Τρίτη 21 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει τώρα η σφαγή παιδιών στη Γάζα από το ισραηλινό κατοχικό κράτος

Στη συζήτηση για την Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«5.000 παιδιά έχουν δολοφονηθεί από το ισραηλινό κατοχικό κράτος. Εδώ και ενάμιση μήνα πολιορκείται η Γάζα, βομβαρδίζονται νοσοκομεία, μαιευτήρια, σχολεία. Η γενοκτονία αυτή είναι επακόλουθο του "δικαιώματος στην αυτοάμυνα" που η ΕΕ αναγνώρισε στο Ισραήλ και το στηρίζει οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτικά. Στηρίζει τον κατακτητή. Τώρα θα νοιαστεί η ΕΕ για τα παιδιά; Η υποκρισία βγάζει μάτι.

Να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα! Τα παιδιά της Παλαιστίνης είναι και δικά μας παιδιά!

Εξάλλου, με αυτό το ψήφισμα η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις της κάνουν τους ανήξερους "γιατί" τα παιδιά των "φτωχών οικογενειών" δεν έχουν "ζεστό φαγητό", "βρεφικούς σταθμούς", "υπηρεσίες Υγείας". Ευθύνονται το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, η υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, οι τραγικές ελλείψεις στα κρατικά συστήματα στήριξης των οικογενειών και των παιδιών, που στρώνουν το έδαφος σε Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, στέλνοντας βαρύ λογαριασμό στον λαό. Αυτή είναι η ευρωενωσιακή στρατηγική.

Η ουσιαστική προστασία των παιδιών απαιτεί άλλη οργάνωση της κοινωνίας, με κριτήριο τις ανάγκες των λαών και των παιδιών τους και όχι το κέρδος, κι αυτό χτίζεται στην καθημερινή πάλη.

Με αυτήν την κατεύθυνση χρειάζεται να δυναμώσει το διεκδικητικό κίνημα ώστε η Εκπαίδευση, η Υγεία, οι δραστηριότητες των παιδιών να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με μόνιμο προσωπικό. Για εξασφάλιση ολοκληρωμένου κρατικού επιστημονικού διατροφικού προγράμματος για όλους τους μαθητές, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών».

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ
«Στενή στρατιωτική συνεργασία» και «στρατηγική σχέση» με το κράτος - δολοφόνο

Την ώρα που οι Ισραηλινοί σφάζουν γυναικόπαιδα, κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία διαφημίζουν τη συνεργασία με ΗΠΑ και Ισραήλ

Από τη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον υπεύθυνο του ισραηλινού λόμπι
Από τη συνάντηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον υπεύθυνο του ισραηλινού λόμπι
Την ώρα που ολόκληρη η χώρα έχει γίνει μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση υποστήριξης των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων στο μακέλεμα που διαπράττουν σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού, και το ΓΕΕΘΑ συνεννοείται με τους Αμερικανούς για το «διαρκώς ενισχυόμενο αριθμητικά και ποιοτικά» ακόνισμα στις πολεμικές ικανότητες των Ισραηλινών φονιάδων, η κυβέρνηση καμώνεται με θράσος ότι εργάζεται για την ...ειρήνη.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι η κυβέρνηση έχει «ενεργή συμμετοχή στις προσπάθειες να μην εξαπλωθεί ευρύτερα η κρίση της Μέσης Ανατολής».

Πώς; Αναγνωρίζοντας καταρχάς, για πολλοστή φορά, το δήθεν «δικαίωμα» του Ισραήλ στη σφαγή που βαφτίζουν «αυτοάμυνα», βάζοντας «πρώτη προτεραιότητα» την «χωρίς όρους και προϋποθέσεις» απελευθέρωση των ομήρων, αποσιωπώντας την πολύχρονη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, την καταπίεση και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει όλα αυτά τα χρόνια το κράτος - δολοφόνος.

Για τα μάτια του κόσμου, μόνο, γενικά κι αόριστα, κάλεσε το Τελ Αβίβ «να αντιδρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου διαχωρίζοντας την τρομοκρατική Χαμάς από τον Παλαιστινιακό λαό», εκφράζοντας ταυτόχρονα την «έντονη ανησυχία» του για την «κλιμακούμενη αντίδραση του Ισραήλ και τις μεγάλες απώλειες αμάχων», που όπως είπε πρέπει να ανακουφιστούν από άμεσες παύσεις πυρός και ανθρωπιστικούς διαύλους αλληλεγγύης.

