Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα 800...

Περίπου δύο βδομάδες πριν από τις εκλογές της 25ης Γενάρη και όταν από διάφορα αστικά επιτελεία συντηρούνταν η -«βολικότατη» για τον ΣΥΡΙΖΑ- κατηγορία της «παροχολογίας» που τάχα περιελάμβανε το πρόγραμμά του, ο Γ. Σταθάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της γερμανικής «Deutsche Welle», «ξεκαθάριζε» ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία παροχή για νοικοκυριά που είναι πάνω από 800 ή 900 ευρώ», προσθέτοντας ότι «άρα είναι ένα πρόγραμμα σαφέστατα προσανατολισμένο στα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας». Με άλλα λόγια -άσχετα από το γεγονός ότι αυτό «κουκουλώθηκε» προπαγανδιστικά- στην πραγματικότητα, όποια φτωχή οικογένεια βολοδέρνει με κάτι παραπάνω από 800 ή 900 ευρώ το μήνα, έτσι κι αλλιώς δεν είχε να περιμένει κάτι, ούτε καν από τα ψίχουλα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας.

... που έγιναν 400

Ελα όμως που λιγότερο από δύο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ «συνειδητοποίησε» ότι οι «αντοχές» της καπιταλιστικής οικονομίας, τις οποίες έχει κορώνα στο κεφάλι του, οι δεσμεύσεις του στο εγχώριο κεφάλαιο και τους «εταίρους», τελικά δε χωράνε ούτε καν αυτά τα ψίχουλα, οπότε άρχισε τις «εκπτώσεις» ακόμα και από αυτά... Κάπως έτσι, από τα «φτωχά στρώματα» πήγαμε στα «νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας». Κάπως έτσι, το -έτσι κι αλλιώς προκλητικό- «ταβάνι» των 800-900 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό που έλεγε προεκλογικά ο Γ. Σταθάκης, μειώθηκε στο μισό, με το περιβόητο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την «ανθρωπιστική κρίση» να θέτει ως εισοδηματικό όριο για ένταξη στις ρυθμίσεις του τα 400 ευρώ το μήνα ανά 4μελή οικογένεια! Κάπως έτσι, «κουρεύτηκε» ακόμα και το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και από τα 1,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε για τα συγκεκριμένα μέτρα, πήγε στα 230 εκατ. ευρώ!

Αυτή λοιπόν είναι η περιβόητη «παροχολογία» του ΣΥΡΙΖΑ, της οποίας μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε έγκαιρα το πραγματικό περιεχόμενο: Δεσμεύσεις στο κεφάλαιο, ελάχιστα ψίχουλα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και την ίδια ώρα καμία αναπλήρωση απωλειών για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα!

Παλινωδίες...

ΑΥΓΗ online, έκδοση 9 Μάρτη 2015, γράφει για τις πρόσθετες μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Επιπλέον κίνητρα, ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας, ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε "λοταρία". Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση».

ΑΥΓΗ έντυπη, έκδοση 14 Ιούλη 2013, έγραφε για το θέμα των αποδείξεων σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Της παλινωδίας το ανάγνωσμα»: «Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών, με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι λίγοι και οι οικονομικοί αναλυτές οι οποίοι χαρακτηρίζουν το εν λόγω μέτρο, εφόσον τελικά ισχύσει, "φαιδρό"».

ΑΥΓΗ έντυπη, έκδοση 11 Φλεβάρη 2014, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Πορτογαλία: Σε λοταρία οι αποδείξεις», σχολιάζει ως εξής: «Φαιδρά μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από την πορτογαλική κυβέρνηση».

Τα σχόλια δικά σας...

Το δούλεμα πάει σύννεφο

«Η τρόικα είναι παρελθόν με τον τρόπο που τη γνωρίσαμε, καθώς και η πρακτική να έρχονται στην Αθήνα στελέχη της τρόικας και να μιλούν με τα υπουργεία», δήλωσε στον «ΑΝΤ1» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πράγματι, η τρόικα είναι τόσο παρελθόν που σήμερα στις Βρυξέλλες αρχίζουν οι συζητήσεις για τη συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που μετά την ολοκλήρωσή τους θα τις αξιολογήσουν κιόλας, θα τις εγκρίνουν, για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση. Οπως γινόταν και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Οχι όμως με το όνομα «τρόικα», αλλά ως τεχνικό κλιμάκιο των θεσμών που αποτελούν την τρόικα, δηλαδή των ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Γι' αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δε λέει «τέρμα η τρόικα», αλλά «τέρμα όπως τη γνωρίσαμε». Ετσι, η περίφημη διαπραγμάτευση απέναντι στους δανειστές, όπως λέει η κυβέρνηση, έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Αλλαξε το όνομα της τρόικας, υλοποιώντας την προεκλογική δέσμευση ότι η τρόικα τελειώνει. Και το δούλεμα πάει σύννεφο, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι. Μόνο που η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν μπορεί να κρυφτεί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1822 Με τη βοήθεια επαναστατών από τη Σάμο, η Χίος εξεγείρεται κατά της οθωμανικής κυριαρχίας.

1921 Γεννιέται ο Αργεντινός μουσικός Αστορ Πιατσόλα, από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του ταγκό στον 20ό αιώνα.

1938 Το Αυστριακό Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ' Ράιχ.

1944 Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη και να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συλλαμβάνουν και τις κλείνουν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές τις άφησαν ελεύθερες.

1955 Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που, μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (1945).

1956 Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6ηΠλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας), η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΣΕ. Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος, που υποβοηθήθηκε από αντίστοιχη, αλλά περιορισμένη έως τότε τάση, μέσα στο ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια, ασκήθηκε κριτική για την αποχή του Κόμματος από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. Οι ευθύνες προσωποποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στον τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, στον οποίο αποδόθηκαν κατηγορίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», «προσωπολατρία» κ.λπ. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

1965 Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ενωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, που επιχειρούσε να τσακίσει το μαθητικό κίνημα, γενικότερα το κίνημα Παιδείας, με την επίκληση του «κομμουνιστικού κινδύνου», το χαφιεδισμό και την τρομοκρατία μέσω των απειλών απόλυσης αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών. Αιχμή ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1997 Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα όρισε νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.

2004 Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί το θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.400.

2011 Εγκέλαδος 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ακολουθεί μεγάλο τσουνάμι, καταστρέφοντας κατοικημένες ζώνες σε βάθος ακόμη και 20 χλμ., με αποτέλεσμα το θάνατο 15.365 ανθρώπων, τον τραυματισμό 5.363 άλλων, 8.206 αγνοούμενους και πάνω από 300.000 άστεγους, λόγω ραδιενεργού μόλυνσης εκτενών κατοικημένων ζωνών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