Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιζήμια η στρατηγική «κόστους - οφέλους» στα σχολεία

Ερώτηση για τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας από την πανδημία και τις απαράδεκτες κατευθύνσεις κυβέρνησης - ΕΕ

Τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων σε συνθήκες πανδημίας με τη συνεπακόλουθη αύξηση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις καθώς και τη διασπορά που παρατηρήθηκε στα σχολεία πριν από τις γιορτές, με το απαράδεκτο μέτρο 50% + 1 νοσούντων για να κλείσουν σχολικά τμήματα και σχολεία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτηση που κατέθεσε αναφέρει τα εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ για πάνω από 20 μήνες από την έναρξη της πανδημίας όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο (π.χ. πρόσθετα κτίρια, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, στελέχωση των κενών θέσεων με μόνιμους εκπαιδευτικούς πλήρους απασχόλησης, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας) για την προστασία εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία, αλλά αντίθετα προχώρησε και στη συγχώνευση σχεδόν 1.000 σχολικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις στους 28. Την ίδια στιγμή, προώθησε το απαράδεκτο κι επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους μέτρο του ορίου 50% + 1 νόσησης προκειμένου να κλείσουν σχολικά τμήματα και σχολεία.

Στη δίκαιη οργή και ανησυχία γονέων, εκπαιδευτικών και μαθητών για τα παραπάνω, η κυβέρνηση της ΝΔ επικαλείται κυνικά ότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζει το "κόστος" της Εκπαίδευσης, για να μην υπάρχει "κατασπατάληση εκπαιδευτικού προσωπικού". Πρόκειται για εφαρμογή της στρατηγικής "κόστους - οφέλους" της ΕΕ, σε συνδυασμό με την κατηγοριοποίηση των σχολείων και το άνοιγμα του πεδίου για την είσοδο εταιρειών για επενδύσεις και χορηγίες, προσαρμόζοντας το περιεχόμενο των σπουδών στις ανάγκες κερδοφορίας των ομίλων, αλλά και εντείνοντας την καθυπόταξη των εκπαιδευτικών για να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα την κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και τα 24 σχολεία που κατασκευάστηκαν το 2017 με Σύμπραξη Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και για 25 χρόνια θα νοικιάζονται πανάκριβα στο Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία που τα κατασκεύασε».

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής ρωτάει την Επιτροπή πώς τοποθετείται για την απουσία των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τα δυσθεώρητα όρια νόσησης που ενεργοποιούνται για να προστατευθούν τμήματα και σχολεία. Επίσης για το γεγονός ότι η επιζήμια ευρωενωσιακή στρατηγική «κόστους - οφέλους» και εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης μεταφέρει το κόστος της Εκπαίδευσης στους ώμους των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας για δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ενώ με το κριτήριο της αγοράς υποβαθμίζεται δραματικά το περιεχόμενο της παρεχόμενης μόρφωσης των μαθητών.

ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ - ΣΧΟΛΕΙΑ
Εκεί που διασπείρεται ο ιός αλλά δεν χωράνε μέτρα προστασίας

«Περίπατο» έχουν πάει τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

«Πατείς με - πατώ σε» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
«Πατείς με - πατώ σε» στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Απόκρυψη κρουσμάτων, άρνηση για άδειες ειδικού σκοπού, ανύπαρκτη ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος, καραντίνα - άγνωστη λέξη σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και για όσους νοσούν: Τα παραπάνω είναι μερικά από όσα συνθέτουν την «ατομική ευθύνη» κυβέρνησης και εργοδοσίας για την κατάσταση που επικρατεί στους μεγάλους χώρους δουλειάς, όπου εδώ και μήνες έχουν πάψει ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι και σωματεία, οι χώροι δουλειάς βράζουν από κρούσματα, αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων - «λάστιχο», που κόβονται και ράβονται στα μέτρα των επιχειρήσεων, στο όνομα του περιορισμού του «κόστους λειτουργίας». Βιομηχανίες, Εμπόριο, Επισιτισμός - Τουρισμός, μεταφορές, logistics, μεγάλα γραφεία αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης, με χιλιάδες εργαζόμενους να είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την εξάπλωση της πανδημίας. Οι μόνοι έλεγχοι που διενεργούνται είναι αυτοί για τους οποίους οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους.

Σε μια σειρά επιχειρήσεις έχουν εγκαταλειφθεί ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα που είχαν επιβάλει οι εργαζόμενοι, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χορήγηση μασκών και αντισηπτικών, οι απολυμάνσεις στους χώρους της δουλειάς. Εκτός από την προληπτική καραντίνα των στενών επαφών κρουσμάτων, έχει καταργηθεί και η άδεια ειδικού σκοπού, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους γονείς όταν τα παιδιά τους βρίσκονται θετικά στον ιό.

Παραβιάζονται ακόμα και τα πρωτόκολλα - «λάστιχο»

Ενδεικτικά είναι όσα καταγγέλλει με πρόσφατη ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» νομού Αττικής, που δραστηριοποιείται στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», έναν από τους μεγαλύτερους χώρους δουλειάς στην Ελλάδα, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, μετά την εμφάνιση κρούσματος στο προσωπικό η εταιρεία «έχει βγάλει σε προληπτική καραντίνα μόνο κάποιους συναδέλφους που ήρθαν σε επαφή με τον συνάδελφο που νοσεί από το ένα πόστο, ενώ δεν έχουν γίνει δωρεάν τεστ στο σύνολο των εργαζομένων», αναφέρει το Σωματείο. «Το κριτήριο της Διοίκησης είναι να μη θιχτούν τα κέρδη της επιχείρησης και όχι η προστασία όλων των εργαζομένων», σχολιάζει το Σωματείο, απαιτώντας να γίνονται δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, αλλά και να βγουν σε προληπτική καραντίνα όσοι έρχονται σε άμεση επαφή με κρούσμα, χωρίς να χάνονται μεροκάματα. Επίσης, να γίνονται μοριακά τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας και να επιστραφούν χρήματα που πλήρωσαν εργαζόμενοι από την τσέπη τους, να γίνονται απολυμάνσεις και να χορηγούνται τα κατάλληλα μέσα προστασίας.