Παράλληλα, δήλωσε ότι οριστική λύση στο ζήτημα θα δώσει μόνο «μια μεγάλη πολιτική υπέρβαση», η ίδρυση δύο κρατών με αμοιβαία αναγνώριση, όπως είπε. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, έβαζαν το θέμα κάτω από το χαλί στα διαβούλιά τους με το κράτος - δολοφόνο, επεκτείνοντας τα κομπρεμί τους σε όλα τα επίπεδα, στρατιωτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, ενώ και σήμερα κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο.

Με αυτές τις θέσεις στον φάκελό του μετείχε αργότερα χτες το βράδυ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης.

Προηγούμενα, μιλώντας χτες το πρωί στη Βουλή και καθώς έχουν δημοσιοποιηθεί ισραηλινά σχέδια για εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, έσπευδε να τα ξορκίσει, ισχυριζόμενος ότι «δεν υφίσταται κανένα σχέδιο ούτε και σκέψη η Ελλάδα να δεχθεί Παλαιστίνιους. Η Ελλάδα δεν είναι μέρος ενός τέτοιου σχεδίου ούτε πρόκειται να γίνει».

Αναφέρθηκε, πάντως, στο θέμα της δημιουργίας θαλάσσιου «ανθρωπιστικού διαδρόμου», χαρακτηρίζοντάς το «πείραμα μεγάλης τεχνικής δυσκολίας», καθώς δεν υπάρχει ασφαλής λιμένας στη Γάζα, γι' αυτό και η κυβέρνηση αναζητεί εναλλακτικές οδούς, όπως είπε, κι αναμασώντας τα περί «ανθρωπιστικής παύσης» του μακελειού, πριν αυτό συνεχιστεί δηλαδή.

Την ίδια ώρα, στην πράξη οξύνουν τις ικανότητες των Ισραηλινών φονιάδων, και το διαφημίζουν στις ΗΠΑ.

Διαφημίζουν την εμπλοκή και τις πλάτες στους φονιάδες

Χαρακτηριστικά, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος συναντήθηκε την Παρασκευή, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, στο γραφείο του με τον πρόεδρο και εκτελεστικό διευθυντή του Εβραϊκού Ινστιτούτου για την Εθνική Ασφάλεια των ΗΠΑ (JINSA) Michael Makovsky.

Η συνάντησή τους ήταν η 5η τα τελευταία 3 χρόνια, και κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν «η συνεισφορά του Ινστιτούτου στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ, οι τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, καθώς και η γεωπολιτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ως αποτέλεσμα των εστιών αστάθειας στη Συρία, στη Λιβύη, στον Λίβανο, στο Βόρειο Κόσοβο και στις χώρες του Σαχέλ, που συνολικά ενισχύουν την παράνομη μετανάστευση και τις προσφυγικές ροές». Ούτε κουβέντα δηλαδή για τη σφαγή στη Γάζα!

O Φλώρος δεν παρέλειψε να τονίσει «τη θετική ανταπόκριση» της κυβέρνησης «στα αιτήματα πολλών χωρών, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία για φιλοξενία αεροπορικών μέσων και προσωπικού, με σκοπό τη συνδρομή σε επιχειρήσεις εκκένωσης υπηκόων τους από τη Μέση Ανατολή».

Επίσης, «αναφέρθηκε στο πολύπλοκο περιβάλλον ασφάλειας που διαμορφώνεται λόγω του εξελισσόμενου πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την συνεισφορά της χώρας μας με ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια σε αυτήν».

Εστίασε, εξάλλου, «στο τριμερές πρόγραμμα περιφερειακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, το οποίο ενισχύεται ως σχήμα "3+1" με τη συμμετοχή των ΗΠΑ». Επισήμανε επίσης «τη συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα».

Αλλωστε, «ιδιαίτερη μνεία έκανε στη στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ και αναφέρθηκε στη μεταξύ τους στρατηγική εταιρική σχέση, η οποία εμβαθύνεται συνεχώς με δραστηριότητες επιχειρησιακής συνεργασίας και συνεκπαίδευσης, διαρκώς ενισχυόμενες τόσο αριθμητικά όσο και ποιοτικά, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ανταλλαγής πληροφοριών και διαχείρισης κρίσεων», όπως επαίρονται στο ΓΕΕΘΑ, την ώρα που οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις μακελεύουν γυναικόπαιδα.

