Ελληνες μετανάστες και ομογενείς αξιοποίησαν τη δυνατότητα που είχαν, για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, να ψηφίσουν στις χώρες διαμονής τους, στέλνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα μέσα από τα σημαντικά ποσοστά στήριξης του ΚΚΕ. Οι Οργανώσεις του Κόμματος στο εξωτερικό πραγματοποίησαν ένα πλατύ άνοιγμα στους Ελληνες και στις Ελληνίδες που μετανάστευσαν για να δουλέψουν ή να σπουδάσουν, αναδεικνύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο για όσα ανάγκασαν νέους και μεγαλύτερους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, όπως και για όσα γεννούν τα προβλήματα στις χώρες όπου ζουν σήμερα.
Με την πλειοψηφία των Ελλήνων και Ελληνίδων να γνωρίζουν από την πείρα τους ότι δεν υπάρχουν καπιταλιστικοί παράδεισοι, να βιώνουν τις συνέπειες των αρνητικών για τα λαϊκά συμφέροντα συσχετισμών και να βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με οξυμένα ζητήματα, όπως αυτό της ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης.
Η πείρα αυτή συναντήθηκε με την πρόταση και τις θέσεις του ΚΚΕ, που σταθερά και έμπρακτα βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων του εξωτερικού και παρόν στους αγώνες των εργαζομένων και του λαού στις χώρες του εξωτερικού.
Από τις περσινές κινητοποιήσεις των αγροτών στην Καλαμάτα |
Η δουλειά των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα και όχι μόνο την προεκλογική περίοδο, η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην οργάνωση των εργατικών - λαϊκών αγώνων, αλλά και όπως αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, σε αρχαιρεσίες σε άλλα σωματεία, με την εμφανή άνοδο των ταξικών δυνάμεων, έφεραν αποτελέσματα. Αναγνωρίστηκαν από ευρύτερο εργατικό, λαϊκό κόσμο, αυξάνοντας τη δύναμη του Κόμματος συνολικά στον συγκεκριμένο δήμο και στην πόλη.
Αντίστοιχα, η δράση στην πρώτη γραμμή για την επίλυση προβλημάτων και άλλων λαϊκών στρωμάτων, όπως των βιοπαλαιστών αγροτών, των μικρών αυτοαπασχολούμενων, είχε αντανάκλαση και στις πρώτες κάλπες. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στον δήμο Δυτικής Μάνης το ΚΚΕ αναδείχθηκε τρίτο κόμμα συνολικά με ποσοστό μεγαλύτερο και από το πανελλαδικό του (11,22%).
«Η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή θα συμβάλει να δυναμώσουν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες και στον νομό μας. Αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τον λαό στη Μεσσηνία αλλά και πέρα απ' αυτή, για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Μπορεί να συμβάλει να δυναμώσει και σε άλλους νομούς η λαϊκή διεκδίκηση, ως η μόνη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην επόμενη από "χέρι" αντιλαϊκή κυβέρνηση, αλλά και στους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που μοιράζονται από κοινού με τη ΝΔ τους κοινούς στρατηγικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, των αντιλαϊκών μέτρων και προαπαιτούμενών του, της δράσης για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, εντός βεβαίως των ορίων των ΕΕ και ΝΑΤΟ», τόνισε ο Θοδωρής Μπολέτης, Γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας, προσθέτοντας: «Για τη διαμόρφωση του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος είχε συμβολή η ΚΝΕ. Οι μάχες που έδωσε εντός και εκτός σχολείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για σειρά από προβλήματα, η δράση που είχε επίσης με το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, ο ενθουσιασμός που μετέφερε, συνέβαλαν να ανοίξουν δρόμοι αγωνιστικής διεκδίκησης για τη νεολαία. Βοήθησαν να διευρυνθούν οι ορίζοντες και οι συνειδήσεις νέων ανθρώπων. Και γι' αυτόν τον λόγο έχει επίσης σημασία να βρεθούμε ακόμη πιο ψηλά στην επόμενη εκλογική μάχη».
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη |
Στην περιοχή είχαμε την επανεκλογή κομμουνιστή βουλευτή στον νομό Λάρισας, αλλά και την εκλογή βουλευτή σε Μαγνησία και Τρίκαλα, μετά από πολλά χρόνια.
