Οπως ήταν φυσικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε κι αυτός στο επίκεντρο της επίσκεψης Σι - παρότι αυτό δεν καταγράφεται στην επίσημη Κοινή Δήλωση - με φόντο και το «ειρηνευτικό» σχέδιο που παρουσίασε πρόσφατα το Πεκίνο, προβλέποντας παύση των εχθροπραξιών και διαπραγματεύσεις, χωρίς αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει.
Κινεζικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ «διαφορετικών στρατοπέδων». Εστίασαν δε - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - στην ανάγκη για «υπεύθυνο διάλογο».
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κινεζικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι, προσθέτοντας ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει «με σεβασμό» τις «πρωτοβουλίες» της Κίνας.
Στα θέματα του πολέμου στην Ουκρανία εστίασαν και οι αντιδράσεις του ευρωατλαντικού μπλοκ για τη συνάντηση Πούτιν - Σι, παρότι βέβαια οι αντιδράσεις αυτές αφορούν τις συνολικότερες «ανησυχίες» για τη «στρατηγική σύμπραξη» Πεκίνου και Μόσχας.
Η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να σχολιάσει ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από οποιαδήποτε τακτική απόφαση της Ρωσίας, με την υποστήριξη της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, να παγώσει τη σύγκρουση με τους δικούς της όρους». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, είπε ότι οι ΗΠΑ αμφιβάλλουν για την προθυμία της Κίνας να διατηρηθούν «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και απέδωσε στο Πεκίνο «μια τακτική στασιμότητας», αλλά και ότι «επιδιώκει να διευκολύνει ένα άδικο αποτέλεσμα».
Την Πέμπτη, ο Μπλίνκεν επανήλθε αναφέροντας ότι αν επιτραπεί στη Ρωσία να επιτεθεί ατιμώρητα στον γείτονά της, αυτό «θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» και θα οδηγήσει σε έναν «κόσμο συγκρούσεων».
«Δείχνοντας» την Κίνα, πρόσθεσε ότι «το διακύβευμα στην Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την Ουκρανία (...) Νομίζω ότι έχει βαθύ αντίκτυπο στην Ασία, για παράδειγμα», ενώ έσπευσε να επισημάνει: «Νομίζω ότι αν η Κίνα το βλέπει αυτό - και το βλέπει πολύ προσεκτικά - θα αντλήσει διδάγματα για το πώς η διεθνής κοινότητα συσπειρώνεται, ή όχι, για να αντισταθεί σε αυτήν την επιθετικότητα».
Ο δε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν «παρακολουθεί πολύ, πολύ προσεκτικά» τη σχέση Ρωσίας - Κίνας, ενώ επανέλαβε ότι «μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός τώρα θα επικύρωνε μόνο την κατοχή της Ρωσίας και θα έδινε στον Πούτιν περισσότερο χρόνο για να εξοπλιστεί, να προετοιμαστεί και να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις σε χρόνο και τόπο της επιλογής του». Επέκρινε δε τον Κινέζο Πρόεδρο ότι «παπαγαλίζει τη ρωσική προπαγάνδα (για την Ουκρανία) και πως αυτός είναι κατά κάποιον τρόπο ένας πόλεμος της Δύσης εναντίον της Ρωσίας»...
Αντίστοιχα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι η επίσκεψη Σι στη Μόσχα ήταν «χαμένη ευκαιρία» για το Πεκίνο, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν ανταποκρίθηκε στην ευθύνη και τον ρόλο της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ. Κατέληξε δε για το «ειρηνευτικό» σχέδιο της Κίνας, ότι τελικά «κατατέθηκε δυστυχώς μόνο ένα έγγραφο θέσεων, στο οποίο δεν κατονομάζονται ο επιτιθέμενος και το θύμα (...) δεν μπορεί να συνεισφέρει πραγματικά στην ειρήνη».
Η ενίσχυση της «αμυντικής», ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στη Μόσχα
Sputnik |
Με φόντο την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και μόλις λίγα 24ωρα μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του Ρώσου ομολόγου του, ο Σι Τζινπίνγκ υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ότι Κίνα και Ρωσία «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία» και ότι «είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει πως πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας».