Παραπέρα, ο Φλώρος αναφέρθηκε «στη στρατηγική σημασία και αξία της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης με την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων συμμάχων και εταίρων μας», και τόνισε «την πολυεπίπεδη αμυντική συνεργασία και τις άριστες στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, εντός του πλαισίου της αναβαθμισμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», ενώ επεσήμανε «το κοινό όραμα της Ελλάδας και των ΗΠΑ για ειρήνη και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή».

Σημειωτέον, ο Φλώρος και στην Ημερήσια Διαταγή του για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, μιλούσε για «την αναβάθμιση των υποδομών μας σε περιοχές αυξημένης στρατηγικής σημασίας όπως είναι η Κρήτη και η Αλεξανδρούπολη με σχεδιασμό νέων ναυστάθμων και πολεμικών αεροδρομίων», υποδομές που διατίθενται κι αυτές σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για την ενίσχυση θέσεών τους στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και την υποστήριξη ευρωατλαντικής κοπής επιχειρήσεων στην περιοχή.

ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΑΠΟ ΤΟ THESSALONIKI SUMMIT
Το Ισραήλ θα συνεχίσει για μήνες να πνίγει στο αίμα τους Παλαιστίνιους

Και ικανοποίηση για τη στήριξη του κράτους - δολοφόνου από την κυβέρνηση

«Θα είναι ένας μακρύς πόλεμος, που θα κρατήσει μήνες, όχι μέρες (...) Θα κυνηγήσουμε τη "Χαμάς" παντού (...) για όσο διάστημα χρειαστεί», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νόαμ Κατζ, πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα, από το βήμα του Thessaloniki Summit που οργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει για μήνες να πνίγει στο αίμα τους Παλαιστίνιους, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την ικανοποίηση του Ισραήλ για τη στήριξη που λαμβάνει από την ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας σε πάνελ για τα νέα δεδομένα της γεωπολιτικής σκακιέρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο πρέσβης του κράτους - δολοφόνου Ισραήλ ξεκαθάρισε ότι οι δολοφονικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, τις οποίες χαρακτήρισε «αμυντικό πόλεμο», θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθεί ο βασικός στόχος του πολέμου, δηλαδή ο «ολοκληρωτικός διαμελισμός» του «τρομοκρατικού κράτους και στρατού» της «Χαμάς» στη Γάζα.

Επαναλαμβάνοντας τα fake news που επιχειρεί να προωθήσει η προπαγανδιστική μηχανή του ισραηλινού στρατού, ότι δηλαδή τα σχολεία και τα νοσοκομεία της Γάζας αποτελούν κέντρα στρατιωτικών επιχειρήσεων της «Χαμάς», πρόσθεσε πως δεν θα υπάρξει καμία εκεχειρία και κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, παρά τον γιγάντιο αριθμό θυμάτων αμάχων, γίνονται «με πλήρη σεβασμό στους κανόνες της ένοπλης σύγκρουσης», οι οποίοι, όπως είπε, «δεν αποτρέπουν τους θανάτους πολιτών αλλά απλά τους ελαχιστοποιούν»!

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πλήρη υποστήριξη που λαμβάνει η κυβέρνηση του Ισραήλ από τις κυβερνήσεις των κρατών -μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το Ισραήλ, σημείωσε ότι αυτή περιλαμβάνει διάφορους τομείς, όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η Ενέργεια και η διαμόρφωση διαδρόμων διασύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. «Η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ είναι ισχυρή, στέρεη και στρατηγική», είπε, και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «στηρίζει τις επιχειρήσεις του Ισραήλ που γίνονται στο πλαίσιο των κανόνων των ένοπλων συγκρούσεων».