Η άνοδος σε ποσοστά και ψήφους του ΚΚΕ και στη Θεσσαλία αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις εκτίμησης και εμπιστοσύνης που οικοδομήσανε οι κομμουνιστές, μέσα από την προσπάθεια οργάνωσης της πάλης για την ανακούφιση των εργαζομένων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων αυτών που οι ανάγκες τους δεν χωράνε στο σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης, που υπηρετούν όλα τα άλλα κόμματα.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό (8,6%) αλλά και η μεγαλύτερη αύξηση (+2,35%) σε σχέση με τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το αποτέλεσμα στον δήμο Λάρισας, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας του νομού. Πιο συγκεκριμένα, το Κόμμα αυξάνει τις δυνάμεις του κατά 2.466 ψήφους (+2,61%), συγκεντρώνοντας 6.588 ψήφους (8,42%). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ψήφοι και τα ποσοστά που καταγράφονται είναι ακόμα πιο αυξημένα στις εργατογειτονιές της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, και η μεγάλη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στις κινητοποιήσεις οργής για το έγκλημα των Τεμπών, το προηγούμενο διάστημα.
Αλλά και στην ύπαιθρο του νομού, όπου ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες, το Κόμμα καταγράφει σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστά, ιδιαίτερα εκεί όπου αναπτύχθηκαν αγώνες με την καθοριστική παρέμβαση και συμμετοχή των κομμουνιστών. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα στους δήμους Αγιάς, Τυρνάβου, όπου το Κόμμα παίρνει 12,93% και 10,33% αντίστοιχα. Ακόμα καλύτερα είναι τα ποσοστά σε αυτούς τους δήμους, σε κωμοπόλεις και χωριά που το Κόμμα έχει οργανωμένες δυνάμεις, όπου υπάρχουν και λειτουργούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι. Ενδεικτικά στην πόλη του Τυρνάβου το Κόμμα καταλαμβάνει την 3η θέση με ποσοστό 15,69%.
Αντίστοιχα αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από τον δήμο Ελασσόνας, όπου το Κόμμα παίρνει 1.791 ψήφους και 8,26%. Εντυπωσιακό είναι και το αποτέλεσμα στην ανταρτομάνα Τσαριτσάνη, όπου το Κόμμα βρίσκεται στη 2η θέση (πίσω από τη ΝΔ) και παίρνει 330 ψήφους (23,22%).
Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα που καταγράφονται και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας (Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία), γεγονός που αποτελεί επιστέγασμα των αγώνων που έχουν δώσει τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, στα χωριά, στους χώρους Υγείας και Εκπαίδευσης.
Ετσι, το ΚΚΕ λαμβάνει 3.857 ψήφους (9%) στην πόλη των Τρικάλων, 2.943 ψήφους (9,26%) στην πόλη της Καρδίτσας και 5.077 ψήφους (7,26%) στην πόλη του Βόλου.
Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το αποτέλεσμα και στον δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου, όπου στην κωμόπολη της Ζαγοράς το ΚΚΕ βρίσκεται στην 3η θέση (μόλις 1% πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ) καταλαμβάνοντας 17,49%, γεγονός που αποτυπώνει τη δράση των κομμουνιστών για τα προβλήματα των αγροτών και συνολικά την ποιότητα ζωής σε αυτό το ορεινό χωριό. Παρόμοιο είναι και το αποτέλεσμα στον δήμο Σκοπέλου, όπου το ΚΚΕ έχει 23,72% στο δημοτικό διαμέρισμα Σκοπέλου και 16,48% συνολικά στον δήμο.
Οι ψήφοι κάθε κόμματος προκύπτουν από την άθροιση των ψήφων στις εκλογικές περιφέρειες, που υπάγονται σε καθεμιά από τις 13 διοικητικές περιφέρειες. Για παράδειγμα, οι ψήφοι του ΚΚΕ στη διοικητική περιφέρεια της Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης είναι το άθροισμα των ψήφων που πήρε το Κόμμα στις εκλογικές περιφέρειες της Δράμας, της Καβάλας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και του Εβρου.
Η σύγκριση για όλα τα κόμματα γίνεται με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιούλη του 2019.
Διάφορα ποιοτικά ευρήματα για το πώς ψήφισαν επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες έβγαλαν τα exit polls. Ορισμένα από αυτά παρουσιάζονται πιο κάτω, πάντα με την επιφύλαξη της σχετικότητας που έχει μια τέτοια μέτρηση.
Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ψήφισαν κατά 29,1% ΣΥΡΙΖΑ, 27,8% ΝΔ, 12,1% ΠΑΣΟΚ, 10,1% ΚΚΕ, 6% Ελληνική Λύση, 4,4% ΜέΡΑ25.
Οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα ψήφισαν κατά 35,1% ΝΔ, 29,9% ΣΥΡΙΖΑ, 14% ΠΑΣΟΚ, 5,4% ΚΚΕ, 2,9% Ελληνική Λύση, 2,9% ΜέΡΑ25.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σε ποσοστό 52%, επέλεξαν τη ΝΔ, έναντι 18,7% που προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ, 8,5% το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, 6,2% το ΚΚΕ, 4,1% την Ελληνική Λύση και 3,5% το ΜέΡΑ25.
