Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Στην τελική ευθεία για την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής

Πλατιά ανταπόκριση στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Eurokinissi

Με κοινή πεποίθηση ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούν να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, προετοιμάζεται σε όλη την Ελλάδα η πανελλαδική σύσκεψη που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, την Κυριακή 15/12, στις 12 το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της δράσης τους.

Από τον Οκτώβρη, οπότε αποφασίστηκε η πανελλαδική σύσκεψη, μέχρι και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από κινητοποιήσεις και δράσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, ενάντια στην πολιτική που οξύνει τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους.

Σε συνέχεια αυτής της πολύμορφης δραστηριότητας, η πανελλαδική σύσκεψη αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό σταθμό για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για τη συνέχιση και ένταση της προσπάθειας για ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος.

Για την πανελλαδική σύσκεψη μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Συμμετέχουμε μαζικά στη σύσκεψη, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν εγκαταλείπουμε τα αιτήματά μας

Από τις συντονισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία την περασμένη βδομάδα

INTIME NEWS

Από τις συντονισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία την περασμένη βδομάδα
Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παραμένουν και αυξάνονται καθημερινά. Ενα βασικό πρόβλημα είναι αυτό των "ανοιχτών" και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων. Αυτές τις μέρες κλείνει η τιμή στο βαμβάκι και δεν πρόκειται να πληρωθούμε τον κόπο μας, καθώς οι εκκοκκιστές με τις πλάτες της κυβέρνησης ετοιμάζονται για μια ακόμη κλοπή του εισοδήματός μας, δίνοντας χαμηλότερες τιμές κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, μην παίρνοντας υπόψη για 2η συνεχόμενη χρονιά την απόδοση και την εξαιρετική ποιότητα του προϊόντος. Τεράστιο θέμα είναι επίσης το υψηλό κόστος παραγωγής. Μας εξοργίζει το γεγονός ότι ενώ διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η σημερινή κυβέρνηση στον προϋπολογισμό δεν δίνει ούτε ένα ευρώ για εμάς, την ίδια στιγμή προβλέπει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε εφοπλιστές κ.λπ. Είμαστε απέναντι στο νόμο Κατρούγκαλου τον οποίο εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση, που οδήγησε σε μείωση συντάξεων και καλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές μας. Από την πείρα των κινητοποιήσεων όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζουμε πως ο οργανωμένος αγώνας είναι ισχυρό όπλο και ποτέ δεν πάει χαμένος, πάντα κάποιο κέρδος φέρνει. Γι' αυτόν το λόγο όλες οι κυβερνήσεις, πότε με τα "αγροτοδικεία", πότε με τα ΜΑΤ, προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν για να μην αγωνιζόμαστε. Η μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής θα στείλει το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπουμε τα αιτήματα και τις ανάγκες μας και πως στο τέλος θα νικήσουμε».

Με τις αποφάσεις της σύσκεψης, για τη συνέχεια του δίκαιου αγώνα μας

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Σπύρος Κοτοπούλης, ανέφερε: «Η συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη αποτελεί μονόδρομο για τους μικρομεσαίους αγρότες. Είναι εκεί που χτυπά η καρδιά του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, αυτού δηλαδή που κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες μπορεί να αναδεικνύει τα προβλήματα, να οργανώνει την πάλη ενάντια στις πολιτικές ξεκληρίσματος της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι αποφάσεις της σύσκεψης θα αποτελέσουν τον μπούσουλα κλιμάκωσης του αγώνα το επόμενο διάστημα».

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, τονίζει: «Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και συμμετέχουμε με αντιπροσωπεία από πολλά χωριά της περιοχής στην πανελλαδική σύσκεψη, στέλνοντας το μήνυμα πως ό,τι κερδίσαμε, το κερδίσαμε μόνο με τους αγώνες και τα μπλόκα. Τα προβλήματά μας είναι κοινά με αυτά των συναδέλφων σε όλη τη χώρα και πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι χαμηλές τιμές των προϊόντων, με χαρακτηριστικό για την περιοχή την τιμή του ελαιόλαδου, όπου αυτές τις μέρες γίνεται η συγκομιδή και δεν βγάζουμε ούτε τα έξοδά μας. Πάγιο αίτημά μας είναι η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση».

Ο,τι πετυχαίνουμε το πετυχαίνουμε με τον οργανωμένο αγώνα μας

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Τάκης Τσιουλάκος, συμπληρώνει: «Εχουμε προβλήματα με τις τιμές στο επιτραπέζιο ροδάκινο, όπου μετά το εμπάργκο της Ρωσίας, για το οποίο ευθύνονται οι κυρώσεις της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι τιμές έχουν κατρακυλήσει και η μέση τιμή παραγωγού δεν ξεπέρασε τα 0,18 ευρώ, την ώρα που αυτό φτάνει πολύ πιο ακριβό στον καταναλωτή από τους εμποροβιομήχανους, με αποτέλεσμα αυτοί να θησαυρίζουν και ο λαός να υποφέρει. Ακόμα εξαιτίας της ελλιπούς αντιχαλαζικής προστασίας του ΕΛΓΑ, υπήρχαν χωριά που επλήγησαν από το χαλάζι δύο και τρεις φορές μέσα στο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η ζημιά στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, να είναι τεράστια. Οι αποζημιώσεις αναμένεται για άλλη μια φορά να καθυστερήσουν. Στα δε γνωστά "παπαγαλάκια" που επαναλαμβάνουν τα κλασικά περί "αναποτελεσματικότητας των αγώνων", τους απαντάμε ότι τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες και τα μπλόκα είχαμε συγκεκριμένες κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο κ.λπ., που έδωσαν σημαντική ανάσα για όλους μας, ύψους 13.000 - 18.000 ευρώ κατά μέσο όρο για την 4ετία».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου χωριών πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Αλέξανδρος Λαχανάς, είπε: «Απέναντι στην εχθρική στάση της κυβέρνησης ενάντια στους αγρότες, η πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής έρχεται να επισημοποιήσει με τον πιο δυνατό τρόπο την περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Απέναντι στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και από το παρελθόν και σε όσα προστίθενται, με τα αποτελέσματα να οδηγούν πλέον τους μικρομεσαίους αγρότες σε ξεκλήρισμα, ο μόνος δρόμος είναι αυτός του αγώνα, της πάλης και της ανατροπής».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, Στέλιος Τσικριτσής, δήλωσε: «Ο μοναδικός δρόμος να επιβιώσει η μικρομεσαία αγροτιά για να έχουμε αύριο και εμείς και οι οικογένειές μας είναι ο δρόμος του αγώνα. Ετσι καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να είναι κοντά στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις Ενωτικές Ομοσπονδίες, στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Καλούμε κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο που καταλαβαίνει το δίκαιο των αιτημάτων μας και πιστεύει στη δύναμη των αγώνων μας στην πανελλαδική συνδιάσκεψη στη Νίκαια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