Σάββατο 10 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά»

Εκδήλωση με θέμα «Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ελεύθερη από τα ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά» διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις του 5ου - 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας, σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Γκράβας (είσοδος από Ταϋγέτου).

Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ στη Γερμανία

Σήμερα, Σάββατο, ο Γιάννης Πρωτούλης, γραμματέας της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, θα μιλήσει στις 8 το βράδυ, στη σύσκεψη νεολαίας στο Οφενμπαχ της Γερμανίας.

Δίκαιοι οι αγώνες των μαθητών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Απαντώντας στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Συντηρητική είναι η πολιτική της κυβέρνησης που κλείνει το δρόμο της μόρφωσης στα παιδιά των εργαζομένων, προωθώντας την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και την προσαρμογή της στις ανάγκες του κεφαλαίου. Συντήρηση είναι η υποταγή και ο συμβιβασμός.

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών είναι δίκαιες. Διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προσπερνώντας την τρομοκρατία (εισαγγελέων - διευθυντών) και τη συκοφαντία, αποφασίζοντας συλλογικά τη μορφή των κινητοποιήσεών τους. Οι εργαζόμενοι έχουν χρέος και καθήκον να είναι μαζί τους».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να αναλάβουμε δράση στο πλευρό των μαθητών

Με σκοπό να ανταποκριθούν στο καθήκον που δεν ανταποκρίνονται οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, να στηρίξουν έμπρακτα το δίκαιο αγώνα των μαθητών τους και το δικαίωμά τους να αγωνίζονται, συναντήθηκαν χτες εκπαιδευτικοί, σε σύσκεψη που κάλεσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας. Συζήτησαν για την οργάνωση της πάλης, για να πάρουν οι εκπαιδευτικοί τη θέση που τους αναλογεί: Οι δάσκαλοι στο πλάι των μαθητών τους, σε έναν αγώνα ενάντια σε κοινά προβλήματα, με κοινά αιτήματα και διεκδικήσεις.

Οπως επισήμανε εισηγητικά ο Αντώνης Καλόβουλος, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Αθήνας, στόχος της σύσκεψης είναι «η οργάνωση δραστηριοτήτων, με αυτοτελείς πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για να υποστηρίξει τον αγώνα των μαθητών», ανεξάρτητα από τη στάση των ΟΛΜΕ - ΔΟΕ. Στη χτεσινή σύσκεψη καταγγέλθηκε η στάση των δυο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για κήρυξη απεργίας τη μέρα του μαθητικού συλλαλητηρίου και αρνήθηκαν να κηρύξουν ακόμα και στάση εργασίας.

Επίσης, ο Α. Καλόβουλος επισήμανε το δίκαιο των αιτημάτων του μαθητικού κινήματος, τονίζοντας ότι «ήταν αναμενόμενο οι μαθητές να δυσανασχετούν και να κινητοποιηθούν. Τις μορφές κινητοποίησής τους τις επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές». Και πρόσθεσε ότι «το μαθητικό κίνημα έχει τα δικά του αυτοτελή όργανα και όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς κλπ., οφείλουν να σέβονται τα όργανα αυτά και τις αποφάσεις τους».

Ξεκαθάρισε ότι «ως εκπαιδευτικοί δεν μπορεί να είμαστε με την καταστολή και τους εισαγγελείς» και σημείωσε ότι η εκστρατεία συκοφάντησης του μαθητικού αγώνα γίνεται ακριβώς επειδή ο αγώνας έχει αιτήματα, «αναδεικνύει πραγματικά προβλήματα που οι κυβερνήσεις θέλουν να κρύψουν».

Οπως αναδείχτηκε και από τη συζήτηση, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ θα θέσουν στους συλλόγους και στις ΕΛΜΕ ψήφισμα στήριξης του αγώνα των μαθητών. Ακόμα, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προχωράει σε πρωτοβουλίες για συναντήσεις με τοπικά Συντονιστικά, με Ενώσεις Γονέων, τοπικούς φορείς, για κοινές συσκέψεις και κινητοποιήσεις καθώς και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, ιδιαίτερα μπροστά και στο γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δε βλέπει τα χάλια στην εκπαίδευση, συκοφαντεί τους αγώνες

Γ. Πρωτούλης: Ακραίο φαινόμενο είναι η πραγματικότητα στην εκπαίδευση

Σε ευθεία επίθεση κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων, και μάλιστα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, καταφεύγει η κυβέρνηση, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα επιστρατεύτηκε στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, για να επαναλάβει ανήμερα της πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης τις κατηγορίες κατά των μαθητών, ισχυριζόμενος ότι οι καταλήψεις «απαξιώνουν τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, προσθέτουν στα προβλήματα πολλά περισσότερα και παραβιάζουν το δικαίωμα των παιδιών στη μάθηση».

