Τρίτη 6 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεσμεύεται» για λουκέτα σε νοσοκομεία ενώ η πανδημία φουντώνει

Με τις συνταγές της «ατομικής ευθύνης» και της εμπορευματοποίησης εντείνει τον φόβο και τον ανορθολογισμό

Eurokinissi

Ολα εκείνα τα εργαλεία που έχουν φέρει τα τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας και διεθνώς, από την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση μέχρι την προσαρμογή της αντιμετώπισής της σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μονοπωλίων, παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «μέτρα» μπροστά στο 4ο κύμα που όπως φαίνεται «φουσκώνει», και μάλιστα με την πιο επικίνδυνη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντίθετα προανήγγειλε παραπέρα βάθεμα της εμπορευματοποίησης, συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, με κριτήριο το εγκληματικό ζύγι «κόστους - οφέλους». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε ως ζημιογόνα τη λειτουργία περιφερειακών νοσοκομείων, λέγοντας ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία σε ακτίνα 20 - 30 χιλιομέτρων γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους».

Από την άλλη, σε μια προσπάθεια να φορτώσει στον λαό τις ευθύνες για το νέο φούντωμα της πανδημίας, αναζήτησε «καταφύγιο» στον βολικό αντίπαλο που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί και ενισχύει με την πολιτική και τις παλινωδίες της, δηλαδή στον ανορθολογισμό και τον φόβο. Και αυτό το πλαίσιο, το οποίο φέρει τη δική της σφραγίδα, επιχειρεί να το αξιοποιήσει για να καλλιεργεί τον διχασμό και τα ψευτοδιλήμματα, όπως «εμβολιασμός ή κατάρρευση των νοσοκομείων και της οικονομίας», την ίδια στιγμή που η πολιτική της έχει ως αποτέλεσμα το ξεχαρβάλωμα των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Οπως ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του, «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευτούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι», αναπαράγοντας σε μία ακόμα πιο εκφυλισμένη μορφή την απαράδεκτη λογική της «ατομικής ευθύνης», που κυριαρχεί στην κυβερνητική πολιτική από την έναρξη κιόλας της πανδημίας τον Μάρτη του 2020.

Στην ίδια βάση, χτες το πρωί έγινε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με αντικείμενο τους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων κατά της COVID-19. Μετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Τουρισμού, οι υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιοι για την Αντεγκληματική Πολιτική και για την Πολιτική Προστασία - Διαχείριση Κρίσεων, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά. Στη σύσκεψη μπορεί να μη συζητήθηκε κανένα μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας ή για την αντιμετώπιση της κατάστασης που κυριαρχεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς με ευθύνη της εργοδοσίας, αλλά τονίστηκε ότι «δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους». Παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες - που έχουν ήδη ανακοινωθεί - στις 15 Ιούλη. «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ώρα που σε μια σειρά κλάδους, όπως Τουρισμός και Υπηρεσίες, εφαρμόζονται πρωτόκολλα - λάστιχο για να μη θιγεί η κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων, με καταγγελίες π.χ. για την ακτοπλοΐα, όπου οι εφοπλιστές εφαρμόζουν τα δικά τους «μέτρα» υπερδιάδοσης, να πέφτουν κάθε μέρα βροχή.

Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους εκπροσώπους της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών, με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των πολυδιαφημισμένων εμβολιασμών. Μια πορεία που σκοντάφτει στα «όρια» που βάζει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, με την υποβαθμισμένη ΠΦΥ, την ξεχαρβαλωμένη υγειονομική επιτήρηση και φαρμακοεπαγρύπνηση, τις αντιφάσεις στις προμήθειες και τα «μπρος - πίσω» στα ηλικιακά όρια, τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που εδώ και μήνες ψάχνουν μια απάντηση με βάση την πάθησή τους για το αν επιτρέπεται ή όχι να εμβολιαστούν κ.ο.κ.

«Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα», είπε ο πρωθυπουργός, αποτυπώνοντας την «ατομική ευθύνη» που αντιτάσσει η κυβέρνηση στην επέλαση της νέας μετάλλαξης. Για να το στοιχειοθετήσει, επικαλέστηκε στοιχεία όπως ότι το 99% των βαρέων περιστατικών που είτε καταλήγουν σε ΜΕΘ είτε χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Κάλεσε δε «να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας», αν και καθημερινά αποδεικνύεται ότι κάθε «μέσο» που αξιοποιεί η κυβέρνηση ενισχύει αμφιβολίες και φόβους σχετικά με τους εμβολιασμούς αλλά και το γενικότερο «σχέδιο αντιμετώπισης» του 4ου κύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας ανέφερε πως η Επιτροπή δεν πρότεινε ποτέ να βγάλουν οι πολίτες τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, με κυβερνητικά στελέχη να τον διαψεύδουν από την πλευρά τους.