Η εργοδοσία βέβαια φτάνει να ...παραβιάζει ακόμα και τα πρωτόκολλα - «λάστιχο», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα έζησαν εργαζόμενοι σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας επισιτισμού στη Θεσσαλονίκη, όπου η διεύθυνση απέκρυψε κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν στο προσωπικό. Ετσι, επέβαλε τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης χωρίς να τηρηθούν ακόμα και οι στοιχειώδεις όροι προστασίας, χωρίς καραντίνα έστω για τις στενές επαφές, χωρίς απολύμανση και προφανώς χωρίς τεστ για όλους. Το γεγονός είχε καταγγείλει το Συνδικάτο Τουρισμού - Επισιτισμού Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, σημειώνοντας τις πιέσεις που είχαν ασκηθεί «προς εργαζόμενους να δηλώσουν πως έλειπαν σε άδεια το διάστημα που κόλλησαν, για να λειτουργήσει χωρίς καμία αλλαγή το κατάστημα». Μάλιστα, ο ένας από τους δύο εργαζόμενους μετά από μέρες νοσηλείας διασωληνωμένος στην εντατική δεν τα κατάφερε και έφυγε από τη ζωή. Οπως σημειώνεται από το Συνδικάτο, οι εργαζόμενοι «όλο αυτό το διάστημα είχαν παντελή άγνοια, καθώς η ενημέρωση της εργοδοσίας ήταν πως οι δύο εργαζόμενοι λείπουν σε άδεια. Μάλιστα, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις αυθαιρεσίες της διεύθυνσης εμφανίστηκε και τρίτο κρούσμα στο κατάστημα, για το οποίο και πάλι σφυρίζουν αδιάφορα ακόμα και μετά από την τραγική κατάληξη που υπήρξε», αναφέρει το ΣΕΤΕΠΕ.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα μεγάλα εργοστάσια, όπου οι «ανάγκες της παραγωγής» και οι στόχοι της εργοδοσίας αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και εντατικοποίησης. Πρόσφατη είναι η καταγγελία του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, για εργοστάσιο στην Αθήνα όπου τα «πρωτόκολλα» της εργοδοσίας έφερναν το ένα κρούσμα μετά το άλλο. Το Σωματείο θύμιζε τότε ότι γραμμές παραγωγής έκλειναν ακόμα και πριν τις νέες μεταλλάξεις, αφού εργάτες έβγαιναν μαζικά θετικοί στον κορονοϊό, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπήρχε και νεκρή εργαζόμενη της επιχείρησης. «Δεν φτάνουν μόνο οι μάσκες, τα αντισηπτικά και το Plexiglass. Είναι πρόβλημα όταν δουλεύουμε στην παραγωγή ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς εξαερισμό, σε χώρους χωρίς παράθυρα για 10 ώρες συνεχόμενα. Είναι στα όρια του γελοίου, την ίδια στιγμή να μας κάνουν παρατηρήσεις (και μάλιστα με ειρωνεία τις περισσότερες φορές) στο δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα γιατί δεν κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας», σημείωνε χαρακτηριστικά το Συνδικάτο.

Δραματική η κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Κι ενώ οι εργαζόμενοι παλεύουν όπως - όπως να προστατευτούν στους χώρους δουλειάς, εξίσου δύσκολη είναι η αναμέτρηση με τον ιό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση είναι τραγική. Η αποψίλωση από προσωπικό, βαγόνια και λεωφορεία, οι διαρκείς βλάβες και οι ελλείψεις σε ανταλλακτικά συντηρούν τις απαράδεκτες εικόνες σαρδελοποίησης καθημερινά στα δρομολόγια, ειδικά τις ώρες που ο εργατόκοσμος πηγαινοέρχεται από τη δουλειά του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Αττική, συνολικά την περίοδο 2009 - 2020 το προσωπικό στην ΟΣΥ μειώθηκε κατά 42,4% και στη ΣΤΑΣΥ κατά 34,31%. Σε ό,τι αφορά τα οχήματα, στην ΟΣΥ τα τελευταία λεωφορεία αγοράστηκαν πριν από 12 χρόνια, ενώ ο στόλος των λεωφορείων και των τρόλεϊ μειώθηκε πάνω από 27% μέσα σε 9 χρόνια. Στη δε ΣΤΑΣΥ το 2020 η ονομαστική δύναμη του στόλου ήταν 396 βαγόνια στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, 244 βαγόνια στη γραμμή του Ηλεκτρικού και 35 βαγόνια στο τραμ. Από αυτά διαθέσιμα ήταν το 52% στις γραμμές 2 και 3, το 42% στη γραμμή 1 και το 54% στο τραμ!