Υποκριτικά είπε ότι «είναι δικαίωμα των παιδιών να διεκδικούν ακόμη περισσότερα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν είναι δικαίωμα κανενός να στερεί από τη νέα γενιά το αγαθό της εκπαίδευσης επιβάλλοντας κλειστά σχολεία». Ζήτησε από τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία τους και είπε ότι ευθύνη γι' αυτό δεν έχει μόνο η κυβέρνηση αλλά «όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι εκπαιδευτικοί φορείς». Ο Κ. Καραμανλής μπορεί να είπε φραστικά και ανέξοδα ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη δημόσια Παιδεία, έσπευσε όμως να δείξει το αληθινό της πρόσωπο θέτοντας ως προτεραιότητες τη συνέχιση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με την ίδρυση «μη κερδοσκοπικών Ανωτάτων Ιδρυμάτων που θα συνυπάρχουν με αναβαθμισμένα (!) δημόσια».

Παίρνοντας, όπως ήταν φυσικό, γραμμή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για ακραίες επιλογές, από τις οποίες δοκιμάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα, και είπε ότι στην εποχή μας δεν έχουν κανένα νόημα οι καταλήψεις. Ισχυρίστηκε δε ότι δεν εκδηλώνεται καμία προσπάθεια «καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων».

Απάντηση στους ισχυρισμούς του υφυπουργού περί ακραίων επιλογών έδωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πρωτούλης τονίζοντας:

«Ακραίο δεν είναι νέοι άνθρωποι να αγωνίζονται. Ακραίο είναι εν έτει 2007 παιδιά να κάνουν μάθημα σε λυόμενα, όπως κάνουν 700 μαθητές στην Πετρούπολη. Ακραίο είναι τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε σχολεία να μην υπάρχουν καθηγητές, σε αθλητικά λύκεια να μην υπάρχουν γυμναστές, να μην υπάρχουν βιβλία, να υπάρχουν διπλοβάρδιες. Αυτά είναι ακραία φαινόμενα».

Εθεσε δε συγκεκριμένα ερωτήματα για την κυβερνητική πρακτική του αυταρχισμού και τόνισε:

«Με δική σας εντολή αυτή τη στιγμή ορισμένοι διευθυντές, οι ίδιοι πάντα, λειτουργούν αντί για παιδαγωγοί ως παιδονόμοι, καλούν εισαγγελείς να μαζέψουν δεκαπεντάχρονα και δεκαεξάχρονα παιδιά και συνεργάζονται με τους ίδιους πάντα δήθεν αγανακτισμένους γονείς; Με δική σας εντολή πηγαίνει η Αστυνομία και περιπολεί έξω από τα σχολεία, τρομοκρατώντας παιδιά που έχουν κάθε δικαίωμα να αντιστέκονται και να υπερασπίζονται το σχολείο τους;».

Ο Γ. Πρωτούλης ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της για την κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, με βάση την οποία στο παρελθόν στάλθηκαν 2.500 μαθητές στα «μαθητοδικεία» επειδή πάλευαν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Ο υφυπουργός απέφυγε να πει το παραμικρό για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να δηλώσει με σαφήνεια εάν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της Παιδείας ή αν θα ακολουθήσει το δρόμο της καταστολής ως πρόβα τζενεράλε για τους αγώνες που έρχονται και σε άλλους τομείς.