Η επαγγελματική κατηγορία Αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες ψήφισαν: ΝΔ 47,5%, ΣΥΡΙΖΑ 13%, ΠΑΣΟΚ 13,4%, ΚΚΕ 7,8%, Ελληνική Λύση 8,3% και ΝΙΚΗ 4,7%.
Από τους άνεργους 33,4% ΝΔ, 26,% ΣΥΡΙΖΑ, 9,3% ΠΑΣΟΚ, 6,5% ΚΚΕ, 8,1% Ελληνική Λύση, 3,7% ΜέΡΑ25.
Οι φοιτητές - σπουδαστές ψήφισαν κατά 29,5% ΝΔ, 31,7% ΣΥΡΙΖΑ, 11,1% ΠΑΣΟΚ, 7% ΚΚΕ, 5,4% Ελληνική Λύση, 5,8% ΜέΡΑ25.
Οι νέοι 17 - 24 ετών ψήφισαν: ΝΔ 31,5%, ΣΥΡΙΖΑ 28,8%, ΠΑΣΟΚ 10,5%, ΚΚΕ 6,4%, Ελληνική Λύση 5,9%, ΜέΡΑ25 5%, Πλεύση Ελευθερίας 6% και ΝΙΚΗ 3%.
Από τους συνταξιούχους, 46,4% ΝΔ, 25,1% ΣΥΡΙΖΑ, 13,6% ΠΑΣΟΚ, 5,9% ΚΚΕ, 3,6% Ελληνική Λύση.
Από όσους δήλωσαν ότι αποφάσισαν τη μέρα των εκλογών τι θα ψηφίσουν: Το 50,7% επέλεξε ΝΔ, το 17,5% ΣΥΡΙΖΑ, το 8,7% ΠΑΣΟΚ, το 4,5% Ελληνική Λύση, το 3% ΚΚΕ και το 3,6% ΜέΡΑ25.
Οι ψηφοφόροι ανά φύλο κατατάσσονται ως εξής: ΝΔ: 40,6% άνδρες και 38,3% γυναίκες. ΣΥΡΙΖΑ 23,3% άνδρες και 27,8% γυναίκες. ΠΑΣΟΚ: 11,8% άνδρες και 12,3% γυναίκες. ΚΚΕ: 7,3% άνδρες και 6,7% γυναίκες. Ελληνική Λύση: 5,8% άνδρες και 3,8% γυναίκες.
Οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι δήλωσαν ότι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 26,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε την τρίτη τους επιλογή με 15,9%.
Τέλος, σύμφωνα με τα δεδομένα του exit poll, η συσπείρωση της ΝΔ έφτασε το 81,7% και πήρε το 14,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ του 2019, το 11,5% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης, το 9,6% του ΜέΡΑ25 και 2,6% από το ΚΚΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συσπείρωση 60,1% χάνοντας προς τη Νέα Δημοκρατία 10,8%, Αλλο κόμμα 7,5%, ΠΑΣΟΚ 9,9%, ΚΚΕ 5%, ΜέΡΑ25 3,3%.
Το ΠΑΣΟΚ είχε συσπείρωση 76% και εισροές ψήφων 3,7% από τη ΝΔ, 9,9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3,5% από το ΚΚΕ, 2,9% από την Ελληνική Λύση, 6,3% από το ΜέΡΑ25 και 8,2% από άλλο κόμμα.
54.200 ψήφους παραπάνω παίρνει το ΚΚΕ στην Αττική - αύξηση 47,37% - «αγγίζοντας» το διψήφιο ποσοστό με 9,12%
INTIME NEWS |
Στο σύνολο της Αττικής το ΚΚΕ παίρνει 168.627 ψήφους, πλησιάζοντας το διψήφιο ποσοστό με 9,12%, από 114,427 και 6,67% στις εκλογές του 2019. Καταγράφει δηλαδή αύξηση 47,37%, με 54.200 ψήφους παραπάνω και άνοδο στο ποσοστό κατά 2,53% ποσοστιαίες μονάδες.
Στην Αττική των μεγάλων εργατικών αγώνων, των εμβληματικών στιγμών της προηγούμενης τετραετίας, το ΚΚΕ είναι στην τρίτη θέση, στις 7 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατανέμεται ο νομός και σε πολλές εργατικές - λαϊκές γειτονιές παίρνει διψήφια ποσοστά.
Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, με ενσωμάτωση 92%, το ΚΚΕ καταγράφει τα εξής:
Επίσης, το ΚΚΕ εκλέγει βουλευτές σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, ενώ στον Βόρειο, στον Νότιο και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών εκλέγει από 2 βουλευτές.