Τα παραπάνω στοιχεία - και όχι μόνο - διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι ενισχύει τις αστικές συγκοινωνίες. Ακόμα και το 2020, που υποτίθεται ότι λόγω πανδημίας έχει πάρει κάποια μέτρα ενίσχυσης, η πορεία μείωσης συνεχίζεται. Σε σχέση με το 2019, το προσωπικό μειώθηκε κατά 138 άτομα στην ΟΣΥ και κατά 80 άτομα στη ΣΤΑΣΥ. Τα διαθέσιμα βαγόνια στη ΣΤΑΣΥ μειώθηκαν κατά 13, ενώ οι περίπου 650 προσλήψεις που ανακοίνωσε ότι έκανε είναι ελάχιστες μπροστά στις ανάγκες.

«Αλχημείες» από το υπουργείο Παιδείας αντί για μέτρα στα σχολεία

Και η «πολιορκία» των εργαζομένων από τον κορονοϊό με ευθύνη της κυβέρνησης συμπληρώνεται από την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία. Μάλιστα, με προκλητικό τρόπο χτες το υπουργείο Παιδείας βγήκε να υποστηρίξει ότι δήθεν δεν υπάρχει μετάδοση του ιού στα σχολεία, για να δικαιολογήσει για άλλη μια φορά ότι οι μαθητές θα επανέλθουν σε αυτά μετά τις διακοπές των γιορτών, χωρίς η κυβέρνηση να πάρει κανένα μέτρο για την ασφάλειά τους. Οπως δεν πήρε μέχρι τώρα γιατί τα θεωρεί κόστος.

Σε σχετικό ενημερωτικό του σημείωμα το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, έκλεισαν 200 τμήματα στα περίπου 81.000» και ότι «ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά τμήμα με θετικά κρούσματα ήταν 1,5». Η αλχημεία με τα τμήματα που δεν κλείνουν βέβαια έχει γίνει «καραμέλα» του υπουργείου από την αρχή της χρονιάς, όταν με τα δικά του πρωτόκολλα απαιτεί να νοσούν πάνω από τους μισούς μαθητές του τμήματος ταυτόχρονα για να το κλείσει. Τώρα προστέθηκε κι άλλη μια αλχημεία, αυτή του «ημερήσιου μέσου όρου» κρουσμάτων στα τμήματα που εντοπίστηκαν κρούσματα! Τι υποστηρίζει δηλαδή; Οτι στα τμήματα που εντοπίστηκαν κρούσματα, εντοπίζονταν κατά μέσο όρο ένα, το πολύ δυο κρούσματα σε μια μέρα. Αν δηλαδή σε καθημερινή βάση (ή και σε δυο μέρες) έχουμε κι από έναν μαθητή του τμήματος που βγαίνει θετικός, αυτό για το υπουργείο δεν συνιστά μετάδοση του ιού μέσα στο σχολείο, αλλά... ασφάλεια και τήρηση των μέτρων (!) επειδή δεν εντοπίζονται την ίδια μέρα τρεις και τέσσερις μαθητές θετικοί.

Ωστόσο, αν παρακολουθήσει κανείς την καθημερινή εξάπλωση των κρουσμάτων στον πληθυσμό, θα εντοπίσει το εξής: Μέχρι και την τελευταία βδομάδα πριν κλείσουν τα σχολεία, σε καθημερινή βάση το ποσοστό των παιδιών που εντοπίζονταν θετικά είχε σκαρφαλώσει κοντά στο 30% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ με το που έκλεισαν τα σχολεία, το ημερήσιο αυτό ποσοστό έπεσε κάτω από 20%.

Εκρηξη κρουσμάτων, εκκωφαντική απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας

Πάνω από 21 χιλιάδες τα χτεσινά κρούσματα, χάνεται εντελώς ο έλεγχος της επιδημιολογικής επιτήρησης

Νέο θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των κρουσμάτων καταγράφηκε χτες, επιβεβαιώνοντας την επέλαση της «Ομικρον», με τον αριθμό μόλις σε μία μέρα να εκτινάσσεται σε 21.657, ενώ σχεδόν τα μισά (9.882) εντοπίζονται στην Αττική.

Χτες άλλοι 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 20.557 θανάτους, ενώ 635 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (το 85,04% ανεμβολίαστοι).

Από τα 21.657 νέα κρούσματα καταγράφεται νέο ρεκόρ στα «ορφανά», καθώς τα ...935 είναι υπό διερεύνηση, επιβεβαιώνοντας το τεράστιο κενό που παραμένει στην επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας και τις περιορισμένες δυνατότητες ιχνηλάτησης. Αλλωστε, τα δωρεάν τεστ περιορίζονται μόνο σε μερικές μονάδες του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα και απευθύνονται μόνο στους εμβολιασμένους. Τα 2.665 κρούσματα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, 437 στη Λάρισα, 435 στο Ηράκλειο, 412 στην Αχαΐα, 380 στην Κοζάνη, 346 στην Εύβοια, 341 στην Καρδίτσα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.105.885.

Το ποσοστό θετικότητας έχει εκτιναχθεί στο 6,13%, ενώ αύξηση καταγράφεται και στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα: 233% στα Ιωάννινα, 191% στην Κέρκυρα, 35% στο Ηράκλειο, 26% στα Χανιά, 14% στη Θεσσαλονίκη.

Σ' αυτό το φόντο ο υπουργός Υγείας εμφανιζόταν χτες από το ένα κανάλι στο άλλο, προκειμένου να πείσει για την επάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας (διπλή μάσκα, αποστάσεις) ως αντίδοτο στα φρακαρισμένα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία, στην απουσία μέτρων στους χώρους δουλειάς κ.λπ. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται η νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και ενίσχυση της ατομικής ευθύνης, ενώ προαναγγέλλεται και μείωση των ημερών καραντίνας στις 5 από 10 για διαπιστωμένα κρούσματα.

