Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή εκδήλωση θα δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 6 - 7 Νοέμβρη.
Αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
Ισα - ίσα, αναδεικνύουν ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματικές, είτε αυτές αφορούν την πρόληψη, είτε την ιχνηλάτηση, είτε την επιδημιολογική επιτήρηση, είτε την εμβολιαστική εκστρατεία, είτε το βασικότερο όλων: Την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ και της πλειοψηφίας των σωματείων των υγειονομικών, που από την πρώτη στιγμή μπήκαν μπροστά, εμψύχωσαν τον λαό μας, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό».
Οσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει από πάνω της την ευθύνη, όσο και αν επιστρατεύει τη θεωρία της "ατομικής ευθύνης", όσο και να στοχοποιεί μία τους νέους, μία τους ασυνείδητους και άλλοτε τους ανεμβολίαστους, είναι πολλαπλά εκτεθειμένη απέναντι στον λαό, έχει βαριές ευθύνες.
Εκτός από την επιπέδωση των εμβολιασμών, υπάρχει σαφής αναζωπύρωση, η οποία αποτυπώνεται στην αύξηση κρουσμάτων, απλών νοσηλειών, διασωληνωμένων και ασθενών σε ΜΕΘ.
Ολα δείχνουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική και διαχείριση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, το 4ο επιδημικό κύμα θα είναι πιο φονικό από το 1ο και 2ο μαζί. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα φρακάρουν τα νοσοκομεία και οι κλίνες ΜΕΘ. Και αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, συνεχίζει και χαρτζιλικώνει τους κλινικάρχες.
Καμία επανάπαυση! Η υγεία του λαού δεν μπορεί να συνεχίσει να παίζεται κορόνα - γράμματα. Τώρα να παρθούν μέτρα προστασίας της υγείας.
Τα σημερινά, έκτακτα υποτίθεται μέτρα, που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, είναι τα ίδια που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, των περίπου 7.000 κρουσμάτων σε μια μέρα, των 60 θανάτων τη μέρα, των εκατοντάδων διασωληνωμένων.
Γιατί το "νέο ΕΣΥ" που ετοιμάζει είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης».
«Αυτά τα υλικά, αυτές οι πολιτικές που διαμόρφωσαν το υπάρχον άθλιο και επικίνδυνο σύστημα Υγείας για τον λαό, αυτήν τη φορά παρουσιάζονται ως λύσεις. Παρουσιάζεται δηλαδή ως λύση η συνταγή που μας έφερε μέχρι εδώ», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Το "νέο ΕΣΥ" της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι καθόλου νέο, είναι παλιά κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου.
Αλλωστε, τον δρόμο όπου η Υγεία θα αποτελεί ελάχιστο κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματίες, τον έχουν περπατήσει όλες οι κυβερνήσεις.
Τον δρόμο της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην άμεση ή έμμεση αγορά υπηρεσιών Υγείας τον έχουν εφαρμόσει όλες οι εκδοχές της κυβερνητικής διαχείρισης.
Κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, δεξιές και "αριστερές", μονοκομματικές και συνεργασίας. Μονοκομματικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνήσεις συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τις απαραίτητες κάθε φορά τσόντες. Κυβερνήσεις με πρωθυπουργούς τεχνοκράτες και "ειδικούς". Η "πρώτη φορά αριστερή" κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Κάθε νέα κυβέρνηση παίρνει την αντιλαϊκή σκυτάλη από την προηγούμενη.
Στη χώρα μας, όποια κυβέρνηση και αν πέρασε, νομίζεις πως οι αποφάσεις για την Υγεία γράφτηκαν από το ίδιο χέρι.
"Το μέλλον βρίσκεται σε αυτές τις συμπράξεις" δήλωνε για τις ΣΔΙΤ το μακρινό 2013 ο τότε νομικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας, κ. Πλεύρης, αυτός που σήμερα είναι υπουργός Υγείας.
"Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα πραγματικό στολίδι", έλεγε ο κ. Τσίπρας από τη Σαντορίνη, όταν εγκαινίαζε το πρώτο νοσοκομείο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Οπως και παντού έτσι και στην Υγεία. Τα μέτρα τους έχουν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν. Αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Το τελευταίο διάστημα, κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της ΝΔ, δημοσιογράφοι - παπαγάλοι, ξαναβγαίνουν σε εκπομπές, ημερίδες, αρθρογραφούν και αναλύουν τα σχέδια για το "νέο ΕΣΥ". Σαν έτοιμοι από καιρό, λες και την περίοδο της πανδημίας δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να σκέφτονται και την παραμικρή λεπτομέρεια του μελλοντικού τους σχεδίου. Και μάλιστα αναποδογυρίζοντας τα συμπεράσματα της πανδημίας, με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω:
Τι κι αν αποδείχτηκε ότι η Υγεία δεν πρέπει να λογίζεται με βάση την τσέπη του καθενός; Η κυβέρνηση επιμένει στις αναδιαρθρώσεις για να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ ως μεγάλη ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, δηλαδή "ό,τι πληρώνεις παίρνεις".
Τι κι αν η υποχρηματοδότηση φάνηκε με δραματικό τρόπο; Η κυβέρνηση επιμένει πως το δημόσιο νοσοκομείο πρέπει να γίνει ανεξάρτητο ίδρυμα, το οποίο θα είναι αυτοδιοικούμενο και θα λογοδοτεί ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές που θα έχει.
Τι κι αν οι υγειονομικοί σε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία έκαναν θαύματα με τη δουλειά τους, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας; Η κυβέρνηση, αγνοώντας σκόπιμα ότι το επίπεδο λειτουργίας κάθε νοσοκομείου είναι συνάρτηση του βαθμού στελέχωσής του, θέλει να προχωρήσει σε συμπτύξεις κλινικών.
Τι κι αν αποδείχτηκε περίτρανα ότι το κριτήριο ανάπτυξης των δομών Υγείας πρέπει να παίρνει υπόψη του δημογραφικές, πληθυσμιακές και γεωγραφικές παραμέτρους; Η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει έναν υγειονομικό χάρτη με κριτήριο το "κόστος - όφελος", κάνοντας μάλιστα και ελεεινές δηλώσεις, όπως ότι "δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να απέχει από ένα άλλο πάνω από 20 χιλιόμετρα".
Το γυναικολογικό - μαιευτικό νοσοκομείο "Ελενα Βενιζέλου" απέχει 9 χιλιόμετρα από το "ΙΑΣΩ".
Αλλά αυτά η κυβέρνηση όχι απλά δεν τα επίταξε, όταν ο λαός μας είχε ανάγκη μέσα στην πανδημία, αλλά τους παρέχει κι από πάνω εκατομμύρια φοροαπαλλαγές».
«Το σχέδιο για το "νέο ΕΣΥ" που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται από πολύ παλιά...», σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας και τόνισε πως «είναι όντως "ευρωπαϊκό κεκτημένο", αποτελεί όντως διαχρονικό στόχο της ΕΕ, με μία όμως σημαντική διαφορά: Οτι από αυτά τα σχέδια είναι βαθιά ζημιωμένοι οι ασθενείς και οι υγειονομικοί, ο λαός συνολικά.