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νοσοκομεία, σχολεία του ΟΗΕ και καταφύγια εκτοπισμένων στο στόχαστρο του κατοχικού στρατού

Πάνω από 13.300 νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις, εκ των οποίων 5.600 παιδιά

Αλλο ένα δολοφονικό ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία

Copyright 2023 The Associated

Αλλο ένα δολοφονικό ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία
Με νέες δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε νοσοκομεία στη Γάζα, με πολύνεκρους βομβαρδισμούς σε σχολεία του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για δεκάδες χιλιάδες άμαχους Παλαιστίνιους, με τις αεροπορικές επιδρομές να εντείνονται και στη νότια Γάζα, η οποία παρουσιάζεται ως σχετικά πιο «ασφαλής ζώνη» και όπου συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, το Ισραήλ κλιμακώνει τη σφαγή στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση προαναγγέλλει το πέρασμα στην «επόμενη φάση» του εγκλήματος, απειλώντας με γενίκευση των επιχειρήσεων του κατοχικού στρατού και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 13.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, εκ των οποίων περισσότερα από 5.600 παιδιά, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα. Στην πραγματικότητα, ο τραγικός υπολογισμός είναι πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερος, αφού είναι χιλιάδες οι αγνοούμενοι, ενώ οι ισοπεδωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι συστηματικές επιθέσεις στο σύστημα Υγείας καθιστούν αδύνατη την πλήρη καταγραφή όλων των θυμάτων.

Εγκληματικές επιθέσεις στο «Ινδονησιακό» Νοσοκομείο

Μετά τις πολυήμερες τρομοκρατικές επιχειρήσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα» στην πόλη της Γάζας, στο επίκεντρο των επιθέσεων έχει μπει πλέον το «Ινδονησιακό» Νοσοκομείο.


Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν με τανκς και βομβάρδισαν τη νύχτα της Κυριακής το νοσοκομείο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους μέσα σε αυτό. Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε μετά το χτύπημα της γεννήτριας του νοσοκομείου, αναγκάζοντας τους γιατρούς να χειρουργούν ασθενείς με φως από τα κινητά τηλέφωνα...

Η «πολιορκία» του νοσοκομείου συνεχίστηκε και χτες με δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές εμπόδιζαν τα ασθενοφόρα να φτάσουν στο νοσοκομείο, όπως κατήγγειλαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα. Επισημαίνουν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου, ο οποίος είναι ο μόνος που χρησιμοποιείται για την περίθαλψη τραυματιών, ενώ χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο.

Καταγγέλλεται επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν και σχολείο του ΟΗΕ δίπλα στο κτιριακό συγκρότημα του «Ινδονησιακού» Νοσοκομείου, όπου επίσης βρίσκονται εκατοντάδες άμαχοι.

Τις επιθέσεις στο νοσοκομείο καταδίκασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Retno Marsudi.

Στο στόχαστρο όλα τα νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», το οποίο δέχεται εδώ και μέρες επιθέσεις και εισβολή από τον κατοχικό στρατό, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χτες ότι παραμένουν σε αυτό περίπου 700 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 259 τραυματισμένοι ή ασθενείς. Αυτοί που παραμένουν «αντιμετωπίζουν μια τραγική κατάσταση, χωρίς νερό, ρεύμα ή φαγητό», πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αντιπροσωπεία του ΠΟΥ που επισκέφθηκε το νοσοκομείο το Σάββατο επιβεβαίωσε την άθλια κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε αυτό έχουν υποστεί βαριά κατάγματα και ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, τραύματα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, ενώ 29 ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια. Στην είσοδο του νοσοκομείου «Αλ Σίφα» οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, τραυματίες, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, ακόμα και με τα πόδια, χωρίς τη συνδρομή ασθενοφόρων, κατευθυνόμενοι προς τη νότια Γάζα. Διεθνή ΜΜΕ όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε τελεσίγραφο για την εκκένωση του νοσοκομείου, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να το διαψεύδουν.

Την Κυριακή, επίσης, 31 πρόωρα μωρά εκκενώθηκαν από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα». Τα 28 από αυτά μεταφέρθηκαν χτες στην Αίγυπτο, στο Αλ Αρίς, μέσω του περάσματος της Ράφα - με τα 12 από αυτά να μεταφέρονται στο Κάιρο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους - ενώ 3 μωρά παρέμειναν στη νότια Γάζα για νοσηλεία.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, «όλα τα μωρά αντιμετωπίζουν σοβαρές λοιμώξεις και άλλες καταστάσεις και χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης και του αποκλεισμού διακόπηκε η λειτουργία των θερμοκοιτίδων και των ΜΕΘ στο «Αλ Σίφα», με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλοι οι ασθενείς των ΜΕΘ και αρκετά νεογνά.