Για «επίσπευση» της εφαρμογής των μέτρων ...περισσότερης «ατομικής ευθύνης» άλλωστε προϊδέαζε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Κάνοντας μάλιστα «ανασκόπηση» της χρονιάς, απογείωνε την πρόκληση προς τον λαό λέγοντας ότι «κανείς στη νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και σε συνθήκες τόσο μεγάλης πίεσης».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αγώνας τώρα για την προστασία του λαού!

Κάλεσμα πάλης στους εργαζόμενους και τα σωματεία τους για την υπεράσπιση της υγείας του λαού

Την επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία του λαού από την πανδημία υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Σε μια περίοδο που τα δεδομένα αποτυπώνουν την εκρηκτική επιδημιολογική κατάσταση, που τα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν πραγματικό τραγέλαφο και οι εργαζόμενοι είναι καθημερινά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να μολυνθούν από τον ιό, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει το ΠΑΜΕ:

«Σχεδόν δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα, η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Η νέα παραλλαγή Ομικρον σαρώνει, τα κρούσματα έφτασαν σχεδόν τις 20.000 σε μια μέρα, μετράμε δεκάδες νεκρούς και διασωληνωμένους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που ο μαζικός εμβολιασμός είναι καθηλωμένος.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Η πολιτική της και οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, γιατί δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού αλλά την απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βασικοί χώροι διασποράς του κορονοϊού, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα, με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ την περίοδο των Χριστουγέννων που δείχνουν ότι το 76% των κρουσμάτων είναι μέχρι 59 ετών, δηλαδή νεαρότερες και παραγωγικές ηλικίες, και ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων βρίσκεται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα το επιβεβαιώνουν.

Πληρώνουμε ακριβά την αντιλαϊκή πολιτική

Ο λαός μας πληρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο που δεν προέβλεπαν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Το κόστος για την προμήθεια μασκών είναι πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση ψίχουλα στον κατώτερο μισθό, ενώ μαζί με τα τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά το εισόδημα των εργαζομένων δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα σχολεία, που αντί της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές αίθουσες, είχαμε πύκνωση 27 και 28 μαθητών, με πολλούς μαθητές να νοσούν, να διαδίδουν τον ιό στους συμμαθητές και στους γονείς τους, αλλά να μην υπάρχει πρωτόκολλο προστασίας και ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους. Κάπως έτσι τους τελευταίους δύο μήνες νόσησαν με κορονοϊό πάνω από 35.000 νέοι κάτω των 17 ετών, το 25% των συνολικών κρουσμάτων.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, τις μεγάλες καθυστερήσεις των δρομολογίων, την ελλιπή απολύμανση οχημάτων και βαγονιών και τον τεράστιο συγχρωτισμό τις ώρες αιχμής.

Πληρώνει τη μεγάλη διασπορά στους χώρους δουλειάς, αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας λόγω του ότι κοστίζουν. Η υποχρεωτική τηλεργασία που αφορά ένα τμήμα εργαζομένων γίνεται με τους χειρότερους όρους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όμως δεν αφορά την πλειοψηφία που συνεχίζει να εργάζεται στις μεγάλες βιομηχανίες και στις μεγάλες αποθήκες, στα αμαξοστάσια και στις συγκοινωνίες, στα σούπερ μάρκετ, στα μεγάλα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, στα εργοτάξια, στην καθαριότητα και άλλες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Σε όλους αυτούς τους χώρους οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι. Κανένας μεγαλοεργοδότης δεν γνωρίζει την επιδημιολογική κατάσταση των υπαλλήλων του. Δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται να υπάρχει ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση, για να μη θιγεί η απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γι' αυτόν το λόγο άλλωστε έχουν σχεδόν οριστικά κοπεί οι άδειες ειδικού σκοπού, τα κρατικά όργανα έλεγχου όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ έχουν αποψιλωθεί, οι γιατροί εργασίας είναι μόνο στα χαρτιά, ο προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του κράτους είναι ανύπαρκτος.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από την «ατομική ευθύνη»

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αποτυπώνονται στην οριακή λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων, που δίνουν τη μάχη χωρίς επαρκές προσωπικό, ειδικά υγειονομικό αλλά και επαρκείς υποδομές, ειδικά σε ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Οι ευθύνες της αποτυπώνονται στην ουσιαστική εγκατάλειψη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της πρόληψης ιδιαίτερα με τα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ αλλά και της ουσιαστικής - επιστημονικής ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Δεκάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν να εμβολιαστούν κατ' οίκον, ενώ άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες όπως Ρομά και μετανάστες παραμένουν απροστάτευτοι χωρίς καμία κρατική μέριμνα. Η επιδημιολογική επιτήρηση και η ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους είναι μόνο λόγια.

Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από την "ατομική ευθύνη" και τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε.

Τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία.

Η κυβέρνηση ανακυκλώνει σχεδόν καθημερινά τα ίδια μέτρα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η χρεοκοπημένη πολιτική της, που βρίσκει στήριξη τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, γι' αυτό και περισσεύουν οι επικλήσεις για κοινή προσπάθεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εξάπλωση της πανδημίας, αφού στο επίκεντρο δεν έχει την προστασία της υγείας του λαού αλλά την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από μια τέτοια χρεοκοπημένη πολιτική και από τα κόμματα που την υπηρετούν. Πρέπει να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ο,τι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη».

Διεκδικήσεις και αιτήματα με επείγοντα χαρακτήρα

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί τα εξής άμεσα αιτήματα:

1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό

2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

  • Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
  • Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
  • Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

3. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου».

4. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.

5. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Ατελείωτες ουρές για rapid test στα λιγοστά σημεία ελέγχου

Ουρές στο Μαρούσι
Ουρές στο Μαρούσι
Ατελείωτη υπομονή καλούνται να έχουν όσοι προσέρχονται στα σημεία διενέργειας rapid test από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τη στιγμή που οι προβλέψεις των ειδικών αναφέρουν πως οι αυξήσεις στα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να σπάνε καθημερινά το ένα «μαύρο» ρεκόρ μετά το άλλο και ενώ η κυβέρνηση καλεί σε συνεχή τεστ, οι ουρές για έλεγχο με rapid test ολοένα και μεγαλώνουν στα λιγοστά σημεία ελέγχου. Οι εικόνες εκατοντάδων να αναμένουν για ώρες ώστε να κάνουν τεστ επιβεβαιώνουν την ανάγκη για ενίσχυση του ΕΟΔΥ με προσωπικό, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες ελέγχων, αλλά και για να γίνονται έλεγχοι σε μεγάλους χώρους δουλειάς.


Ιλιον
Ιλιον
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΔΥ
Στάση εργασίας ενάντια στον νέο αφοπλισμό Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και δομών

Απαίτησαν την ανανέωση και τη μονιμοποίηση 670 εργαζομένων που λήγει η σύμβασή τους. Νέα κινητοποίηση αύριο Πέμπτη στο υπουργείο Υγείας

Στο Σχιστό

RIZOSPASTIS

Στο Σχιστό
Με τρίωρη στάση εργασίας χτες από τη 1 μ.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. απάντησε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τους 670 εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση - Philos 2», οι οποίοι παραμένουν «στον αέρα». Επόμενη αγωνιστική τους κινητοποίηση θα είναι η κινητοποίηση στην οποία καλεί το ΔΣ του Σωματείου αύριο Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις των εργαζομένων λήγουν στο τέλος του χρόνου, ενώ από τη νέα χρονιά ουδείς γνωρίζει τι ξημερώνει για τους ίδιους αλλά και για τις σημαντικές ανάγκες που κάλυπταν μέχρι τώρα, βρισκόμενοι μάλιστα στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας.

Ανάγκες που αφορούν πρωτοβάθμιες ιατρονοσηλευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων (στην ενδοχώρα) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (στα νησιά και στον Εβρο), και οι οποίες καλύπτονται από περίπου 350 συμβασιούχους του ΕΟΔΥ. Αλλά και σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, όπου εργάζονται περίπου 240 συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ.

Το Σωματείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως επισημαίνει αν προχωρήσουν οι απολύσεις, από 1η Γενάρη τα δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας θα αποψιλωθούν παραπέρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να μείνουν χωρίς ιατρικό, νοσηλευτικό και ψυχοκοινωνικό προσωπικό, τη στιγμή που η πανδημία καλπάζει και κρούσματα - θάνατοι πολλαπλασιάζονται.

Στα Διαβατά
Στα Διαβατά
Η απαράδεκτη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση απέναντι σε όσους είναι στην εμπροσθοφυλακή απέναντι στην πανδημία αλλά και στις δομές προσφύγων δεν σταματάει εκεί, αφού στις 24/12 η πλειοψηφία των εργαζομένων του προγράμματος είδαν τον μισθό τους να μειώνεται σημαντικά. Οπως σημειώνει το Σωματείο, τρεις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα ενημερώθηκαν μέσω mail ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από τον φορέα όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ώστε να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα σχετικά με την καταβολή των επιπλέον αποδοχών στους δικαιούχους του Προγράμματος που δραστηριοποιούνται στο πεδίο».

Παράλληλα, στο εν λόγω email γίνεται λόγος για «μετάβαση σε Εργο του υπουργείου Υγείας που θα υλοποιηθεί μέσω των Περιφερειών στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων / Μεταναστών». «Αυτό όμως που ουσιαστικά περιγράφει δεν είναι μια μετάβαση, αλλά μια αποκαθήλωση εκατοντάδων εργαζομένων και μια απαξίωση της διετούς - και πλέον - δουλειάς τους σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό πεδίο υψηλού κινδύνου», καταγγέλλει το Σωματείο.

Κινητοποιήσεις σε δομές μεταναστών-προσφύγων

Στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις έξω από μια σειρά δομές μεταναστών - προσφύγων όπου εργάζονται οι συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ.

Στη Δομή Προσφύγων στο Σχιστό, οι εργαζόμενοι βγήκαν στην πύλη κρατώντας πανό που ανέγραφε «Φτάνει πια η κοροϊδία, ανανέωση των συμβάσεων τώρα». Στο πλευρό τους βρέθηκαν και πολλοί μετανάστες που φιλοξενούνται στη Δομή, εκφράζοντας την αγωνία τους να μη μειωθεί το προσωπικό, που όλο το προηγούμενο διάστημα στάθηκε δίπλα τους, και να μη σημειωθεί νέα αποψίλωση στις ζωτικές για αυτούς υπηρεσίες. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ανάπηρος πρόσφυγας από τη Συρία, «αν φύγουν οι ιατρικές παροχές η κατάσταση θα γίνει ακόμα δυσκολότερη εδώ, πως θα κάνουμε τις απαραίτητες θεραπείες; Για εμάς είναι η πιο σημαντική βοήθεια». Στο ίδιο μήκος κύματος, γυναίκα πρόσφυγας από την Παλαιστίνη τόνισε ότι «η βοήθεια αυτών των εργαζομένων είναι πολύτιμη, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας, που έχουν πολλές ανάγκες». Αλλη γυναίκα, από το Αφγανιστάν, επεσήμανε ότι οι παροχές αυτές, από κοντά στην ίδια τη δομή και με την παρουσία των διερμηνέων, δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν στη συνέχεια, ποιο νοσοκομείο να επισκεφτούν, να μπορούν να κλείσουν ραντεβού με την ειδικότητα που πρέπει, να τους γράφονται άμεσα τα φάρμακα που χρειάζονται κ.ο.κ.

