Πέμπτη 1 Μάρτη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Καταγγέλλουν την πολιτική που βάζει τη μητρότητα στο στόχαστρο

Την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) με την οποία κρίνεται «νόμιμη» η απόλυση εργαζόμενης εγκύου από την ισπανική επιχείρηση «Bankia» το 2013, στο πλαίσιο ομαδικών απολύσεων, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Σημειώνοντας ότι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων, είναι για τα ταξικά σωματεία σοβαρό ζήτημα που διεκδικούν και μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το ΕΚΛ καλεί τις εργαζόμενες και τις άνεργες γυναίκες να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να αγωνισθούν μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους για την προστασία των εγκύων, των νέων μητέρων.

Την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), τονίζοντας: «Αυτή είναι η αντεργατική βαρβαρότητα της ΕΕ που υπερασπίζονται οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που πίνουν νερό στο όνομά της, το λεγόμενο "ευρωπαϊκό κεκτημένο" που στο βωμό της προστασίας της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων θυσιάζονται οι ανάγκες των εργαζομένων, ακόμα και η όποια προστασία της μητρότητας είχε κατακτήσει το εργατικό κίνημα με τη σημαντική συμβολή των εργαζόμενων γυναικών στον ταξικό αγώνα».

ΣΕΕΕΝ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στην τρομοκρατία της διοίκησης

Μαχητική κινητοποίηση στην πύλη του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Σταθμού, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Κατήγγειλαν την απόφαση της ΔΕΗ να τιμωρήσει 4 συναδέλφους τους επειδή συμμετείχαν σε κινητοποίηση του Συλλόγου Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του προέδρου της ΔΕΗ ΑΕ, Μ. Παναγιωτάκη, στην περιοχή για να του μεταφέρουν τα αιτήματά τους. Απαίτησαν δε από τη ΔΕΗ ΑΕ να πάρει πίσω όλες τις τιμωρίες που επέβαλε. Εστειλαν μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

Η ΔΕΗ ΑΕ επέβαλε 4 μήνες αργία στον Ηλία Τεντσογλίδη και μικρότερες σε άλλους τρεις εργαζόμενους.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η ποινή έχει καθαρά εκδικητικό χαρακτήρα, ενώ αναδεικνύει και τις ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που οι εκπρόσωποί του στο Πειθαρχικό αντί να αρνηθούν κάθε είδους τιμωρία αντιπρότειναν 2 μήνες αργία, αποδεχόμενοι στην ουσία τη λογική της επιχείρησης! Και σημειώνει: «Η ΔΕΗ ΑΕ, που πετσοκόβει μισθούς, που απολύει εργαζόμενους στα οκτάμηνα, που ευθύνεται για εργατικά ατυχήματα, που λειτουργεί σαν δουλέμπορος στις εργολαβίες, που προωθεί την αξιολόγηση με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας και την τρομοκρατία για όποιον δεν λειτουργεί με βάση "το όραμα της επιχείρησης" κ.ά., στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί τίποτα που να μπαίνει εμπόδιο στην κερδοφορία της».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμπάνια για τα δικαιώματα των φοιτητριών στη μόρφωση, στην εργασία, στη δημιουργική ζωή

Η Χρ.Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ
Η Χρ.Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ
Την καμπάνια που ξεκινά με θέμα τα σύγχρονα δικαιώματα της νέας γυναίκας, φοιτήτριας και σπουδάστριας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ παρουσίασε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της. Στη συνέντευξη είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν δεκάδες φοιτήτριες, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, καθώς και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η Κατερίνα Αϊβαλιώτη από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ και η Δώρα Τσαλίκη από τον Σύλλογο Φοιτητών Φιλοσοφικής. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, χαιρετισμό απηύθυνε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.

«Μέσα από το θέμα αυτό θέλουμε να αναπτύξουμε τις πλευρές της γυναικείας ανισοτιμίας που αφορούν τις φοιτήτριες, να αναδείξουμε πού βρίσκονται οι αιτίες της, αλλά και να διατυπώσουμε τα αιτήματά μας», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Οπως εξήγησε, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να γίνει αφορμή να γνωρίσουν οι φοιτήτριες και οι σπουδάστριες την ΟΓΕ, μέσα από τα υλικά της καμπάνιας, τις εκδηλώσεις και τις άλλες πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται στις σχολές. «Επιδιώκουμε να τις μπολιάσουμε με τη σημασία της συλλογικής δράσης, της συμμετοχής τους στη δράση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, γενικότερα του εργατικού - λαϊκού κινήματος», τόνισε η Χρ. Σκαλούμπακα. Πρόσθεσε πως η καμπάνια μπορεί να συμβάλει ώστε να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην κοινή δράση της ΟΓΕ με φοιτητικούς συλλόγους, με Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Μπορεί το πτυχίο να εξασφαλίσει στη νέα γυναίκα μόνιμη και σταθερή εργασία; Πόσο «ελεύθερη» είναι η επιλογή για τη δημιουργία οικογένειας; Τι εξυπηρετούν οι σύγχρονες «θεωρίες του φύλου» που πλασάρονται μέσα και έξω από τις σχολές; Μπορεί ο ατομικός τρόπος σκέψης και δράσης που καλλιεργείται, από τα σύγχρονα κανάλια χειραγώγησης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να δώσει λύση στα σημερινά αδιέξοδα; Ερωτήματα όπως τα παραπάνω υπήρξαν οι άξονες γύρω από τους οποίους η ΟΓΕ σχεδιάζει να ξετυλίξει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών της.


Η πρόεδρος της ΟΓΕ αναφέρθηκε στη στρατηγική της ΕΕ για τη «διά βίου μάθηση», την «εργασιακή κινητικότητα», την κατηγοριοποίηση των αποφοίτων των σχολών και τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, που αποδεικνύονται «διαβατήρια για την κακοπληρωμένη δουλειά χωρίς δικαιώματα». Επισήμανε τα εκρηκτικά πρόβλημα που καταγράφονται στις σχολές, αλλά και τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές Εστίες, ενώ σχολίασε πως το αυξανόμενο κόστος σπουδών, μαζί με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, έχει οδηγήσει πολλές φοιτήτριες να αναζητούν εργασία παράλληλα με τις σπουδές τους για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους να τα βγάλουν πέρα.

Δίπλα στα παραπάνω, η ΟΓΕ επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση και την αντιπαράθεση με τις φεμινιστικές και νεοφεμινιστικές απόψεις γύρω από το φαινόμενο της γυναικείας ανισοτιμίας και των αιτιών του, τις θεωρίες για το λεγόμενο «κοινωνικό φύλο», αλλά και τις συντηρητικές και αντιδραστικές απόψεις για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η Χρ. Σκαλούμπακα κάλεσε τις νέες γυναίκες στις σχολές «να σκεφτούν, να μελετήσουν, να μάθουν ποια είναι η αιτία που σήμερα, παρόλες τις δυνατότητες, είναι τόσο δύσκολο να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Τις καλούμε να δράσουν συλλογικά και οργανωμένα μέσα από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, να παλέψουν για μόρφωση, εργασία, δημιουργική ζωή, κόντρα σε αυτούς που μας τα στερούν, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις, τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Πρωτοβουλία που μπορεί να φωτίσει πλευρές που αφορούν τη ζωή των φοιτητριών, της νέας βάρδιας των εργαζομένων, χαρακτήρισε την καμπάνια η Γιώτα Ταβουλάρη. Αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κόντρα στα εμπόδια που συναντά η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό κίνημα, στον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Ως την καλύτερη τιμή στην 8η Μάρτη παρουσίασε την ενίσχυση των γραμμών του ΜΑΣ και της ΟΓΕ με δεκάδες φοιτήτριες η Κατερίνα Αϊβαλιώτη, ενώ στην ανάγκη συλλογικής πάλης των φοιτητριών της Φιλοσοφικής, μέσα από τον φοιτητικό σύλλογο, τους συλλόγους της ΟΓΕ και τα σωματεία στους κλάδους όπου δουλεύουν, στάθηκε η Δώρα Τσαλίκη.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Εκδήλωση για να τιμήσει την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας οργανώνει το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συγχωνευθέντων Ταμείων ν. Λάρισας, την Τρίτη 6 Μάρτη, στις 6 μ.μ., σε αίθουσα του Ξενοδοχείου ΜΕΤΡΟΠΟΛ (6ος όροφος), στην πλατεία Ταχυδρομείου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Ζητά προσλήψεις για το βρεφονηπιακό σταθμό Νάουσας

Την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με πλήρη απασχόληση για να μπορεί ο βρεφονηπιακός σταθμός της Νάουσας να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής, ζητά το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Οπως αναφέρει, ο βρεφονηπιακός σταθμός, που ξεκίνησε τη λειτουργία το 1985 από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, φιλοξενούσε 105 βρέφη και νήπια εργαζομένων με 17 μόνιμους εργαζόμενους, βρεφονηπιοκόμους, νηπιαγωγούς, τραπεζοκόμους, μάγειρα, καθαρίστριες, βοηθητικό προσωπικό με υπεύθυνο γιατρό και κοινωνική λειτουργό.

Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας το 2012, την ευθύνη της λειτουργίας του την έχει ο ΟΑΕΔ και σήμερα φιλοξενεί 43 βρέφη και νήπια με μόνο 5 εργαζόμενους: 1 διευθύντρια, 1 διαχειρίστρια και 3 βρεφονηπιοκόμους, από τις οποίες η μία μετατάσσεται το επόμενο διάστημα. Η σίτιση γίνεται με catering λόγω των συνταξιοδοτήσεων του μάγειρα και των τραπεζοκόμων, ενώ η καθαριότητα έχει δοθεί σε εργολάβους.

Οι 2 βρεφονηπιοκόμοι που απομένουν είναι αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες του βρεφονηπιακού σταθμού και τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων. Η κατάσταση είναι τραγική, μένουν αναξιοποίητες οι εγκαταστάσεις του βρεφονηπιακού σταθμού και αν δεν προσληφθεί άμεσα προσωπικό, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού με πλήρη απασχόληση, να προσληφθούν καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι και μάγειρας και να υπάρξει πρόβλεψη γιατρού και κοινωνικού λειτουργού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