Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΟΥΛΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Υπαγορευμένο από τους επιχειρηματικούς ομίλους που τώρα προβάλλουν και νέες αξιώσεις
 • Αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις εργοδοτικών ενώσεων στην ακρόαση φορέων
 • «Απορρίπτεται!» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι

Eurokinissi

Τα εύσημά τους απέδωσαν χτες στην κυβέρνηση οι εργοδοτικοί φορείς που συμμετείχαν στη διαδικασία της ακρόασης φορέων κατά τη συζήτηση του αντεργατικού νομοσχεδίου. ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.ά. ανέδειξαν ότι πρόκειται για νομοσχέδιο προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο της στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, επειδή «όσο τρώνε τόσο τους ανοίγει η όρεξη», όπως ήταν αναμενόμενο, πρόβαλαν επιπρόσθετες αξιώσεις για ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Από την άλλη, δεν υπήρξε φορέας από την πλευρά των εργαζομένων που να μην ανέδειξε τον άκρως αντιδραστικό και αντεργατικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου απαιτώντας την απόσυρσή του.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να μη μεταφερθεί η καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου από τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση φρόντισε στην «ακρόαση φορέων» να πρωταγωνιστεί η φωνή της εργοδοσίας, δηλαδή της ισχνής μειοψηφίας που στηρίζει αυτό το έκτρωμα.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τη συζήτηση για ένα νομοσχέδιο που διαλύει θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να την ανοίξει εκπρόσωπος του ΣΕΒ, που προφανώς λιβάνισε αυτές τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

ΣΕΒ: Θετικές οι ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο

Τα όσα ανέφερε η εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Κ. Δασκαλάκη, ήταν ταυτόσημα με τα όσα εξωφρενικά λέει όλο αυτό το διάστημα ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, για να αποκρύψει το εφιαλτικό τοπίο που προετοιμάζει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο, δείχνοντας ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή. Ετσι, χαρακτήρισε «θετικά στοιχεία» τις ανατροπές στον σταθερό ημερήσιο χρόνο και την παραπάνω απλήρωτη δουλειά στους εργαζόμενους ως «διατάξεις εκσυγχρονισμού του ατομικού και συλλογικού Εργατικού Δικαίου, όπως η εκλογίκευση του ετήσιου ορίου των νόμιμων υπερωριών σε όλες τις επιχειρήσεις». Επίσης, τη διευκόλυνση των εργοδοτών να απολύουν και να μην είναι υποχρεωμένοι να επαναπροσλάβουν τον εργαζόμενο ακόμα και αν δικαιωθεί δικαστικά τη χαρακτήρισαν «απαλλαγή του εργαζομένου ως προς την υποχρέωση παροχής εργασίας μετά την προμήνυση καταγγελίας»..., τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα ...«ενίσχυση της νομιμοποιητικής βάσης για απεργιακές κινητοποιήσεις» και την απεργοσπασία ...«προστασία του δικαιώματος στην εργασία από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τις προκηρύσσουν».

Από εκεί και πέρα, ο ΣΕΒ, «φωτογραφίζοντας» τα «επόμενα βήματα», επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «αξιοποιεί τα ευέλικτα και σύγχρονα σχήματα απασχόλησης, κατά τρόπο μερικό και σε κάποιες περιπτώσεις αντίθετο προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, αλλά και τις πρακτικές άλλων αναπτυγμένων χωρών», κάνοντας καθαρό ότι τα όσα νομοθετεί τώρα η κυβέρνηση δεν φτάνουν. Σημειώνεται άλλωστε ότι τα «ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα» περιλαμβάνουν κι άλλα βάρβαρα μέτρα, όπως η διάκριση «ενεργού και ανενεργού χρόνου». Παρατήρησε ακόμα ότι «η εφαρμογή της τηλεργασίας απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς δεν αναγνωρίζεται ρητά στις επιχειρήσεις το δικαίωμα της εφαρμογής συστήματος τηλεργασίας, βάσει των επιχειρησιακών και οργανωτικών αλλαγών τους», με όρους προφανώς «ευελιξίας», κ.ο.κ.

Αντίστοιχα ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Ηλ. Κικίλιας, συνεχάρη την κυβέρνηση για το θετικό της νομοσχέδιο, ζήτησε κίνητρα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, όπως την πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων από ασφαλιστικές εισφορές.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Παναγ. Παπαρίδου, παρατήρησε όσον αφορά την τηλεργασία ότι «το δικαίωμα αποσύνδεσης ρυθμίζεται με τρόπο υπερβολικά αυστηρό και ανελαστικό αγνοώντας τις επιχειρηματικές ανάγκες, που μπορεί να απαιτούν κατ' εξαίρεση επικοινωνία με τον εργαζόμενο εκτός ωραρίου για σπουδαίο και επείγοντα λόγο», ενώ θεώρησε «αυτονόητο ότι οι διατάξεις για την υπερεργασία και τις υπερωρίες και την διευθέτηση χρόνου αφορούν και τους τηλεργαζόμενους, αλλά αυτό δεν αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο», κάτι που ζήτησε να τακτοποιηθεί.

Απορρίπτεται!

Από την πλευρά των εργαζομένων οι φορείς τους έκαναν καθαρό ότι το νομοσχέδιο είναι «για τα σκουπίδια» και ότι η οργανωμένη πάλη τους θα το αφήσει στα χαρτιά.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, Γιάννης Τασιούλας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «δεν διορθώνεται, δεν θεραπεύεται, έχει την καθολική αποδοκιμασία και απορρίπτεται από το σύνολο των εργαζομένων και θα έχουν όλοι ευκαιρία αυτό να το δουν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις».

Απορρίπτεται γιατί «θα αξιοποιηθεί από την εργοδοσία για να απογειώσει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν και απλήρωτες υπερωρίες και περισσότερες υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την απειλή της απόλυσης, και τις Κυριακές και το ρεπό τους. Η εργοδοσία δεν έχει ευαισθησία και πάντα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά και από το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο».

Αναδεικνύοντας τους επικίνδυνους δρόμους, όπως είπε, που ανοίγει το νομοσχέδιο και σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην απεργία σημείωσε ότι με τα όσα προβλέπονται «η συνδικαλιστική οργάνωση που προκηρύσσει απεργία, καθίσταται υπεύθυνη μαζί με όλο το ΔΣ, για πράξεις τρίτων. Εισάγονται, βέβαια, μέσα στη νομοθετική ρύθμιση έννοιες, όπως η ψυχολογική βία ή η άσκηση ψυχολογικής βίας, που εμπεριέχει πολλά πράγματα. Είναι βέβαιο ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί που θα στήνουν διάφορα σκηνικά και προβοκάτσιες. Δηλαδή, για να το πω πιο απλά, θα υπάρχουν δήθεν αγανακτισμένοι που θα είναι βαλμένοι της εργοδοσίας και θα επικαλούνται ακόμα και μια απλή εξύβριση για άσκηση ψυχολογικής βίας και στη συνέχεια, οι ίδιοι, η ίδια η εργοδοσία, θα εγείρει οικονομικές απαιτήσεις για αποζημίωση από το συνδικάτο, από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και θα επιδιώκει να ακυρωθεί η απεργία ή θα γίνονται και πιο χοντρά σκηνικά και προβοκάτσιες με δράση διαφόρων μηχανισμών τη μέρα της απεργίας, φέρνοντας το σωματείο στη θέση του κατηγορούμενου και την απεργία να ενοχοποιείται».

Οι ρυθμίσεις αυτές, επισήμανε, προστίθενται σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που ήδη βγάζει το 99% των απεργιών παράνομες, ενώ ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που «η ψήφιση του απεργοκτόνου νόμου της ήταν η αφετηρία και ξεδιπλώνεται μέχρι σήμερα μια επίθεση απέναντι στο δικαίωμα της απεργίας».

Το νομοσχέδιο εντείνει την εκμετάλλευση

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο Φάρμακο, Γιώτα Ταβουλάρη, σημείωσε ότι αν υπάρξει κάποιος να επικαλεστεί κάτι θετικό «ουσιαστικά λειτουργεί σαν προκάλυμμα για τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του», για να προσθέσει: «Για ποιο ρεπό και άδειες μιλάμε; Πότε θα λαμβάνονται και τι θα αναπληρώνουν; Την κόπωση και την εξάντληση του εργαζόμενου, όταν θα δουλεύει για ένα εξάμηνο 13 και πλέον ώρες καθημερινά;». Ακόμα και σήμερα, ανέφερε, στον κλάδο οφείλονται άδειες και ρεπό που δίνεται μάχη για να δοθούν. Με τις νέες ρυθμίσεις τι θα γίνει;

Για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η Γ. Ταβουλάρη επισήμανε ότι η διανομή των φαρμάκων τη συγκεκριμένη μέρα δεν θα αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στα φάρμακα, όπως διατείνονται κάποιοι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, αλλά θα επιτείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Οι ελλείψεις στα φάρμακα δεν οφείλονται στην κυριακάτικη αργία, αλλά στο σχεδιασμό των βιομηχανιών που καθορίζουν τη διανομή των φαρμάκων ανάλογα με τα κέρδη τους.

«Το νομοσχέδιο έχει θετικά στοιχεία μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς τους λύνει τα χέρια στον ανταγωνισμό και ενισχύει τους όρους για τη μέγιστη εκμετάλλευση των εργαζομένων», σημείωσε και έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, που ζητά τη διευθέτηση του χρόνου όχι μόνο στο 5ήμερο αλλά στις 7 μέρες της βδομάδας, απαιτήσεις που ενισχύονται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Οι εργαζόμενοι, κατέληξε, σήμερα παλεύουν για 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο και κατάργηση όλου του νομοθετικού αντεργατικού πλαισίου που ισχύει έως τώρα.

Τις αντιδραστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανέδειξαν εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΑ, κ.ά., ενώ χαρακτηριστικές ήταν οι τοποθετήσεις δικηγορικών συλλόγων σχετικά με τις διατάξεις της εξ αποστάσεως συνέλευσης και ψηφοφορίας στα σωματεία. Για παράδειγμα, ο Κ. Ρίζος, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, παραδέχτηκε ότι «είναι διαφορετικό το γεγονός να αναμετράται κανείς με τη συνείδησή του στο παραβάν και άλλο να ψηφίζει χωρίς να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ποιος τον βλέπει και ποιος του το επιβάλλει από ένα smartphone».

Οσο για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, μετά τη συνδιαμόρφωση που έκανε με την κυβέρνηση στο νομοσχέδιο, χτες ψέλλισε μερικές αντιρρήσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είπε κουβέντα για τις ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και στην απεργία.

Το πραγματικά σύγχρονο και τ' απολειφάδια του αντικομμουνισμού

Η κυβέρνηση, δείχνοντας ποιος πραγματικά είναι ο αντίπαλός της, ανέθεσε χτες εκ νέου στον εισηγητή της, Κ. Μαραβέγια, να επιδοθεί σε πρωτόγονο αντικομμουνισμό αναμασώντας ξανά όλη τη χρυσαυγίτικη φρασεολογία περί «πολιτικού απολιθώματος που δεν έχει καμία σχέση με τη σύγχρονη κοινωνία» και άλλα παρόμοια, αναφερόμενος στο ΚΚΕ. Ωστόσο πήρε πληρωμένη απάντηση: «Του είπαμε και χτες να μην προσφεύγει στον αντικομμουνισμό. Αυτά τα έλεγε και η Χρυσή Αυγή αλλά ο λαός έστειλε τους χρυσαυγίτες εκεί που έπρεπε», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης πρόσθεσε: «Εσείς της ΝΔ ξέρετε καλά ότι εμείς είμαστε ο αντίπαλος. Με τους άλλους μαζί είσαστε, με διαφορές. Με τους άλλους έχετε καβγά ποιος θα έχει την κυβέρνηση, αλλά με εμάς έχετε καβγά για το ποιος θα έχει την εξουσία. Εμείς λέμε ότι την εξουσία πρέπει να την έχουν οι παραγωγοί του πλούτου, εσείς λέτε ότι πρέπει να την έχουν αυτοί που κλέβουν τον πλούτο και είναι καθαρό αυτό». Και συνέχισε: «Απολίθωμα είστε εσείς και το σύστημά σας» που «λέτε και δεν ντρέπεστε ότι πρέπει να δουλεύει ο εργαζόμενος 18 ώρες», με υπερωρίες που θα είναι και απλήρωτες, «για να πάρει 4 μέρες ρεπό, εκ των οποίων τις 2 θα είναι off τελείως. Θα γυρνάει στο σπίτι του πτώμα, ποια παιδιά θα δει;». «Εμείς είμαστε το μέλλον, το ΚΚΕ είναι με την πρόοδο, με το 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο» και «λέει ότι με την απίστευτη εξέλιξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγικότητας της εργασίας οι εργαζόμενοι σήμερα πρέπει να δουλεύουν λιγότερο, να πληρώνονται περισσότερο και να έχουν μεγαλύτερο κοινωνικό χρόνο».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Δεν είναι «εκσυγχρονισμός» η 10ωρη δουλειά και οι ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα

«Φέρνετε τους εργαζόμενους στο 1900», επεσήμαναν οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Το άγριο σφυροκόπημα των βουλευτών του ΚΚΕ δέχτηκε και χτες, κατά τη συζήτηση επί των άρθρων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το αντεργατικό τερατούργημα.

Μεταφέροντας και χτες το αίτημα «να αποσυρθεί, γιατί είναι για τα σκουπίδια», έκαναν «φύλλο και φτερό» κάθε επιχείρημα που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να πείσει ότι το έκτρωμα αυτό είναι «για το καλό των εργαζομένων», αναδεικνύοντας ότι φέρει ατόφια τη σφραγίδα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης θυμήθηκε και χτες τον «φοιτητή» που η κυβερνητική πολιτική τον αναγκάζει να βγαίνει στο μεροκάματο, λέγοντας ότι θα μπορεί να ...εξοικονομήσει χρόνο για τις εξετάσεις του αν δουλεύει 10 ώρες τη μέρα χωρίς πρόσθετη πληρωμή, επομένως «θέλει τη διευθέτηση για να το πετύχει», όπως είπε. Την τιμητική της είχε από τον Κ. Χατζηδάκη και «η νοικοκυρά που θέλει να βλέπει τα παιδιά της».

Ενώ, επιτιθέμενος στη συνδικαλιστική δράση, μίλησε για «σωματεία - σφραγίδες» και υπερασπίστηκε την απεργοσπασία που νομιμοποιεί με τις διατάξεις του το νομοσχέδιο. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι τίποτα από τα μέτρα που περνάει η κυβέρνηση «δεν είναι δική μας πατέντα», υπενθυμίζοντας από πότε έχουν ψηφιστεί οι σχετικές Οδηγίες και τι ισχύει «στην πλειονότητα των κρατών - μελών της ΕΕ». Εφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «Ισπανία, με τους Ποδέμος στη κυβέρνηση» και την «Πορτογαλία, όπου κυβερνάει η αριστερά»...

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, χτες όχι μόνο θέλησε να βγάλει λάδι την ΕΕ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά επιδίωξε να δείξει ότι το κόμμα της είναι πολύ πιο ικανό να διαχειριστεί «τις δουλειές» και την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, από τη σκοπιά της εξουδετέρωσης των λαϊκών αντιδράσεων. Ετσι, στη διάρκεια της συζήτησης στις Επιτροπές με τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, απηύθυνε ερώτημα στον ΣΕΒ, στους ...ειδικούς δηλαδή της εκμετάλλευσης, αν μπορεί να γίνει «βιώσιμη ανάπτυξη και ανάκαμψη» με φθηνή και ελαστική εργασία.

«Θα φάτε τα μούτρα σας!»

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει νόμο τις αξιώσεις των επιχειρηματιών, των μονοπωλίων. Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι «αυτό το νομοσχέδιο τους γυρίζει πίσω, καταργεί εμβληματικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την προστασία από τις απολύσεις, το δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα τους, να αγωνίζονται για βελτίωση των όρων αμοιβής και εργασίας, γι' αυτό και κατεβαίνουν στον δρόμο. Απεργούν, γιατί θεωρούν ότι η κυβέρνηση θέλει πράγματι να βάλει το κίνημα στον "γύψο" και να σταματήσει αυτόν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στην εργοδοσία, η οποία θέλει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση που σήμερα η κυβέρνηση έρχεται με το νομικό πλαίσιο να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Οσο για το τι είναι «σύγχρονο» και τι «αναχρονιστικό», ανέφερε ότι σύγχρονο δεν είναι η ατομική σύμβαση εργασίας, προσθέτοντας ότι είναι «κουραφέξαλα ότι θα είναι εθελοντική και σε συμφωνία με τον εργοδότη. Ποιου το δίκαιο θα περάσει, του εργαζόμενου ή του εργοδότη;».

«Σύγχρονο» δεν είναι η κατάργηση του 8ωρου, συνέχισε, ενώ έδωσε απάντηση στα προσχήματα του υπουργού, που επικαλείται το αρ. 55, το οποίο τάχα κατοχυρώνει το 8ωρο. «Ομως είναι γραμμένο και το 10ωρο, παρακάτω» στο νομοσχέδιο, ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης. Και ρώτησε: «Πείτε μου, ποιο θα μείνει στα χαρτιά; Και ποιο θα υλοποιηθεί στην πράξη; Θα μείνει το οκτάωρο που θέλει ο εργαζόμενος ή το 10ωρο που θέλει ο εργοδότης;». Θα μείνει η δουλειά «ήλιο με ήλιο;»...

«Σύγχρονο» δεν είναι η αύξηση των υπερωριών και απλήρωτων. «Μα θέλει κάποιος να δουλέψει παραπάνω, να βελτιώσει τον μισθό του, λέει ο υπουργός», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, για να απαντήσει σχετικά με τους πενιχρούς μισθούς: «Καταργήσατε τη ΣΣΕ και μέσα σε μία νύχτα πήγε 32% κάτω ο μισθός του εργαζόμενου, 650 ευρώ μεικτά σήμερα. Πέστε μου, κύριε υπουργέ, εσείς, με 650 ευρώ μεικτά μπορείτε να ζήσετε; Για πόσες μέρες;». «Αυτό που λέτε στον εργαζόμενο είναι "σκάσε και δούλευε" αν θέλεις να καλύψεις βασικές ανάγκες. Αυτό βγαίνει μέσα από το νομοσχέδιο».

«Σύγχρονο», τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, δεν είναι η «διευθέτηση» της εργασίας, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα στο όνομα «της μητέρας και του φοιτητή πέρασε η μερική απασχόληση, πέρασε η εκ περιτροπής εργασία. 16 μορφές απασχόλησης έχει ο κλάδος του Τουρισμού».

«Σύγχρονο», πρόσθεσε, δεν είναι η επέκταση της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, μετά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από την κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές όχι μόνο δεν άνοιξαν θέσεις εργασίας αλλά απολύθηκε κόσμος.

«Σύγχρονο» δεν είναι οι ανατροπές στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ακόμα και σε αυτό της απεργίας. Ενώ, απαντώντας στην επίκληση των «σωματείων - σφραγίδων», θύμισε τα καμώματα των κυβερνητικών συνδικαλιστών στο συνέδριο της ΓΣΕΕ: «99 σελίδες εξώδικο έγινε από σωματεία για τη νοθεία και την ατιμία στο εργατικό κίνημα από δυνάμεις σας και τις πετάξατε στα σκουπίδια. Και έρχεστε σήμερα να μιλήσετε για αδιαφάνεια και να δείχνετε τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ;».

«Στο μάτι έχετε βάλει τη νέα γενιά. Τη θέλετε χωρίς δικαιώματα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς δικαίωμα οργάνωσης και διεκδίκησης. Αυτό θέλετε. Αυτό όμως δεν θα περάσει», επεσήμανε ακόμη.

Αλλαγές που θέλουν οι μεγαλοεργοδότες

«Θα φάτε τα μούτρα σας και θα τα φάτε πολύ άσχημα, το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους», τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Σημείωσε πως η απάντηση στο ερώτημα ποιος θέλει τις προωθούμενες αλλαγές, «οι εργαζόμενοι ή οι μεγαλοεργοδότες», δείχνει τι είναι το νομοσχέδιο. Τις αλλαγές τις θέλει και τις απαιτεί ο ΣΕΒ και τις έχει υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια η ΕΕ. Το νομοσχέδιο υπηρετεί τα συμφέροντα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των επιχειρηματικών ομίλων, που για να αυξήσουν τα κέρδη τους μεγαλώνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο δίνει ένα συντριπτικό, πολλαπλό και στρατηγικό χτύπημα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στο δικαίωμα της απεργίας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εμφανίζει το ΚΚΕ ως «αναχρονιστικό», όταν η ίδια φέρνει τους εργαζόμενους στο 1900, τονίζοντας ότι προοδευτικό σήμερα είναι αυτό που προτείνει το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να πληρώνονται περισσότερο, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνικής.

Ο Θ. Παφίλης σχολίασε ακόμα την κριτική που ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο. Και υπογράμμισε ότι «αθωώνουν το σύστημα, αφού δεν λένε ότι είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου, αθωώνουν την ΕΕ που είναι δολοφόνος των εργατικών δικαιωμάτων και εμφανίζουν το όλο θέμα σαν ζήτημα διαχείρισης, δηλαδή να αλλάξει η κυβέρνηση και να ξανακάνουν τα ίδια όπως και με τα μνημόνια!».

WEB RADIO ΠΑΜΕ
Σε απεργιακή «συχνότητα» το ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ

Στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, το web radio του ΠΑΜΕ θα μεταδώσει μία έκτακτη απεργιακή εκπομπή. Από τις 7 μέχρι τις 8.30 το πρωί θα μεταφέρει το κλίμα από τις απεργιακές φρουρές και την εικόνα από τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργιακή μάχη, μέσα από τηλεφωνικές συνδέσεις με εκπροσώπους σωματείων σε χώρους δουλειάς, εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία.

Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Οι προσυγκεντρώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μαζικών φορέων για τη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια έχουν οριστεί για τις 9.30 π.μ., ως εξής:

-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, μαζικοί φορείς των δήμων της Αθήνας.

-- Πλατεία Κοραή: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ.

Πούλμαν για τα Προπύλαια

Πούλμαν για τη συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια θα αναχωρήσουν από Καλλιθέα (8.30 π.μ., πλατεία Δαβάκη), Νέα Ιωνία (8.15 π.μ., ΟΤΕ), Μεταμόρφωση (8.15 π.μ., Αγιος Κωνσταντίνος), Νέα Φιλαδέλφεια (8.15 π.μ., δημαρχείο), Νέο Ηράκλειο (8.30 π.μ., Τρία Αστέρια), Πεύκη (8.30 π.μ., 13η στάση), Ολυμπιακό Χωριό (8.15 π.μ., Κακλαμανάκη 21), Ανω Πατήσια (8.45 π.μ., τέρμα τρόλεϊ), πλατεία Κολιάτσου 9 π.μ., Μενίδι (8.30 π.μ., πλατεία Καράβου), Κόκκινο Μύλο (8.45 π.μ., τριγωνική πλατεία), Πετρούπολη (8.15 π.μ., πλατεία Ηρώ), Ιλιον (8.30 π.μ., ΟΤΕ Ιδομενέως), Καματερό (8.15 π.μ, στάση Μανάρα), Αγίους Αναργύρους (8.30 π.μ., παλιό δημαρχείο), Ελληνικό (8 π.μ., Πλ. Σουρμένων), Αργυρούπολη (8.15 π.μ., δημαρχείο), Αλιμο (8.30 π.μ., Ησιόδου και Δωδεκανήσου - 8.40 π.μ., Λεωφ. Καλαμακίου - Σκλαβενίτη), Παλαιό Φάληρο (8.50 π.μ., πλατεία Ντάβαρη - τράπεζα Πειραιώς), Νέα Σμύρνη (8.30 π.μ., Polis Park), Γλυφάδα (8.30 π.μ., Αγ. Τρύφωνα), Μπραχάμι (8.30 π.μ., πλατεία Ηρώων - ΙΚΑ), Περιστέρι [8.45 π.μ. στα σημεία: Πλατεία Δημαρχείου, ΚΕΠ Ν. Ζωής (Πελοπίδα και Βύρωνος) και πλατεία Δέγλερη], Χαϊδάρι (8.30 π.μ., Παλατάκι), Αγία Βαρβάρα (8.30 π.μ., ΕΛΤΑ) και Αιγάλεω (8.45 π.μ., πλατεία Εσταυρωμένου, και την ίδια ώρα από το Μετρό «Αγία Μαρίνα»).

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη έχουν οριστεί για τις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

-- Εργατικό Κέντρο: Σωματεία εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, συνταξιουχικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Α' Πειραιά.

-- Ηλεκτρικός Σταθμός: Συνταξιουχικά Σωματεία και μαζικοί φορείς των δήμων της Β' Πειραιά.

Διεθνής αλληλεγγύη στην πανελλαδική απεργία

Τη στήριξή τους στον αγώνα που δίνουν η εργατική τάξη και τα συνδικάτα της στην Ελλάδα με τη σημερινή απεργία, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, μεταφέρουν στο ΠΑΜΕ συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, μηνύματα έχουν φτάσει από:

 • Περιφερειακό Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ
 • Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ)
 • Ιταλία: Συνδικαλιστική οργάνωση USB
 • Γαλλία: Εργατικό Κέντρο 13-Μπους ντε Ρον (Μασσαλίας)
 • Γαλλία (Παρίσι): Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν
 • Ινδία: Συνομοσπονδία CITU
 • Τρινιντάντ: Συνδικάτο Εργαζομένων στα Πετρέλαια
 • Νιγηρία: Ομοσπονδία NLC
 • Σρι Λάνκα: Ομοσπονδία ICEU

Επίσης, μηνύματα αλληλεγγύης έχουν φτάσει στο ΠΑΜΕ από συνδικαλιστές, συνδικαλιστικές οργανώσεις και συλλόγους του εξωτερικού: Από τις ΗΠΑ Labor Today, τη ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ, AICCTU και AIRTWF Ινδίας, LAB Χώρα των Βάσκων, Ισπανία, SGB Ιταλίας.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην απεργιακή συγκέντρωση

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, σήμερα Πέμπτη και ώρα 10 π.μ. στα Προπύλαια.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Πλημμυρίζουμε τους δρόμους! Κανένας για δουλειά σήμερα!

Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Μαζική εξόρμηση στη «Βιοχάλκο»
Μαζική εξόρμηση στη «Βιοχάλκο»
Με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα απαιτούν σήμερα την απόσυρση του αντεργατικού εκτρωματικού νομοσχεδίου με τις «ανατροπές του αιώνα».

«Το αντεργατικό νομοσχέδιο να πεταχτεί στα σκουπίδια!», διαδηλώνουν σήμερα στις συγκεντρώσεις, που οργανώνονται από τη μια άκρη της χώρας μέχρι την άλλη, χιλιάδες απεργοί από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. «Κανείς στη δουλειά! Ολοι στην απεργία», δυναμώνουν το κάλεσμα Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων όλες τις προηγούμενες μέρες, με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες, δίνουν σήμερα τη σκυτάλη στις απεργιακές φρουρές και στις δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Κανείς στη δουλειά σήμερα! Ολοι στην απεργία και τις συγκεντρώσεις

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι της «διευθέτησης», της «ευελιξίας», του χτυπήματος των Συλλογικών Συμβάσεων, οι νόμοι που μετατρέπουν την Ασφάλιση σε τζόγο, οι απεργοκτόνες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και οι διατάξεις χτυπήματος των διαδηλώσεων της σημερινής κυβέρνησης, τα αντεργατικά μέτρα που πέρασαν με αφορμή την πανδημία.

Γιγαντοπανό στα Χανιά
Γιγαντοπανό στα Χανιά
Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Εχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

«Χειρόφρενο» σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ

Απόφαση συμμετοχής στην 24ωρη απεργία έχουν πάρει και τα σωματεία των αστικών συγκοινωνιών στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ετσι, σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ. Ομόφωνη απόφαση για απεργία έχει πάρει επίσης η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ).

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., καθώς οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν επίσης οι σιδηροδρομικοί.

«Παρών» από ΜΑΣ, ΟΓΕ, ΕΕΔΥΕ

Τις αντεργατικές ανατροπές που στοχεύουν με μεγαλύτερη ένταση τη νέα γενιά των εργαζομένων καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ΤΕΑΠΗ, Δασκάλων, Νοσηλευτικής, Τουρκικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, ΝΦΕΕΜΠ, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ και ΣΟ ΑΣΠΑΙΤΕ του ΠΑΔΑ.

Μήνυμα αγώνα και από τους φοιτητικούς συλλόγους
Μήνυμα αγώνα και από τους φοιτητικούς συλλόγους
Τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν αποφασίσει και Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι σε μια σειρά από περιοχές. Στις απεργιακές συγκεντρώσεις καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες της βιοπάλης. Σε μαζική συμμετοχή καλεί και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Με το απεργιακό κάλεσμα σε δεκάδες χώρους δουλειάς

Μαζική εξόρμηση στις πύλες των εγκαταστάσεων του ομίλου «Βιοχάλκο» στα Οινόφυτα πραγματοποίησε αντιπροσωπεία συνδικάτων από τη Βοιωτία και την Εύβοια, χτες, μεταφέροντας στους εργαζόμενους το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού.

Σε έναν από τους μεγαλύτερους εργασιακούς χώρους στον κλάδο του Μετάλλου στη χώρα μας, όπου η εργοδοσία με πρόσχημα την πανδημία εφαρμόζει ήδη τη 12ωρη εργασία, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας, που μοιράστηκε στους εργαζόμενους, γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στις εργασιακές συνθήκες που εφαρμόζει η εργοδοσία της «Βιοχάλκο» με πέντε μέρες 12ωρη εργασία και 5 μέρες ρεπό. «Το "5-5" που εφάρμοσε ο όμιλος της "Βιοχάλκο" σε μια σειρά από εργοστάσια και τμήματα είναι παγίδα, δεν πρέπει κανείς να θεωρεί πως με πέντε ρεπό αναπληρώνει τη δύναμη που ξόδεψε σε πέντε μέρες 12ωρο, αφού η αναπλήρωση πρέπει να γίνεται μέσα στη μέρα, δεν μπορεί να "μετατίθεται" για μετά. Προοπτικά θα υπάρξουν σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία μας, επιβάρυνση των οργανισμών μας και επαγγελματικές ασθένειες, αφού δεν θα προλαβαίνουμε να ξεκουραζόμαστε επαρκώς», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λαμίας βρέθηκε έξω από το εργοστάσιο της «Atlas Tapes» στην Αταλάντη Λοκρίδας, όπου τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας σημειώθηκε ένα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, με έναν 48χρονο εργαζόμενο να χάνει τη ζωή του εν ώρα εργασίας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχθούν τον εργασιακό μεσαίωνα που διαμορφώνει το νέο νομοσχέδιο, αλλά και να αντισταθούν απέναντι στις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στον εργασιακό τους χώρο.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή προετοιμάζεται η απεργία στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζί με τους εργαζόμενους παίρνουν τη θέση τους αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Συνέλευση της Ενωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων. «Οι μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι γνωρίζουνε καλά τι σημαίνει για τη ζωή και την ψυχική και σωματική υγεία η δουλειά χωρίς ωράριο, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς συλλογική διαπραγμάτευση. Απαιτείται εδώ και τώρα κατοχύρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων! (...) Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε φρένο στους σχεδιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας που μας θέλουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, με τσακισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», σημειώνει.

Το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού ταξιδεύει από χώρο σε χώρο και στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη. Στην Καβάλα, το Σωματείο Οικοδόμων «όργωσε» όλες αυτές τις μέρες με εξορμήσεις όλα τα γιαπιά της περιοχής. Στη Δράμα, μαζική σύσκεψη πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου με τους διοικητικούς υπαλλήλους, μπροστά στην απεργία. Νέες δυνάμεις πήραν απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στην Κομοτηνή, όπως ο Σύλλογος Εργαζομένων στις ΔΟΥ νομού Ροδόπης.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίστηκαν μέχρι και την τελευταία στιγμή οι παρεμβάσεις των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Χτες, κλιμάκια συνδικαλιστών επισκέφτηκαν το εργοστάσιο εμφιάλωσης της εταιρείας «Ζαγόρι» στην Κρανούλα, όπου η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας είναι καθεστώς εδώ και χρόνια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Κλιμάκια του Συνδικάτου Οικοδόμων «όργωσαν» τα γιαπιά της περιοχής, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από μια σειρά βιομηχανιών, όπως στη μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» και στα «Πλαστικά Θράκης», που κλιμάκια του Εργατικού Κέντρου επισκέφτηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Αντίστοιχα στην Αρτα εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου επισκέφτηκαν το συσκευαστήριο ελιάς «Intecom» και αλυσίδες σούπερ μάρκετ της πόλης στηρίζοντας μέχρι την τελευταία στιγμή το απεργιακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, με τους εργάτες του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρτας να κλείνουν το εργοστάσιο μετά από Γενική Συνέλευση του σωματείου τους.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις σήμερα

Απεργιακές συγκεντρώσεις για σήμερα έχουν ανακοινωθεί στις εξής πόλεις:

Αθήνα, 10 π.μ., Προπύλαια.

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς, 10 π.μ., Λιμάνι (πλατεία Καραϊσκάκη).

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά από το δημαρχείο.

Αλιβέρι, 10 π.μ., Αγαλμα Λιγνιτωρύχου.

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Αμαλιάδα, 9 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Αμφιλοχία, 10.30 π.μ., λιμάνι.

Αμφισσα, 11 π.μ., πλατεία Λαού.

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου.

Αρτα, 10 π.μ., πλατεία Κιλκίς.

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου.

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Γιαννιτσά, 11 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ.

Γρεβενά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων.

Ζάκυνθος, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία.

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πλατεία Δημαρχείου.

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Αγίου Κηρύκου.

Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καβάλα, 10.30 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη.

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη.

Κάλυμνος, 10.30 π.μ., Πνευματικό Κέντρο.

Καρδίτσα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καρπενήσι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία.

Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας.

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία Αργοστολίου.

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης.

Κοζάνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια.

Κορωπί, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Λέρος, 10.30 π.μ., προαύλιο Νοσοκομείου.

Λευκάδα, 11 π.μ., στον Αγιο Μηνά.

Λήμνος, 11 π.μ., πλατεία παλιού Δημαρχείου.

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Μαντούδι, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Μυτιλήνη, 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς.

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία Παλιού Δημαρχείου.

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., Κεφαλόβρυσο.

Ξάνθη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Πάρος, 11 π.μ., πλατεία Μαντώ.

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., Ηρώον.

Πρέβεζα, 10.30 π.μ., παλιό ΚΤΕΛ.

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο.

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο.

Ρόδος, 10.30 π.μ., πλατεία Κύπρου.

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Φηρών.

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Σιάτιστα, 10.30 π.μ., στο Κέντρο Υγείας.

Σπάρτη, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Λακωνίας.

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού.

Φλώρινα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Χαλκίδα, 10 π.μ., πλατεία Αγοράς.

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου.

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Δεν θα περάσουν οι εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών!
 • Παράνομη κρίθηκε χτες, κατ' απαίτηση κυβέρνησης - εργοδοσίας, η απεργία
 • «Θα μας βρείτε στους καταπέλτες», απαντούν οι ναυτεργάτες, που δίνουν ραντεβού από τα ξημερώματα στο λιμάνι

Με μια δικαστική απόφαση - πρόκληση όχι μόνο για τους ναυτεργάτες αλλά για ολόκληρη την εργατική τάξη, το Πρωτοδικείο Πειραιά έβγαλε παράνομη τη σημερινή απεργία στα βαπόρια, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών. Πρόκειται για απροκάλυπτα αυταρχική απόφαση που δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα, αφού πρόκειται για μια απεργία που έχει προκηρυχθεί εδώ και δέκα μέρες, και μάλιστα από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μπορούσαν να πάρουν απεργιακή απόφαση, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη, τα ναυτεργατικά σωματεία και μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Μετά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν η ΠΕΜΕΝ, ο «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ στο δικαστήριο την ώρα που εκδικάζονταν οι «παραγγελιές» των εφοπλιστών, το βράδυ και μόλις έγινε γνωστό το «απαγορεύεται» που αποφάσισε η αστική Δικαιοσύνη, η αντίδραση των σωματείων ήταν αστραπιαία.

Καταγγέλλοντας την απόφαση, 12 ναυτεργατικά σωματεία καλούν να δοθεί η μάχη σήμερα από τα ξημερώματα στους καταπέλτες των πλοίων, για να γίνει πράξη η 24ωρη απεργία. «Χωρίς τους ναυτεργάτες προπέλα δεν γυρνά, τα αντεργατικά τους σχέδια να μείνουν στα χαρτιά», διαμηνύουν και δίνουν ραντεβού στις 5.30 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση μέσα στο λιμάνι (δίπλα στην πλατεία Καραϊσκάκη).

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά μάλιστα αποφάσισε να καλύψει την απεργία των ναυτεργατικών οργανώσεων, δίνοντας απάντηση στις άθλιες μεθοδεύσεις.

«Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και το δικαίωμα στην απεργία», σημειώνουν στο κάλεσμά τους τα ναυτεργατικά σωματεία και προσθέτουν:

«Στις αίθουσες των δικαστηρίων δεν θα κριθούν η κατάργηση του 8ωρου, το δικαίωμα οι ναυτεργάτες να διεκδικούν, να αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και διαμορφώνουν συνθήκες γαλέρας, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Οι τρομοκρατικές, εκβιαστικές μεθοδεύσεις των εφοπλιστών θα βρουν απάντηση στη μαζική, μαχητική περιφρούρηση της απεργίας, στους καταπέλτες των πλοίων, με ασπίδα και αλληλεγγύη για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις ταξικές δυνάμεις, φορείς και νεολαία, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και διεκδικούν δουλειά και ζωή με δικαιώματα.

Να σημάνει γενικός συναγερμός παντού, για την επιτυχία της απεργίας, για τη συνέχιση και κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα. H κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο και τη συντριβή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

Το κάλεσμα υπογράφουν: Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ΕΝ «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών ΕΝ, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Φροντιστών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού Τροφοδοσίας ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών ΕΝ, Πανελλήνια Ενωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δικαστήριο

Νωρίτερα, το πρωί, στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Πρωτοδικείο, το «παρών» είχαν δώσει αντιπροσωπείες του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μαζικών φορέων της πόλης, σημειώνοντας πως πρόθεση των εφοπλιστών, συνολικά των εργοδοτών, είναι «να βγάλουν αυτήν την απεργία παράνομη» και αυτό «είναι τροχιοδεικτική βολή για το τι θα επακολουθήσει το επόμενο διάστημα σε όλους τους κλάδους».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Θανάσης Ευαγγελάκης, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, επεσήμανε πως με συγκεκριμένα στοιχεία τα ναυτεργατικά σωματεία έδειξαν ότι τα όσα ισχυρίζονται οι εφοπλιστές περί προσωπικού ασφαλείας και νησιών που θα μείνουν χωρίς τρόφιμα (!) είναι σαθρά. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι ναυτεργάτες θα απεργήσουν ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει το δικαστήριο, και δεν θα σταματήσουν εκεί, «γιατί τα ίδια τα προβλήματα είναι μπροστά μας, η ίδια η ανάγκη των εργαζομένων όχι μόνο να υπερασπίσουν τα εναπομείναντα δικαιώματά τους αλλά και να διεκδικήσουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ενάντια στην πολιτική των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, που οικοδομούν σε κάθε χώρο δουλειάς εργασιακά κάτεργα και θέλουν εργάτες χωρίς δικαιώματα. Σε αυτές τις ανατροπές του αιώνα τούς το ξεκαθαρίζουμε, δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε».

Παρέμβαση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ μόλις μαθεύτηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής που εκείνη την ώρα συζητούσε το νομοσχέδιο - τερατούργημα, καταγγέλλοντας ως «προκλητική και απαράδεκτη» την απόφαση. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση και «αν δεν το πράξει θα είναι μια πολιτική παρέμβαση μαζί με τους εφοπλιστές, στο πλαίσιο της κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πραγματική δύναμη και το δίκιο είναι με το μέρος των εργαζομένων

Σε ανακοίνωσή του για την κήρυξη της απεργίας των ναυτεργατών ως παράνομης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη δικαστική απόφαση που - κατ' απαίτηση κυβέρνησης και εφοπλιστών - κηρύσσει παράνομη την αυριανή (σ.σ. σημερινή) απεργία των ναυτεργατών, η οποία εξαγγέλθηκε στο πλαίσιο του πανεργατικού αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης.

Αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους να κηρύσσεται παράνομη μία απεργία που έχει προκηρυχθεί εδώ και 10 μέρες από πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μάλιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι το αντεργατικό νομοσχέδιο που τσακίζει τη ζωή και τους όρους δουλειάς των εργαζόμενων. Παράλληλα, αποδεικνύει τι μέλλει γενέσθαι αν επικρατήσουν τα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Αν νομίζουν ότι με τέτοιες αποφάσεις μπορούν να κάνουν επίδειξη δύναμης, είναι βαθιά γελασμένοι. Θα φάνε τα μούτρα τους, γιατί η πραγματική δύναμη και το δίκιο είναι με το μέρος των εργαζομένων που, στα λιμάνια και σε όλους τους χώρους δουλειάς, μαζικά θα συμμετάσχουν στην απεργία και αποφασιστικά θα περιφρουρήσουν τον αγώνα τους».

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Αγωνιστικό κάλεσμα στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας, Χανίων, καθώς και πολλοί αγροτικοί σύλλογοι, από διάφορες περιοχές της χώρας, για να συμμετάσχουν σήμερα στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων.

Επίσης, τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργατών ενάντια στο νομοσχέδιο - τερατούργημα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι θα συμμετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στη Λαμία.

Νέες προσπάθειες χτυπήματος της απεργίας σε χώρους δουλειάς

Την προσπάθεια της εργοδοσίας στην «Cosmote e-Value» να υπονομεύσει την απεργία στήνοντας για μια ακόμη φορά απεργοσπαστικό μηχανισμό, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση.

Οπως αναφέρει, «σε τμήμα εξυπηρέτησης πελατών στην Καλλιθέα ζήτησαν από εργαζόμενους να κάνουν υπερωρίες την Πέμπτη, μέρα απεργίας ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, και να αλλάξουν το ρεπό τους όσοι το έχουν εκείνη τη μέρα, να δουλέψουν κανονικά, μεταφέροντάς το μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τέτοια είναι η πρεμούρα τους να βγει η δουλειά, να πιαστούν οι στόχοι και να μην κουνηθεί φύλλο στους χώρους! Τέτοιο και το θράσος τους που τη μέρα που χιλιάδες εργαζόμενοι θα είναι στον δρόμο, υπερασπιζόμενοι το 8ωρο και τη ζωή με αξιοπρέπεια, αυτοί ζητάνε από συναδέλφους όχι μόνο να δουλέψουν αλλά να κάνουν και υπερωρίες!

Ούτε υπερωρία ούτε ρεπό! Την Πέμπτη απεργούμε! (...) Καλούμε κάθε εργαζόμενο να ξεπεράσει φόβους και δισταγμούς και να συμμετάσχει στην απεργία!».

Στον ΟΑΣΘ

Στον ΟΑΣΘ η εργοδοσία επιχειρεί να σπάσει την απεργία. Η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να χτυπήσει την απεργία με το προσωπικό ασφαλείας. Ετσι ανακοίνωσε ότι θα βγάλει στους δρόμους (με προσωπικό ασφαλείας) περισσότερο από το 50% του στόλου των οχημάτων, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων.

Κάτω από τις πιέσεις των εργαζομένων, το Σωματείο αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει την έξοδο περίπου του 25% του στόλου και οι εργαζόμενοι προετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη το πρωί στα αμαξοστάσια. Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ μπαίνει μπροστάρης στη μάχη και παράλληλα καλεί τους εργαζόμενους σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 8.30 π.μ. στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΘ.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Με πολύμορφη δράση απαντούν στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας

«Στο πόδι» για να κλιμακωθεί ο αγώνας ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα

Στο υπουργείο Εργασίας οι διανομείς με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού
Στο υπουργείο Εργασίας οι διανομείς με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού
Με τοπικές κινητοποιήσεις, αγωνιστικές παρεμβάσεις και πολλές ακόμα δραστηριότητες, συνδικάτα και εργαζόμενοι απλώνουν τη δράση τους κόντρα στο ξεσάλωμα κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενώ ήδη προετοιμάζουν την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Μαζική «κάθοδος» στο υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας

Εξω από το υπουργείο Εργασίας έχουν συγκεντρωθεί από χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους ενάντια στις μαζικές απολύσεις και την αντικατάσταση του προσωπικού από εργολαβικούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα που προωθεί η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι έστησαν αντίσκηνα έξω από το υπουργείο, διαμηνύοντας πως δεν θα αποχωρήσουν αν δεν συναντηθούν με την πολιτική του ηγεσία.

Πάνω από 133 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, καθώς η εργοδοσία δεν τους δίνει αντικείμενο εργασίας, τους κρατά εκτός παραγωγής και την ίδια στιγμή προσλαμβάνει στη θέση τους προσωπικό μέσω εργολάβων. Το τελευταίο διάστημα έχει βάλει μπροστά τα σχέδιά της να τους στείλει στην ανεργία, μέσα από τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων και με τον τρόπο αυτό να «ξεφορτωθεί» το σύνολο των εργαζομένων που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ κατασκηνώνουν στο υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ κατασκηνώνουν στο υπουργείο Εργασίας
Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας συμπαράσταση στον αγώνα τους.

Την αλληλεγγύη του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων στους εργαζόμενους των Λιπασμάτων μετέφερε ο πρόεδρός του, Γιώργος Στεφανάκης.

Χαιρετισμό στον δίκαιο αγώνα που δίνουν εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι απηύθυνε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχιστεί και να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε εργοδοσία, κυβέρνηση και όλους όσοι τους στερούν το δικαίωμα στη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι και όσοι βρέθηκαν στο πλευρό τους κατήγγειλαν την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και απαίτησαν να απομάκρυνσή τους από το σημείο της κινητοποίησης. Να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις απαίτησε με παρέμβασή του στο αρμόδιο υπουργείο ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Κάτω από την κατακραυγή οι δυνάμεις της αστυνομίας αποσύρθηκαν.

Κινητοποίηση στο αεροδρόμιο και παρεμβάσεις στην εργοδοσία

Κινητοποίηση στον χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών πραγματοποίησε χτες το πρωί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής (ΕΚΛΑΑ), με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας των ΔΣ του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ», στο πλαίσιο προετοιμασίας της σημερινής πανεργατικής απεργίας. Παράλληλα, αναδείχθηκαν τα προβλήματα και οι ελλείψεις στον χώρο, κυρίως γύρω από τα ζητήματα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Μαζική η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
Μαζική η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
Οπως αναφέρει το ΕΚΛΑΑ σε ανακοίνωσή του, το αεροδρόμιο της Αθήνας «αποτελεί "λαγό" σε αυτά που έρχονται να θεσμοθετηθούν με το νομοσχέδιο του "Χατζηθάφτη": Ηδη το 8ωρο έχει καταργηθεί, οι υπερωρίες δεν πληρώνονται και αναπληρώνονται με ρεπό, η "ευελιξία" έχει απογειωθεί ως προς τα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, με πρόσχημα το πρόγραμμα "Συν-Εργασία"».

Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με την εργοδοσία της «Goldair Handling», η οποία «ήδη προκλητικά έχει ζητήσει μέσα από τη δημόσια διαβούλευση επιπλέον μέτρα για την εκμετάλλευση των εργαζομένων». Για παράδειγμα, ήδη το νομοσχέδιο προβλέπει ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους με μερική απασχόληση να μπορεί να τους ζητήσει να δουλέψουν επιπλέον και το ωράριο να είναι σπαστό και όχι συνεχές. Γι' αυτό το ζήτημα η «Goldair Handling» ζητά, επιπροσθέτως, «να μένουν στον χώρο σε μορφή "stand by"»! Ζητά επίσης να μπορεί ο εργοδότης να εφαρμόζει με απόφασή του (διευθυντικό δικαίωμα) τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

Στη συνάντηση η εργοδοσία «υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο - τερατούργημα, αναφέροντας ότι στο πλαίσιο διαμόρφωσης της αγοράς εργασίας και του ανταγωνισμού των εταιρειών, η βιωσιμότητα της επιχείρησης απαιτεί να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα που τσακίζουν τις ζωές μας».

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την εργοδοσία της «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ», με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους.

Διαμαρτυρία για τα εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν στους διανομείς

«Βάφετε τα χέρια σας με αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών»: Την υπογραφή τους αυτή άφησαν στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και διανομείς, κατά την κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες το μεσημέρι, με αφορμή τα αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» διανομέων, που έχουν κοστίσει σε πολλές περιπτώσεις τη ζωή εργαζομένων ή έχουν προκαλέσει τον σοβαρό τραυματισμό τους. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου κατέθεσε για άλλη μια φορά υπόμνημα, διεκδικώντας αιτήματα για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, την ένταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά, την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

«Βασική αιτία των συνεχόμενων εργατικών ατυχημάτων είναι το πλαίσιο και οι όροι εργασίας», σημειώνει το Συνδικάτο και υπενθυμίζει την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, τα άθλια επίπεδα των μισθών, τα μεροκάματα των τριών και τεσσάρων ευρώ την ώρα, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Η εντατικοποίηση, εξηγεί το Συνδικάτο, αυξάνεται και από τη χρονομέτρηση, τη διαρκή παρακολούθηση της δουλειάς, την «αξιολόγηση» με βάση τον αριθμό των παραγγελιών και τους χρόνους παράδοσης που επιβάλλουν μεγάλες αλυσίδες. Την πραγματικότητα αυτή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο το νομοσχέδιο, τόσο με τις διατάξεις που τσακίζουν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο όσο και με τη θεσμοθέτηση του καθεστώτος του «συνεργάτη» για τους διανομείς που δουλεύουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Ο διευθυντής του υπουργείου, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία, με θράσος ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος να ενταχθεί η ειδικότητα του διανομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα! «Διαμηνύουμε λοιπόν στο υπουργείο, στην κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες ότι το Συνδικάτο, οι διανομείς θα επιβάλουμε τα δίκαια αιτήματά μας με τον μοναδικό τρόπο που έχουμε. Με την οργάνωση και την πάλη μας, καθημερινά, μέχρι να δικαιωθούμε», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί στη σημερινή απεργία.

Μαζική Γενική Συνέλευση από τους εργαζόμενους της Περιφέρειας Αττικής

Τη θέλησή τους να ενώσουν τις φωνές τους με τους άλλους εργαζόμενους στη σημερινή πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση στα Προπύλαια διατράνωσαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι μέσα από μια μαζική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Επιπλέον, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την απαίτησή τους να αποσύρει η Περιφέρεια Αττικής την απόφαση για διενέργεια εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η Γενική Συνέλευση έγινε με υποδειγματικό τρόπο, τηρώντας όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στον Πολυχώρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, και ακυρώνοντας στην πράξη τις βλέψεις του περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, που προσπάθησε να την εμποδίσει, μη δίνοντας τον χώρο στον Πεδίον του Αρεως και λέγοντας ότι απαγορεύεται η συγκέντρωση άνω των 150 ατόμων!

Στην απόφασή της η Γενική Συνέλευση καταγγέλλει τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που επιχειρεί να επιβάλει ο περιφερειάρχης σημειώνει: «Δεν δεχόμαστε να συμβάλουμε με τη στάση μας στην υλοποίηση της σχεδιασμένης προσπάθειας κυβέρνησης και εργοδοτών να χτυπηθούν οι συλλογικές διαδικασίες, η ζωντανή επαφή και ο διάλογος, να επιβληθούν αντεργατικές σκοπιμότητες, διαβλητές διαδικασίες, αντιδημοκρατικές πρακτικές, δεν δεχόμαστε να γίνεται η εκλογική διαδικασία πεδίο άσκησης εκβιασμών και πιέσεων».

Και καλεί «όλους τους συναδέλφους που δεν έχουν μέχρι στιγμής αποσύρει τις υποψηφιότητές τους να το κάνουν, αναλογιζόμενοι ότι έχει ήδη παραιτηθεί το 71% των υποψηφίων. Καλούμε και τους συναδέλφους των εφορευτικών επιτροπών να πράξουν ανάλογα και να παραιτηθούν, συμβάλλοντας και με αυτόν τον τρόπο στην απαίτησή μας για ανάκληση της απόφασης του περιφερειάρχη».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις - συσκέψεις - περιοδείες

Με το σύνθημα «Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα. Η εκμετάλλευση δεν "διευθετείται" - Καταργείται! Με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση»

Αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ. στην Ηλιούπολη, στο αμφιθέατρο του Πάρκου Καλαβρύτων, με ομιλήτρια την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ.

Την Κυριακή 13 Ιούνη

-- Στις 7 μ.μ., στην Αλσούπολη, στο Παναιτώλιο, με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στον Περισσό, στην πλατεία Αγ. Αναστασίας, με ομιλητή τον Μιχάλη Χασιώτη, μέλος του Γραφείου της Τ.Ε. Βορειοδυτικής Αθήνας.

-- Στις 7 μ.μ., στη Λυκόβρυση, στο πρώην Δημαρχείο, με ομιλητή τον Αρη Κυριακίδη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.

Τη Δευτέρα 14 Ιούνη

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Ηράκλειο Αττικής, στο Πάρκο Ηρακλείου (Πευκών 50), με ομιλητή τον Αρη Κυριακίδη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αθήνας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org