Και ας μην κάνουν τους ανήξερους κάποιοι.
Αλήθεια, πόσο διαφορετικό είναι το ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που αναφέρεται στην Υγεία, όπως πρόσφατα με τον δικομματικό καβγά που έστησε στη Βουλή την ώρα του πρωθυπουργού, προσπαθεί να ψαρέψει σε θολά νερά.
Βέβαια, για να μην τον παρεξηγήσουν και πολύ, κάθε τρεις και λίγο μας θυμίζει ότι παρέχει συναίνεση, μία καλώντας τον λαό σε σιγή ιχθύος, όπως τους πρώτους μήνες της πανδημίας με τα "θα λογαριαστούμε μετά", μία με τις προτάσεις του για κοινό υπουργό Υγείας με τη ΝΔ και την άλλη, όπως στα αλλεπάλληλα καλέσματά του προς την κυβέρνηση, για έναν "κοινό εθνικό σχεδιασμό"!
Γιατί απλά λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία των ομίλων βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκονται στον αντίποδα του δικαιώματος του λαού να απολαμβάνει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγουν η επιστήμη και η τεχνολογία, να έχει κατοχυρωμένες δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος».
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «το σύνθημα "Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα" που γράφτηκε, φωνάχτηκε και συμφωνεί μαζί του η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, μπορεί να γίνει πράξη, μπορεί να πάρει σάρκα και οστά, μόνο αν ο λαός, μαζί με το ΚΚΕ, παλέψει:
-- Για εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
-- Για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Για φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%.
-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες μονάδες Υγείας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων.
-- Για αύξηση των εισακτέων στις σχολές Ιατρικής και Νοσηλευτικής για να εξασφαλιστεί η επάρκεια στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.
-- Για κατάργηση του μέτρου της αναστολής εργασίας. Για ουσιαστικά μέτρα ενημέρωσης των υγειονομικών για την ανάγκη του εμβολιασμού. Αξιοποίηση των ανεμβολίαστων σε υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού, με συχνά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ.
-- Για ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Για πλήρη και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.
-- Για ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία με προσλήψεις μόνιμων Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
-- Για κατάργηση κάθε είδους πληρωμής στην Υγεία για όλο τον λαό.
-- Για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις ασθένειες που τις συνοδεύουν, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμεΑ.
-- Για πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας».
Στον αντίποδα του εκτρώματος που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, ο Δ. Κουτσούμπας παρουσίασε χτες αναλυτικά τις προτάσεις του Κόμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, «σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων "κοινωνικών συνεταιρισμών"».
Σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ «προτάσσει τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης, που σημαίνει ότι αυτές πρέπει να απευθύνονται πριν απ' όλα στους υγιείς, με ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία», ανέλυσε τις θέσεις του Κόμματος για το Κέντρο Υγείας, που, όπως είπε, αποτελεί «πυρήνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό.
«Ο ενιαίος χαρακτήρας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των άμεσα συνεργαζόμενων τμημάτων και υπηρεσιών της στο πλαίσιο του κρατικού Κέντρου Υγείας, είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης», σημείωσε, τονίζοντας ότι αποτελεί και «προϋπόθεση για να συγκεντρώνεται και να διαχέεται η νέα γνώση σε όλους τους επιστήμονες, προκειμένου να αξιοποιείται κατάλληλα».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως «σήμερα, πλέον, πολύ περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι το μέτωπο της Υγείας είναι βασικό μέτωπο πάλης όλου του λαού και ότι αυτό για το οποίο παλεύει το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα κάθε άλλο παρά δευτερεύον είναι. Οι ανάγκες του λαού μας είναι μεγάλες και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν τον 21ο αιώνα. Ο αγώνας έχει ξεκινήσει.
Το βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από το καπιταλιστικό κέρδος, η καπιταλιστική ιδιοκτησία και η πολιτική εξουσία των καπιταλιστών.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνειδητοποιούν αυτήν την αλήθεια από την ίδια τους την πολιτική πείρα, μέσα από τη συμμετοχή τους στην πάλη, μαζί με το ΚΚΕ.
Σε αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε όλες και όλους να συνδράμετε».
Ενα μαχητικό κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και κοινής δράσης με το ΚΚΕ ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με θέμα «Κριτική του ΚΚΕ στο σχέδιο για το "νέο ΕΣΥ" και οι θέσεις του Κόμματος».
Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από στελέχη του Κόμματος, από συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στην Υγεία - Πρόνοια και από υγειονομικούς που συμπαρατάσσονται με το ΚΚΕ στην οργανωμένη συλλογική πάλη για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκαν οι τοποθετήσεις μετά την κεντρική ομιλία, κάνοντας «φύλλο και φτερό» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, αφορούσαν την έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία παραπέρα εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, τον ρόλο του υγειονομικού στο «νέο ΕΣΥ», τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας και την κριτική στο κυβερνητικό «Εθνικό Σχέδιο για την Αναπηρία».
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν γιατροί όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία και σε άλλες υγειονομικές μονάδες, πρωτοπόροι συνδικαλιστές που δίνουν καθημερινά μια διπλή μάχη: Από τη μία για να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή του λαού και από την άλλη για την ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια παραμένουν στην πρώτη γραμμή της πάλης, μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, στον αντίποδα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθούν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
Σε μια περίοδο που η πανδημία αναζωπυρώνεται σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μέσα και από τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση, εκφράζουν την αγωνία τους, την απόφασή τους να παλέψουν μπροστά στα ακόμα χειρότερα που αναμένεται να φέρουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ», καλώντας τους συναδέλφους τους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να υψώσουν τείχος αντίστασης στα κλεισίματα και τις συγχωνεύσεις κλινικών και μονάδων Υγείας, στις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σε όλα εκείνα που οδήγησαν σε κατάρρευση το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Αναδείχθηκε ταυτόχρονα ότι οι ανάγκες του λαού για απρόσκοπτη πρόσβαση σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, με έμφαση στην πρόληψη και με ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βρίσκονται στον αντίποδα της λειτουργίας του συστήματος Υγείας με το κριτήριο του «κόστους - οφέλους». Είναι ασυμβίβαστες με το κυνήγι της καπιταλιστικής κερδοφορίας, που κάνει όλο και μεγαλύτερη την απόσταση ανάμεσα στις σύγχρονες δυνατότητες που δίνουν τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και στην κατάσταση των συστημάτων Υγείας σε όλο τον κόσμο.
Αυτό το εμπόδιο, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, είναι που σημαδεύει το ΚΚΕ, καλώντας τον λαό να παλέψει για τις σύγχρονες ανάγκες του, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.
Νίκος Νιάνιος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρείες
Και εξηγώντας με λεπτομέρειες και στοιχεία για το τι σημαίνει μια τέτοια λειτουργία, ανέφερε ότι «τα ασφάλιστρα (έσοδα) των ασφαλιστικών στον τομέα υγείας/ασθένειας σκαρφάλωσαν από τα 75.540.262 ευρώ το 2009, στα 273.656.389 ευρώ το 2019 και 300.226.409 ευρώ το 2020, σημειώνοντας δηλαδή μέσα στη δεκαετία "της κρίσης" μια αύξηση σχεδόν 400% και στη χρονιά του κορονοϊού αύξηση 9%, όταν το ΑΕΠ σημείωνε αντίστοιχη πτώση». Οπως σχολίασε, αυτή η εκθετική αύξηση «δείχνει την ανάπτυξη της ιδιωτικής Υγείας σε βάρος της δημόσιας», ενώ, όπως είπε, για να μείνουν σε προσιτές τιμές τα προσφερόμενα «πακέτα» των ασφαλιστικών «πλέον τα περισσότερα "πατάνε" πάνω σε ό,τι πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και καλύπτουν έξοδα από εκεί και πάνω».