Την αγωνία των εργαζομένων μετέφερε η Μάρθα Κονταργύρη - Οικονομίδου, γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ, τονίζοντας ότι «ακόμα δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις συμβάσεις, ούτε για το τι πρόκειται να γίνει με τον κόσμο (...) Παλεύουμε αρχικά για την ανανέωση των συμβάσεων, αλλά και για τη μονιμοποίηση, αφού είναι κόσμος που δουλεύει για χρόνια και σε αυτό το πρόγραμμα αλλά και παλαιότερα».

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μέλη του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Μάρκο Μπεκρή, ο οποίος μετέφερε τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου στους εργαζόμενους του ΕΟΔΥ, αλλά και στους πρόσφυγες και μετανάστες, απέναντι στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν.

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Στον χώρο παρευρέθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων. Σε δήλωσή του επεσήμανε:

«Την ώρα που μετράμε δεκάδες νεκρούς στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο συνολικότερα, την ώρα που εντείνονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που απεργάζονται νέους πολέμους, που πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας σε αυτές στις απαράδεκτες συνθήκες, σε δομές φυλακές και κέντρα με άθλιες συνθήκες, και που οι Συμφωνίες Τουρκίας - ΕΕ και ο Κανονισμός του Δουβλίνου καταδικάζουν χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν στη χώρα μας ενώ έχουν προορισμό τις χώρες που έχουν επιλέξει στη Δυτική Ευρώπη, είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε το αίτημα των εργαζομένων για ανανέωση των συμβάσεων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να λήξει αυτό το απαράδεκτο αίσχος των αλλεπάλληλων συμβάσεων, ενώ μάλιστα σχεδιασμοί φέρεται να τους ρίχνουν στο καθεστώς της Περιφέρειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το υπουργείο αυτήν την περίοδο προχωρά και δίνει χρυσοφόρες συμβάσεις στους εργολάβους για 4 χρόνια, με προοπτική για ανανέωσης για άλλα 4, και ενώ βασιλεύουν τα 3μηνα και τα 4μηνα για τους εργαζόμενους. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη όλων των εργαζομένων, η ενότητά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για πλήρη δικαιώματα που αρμόζουν στις αυξανόμενες ανάγκες προσφύγων και μεταναστών, για να μπουν φραγμοί στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στις αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ, για τη στήριξη και την αλληλεγγύη σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες».

  • Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους εργαζόμενους και σε άλλες δομές της χώρας, π.χ. σε Λέρο, Διαβατά κ.α.
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μείωση της καραντίνας για να γυρνάνε πιο γρήγορα στη δουλειά οι εργαζόμενοι με κορονοϊό!

Αποκαλυπτική η απόφαση - «πυξίδα» των ΗΠΑ για περιορισμό της καραντίνας σε «ασυμπτωματικούς ασθενείς» με Covid-19

Copyright 2020 The Associated

Καθώς η παραλλαγή «Ομικρον» επελαύνει σε όλο τον κόσμο, τη Δευτέρα καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας, ενώ τα νοσοκομεία «γονατίζουν» για ακόμη μια φορά.

Την ίδια στιγμή, εν μέσω της νέας πανδημικής έξαρσης, οι αστικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών και μένουν μόνο στην επαναφορά περιοριστικών μέτρων, αλλά για μια ακόμα φορά κόβουν και ράβουν τα σχετικά πρωτόκολλα στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται ανάγλυφα στην απόφαση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) - η οποία είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν - να μειωθεί στις 5 μέρες η καραντίνα για όσους έχουν μολυνθεί με COVID-19, εφόσον είναι «ασυμπτωματικοί» (κάτι που φυσικά θα πιστοποιείται και πάλι μέσω... «ατομικής ευθύνης», από τον ίδιο τον ασθενή)!

Οπως παραδέχτηκε ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Αντ. Φάουτσι, η απόφαση ανταποκρίνεται ξεκάθαρα στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, επιτρέποντας στην εργοδοσία να επαναφέρει εργαζόμενους με κορονοϊό πιο γρήγορα στη δουλειά.

«Ο λόγος είναι ότι με τον τεράστιο όγκο των νέων κρουσμάτων που έχουμε και που αναμένουμε με την "Ομικρον", ένα από τα πράγματα που θέλουμε να προσέχουμε είναι ότι δεν έχουμε τόσο πολλούς ανθρώπους έξω», δήλωσε ο Φάουτσι στο CNN. «Εάν είστε ασυμπτωματικοί και έχετε μολυνθεί, θέλουμε να επαναφέρουμε τους ανθρώπους στις δουλειές τους, ειδικά εκείνους με βασικές θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Κι όλα αυτά, όταν και με τα προηγούμενα πρωτόκολλα, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς στις ΗΠΑ και σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, με την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, στον χώρο εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ο.κ.

