιοχής οργάνωσε συλλαλητήριο, βάζοντας στην άκρη τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που κήρυτταν σιωπητήριο.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στους χώρους δουλειάς καλλιεργούν την υποταγή στην κυρίαρχη πολιτική, αφού ακόμα και σήμερα συμφωνούν με τη μετάβαση στη λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή», αρκεί να γίνει σταδιακά και όχι βίαια... Από χρόνια συνέβαλλαν στο να υλοποιείται αυτή η πολιτική με τη στήριξη της μετοχοποίησης της εταιρείας, την τριχοτόμηση της ΔΕΗ ΑΕ, τη διάλυση του Ασφαλιστικού των εργαζομένων της.

Απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ενέργεια...

Περιγράφοντας τις «προκλήσεις» που έχει μπροστά του το Σωματείο, ο Π. Ταταρίδης δείχνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ) που προβλέπει το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων λιγνίτη στο πλαίσιο της «απολιγνιτοποίησης». Ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει ότι θα κλείσουν μέχρι το 2028.

Οι συνέπειες από αυτές τις εξελίξεις θα είναι τραγικές σε όλα τα επίπεδα: Θα αποτυπωθούν στην ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων (απολύσεις, κατάργηση μονιμότητας, καθορισμός μισθού από επιτροπή αμοιβών και όχι από ΣΣΕ κ.ά.), στην αύξηση της εντατικοποίησης και της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Επίσης, θα οξυνθεί το πρόβλημα της ανεργίας σε μια περιοχή που ήδη κατέχει τη σχετική «πρωτιά» στη χώρα μας. 4.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού θα χαθούν, όπως και περίπου 2.000 με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ θα χαθούν και θέσεις εργασίας περιφερειακά από δορυφορικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, ο λαός της χώρας μας συνολικά θα πληρώσει ακριβότερα το ρεύμα, ενώ σοβαρές θα είναι οι συνέπειες και για τους κατοίκους της περιοχής.

...μπαίνουμε μπροστά για την ενιαία οργάνωση και πάλη

Και σημειώνει: «Βασικό καθήκον του Σωματείου είναι να αντιπαρατεθούμε επιτυχημένα ενάντια στις απόψεις και αντιλήψεις που καλλιεργούν τη λογική του μονόδρομου του ενεργειακού σχεδιασμού με βάση το κέρδος (...) Να αναδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος όπου η Ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Να αποδομήσουμε το ιδεολόγημα της "μεταλιγνιτικής περιόδου" που δεν αφορά τίποτα άλλο από την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων των ΑΠΕ».

«Πέφτει στις πλάτες μας», προσθέτει, «να συμβάλουμε στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που θα δεχτούν στα δικαιώματά τους, να συμβάλουμε στην ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και εργοδότη και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε νέες μορφές Ενέργειας. Ηδη στις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας έχουμε υποψηφίους που εργάζονται σε εταιρείες ΑΠΕ. Παράλληλα, μπαίνουμε μπροστά στην προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας στο λαό, προωθώντας ένα πλαίσιο αιτημάτων που αφορά όλες τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται, όπως η πάλη για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό, εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης, επαναπόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία, ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων. Μπαίνουμε μπροστά για να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μπροστά στην εξαθλίωση όπου θα οδηγήσει η πολιτική της απολιγνιτοποίησης ώστε να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο μόνο του».

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εκλογές του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας γίνονται με το εξής πρόγραμμα:

Σήμερα, Πέμπτη: 8 π.μ. - 11 π.μ. στο Ορυχείο Μαυροπηγής και 4 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα.

Αύριο, Παρασκευή: 8 π.μ. - 11 π.μ. στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. στον Πνευματικό Μορφωτικό Σύλλογο Μελίτης.

Σάββατο 14/12: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Κυριακή 15/12: 11 π.μ. - 7 μ.μ. στα γραφεία του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