Ταυτόχρονα, επιδιώκει να συσπειρώσει το κομματικό δυναμικό μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση, στο οποίο προτάσσει σαν «μπαμπούλα» τον κίνδυνο της παντοδυναμίας Μητσοτάκη και την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό.
Ο Αλ. Τσίπρας με δηλώσεις του απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην «ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής» και κατηγόρησε τις «προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο» ότι «είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», όπως ξεδιάντροπα ισχυρίστηκε.
Παραπέρα ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στόχο στις νέες εκλογές να αποτραπεί «η προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού» αλλά και η «παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού», δηλαδή να μην του πάρει τη θέση στο αστικό πολιτικό σύστημα το ΠΑΣΟΚ, στόχο για χάρη του οποίου ανέσυρε απ' το «μπαούλο» την έννοια της «αριστεράς» και την ανάγκη να προστατευτεί «η πρωταγωνιστική παρουσία της στην πολιτική ζωή του τόπου (...) Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας»!
Σε μια πρώτη απάντηση στη φημολογία για το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος πρόσθεσε ότι «έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα». Τα σχετικά σενάρια πάντως ήρθαν για να μείνουν και αποτυπώνουν διεργασίες που φαίνεται να πυροδοτεί το εκλογικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, αν και μπροστά στις νέες εκλογές περνούν προς ώρας σε δεύτερη μοίρα.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος απ' το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαπιστώθηκε πως υπήρξε «μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές», πως «ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική» και πως «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη»!
Το Εκτελεστικό Γραφείο κάλεσε σε συστράτευση για τη νέα εκλογική μάχη, προκειμένου να μη γίνει η χάρη «σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».
Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο εκτός απροόπτου η Κεντρική Επιτροπή.
Συγκεκριμένα, αποτυπώνοντας τη στρατηγική συμπόρευση των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους και σ' αυτό το ζήτημα, τόνισε ότι «η διμερής σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας έχει ισχυρή υποστήριξη σε όλα τα πολιτικά κόμματα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα», ενώ «ενισχύθηκε με την πάροδο ετών συνεργασίας μεταξύ πολλαπλών διοικήσεων και κυβερνήσεων και στις δύο χώρες», αποτιμώντας προφανώς θετικότατα και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλωστε, μέσα από τις κολιγιές Τσίπρα με τον «διαβολικά καλό Τραμπ» κ.λπ. εγκαινίασαν τον λεγόμενο «Στρατηγικό Διάλογο» με την Ουάσιγκτον, έκλεισαν την ευρωατλαντικής κοπής Συμφωνία των Πρεσπών (φτιάχνοντας τώρα κλίμα και για «Πρέσπες του Αιγαίου»), ενώ ταυτόχρονα προετοιμάστηκαν οι «επικαιροποιήσεις» της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, τις οποίες βρήκε σχεδόν έτοιμες η ΝΔ, εξ ου και παίρνοντας τη σκυτάλη τις «έτρεξε» ταχύτατα, γεμίζοντας τη χώρα με αμερικανικές βάσεις και παραρτήματά τους.
Σε αυτό το συμφωνημένο διαπαραταξικά πλαίσιο, και ενόψει διευθετήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, όπως και της παραπέρα εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί δηλώνουν «ανυπόμονοι» να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν «τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, συνεργαζόμενοι με την κυβέρνηση που θα επιλεχθεί από τον ελληνικό λαό», όποια κι αν είναι αυτή, δεδομένου ότι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ δεν είπαν «κιχ» γι' αυτά τα ζητήματα στην προεκλογική περίοδο, ανταγωνιζόμενοι μάλιστα μεταξύ τους για το ποιος πάσχισε περισσότερο ώστε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίζει χθες την Ελλάδα «έναν απαραίτητο σύμμαχο και εταίρο στο ΝΑΤΟ». «Μαζί θα συνεχίσουμε να προάγουμε τους κοινούς μας στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενωμένοι με κοινές δημοκρατικές δεσμεύσεις», προεξοφλούν άλλωστε οι Αμερικανοί.
Ενδεικτικά, μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δ. Μάντζος ανέφερε ότι είναι «εθνική ανάγκη» «να έχουμε ξανά μια ισχυρή, αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική εναλλακτική, μια ισχυρή αντιπολίτευση στη ΝΔ». Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν υπήρξε αξιόπιστη αντιπολίτευση», «άρα η ανάγκη είναι να ενισχύσουμε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που είναι ο γνήσιος προοδευτικός ιδεολογικός αντίπαλος της ΝΔ».
Στο μεταξύ, μόνο σε αυτήν την 4ετία το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε στις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες κατά 68,88% με τη ΝΔ και κατά 65,08% με τον ΣΥΡΙΖΑ, στους οποίους δήθεν αντιπαρατίθεται.
