Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Με πλούσια πείρα και στόχο την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων των εργαζομένων του κλάδου

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με τον πρόεδρο του Σωματείου, Π. Ταταρίδη, με αφορμή τις αρχαιρεσίες που ξεκινούν σήμερα

Από απεργιακή κινητοποίηση το 2018
Από απεργιακή κινητοποίηση το 2018
Με αισιοδοξία για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη των εκλογών του κλαδικού Σωματείου που θα ξεκινήσουν σήμερα Πέμπτη και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15/12.

Το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους, με βάση την πείρα τους και τις ανάγκες τους, να συσπειρωθούν στο κλαδικό Σωματείο και να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, για να μην κλείσει καμία μονάδα - κανένα ορυχείο της ΔΕΗ ΑΕ, για να καταργηθεί εδώ και τώρα το «δουλεμπόριο» των εργολαβιών, για ρεύμα φθηνό - ΔΕΗ για το λαό.

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον πρόεδρο του ΣΕΕΕΝ, Πέτρο Ταταρίδη, για την πείρα από τη δράση του Σωματείου τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και τις νέες προκλήσεις που έχει μπροστά του.

Πολύμορφη δράση για όλα τα ζωτικά προβλήματα των εργαζομένων

Η δράση του Σωματείου τα προηγούμενα 3 χρόνια, αναφέρει ο Π. Ταταρίδης, εστίασε σε κομβικά ζητήματα για τους εργαζόμενους, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η απλήρωτη εργασία στις εργολαβίες, τα εργατικά «ατυχήματα», η εντατικοποίηση της εργασίας και ο αγώνας για ρεύμα φθηνό - ΔΕΗ για το λαό.

Το ΣΕΕΕΝ πάλεψε μαζί με τους εργαζόμενους για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Προτάσσοντας την ενότητα της εργατικής τάξης, συνολικότερα τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, έθεσε το αίτημα μονιμοποίησης όλου του προσωπικού (8μηνα - 2μηνα - εργαζόμενοι στις εργολαβίες) και υπαγωγή τους στη ΣΣΕ που υπογράφεται για το μόνιμο προσωπικό.

Για να μην παραμένουν ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι από το έκτακτο προσωπικό, το Σωματείο οργάνωσε κινητοποιήσεις για την εφαρμογή αλλά και την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που δρομολογούνταν από την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) και προέβλεπε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς. Κάτω από την πίεση και τη διεκδίκηση κατάφερε να εφαρμοστεί η Σύμβαση στα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας και να πάρουν οι εργαζόμενοι στα 8μηνα τις αυξήσεις. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, συνέχισε να πιέζει ώστε η Σύμβαση να εφαρμοστεί και στους εργαζόμενους στους σταθμούς της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και στους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Το επόμενο διάστημα θα πιέσει για την υπογραφή νέας ΣΣΕ μεταξύ της ΟΜΕ και της εργοδοτικής ένωσης (ΣΜΕ), με αυξήσεις στους μισθούς, επέκταση της Σύμβασης και στους εργαζόμενος στους σταθμούς αλλά και στους εργολάβους.

Σε ό,τι αφορά την απλήρωτη εργασία έκανε παρεμβάσεις στις εργολαβίες στο Ορυχείο Καρδιάς, στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου και μαζί με τους απλήρωτους εργαζόμενους με όλες τις μορφές, διεκδίκησαν την καταβολή των δεδουλευμένων, κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία και τη σιωπή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο μέτωπο των εργατικών «ατυχημάτων» συγκρούστηκε με τα ιδεολογήματα που τα φορτώνουν στην «ατομική ευθύνη» του εργαζόμενου, αναδεικνύοντας πως η επέκταση των εργολαβιών, η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε προσωπικό σε συγκεκριμένα πόστα, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός καθιστούν την εργασία μέσα στη ΔΕΗ ΑΕ επικίνδυνη. Το κλαδικό Σωματείο οργάνωσε και πραγματοποίησε παραστάσεις διαμαρτυρίας προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της προστασίας των εργαζομένων.

Εξω και μέσα στους σταθμούς, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, κατήγγειλε την εντατικοποίηση της εργασίας, τα 12ωρα και 16ωρα για το μόνιμο προσωπικό, αλλά και για τους εργαζόμενους στους εργολάβους. Απαίτησε άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικό με σταθερή δουλειά και ικανοποιητικούς μισθούς, κόντρα στους σχεδιασμούς που υπάρχουν για κλείσιμο των μονάδων και των ορυχείων, στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ.

Μαζί με άλλα ταξικά σωματεία, με τους Συλλόγους Γυναικών, τη νεολαία, βρέθηκε δεκάδες φορές έξω από τα καταστήματα του ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας να μη γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ, ρεύμα φθηνό για το λαό. Πάλεψε ενάντια σε κάθε διακοπή ρεύματος σε σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας, τη στιγμή που ο εργοδοτικός συνδικαλισμός καλλιεργούσε τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και έβαζε πλάτη για τα συμφέροντα της ΔΕΗ ΑΕ, ακόμα και αν αυτό σήμαινε ακριβό ρεύμα για το λαό και διακοπές ρεύματος.