Αντίστοιχα, ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι «έχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν «Κοινή Δήλωση για την εμβάθυνση της περιεκτικής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Συντονισμού για τη Νέα Εποχή».
Στο επίκεντρο της Δήλωσης τίθεται μεταξύ άλλων η αντιπαράθεση με τη στρατιωτική κινητικότητα του ευρωατλαντικού μπλοκ και των συμμάχων του στην Ευρώπη και στον Ινδο-Ειρηνικό.
Ετσι, καταγράφονται «σοβαρές ανησυχίες» των δύο πλευρών για «τις συνέπειες και τους κινδύνους που θα έχουν στην περιφερειακή στρατηγική σταθερότητα η τριμερής εταιρική σχέση στην ασφάλεια AUKUS και τα προγράμματα που αφορούν συνεργασία για πυρηνοκίνητα υποβρύχια ανάμεσα σε ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία».
Στο πλαίσιο της όξυνσης των στρατιωτικών και άλλων σχεδιασμών σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό (όπου μάλιστα Ρωσία και Κίνα έχουν αυξήσει και τα κοινά τους γυμνάσια τα τελευταία χρόνια) και λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της AUKUS και την ανακοίνωση του σχεδιασμού για τον εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια, Κίνα και Ρωσία «καλούν με έμφαση τα μέλη της AUKUS να εκπληρώσουν αυστηρά τις υποχρεώσεις τους για τη μη εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής και μέσων παράδοσής τους και να διαφυλάξουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιφέρεια».
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η «έκκληση» των δύο πλευρών προς το ΝΑΤΟ «να τηρήσει τις δεσμεύσεις του ως περιφερειακού και αμυντικού οργανισμού» και «να σεβαστεί την κυριαρχία, ασφάλεια και τα συμφέροντα αλλά και την ποικιλία των πολιτισμών, της ιστορίας και της κουλτούρας άλλων χωρών και να αντιμετωπίσει την ειρηνική τους ανάπτυξη με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο».
Επιπλέον, «εκφράζουν τη σοβαρή τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών του ΝΑΤΟ με χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού και την υπονόμευση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».
Απέναντι στην προσπάθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους να ενισχύσουν τα στρατιωτικά και πολιτικά «πατήματά» τους στον Ινδο-Ειρηνικό (π.χ. με τις επαφές με κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως οι Φιλιππίνες, όπου η Ουάσιγκτον αναζητά και «διευκολύνσεις» για τα στρατεύματά της στην περιοχή), «οι δύο πλευρές αντιτίθενται στη σύνδεση ως κλειστή και αποκλειστική δομή ομάδων στην περιοχή και στην αντιπαράθεση στρατοπέδων και πολιτικών ομάδων».
Οι Πρόεδροι Κίνας και Ρωσίας εστίασαν και σε άλλα μέτωπα, όπου οι εξελίξεις «τρέχουν» τον τελευταίο καιρό:
-- Στην Ταϊβάν, όπου η στοχευμένη συνεχής «αναβάθμιση» των επαφών της Ουάσιγκτον με την Ταϊπέι ρίχνει νέο «λάδι στη φωτιά» των εντάσεων με το Πεκίνο. «Η ρωσική πλευρά επαναβεβαιώνει την αφοσίωσή της στην αρχή της "μίας Κίνας", αναγνωρίζει την Ταϊβάν ως αναφαίρετο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και εναντιώνεται σε κάθε μορφή της "ταϊβανέζικης ανεξαρτησίας", στηρίζει σθεναρά τα μέτρα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
-- Στην Κορεατική Χερσόνησο, γύρω από την οποία υψώνονται πάλι οι τόνοι, μετά και τις νέες, ευρείας κλίμακας ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας, αλλά και τις διαρκείς βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές «εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στη Χερσόνησο και καλούν την αμερικανική πλευρά να ανταποκριθεί στις έννομες και λογικές ανησυχίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας με πρακτικές δράσεις και να διαμορφώσει συνθήκες για την επανάληψη του διαλόγου».