Απαντώντας επίσης στο «ψέμα» ότι η ιδιωτική ασφάλιση είναι «μια προσιτή εναλλακτική στο ρημαγμένο σύστημα Υγείας», σημείωσε ότι σήμερα οι «ιδιωτικές ασφαλίσεις υγείας στην Ελλάδα είναι ακόμη σχετικά προσιτές, γιατί ουσιαστικά πατάνε πάνω στην ύπαρξη ενός - έστω και λεηλατημένου - καθολικού συστήματος δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο και εκμεταλλεύονται».
Οσο για τις παροχές των ασφαλιστικών ως προς την Υγεία, σημείωσε ότι στα συμβόλαια υγείας ισχύουν κατεξοχήν «απαλλαγές» στις καλύψεις, δηλαδή «και να έχεις συμβόλαιο υγείας σε ασφαλιστική, πάλι θα κληθείς πρώτα να βάλεις πάντα ένα ποσό από την τσέπη σου». Επίσης, «εδώ και αρκετά χρόνια δεν προσφέρονται πια μακροχρόνια σταθερά συμβόλαια υγείας από ασφαλιστικές. Αντί αυτών, τα συμβόλαια είναι ετήσια. Κάθε χρόνο, δηλαδή, η εταιρεία αποτιμά αν ο συγκεκριμένος "πελάτης" τη "ζημίωσε". Κι αν ήταν έτσι, προκειμένου να συνεχίσει να έχει συμβόλαιο μαζί της, του ζητάει περισσότερα λεφτά». Ενώ, η ίδια λογική ισχύει και στα ομαδικά συμβόλαια, «τα οποία διαφημίζονται και στα πλαίσια του "νέου ΕΣΥ" σαν "μάννα εξ ουρανού"». Συμπλήρωσε ακόμα ότι σε όλα αυτά τα συμβόλαια, ειδικά στα ομαδικά, πάντα προβλέπονται εξαιρέσεις, για ό,τι οι ασφαλιστικές ξέρουν πως είναι το πιθανότερο να τις ζημιώσει, ενώ «αυξανόμενοι είναι και οι αποκλεισμοί, δηλαδή μια ασφαλιστική ουσιαστικά να μην αποδέχεται να ασφαλίσει κάποιον, βάσει της εικόνας της υγείας του, ή να του ζητά πολλαπλάσια ασφάλιστρα. Τελευταίο τέτοιο παράδειγμα είχαμε στις ΗΠΑ, όπου εργοδότες απαιτούν από τους εργαζομένους που παραμένουν ανεμβολίαστοι έως και 200 δολάρια επιπλέον τον μήνα για να ισχύει η ιδιωτική ασφάλισή τους! Παρόμοια όμως ισχύουν εκεί ήδη για καπνιστές, υπέρβαρους κ.ά.».
«Επομένως η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως μία ιδιωτική ασφαλιστική σημαίνει νέους κόφτες: Στις παροχές στους ασφαλισμένους, σε αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις, σε φάρμακα, σε θεραπείες», σημείωσε ο Ν. Νιάνιος, καταλήγοντας: «Διέξοδος και λύση αποτελεί η πάλη για σύγχρονες απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα με έμφαση στην πρόληψη, μέσα από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας».
Ελένη Παπαγεωργίου, γιατρός στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς (ΓΟΝΚ), συνεργάτης του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο υγειονομικός τελικά θα εκπαιδεύεται, θα προσλαμβάνεται και τελικά θα αξιολογείται σχετικά με το πώς θα κοστίσει λιγότερα ο ασθενής και πώς θα εξοικονομήσει πόρους για το νοσοκομείο. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προσχέδιο, "είναι σημαντικό οι γιατροί να αναλάβουν την ευθύνη του κλινικού προϋπολογισμού, για να αναλάβουν την ευθύνη για το κόστος που επισύρουν οι αποφάσεις τους".
Ενώ, μεταφέροντας την πλούσια πείρα που ήδη έχουν οι υγειονομικοί, σημείωσε ότι «σε ορισμένα ογκολογικά νοσοκομεία, διοίκηση και διοικητικοί διευθυντές περικόπτουν απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις καρκινοπαθών, πανάκριβες όμως, για να μη φουσκώσουν τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων. Ως αποτέλεσμα οι ασθενείς πληρώνουν σε εξετάσεις από 200 έως 1.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία. Οι υγειονομικοί "πρέπει" να μάθουν και να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση δαπανών και περιορισμό του κόστους θυσιάζοντας την επιστημονική τους γνώση στον βωμό του κόστους - οφέλους».
Ετσι, όπως εξήγησε, «οι νοσοκομειακοί γιατροί καλούνται όχι μόνο να υποταχθούν στην εμπορευματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, για να εξασφαλιστεί η "βιωσιμότητά τους", αλλά και να συμβάλουν ενεργά στην υλοποίηση της πολιτικής που θέλει τους ασθενείς πελάτες».
«Επί της ουσίας ζητάνε από τους υγειονομικούς να σταθούν απέναντι στις ανάγκες υγείας των παιδιών τους, των γονιών, των φίλων τους. Θέλουν τους υγειονομικούς να συμβάλλουν στη λειτουργία του νοσοκομείου ως επιχείρησης. Να κόβουν με δική τους απόφαση φάρμακα, απαραίτητες εξετάσεις, θεραπευτικές επιλογές, μέρες νοσηλείας. Να θεραπεύουν και να περιθάλπουν όποιον έχει να πληρώσει. Να πληρώνουν οι ασθενείς για εξετάσεις, ακόμα και για επείγοντα περιστατικά. Να στέλνει το νοσοκομείο τα "ραβασάκια" στην εφορία των ανασφάλιστων ασθενών. Και από τα παραπάνω θα εξαρτώνται το εισόδημά τους, τα μπόνους αλλά και η επιστημονική τους εξέλιξη και σταδιοδρομία».
Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στην πρόβλεψη νέας επίθεσης στη μόνιμη και σταθερή δουλειά που υπάρχει στο κυβερνητικό σχέδιο, αφού, όπως δηλώνουν, «στον δημόσιο τομέα, μόνο τα στελέχη που προορίζονται να έχουν υψηλές διευθυντικές θέσεις, άρα και αυξημένο βάρος στη λήψη αποφάσεων και στην κατανομή των πόρων, τα ιατρικά διευθυντικά στελέχη, θα πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αντίθετα, ένα μεγάλο μέρος του λοιπού προσωπικού θα μπορούσε να είναι μερικής, ή ακόμα και εποχιακής απασχόλησης».
