Τρίτη 23 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
ΣΥΡΙΖΑ
Για την εκλογική συντριβή φταίνε οι ... άλλοι

Με κραυγαλέα κακοποίηση της πραγματικότητας, αποπειράται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει την εκλογική συντριβή, ενοχοποιώντας και το ΚΚΕ επειδή αρνήθηκε να γίνει «σκαλοπάτι» για την αναρρίχησή του στον κυβερνητικό θώκο! Δεν φτάνει λοιπόν που ο ΣΥΡΙΖΑ με την αντιλαϊκή του πολιτική έφερε τη ΝΔ στην κυβέρνηση το 2019. Δεν φτάνει που το 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιλαϊκή του «αντιπολίτευση» που ήταν «αξιωματική συμπολίτευση», εδραίωσε τη ΝΔ. Τώρα ζητά και τα ρέστα από το ΚΚΕ, που αποκαλύπτει ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν την ίδια στρατηγική που είναι κόντρα στα συμφέροντα του λαού.

Ταυτόχρονα, επιδιώκει να συσπειρώσει το κομματικό δυναμικό μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση, στο οποίο προτάσσει σαν «μπαμπούλα» τον κίνδυνο της παντοδυναμίας Μητσοτάκη και την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Ο Αλ. Τσίπρας με δηλώσεις του απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην «ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής» και κατηγόρησε τις «προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθόλη την προεκλογική περίοδο» ότι «είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως «την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι», όπως ξεδιάντροπα ισχυρίστηκε.

Παραπέρα ο Αλ. Τσίπρας έθεσε στόχο στις νέες εκλογές να αποτραπεί «η προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού» αλλά και η «παλινόρθωση ενός βολικού συστημικού δικομματισμού», δηλαδή να μην του πάρει τη θέση στο αστικό πολιτικό σύστημα το ΠΑΣΟΚ, στόχο για χάρη του οποίου ανέσυρε απ' το «μπαούλο» την έννοια της «αριστεράς» και την ανάγκη να προστατευτεί «η πρωταγωνιστική παρουσία της στην πολιτική ζωή του τόπου (...) Ως ο βασικός κορμός των προοδευτικών δυνάμεων και εκφραστής των λαϊκών και κοινωνικών συμφερόντων. Για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας»!

Σε μια πρώτη απάντηση στη φημολογία για το μέλλον του στην ηγεσία του κόμματος πρόσθεσε ότι «έχω μάθει στις δύσκολες στιγμές να αναλαμβάνω την ευθύνη και να μην εγκαταλείπω τη μάχη. Είμαι εδώ. Δεν θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα». Τα σχετικά σενάρια πάντως ήρθαν για να μείνουν και αποτυπώνουν διεργασίες που φαίνεται να πυροδοτεί το εκλογικό αποτέλεσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία, αν και μπροστά στις νέες εκλογές περνούν προς ώρας σε δεύτερη μοίρα.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος απ' το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου διαπιστώθηκε πως υπήρξε «μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές», πως «ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική» και πως «τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη»!

Το Εκτελεστικό Γραφείο κάλεσε σε συστράτευση για τη νέα εκλογική μάχη, προκειμένου να μη γίνει η χάρη «σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό».

Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αύριο εκτός απροόπτου η Κεντρική Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