Η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ) κατήγγειλε ότι η κλινική της στην πόλη της Γάζας και οχήματά της δέχθηκαν επιθέσεις χτες το πρωί.

«Ενα ισραηλινό τανκ εθεάθη στον δρόμο. Τέσσερα αυτοκίνητα των ΓΧΣ κάηκαν. Ενα πέμπτο αυτοκίνητο, σταθμευμένο απέναντι, έσπασε σε δύο κομμάτια σαν να το συνέθλιψε βαρύ όχημα, ένα τανκ. Ολα τα αυτοκίνητα και η κλινική έφεραν εμφανώς το λογότυπο των ΓΧΣ», ανέφερε η οργάνωση.

Πρόσθεσε δε ότι τα ίδια αυτοκίνητα αποτελούσαν την αυτοκινητοπομπή των ΓΧΣ που δέχθηκε πυρά το Σάββατο, ενώ επιχειρούσε να εκκενώσει κόσμο από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα», με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Μπαράζ πληγμάτων σε σχολεία του ΟΗΕ, ενώ αυξάνονται οι εκτοπισμένοι

Χτες στο μεταξύ, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων προσέγγισε τα 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους (σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας).

Σχεδόν 900 χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει σε 154 εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα, 67 εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν πληγεί από τις ισραηλινές επιθέσεις - παρότι έχουν δοθεί οι ακριβείς συντεταγμένες τους στον κατοχικό στρατό - ενώ έχουν σκοτωθεί 104 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Γάζα, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εργαζομένων του Οργανισμού σε όλη την ιστορία του, σε οποιαδήποτε σύγκρουση στον κόσμο...

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «βαθύτατα σοκαρισμένος από το γεγονός ότι δύο σχολεία του ΟΗΕ δέχθηκαν πλήγματα μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας», με συνέπεια «τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, καθώς αναζητούσαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ».

Η UNRWA ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανά πολύ μεγαλύτερος. Φρικτές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν διεθνή δίκτυα, με πλήθος σωρών να κείτονται στους διαδρόμους. Το σχολείο στέγαζε περίπου 7.000 αμάχους, ενώ είχε χτυπηθεί ξανά από τον ισραηλινό στρατό στις 4 Νοέμβρη, με 12 νεκρούς τότε.

Αλλο ένα σχολείο του ΟΗΕ με χιλιάδες αμάχους χτυπήθηκε στην πόλη της Γάζας, με νεκρούς και τραυματίες, ενώ ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν και τις περιοχές δύο σχολείων του ΟΗΕ στη νότια πόλη Χαν Γιούνες.

Χτες το απόγευμα, η κυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση σε σχολείου του ΟΗΕ στον καταυλισμό Bureij, στην κεντρική Γάζα.

Δολοφονικοί βομβαρδισμοί και στη νότια Γάζα

Οι επιθέσεις και τα τελεσίγραφα του Ισραήλ έχουν αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να φύγουν από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να μετακινηθούν προς τον νότο, ωστόσο τα δολοφονικά χτυπήματα του ισραηλινού στρατού εντείνονται και εκεί.

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι πέθαναν στο νοσοκομείο Νάσερ, στη νότια Γάζα, αφού διακομίστηκαν εκεί μετά τον βομβαρδισμό της πόλης Χαν Γιούνες το Σάββατο, ανακοίνωσαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, έλαβαν φροντίδα «για σοβαρά εγκαύματα» στο νοσοκομείο Νάσερ, επεσήμανε η ΜΚΟ, επικαλούμενη το προσωπικό της στο νοσοκομείο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την επιχείρησή μας. Θα γίνει οπουδήποτε υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου και του νότου» της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντ. Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι αυτό «θα γίνει κατά τη στιγμή, τον τόπο και τις συνθήκες που θα είναι καλύτερες για τον στρατό».

Αντίστοιχα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε το Σάββατο ότι «βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο της χερσαίας εισβολής, επιχειρώντας επίσης στα ανατολικά της Λωρίδας», ενώ πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα θα επεκταθούν σύντομα προς τον νότο.