Από την Αλεξανδρούπολη έως την Κρήτη

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη μαθητές και φοιτητές έκαναν δυναμικές προσυγκεντρώσεις και συναντήθηκαν στην πλατεία Συντριβανίου. Με δυναμική πορεία οι μαθητές ξεκίνησαν από το Αγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση την πλατεία Συντριβανίου, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας. «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι μ' αγώνες κατακτιέται», «Μαθητές - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Οι δύο πορείες ενώθηκαν στην πλατεία Συντριβανίου και με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης διέσχισαν τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Τσιμισκή, Βενιζέλου. Μπροστά οι μαθητές με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) που έγραφε «Σχολείο που να μορφώνει κι όχι να εξοντώνει», ακολουθούν οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι με σύνθημα «Φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι παλεύουν ενάντια στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Καμία εφαρμογή του νόμου - πλαισίου. Οχι στην κατάργηση του ασύλου....». Μαζί τους και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Με τραγούδια και συνθήματα οι διαδηλωτές προσεγγίζουν το αμερικάνικο προξενείο, όπου οι μαθητές κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και τα συνθήματα πέφτουνε βροχή. «Δώστε λεφτά για την Παιδεία κι όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «Στον ιμπεριαλισμό, καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»... Η διαδήλωση συνεχίζεται δυναμικά έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στον Πειραιά, συμμετέχοντας μαζικά στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Πασαλιμάνι, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά, μαθητές σχολείων από όλη την περιφέρεια, με πορεία από κάθε σχολείο προς το Πασαλιμάνι έστειλαν ένα ξεχωριστό αγωνιστικό μήνυμα. «Τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε», έγραφε το πανό στην εξέδρα και με μουσική από μαθητικά συγκροτήματα και ιδιαίτερη ζωντάνια διεκδίκησαν για μια ακόμα φορά δημόσια ενιαία και δωρεάν Παιδεία.

Μαθητές και φοιτητές, με συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών, στα Γιάννενα, έδωσαν ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης, η οποία εκφράστηκε και στην πρόσφατη εισαγγελική παρέμβαση για προκαταρκτική εξέταση για καταλήψεις σε σχολεία της πόλης. Για το ζήτημα αυτό νωρίς το πρωί αντιπροσωπεία πρωτοβάθμιων σωματείων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ και της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών απαιτώντας να μην προχωρήσει και να μην υλοποιηθεί αυτή η αντιδραστική παρέμβαση.

Στην Αρτα σπουδαστές του ΤΕΙ με πρωτοβουλία του Τμήματος της Λαϊκής Παραδοσιακής Μουσικής κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή και τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ που πραγματοποιήθηκε στην πόλη και στην οποία παρευρισκόταν ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του ιδρύματος όπου διεξαγόταν η σύνοδος και παρέδωσαν το αγωνιστικό τους ψήφισμα, σπάζοντας το συγκροτημένο «μπλοκ» σεκιουριτάδων, αλλά και εκπροσώπων της ΔΑΠ, που στήθηκαν μπροστά από την είσοδο για να «προστατέψουν» τη σύνοδο από τα αιτήματα και την πάλη των σπουδαστών για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.

Κινητοποιήσεις έγιναν, επίσης, σε Κοζάνη, Φλώρινα, Κατερίνη, Νάουσα, Πολύκαστρο. Εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν σε Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο προγραμματίζονται συνεδριάσεις των συντονιστικών αγώνα σχολείων. Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Αγρίνιο και Κέρκυρα,σεΠάτρακαιΚαλαμάτα. Στην Κρήτη συγκεντρώσεις έγιναν στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Στη Θεσσαλία διαδηλώσεις έγιναν στη Λάρισα, στο Βόλο και τα Τρίκαλα.

Για πτυχία με αξία, για δουλιά με δικαιώματα

Το δικό τους στίγμα στη διαδήλωση έδωσαν φοιτητές και σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα τουλάχιστον 30 φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων - μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων και ΔΣ. Με απειθαρχία και ανυπακοή στο νόμο - έκτρωμα, γιατί «ακόμη και αν ο νόμος - πλαίσιο έχει ψηφιστεί, έχουμε το δικαίωμα να τον καταργήσουμε, να μην εφαρμοστεί». Ηδη στα αυτιά τους έχουν φτάσει οι πρώτες λέξεις: Δίδακτρα, συγγράμματα... Στέλνοντας «από κει που ήρθε» την κοινοτική οδηγία 36/05 που εξισώνει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με τα ΚΕΣ και τα τρίχρονα bachelor: «Εξισώνει τις ζωές μας προς τα κάτω».

