Τρίτη 10 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Οργανωμένη εργατική - λαϊκή πάλη για να ανοίξει ο δρόμος για τη ζωή που μας αξίζει

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

INTIME NEWS

Στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

«Η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε ωφέλιμη για όλους είναι, ούτε αυτονόητη, εξαιτίας του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως ισχυρίζεται και διατείνεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Επιδίωξη όλων τους είναι να σύρουν πίσω από το άρμα των μονοπωλιακών συμφερόντων το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μόνο και μόνο για να υπηρετήσουν τα κέρδη των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών.

Γι' αυτό, εδώ και τώρα χρειάζεται δυναμική οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης, ανάπτυξη της ταξικής ενότητας, διεύρυνση της κοινωνικής - λαϊκής συμμαχίας, αλλαγή των συσχετισμών, έτσι ώστε να μην περάσουν οι νέοι αντεργατικοί - αντισυνδικαλιστικοί νόμοι, να καταργηθούν οι προηγούμενοι, που έχουν γονατίσει την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό, και να ανοίξει ο δρόμος έτσι ώστε να ζήσουμε τις ζωές μας όπως πραγματικά μας αξίζει τη σημερινή εποχή».

Δρώμενα για την οδύσσεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών...
Δρώμενα για την οδύσσεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών...
Τα δρώμενα ξεκίνησαν από τη συγκέντρωση στην πλατεία και συνεχίστηκαν και στην πορεία. Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι ομιλίες στο χώρο της συγκέντρωσης, οι διαδηλωτές απελευθέρωσαν στον ουρανό δεκάδες πολύχρωμα μπαλόνια με το λογότυπο του ΠΑΜΕ, που ο αέρας τα πήγε μακριά, στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησαν στη διάρκεια της πορείας τα δύο ευφάνταστα δρώμενα που παρουσιάστηκαν στα μπλοκ των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών, καυτηριάζοντας τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, καθώς και τις συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά και την οδύσσεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι ήταν με μια βαλίτσα στο χέρι.


...και τα οξυμένα προβλήματα για εργαζόμενους και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία
...και τα οξυμένα προβλήματα για εργαζόμενους και ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία
Η αγωνιστική σκυτάλη περνά σε όλη τη χώρα, δημιουργούμε απεργιακό κλίμα παντού!

Ο Γ. Πέρρος στο βήμα της συγκέντρωσης
Ο Γ. Πέρρος στο βήμα της συγκέντρωσης
«Χρειάζεται άμεση απάντηση! Να δημιουργήσουμε στους χώρους δουλειάς απεργιακό κλίμα, να παρθούν αποφάσεις, να μην επιτρέψουμε σε κυβέρνηση, εργοδοσία να χτυπήσουν τις συλλογικές διαδικασίες, τις Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων. Να χτυπήσουν το δικαίωμα ώστε να μπορούν να συζητούν οι εργαζόμενοι, να αποφασίζουν, να κρίνουν, να συνειδητοποιούν "ποιος είναι ο φίλος τους και ποιος είναι ο εχθρός"», τόνισε στην κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Να μην επιτρέψουμε να παραδοθούν στην εργοδοσία και την κυβέρνηση τα στοιχεία των εργαζομένων που αποφασίζουν, που ψηφίζουν, που παλεύουν για τα δικαιώματα, για τη ζωή τους».

«Η ενότητα της εργατικής τάξης, που σφυρηλατείται μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, δεν πρόκειται να δεχτούμε να χτυπηθεί», ξεκαθάρισε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δοθεί ο μεγάλος ηρωικός πολύμηνος αγώνας των χαλυβουργών χωρίς τις δεκάδες συλλογικές μαζικές μαχητικές αποφασιστικές Γενικές Συνελεύσεις; Πώς μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ελεγχόμενες και απρόσωπες ηλεκτρονικές διαδικασίες, που θέλουν να φέρουν στη ζωή των συνδικάτων από τη μία το φακέλωμα και από την άλλη το χτύπημα της ζωντανής και ενεργής συμμετοχής;».

Αναδεικνύοντας το ρόλο των εργατοπατέρων για την προώθηση και αυτού του βρώμικου σχεδίου του κεφαλαίου, επισήμανε: «Ο στόχος της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της για να μπορέσει να περάσει τη νέα αντεργατική επίθεση, θέλει υποταγμένα ή άφωνα Συνδικάτα, κλείνει το μάτι σε αυτούς που έχουν κάνει επιστήμη τον "κοινωνικοεταιρισμό", σε όσους θέλουν να μεταλλάξουν τα Συνδικάτα σε όργανα στήριξης των επιδιώξεων των μεγαλοεπιχειρηματιών».