Προηγουμένως την τελευταία 15ετία έφερε το πρώτο μνημόνιο και το ψήφισε με το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη, συμπληρώνοντάς το με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012 - 2015. Κατόπιν ψήφισε μαζί με ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. το δεύτερο μνημόνιο, συμπληρώνοντάς το με το Μεσοπρόθεσμο 2013 - 2016, ενώ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ και Ποτάμι ψήφισε και το τρίτο μνημόνιο.
Στο πλαίσιο εξάλλου της αναπαλαίωσης της βιτρίνας της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, ο Α. Σπυρόπουλος, γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος, είπε στον «ΑΝΤ1» ότι «χρειάζεται μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα εκφράσει τον προοδευτικό κόσμο με σύγχρονο λόγο, με νέα πρόσωπα».
Eurokinissi |
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή». Σε αυτό το πλαίσιο, επικοινώνησε αργότερα χθες το μεσημέρι με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή» και προτείνοντας την «επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25/6».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας επέστρεψε τη διερευνητική εντολή, «έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές εφόσον επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή μου ότι είναι αδύνατη η συγκρότηση κυβέρνησης». Επανέλαβε μάλιστα ότι επιδιώκει να γίνουν οι εκλογές «το συντομότερο δυνατόν, ενδεχομένως και στις 25/6».
Εβαλε δε στόχο «μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας», που θα «τρέξει» μια σειρά ζητήματα, όπως ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, «αξιολόγηση παντού» στο Δημόσιο, «αναδιατάξεις» παραπέρα εμπορευματοποίησης στο ΕΣΥ, ενίσχυση της «πράσινης - ψηφιακής» μετάβασης, ως πεδία διασφαλισμένης κερδοφορίας για το κεφάλαιο, πληρωμένης από τον λαό, αλλά και παραπέρα ιδιωτικοποίηση στον χώρο της Εκπαίδευσης.
Αλλωστε, καθώς η επόμενη Βουλή είναι Αναθεωρητική (η προηγούμενη αναθεώρηση περατώθηκε τον Νοέμβριο του 2019, άρα εντός της θητείας της επόμενης κυβέρνησης μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος), η ΝΔ, εκμεταλλευόμενη το μπόνους των εδρών που της δίνει η ενισχυμένη αναλογική (θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές), επιδιώκει την πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να επιταχύνει νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως το άρθρο 16.
Εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Α. Σκέρτσος, σε χθεσινές του συνεντεύξεις, ξορκίζοντας κάθε «κίνδυνο επανάπαυσης» στο στρατόπεδο της ΝΔ, επέμεινε ότι «χρειάζεται ισχυρή στήριξη σε αυτήν την κυβέρνηση, διότι οι μεγάλες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν μόνο από ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις».
Επέμεινε επίσης «να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, των τολμηρών αλλαγών. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστερήσεις». Μίλησε μάλιστα για στόχους «που πρέπει να επιτευχθούν και μέσα στο καλοκαίρι».
RIZOSPASTIS |
Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε όσους και όσες έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο Κόμμα μας.
Χαιρετίζουμε όσους συμπορεύτηκαν μαζί μας σε αυτήν την εκλογική μάχη. Αυτή η συμπόρευση στηρίζεται στους κοινούς αγώνες και τη δράση όλο το προηγούμενο διάστημα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στην πάλη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ με ποσοστό 7,23%, 425.000 ψήφους και 26 βουλευτές, άνοδος που έχει πανελλαδική γενική διάσταση, είναι το θετικό βήμα σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μέσα στον - κατά τα άλλα - σημερινό αρνητικό συσχετισμό. Οι νέες δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω από το Κόμμα μπορούν από σήμερα να τροφοδοτήσουν μια νέα δυναμική στον δρόμο της αντεπίθεσης, στον δρόμο της ταξικής μαζικής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας και της προσέλκυσης στο κίνημα πιο μαζικά των γυναικών και της νεολαίας.
Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ σε σημαντικά αστικά κέντρα, στις εργατικές γειτονιές, σε περιοχές που συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της βιομηχανικής και οικονομικής παραγωγής, η ανάδειξη σε τρίτο κόμμα στην Αττική, είναι ελπιδοφόρα μηνύματα. Είναι επίσης ενθαρρυντικά στοιχεία τα μεγάλα ποσοστά του ΚΚΕ σε μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αγρότες, φοιτητές, καθώς και σε νέες παραγωγικές ηλικίες.