Τα πανό παραταγμένα το ένα πίσω από το άλλο να δηλώνουν «καμία ανοχή στην ακριβοπληρωμένη υποβάθμιση», καμία υποταγή στα σχέδια «που μας θέλουν άνεργους, ανεπάγγελτους», «που θέλουν τα πτυχία μας κουρελόχαρτα». Τα αιτήματα απλώνονται, το ένα διαδέχεται το άλλο, σχηματίζοντας ασπίδα απέναντι σε κάθε επίθεση που δέχεται η ζωή μας: «ΟΧΙ στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης». Τα συνθήματα ξεκάθαρα: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Ενώνονται με τους μαθητές. Ανανεώνουν το ραντεβού για τις επόμενες μέρες. Με το βλέμμα στραμμένο στον τριήμερο γιορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη. Η ερχόμενη Δευτέρα έχει ήδη οριστεί σαν μέρα πανελλαδικής δράσης για τη στέγαση. Σε κάθε πόλη στις νομαρχίες, στους δήμους, ενώ στην Αθήνα θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας.

Στηρίζουμε αυτό το δίκαιο αγώνα

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκου

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου ο Γιώργος Μαυρίκος, βουλευτής του ΚΚΕ, δήλωσε: «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κατηγορούν τις καταλήψεις, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές. Θα 'πρεπε και οφείλουν να σκύψουν να αναρωτηθούν γιατί γίνονται οι καταλήψεις, γιατί βρίσκονται στο δρόμο οι φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Σαν ΚΚΕ πιστεύουμε ότι ο αγώνας είναι δίκαιος, στηρίζουμε τον αγώνα αυτό και ενώνουμε τη φωνή μας για δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της εκπαίδευσης, παλεύουμε για να μην ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια, παλεύουμε για πτυχία με αξία, για να έχουν πλούτο γνώσεων οι μαθητές και όχι για διαδικασίες που θα οδηγούν τα παιδιά να γίνονται φυτά και παπαγάλοι».

Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για συντεχνίες πίσω από τις κινητοποιήσεις, απάντησε: «Η μεγαλύτερη συντεχνία είναι αυτή που εκφράζει η κυβέρνηση, μια συντεχνία των ολίγων που ενδιαφέρεται να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια και να σπρώξουν χιλιάδες μαθητές στα φροντιστήρια και σε έξοδα τις λαϊκές οικογένειες».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
«Ενα σχολείο για όλους. Δημόσιο και δωρεάν. 15% για την Παιδεία»

Κάτω από το σύνθημα που τους ενώνει, διαδήλωσαν χτες χιλιάδες μαθητές - σπουδαστές - φοιτητές - γονείς και εργαζόμενοι

Ξεσηκωμός! Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς. Ολοι στο δρόμο. Χιλιάδες. Ενωμένοι. Σε μια μεγάλη διαδήλωση. Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Για ολόπλευρη μόρφωση. Για δουλιά με δικαιώματα. Για το σχολείο και το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Γιατί η μόρφωση είναι δικαίωμα, δεν είναι εμπόρευμα. Αιτήματα δίκαια που παίρνουν πλέον χαρακτήρα ζωτικής σημασίας. Το μήνυμα ξεκάθαρο απ' όλους: «Σπέρνετε ανέμους, θα θερίσετε θύελλες». Και ο αγώνας συνεχίζεται. Μέσα κι έξω από σχολές και σχολεία. Γιατί «έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς» με αυτή την πολιτική. Μια πολιτική που ισοπεδώνει το δικαίωμα στη μόρφωση, κατεδαφίζει την Κοινωνική Ασφάλιση, κλέβει το δικαίωμα στη ζωή. Ο αγώνας συνεχίζεται. Στο δρόμο του Νοέμβρη. Για ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Με «αγώνα, ρήξη, ανατροπή». Γιατί «η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή».

«Δεν είμαστε εκατό, δεν είμαστε διακόσιοι. Είμαστε χιλιάδες, θα γίνουμε άλλοι τόσοι!», φώναξαν με όλη τους τη δύναμη χτες το πρωί από την Ομόνοια, όπου είχε οριστεί προσυγκέντρωση, χιλιάδες μαθητές, απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση και σε ορισμένα ΜΜΕ που κάνουν λόγο για «υποκινούμενες μειοψηφίες».

Από νωρίς που άρχισαν να καταφτάνουν οργανωμένα τα σχολεία και ξεδίπλωναν τα πολύχρωμα πανό τους, φάνηκε ότι οι μαθητές «έχουν πιάσει το νόημα». Ξέρουν τι τους φταίει και τι διεκδικούν. Ξέρουν ποιους έχουν απέναντί τους και με ποιους έχουν λόγους να βαδίσουν μαζί. «Πού είναι το δημόσιο και δωρεάν σχολείο;», «αναρωτιόταν» το πανό του τοπικού Συντονιστικού Γκράβας. «Η μόρφωση δεν είναι προϊόν. Οχι στα σχολεία των πολυεθνικών», δήλωνε το ΣΑΣ Μεσογείων. «Αγωνιζόμαστε για το μέλλον που μας αξίζει. Λύκειο Θρακομακεδόνων». «Θέλουμε να μπορούμε να ζούμε τα όνειρά μας» και «ΟΧΙ σε όλα που κάνουν κουρέλια τα όνειρά μας», από τα σχολεία της Ν. Ιωνίας και του Περιστερίου. Στο πλευρό τους και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, αλλά και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.


Οι μαθητές άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα. Καταγγέλλουν τους εισαγγελείς και τους διευθυντάδες, τη «δημοκρατία τους, που δεν αναγνωρίζει τις γενικές συνελεύσεις των μαθητών». «Θέλουν να στρέψουν την κοινωνία εναντίον μας. Θέλουν να μας φοβίσουν. Δε θα τα καταφέρουν». Απευθύνουν κάλεσμα στους γονείς τους: «Οφείλετε να μας ακούσετε! Εσείς, οι γονείς μας, έχετε πολλούς λόγους να σταθείτε συμπαραστάτες στους αγώνες μας». Φωνάζουν συνθήματα και τραγουδούν: «Εl pueblo unido, jamas sera vencido» (λαός ενωμένος ποτέ νικημένος) και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία!». Διαβάστηκε επίσης απόφαση του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης για στήριξη των μαθητικών κινητοποιήσεων και κάλεσμα σε γονείς και καθηγητές να σταθούν δίπλα στον δίκαιο αγώνα τους.

Η πορεία των μαθητών προς τα Προπύλαια, όπου είχε οριστεί η συγκέντρωση των φοιτητών και των σπουδαστών ξεκινά. Μπροστά, το πανό του ΣΑΣΑ δίνει το στίγμα της μεγάλης κινητοποίησης: «Ενα σχολείο για όλους. Δημόσιο και δωρεάν. 15% για την Παιδεία». Δε σταματούν στιγμή να φωνάζουν για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών: «Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία». Στο «στόχαστρό» τους μπαίνει και η πολιτική των τελευταίων κυβερνήσεων: «Κωστάκη, Γιωργάκη ακούστε το καλά, οι επιχειρήσεις δεν μπαίνουν στα σχολειά». Καλούν όλο τον κόσμο σε συμπαράταξη: «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, ελάτε να παλέψουμε για δωρεάν Παιδεία».

Στα Προπύλαια συναντιούνται με τους φοιτητές, οι πορείες ενώνονται και όλοι μαζί κινούν με ζωντάνια και δυναμισμό προς τη Βουλή.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Συνεχίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη!

Αμέσως μετά το τέλος της χτεσινής διαδήλωσης εκπρόσωποι από τουλάχιστον 100 σχολεία της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας. «Πολεμική» η συνεδρίαση. Ξέρουν τι θέλουν. Οι συνελεύσεις στα σχολεία έχουν ήδη μιλήσει. Ξέρουν και πώς θα το παλέψουν. Αποφασίζουν. Εκπρόσωποί τους ενημερώνουν τους δημοσιογράφους: «Οι γενικές συνελεύσεις κάθε σχολείου θα αποφασίσουν πώς θα συνεχίσει ο αγώνας μας. Δεν υπάρχουν μόνο οι καταλήψεις. Θα συνεχίσουμε με κάθε μορφή πάλης, με πορείες. Παίρνουμε μέρος στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, καταθέτουμε στεφάνια και κατεβαίνουμε στην πορεία». Και απαντώντας σε όσους μιλούν για υποκινούμενες κινητοποιήσεις απαντούν: «Την καλύτερη απάντηση την πήρε σήμερα ο υπουργός. Τα παιδιά ήταν στο δρόμο, βροντοφώναξαν τα αιτήματά τους και τους λόγους που τους υποκινούν και τους βγάζουν στο δρόμο».

Παρουσιάζουν την απόφαση του Συντονιστικού:

«Συνεχίζουμε στο δρόμο του Νοέμβρη!!