«Εδώ από τη Θεσσαλονίκη, από αυτό το βήμα», τόνισε, δίνοντας το στίγμα της αγωνιστικής συνέχειας, «δίνουμε τη σκυτάλη στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις της χώρας, ώστε να προχωρήσουν αντίστοιχα σε πλατιές συσκέψεις σωματείων, να αποφασίσουν μέσα από τη συζήτηση το επόμενο αγωνιστικό βήμα, να γίνει το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ κτήμα όλο και περισσότερων. Να απαντήσουμε με το δικό μας σχέδιο κόντρα στο σχέδιο κυβέρνησης, ΕΕ και βιομηχάνων να μας κάνουν σύγχρονους σκλάβους, δυναμώνοντας τους πυρήνες αντίστασης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Μαζί με τους συμμάχους μας, αγρότες, ΕΒΕ, μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές, απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση της πάλης. Κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα. Αγώνας για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα!».

«Η κανονικότητα, η "δίκαιη ανάπτυξη" ή "ανάπτυξη για όλους", έχει ως προϋπόθεση τη διαρκή πρέσα στα εργατικά δικαιώματα και στις ανάγκες του εργαζόμενου λαού», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι με εφόδιο την πλούσια πείρα που έχουν σήμερα οι εργαζόμενοι, «χρειάζεται να ανοίξει πιο βαθιά η συζήτηση: Ανάπτυξη για ποιον».

Αναδεικνύοντας βασικές πλευρές της αντιλαϊκής επίθεσης, αναφέρθηκε στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, στις νέες ιδιωτικοποιήσεις, στη βαθύτερη ιμπεριαλιστική εμπλοκή του λαού και της χώρας, στους χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων κ.ά.

Σε απάντηση αυτής της επίθεσης, «σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα διεκδικητικό, που θα διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς», τόνισε, «προβάλλοντας επιθετικά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για την ικανοποίησή τους», σε σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις συμμαχίες τους και κάθε κυβέρνηση που τους υπηρετεί.

Και από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Γ. Πέρρος επανέλαβε το κάλεσμα του ΠΑΜΕ «σε όλα τα συνδικάτα, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, σε κάθε εργαζόμενο ώστε να ανοίξει η συζήτηση και να μπει σε πρώτο πλάνο η ανάγκη της μετατροπής του συνδικαλιστικού κινήματος σε πραγματικό στήριγμα των εργαζομένων, σε δύναμη υπεράσπισης των συμφερόντων τους».

«Να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας παντού! Σε κάθε τόπο δουλειάς, στη γειτονιά. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να αποβάλουμε από τα σωματεία μας τους ξεπουλημένους και συμβιβασμένους τον εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος για τη λαϊκή ευημερία δεν περνάει μέσα από τη στήριξη του σχεδιασμού του κεφαλαίου, για ανάπτυξη στην υπηρεσία του μεγαλύτερου κέρδους, αλλά μέσα από την πάλη για την ανατροπή αυτού του σχεδιασμού, της ίδιας της εξουσίας του κεφαλαίου, για μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, προς όφελος της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».

Μήνυμα ενότητας και κλιμάκωσης του αγώνα

Την απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα μετέφεραν από το βήμα της συγκέντρωσης και οι άλλοι ομιλητές που απηύθυναν χαιρετισμούς.

Ο Πέτρος Ταταρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στο αντιλαϊκό σχέδιο «διάσωσης της ΔΕΗ» που προωθεί η κυβέρνηση. «Δεν είναι τίποτα άλλο», σημείωσε, «παρά ένα σχέδιο διαφύλαξης των κερδών της ΔΕΗ ΑΕ σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, που θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα, αλλά και των εργαζομένων της επιχείρησης που θα δουν πάλι τα δικαιώματά τους να συνθλίβονται». Τόνισε ότι το ΣΕΕΕΝ θα μπει μπροστά στην ενημέρωση του λαού, καθώς και στην οργάνωση των αγώνων ενάντια στο νέο έγκλημα.

Ο Λάζαρος Τσελεπής, γγ της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, με βάση και την πείρα του αγώνα των εργαζομένων στην «Coca Cola», τόνισε ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα και κυρίως το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται στο στόχαστρο των μηχανισμών του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του».