«Από τις ίδιες τις εξελίξεις θα κληθούν οι υγειονομικοί να διαλέξουν μεταξύ ενσωμάτωσης και ανυπακοής, ανάμεσα "στη βαρβαρότητα ή στον πολιτισμό"», σημείωσε η Ελ. Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας:
«Ειδικά οι κομμουνιστές υγειονομικοί έχουμε καθήκον να υπερασπίσουμε τον ρόλο που θα έπρεπε να έχουμε ενάντια στην "αξιολόγηση" που προωθεί η κυβέρνηση με το "νέο ΕΣΥ". Εχουμε πάρει την απόφαση να θέσουμε την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού. Εξάλλου η επιστημονική γνώση είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς, δεν αφορά την ατομική προσπάθεια ούτε τα "κέντρα αριστείας" που διαφημίζει η νέα υφυπουργός Υγείας».
Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»
Μίλησε για τα εργαλεία προσαρμογής των δημόσιων νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς, φέρνοντας ως παράδειγμα τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, που ήδη αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των εσόδων για τα νοσηλευτικά ιδρύματα, όπως και τη μέθοδο του leasing, αλλά και τις ΣΔΙΤ, καθώς και τον θεσμό των DRGs. Σε ό,τι αφορά τις ΣΔΙΤ, ανέφερε ότι αναμένεται να αναπτυχθούν σε τρία στάδια: Στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των νοσοκομείων, σε στοχευμένες μονάδες για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών Υγείας όπως είναι η αιμοκάθαρση, η αποκατάσταση, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ή η ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς τελικού σταδίου και στην ολοκληρωτική αλλαγή ενός νοσοκομείου. «Με αυτό τον τρόπο ιδιώτες θα επενδύουν στα δημόσια νοσοκομεία και θα αποζημιώνονται με βάση είτε τη διαχείριση ολόκληρων των μονάδων, είτε με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που θα πραγματοποιούν τα επινοικιαζόμενα μηχανήματα που θα έχουν εγκαταστήσει στα νοσηλευτικά ιδρύματα».
Ανέφερε επίσης ότι προκρίνεται η αλλαγή της νομικής μορφής των νοσοκομείων και η μετατροπή τους σε θυγατρικές ανώνυμες εταιρείες του ΕΣΥ (ΝΠΔΔ) ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, κατά το επικρατέστερο ευρωπαϊκό πρότυπο.
Ετσι, όπως είπε, θα δίνεται η δυνατότητα: Ανάθεσης της διοίκησης νοσοκομείων σε εξειδικευμένες εταιρείες, παραχώρησης των Αγροτικών Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας σε κοινοπραξίες ιατρών με τη μορφή leasing τόσο του κτιρίου όσο και του εξοπλισμού, κατάρτιση του υγειονομικού χάρτη που προβλέπει κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων με μόνο αντιεπιστημονικό κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση, ανάπτυξη ενιαίου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, ώστε να είναι πιο «ανταγωνιστικά» με τα αντίστοιχα του ιδιωτικού τομέα, κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου (στο οποίο σήμερα υπάγονται οι υγειονομικοί) και θέσπιση κριτηρίων και κινήτρων οικονομικής και κλινικής αποδοτικότητας που θα διαφοροποιήσουν τις αμοιβές των γιατρών, των νοσηλευτών και των διοικητικών υπαλλήλων, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω του συστήματος αξιολόγησης υπαλλήλων και δομών. Επίσης συμπράξεις ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία, εξασφάλιση για τους άνεργους - ανασφάλιστους ασθενείς ενός βασικού πακέτου παροχών Υγείας που στόχο θα έχει μόνο την επιβίωση κ.ο.κ.
«Απέναντι σε αυτή την πολιτική που ζυγίζει την ανθρώπινη ζωή με γνώμονα το κέρδος, οι μαχόμενοι υγειονομικοί μαζί με τον λαό οφείλουν να δυναμώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση», ανέφερε ο Χρ. Φερεντίνος. «Ενα ενιαίο πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας όπου θα παρέχονται από το κράτος δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές, συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια, χωρίς καμία διάκριση σε ασφαλισμένους/ανασφάλιστους, εθνικότητα ή χρώμα».
Χρήστος Καραχρήστος, γιατρός στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)
Ενδεικτικά, σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και των υπόλοιπων νομών, τα χειρουργεία υπολειτουργούν. Είτε επειδή οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε MΕΘ Covid είτε απλά επειδή δεν αρκεί το προσωπικό. Χιλιάδες τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία των ασθενών. Χαρακτηριστικά, στο ΓΝ "Παπαγεωργίου" από τις 14 χειρουργικές αίθουσες περιορίστηκαν στις 5 έως 7 αίθουσες. Στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ από τις 10 αίθουσες λειτουργούν ούτε οι μισές.
Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υπάρχει με τις χιλιάδες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων που χάθηκαν λόγω της λειτουργίας τους με περιοδικότητα. Υπάρχουν τρομερές καθυστερήσεις στη διάγνωση παθήσεων, όπως οι καρκινοπάθειες. Ο προληπτικός έλεγχος των γυναικολογικών καρκίνων στο Θεαγένειο μειώθηκε κατά 80% τη διάρκεια της πανδημίας λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ και τώρα αυτά τα τμήματα υπολειτουργούν λόγω της υποστελέχωσης.
Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα, ολόκληρες κλινικές μετατρέπονται σε Covid, όπως η Ψυχιατρική Ενηλίκων και η Παθολογική στο "Παπανικολάου", αφήνοντας χωρίς περίθαλψη εκατοντάδες ασθενείς. Τα προβλήματα είναι εκρηκτικά, με το τελευταίο παράδειγμα που το αποδεικνύει να είναι στην Παθολογική κλινική των Σερρών, όπου οι 5 στους 6 παθολόγους παραιτήθηκαν καταγγέλλοντας ακριβώς τις επικίνδυνες για τους ίδιους, αλλά και τους ασθενείς, συνθήκες περίθαλψης.
Οι ελλείψεις κρεβατιών στις ΜΕΘ Covid είναι τεράστιες και για άλλη μια φορά βλέπουμε διασωληνωμένους ασθενείς να μένουν εκτός ΜΕΘ για ολόκληρα 24ωρα. Στο ΑΧΕΠΑ και το "Παπανικολάου" παραμένουν στα χειρουργεία που έχουν μετατραπεί πρόχειρα σε ΜΕΘ, αντίστοιχα στο "Παπαγεωργίου" και το Ιπποκράτειο σε απλούς θαλάμους και πάει λέγοντας. Καθημερινά βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για να βρεθεί μια κλίνη διαθέσιμη. Οι εργαζόμενοι της ΜΕΘ είναι αγανακτισμένοι, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες φροντίδας των ασθενών στους θαλάμους. Ταυτόχρονα, βλέπουμε πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ, όπως οι 18 νέες στο "Παπανικολάου", να μένουν εν αχρησία γιατί δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις, ή να υπολειτουργούν με δανεικό προσωπικό από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Τα προβλήματα, οι ελλείψεις, τα κενά είναι ιλιγγιώδη».