Για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία!

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!!!

Οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί θα πέσουν στο κενό!!!

Θα είμαστε στους δρόμους:

Για δημόσια και δωρεάν ΠΑΙΔΕΙΑ. Για σχολείο που να μορφώνει και να μην εξοντώνει.

Για πραγματική ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Για να μην ποινικοποιούνται οι αγώνες μας.

Για να μη ζούμε με το άγχος της ανεργίας. Για να έχουν όλοι ΨΩΜΙ.

Είμαστε στον αγώνα γιατί δεν πάει άλλο με το σχολείο που έχουμε.

Μας λείπουν βιβλία, καθηγητές, προαύλια, κτίρια, ιδιαίτερα στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ... Δεν έχουμε ελεύθερο χρόνο, ουσιαστική μόρφωση, αθλητισμό, πολιτισμό.

Το σχολείο μας είναι δημόσιο και δωρεάν μόνο στο όνομα.

Πληρώνουμε για τα φροντιστήρια, για ξένες γλώσσες, ακόμα και μέσα στο σχολείο κάποια βιβλία.

Απαιτούμε:

-- Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

-- Να καταργηθούν τα φροντιστήρια.

Είμαστε στον αγώνα γιατί θέλουμε να αποτρέψουμε όσα έρχονται.

Απαιτούμε:

-- Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.

-- Να μην περάσουν τα σχολεία μας στην ευθύνη των δήμων.

-- Η εκπαίδευση πρέπει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος της εκπαίδευσης. Τα σχολεία μας θα αναγκαστούν να ψάχνουν "μόνα τους" λεφτά για τα κτίρια, τα εργαστήρια, τα βιβλία, ακόμη και για τα προγράμματα των μαθημάτων. Θα πρέπει οι οικογένειές μας να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. Και ταυτόχρονα η "Coca - cola", η "Tasty", ο "Πατάκης" και άλλοι θα "προσφέρουν" βιβλία, προγράμματα και χρήματα για να μαθαίνουμε ό,τι θέλουν.

-- Το περιεχόμενο της βασικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους μαθητές. Ευθύνη να έχει το κράτος. Δεν μπορούν να αποφασίζουν για το τι μαθήματα θα κάνουμε οι δήμοι και οι τοπικοί επιχειρηματίες.

Απαιτούμε:

-- Ενα σχολείο ενιαίο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18. Δε θέλουμε πολλούς τύπους σχολείων (ΓΕΛ - ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ). Πολλά σχολεία σημαίνει μαθητές πολλών ταχυτήτων.

  • Θέλουμε δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το σχολείο.
  • Θέλουμε δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο. Να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

Στο σχολείο μας είμαστε μαθητές, όχι πελάτες σε εμπόριο γνώσης.

Απαιτούμε να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες μας! Να σταματήσουν τώρα οι δίκες αγωνιστών μαθητών! Οχι στις χαφιεδοκάμερες.

Με δημιουργικές, ζωντανές μαθητικές κοινότητες συνεχίζουμε τον αγώνα μας πολύμορφα, με αποχές, τοπικές κινητοποιήσεις, καταλήψεις, εξορμήσεις στις γειτονιές, μαθητικές συναυλίες, εκδηλώσεις μέσα κι έξω απ' τα σχολεία. Προτείνουμε:

-- Γενικές Συνελεύσεις τη Δευτέρα για συνέχιση με όλες τις μορφές.

-- Εκλογές με δική μας ευθύνη για 5μελή και 15μελή.

-- Συμμετοχή στον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Κατεβαίνουμε όλοι στο ιστορικό κτίριο. Καταθέτουμε στεφάνια.

-- Οργανώνουμε με ευθύνη των μαθητικών κοινοτήτων τη σχολική γιορτή του Πολυτεχνείου. Οχι στις γιορτές - μνημόσυνα.

-- Συμμετοχή στη μεγάλη πορεία του Πολυτεχνείου στην αμερικάνικη πρεσβεία. Μαθητική προσυγκέντρωση 3.00 μ.μ. Ομόνοια.

-- Καλούμε σε Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα την Κυριακή 25/11.

Κρατάμε το μήνυμα του Νοέμβρη ζωντανό συνεχίζοντας τον αγώνα για Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία.

Ολοι μαζί. Με τους φοιτητές, τους καθηγητές, τους γονείς μας, όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org