Εντείνονται παζάρια για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεχίζονται τα παζάρια και οι διαπραγματεύσεις, με διάφορους διαμεσολαβητές, για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει και μια ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε χτες ότι «βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια συμφωνία για τους ομήρους», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αντίστοιχα σχόλια έκανε νωρίτερα χτες, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Ο Zaher Jabareen, στέλεχος της Χαμάς, κατηγόρησε χτες το Ισραήλ ότι είναι αυτό που εμποδίζει τη συμφωνία, καθυστερώντας στο ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός.

Οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων και των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα συναντήθηκαν χτες βράδυ με το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Νωρίτερα, μιλώντας σε ακρόαση του ισραηλινού κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των οικογενειών ζήτησαν από την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα από τον ακροδεξιό υπουργό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben Gvir, να μη θεσπίσουν νόμο που να επιτρέπει τη θανατική ποινή για «τρομοκράτες», λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές των κρατούμενων στη Γάζα. Το Σάββατο είχε φτάσει στην Ιερουσαλήμ η διαδήλωση συγγενών και φίλων των ομήρων, που ξεκίνησε πέντε μέρες πριν από το Τελ Αβίβ.

Νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες από φίλια πυρά

Στο μεταξύ, με φόντο τις ολοένα και μεγαλύτερες αποκαλύψεις για τον ρόλο του ισραηλινού στρατού στους θανάτους πολλών Ισραηλινών αμάχων κατά τις συγκρούσεις με τη Χαμάς στις 7 Οκτώβρη, η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» επισημαίνει σε χτεσινό δημοσίευμά της ότι από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον άλλων δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν Ισραηλινοί στρατιώτες από φίλια πυρά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια συνδυασμένων επιχειρήσεων τεθωρακισμένων και πεζικού. Σημειώνει δε ότι κάθε δύναμη που εισέρχεται σε ένα κτίριο πρέπει να υποδεικνύει την ακριβή θέση της και τα τανκς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν πυροβολούν σε ένα κτίριο...

ΠΥΡΕΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ
Πολύπλευρα παζάρια και σχέδια στις πλάτες των λαών όλης της περιοχής

Δεσμεύσεις για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή» προωθούν οι ΗΠΑ, ενώ και η Κίνα εντείνει επαφές για τη «σταθερότητα» στην περιοχή

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ υποδέχτηκε χτες ομολόγους του από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες

Copyright 2023 The Associated

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ υποδέχτηκε χτες ομολόγους του από αραβικές και μουσουλμανικές χώρες
Την ώρα που εντείνεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ (και ανεξαρτήτως «αποχρώσεων», με βάση και τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε πλευράς), κλιμακώνονται διεργασίες από όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα με επίκεντρο τους σχεδιασμούς τους για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή, βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά τους λαούς της περιοχής.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αρθρογραφώντας στην «Washington Post» ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι «στόχος μας δεν μπορεί να είναι σήμερα απλά να σταματήσει ο πόλεμος», αλλά «να οικοδομήσουμε κάτι ισχυρότερο στη Γάζα και σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Σημείωσε ακόμα ότι «βδομάδες πριν την 7η Οκτώβρη», όταν ο Νετανιάχου βρέθηκε στις ΗΠΑ, συζήτησε μαζί του «μια δέσμη ουσιαστικών δεσμεύσεων που θα βοηθούσαν το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη να ενσωματωθούν καλύτερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας ανοιχτά ότι «αυτή η ιδέα βρίσκεται πίσω από τον καινοτόμο οικονομικό διάδρομο που θα ενώνει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας και Ισραήλ».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το βασικό έθνος» (!), λέει χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι «οι ΗΠΑ θα ηγηθούν».

Και, αφού βάφτισε το έγκλημα στη Γάζα ...«άμυνα του ισραηλινού λαού ενάντια στον δολοφονικό μηδενισμό της Χαμάς», ο Μπάιντεν έδωσε κάλυψη στη συνέχιση της σφαγής, λέγοντας ότι «μια κατάπαυση του πυρός δεν θα σημάνει ειρήνη» και θα είναι υπέρ της Χαμάς.

Ανέφερε επίσης ότι μετά τον πόλεμο «η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν κάτω από μια ενιαία δομή διακυβέρνησης, τελικά κάτω από μια αναζωογονημένη Παλαιστινιακή Αρχή» και έκανε ξανά λόγο για «λύση δύο κρατών», ενώ στην πραγματικότητα τα σχέδια αυτά των ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Συνεχίζοντας, ο Μπάιντεν στάθηκε στην αποστολή δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη Μέση Ανατολή, συμπληρώνοντας πως «οι ΗΠΑ θα κάνουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν τα στρατεύματα και το προσωπικό μας που σταθμεύει σε όλη τη Μέση Ανατολή».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα οι εξελίξεις συζητήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς οι Βρυξέλλες διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες, αξιοποιώντας ως «πάτημα» και τα διάφορα σχέδια για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ ενημέρωσε για τις επαφές του σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ μετά την τηλεδιάσκεψη ανέφερε δύο βασικά συμπεράσματα από την επίσκεψή του στην περιοχή: «Αίσθηση απόλυτα επείγουσας ανάγκης, ιδιαίτερα λόγω της δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, και κοινή επιθυμία να εργαστούμε για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή».

Πρόσθεσε δε ότι «θα ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλει εγγράφως τις προτάσεις της σχετικά με το μέλλον της Γάζας», οι οποίες θα συζητηθούν σε επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβρη, όπου «θα επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στη σταθεροποίηση της Γάζας και στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών».

Αύριο, στο μεταξύ, ξεκινούν επαφές στη Μέση Ανατολή ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Χτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σίσι, τον οποίο ευχαρίστησε για την «παροχή και διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ευάλωτους Παλαιστίνιους», για να προσθέσει ότι οι Βρυξέλλες εργάζονται για την ενίσχυση «στρατηγικής σύμπραξης» με την Αίγυπτο.

Τον αυτοτελή της ρόλο στην «επόμενη μέρα» μελετά και η γαλλική αστική τάξη. Το Σαββατοκύριακο ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Αμπάς.

Χτες ο Μακρόν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο - σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση - ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του με στόχο «την ειρήνη και την ασφάλεια» της περιοχής στη μάχη «κατά του συνόλου των τρομοκρατικών οργανώσεων», την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και τη δρομολόγηση μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο τη δημιουργία δύο κρατών. Ανάμεσα σε άλλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν τη «δυναμική» που δημιουργήθηκε για τις διμερείς τους σχέσεις, μετά την τελευταία επίσκεψη του Μακρόν στο Πεκίνο.

Ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε, στο μεταξύ, ότι απαιτείται «μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, που θα αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα», καθώς επίσης ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει μια μεταβατική περίοδο». Και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι ένα προτεκτοράτο του ΟΗΕ στη Γάζα είναι λύση. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια προσέγγιση με πολλαπλούς παράγοντες, στην οποία διαφορετικές χώρες, διαφορετικές οντότητες, θα συνεργαστούν».

«Καλή φίλη» των Αράβων δηλώνει η Κίνα

Από τη μεριά της η Κίνα εντείνει πολύπλευρα τις προσπάθειές της να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στις εξελίξεις.

Χτες ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι υποδέχτηκε στο Πεκίνο αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών, όπως της Ινδονησίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας, μαζί με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστινιακής Αρχής και τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Ως σκοπός των συνομιλιών περιγράφηκε το «να προωθηθεί αποκλιμάκωση της εξελισσόμενης ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να προστατευτούν οι άμαχοι και να επιλυθεί με δίκαιο τρόπο το παλαιστινιακό ζήτημα».

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «η Κίνα είναι καλή φίλη και αδελφή των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», καταλήγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με επείγοντα τρόπο και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας».

Σήμερα η αντιπροσωπεία των ΥΠΕΞ συναντιέται στη Μόσχα με το Ρώσο ομόλογό τους, Σ. Λαβρόφ.

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη των BRICS

Την Κυριακή οι εξελίξεις απασχόλησαν την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Σ. Λαβρόφ με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στις «ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή».

Ο δε Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (που αυτήν την περίοδο έχει την προεδρία της διακρατικής συμμαχίας), Σ. Ραμαφόζα, ανακοίνωσε ότι σήμερα θα γίνει έκτακτη τηλεδιάσκεψη των BRICS για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο σχήμα συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Νότια Αφρική, Ινδία, Βραζιλία, ενώ στη συζήτηση θα προσκληθούν και οι ηγέτες των χωρών που έχουν προσκληθεί να ενταχθούν στους BRICS (Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

«Μηχανισμό εγγυήσεων» μελετά η Αγκυρα

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας στη Γάζα ενός «μηχανισμού περιφερειακής κυριότητας και εγγυήσεων», κατηγορώντας τις δυτικές χώρες «που έχουν επιρροή στο Ισραήλ» ότι σιωπούν.