Ολα τα παραπάνω, όπως είπε ο Χρ. Καραχρήστος, αναδεικνύουν πιο καθαρά «σήμερα ότι απέναντι στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας στην Υγεία βρίσκεται το εμπόδιο του κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων στον χώρο. Ακριβώς, σε αυτό το "παιχνίδι" θέλουν να βάλουν σαν παίκτη το "νέο ΕΣΥ", να λειτουργεί δηλαδή με τους όρους της αγοράς. Προϋπόθεση γι' αυτό; Εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα και ασθενείς - πελάτες».
Αλεξάνδρα Τσιρογιάννη, βιοπαθολόγος, διευθύντρια στο Τμήμα Ανοσολογίας - Ιστοσυμβατότητας ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ανοσολογικής Εταιρείας
Οπως είπε, στη 40χρονη περίπου πορεία του ΕΣΥ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα «ουδέποτε ανταποκρίθηκε πραγματικά σε αυτό που ευαγγελίζονταν οι δημιουργοί του, δηλαδή ότι είναι Εθνικό, ότι είναι Σύστημα, δηλαδή αποτελεί οργανωμένη δομή, και φυσικά ότι παρέχει δωρεάν Υγεία.
Ετσι, φτάνουμε στο σήμερα, που όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται η ΝΔ να ...ανακαλύψει τώρα τις χρόνιες παθογένειες στο δημόσιο σύστημα Υγείας και μέσα στην πανδημία βρίσκει την ευκαιρία και ετοιμάζεται να φέρει το σχέδιό της για το "νέο ΕΣΥ", που μεταξύ άλλων προβλέπει τον "εξορθολογισμό" των δομών, με χάραξη νέου υγειονομικού χάρτη που θα περιλαμβάνει επιπλέον συρρίκνωση ή και κατάργηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, περαιτέρω συγχωνεύσεις κλινικών και εργαστηριακών τμημάτων, με κριτήριο βέβαια όχι την κάλυψη των πραγματικών αναγκών, αλλά το πόσο κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογισμό ή αν είναι επικερδείς. Φυσικά και δεν πρωτοτυπεί σε αυτήν την εξαγγελία της, αφού διαιωνίζει, ακολουθεί και εφαρμόζει στρατηγική και τακτική αναδιαρθρώσεων στην Υγεία που υπαγορεύονται και κινούνται στις κατευθύνσεις της ΕΕ, και έχουν εφαρμοστεί απαρέγκλιτα και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι συνθήκες εργασίας, αλλά και οι χώροι στις σχεδόν εγκαταλελειμμένες υποδομές, πραγματικά μειώνουν το επιστημονικό κύρος των υγειονομικών, υποβαθμίζουν την αξιοπιστία και τον ρόλο των εργαζομένων και κυρίως θίγουν την αξιοπρέπεια των ασθενών μας, η δε έλλειψη έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού συχνά διακυβεύει την ίδια την ποιότητα αλλά και την ασφάλεια των υπηρεσιών Υγείας.
Ετσι, τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα στην οργάνωση και λειτουργία του ΕΣΥ έχουν οδηγήσει στην αποδόμηση ακόμα και αυτής της βασικής έννοιας της δημόσιας Υγείας, που κατά κανόνα περιλαμβάνει όλες τις βαθμίδες υπηρεσιών (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια) και αφορά την πρόληψη, πρόγνωση, διάγνωση και θεραπεία».
Παρακάτω, η Αλ. Τσιρογιάννη υπογράμμισε πως «άμεσα θα πρέπει να μας απασχολήσουν ζητήματα όπως αυτά που αφορούν την κοστολόγηση με δυνατότητα συνταγογράφησης νέων εργαστηριακών εξετάσεων (μοριακών, ορολογικών, απεικονιστικών) που μέχρι σήμερα εξολοκλήρου επιβαρύνουν τον ασθενή, στην ασφαλιστική ένταξη - κάλυψη νέας τεχνολογίας παρεμβάσεων όπως η υποβοηθούμενη - εξωσωματική γονιμοποίηση, ο προγεννητικός έλεγχος, η διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση γενετικών διαταραχών, καθώς και τα βασικά θέματα οργάνωσης και συντονισμού των μεταμοσχεύσεων είτε συμπαγών οργάνων, είτε αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, ένα αντικείμενο με ιατρικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις και που θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Θα ήθελα να επισημάνω τη σημαντικότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε αριθμό και αναλογία όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των υγειονομικών, ώστε να διασφαλίζεται με τον καλύτερο τρόπο η επαρκής και αδιάλειπτη στελέχωση του συστήματος Υγείας. Το δημόσιο σύστημα Υγείας να αποτελέσει ένα μοντέλο συναξιοποίησης της πανεπιστημιακής παρακαταθήκης - γνώσης, με το βλέμμα στραμμένο προς την κοινωνία και όχι προς την "ελεύθερη αγορά"».
Γιώργος Μπίλης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων
Με το κυβερνητικό σχέδιο γενικεύεται η «λειτουργικότητα» ως εργαλείο για τις παραπέρα περικοπές, συνέχισε, εξηγώντας: «Η περίφημη "λειτουργικότητα", που σχεδιάζεται ως δούρειος ίππος από τη ΝΔ ήδη από το 2005, έρχεται να υπολογίσει όχι τη φύση της αναπηρίας και τις ανάγκες του αναπήρου, αλλά τη δυνατότητά του να τις αντισταθμίσει μέσω μορφωτικού επιπέδου, οικονομικών κριτηρίων κ.λπ. Ετσι, δεν εξετάζουν αν ο εργαζόμενος που έμεινε ανάπηρος μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά που έκανε αλλά αν έχει οικογένεια που τον στηρίζει, αν μπορεί να κάνει κάποια άλλη δουλειά γενικά, ανεξάρτητα από το αν την εξασφαλίζει το κράτος. Είναι χαρακτηριστικό το αμίμητο που λένε πολλές αποφάσεις των ΚΕΠΑ: "Κατά ιατρική εκτίμηση ποσοστό αναπηρίας 80% - 90%, αλλά λόγω του μορφωτικού του επιπέδου, ποσοστό αναπηρίας 60%" κ.λπ.».
Δείχνοντας άλλωστε πόσο φουντώνει η εμπορευματοποίηση στον χώρο της Πρόνοιας, ανέφερε ότι στις δημόσιες υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής καλύπτονται περίπου 33.000 παιδιά, ενώ στον επιχειρηματικό τομέα καλύπτονται πάνω από 50.000 παιδιά.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στον πρόσφατο νόμο για τον «προσωπικό φροντιστή για τα ΑμεΑ», λέγοντας ότι «στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης, με όχημα τον προσωπικό βοηθό είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει το κλείσιμο μια σειράς δομών και υπηρεσιών του Δημοσίου, που έτσι κι αλλιώς στενάζουν από τη χρόνια απαξίωση (υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση)».