Ο Φίλιππος Μαυρίδης, έκτακτος στη Δασοπυροπροστασία, ανέφερε: «Ολοι εμείς, οι εργαζόμενοι στη Δασοπυροπροστασία, μόνιμοι και συμβασιούχοι, που χειμώνα - καλοκαίρι, με ήλιο, βροχή και θεομηνίες ανοίγαμε δρόμους, βρισκόμαστε εδώ διεκδικώντας τα αυτονόητα: Ανανέωση των συμβάσεών μας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Ο Κώστας Τζέλλας, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, τόνισε: «Δεν δίνουμε πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί έχει δείξει δείγματα γραφής και επειδή από την εμπειρία μας δεν έχουμε καμία αυταπάτη και ξέρουμε ότι θα σταθεί απέναντί μας, όπως έκαναν όλες οι άλλες κυβερνήσεις. Με συνέπεια εφαρμόζει, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, την ΚΑΠ που με την επόμενη αναθεώρηση θα γίνει ακόμη χειρότερη και στόχο έχει να εξασφαλίζει την κερδοφορία των πολυεθνικών και να εξυπηρετεί τον ανταγωνισμό τους σε βάρος μας. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε τον χαμό μας. Προτεραιότητά μας η ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Δεν μας φοβίζουν τα αγροτοδικεία».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική απάντηση από χιλιάδες λαού στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Την πρώτη μαζική, αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν το απόγευμα του Σαββάτου χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγροτοκτηνοτρόφοι, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες, από τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ.

Η μεγάλη κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση από την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ στη συνέχεια με πορεία και μέσω της παραλιακής κατευθύνθηκε προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Εκεί που ο πρωθυπουργός, υπό την παρουσία πανίσχυρων αστυνομικών δυνάμεων, ενώπιον του εμποροβιομηχανικού και εφοπλιστικού κεφαλαίου, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και κλιμάκωση της επίθεσης που τσακίζει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού για τη διασφάλιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, χιλιάδες εργαζόμενου λαού και νεολαίας διαδήλωσαν με σύνθημα «Αγώνας ενωτικός, μαζικός, ταξικός, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για ζωή με δικαιώματα!», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα υπερασπιστούν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, βροντοφωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία, χέρι δεν θα βάλετε στην απεργία».


Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στα Εμφιαλωμένα Ποτά, στη Δασοπυροπροστασία, καθώς και εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Αγωνιστικό «παρών» από τους κλάδους και χώρους δουλειάς

Στην πλατεία Αριστοτέλους οι εργαζόμενοι πήραν τη θέση τους από νωρίς, πίσω από τα πανό των Συνδικάτων, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων. Μαχητικά, αποφασιστικά, διαμήνυσαν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προετοιμάζοντας συντονισμένη απεργιακή απάντηση στα νέα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου.

«Οχι στην ομηρία των 8μήνων και στην αλά καρτ εργασία - Εδώ και τώρα πλήρης και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα», απαιτούσαν με το πανό τους οι εργαζόμενοι στα hot spot Διαβατών και Δράμας.

Εργαζόμενοι της Τράπεζας Πειραιώς, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας προκειμένου να αποδεχθούν τη σφαγή των εργασιακών τους δικαιωμάτων, διαδήλωσαν κι αυτοί μαζί με το ΠΑΜΕ, απαιτώντας με το πανό τους «Ούτε απόσχιση ούτε απόλυση. Δεν θυσιαζόμαστε για τα κέρδη των τραπεζών».

Τη θέση τους στην κινητοποίηση πήραν και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στη Δασοπυροπροστασία, των οποίων εντός των ημερών λήγουν οι συμβάσεις και οδηγούνται ξανά στη στρατιά των ανέργων.


«Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία - Οχι στο φακέλωμα των εργαζομένων» πρόβαλλε το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, σε έναν κλάδο με αντίστοιχους αγώνες για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι διεκδικήσεις για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για κατάργηση της «ευελιξίας», αποτυπώνονταν στα πανό και τα συνθήματα όλων των συνδικάτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, από τις Κατασκευές, τους εργαζομένους στη Δημόσια Υγεία, σε Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική και από μια σειρά άλλων κλάδων.

«Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και την ΚΑΠ - ΕΕ» διαδήλωναν οι αγροτοκτηνοτρόφοι που πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής.

Το δικό τους μήνυμα έστειλαν και οι φοιτητές μέσα από το πανό τους που έγραφε: «Ο νόμος για το άσυλο να μείνει στα χαρτιά. Βγαίνουμε στην αντεπίθεση», ενώ το αίτημα για «Σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές - Δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» πρόβαλλε ο Σύλλογος Οικότροφων Εστιών (ΣΟΦΕΘ).

Με συνθήματα όπως «Η ανάπτυξή τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Θέλουνε συναίνεση να φτάσουμε στον πάτο, οργάνωση παντού να 'ρθουν τα πάνω κάτω» εξελίχθηκε η πορεία στους δρόμους της πόλης, μεταφέροντας το κάλεσμα αντίστασης και αγώνα.