Περιοριστικά μέτρα, ελλείψεις σε υγειονομικούς και τεστ, μετά από 2 χρόνια πανδημίας

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής «Ομικρον» θα προκαλέσει «μεγάλο αριθμό νοσηλειών» ασθενών με Covid-19, «ιδιαίτερα μεταξύ των μη εμβολιασμένων», προειδοποίησε το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), την ώρα που τα κρούσματα Covid-19 παγκοσμίως σημείωσαν ημερήσιο ρεκόρ τη Δευτέρα (πάνω από 1,44 εκατ.), έναν χρόνο αφότου άρχισαν να κυκλοφορούν τα εμβόλια και δύο χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται καθημερινά η ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας, με δωρεάν και συχνά διαγνωστικά τεστ, μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α., όπως επίσης και η ανάγκη για ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα και αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας σε όλες τις βαθμίδες.

Στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη, καταγράφεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσηλεύονται με Covid-19. Οι εισαγωγές παιδιών τετραπλασιάστηκαν τη βδομάδα που ξεκίνησε στις 19/12, σε σύγκριση με τη βδομάδα που ξεκίνησε στις 5/12. Οι μισές εισαγωγές αφορούν παιδιά κάτω των 5 ετών, που δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ηλικία για να εμβολιαστούν.

Συνολικά, ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται, με περίπου 190.000 νέες μολύνσεις καθημερινά, κατά μέσο όρο, το τελευταίο 7ήμερο, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Κι ενώ αυξάνεται η ζήτηση για διαγνωστικά τεστ λόγω της νέας πανδημικής έξαρσης, των εορτών και των ταξιδιών, σε αρκετές περιοχές παρατηρείται μεγάλη έλλειψη. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα επιλύσει το ζήτημα, τα τεστ δεν θα είναι πλήρως διαθέσιμα για όλους πριν από τον Γενάρη. Η έλλειψη σχετίζεται με την κερδοφορία των φαρμακευτικών ομίλων και την αναρχία στην καπιταλιστική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι, καθώς τα κρούσματα μειώνονταν εξαιτίας των εμβολιασμών, ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες είχαν σταματήσει ή μειώσει την παραγωγή τεστ, με καταγγελίες ακόμη και ότι μεγάλες ποσότητες συστατικών για τεστ είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια!

Στη Βρετανία, η πανδημία έχει επιδεινώσει τη χρόνια έλλειψη υγειονομικού προσωπικού. Επιχειρώντας να «μπαλώσει» τις τρύπες, την ώρα που το σύστημα Υγείας δέχεται μεγάλη πίεση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι υγειονομικοί θα προστεθούν στη λίστα επαγγελμάτων που είναι σε έλλειψη, για τα οποία ισχύουν προσωρινά χαλαρότεροι μεταναστευτικοί κανόνες. Ετσι, εργαζόμενοι του κλάδου από άλλες χώρες θα μπορούν να λάβουν βίζα για περίοδο 12 μηνών.

Στην Κίνα και δεύτερη πόλη τέθηκε σε καραντίνα, καθώς χτες τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα ανήλθαν σε 209. Πρόκειται για τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό από τον Μάρτη του 2020. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αποφασίστηκε χτες να παραμείνουν στα σπίτια τους στην πόλη Γιανάν, στη Βόρεια Κίνα και έκλεισαν οι επιχειρήσεις. Η πόλη Σιάν ήταν η πρώτη κινεζική πόλη που αποφασίστηκε να μπει σε lockdown, ωστόσο τα κρούσματα «επιμένουν» ανοδικά παρά τους περιορισμούς.

«Οδύσσεια» για ένα μοριακό τεστ που τελικά δεν έγινε

Οι σοβαρές ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση και για την επιβεβαίωση των θετικών self test και την ευρεία διασπορά του ιού αναδεικνύονται και από την καταγγελία νεαρού στην Κρήτη, ο οποίος ανήμερα των Χριστουγέννων βρέθηκε θετικός μέσω αυτοδιάγνωσης και έπρεπε να υποβληθεί σε μοριακό τεστ.

Την «οδύσσειά» του περιέγραψε η μητέρα του, μιλώντας σε τοπικό ρ/σ, με τον ασθενή να αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πέντε φορές ταξί για τη μετακίνησή του μεταξύ ΤΟΜΥ και ΠΑΓΝΗ!

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο 24χρονος αισθάνθηκε αδιαθεσία και έτσι έκανε δύο self test που βγήκαν θετικά. Η οικογένειά του ανησύχησε, επειδή ο πατέρας του είναι καρδιοπαθής. Ετσι αποφάσισαν να μεταβεί στο νοσοκομείο, αφού τα διαγνωστικά κέντρα ήταν κλειστά τα Χριστούγεννα για να κάνει και μοριακό τεστ.

Ο νεαρός μπήκε σε ένα ταξί και μετέβη στο ΠΑΓΝΗ που εφημέρευε, προκειμένου να κάνει το τεστ. Αφού εξήγησε στα επείγοντα τι έχει συμβεί, το προσωπικό τον παρέπεμψε στην ΤΟΜΥ του Εσταυρωμένου, δίνοντάς του και σχετικό παραπεμπτικό. Στη συνέχεια πήρε άλλο ταξί για να πάει στην ΤΟΜΥ. Ωστόσο, όταν πήγε εκεί, δεν του έκαναν το μοριακό τεστ και τον έστειλαν ξανά στο ΠΑΓΝΗ. Ο νεαρός πήρε άλλο ταξί και επέστρεψε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου τους ανέφερε τι του είπαν από την ΤΟΜΥ. Μετά την επικοινωνία μεταξύ ΠΑΓΝΗ και ΤΟΜΥ, ο 24χρονος χρησιμοποιώντας άλλο ταξί επέστρεψε στην Τοπική Μονάδα Υγείας. Ομως, και πάλι δεν του έκαναν τεστ. Ετσι αποφάσισε να πάρει άλλο ταξί και να επιστρέψει στο σπίτι του, όπου και απομονώθηκε στο δωμάτιό του με ελαφρά συμπτώματα.