Ως προς τη συνεργασία των δύο πλευρών σε ζητήματα ασφάλειας, ξεχωρίζει επίσης η αναφορά στη Δήλωση για συντονισμένη αντιμετώπιση διαφόρων εξελίξεων στο εσωτερικό χωρών που αποδίδονται σε παρέμβαση ξένων παραγόντων («έγχρωμες επαναστάσεις»).
Η Δήλωση αναφέρει ότι Κίνα και Ρωσία θα ενισχύσουν «τη συνεργασία στην επιβολή του νόμου, όπως στην παρεμπόδιση της "έγχρωμης επανάστασης"», αλλά και ειδικά στην αντιμετώπιση οργανώσεων όπως το «Ισλαμικό Κίνημα στο ανατολικό Τουρκιστάν», το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα και το εμπόριο ναρκωτικών.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα και με τη Δήλωση, «οι δύο πλευρές θα οικοδομήσουν στενότερη εταιρική σχέση στην ενεργειακή συνεργασία, θα στηρίξουν εταιρείες των δύο πλευρών στην προώθηση προγραμμάτων ενεργειακής συνεργασίας, όπως στο πετρέλαιο και το αέριο, στον άνθρακα, στην ηλεκτρική και την πυρηνική ενέργεια».
Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας να επιταχύνουν εξελίξεις και ανακατατάξεις, η Ρωσία επιχειρεί στροφή στις εξαγωγές υδρογονανθράκων στις ανερχόμενες αγορές του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ η Κίνα επιδιώκει να αντλήσει περισσότερα οφέλη από την ανάδειξή της ως βασικού αγοραστή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ολα αυτά σε μία περίοδο που συνολικά στην Κεντρική και Νότια Ασία «τρέχουν» σχέδια και παζάρια για την αξιοποίηση παλιών και νέων ενεργειακών διαδρόμων, δυναμώνοντας τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Σε ένα τέτοιο φόντο, η Δήλωση αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα εστιάσουν και στην «από κοινού διαφύλαξη της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας, περιλαμβανομένης της ασφάλειας διασυνοριακών υποδομών, και στη σταθερότητα της βιομηχανίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων ενεργειακών προϊόντων».
Χαρακτηριστικό είναι και το «Πρωτόκολλο για την Ενίσχυση της Συνεργασίας στη Θεμελιώδη Επιστημονική Ερευνα», που υπέγραψαν το ρωσικό υπουργείο Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης, το κινεζικό υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Κοινό Ινστιτούτο για την Πυρηνική Ερευνα και η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών. Ακόμα, ο κρατικός όμιλος ατομικής ενέργειας Rosatom και η Κινεζική Αρχή Ατομικής Ενέργειας υπέγραψαν πρόγραμμα μακροπρόθεσμης συνεργασίας για την ανάπτυξη αντιδραστήρων νετρονίου και κλειστών κυκλωμάτων ανάπτυξης πυρηνικών καυσίμων.
Οι δύο πλευρές εξάλλου συζήτησαν ειδικά και για τον αγωγό φυσικού αερίου «Power of Siberia» 2, που θα αυξήσει κι άλλο τις ροές ρωσικού αερίου προς την Κίνα. Υπολογίζεται ότι θα παραδίδει ετησίως 50 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω Μογγολίας.
Τέλος, οι δύο πλευρές υπέγραψαν και Κοινή Δήλωση ειδικά για το «Σχέδιο Ανάπτυξης των προτεραιοτήτων στην Οικονομική Συνεργασία Κίνας - Ρωσίας έως το 2030». Εκεί μεταξύ άλλων ιεραρχούν τη νέα αύξηση της «κλίμακας εμπορικών τους συναλλαγών», τη βελτίωση των «εμπορικών δομών», αλλά και την ανάπτυξη του «ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων καινοτόμων τρόπων συνεργασίας».
Αναφέρθηκε επίσης ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να δημιουργήσουν ένα κοινό σώμα εργασίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής, μιας ναυτιλιακής οδού που εκτείνεται στις βόρειες ακτές της Ρωσίας, κατά μήκος των θαλασσών του Αρκτικού Ωκεανού.