Στην κεφαλή βρισκόταν το πανό του ΠΑΜΕ, ενώ ακολουθούσαν εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους δουλειάς, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι, συνταξιούχοι και γυναίκες από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, όπως Κοζάνη, Καρδίτσα, Λάρισα, Βόλος, Σέρρες, Εβρος, Πιερία, Νάουσα, Χαλκιδική, Σέρρες.

Αποφασιστική παρέμβαση απέναντι στην αστυνομοκρατία

Η μαχητική πορεία κατευθύνθηκε προς το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όμως βρέθηκε αντιμέτωπη με την αστυνομοκρατία που επέβαλε στην περιοχή η κυβέρνηση, μετατρέποντας όλο το κέντρο της πόλης σε φρούριο.

Για πρώτη φορά στα χρονικά των εγκαινίων της ΔΕΘ, στήθηκε τέτοιος αστυνομικός κλοιός γύρω από τις εγκαταστάσεις της Εκθεσης, με φραγμούς με κλούβες και ΜΑΤ στους γύρω δρόμους και μάλιστα με στόχο να εμποδιστεί ακόμα και η διέλευση των διαδηλωτών από την πλατεία της ΧΑΝΘ.

Κάτω από τη μαζική, αποφασιστική και δυναμική παρέμβαση της μεγάλης πορείας του ΠΑΜΕ άνοιξε ο αστυνομικός κλοιός μπροστά από την Εκθεση και οι διαδηλωτές συνέχισαν δυναμικά την πορεία τους, καταγγέλλοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αποφάσεις απεργιακής ετοιμότητας και πρωτοβουλίες για πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους

Σε ετοιμότητα να απαντήσουν αγωνιστικά στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο βρίσκονται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία.

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ξεδιπλώνουν σχέδιο δράσης και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων. Με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, ενημερώνουν τους εργαζόμενους γύρω από τα κυβερνητικά σχέδια για νέες αντιδραστικές αλλαγές, όπως η καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργίας, ακόμα και για τις αρχαιρεσίες σωματείων, το φακέλωμα του «ηλεκτρονικού μητρώου» για τα συνδικάτα, αλλά και το νέο χτύπημα στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με «ρήτρες εξαίρεσης» επιχειρήσεων από αυτές.

Στα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα που έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις προστίθενται ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Θήρας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης «Γ. Σεφέρης», το Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων Αχαΐας, το Συνδικάτο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Οσον αφορά τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αποφάσεις έχουν πάρει οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα: Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Πάτρας, Σάμου, Αγρινίου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ζακύνθου, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Νάουσας, καθώς και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, το οποίο προχώρησε σε συνέλευση την περασμένη Πέμπτη.

Οι πρωτοβουλίες των επόμενων ημερών

-- Περιοδείες για την ενημέρωση των εργαζομένων πραγματοποιεί το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής: Σήμερα Τρίτη στους εργαζόμενους στους δήμους Αμαρουσίου (αμαξοστάσιο, δημαρχείο, γραφεία ΟΚΟΙΠΑΔΑ) και Ηλιούπολης (δημαρχείο και υπηρεσία πρασίνου). Αύριο Τετάρτη σε Νέα Ιωνία (ΚΕΒΡΕΦΟ, παιδικούς σταθμούς και ΚΕΠ), Μαρούσι (παιδικούς σταθμούς), Ηλιούπολη (καθαριότητα, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ) και Χαλάνδρι (ΚΕΠ και καθαριότητα). Την Πέμπτη 12/9 σε Νέα Ιωνία (δημοτολόγιο, ληξιαρχείο, ΟΠΑΝ και πολεοδομία), Μαρούσι (παιδικούς σταθμούς) και Χαλάνδρι (δημαρχείο και παιδικούς σταθμούς).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας υλοποιεί πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους με στάσεις εργασίας και Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια, συνελεύσεις και συσκέψεις στα Παραρτήματά του.

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση σήμερα Τρίτη, στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία της (Κάνιγγος 27), ενώ με καθημερινές παρεμβάσεις ενημερώνει τους εργαζόμενους του κλάδου.

-- Σε σύσκεψη καλεί την Πέμπτη 12/9 το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής τους εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα, με θέμα «τις απολύσεις "ενοικιαζόμενων" συναδέλφων από υπηρεσίες της Τράπεζας, με στόχο την απόλυση του 10-15% των ενοικιαζόμενων μέχρι τέλος του χρόνου». Η σύσκεψη θα γίνει στις 6 μ.μ. (πλατεία Μητρόπολεως 10, πίσω από τη Μητρόπολη).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org