Στόχος σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι το επόμενο δίμηνο «να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό 70% με 75% ανοσίας του πληθυσμού», αν και το τείχος ανοσίας έχει ανέβει στο 80% για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και οι κατ' οίκον εμβολιασμοί ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

Σημειωτέον, στη σύσκεψη ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας παρουσίασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τις περιοχές όπου υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας χορηγός του φόβου και του ανορθολογισμού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στην «Καθημερινή» τονίζει:

«Εν μέσω πανδημίας και μεγάλης ανασφάλειας για το τι "μέλλει γενέσθαι" με τις μεταλλάξεις, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να προβάλει την πολιτική των συγχωνεύσεων, της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, πολιτική που έχει κοστίσει πανάκριβα στους λαούς όλου του κόσμου.

Η πανδημία - με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων - βρήκε το εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας με 11 νοσοκομεία λιγότερα, με λιγότερες από 500 ΜΕΘ, με κατάργηση όσων είχαν απομείνει από την Πρωτοβάθμια Υγεία. Τώρα επιταχύνουν το σχέδιο για την κερδοφορία των ομίλων με πεδίο επενδύσεων την υγεία του λαού.

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκκολάπτονται και καλλιεργούνται ο φόβος κι ο ανορθολογισμός, που υπονομεύουν την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Εκεί ας αναζητήσει την αιτία του κακού ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όχι μόνο δεν δικαιούται να "κουνάει το δάχτυλο", καλλιεργώντας μάλιστα διχαστικές λογικές, αλλά αντίθετα, συνεχίζοντας την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας, εξελίσσεται στον καλύτερο χορηγό τέτοιων φαινομένων».

Τον εαυτό της στον καθρέφτη να κοιτάξει η κυβέρνηση

Για τις δε εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και τις χτεσινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

«Αν η κυβέρνηση αναζητά ευθύνες για τους μειωμένους ρυθμούς στους εμβολιασμούς, να κοιτάξει τον εαυτό της στον καθρέφτη. Εκεί θα δει τις παλινωδίες στην ουσιαστική ενημέρωση του λαού, τις ελλείψεις στα αναγκαία μέτρα προστασίας, αλλά και την υποταγή της διαδικασίας του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των μεγάλων εταιρειών Φαρμάκου και στην πολιτική της ΕΕ, δηλαδή όλα αυτά που η ίδια και τα άλλα αστικά κόμματα θεωρούν περίπου φυσιολογικά της περιβόητης "ελευθερίας της καπιταλιστικής αγοράς". Ολα τα παραπάνω είναι που αφήνουν χώρο στους φόβους, στους δισταγμούς και στον ανορθολογισμό, υπονομεύοντας τον αναγκαίο εμβολιασμό και συνολικά την προστασία της δημόσιας υγείας».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας

Ενόψει και του 4ου κύματος της πανδημίας, επανέρχεται η ανάγκη μονιμοποίησης όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και απειλούνται με απόλυση τους επόμενους μήνες.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 32 επικουρικοί γιατροί που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στην Αιμοδοσία, στην Παιδιατρική, Πνευμονολογική, Ορθοπεδική, Νευρολογική, ΩΡΛ, Ουρολογική, Μαιευτική/Γυναικολογική, Καρδιολογική - Μονάδα Εμφραγμάτων, Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική και Νευροχειρουργική κλινικές, τα Βιοχημικό - Μικροβιολογικό και Παθολογοανατομικό εργαστήρια, τα Αναισθησιολογικό, Ακτινοδιαγνωστικό, Γαστρεντερολογικό και Αγγειοχειρουργικό τμήματα και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη 2021», σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, οι υπόλοιποι 29 επικουρικοί εργαζόμενοι (νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και βοηθός θαλάμου, φαρμακοποιός και βοηθός φαρμακείου, τεχνικός, διοικητικοί, βιοχημικός), που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Οκτώβρη, καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες στις υπόλοιπες υπηρεσίες και τμήματα του νοσοκομείου, ενώ οι 104 συνάδελφοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31 Δεκέμβρη 2021, καλύπτουν τις ανάγκες σε καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση. Με απόλυση κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους πρώτους μήνες του 2022.