Ο Ρώσος ηγέτης, με φόντο το μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές, που μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία αποχώρησαν από τη Ρωσία ή διέκοψαν συνεργασίες με ρωσικά κεφάλαια.
Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να προωθήσουν την ποιότητα και τον όγκο της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας τους, ξεχωρίζοντας τους τομείς της Ενέργειας, των πρώτων υλών και των ηλεκτρονικών, ενώ δεν παρέλειψε να προσκαλέσει τον Πούτιν στην Κίνα «όταν θα μπορέσει φέτος».
Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, λέει η Μόσχα
Copyright 2023 The Associated |
Η Βρετανία στέλνει στο Κίεβο, μαζί με τα άρματα «Challenger 2» (φωτ.), και πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου |
Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι πλευρές ξεκαθαρίζουν πως η σύγκρουση στην Ουκρανία θα έχει μεγάλη διάρκεια, ακόμα και «μετά τον τερματισμό των εχθροπραξιών», που κι αυτός δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον. Η παράταση του πολέμου, και μάλιστα με όλο και πιο επιθετικά όπλα, αυξάνει την πιθανότητα για «επεισόδια» σε διάφορες περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης, της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας. Μόνο μέσα στον Μάρτη έχουν γίνει γνωστές τρεις «συναντήσεις» και αναχαιτίσεις ρωσικών και αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών...
Η κλιμάκωση καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα. Σε πολιτικό επίπεδο με το ένταλμα σύλληψης του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, που το εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ). Σε στρατιωτικό επίπεδο με τα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο που θα στείλει η Βρετανία στο Κίεβο και με τις έμμεσες απειλές της Μόσχας για πυρηνική απάντηση, αλλά και με τα μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικού τύπου που θα στείλουν στην ουκρανική αεροπορία Πολωνία και Σλοβακία. Επιπλέον, η ΕΕ αναμένεται να αποφασίσει για την παροχή 1 εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Η συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων στο «καθεστώς του Κιέβου», ιδίως οι δηλώσεις του Λονδίνου για την προμήθεια βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου στον ουκρανικό στρατό, «αποτελούν απόδειξη ότι οι προθέσεις της Δύσης είναι επιθετικές και ότι η ειρήνη στην Ουκρανία απουσιάζει από την ατζέντα», σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ «είναι έτοιμοι να θυσιάσουν μια ολόκληρη χώρα, ολόκληρους λαούς, εκατομμύρια ζωές».
Αντίστοιχα και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επεσήμανε ότι ο Πούτιν δεν σκοπεύει άμεσα να επαναφέρει την «ειρήνη στην Ουκρανία», επομένως η Δύση πρέπει να προετοιμαστεί να παρέχει θανατηφόρα όπλα στο Κίεβο για μακρόχρονο διάστημα.
Την περασμένη βδομάδα η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι μαζί με τα άρματα μάχης «Challenger 2» θα παράσχει στην Ουκρανία και πυρομαχικά, μεταξύ τους και «σφαίρες διάτρητης θωράκισης που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των σύγχρονων αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων».
Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, στη συνέχεια, αφού παραδέχτηκε ότι ο βρετανικός στρατός χρησιμοποιεί βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο εδώ και δεκαετίες και ότι τέτοια βλήματα θα σταλούν στο Κίεβο, επιχείρησε να «αθωώσει» τη χρήση τους και να υποβαθμίσει τις δραματικές και χρόνιες επιπτώσεις τους.
Επεσήμανε ότι «οι βρετανικές Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν απεμπλουτισμένο ουράνιο στα διατρητικά βλήματά τους εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα βασικό συστατικό και δεν έχει καμία σχέση με πυρηνικά όπλα ή πυρηνικές δυνατότητες», υπογραμμίζοντας πως «η Ρωσία το γνωρίζει αυτό, αλλά προσπαθεί σκοπίμως να παραπληροφορήσει».
Ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας πρόσθεσε προκλητικά ότι ...«ανεξάρτητη έρευνα» είχε αξιολογήσει πως οποιαδήποτε επίπτωση στην προσωπική υγεία και στο περιβάλλον από τη χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν «πιθανό να είναι χαμηλή».
Την εξέλιξη αυτή αξιοποιεί η Μόσχα, για να εντείνει τις απειλές που εξαπολύει.
«Φαίνεται ότι η Δύση όντως σκοπεύει να πολεμήσει τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό», σχολίασε ο Πούτιν, μετά τις συνομιλίες στη Μόσχα με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ. «Αν συμβεί αυτό, η Ρωσία θα απαντήσει ανάλογα, δεδομένου του ότι η συλλογική Δύση αρχίζει να χρησιμοποιεί όπλα που περιλαμβάνουν πυρηνικό στοιχείο», πρόσθεσε.
Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σ. Ριαμπκόφ, ξεκαθαρίζοντας ότι η Μόσχα δεν θα επανέλθει στη Συνθήκη New START, για τα πυρηνικά και στρατηγικά όπλα, όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν την εχθρική τους στάση. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η Μόσχα βρίσκεται σε μια «ντε φάκτο» ανοιχτή σύγκρουση με την Ουάσιγκτον στην Ουκρανία.
Με ανοιχτή σύγκρουση απείλησε και ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, σε περίπτωση που κάποια χώρα επιχειρήσει να εφαρμόσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ κατά του Ρώσου Προέδρου.
Νωρίτερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, κάλεσε όσα κράτη είναι μέλη του ΔΠΔ (οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν είναι) να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή να συλλάβουν τον Πούτιν αν βρεθεί στο έδαφός τους.
Οποιαδήποτε απόπειρα να συλληφθεί ο Πούτιν από ξένη χώρα θα ισοδυναμούσε με «κήρυξη πολέμου» κατά της Ρωσίας, προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ.
«Ας το φανταστούμε (...) Ο αρχηγός κράτους μιας πυρηνικής δύναμης μεταβαίνει, για παράδειγμα, στη Γερμανία και συλλαμβάνεται. Τι είναι αυτό; Μια κήρυξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας», δήλωσε. Τότε «όλες οι δυνατότητές μας, πυραυλικές και άλλες, θα πέσουν πάνω στην Μπούντεσταγκ, στο γραφείο του καγκελάριου και ούτω καθεξής», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, το ΔΠΔ και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για τη λειτουργία γραφείου του Δικαστηρίου στη χώρα. Την Τετάρτη το νομοθετικό όργανο του ΔΠΔ κατήγγειλε «απειλές» προερχόμενες από τη Ρωσία κατά μελών του Δικαστηρίου.
Λίγες μέρες μετά τη συντριβή αμερικανικού drone στη Μαύρη Θάλασσα κατόπιν αναχαίτισής του από ρωσικά μαχητικά, ένα ακόμα περιστατικό με αμερικανικά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, αυτήν τη φορά στη Βαλτική, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μια άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας «κρέμεται από μια κλωστή».
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα έστειλε ένα μαχητικό Su-35 στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, αφού δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B52H των ΗΠΑ πέταξαν προς την κατεύθυνση των ρωσικών συνόρων.
Γενικότερα η στρατιωτική κινητικότητα στη Βαλτική έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Να σημειωθεί δε ότι ένα βομβαρδιστικό B-52 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τον Κόλπο της Φινλανδίας το περασμένο Σάββατο, κοντά στο νησί Gogland, που ανήκει στη Ρωσία, δηλαδή σε απόσταση από την οποία θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει με πυρηνικό όπλο την Αγία Πετρούπολη, μετέδωσαν φινλανδικά ΜΜΕ.
Οπως επισημαίνει ο Mika Aaltola, διευθυντής του Φινλανδικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, «ο Φινλανδικός Κόλπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά στενά της Ευρώπης, όπου και η Ρωσία έχει αυξήσει τις δραστηριότητές της».
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο κίνδυνος για «ακούσια περιστατικά» κλιμάκωσης μεγαλώνει από την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, ακόμα κι αν σε αυτήν τη φάση δεν πρόκειται για σύγχρονα, δυτικού τύπου μαχητικά που ζητάει το Κίεβο.