Πρόσθεσε ότι «στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε και ένα κακέκτυπο που η κυβέρνηση ονομάζει "πρώιμη διάγνωση". Οπως είναι φυσικό, ολόκληρη η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί για την επιτακτική ανάγκη τέτοιων υπηρεσιών, ομολογώντας ότι η ανυπαρξία τους μετατρέπει τη χώρα μας σε χώρα παραγωγής βαριά αναπήρων. Χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται με κάποιο πρόβλημα, αν διαγνωστούν έγκαιρα, πριν τα 5 χρόνια, ακόμα και τον 1ο - 2ο χρόνο της ζωής τους, πιθανά θα αντιμετωπίσουν έως και 100% το πρόβλημά τους ή θα το περιορίσουν σε μεγάλο ποσοστό. Κάτι τέτοιο βέβαια απαιτεί την ανάπτυξη δημόσιων δομών πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης (...) Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ένα ελλιπέστατο πρόγραμμα επισκέψεων από ειδικούς σε βρεφικούς σταθμούς, χωρίς να προβλέπεται τι θα γίνει από τη στιγμή που διαπιστώσουν πρόβλημα, σε ποιες δομές θα παραπέμπουν. Αυτό που μυρίζει από χιλιόμετρα είναι η εισβολή του ιδιωτικού τομέα».
Ο Γ. Μπίλης αναφέρθηκε επίσης στην Ειδική Αγωγή, τονίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει «κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων στο όνομα του σχολείου για όλους, της δήθεν ένταξης και της συμπερίληψης. Θα είναι σχολείο - αποθήκη των φτωχών, εξαθλιωμένων, αναπήρων, μεταναστών. Ακόμα και σήμερα, πάνω από 200.000 παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες είναι εκτός των υπηρεσιών της Ειδικής Αγωγής».
Αννα Φεργάδη, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου
Και όπως είπε, «μέσα από τα προβλήματα - προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μετά από τα επαναλαμβανόμενα μνημόνια τόσων ετών, εφαρμοζόμενες πολιτικές κόντρα στο λαϊκό συμφέρον, η πανδημία, είναι πια για μένα πιο ξεκάθαρο από ποτέ:
Ενώ θέτοντας το ερώτημα αν «είναι εφικτό να οδηγηθούμε σε δρόμους για μια ζωή που μας αξίζει κόντρα στη βαρβαρότητα της εποχής μας;», ανέφερε:
«Βρισκόμαστε ήδη στο 4ο - 5ο, ποιος μετράει πια, κύμα της πανδημίας του Covid-19. To δημόσιο σύστημα Υγείας παραμένει υποχρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό (με νέα μείωση φέτος), υποστελεχωμένο, με εξαντλημένο ανθρώπινο δυναμικό, τμήματα που υπολειτουργούν ή κινδυνεύουν να κλείσουν και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.
Και ποια είναι η κυβερνητική πρόταση για το "νέο ΕΣΥ"; Νέες μειώσεις χρηματοδότησης, ελαστικές μορφές εργασίας και ΣΔΙΤ».
«Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε στην πράξη τις συνεπείς μαχητικές φωνές που στέκονται δίπλα μας και υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας, με ενεργή συμμετοχή και συμπόρευση μαζί τους», τόνισε και κάλεσε κάθε υγειονομικό να πάρει θέση:
Να αρνείται να υποτάξει την επιστήμη του στη λειτουργία του νοσοκομείου - επιχείρηση.
Να αρνείται να αντιμετωπίζει τον ασθενή ως πελάτη.
Να αρνείται ότι η Υγεία είναι εμπορεύσιμο αγαθό.
«Το οφείλουμε στους γονείς μας που αγωνίστηκαν για όσα κερδήθηκαν, στους εαυτούς μας, αλλά κυρίως στη νέα γενιά, στα παιδιά μας.
Γιατί: Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι ομίχλη. Εμείς που λες όλα τα φτιάχνουμε στο φως (Γ. Ρίτσος)», κατέληξε η Αννα Φεργάδη.
Νέο αρνητικό ρεκόρ όσον αφορά την αναζωπύρωση της πανδημίας καταγράφηκε χτες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 6.700 νέα κρούσματα κορονοϊού. Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 754.451 (ημερήσια μεταβολή +0,9%).
Ακόμα 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τα θύματα να ξεπερνούν και τις 16.000 (16.050 οι συνολικοί θάνατοι). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 434.
Από τα χτεσινά κρούσματα, 1.329 αφορούν την Αττική, 1.108 τη Θεσσαλονίκη, 514 τη Λάρισα, 264 τη Μαγνησία, 204 την Αχαΐα. Τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφεται επίσης σε Εβρο (190), Πιερία (159), Πέλλα (158), Σέρρες (153), Ημαθία (143), Μεσσηνία (134), Τρίκαλα (133), Αιτωλοακαρνανία (128), Κιλκίς (124), Ξάνθη (119), Κοζάνη (107). Τέλος, 157 κρούσματα βρίσκονταν υπό διερεύνηση.
Αύξηση 13% στους θανάτους την τελευταία βδομάδα
Στην Ευρώπη, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 1,4 εκατ. θάνατοι συνολικά, πάνω από 24.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της COVID-19 τις τελευταίες επτά μέρες (αύξηση 13% σε σύγκριση με την περασμένη βδομάδα).
Μεγάλη θνησιμότητα καταγράφεται στη Ρωσία, όπου χτες σημειώθηκε άλλο ένα μαύρο «ρεκόρ», με 1.178 θανάτους σε ένα 24ωρο (σχεδόν 241.000 συνολικά), στην Ουκρανία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία, στην Τσεχία και αλλού.
Υπενθυμίζεται ότι η Λετονία είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που επέβαλε φέτος το φθινόπωρο εθνικό lockdown.
Στην Ολλανδία τα ημερήσια κρούσματα είναι της τάξης των 8.000, με αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση των ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, τον περιορισμό της λειτουργίας των νοσοκομείων για άλλους ασθενείς, την ακύρωση χειρουργείων και θεραπειών. Αντί για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση προχώρησε σε ανακοίνωση μόνο νέων περιοριστικών μέτρων, όπως υποχρεωτικά υγειονομικά πιστοποιητικά σε αθλητικούς χώρους, πάρκα διασκέδασης, μουσεία κ.λπ. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για δημόσιους χώρους και επαγγέλματα που απαιτούν φυσική επαφή, ενώ η κυβέρνηση θα παροτρύνει την τηλεργασία, τουλάχιστον ορισμένες μέρες τη βδομάδα. Η ολλανδική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να καταστήσει απαραίτητα τα πιστοποιητικά για την COVID στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα επαγγελματικά κολέγια.
Αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών καταγράφεται και στη Γερμανία, όπου η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ προανήγγειλε αυστηρούς περιορισμούς για τα μη εμβολιασμένα άτομα.
Στη Ρουμανία έχουν εξαντληθεί οι κλίνες ΜΕΘ και μόνο χτες πέθαναν σχεδόν 600 άνθρωποι.
Δυσκολεύει επιδημιολογικά η κατάσταση και στην Κίνα, η οποία αποτέλεσε το αρχικό επίκεντρο της COVID-19 και έκτοτε ακολουθεί αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων. Καθώς εμφανίζονται εστίες έξαρσης, επιβάλλονται στοχευμένα lockdown. Στο Πεκίνο οι αρχές ανέφεραν 54 νέα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα τη Δευτέρα και ανακοινώθηκαν περιορισμοί στα ταξίδια, έκλεισαν κινηματογράφοι και άλλοι χώροι διασκέδασης, ενώ τέθηκαν σε καραντίνα μεγάλες κατοικημένες περιοχές. Μάλιστα η κυβέρνηση κάλεσε τις οικογένειες να αποθηκεύσουν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το Νοσοκομείο «Μεταξά», που έχει να κάνει με καρκινοπαθείς, ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, αυτήν τη στιγμή, από την πολιτική της συνεχούς υποχρηματοδότησης, έχει πλέον καταντήσει, από τις 6 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες να λειτουργούν από 1 έως 3 λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων με συνέπεια τη μείωση των χειρουργείων.