RIZOSPASTIS |
Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2019-2023, ασκώντας με σταθερότητα αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μέσα στους αγώνες, αλλά και στη Βουλή, αναδεικνύοντας τις ταξικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Αυτό έγινε την περίοδο της πανδημίας, του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και με το έγκλημα στα Τέμπη αναδεικνύοντας την ευθύνη της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών που προώθησαν όλες μαζί οι κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ομίλων.
RIZOSPASTIS |
Το ΚΚΕ δικαιώθηκε πολιτικά για την πολιτική του στάση την περίοδο 2012-2015 απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι, παρ' όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, δεν συναίνεσε στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής.
Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019 αποκάλυψε τον χαρακτήρα της κυβερνητικής του πολιτικής ως πολιτική στήριξη των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την περίφημη «περήφανη διαπραγμάτευση», την εξαπάτηση του λαού με το κάλπικο δίλημμα στο δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015, την ψήφιση του 3ου μνημονίου μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την προώθηση νέου γύρου αντιλαϊκής επίθεσης. Ταυτόχρονα, παρ' όλες τις δυσκολίες, το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο κίνημα πρωτοστάτησαν να μείνει ζωντανή η φλόγα του αγώνα και της πάλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με εργαζόμενους και λαϊκές δυνάμεις που ακολούθησαν τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και άλλα αστικά κόμματα.
Η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ αφορά και την ιδεολογικο-πολιτική του παρέμβαση γύρω από στρατηγικά ζητήματα της ιστορίας, της οικονομίας και της σύγχρονης ιδεολογικο-πολιτικής διαπάλης, της υπεράσπισης του σοσιαλισμού, ως το σύγχρονο, το ρεαλιστικό και το αναγκαίο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό σύστημα, ως τη μοναδική διέξοδο για την εργατική τάξη και τον λαό της χώρας.
Αφορά, επίσης, τη δυνατότητα του Κόμματος να κάνει σωστές προβλέψεις για την πορεία των εξελίξεων, να διαφωτίζει και να προειδοποιεί τον λαό, τους εργαζόμενους για αυτές.
Ανεβασμένο κύρος στο Κόμμα δίνει και η ευρύτερη ιδεολογική παρέμβασή του σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, η παρέμβαση στη συζήτηση των σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων, η πλούσια δράση του στον τομέα του πολιτισμού, που έδωσε τη δυνατότητα συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων, που εκφράζεται άλλωστε και με την πολύ μαζική συμμετοχή στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ.
Γνωρίζουμε ότι ένα ευρύτερο κομμάτι εργαζομένων, λαϊκών δυνάμεων και νεολαίας, που συσπειρώνεται αυτήν τη στιγμή γύρω από το ΚΚΕ, δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας, δεν έχει πειστεί σταθερά για την πολιτική διέξοδο που προτείνουμε και για τον δρόμο που αυτή θα επιτευχθεί. Ωστόσο, θεωρούμε ότι σήμερα έχουμε περισσότερες δυνατότητες να πείσουμε. Εχουμε περισσότερες δυνατότητες το επόμενο διάστημα μέσα από την ιδεολογικο-πολιτική μας παρέμβαση και συζήτηση, αλλά και μέσα από την κοινή δράση με χιλιάδες λαού σε διάφορα μέτωπα πάλης, να καταχτηθεί μια πιο γερή συσπείρωση γύρω από το ΚΚΕ και την πολιτική του, τις θέσεις του, το επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμά του που αποτελεί εγγύηση για τη συνεπή μαχητική του στάση υπέρ των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων σε σύγκρουση με τους στόχους και τη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων.
RIZOSPASTIS |
Κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, αποτέλεσε σημαντικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ.
Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να δώσει και αυτή τη μάχη.
Ο στόχος για ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές είναι η απάντηση σε κάθε προσπάθεια εκβιασμού και λεηλασίας της λαϊκής ψήφου και των βουλευτικών εδρών.
Είναι σταθερή και επιτακτική η ανάγκη για μια ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ, αφού η αντιλαϊκή ατζέντα είναι δεδομένη.
Το δίλημμα πρέπει να είναι ένα: «`Η δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων». Πραγματική φιλολαϊκή αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι η σοσιαλδημοκρατία ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί.
Απέναντι σε μια αυτοδύναμη από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ η μόνη δύναμη που θα ορθωθεί είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, που οι θέσεις και η πολιτική του βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση κάθε αστικής πολιτικής, φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής.