«Στα Κέντρα Υγείας Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων κρίσιμες ανάγκες καλύπτουν οι 30 επικουρικοί και μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ εργαζόμενοι που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες», σημειώνει το Σωματείο και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και τυχόν απόλυσή τους - εκτός από τα προβλήματα επιβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους - θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, όπου η πιθανότητα εμφάνισης 4ου κύματος της επιδημίας και η συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού σε συνδυασμό με την ανάγκη "αποκατάστασης" της λειτουργίας για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων παθήσεων, αυξάνουν τις απαιτήσεις για προσωπικό».

Το Σωματείο υπογραμμίζει ότι τυχόν απόλυση των χιλιάδων συμβασιούχων θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων και των ΚΥ, και απαιτεί:

  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Να ανακληθούν οι αποφάσεις της 20ής συνεδρίασης για το 2021 του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΝΕ «Θριάσιο» που αφορούν την προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση της καθαριότητας, της εστίασης και της φύλαξης σε εργολαβικές εταιρείες.
  • Να ενισχυθούν το «Θριάσιο» Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Aσπροπύργου, Ελευσίνας και Μεγάρων με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη και τη λειτουργία πολλαπλών εμβολιαστικών γραμμών.
  • Να αναμορφωθούν οι οργανισμοί του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και των ΚΥ της περιοχής, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η εργοδοτική ασυδοσία εκθέτει τους εργαζόμενους σε τεράστιους κινδύνους

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου η κατάσταση με την πανδημία είναι εκτός ελέγχου

Με αφορμή την πάνω από 200% αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε μία μόνο βδομάδα στον νομό Ιωαννίνων, ως αποτέλεσμα της μεγάλης συρροής σε δύο βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «μπροστά στα κέρδη της εργοδοσίας κάθε μέτρο προστασίας των εργαζομένων εξαφανίζεται», αφού οι εργάτες στη Βιομηχανία Τροφίμων συνεχίζουν να στοιβάζονται στις βάρδιες, με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες και εργοδοτικά πρωτόκολλα - λάστιχο, όπως αποδείχθηκε και τον περασμένο Νοέμβρη, όταν αντίστοιχες συρροές βύθιζαν τον νομό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, η εσπευσμένη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Τρίτη για αναστολή λειτουργίας των δύο βιομηχανιών επιβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι εκτός έλεγχου, ενώ οι διαβεβαιώσεις των κρατικών άρχων για self test και «ατομική ευθύνη» του εργαζόμενου να το δηλώσει αποκρύπτουν τις ευθύνες της εργοδοσίας, που «καλεί εργαζόμενους για δουλειά ενώ είναι σε προληπτική καραντίνα».

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι κυβέρνηση και Περιφέρεια Ηπείρου συγκαλύπτουν τις εργοδοτικές ευθύνες και θέτει το ερώτημα: «Ισχύει, όπως πληροφορούμαστε, ότι δόθηκε ειδική άδεια λειτουργίας στο πτηνοσφαγείο της "Νιτσιάκος ΑΕΒΕ", ακυρώνοντας στην πράξη την αναστολή λειτουργίας της με πρόσχημα "να μην καταστραφούν τα πουλιά"; Ισχύει ή όχι ότι οι εργάτες περιμένουν με το τηλέφωνο στο χέρι τι ώρα θα πάνε για δουλειά, χωρίς να ξέρουν πότε τελειώνει η βάρδιά τους;».

Παράλληλα στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι για τα κρούσματα ενοχοποιούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και απειλούνται με απόλυση, όταν για μήνες οι εμβολιασμοί καθυστερούν και όταν αντί για ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση του λαού και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, σειρά αντιφατικών τοποθετήσεων γιγαντώνουν τον ανορθολογισμό και τη δυσπιστία των εργαζομένων απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας.

«Οι αναγκαίοι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν είναι πανάκεια. Ο εμβολιασμένος εργαζόμενος μπορεί να νοσήσει, να μεταδώσει τον ιό, πόσο μάλλον που δεν αναπτύσσουν αντισώματα όλοι στον ίδιο βαθμό», τονίζεται στην ανακοίνωση, για να επισημανθεί ότι «προστασία του εργαζόμενου σημαίνει 8ωρα και όχι εντατικοποίηση, περισσότερα διαλείμματα, περισσότερες προσλήψεις και άλλα πολλά που κράτος και εργοδότες τα θεωρούν δευτερεύοντα, περιττά έξοδα μπροστά στην αύξηση των κερδών τους».

Κλείνοντας το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργάτες να εμπιστευτούν τη δύναμή τους, να οργανωθούν στο κλαδικό τους σωματείο, να παλέψουν για μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, για ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς μισθούς.

