Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Μάρτη 2015 - αριθ. φύλλου: 12086

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΟΟΣΑ
Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για την «εξειδίκευση», δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Στο επίκεντρο η κάλυψη των «δημοσιονομικών» και «χρηματοδοτικών» κενών


ΣΕΛ.  7
Κοινή Ανακοίνωση 16 Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών

Υιοθετήθηκε στην 11η Ευρωπαϊκή Συνάντηση, που έγινε στη Φρανκφούρτη στις 7 - 8 του Μάρτη


ΣΕΛ.  9

Ο λαός θα πληρώσει το λογαριασμό και της «νέας συμφωνίας»

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

  • Στους ήδη ανεξόφλητους λογαριασμούς από τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους, τώρα θα προστεθεί και ο νέος λογαριασμός από τη νέα συμφωνία, που θα πληρώσει ο λαός που μάτωσε τα προηγούμενα χρόνια και θα συνεχίσει να ματώνει.
  • Πραγματική απαλλαγή από τα μνημόνια σημαίνει κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων, όπως προβλέπει η πρόταση νόμου του ΚΚΕ και όχι ενίσχυσή τους με νέα λίστα μεταρρυθμίσεων. Σημαίνει ανάκτηση των απωλειών για το λαό, σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους στην Ελλάδα.
  • Ολα αυτά που η κυβέρνηση ονομάζει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στην επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
  • Αυτό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ονομάζει «πόλεμο», είναι ο πόλεμος των διαφορετικών συμφερόντων των μονοπωλίων της ΕΕ. Γι' αυτό μας έχουν βάλει - όπως λέγεται - τη θηλιά στο λαιμό.
  • Πάει πολύ η κυβέρνηση να φορτώνει στο λαό τις αντιλαϊκές επιλογές της. Και η συζήτηση για εκλογές ή δημοψήφισμα εκεί στοχεύει. Να ρίξει το μπαλάκι στο λαό, να αποσπάσει από το λαό τη στήριξή του στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, να κάνει το λαό συνένοχο στη μονιμοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΣΕΛ.  3   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εποπτείες...

Ψάχνοντας αναφορές για την έννοια «εποπτεία» στο αρχείο της εφημερίδας, βρεθήκαμε πολύ πίσω, στη δεκαετία του 1990 και στις αναφορές της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της ιδρυτικής πράξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και λίγο αργότερα του Συμφώνου για το Ευρώ, με βάση το οποίο διαμορφώθηκε η Ευρωζώνη.

Κοιτάζοντας όμως και διεθνώς, ένα είδος χαλαρότερης ή αυστηρότερης εποπτείας ισχύει σχεδόν για όλα τα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου και μάλιστα τα πιο ανεπτυγμένα. Είναι το επίπεδο διεθνοποίησης της σύγχρονης καπιταλιστικής οικονομίας, η αλληλεξάρτηση των οικονομιών, η συμμετοχή σε διεθνείς ή περιφερειακές καπιταλιστικές ενώσεις, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οικονομικούς οργανισμούς (π.χ. ΔΝΤ, ΠΟΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.) που επιβάλλουν «εποπτείες» και «μηχανισμούς» ελέγχου - αξιολόγησης και προώθησης αναδιαρθρώσεων.

Αλλωστε, ορισμένοι απ' αυτούς που σήμερα διαπραγματεύονται από την πλευρά της Ελλάδας έχουν θητεύσει σε τέτοιους μηχανισμούς εποπτείας και προώθησης πολιτικών σε άλλα κράτη. Οπως π.χ. η κα Παναρίτη, που είχε θητεύσει στην Παγκόσμια Τράπεζα σε τέτοιους μηχανισμούς στο Περού επί της αντιλαϊκότατης κυβέρνησης Φουτζιμόρι. Μάλιστα, την εμπειρία της την έκανε και βιβλίο! Ας μην κάνουν, λοιπόν, ότι δεν ξέρουν πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και ας μην πέφτουν τόσο από τα σύννεφα!

Αναφερόμαστε, βεβαίως, σε όλη αυτήν τη φιλολογία περί τέλους της τρόικας και της εποπτείας που κυκλοφορεί από τα διάφορα κυβερνητικά επιτελεία. Η εποπτεία, στο πλαίσιο της ΕΕ και της Ευρωζώνης, είναι θεσμοθετημένη και δεν αφορά μόνο τα κράτη που βρίσκονται σε μνημόνιο αλλά όλα τα κράτη.

Υπό εποπτεία θα είναι και το νέο πρόγραμμα, συμφωνία, συμβόλαιο, όπως και να ονομάσει η συγκυβέρνηση αυτό που θα συνάψει με τους δανειστές, τους θεσμούς ΕΕ - ΔΝΤ, μετά το τέλος της τετράμηνης παράτασης. Εκτός, βέβαια, αν το πρόβλημα της συγκυβέρνησης είναι το ποιος ασκεί την εποπτεία, αν δηλαδή η εποπτεία έχει γερμανική σφραγίδα και όχι άλλη, π.χ. γαλλική, ιταλική ή γιατί όχι αμερικάνικη, ή αν το βάρος το έχουν θεσμοί όπως το ΔΝΤ και όχι η Κομισιόν.

Αν είναι όμως έτσι, να μας το πουν να το ξέρουμε και ας αφήσουν τις κορόνες περί «περήφανης» και «αξιοπρεπούς» πολιτικής, με τις οποίες επιδιώκουν να στρατεύσουν τους εργαζόμενους και το λαό σε έναν πόλεμο ανάμεσα σε μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα. Τέλος σε κάθε είδους εποπτείες θα πει ο λαός, οι εργαζόμενοι, όταν με την πάλη τους έρθουν σε ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του, καθώς και με όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.



ΚΙΛΕΛΕΡ
Την Κυριακή το συλλαλητήριο των αγροτών

ΣΕΛ.  17
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΔΙΑΔΡΟΜΟΙ
Πιστή στα σχέδια του εγχώριου κεφαλαίου και η νέα κυβέρνηση

ΣΕΛ.  8
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αντιλαϊκοί κανόνες της ΕΕ δεν αλλάζουν υπέρ των λαών με διαπραγματεύσεις

ΣΕΛ.  5
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Εβαλε στο μάτι τα διαθέσιμα σε ρευστό των Ταμείων

ΣΕΛ.  17

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