Μαζί με τους κατοίκους των πληττόμενων οικισμών, τους κατοίκους και εργαζόμενους, τον Σύλλογο Ανέργων και Προστασίας του Περιβάλλοντος Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου πάλεψε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αυξήσεις στους μισθούς, προστασία του περιβάλλοντος από την ασύδοτη δράση της ΔΕΗ ΑΕ. Εδωσε μάχη για να σταματήσουν οι εξοντωτικές και εκδικητικές ποινές σε βάρος εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ που είναι και μέλη του Συλλόγου και αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Με τη μεγάλη κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου οργάνωσε συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και σε συντονισμό με δώδεκα φορείς της περιοχής οργάνωσε συλλαλητήριο, βάζοντας στην άκρη τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που κήρυτταν σιωπητήριο.

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στους χώρους δουλειάς καλλιεργούν την υποταγή στην κυρίαρχη πολιτική, αφού ακόμα και σήμερα συμφωνούν με τη μετάβαση στη λεγόμενη «μεταλιγνιτική εποχή», αρκεί να γίνει σταδιακά και όχι βίαια... Από χρόνια συνέβαλλαν στο να υλοποιείται αυτή η πολιτική με τη στήριξη της μετοχοποίησης της εταιρείας, την τριχοτόμηση της ΔΕΗ ΑΕ, τη διάλυση του Ασφαλιστικού των εργαζομένων της.

Απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ενέργεια...

Περιγράφοντας τις «προκλήσεις» που έχει μπροστά του το Σωματείο, ο Π. Ταταρίδης δείχνει τη διαδικασία ολοκλήρωσης της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τις συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα» (ΕΣΕΚ) που προβλέπει το κλείσιμο μονάδων και ορυχείων λιγνίτη στο πλαίσιο της «απολιγνιτοποίησης». Ο πρωθυπουργός έχει διακηρύξει ότι θα κλείσουν μέχρι το 2028.

Οι συνέπειες από αυτές τις εξελίξεις θα είναι τραγικές σε όλα τα επίπεδα: Θα αποτυπωθούν στην ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων (απολύσεις, κατάργηση μονιμότητας, καθορισμός μισθού από επιτροπή αμοιβών και όχι από ΣΣΕ κ.ά.), στην αύξηση της εντατικοποίησης και της τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Επίσης, θα οξυνθεί το πρόβλημα της ανεργίας σε μια περιοχή που ήδη κατέχει τη σχετική «πρωτιά» στη χώρα μας. 4.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού θα χαθούν, όπως και περίπου 2.000 με ελαστικές σχέσεις εργασίας, ενώ θα χαθούν και θέσεις εργασίας περιφερειακά από δορυφορικές επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, ο λαός της χώρας μας συνολικά θα πληρώσει ακριβότερα το ρεύμα, ενώ σοβαρές θα είναι οι συνέπειες και για τους κατοίκους της περιοχής.

...μπαίνουμε μπροστά για την ενιαία οργάνωση και πάλη

Και σημειώνει: «Βασικό καθήκον του Σωματείου είναι να αντιπαρατεθούμε επιτυχημένα ενάντια στις απόψεις και αντιλήψεις που καλλιεργούν τη λογική του μονόδρομου του ενεργειακού σχεδιασμού με βάση το κέρδος (...) Να αναδείξουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος όπου η Ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό και μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Να αποδομήσουμε το ιδεολόγημα της "μεταλιγνιτικής περιόδου" που δεν αφορά τίποτα άλλο από την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων των ΑΠΕ».

«Πέφτει στις πλάτες μας», προσθέτει, «να συμβάλουμε στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην επίθεση που θα δεχτούν στα δικαιώματά τους, να συμβάλουμε στην ενότητα των εργαζομένων στον κλάδο ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και εργοδότη και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε νέες μορφές Ενέργειας. Ηδη στις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας έχουμε υποψηφίους που εργάζονται σε εταιρείες ΑΠΕ. Παράλληλα, μπαίνουμε μπροστά στην προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας στο λαό, προωθώντας ένα πλαίσιο αιτημάτων που αφορά όλες τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται, όπως η πάλη για φθηνό ρεύμα για όλο το λαό, εξασφάλιση της τηλεθέρμανσης, επαναπόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία, ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων. Μπαίνουμε μπροστά για να οργανώσουμε την αλληλεγγύη μπροστά στην εξαθλίωση όπου θα οδηγήσει η πολιτική της απολιγνιτοποίησης ώστε να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο μόνο του».

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Οι εκλογές του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας γίνονται με το εξής πρόγραμμα:

Σήμερα, Πέμπτη: 8 π.μ. - 11 π.μ. στο Ορυχείο Μαυροπηγής και 4 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα.

Αύριο, Παρασκευή: 8 π.μ. - 11 π.μ. στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και 5 μ.μ. - 9 μ.μ. στον Πνευματικό Μορφωτικό Σύλλογο Μελίτης.

Σάββατο 14/12: 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

Κυριακή 15/12: 11 π.μ. - 7 μ.μ. στα γραφεία του ΣΕΕΕΝ στην Πτολεμαΐδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