Προσθέτοντας δε ότι οι εξελίξεις μπορεί «να ανοίξουν την πόρτα σε άλλες κρίσεις και να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες συμμαχίες», είπε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη διαρκή ειρήνη».

Τα πολύπλευρα παζάρια στα οποία πρωτοστατεί η Τουρκία ανέδειξε και η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν την Παρασκευή στο Βερολίνο, όπου τις διμερείς συνομιλίες απασχόλησαν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν βέβαια τις «διαφορετικές - εν μέρει πολύ διαφορετικές - απόψεις» τους, όπως ανέφερε ο καγκελάριος Ο. Σολτς, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι «εμείς δεν έχουμε κανένα χρέος στο Ισραήλ (...) Δεν κουβαλάμε το βάρος του Ολοκαυτώματος» και τη γερμανική πλευρά να επαναλαμβάνει πως «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο ότι «όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τη βοήθεια για την απελευθέρωση των ομήρων και την αποτροπή της επέκτασης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Να σημειωθεί τέλος ότι χτες το βράδυ τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πως 1.000 σκάφη φέρονται έτοιμα να συγκεντρωθούν αύριο στην Τουρκία και να αποπλεύσουν για τη Γάζα με πάνω από 4.000 ακτιβιστές από 40 χώρες (συμπεριλαμβανομένων «αντισιωνιστών Εβραίων», Ρώσων κ.ά.), για να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέα περιστατικά αυξάνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης

Σε κατάληψη εμπορικού πλοίου, το οποίο συνδέεται με ισραηλινά συμφέροντα, προχώρησαν την Κυριακή στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Οι Χούθι δημοσίευσαν χθες βίντεο από την κατάληψη του πλοίου Galaxy Leader, με ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί προσνήωση και ομάδα ενόπλων να παίρνει τον έλεγχο του πλοίου.

Το καράβι με σημαία Μπαχάμες είναι νηολογημένο σε βρετανική εταιρεία, η οποία ανήκει εν μέρει στον Ισραηλινό μεγιστάνα Αβραάμ Ουνγκάρ. Το πλοίο έπλεε από την Τουρκία προς την Ινδία με διεθνές πλήρωμα, χωρίς να επιβαίνουν Ισραηλινοί.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «πολύ σοβαρό σε παγκόσμιο επίπεδο», κάνοντας λόγο για «ιρανική τρομοκρατική ενέργεια», με επιπτώσεις για την διεθνή ναυσιπλοϊα.

Από την πλευρά του Ιράν, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, Ν. Καναάνι, διέψευσε την εμπλοκή της Τεχεράνης στο συμβάν.

Την ίδια στιγμή, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τα μουσουλμανικά κράτη «τουλάχιστον να διακόψουν τους πολιτικούς δεσμούς τους με το Ισραήλ για μία περιορισμένη χρονική περίοδο».

Ο δε Ιρανός ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν σχολίασε ότι οι «ομάδες αντίστασης» με τις οποίες σχετίζεται η Τεχεράνη «αναπροσαρμόζουν έξυπνα την άσκηση της πίεσης» προς το Ισραήλ και «έχουν ακόμη περαιτέρω δυνατότητες».

Νέες εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ

Χθες το απόγευμα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι περίπου 25 ρουκέτες και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύτηκαν από θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο προς διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων.

Αρκετές από τις ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλες κατέπεσαν σε ανοιχτούς χώρους.

Ωστόσο, τρία φορτωμένα με εκρηκτικά drone έπληξαν ένα φυλάκιο του ισραηλινού στρατού στα σύνορα, με σχετικά πλάνα να δείχνουν τις καταστροφές. Σύμφωνα με την ισραηλινή ενημέρωση δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έπληξε πυρήνα της Χεζμπολάχ που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση από το λιβανέζικο χωριό Marwahin, ενώ μαχητικά αεροσκάφη ελικόπτερα και άρματα μάχης έπληξαν άλλες τοποθεσίες της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