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό είπε ότι δεν υποχρεούται το νοσοκομείο να κάνει μοριακό τεστ ή rapid σε εξωτερικό ασθενή, ενώ σύμφωνα με την μητέρα του 24χρονου, το ίδιο συνέβη και σε άλλα 10-15 άτομα.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Mε την ίδια εγκληματική συνταγή αντιμέτωποι ασθενείς και εργαζόμενοι

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών φέρνει ακόμη μια φορά στην επιφάνεια τις εγκληματικές ανεπάρκειες των δημόσιων νοσοκομείων αλλά και των δομών ΠΦΥ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠΑΓΝΗ, 20 τουλάχιστον μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, επαναλαμβάνονται μέτρα όπως η μετατροπή σε ΜΕΘ κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) και της ανάνηψης του χειρουργείου, η μείωση των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων, οι μετακινήσεις προσωπικού προς τις μονάδες αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ).

«Το γεγονός ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ τόσο τον Αύγουστο (του '21) όσο και τις τελευταίες μέρες υπερβαίνει το 80% αποδεικνύει ότι οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών του πληθυσμού της Κρήτης και όλου του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, παρόλο που αυξήθηκαν κατά 11 (στο ΠΑΓΝΗ) εδώ και οκτώ μήνες περίπου, με χρηματοδότηση από το Ιδρυμα Νιάρχος (όχι από το κράτος)», σημειώνει το Σωματείο του Νοσοκομείου. Μάλιστα, δεν προκηρύχθηκαν θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση των νέων αυτών κλινών ΜΕΘ, η οποία συγκροτείται τουλάχιστον κατά 50% από νεοπροσληφθέντες επικουρικούς και ειδικευόμενους νοσηλευτές.

Στην απεγνωσμένη προσπάθεια αναζήτησης πρόσθετων κλινών ΜΕΘ στο στόχαστρο μπαίνει και πάλι η ΜΕΠΚ, όπως και κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος (Νοέμβρης '20). Ενας δίκλινος θάλαμος εντός της ΜΕΠΚ πρόκειται να μετατραπεί σε ΜΕΘ COVID (κυρίως καρδιολογικών ασθενών). Μια μόνο πόρτα θα χωρίζει τα κρούσματα από τον χώρο όπου νοσηλεύονται σοβαρά καρδιολογικά και καρδιοχειρουργικά περιστατικά (π.χ. με οξύ έμφραγμα, μετά από bypass κ.ο.κ.), ενώ κοινό θα είναι το νοσηλευτικό αλλά και το ιατρικό προσωπικό που θα περιθάλπει COVID και non COVID καρδιολογικούς ασθενείς.

Οπως αναδεικνύει το Σωματείο, «οι συνθήκες αυτές θα αυξήσουν πιθανότατα τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού, κάνοντας επισφαλή τη νοσηλεία ασθενών που είναι ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ θα οδηγήσει και σε περαιτέρω αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς του ανεπαρκούς (αριθμητικά) εξουθενωμένου προσωπικού. H μετατροπή αιθουσών της ανάνηψης του χειρουργείου σε ΜΕΘ (όπως συνέβη και τον Αύγουστο) θα επιφέρει νέο περιορισμό των τακτικών χειρουργείων, στις λίστες των οποίων περιμένουν ήδη περίπου 5.500 ασθενείς.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη εντολή για μείωση των ραντεβού των τακτικών ιατρείων κατά 25%, θα έχει ως αποτέλεσμα περαιτέρω καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία χιλιάδων πασχόντων από διάφορα non COVID νοσήματα».

Πάνω από 600 ασθενείς στην αναμονή για οφθαλμολογικό χειρουργείο στο «Κωνσταντοπούλειο»

Την ώρα μάλιστα που ο φτωχόκοσμος «βλέπει με το κιάλι» ένα αναγκαίο χειρουργείο στο Δημόσιο, αφού οι λίστες χειρουργείων αυξάνουν, «φτάσαμε στο σημείο, όπως ήταν αναμενόμενο, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν ακόμα και έκτακτα περιστατικά, όπως παραλίγο να συμβεί με τον άστεγο που χρειάστηκε και χειρουργήθηκε εν τέλει με γλαύκωμα», καταγγέλλει μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων» του ΓΝΝΙ «Κωνσταντοπούλειο».

Ηδη για ένα οφθαλμολογικό χειρουργείο είναι στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου πάνω από 600 ασθενείς, που «αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της τραγικής πολιτικής της κυβέρνησης, που, παρά τις διακηρύξεις περί του αντιθέτου, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά για την COVID-19, συρρικνώνοντας τη λειτουργία άλλων πολύ σημαντικών τμημάτων».

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, η Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας και η διοίκηση κινούν διαδικασίες για πιθανό πειθαρχικό παράπτωμα της επιστημονικά υπεύθυνης του οφθαλμολογικού τμήματος, που επέμεινε για τη διενέργεια του εν λόγω χειρουργείου, κάτι που, όπως λέει το Σωματείο, «δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και προβληματίζει», εξηγώντας: «Οι όποιες αντεγκλήσεις μεταξύ τμημάτων και διευθυντών για τις αίθουσες χειρουργείων, για το ποιος είναι επείγον περιστατικό και ποιος όχι, αποτελούν τραγική κατάληξη ενός συστήματος Υγείας που λειτουργεί πολύ μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, αλλά πολύ κοντά στις ανάγκες του νοσοκομείου - επιχείρηση, της "ανταγωνιστικής" λειτουργίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