Δεν δίνουν άδεια σε όσους εμβολιάζονται

Χαρακτηριστική για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι και η καταγγελία του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας σε σχέση με την εργοδοσία του ομίλου «Avramar» (πρώην «Σελόντα Ιχθυοκαλλιέργειες») για τις σημαντικές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και για τη μη παροχή άδειας σε όσους εμβολιάζονται.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι του καταγγέλθηκε «νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο συσκευαστήριο του ομίλου (...) στη Νέα Επίδαυρο» και ότι πριν περίπου ενάμιση μήνα «προχωρήσαμε ξανά σε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές για τις σημαντικές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και για αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στον συγκεκριμένο χώρο. Η εργοδοσία όχι μόνο συνέχισε ακάθεκτη την τρομοκρατική πρακτική της, με απολύσεις όποιου σηκώνει κεφάλι, όχι μόνο δεν προέβη, ως όφειλε, στην αντιμετώπιση της κατάστασης με μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους, αλλά αντίθετα πήρε απόφαση να μη δίνει άδεια στους εργαζόμενους για να εμβολιαστούν, όπως γινόταν μέχρι τώρα στις περισσότερες μονάδες».

Οπως επισημαίνει το σωματείο, «την ώρα που σε όλους τους τόνους η εργοδοσία διατυμπανίζει πως έχει προτεραιότητα την ασφάλεια και στήνει τμήματα και επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας, εκθέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους για να κερδίσει 5 ώρες επιπλέον εργασία από τον καθένα. Παρόλο που και η ίδια επωφελείται από τον εμβολιασμό, αφού και αποφεύγει κρούσματα και βελτιώνει το προφίλ της σαν "COVID - free επιχείρηση". Αποδεικνύεται ωστόσο για άλλη μια φορά πως όλα αυτά γίνονται μόνο και μόνο για να παίρνουν πιστοποιήσεις και επιδοτήσεις, ενώ στην πραγματικότητα η ασφάλεια των εργαζομένων μπαίνει πίσω από τις ανάγκες της δουλειάς.

Σε αυτό σύμμαχος είναι ο νόμος, αφού η κυβέρνηση έκρινε πως αρκούν 3 ώρες άδεια για να εμβολιαστεί κανείς. Την ώρα που στήνουν στον τοίχο όσους φοβούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν, αποθεώνουν την ατομική ευθύνη, μοιράζουν μέχρι και δωροεπιταγές, δεν εξασφάλισαν ούτε καν άδεια στους εργαζόμενους για να μπορέσουν να εμβολιαστούν με στοιχειώδη ασφάλεια».

Το Σωματείο απαιτεί «με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, σε όλο τον όμιλο να γίνονται γρήγορα διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό στους χώρους δουλειάς, να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί, να δίνεται άδεια με αποδοχές στους εργαζόμενους τη μέρα που εμβολιάζονται και για όσες μέρες έχουν πιθανές παρενέργειες. Εδώ και τώρα να κατοχυρωθεί νομικά η απουσία με αποδοχές του εργαζόμενου για τον εμβολιασμό του».

ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Eντός των τειχών η «Δέλτα», μόλις στο 38,2% η εμβολιαστική κάλυψη

Eurokinissi

Αντιμέτωπος με την έξαρση της πανδημίας είναι και πάλι ο λαός, και μάλιστα με την επικράτηση της επικίνδυνης μετάλλαξης «Δέλτα», με την κυβέρνηση να του φορτώνει την ευθύνη της διάδοσης, την ίδια στιγμή που δημόσιες δομές Υγείας παραμένουν αθωράκιστες, τα μέτρα πρόληψης και προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ κ.α. είναι ανύπαρκτα, ενώ οι εμβολιασμοί «σέρνονται».

Η ευθύνη της κυβέρνησης για την αργή πορεία του εμβολιασμού και για τις παλινωδίες της, που έχουν ως αποτέλεσμα τους μειωμένους ρυθμούς, αποτυπώνεται και στη νέα έξαρση των κρουσμάτων, εξαιτίας και της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία ήταν γνωστή εδώ και τρεις μήνες.

Ο απολογισμός του τριημέρου είναι 2.421 νέα κρούσματα και 21 νεκροί (από 6 χτες και την Κυριακή, 9 το Σάββατο), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.743 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 173.

Χτες τα νέα κρούσματα ήταν 801, εκ των οποίων 19 εισαγόμενα, 408 στην Αττική, 38 στο Ρέθυμνο, 31 στη Μαγνησία, 28 στο Ηράκλειο, 27 στη Θεσσαλονίκη και 73 είναι υπό διερεύνηση.

Την Κυριακή τα κρούσματα ήταν 619, από τα οποία 336 στην Αττική, 35 στο Ρέθυμνο και 26 στο Ηράκλειο. Το Σάββατο εντοπίστηκαν 1.001 κρούσματα, από τα οποία 536 στην Αττική, 46 στα Ιωάννινα, 45 στο Ρέθυμνο και 30 στη Μαγνησία.

Με τα στοιχεία να δείχνουν έξαρση 262% (από Κυριακή σε Κυριακή), και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 426.963.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 59 (ημερήσια μεταβολή +96,67%).

Σημειωτέον, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να βρίσκεται ήδη εντός των τειχών της χώρας και το τείχος συλλογικής ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί να εκτινάσσεται άνω του 80%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα μόνο το 38,2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως, 7 μήνες μετά τη χάραξη της «στρατηγικής για τον εμβολιασμό», ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο κατ' οίκον εμβολιασμός των ανθρώπων με κινητικά προβλήματα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως ο εμβολιασμός τους θα ολοκληρωνόταν εντός Μάη, αλλά χτες ο γγ της ΠΦΥ σημείωσε ότι ανέβηκε η πλατφόρμα για τη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών (20 ευρώ για κατ' οίκον εμβολιασμό, 3 ευρώ στο ιατρείο, αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ) και αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Ιούλη.

Το 47% έχει εμβολιαστεί μόλις με μία δόση, όμως το ποσοστό προστασίας από τη μετάλλαξη «Δέλτα» με μια δόση είναι 33%, με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού να αναφέρει χτες ότι «είναι αναγκαία η συμπλήρωση του εμβολιασμού και με τη 2η δόση». Σημειώθηκε επίσης ότι τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ανεμβολίαστοι, όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή/και υποβάλλονται σε θεραπεία και δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και άτομα κάτω των 18 ετών. Κατά την ενημέρωση έγινε επίσης γνωστό ότι η ΕΕΕ έχει διατυπώσει θετική γνώμη για τον προαιρετικό εμβολιασμό των εφήβων 15 - 17 ετών με εμβόλια mRNA, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, που και εκεί η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία τους.

Οι κατάκοιτοι θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους

Σε ανακοίνωσή τους για τον κατ' οίκον εμβολιασμό, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Συλλόγος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων σημειώνουν: «Δεν λένε κουβέντα γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι εμβολιασμοί των κατάκοιτων συναδέλφων και των βαριά αναπήρων που αδυνατούν να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα. Είχαν το θράσος να εμφανιστούν αυτήν τη βδομάδα ότι έλυσαν το πρόβλημα των εμβολιασμών των κατάκοιτων εκχωρώντας σε ιδιώτες, ανεξαρτήτου ειδικότητας, επί πληρωμή να κάνουν εμβολιασμούς στα σπίτια και στα ιατρεία τους. Χωρίς μέσα για την αντιμετώπιση για παράδειγμα μιας αλλεργίας, ενός σοκ ή της υποδομής της ασφαλούς φύλαξης των εμβολίων. Μόνο και μόνο για να μην κάνουν προσλήψεις στο σύστημα, να μειώσουν το κόστος και να χρησιμοποιήσουν την ανάγκη των εμβολιασμών των κατάκοιτων για να σπρώξουν πελατεία στους ιδιώτες. Κατάκοιτοι που θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί από τους πρώτους».

  • Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται στην Παθολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών μια 27χρονη που διακομίστηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, 13 μέρες μετά τον εμβολιασμό της με «Johnson & Johnson». Τα συμπτώματα που εμφάνισε ήταν αδυναμία στα άκρα, σημάδια κόπωσης και δυσκολία στην κίνηση, και οι γιατροί στην Κέρκυρα έκριναν την κατάστασή της ως σοβαρή.
ΟΕΝΓΕ
Η εκπαίδευση των νέων γιατρών αφορά την ανάγκη για ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα Υγείας

Εκδήλωση χτες για τα οξυμένα προβλήματα των ειδικευόμενων γιατρών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα των ειδικευόμενων γιατρών και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο πήραν ειδικευόμενοι γιατροί από νοσοκομεία της χώρας και αναπτύχθηκε γόνιμος και ουσιαστικός προβληματισμός, φέρνοντας στο προσκήνιο τα δικαιώματα και τις ανάγκες των νέων γιατρών, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σύνδεσή τους με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ατέλειωτες ώρες δουλειάς, μηδέν ρεπό και ελεύθερος χρόνος, χρόνια εκπαίδευσης που χάθηκαν μες στη μονοθεματικότητα του συστήματος Υγείας τους τελευταίους μήνες, υπερεφημέρευση, ωρομίσθιο εφημερίας 2,5 ευρώ την ώρα, εφημερίες μωρομάνων ή εγκύων σε νυχτερινό ωράριο και εφημερία μέχρι τον 7ο μήνα κύησης, απάνθρωπα ωράρια 7 το πρωί με 6 το απόγευμα για πολλές ειδικότητες, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων όπως αναισθησιολόγοι, επικίνδυνα αλλότρια καθήκοντα εκτός ειδικότητας, συνθέτουν την πικρή εμπειρία που μετέφεραν ειδικευόμενοι γιατροί κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η εισηγητική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η εκπαίδευση των γιατρών αφορά την ανάγκη του λαού μας για υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας». Οπως είπε, «η ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και καλύτερους όρους δουλειάς αν δεν συναντηθεί με τον συλλογικό αγώνα μέσα από την Ομοσπονδία και τα σωματεία εργαζομένων, θα ενισχυθεί ο ατομισμός», και εξήγησε ότι «στην κοινωνία της ζούγκλας του ανταγωνισμού και της αγοραίας υγείας φτιάχνεται και το αντίστοιχο μοντέλο γιατρών (...) Ο στόχος όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα είναι φτηνοί γιατροί, πολλών ταχυτήτων, δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε».

Σχετικά με την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για την εκπαίδευση των νέων γιατρών, σημείωσε ότι «οφείλει να βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών πολιτικών στην Υγεία. Αφορά την εκπαίδευση του αναγκαίου ιατρικού δυναμικού σε αριθμό και ειδικότητες που θα στελεχώσει το ενιαίο, δημόσιο, καθολικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα αντιμετωπίζει την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, που ισότιμα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι εργαζόμενοι και με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη».

Παρουσίασε επίσης τις άμεσες διεκδικήσεις για την προπτυχιακή εκπαίδευση, για τις εξετάσεις και τον τρόπο λήψεις ειδικότητας, για το αγροτικό, το πρόγραμμα σπουδών, τη συμμετοχή σε συνέδρια κ.ο.κ.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν συνδικαλιστές γιατροί και ειδικευόμενοι φοιτητές, που μετέφεραν την τραγική κατάσταση όπου βρέθηκαν τους τελευταίους μήνες τα νοσοκομεία αλλά και τις επιπτώσεις στις σπουδές, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Κέρδη, ανταγωνισμοί και εμπορευματοποίηση της Υγείας αφήνουν εκτεθειμένους τους λαούς

Copyright 2021 The Associated

Με την παραλλαγή «Δέλτα» του κορονοϊού να εξαπλώνεται όλο και περισσότερο σε όλο τον πλανήτη και να οδηγεί σε νέα αύξηση κρουσμάτων, ακόμα και σε χώρες με σχετικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αναδεικνύονται όλο και πιο έντονα τα εμπόδια που θέτουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στην προστασία των λαών η εμπορευματοποίηση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, η υποταγή της παραγωγής και της κατανομής των εμβολίων στα κέρδη κολοσσών της φαρμακοβιομηχανίας και στους εντεινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, η απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας που να συμπληρώνουν τους αναγκαίους μαζικούς εμβολιασμούς.

Αναδεικνύεται η ανάγκη ολόπλευρων μέτρων προστασίας μαζί με τα εμβόλια

Στη Βρετανία, όπου η παραλλαγή «Δέλτα» αντιπροσωπεύει ήδη το 95% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού, ανακοινώθηκαν χτες 27.334 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, διαμορφώνοντας μια εβδομαδιαία αύξηση κρουσμάτων κατά 53% το τελευταίο 7ήμερο σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.

Ο αριθμός των νέων θανάτων παραμένει συγκριτικά χαμηλός - χτες ανακοινώθηκαν 9 - επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη σημασία των εμβολιασμών, ωστόσο ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες.

Ταυτόχρονα, την ανάγκη ολόπλευρης προστασίας του πληθυσμού με όλα τα αναγκαία μέτρα πέραν των εμβολιασμών αναδεικνύουν στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το διάστημα 1η Φλεβάρη - 21 Ιούνη. Στο εν λόγω διάστημα σημειώθηκαν 117 θάνατοι μεταξύ των 92.029 κρουσμάτων που έφεραν την παραλλαγή «Δέλτα». Από αυτούς τους θανάτους οι 50, δηλαδή το 43%, αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου (όλοι τους άνω των 50 ετών).

Πέρα από την υπενθύμιση ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν φτάνει στο 100%, επιστήμονες υπογραμμίζουν πως και μετά τον εμβολιασμό τους ηλικιωμένοι ή όσων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι φθαρμένο από κάποια άλλη ασθένεια (διαβήτη, υπέρταση, πνευμονικές παθήσεις κ.ά.) εξακολουθούν να είναι περισσότερο ευάλωτοι στον ιό.

Επιβεβαιώνεται δηλαδή και από αυτήν την πλευρά ότι αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία κ.ο.κ.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε χτες ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζει την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων από τις 19 Ιούλη, χωρίς βέβαια να παίρνει κανένα από τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού. Στις δηλώσεις του μάλιστα, πηγαίνοντας την «ατομική ευθύνη»... στο επόμενο επίπεδο, σημείωσε: «Θα απομακρυνθούμε από τους νομικούς περιορισμούς και θα επιτρέπουμε στους ανθρώπους να λαμβάνουν τις δικές τους πληροφορημένες αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν τον ιό»...

Ισραήλ: Κινδυνεύουν να καταστραφούν 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων!

Την ίδια ώρα, σε άλλο ένα προκλητικό παράδειγμα για την τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς, ενώ σε δεκάδες χώρες του πλανήτη δεν υπάρχουν επαρκή εμβόλια ούτε για να εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στο Ισραήλ κινδυνεύουν να λήξουν και να αχρηστευτούν πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων της «Pfizer»!

Οι εν λόγω δόσεις λήγουν στα τέλη Ιούλη και το Ισραήλ διαπραγματευόταν ανταλλαγή τους με τη Βρετανία (η οποία «καίγεται» να επιταχύνει άμεσα τους εμβολιασμούς), με εμβόλια που θα λήγουν αργότερα. Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν εξαιτίας «τεχνικών λόγων».

Μόνο την τελευταία στιγμή η ισραηλινή κυβέρνηση «θυμήθηκε» την κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ χαμηλότερο από ό,τι στο Ισραήλ, ωστόσο η Παλαιστινιακή Αρχή απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να πάρει εμβόλια που είναι τόσο κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι ενώ κινδυνεύουν να καταστραφούν 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων, παραμένει αβέβαιη η συνέχιση με νέους εμβολιασμούς μετά τις 9 Ιούλη στο Ισραήλ, καθώς τότε θα υπάρχει ανεπαρκής αριθμός εμβολίων που να μπορούν να χορηγηθούν για τη δεύτερη δόση χωρίς να έχουν λήξει...

Στο μεταξύ, ισραηλινά ΜΜΕ, επικαλούμενα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της χώρας, αναφέρουν ότι ενώ λόγω της παραλλαγής «Δέλτα» διαπιστώθηκε σημαντική πτώση του ποσοστού αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, παρέμεινε ισχυρή η προστασία έναντι νοσηλείας και σοβαρής ασθένειας.

Ετσι, ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάνει το 55% στα νέα κρούσματα και το ποσοστό αποτελεσματικότητας (σε ό,τι αφορά τη μετάδοση) από το 94,3% μεταξύ 2 Μάη και 5 Ιούνη έπεσε στο 64% στη συνέχεια, το ποσοστό αποτελεσματικότητας στην πρόληψη της νοσηλείας από 98,2% κρατήθηκε στο 93% στη συνέχεια.

Προειδοποιήσεις για νέο κύμα χωρίς μέτρα προστασίας των λαών

Στο μεταξύ, στη Γαλλία, ο υπουργός Υγείας Ολ. Βεράν επεσήμανε ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται ξανά λόγω της παραλλαγής «Δέλτα», ενώ προειδοποίησε ότι «ένα τέταρτο κύμα είναι πιθανό από τα τέλη Ιούλη».

Στις ΗΠΑ δεν πιάστηκε ο στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων ως τις 4 Ιούλη, αφού και στη «μητρόπολη» του καπιταλισμού, με τη μεγάλη διαθεσιμότητα εμβολίων, καθοριστικό ρόλο στο «φρενάρισμα» των ρυθμών εμβολιασμού παίζουν η ανυπαρξία δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και οι μεγάλες ταξικές ανισότητες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, έδαφος που ευνοεί και την ανάπτυξη ανορθολογικών θεωριών, δισταγμών κ.ο.κ. Με την έξαρση της παραλλαγής «Δέλτα», μάλιστα, και ενώ μόνο το 48% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αξιωματούχοι Υγείας προειδοποιούν ότι τα νοσοκομεία γεμίζουν ξανά σε Πολιτείες όπως το Μιζούρι και η Γιούτα.

Στη Βραζιλία, όπου οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από κορονοϊό ξεπερνούν τις 523.000, δημοσίευμα εφημερίδας επικαλούμενο στοιχεία του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι πόλεις είχαν χορηγήσει τουλάχιστον 26.000 ληγμένες δόσεις εμβολίων της «AstraZeneca». Δημοτικές αρχές διέψευσαν το δημοσίευμα, αναφέροντας ότι οι δόσεις φαίνονταν ληγμένες σε κρατικές βάσεις δεδομένων λόγω καθυστέρησης στην καταχώριση νέων δεδομένων στο σύστημα του υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα, οι εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν προκαταρκτική έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες τριών γερουσιαστών σε βάρος του Βραζιλιάνου Προέδρου Ζ. Μπολσονάρο, σύμφωνα με τις οποίες παρέλειψε να αναφέρει απόπειρα διαφθοράς στους κόλπους της κυβέρνησής του, στο πλαίσιο της αγοράς εμβολίων για την COVID-19.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ
Και τα δικαιώματα των ΑμεΑ στο μάτι του κυκλώνα

Μπροστά στη νέα επέλαση σε βάρος των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες την οποία ετοιμάζει η κυβέρνηση και με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, σε μια κριτική εφ' όλης της ύλης, σημειώνουν:

«Ανακοίνωσαν ότι από τον Οκτώβρη θα προκηρύξουν για δύο χρόνια τη πρόσληψη 2.000 φροντιστών ΑμεΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για την Αναπηρία. Αλήθεια, οι ανάγκες θα τελειώσουν μετά από δύο χρόνια; Αλλά και τι ανάγκες να καλύψουν οι 2.000 φροντιστές, αν και όποτε τους πάρουν, όταν οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τις 600.000 στη χώρα μας; (...) Ποιος θα χαρακτηριστεί φροντιστής και για ποια κατηγορία αναπήρων; Με ένα 24ωρο σεμινάριο και μάλιστα μέσω ίντερνετ θα θεωρηθεί ειδικός; 'Η αυτό θα αναιρέσει την ανάγκη για δημόσιες δομές μόνιμης ή προσωρινής περίθαλψης των βαριά αναπήρων που δεν έχουν άνθρωπο ή που οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν;».

Παράλληλα η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος στηλιτεύουν το γεγονός ότι δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ για καθαρίστριες ή νοσηλευτές στα Ειδικά Σχολεία, για να αυξηθούν τα δρομολόγια στα σχολικά λεωφορεία «που εν μέσω πανδημίας κουβαλούσαν τα παιδιά μας το ένα πάνω στο άλλο», για προσλήψεις στα ιδρύματα βαριά αναπήρων ακόμα και εν μέσω πανδημίας.

«Επιτέλους θα μας πουν πόσα ήταν τα κρούσματα στα διάφορα ιδρύματα, πόσοι επέζησαν από αυτούς και σε ποιες συνθήκες νοσηλεύτηκαν αυτοί που νόσησαν; Μήπως άκουσαν πουθενά σε τι συνθήκες νοσηλεύτηκαν τα 23 παιδιά με αυτισμό από το ίδρυμα των Αγίων Αναργύρων;», καταγγέλλουν.

Απαντώντας στα σχέδια επί χάρτου για την αναγκαία πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση των παιδιών με αναπηρίες, υπενθυμίζουν ότι «τα τελευταία 40 χρόνια δεν υπήρξε ούτε μία κυβέρνηση που δεν ανακοίνωσε ξανά και ξανά την ίδρυση υπηρεσιών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης. Η ανυπαρξία αυτών των υπηρεσιών μετατρέπει τη χώρα μας σε χώρα παραγωγής βαριά αναπήρων, καθώς χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα, αν διαγνωστούν έγκαιρα, πριν τα 5 χρόνια, ακόμη και τον 1ο ή 2ο χρόνο της ζωής τους, θα αντιμετωπίσουν έως και 100% το πρόβλημά τους ή θα το περιορίσουν σε μεγάλο ποσοστό. Αλλιώς θα βιώσουν τη βαριά αναπηρία για όλη τους τη ζωή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ίδια αλλά και για τους γονείς τους, που βιώνουν την απόλυτη καταστροφή».

«Μας είπαν ότι θα επισκέπτονται ειδικοί τα παιδιά και αν διαπιστώσουν πρόβλημα θα τα παραπέμπουν, πού; Σε ποιες δομές; Στα ιδιωτικά κέντρα; Και αν ο γονιός δεν έχει να πληρώσει;», σημειώνουν μεταξύ άλλων η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