Για την ακρίβεια, 5 αναισθησιολόγοι εξωθήθηκαν να αποχωρήσουν με σύνταξη εξαιτίας της τακτικής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, της κυβέρνησης, να τους μετακινεί συνεχώς στα νησιά του Αιγαίου για να καλυφθούν και εκεί οι τεράστιες ανάγκες με αποτέλεσμα να τους εξουθενώσει. Την ώρα της συζήτησης ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε δε ότι «αυτήν τη στιγμή είναι υπό μετακίνηση ένας ακόμα αναισθησιολόγος στη Λήμνο». Δηλαδή, το νοσοκομείο μετράει μείον 6 ειδικευμένους αναισθησιολόγους, ενώ η προσθήκη μίας επικουρικής γιατρού που έγινε είναι και αυτή αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο! Μπαλώματα δηλαδή που ανοίγουν μεγαλύτερες τρύπες.
Λόγω αυτών των ελλείψεων το Ιατρείο Πόνου ενός αντικαρκινικού νοσοκομείου, ενώ μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε 4 μέρες τη βδομάδα, τώρα λειτουργεί μία.
Στο φαρμακείο του νοσοκομείου υπηρετούν πια μόνο 2 φαρμακοποιοί, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας χορήγησης χημειοθεραπειών και λοιπών αγωγών σε περίπτωση ασθένειας ή και κανονικής άδειας ενός από τους δύο.
Η κορύφωση του εμπαιγμού σε βάρος υγειονομικών και ασθενών ήρθε όταν η κυβέρνηση αύξησε μεν σε 11 τα κρεβάτια στη ΜΕΘ από 6 που ήταν, χωρίς όμως να προσλάβει και το απαραίτητο παραπάνω προσωπικό. Χαρακτηριστικά, αντί να είναι 44 οι νοσηλευτές, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, αυτοί παραμένουν 23, με αποτέλεσμα να εργάζονται μέχρι τελικής πτώσης. Αντίστοιχα, οι γιατροί από 15 που θα έπρεπε να είναι παραμένουν 10. Ομως, και ο χώρος που επιλέχθηκε για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ είναι εντελώς ακατάλληλος, δηλαδή πολύ μικρός, με αποτέλεσμα το στρίμωγμα διασωληνωμένων, γιατρών και νοσηλευτών, με τους τελευταίους να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Τραγικές ελλείψεις υπάρχουν συνολικά σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Εντελώς ενδεικτικά στο Νοσηλευτικό τμήμα από τις 428 οργανικές θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα του 2012, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ πίσω από τις σημερινές ανάγκες, αυτήν τη στιγμή είναι καλυμμένες οι 300, αλλά, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, πρόκειται για πλασματικό νούμερο, καθώς σε αυτό συμπεριλαμβάνονται αποσπάσεις, μετακινήσεις και εγκυμοσύνες. Την ίδια ώρα, αρκετοί εργαζόμενοι είναι σε διαδικασία συνταξιοδότησης.
Απαντώντας ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, για το τι μέτρα θα πάρει το υπουργείο αναμάσησε τη γνωστή καραμέλα για τις ...χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που έχει κάνει η κυβέρνηση, που βέβαια παραμένουν «μαγική εικόνα», με τα νοσοκομεία να βρίσκονται στο «κόκκινο». Οσον αφορά το διά ταύτα, δηλαδή για την κάλυψη εδώ και τώρα των κενών για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα χειρουργεία του «Μεταξά», το φαρμακείο και η ΜΕΘ, δεν είπε λέξη, πέρα από τη γενική του αναφορά ότι «φέρνουμε διατάξεις ώστε οι ιδιώτες να μπορούν να εργαστούν στο ΕΣΥ παρέχοντας υπηρεσία κατ' αποκοπή για το διάστημα αυτού του τριμήνου - τετραμήνου που είναι απαραίτητη».
Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης επέμεινε στην ανάγκη να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις στο «Μεταξά» και ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα σαθρά υλικά με τα οποία «οικοδόμησαν» το σύστημα Υγείας, δηλαδή τη λογική του ελάχιστου δυνατού κόστους και όχι την προστασία της υγείας του λαού.
Οπως τόνισε, η προάσπιση της υγείας του λαού απαιτεί να γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας από υγειονομικό προσωπικό, ενώ η κυβέρνηση φρόντισε οι χρόνιοι ασθενείς να μην μπορούν να περάσουν ούτε έξω από το νοσοκομείο.
Σε ισχύ από το Σάββατο περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ενώ μένουν άθικτες όλες οι αιτίες υπερμετάδοσης της πανδημίας
INTIME NEWS |
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο τίθενται σε ισχύ τα εξής μέτρα, που χαρατσώνουν ανελέητα τους μη εμβολιασμένους, πετώντας τους την ευθύνη, την ίδια στιγμή που και για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς οι ευθύνες βαραίνουν την ίδια την κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα προσέρχονται στην εργασία τους με 2 τεστ (rapid ή PCR) τη βδομάδα, το κόστος των οποίων συνεχίζει να βαραίνει τους ίδιους. Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, χώρους διασκέδασης, εμπορικά καταστήματα. Οι μόνες δραστηριότητες για τις οποίες δεν ισχύει η υποχρέωση υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο είναι οι αναγκαίες, όπως η πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακεία, καθώς και η άσκηση θρησκευτικών τους δικαιωμάτων. Επίσης, ανακοινώθηκαν εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηροποίηση των ποινών για μη τήρηση των μέτρων στα καταστήματα (5.000 ευρώ πρόστιμο, 15 μέρες αναστολή λειτουργίας, γνωστοποίηση των καταστημάτων που έχουν υποστεί ποινές). Αντίστοιχα, οι έλεγχοι θα ενταθούν στους αθλητικούς χώρους για την τήρηση του μέτρου της χρήσης μάσκας.
Ο υπουργός χαρακτήρισε τα παραπάνω μία «προσαρμογή στα νέα δεδομένα» και «μέτρα που θα προστατεύσουν» τους ανεμβολίαστους, ενώ η κυβέρνηση διατηρεί άθικτες όλες τις αιτίες της υπερμετάδοσης, που δεν είναι άλλες από τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.
Την ίδια στιγμή, οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν δεν συνοδεύονται από κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Απεναντίας, όσον αφορά το μέτρο της αναστολής για υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ανακοίνωσε την παράτασή του μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ειδικά για τους ανεμβολίαστους επικουρικούς επεσήμανε ότι οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν.
Αντίστοιχα, τα μέτρα για τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο «κόκκινο» σε μια σειρά περιοχές της χώρας περιορίζονται σε «συνεννόηση» με ιδιωτικές κλινικές ώστε να διαθέσουν κλίνες, με το απαραίτητο πάντα «αντίτιμο», και σε «κίνητρα» σε ιδιώτες γιατρούς.