Γιατί το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Βουλή, που θα βρεθεί απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ όταν οι άλλοι - ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - θα συναινούν, όπως έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια στις πιο σημαντικές και εμβληματικές επιλογές της κυβέρνησης τόσο με την ψήφο τους στη Βουλή όσο και με τις τρικλοποδιές στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις γνωρίζουν από την πείρα τους ότι δεν είναι απάντηση η αδιέξοδη αναζήτηση λύσης από τις διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι απάντηση στην προσπάθεια να εκβιαστεί η εργατική - λαϊκή συναίνεση, η υποταγή και ηττοπάθεια στη νέα αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη αντισυστημική επιλογή, αφού με τη δράση του ανοίγει τον δρόμο για την ανατροπή του συστήματος.
Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μοναδική απάντηση στην προσπάθεια αξιοποίησης ως εφεδρείας από το σύστημα διάφορων φασιστικών μορφωμάτων, την ίδια ώρα που, όπως αποδείχθηκε, άλλα κόμματα τους «χαϊδεύουν αυτιά» και τους «ξεπλένουν».
Οσοι μέχρι την τελευταία στιγμή ταλαντεύτηκαν, αλλά δεν έκαναν το βήμα να ενισχύσουν το ΚΚΕ, τώρα θα πρέπει να το τολμήσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Οσοι έκαναν το βήμα έχουν περισσότερους λόγους μπροστά στις νέες εκλογές να το επαναλάβουν, να το σταθεροποιήσουν, να απευθυνθούν και σε άλλους για την ενίσχυση του Κόμματος.
Οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν χρειάζονται μια αντιπολίτευση που θα λέει «θα λογαριαστούμε μετά», αλλά μια λαϊκή αντιπολίτευση που καθημερινά «θα λογαριάζεται» με τις αντιλαϊκές πολιτικές, θα συγκρούεται στη Βουλή και στους αγώνες.
Αυτά τα ζητήματα θα διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση σε βάρος των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων. Σε αυτά συγκλίνουν ήδη οι δυνάμεις της αστικής αντιπολίτευσης των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων.
Η ενίσχυση του ΚΚΕ δίνει ταυτόχρονα δύναμη και αισιοδοξία σε Κομμουνιστικά Κόμματα που παλεύουν για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στις χώρες τους, στους αγώνες των εργαζομένων που ξεσπούν στην προσπάθεια για ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Σήμερα ενισχύεται ένα ρεύμα, αν και ακόμα αδύναμο, αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου, που δεν ψάχνει νέους σωτήρες από την κυβερνητική εναλλαγή. Ενισχύεται η αναζήτηση λύσης στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, στη συλλογική δράση. Εκφράστηκε με κάποιο τρόπο στις μεγάλες κινητοποιήσεις για τα Τέμπη. Συγκινεί το σύνθημα: «Μόνο ο λαός σώζει τον λαό στο δρόμο της ανατροπής». Τα στοιχεία αυτά μας γεμίζουν αισιοδοξία και μεγάλες ευθύνες. Η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της ταξικής πάλης, στη μάχη για την αλλαγή του αρνητικού πολιτικού συσχετισμού. Αυτό είναι το περιεχόμενο της καθημερινής δράσης των κομμουνιστών-στριών, των μελών της ΚΝΕ, των φίλων, οπαδών, συμπορευόμενων με το Κόμμα: Η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, τα βήματα στην προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας, η συγκρότηση ενός μεγάλου ρωμαλέου εργατικού - λαϊκού κινήματος που δεν θα περιορίζεται μόνο στην απόκρουση της επίθεσης, αλλά θα ανοίγει τον δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, με ευρύτερη συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, το Πρόγραμμά του για την εργατική - λαϊκή εξουσία, για την σοσιαλιστική προοπτική.
Δεν σταματάμε ούτε λεπτό την πολιτική δραστηριότητα. Από σήμερα εντείνουμε, δυναμώνουμε τη δράση μας, την προσπάθειά μας ώστε να αυξήσουμε τη δύναμη του ΚΚΕ.
Ακόμα και όσοι ταλαντεύτηκαν και δεν ενίσχυσαν το ΚΚΕ και επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή άλλα κόμματα, τώρα μπορούν να δουν ότι μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μοναδική λύση, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.
Υπάρχουν, λοιπόν, σημαντικά περιθώρια για να αντιμετωπιστούν νέα ψευτοδιλήμματα και εκβιασμοί και κυρίως για να βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ.
Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα!
Μόνοι τους και όλοι μας! Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό, με ΚΚΕ ακόμα πιο δυνατό.
Η ΚΕ του ΚΚΕ
22/5/2023
Πριν καλά - καλά κλείσουν οι κάλπες, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, με άρθρο του για την «επόμενη μέρα», παρουσίασε τις «υποχρεώσεις» της νέας κυβέρνησης, όποια κι αν ήταν αυτή, με οποιονδήποτε συνδυασμό κι αν σχηματιζόταν. Με τις γνωστές επικλήσεις στα «διαρθρωτικά προβλήματα» της καπιταλιστικής οικονομίας και στο «έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», το άρθρο κάνει τέσσερις συστάσεις με «ιδιαίτερη σημασία», που απευθύνονταν προεκλογικά σε όλους τους πιθανούς «μνηστήρες» της νέας κυβέρνησης.