Η Σλοβακία παρέδωσε τα πρώτα 4 σοβιετικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 στην Ουκρανία, ενώ τα υπόλοιπα 9 αεροσκάφη θα παραδοθούν τις επόμενες βδομάδες. Και η Πολωνία έχει ανακοινώσει παράδοση MiG-29 στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της ΕΕ, κατά τη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, οριστικοποίησαν νέο στρατιωτικό πακέτο με εκτιμώμενο κόστος 2 δισ. ευρώ για την από κοινού αγορά πυρομαχικών πυροβολικού, το οποίο θα επιτρέψει να παραδοθούν τουλάχιστον 1 εκατ. οβίδες 155 χιλιοστών στο Κίεβο μέσα στους επόμενους 12 μήνες και να αναπληρωθούν τα στρατηγικά αποθέματα χωρών της ΕΕ.
Ενα δισ. ευρώ θα δαπανηθεί για να αναπληρωθούν τα αποθέματα πυρομαχικών των κρατών - μελών, άλλο ένα δισ. θα δαπανηθεί στην από κοινού αγορά οβίδων για το ουκρανικό πυροβολικό, ενώ η τρίτη πτυχή του σχεδίου της ΕΕ έχει στόχο να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής των πολεμικών βιομηχανιών που παράγουν πυρομαχικά πυροβολικού, προκειμένου «να αναπληρωθούν τα αποθέματα των χωρών - μελών και να συνεχιστεί ο εφοδιασμός των ουκρανικών δυνάμεων».
Η Ουκρανία, η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η Ενέργεια, το Μεταναστευτικό και η οικονομία είναι τα θέματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Στην αρχή της συνάντησης ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθύνθηκε στους Ευρωπαίους ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης και παρουσίασε ως παράγοντες που θα μπορούσαν να παρατείνουν τον πόλεμο τις καθυστερήσεις στην απόφαση για παράδοση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και σύγχρονων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών, τις αδυναμίες και τη χαλάρωση των δυτικών κυρώσεων.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη δέσμευσή του «να διατηρήσει και να αυξήσει τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων». Επίσης αναφέρεται ότι θα «λάβει υπόψη» τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ, κατά του Πούτιν, και της επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράνομη απέλαση και μεταφορά ανήλικων Ουκρανών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.
Η δε Πολωνία σκοπεύει να ζητήσει επιπλέον 240 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για την αναχρηματοδότηση στρατιωτικών αγορών για την Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε αποδυνάμωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και κάλεσε το G7 να αυστηροποιήσει το ανώτατο όριο για το πετρέλαιο, ώστε να περικόψει κι άλλο τα έσοδα της Ρωσίας. Η ίδια ανέφερε ότι η Ρωσία μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί 18 λιμάνια για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της σε τρίτες χώρες, και ότι μόνο 12 περίπου ρωσικές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων. Η Μόσχα ζητάει πλήρη άρση όλων των περιορισμών για τις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων προκειμένου να ανανεώσει τη συμφωνία για τα σιτηρά, ενώ επισημαίνει ότι κι άλλες κυρώσεις (π.χ. στην ασφάλιση των πλοίων) εμποδίζουν αυτές τις εξαγωγές.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Μολδαβίας, Ν. Ποπέσκου, δήλωσε ότι το Κισινάου σχεδιάζει στο εγγύς μέλλον να ενταχθεί στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε ορισμένους Ρώσους πολίτες, ενώ η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα.
Τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος υπογράμμισε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία εφεδρική γραμμή ηλεκτροδότησης του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Ζαπορίζια υπέστη ζημιά την 1η Μάρτη και έκτοτε παραμένει αποσυνδεδεμένη.
Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης ηλεκτροδοτείται από μόλις μία εξωτερική γραμμή 750 kV. Οταν και αυτή αποσυνδέεται, μπορεί να βασιστεί μόνο στην «έσχατη γραμμή άμυνας», δηλαδή σε γεννήτριες ντίζελ, για να ψύχονται οι αντιδραστήρες του και άλλες κρίσιμες λειτουργίες των συστημάτων του.