Οσον αφορά την εμβολιαστική εκστρατεία, αυτή περιορίζεται σε αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα, ενημερώσεις από τα ΜΜΕ και σποτ.
Κοινή ανακοίνωση και διεκδικήσεις απέναντι στη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στην περιοχή
Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας πάλι στην επικαιρότητα το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα.
Ενδεικτική είναι η εικόνα από τα Νοσοκομεία "Παπαγεωργίου" και ΑΧΕΠΑ, όπου ασθενείς παρέμεναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
Το προσωπικό λειτουργεί πέρα από τα όρια των αντοχών του, αφού στις τεράστιες ελλείψεις που ήδη υπήρχαν προστέθηκαν και οι ελλείψεις από τις αναστολές εργασίας.
Την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης καλούνται να αντιμετωπίσουν τους ασθενείς με κορονοϊό, παραμένουν εκτός χιλιάδες ασθενείς άλλων παθήσεων.
Εχει υπερδιπλασιαστεί ο χρόνος αναμονής για χειρουργεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για ογκολογικούς, καρδιολογικούς και άλλους ασθενείς. Οι χειρουργικές αίθουσες των νοσοκομείων δεν λειτουργούν όλες, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων που μετακινούνται για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ και αλλού, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ενδεικτικά, στο "Παπαγεωργίου" από 14 χειρουργικές αίθουσες περιορίστηκαν στις 5 έως 7 αίθουσες. Στο ΑΧΕΠΑ από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 3, είτε επειδή μετατράπηκαν σε MΕΘ COVID είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν.
Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ είναι τραγικά υποστελεχωμένο και κτιριακά επικίνδυνο, δημιούργησαν χωρίς υποδομή και προσωπικό, ούτε καν φιάλες οξυγόνου, κλινική COVID για ψυχιατρικούς νοσηλευόμενους.
Στο "Θεαγένειο" ΑΝΘ, αιματολογικές, κυτταρολογικές και άλλες εξετάσεις στέλνονται σε ιδιωτικά κέντρα, λόγω έλλειψης προσωπικού που βγήκε σε αναστολή. Οι ελλείψεις σε προσωπικό συνολικά ξεπερνούν τις 200, ενώ την ίδια ώρα μόνο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε αύξηση των ασθενών κατά 17%.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν την ανάγκη να γίνει πράξη άμεσα η απαίτηση των εργαζομένων και του λαού της πόλης μας, που από την πρώτη στιγμή φώναζαν για την άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και τη σοβαρή ενίσχυση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Τα σωματεία αναδεικνύουν ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι που ο κορονοϊός θερίζει στους χώρους δουλειάς, ενώ τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο και μάλιστα με δικά τους έξοδα, που τους υποχρεώνουν να κρύβουν ότι είναι άρρωστοι, που αν βγουν θετικοί δεν πληρώνονται κανονικά τον μισθό τους τις μέρες καραντίνας, που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να πάνε στις δουλειές τους και είναι στοιβαγμένοι στα ελάχιστα λεωφορεία.
Και προφανώς δεν φταίνε τα παιδιά που είναι σε 25άρια τμήματα και αυξάνεται η πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό, να τον μεταφέρουν στο σπίτι με αποτέλεσμα να κολλήσουν και οι γονείς τους, αλλά ούτε και όσοι φοβούνται να κάνουν εμβόλιο επειδή δεν βρίσκουν απαντήσεις, οι πρόσφυγες στις δομές φιλοξενίας, που ζουν σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και αποτελούν υγειονομική βόμβα».
Τονίζουν ότι «για την κατάσταση ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, που έχουν συμβάλει στην υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και στην ενίσχυση των κερδών των αρπακτικών - κλινικαρχών. Αυτόν τον σχεδιασμό εξυπηρετεί και το "νέο ΕΣΥ" που προχωράει η κυβέρνηση».
Και καλούν εδώ και τώρα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, διεκδικώντας:
Το κείμενο υπογράφουν τα Σωματεία:
Τροφίμων Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτη», Εργατοτεχνιτών Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων νομού Θεσσαλονίκης / Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Λογιστών Θεσσαλονίκης, Εργατοτεχνιτών Ιματισμού και Δέρματος, Κατεργασίας Ξύλου, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων.
Στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου ΚΑΤ, στις 12 μ., στην είσοδο του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, και από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου. Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο καλεί στις 12 μ. στην 7η ΥΠΕ. Στη Σάμο, το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο καλεί στις 10 π.μ. στην είσοδο.
«Λύγισε» από την κόπωση ο υπεύθυνος κλινικής Covid του Γενικού Νοσοκομείου
Κατέρρευσε γιατρός από την εξάντληση στη Λάρισα |
Ενδεικτικό της πίεσης και της εντατικοποίησης που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί είναι το γεγονός ότι την ώρα που έκανε δηλώσεις ένας γιατρός της πρώτης γραμμής, ο Γιάννης Γκαμπράνης - υπεύθυνος στη μία κλινική Covid, από τις δύο που διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας - «λύγισε» από την κόπωση και μεταφέρθηκε μέσα στο νοσοκομείο για εξετάσεις και να του δοθούν οι πρώτες βοήθειες.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας, Νίκος Νταφούλης, είχε επισημάνει μεταξύ άλλων πως «το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει καταρρεύσει. Εχουν ξεπεραστεί οι αντοχές του σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού. Δεν υπάρχουν υποδομές, δεν επαρκούν ούτε οι παροχές οξυγόνου».
Σημείωσε ακόμα πως στο Γενικό Νοσοκομείο λειτουργούν με δυο μόνο γιατρούς η Ογκολογική κλινική, η Ουρολογική, η Νεφρολογική, η Παιδιατρική, η οποία εξυπηρετεί και άλλες περιοχές εκτός Λάρισας.
Εξέφρασε την αντίθεσή του στα μέτρα που αποφασίστηκαν για μείωση κατά 50% των εξωτερικών χειρουργείων, αναστολή των απογευματινών ιατρείων, τονίζοντας ότι «στην ουσία προχωρά η επίσημη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο εκτίναξης της θνητότητας και της νοσηρότητας όσον αφορά στις λοιπές παθήσεις».
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «πρέπει να παρθούν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους, για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες - πολύ περισσότερες απ' ό,τι σήμερα - νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λάρισα, ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει 1.984 κρεβάτια, αλλά το υπουργείο Υγείας υπέγραψε - πάντα με το αζημίωτο - συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές μόνο για 30 ασθενείς Covid και 30 non Covid.
Οι υγειονομικοί λόγω του περιστατικού με την κατάρρευση του συναδέλφου τους δεν ολοκλήρωσαν τη Γενική τους Συνέλευση, ανακοίνωσαν ότι αυτή θα γίνει την Πέμπτη και κάλεσαν τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.
Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση και στον Βόλο, όπου χτες νοσηλευόταν 78 ασθενείς στις κλινικές και τους θαλάμους αρνητικής πίεσης και οκτώ ασθενείς στη ΜΕΘ Covid. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, που παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ τέσσερις ασθενείς, με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους. Προχτές το βράδυ, βρέθηκε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ στην Αθήνα, όπου και διακομίστηκε 53χρονος Βολιώτης.