Πρώτος άξονας είναι η «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για «σινιάλο» γενικής επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, με βάση τα πάνω από 350 προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ανάμεσα στις γραμμές, όπως π.χ. για μέτρα αντιμετώπισης της «μικρής συμμετοχής γυναικών και νέων στην αγορά εργασίας» βρίσκεται νέα φουρνιά με αντεργατικά μέτρα για την ευελιξία. Οι «ολιγοπωλιακές συνθήκες σε συγκεκριμένες αγορές αγαθών και υπηρεσιών» δείχνουν στην παραπέρα «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση, ακόμα και στοιχειωδών αναγκών του λαού, όπως του νερού. Και αντίστοιχα οι «ελλείψεις» στη σύνδεση Ερευνας - Παιδείας κ.τ.λ. δεν αφορούν τις κοινωνικές ανάγκες, αλλά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για πανεπιστήμια κομμένα και ραμμένα στα δικά τους «θέλω».
Δεύτερος άξονας η «κατά το δυνατόν αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων του δημόσιου τομέα». Ο διοικητής της ΤτΕ ζητάει αυτό να συνδεθεί και με ειδικό «επενδυτικό ταμείο» για τη στήριξη της «πράσινης μετάβασης» και του ασφαλιστικού συστήματος. Πώς μεταφράζονται αυτά; Οι εργαζόμενοι θα ματώσουν με νέα φορολογικά βάρη και περικοπές, για να μεγαλώσει ο κουμπαράς που θα ξεκοκαλίσουν τα «πράσινα αρπακτικά» αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες.
Ομολογούν μάλιστα ότι οι τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν, στρώνοντας το έδαφος από τη μια για νέα χαράτσια σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους, αλλά και για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα όταν απαιτηθούν, στο όνομα της «βιωσιμότητας» των ταμείων. Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα κατά κόρον τα ασφαλιστικά ταμεία για εσωτερικό δανεισμό, εκθέτοντας τους ασφαλισμένους σε νέες επισφάλειες, που γρήγορα θα αποδειχτούν «λάκκος των λεόντων».
Στον τρίτο άξονα κατατάσσεται η «μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών», της «προώθησης της εξοικονόμησης Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης». Οι τομείς αυτοί δεν αφορούν βέβαια τις λαϊκές ανάγκες, αλλά τους επιχειρηματικούς ομίλους, και συνδέονται άμεσα με την ενεργότερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς. Γι' αυτό σημαίνουν για τους εργαζόμενους μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης, για τους επαγγελματίες ακόμη μεγαλύτερη «πρέσα» από την πολιτική προς όφελος των ομίλων, για τους αγρότες επιτάχυνση της πολιτικής που τους ξεκληρίζει, ενώ για όλο τον λαό σημαίνει μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και «πράσινα» χαράτσια.
Η «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων ...σε συνδυασμό με τη βέλτιστη αξιοποίηση, και συνεπώς τη μέγιστη δυνατή εισροή, των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που είναι ο τέταρτος άξονας, σημαίνουν «και τα σκυλιά δεμένα» για τους καπιταλιστές, με απαλλαγές, προνόμια κάθε είδους, αλλά και φαγοπότι χωρίς τέλος, με τα δανεικά του Ταμείου Ανάκαμψης και τον λογαριασμό στον λαό.
Ολα όσα αναφέρονται πιο πάνω, τα συναντάει κανείς ως τίτλους και κατευθύνσεις στα προγράμματα των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό είναι βέβαιο ότι, παρά τον προεκλογικό καβγά τους, θα βρεθούν ξανά «ομού και αντάμα» στην ψήφιση βασικών αντιλαϊκών προαπαιτούμενων για την κερδοφορία του κεφαλαίου, από τα εκατοντάδες που περιμένουν στην ουρά για να ψηφιστούν από την επόμενη Βουλή.
Από δω ακριβώς προκύπτει και το πραγματικό δίλημμα των νέων εκλογών: «`Η δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, το ΚΚΕ».
Πραγματική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να είναι η σοσιαλδημοκρατία, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε έχει αποδειχτεί. Η μόνη δύναμη που μπορεί να απαντήσει άμεσα, αλλά και από τη σκοπιά της προοπτικής στο αντιλαϊκό κυβερνητικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας, είναι ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ, που οι θέσεις και η πολιτική του βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση κάθε αστικής πολιτικής, φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής.