Copyright 2020 The Associated |
Ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχίζει καθημερινά την αντιπαράθεση με την Κίνα |
Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση της κυβέρνησης Σι στην αμερικανική «δυσφήμηση» και απέρριψε όλες αυτές τις κατηγορίες. Η κινεζική πλευρά συχνά ανταποδίδει τις κατηγορίες για το ξέσπασμα της πανδημίας και ανταπαντά ότι οι κατηγορίες εναντίον της επιχειρούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τα πολλά θύματα στις ίδιες τις ΗΠΑ. Επίσης, στο πρακτορείο «Σινχουά» νέα ανάλυση έφερε τον τίτλο «Ουάσιγκτον: Το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια καλύτερη παγκόσμια τάξη», αναδεικνύοντας ότι η αντιπαράθεση είναι ευρύτερη και δεν αφορά μόνο την πανδημία.
Στο μεταξύ, ο αρμόδιος για έκτακτες ανάγκες διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάικ Ράιαν δήλωσε ότι «στο τραπέζι μπαίνει πάντα και το ενδεχόμενο» ο νέος κορονοϊός «να γίνει ακόμα ένας ενδημικός ιός στις κοινωνίες μας. Και ίσως να μη φύγει ποτέ».
Σε μια περίοδο που οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιταχύνουν σχέδια «επανεκκίνησης της οικονομίας» και επιστρατεύουν πακτωλούς δισεκατομμυρίων για τη «διάσωση της οικονομίας», το στέλεχος του ΠΟΥ έκρινε σκόπιμο τώρα να υποστηρίξει δημόσια ότι ο πλανήτης πρέπει να μάθει να επιβιώνει με τον SARS-COV-2, που έως τώρα - τουλάχιστον με βάση αυτά που η επιστημονική κοινότητα ανακοινώνει - περιγράφεται ως ένας αρκετά ανθεκτικός και σύνθετα επικίνδυνος ιός.
Ο Ράιαν ανέφερε ως παράδειγμα τον ΗΙV (AIDS), λέγοντας ότι «δεν έχει εξαφανιστεί, έχουμε συμβιβαστεί, έχουμε βρει θεραπείες, έχουμε βρει μεθόδους παρεμπόδισής του και οι άνθρωποι δεν νιώθουν όσο τρομαγμένοι ήταν πριν». Κατέληξε δε ότι «νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο (σ.σ. ο ιός να μη φύγει) και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε αυτή η ασθένεια θα εξαφανιστεί».
Οσον αφορά την αξιοποίηση ενός εμβολίου ενάντια στον SARS-COV-2, είπε ότι δεν αρκεί απλά αυτό να βρεθεί και μίλησε για μια σειρά άλλα «βήματα γεμάτα προκλήσεις» (η διασφάλιση αρκετών δόσεων για όλους, η πρόσβαση όλων σε αυτό, η επιθυμία όλων να το κάνουν κ.τ.λ.) που ακολουθούν μιλώντας για μια «τεράστια ευκαιρία για τον κόσμο», αφήνοντας (τουλάχιστον) ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοούσε.
Την ίδια στιγμή, η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, όπου μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχαν καταγραφεί επίσημα 4.490.958 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 301.558 θύματα.
Στις ΗΠΑ καταγράφονταν αντίστοιχα 1.441.055 και 86.040, στην Ισπανία 272.646 και 27.321, στη Ρωσία 252.245 και 2.305, στη Βρετανία 233.151 και 33.614, στην Ιταλία 223.096 και 31.368, στη Βραζιλία 196.375 και 13.555, στη Γερμανία 174.478 και 7.884, στην Τουρκία 144.749 και 4.007, στην Ινδία 81.990 και 2.649.
Οι ΗΠΑ θα πάρουν πρώτες ένα πιθανό εμβόλιο, επειδή έχουν προπληρώσει, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος
Σε έναν στυγνό εκβιασμό προχώρησε και δημόσια ο γαλλικός φαρμακευτικός κολοσσός «Sanofi», ξεκαθαρίζοντας πως όποιος πληρώσει πρώτος (και περισσότερα) θα πάρει πρώτος το εμβόλιο που ενδεχομένως θα κατασκευαστεί. Η «Sanofi» είναι μία από τις περίπου 100 εταιρείες και ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως που διαγωνίζονται για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.
Οπως σημείωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων «Bloomberg» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πολ Χάντσον, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα λάβει ένα πιθανό εμβόλιο: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να προ-παραγγείλει επειδή έχει επενδύσει για να αναλάβει τον κίνδυνο». Δηλαδή, έχει πληρώσει τη φαρμακευτική εταιρεία, για την περίπτωση που η επένδυσή της στο εμβόλιο δεν αποφέρει τα αναμενόμενα κέρδη.
Ο διευθύνων σύμβουλος παραπέμπει σε συμφωνία με τον αμερικανικό οργανισμό βιοϊατρικής έρευνας και ανάπτυξης («Barda») τον περασμένο Φλεβάρη, για επιδότηση 28 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις του ενδεχόμενου εμβολίου. Την ίδια περίοδο η «Barda» επένδυσε μεγάλα ποσά σε διάφορα προγράμματα εμβολίων παγκοσμίως. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna», λέγεται ότι έλαβε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Το πρακτορείο, το οποίο αναφέρεται στο υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, αναφέρει ότι αυτό επενδύει σε έρευνα για εμβόλια που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και σε αντάλλαγμα συνήθως απαιτεί ότι τμήματα ανάπτυξης, κατασκευής και πώλησης πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είναι προφανές ότι στην παγκόσμια κούρσα για την ανακάλυψη και παροχή του εμβολίου, οι φαρμακοβιομηχανίες εκβιάζουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κέρδη - και μάλιστα εξασφαλισμένα από πριν - υψηλές επιδοτήσεις από τα χρήματα των λαών και υψηλές τιμές πώλησης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Sanofi» καλεί εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να δημιουργήσουν έναν εξίσου ισχυρό - και κυρίως πρόθυμο να χρηματοδοτήσει - θεσμό όπως ο «Barda», για να εξασφαλίσουν στην ήπειρο την καλύτερη δυνατή θέση στη μελλοντική παροχή εμβολίων.
Η προκλητική δημόσια δήλωση του ομίλου «Sanofi», απευθύνεται σε άλλα κράτη κυρίως στην ΕΕ, παζαρεύοντας «στα ίσα» μεγαλύτερες επιδοτήσεις για να κερδίσουν αυτές προβάδισμα. Μάλιστα, ειδικοί αναφέρουν σε ΜΜΕ ότι η «Sanofi» μιλά πιο δυνατά από τους άλλους φαρμακευτικούς ομίλους, αλλά όλες οι εταιρείες θα επωφεληθούν.
Οπως ανέφερε η γαλλική φαρμακοβιομηχανία μετά τη συνέντευξη Χάντσον, «η εταιρεία διεξάγει επί του παρόντος πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες με την ΕΕ και με τη γαλλική και γερμανική κυβέρνηση για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης εμβολίων».
Επιπλέον, «είναι πολύ ενθαρρυντικό που η Κομισιόν έχει αναλάβει δράση τις τελευταίες βδομάδες και επανεξετάζει μέτρα που θα μπορούσαν να επιταχύνουν τόσο την ανάπτυξη εμβολίων όσο και την πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό», σημειώνει σε δελτίο Τύπου.
Την περασμένη βδομάδα, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η Κομισιόν συγκέντρωσαν περίπου 7,4 δισ. ευρώ στη «διάσκεψη δωρητών» για τη χρηματοδότηση της παγκόσμιας αναζήτησης εμβολίου.
Μια σειρά από μέτρα για τη στήριξη των μεγαλοξενοδόχων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών από τον κλάδο του Τουρισμού προσφέρουν οι κυβερνήσεις σε Γαλλία - Ιταλία, προμηνύοντας μεταξύ άλλων και σκληρές κόντρες για τη μοιρασιά της τουριστικής «πίτας» στην Ευρώπη, ενόψει καλοκαιριού.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ, ανακοίνωσε ένα ευρύ σχέδιο «με δεσμεύσεις ύψους 18 δισ. ευρώ» για τη στήριξη του τομέα του Τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι «αντιμετωπίζει πιθανόν τη χειρότερη δοκιμασία της σύγχρονης ιστορίας του και, καθώς αποτελεί ένα κόσμημα της γαλλικής οικονομίας, η διάσωσή του αποτελεί εθνική προτεραιότητα». Τα 18 δισ. ευρώ που - βέβαια θα πληρώσουν από τις τσέπες τους οι φορολογούμενοι εργαζόμενοι - είναι στήριξη «χωρίς προηγούμενο», όπως αναγνώρισε και ο Φιλίπ, αφορούν ευνοϊκότερους όρους δανεισμού, διευκόλυνση επενδύσεων, αλλά και κάλυψη μισθών από τα κρατικά ταμεία, μεριμνώντας για την όσο μικρότερη χασούρα των μεγαλοξενοδόχων κ.ά. Κι αυτό μάλιστα στο όνομα της «αποφυγής απωλειών θέσεων εργασίας», δηλαδή με τον εκβιασμό ότι έτσι δεν θα γίνουν (κι άλλες) απολύσεις, ενώ ήδη στρώνεται ο δρόμος για νέα «προσαρμογή» των συνθηκών εργασίας στις ανάγκες του κεφαλαίου (βλέπε και θέμα σελ. 19).
Στην Ιταλία η κυβέρνηση Κόντε εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι «το καλοκαίρι θα πάμε διακοπές», ανησυχώντας όχι για την ανάπαυση των εργαζομένων αλλά για τις εισπράξεις των μεγαλοξενοδόχων. Ανακοίνωσε έτσι τη διάθεση 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ ως «μπόνους διακοπών», με το οποίο θα επιδοτηθούν διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ κ.α. Σημειωτέον, οι αρμόδιοι υπουργοί επισήμαναν ότι σε συνομιλίες τους με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο τόνισαν πως πρέπει να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες, π.χ. για τους όρους μετακίνησης των τουριστών σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, να κινηθεί η ΕΕ «προς τη σωστή κατεύθυνση (...) και όχι προς έναν επιζήμιο ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων χωρών της».
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ εκτιμά πως μέχρι το τέλος Απρίλη πάνω από το 25% των κατοίκων της Αγγλίας είχε εκτεθεί ή μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό Covid-19. Παράλληλα, όμως, τα θανατηφόρα κρούσματα συνεχίζονται, μεταξύ των οποίων το τελευταίο 24ωρο συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση ενός 14χρονου εφήβου δίχως υποκείμενα νοσήματα. Ο νεαρός, που ήταν μεταξύ οκτώ παιδιών που νοσηλεύονταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο «Εβελίνα» του Λονδίνου, πέθανε από φλεγμονώδες σύνδρομο με συμπτώματα που παραπέμπουν στο σύνδρομο Καβασάκι (όπως επίμονος, υψηλός πυρετός άνω των 5 ημερών και εξανθήματα) και πιθανόν να συνδέεται με τον νέο κορονοϊό.
Την ίδια ώρα, ανεβαίνει η ανάγκη για κρατική επιχορήγηση και στήριξη του δικτύου συγκοινωνιών στο Λονδίνο όσο θα ανοίγει η οικονομία. Αυτό επισήμανε και ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Σαντίκ Χαν. Σημείωσε ότι μέσα στο τελευταίο δίμηνο χάθηκε το 90% των εσόδων από τα εισιτήρια στις δημόσιες συγκοινωνίες και από τη διαφήμιση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προσθέτοντας ότι τα μηνιαία έξοδα για τη λειτουργία τους ανέρχονται σε περίπου 600 εκατομμύρια στερλίνες.
Copyright 2020 The Associated |
Από εκδήλωση σε κλινική στη Νέα Υόρκη: Οι εικονιζόμενοι σε πρώτο πλάνο προσέφεραν στο υγειονομικό προσωπικό 100 μάσκες υψηλής προστασίας, στη μνήμη του αδελφού τους, που έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό |
Η εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ έβαλε στο ταμείο ανεργίας μέσα στο τελευταίο δίμηνο πάνω από 1,5 εκατομμύριο γιατρούς και νοσηλευτές, σε μια περίοδο που οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία αναφοράς της πανδημίας Covid-19 της Νέας Υόρκης και αλλού έκαναν εξαντλητικές υπερωρίες για να αντιμετωπίσουν την πληθώρα περιστατικών. Είναι κι αυτό ένα δείγμα της απανθρωπιάς του καπιταλιστικού συστήματος, όπου ενώ σε συνθήκες πανδημίας υπάρχει αυξημένη ανάγκη σε υγειονομικούς, αυτό που προτάσσεται είναι τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας.
Από τους 1,5 εκατ. απολυμένους στον τομέα υπηρεσιών Υγείας υπολογίζεται ότι περίπου 135.000 δούλευαν σε νοσοκομεία, τα οποία όμως, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων, σταμάτησαν να εξυπηρετούν μη επείγοντα περιστατικά πλην αυτά της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν χιλιάδες προγραμματισμένες εξετάσεις και εγχειρήσεις. Στα οδοντιατρεία της Ν. Υόρκης, για παράδειγμα, θεωρείται πως χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα μήνα, ενώ στους υγειονομικούς που ...περισσεύουν στους ιδιοκτήτες των ιατρικών κέντρων και ιδιωτικών επιχειρήσεων Υγείας συγκαταλέγονται ειδικότητες όπως πνευμονολόγοι, οφθαλμίατροι κ.ά.
Δραματικές συνέπειες στο εισόδημά τους βίωσαν ιδιαίτερα οι νοσηλευτές, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν συμβάσεις μισθωτών αλλά δουλεύουν με σύμβαση έργου, προκειμένου οι μεγάλες κλινικές να περιορίσουν το εργατικό «κόστος». Νοσηλεύτρια στην Ουάσιγκτον δήλωνε χαρακτηριστικά σε ανταποκριτή του «Associated Press» ότι καιρό τώρα δουλεύει μόνο 9 ώρες τη βδομάδα, αντί για 36. Αναφερόμενος στη μάστιγα της εμπορευματοποίησης της Υγείας στις ΗΠΑ, ο Χάουαρντ Μάρκελ, καθηγητής του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επισήμανε πως «το αμερικανικό σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται και πλουτίζει πολύ κόσμο, μέσω πανάκριβων εξετάσεων και εγχειρήσεων που δεν είναι επείγουσες και κατασκευάζοντας γιγαντιαία νοσοκομεία στη βάση αυτού του οικονομικού μοντέλου». Λίγες ώρες νωρίτερα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων του το 2021, επικαλούμενο μείωση των εσόδων στο ιατρικό κέντρο.
Προσκολλημένη στα έσοδα είναι και η Ενωση Κλινικαρχών στις ΗΠΑ, που εκτιμά ότι οι απώλειες στο διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου ανέρχονται σε 200 δισ. δολάρια. Προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν για τους ασθενείς με Covid-19 και το πακέτο στήριξης των 100 δισ. δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν το κόστος, το οποίο έχουν ανεβάσει σε πάνω από 80.000 δολάρια ανά διασωληνωμένο ασθενή.
Το ίδιο διάστημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κόπτεται για την επανεκκίνηση της οικονομίας στις περισσότερες Πολιτείες της χώρας, κατηγορώντας τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι προσπαθούν να επιβραδύνουν την επαναφορά στην ομαλότητα για να βλάψουν την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη. Μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στο δίκτυο «Fox Business», ο Τραμπ κάλεσε τους κυβερνήτες να συνεργαστούν με την κυβέρνησή του για να ξανανοίξουν οι επιχειρήσεις και κυρίως τα σχολεία, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση δίχως την επαναλειτουργία των σχολείων. Διαφώνησε ανοιχτά με τον διευθυντή του Κέντρου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών, επικεφαλής λοιμωξιολόγο Αντόνιο Φάουτσι, επιμένοντας ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν άμεσα! Ο τελευταίος το τελευταίο διάστημα εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γρήγορο άνοιγμα πολλών δραστηριοτήτων, κρίνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει η αιτία για το ξέσπασμα πολλών εστιών διάδοσης του κορονοϊού, που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το υγειονομικό προσωπικό.
Ολα αυτά ενώ ο αριθμός των θυμάτων της επιδημίας στις ΗΠΑ εξακολουθεί να αυξάνεται. Οι νεκροί και το τελευταίο 24ωρο ξεπέρασαν τους 1.800, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 85.000.
Τέλος, ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Εργασίας ο αριθμός των (καταγεγραμμένων) ανέργων στη χώρα, οι οποίοι ξεπερνούν τα 36 εκατομμύρια.
Ενώ έχουν αυξηθεί οι θάνατοι από αιτίες σχετικές με την κατάχρηση αλκοόλ
ΜΟΣΧΑ.--
Περίπου 400 εστίες μετάδοσης του κορονοϊού έχουν δημιουργηθεί σε ρωσικά νοσοκομεία, ορισμένα εκ των οποίων ή τμήματά τους έχουν τεθεί σε καραντίνα και οι ασθενείς φοβούνται να τα επισκεφθούν, δήλωσε προχτές ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο. Η κατάσταση δείχνει ότι ο προστατευτικός εξοπλισμός των υγειονομικών είναι ανεπαρκής και οι συνθήκες νοσηλείας ακατάλληλες, όπως έχουν καταγγείλει σε αρκετές περιπτώσεις Ρώσοι υγειονομικοί.
Ο ίδιος ο Μουράσκο παραδέχτηκε πως παρότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης, εξακολουθούν να υπάρχουν τέτοια προβλήματα και δικαιολογημένα οι ασθενείς φοβούνται. Παράλληλα επισήμανε ότι η προγραμματισμένη παροχή ιατρικής περίθαλψης έχει αλλάξει, τόσο στη Ρωσία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς τα δημόσια συστήματα Υγείας λόγω διαχρονικών ελλείψεων και περικοπών αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το Εθνικό Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Νευροχειρουργικής «Ν. Μπουρντένκο», στο οποίο, όπως είπε, τον Απρίλη ο αριθμός των ασθενών μειώθηκε κατά 7%.
Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία, άλλοι 58 ασθενείς με κορονοϊό υπέκυψαν μέσα σε ένα 24ωρο στη Ρωσία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε πάνω από 2.200. Επίσης χτες, τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα έπεσαν κάτω από 10.000, για πρώτη φορά μετά τις αρχές Μάη.
Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σχετικά με την αύξηση της θνητότητας εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ. Ο Ρώσος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα πεθαίνουν την περίοδο της πανδημίας από ασθένειες που σχετίζονται με την κατάχρηση οινοπνευματωδών ποτών.
«Δυστυχώς αυτή την περίοδο ο ρόλος του αλκοόλ στη δομή της θνητότητας άρχισε να αυξάνεται», είπε ο Μουράσκο. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι άντρες, μετά τα 18 έτη, παρουσιάζουν αμέσως υψηλά ποσοστά θνητότητας εξαιτίας της κατάχρησης αλκοόλ.
Εκατομμύρια ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος, επειδή έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους
Ερευνα για επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του Covid-19 στην ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο παρουσίασε η διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Ντέμπορα Κέστελ, υποστηρίζοντας ότι διαγράφεται μια «κρίση ψυχικής υγείας».
Οπως τονίστηκε στη σχετική συνέντευξη Τύπου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι περιτριγυρισμένοι από θάνατο και ασθένεια και είναι αναγκασμένοι να μένουν απομονωμένοι, ενώ ωθούνται στη φτώχεια και το άγχος εξαιτίας της επιδημίας.
Η απομόνωση, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η οικονομική αναστάτωση, όλα αυτά προκαλούν ή ενδέχεται να προκαλέσουν ψυχολογική αναστάτωση, πρόσθεσε η Κέστελ, η οποία παρουσιάζοντας τη σχετική έρευνα επισήμανε ότι είναι πιθανή μια άνοδος του αριθμού και της σοβαρότητας των ψυχικών ασθενειών, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.
Μεταξύ άλλων, η σχετική έκθεση ξεχωρίζει τις επιπτώσεις που υφίστανται στην ψυχική τους υγεία τμήματα της κοινωνίας πιο ευάλωτα στο άγχος, περιλαμβανομένων των παιδιών και των νέων, που μένουν μακριά από τους φίλους τους και το σχολείο. Ακόμα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, που βλέπουν χιλιάδες ασθενείς να προσβάλλονται και να πεθαίνουν από τον Covid-19. Επίσης, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν νέες αυξημένες οικονομικές δυσκολίες, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή κινδυνεύουν να την χάσουν.
Στο διά ταύτα, βέβαια, ο ΠΟΥ συστήνει... μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ψυχική Υγεία, προσφορά έκτακτων υπηρεσιών Ψυχικής Μγείας μέσω τηλε-συνεδριών για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κ.λπ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Το 1/4 του προσωπικού της, δηλαδή περίπου 1.000 εργαζόμενους, ανακοίνωσε ότι θα απολύσει η βελγική αεροπορική εταιρεία, θυγατρική της «Lufthansa», προκειμένου να «διασφαλίσει την επιβίωσή της» μειώνοντας το εργασιακό «κόστος».
«Αυτή η χωρίς προηγούμενο κρίση επιδείνωσε την οικονομική μας κατάσταση, αναγκάζοντάς μας να λάβουμε σημαντικά και αναγκαία μέτρα. Η αναδιάρθρωση είναι κατεπειγόντως απαραίτητη προκειμένου να επιβιώσουμε από την τρέχουσα κρίση», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Το «σχέδιο ανάκαμψης» προβλέπει «μείωση του στόλου» από 54 σε 38 αεροσκάφη (30%). «Το παγκόσμιο μέγεθος της εταιρείας και κατά συνέπεια το δυναμικό της θα μειωθούν κατά 25%», ανέφερε η «Brussels Airlines», που «θα συνεργαστεί με τους κοινωνικούς εταίρους της προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των απολύσεων», ενώ το συνδικάτο CNE ζήτησε χρόνο για να ...μελετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Πάνω στα «συντρίμμια» των εργαζομένων και των οικογενειών τους, η «Brussels Airlines» ελπίζει με τις απολύσεις αυτές ότι θα μπορέσει να «αναπτυχθεί επικερδώς έως ότου η ζήτηση στις αεροπορικές μεταφορές επανέλθει σε μια νέα ομαλότητα, κάτι που προβλέπεται να γίνει από το 2023».
Η εταιρεία δικαιολογεί τις ανακοινώσεις αυτές επικαλούμενη «τον εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού στα οικονομικά (της)» και τη «συνεχιζόμενη πολύ μικρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια», δηλαδή τη μείωση της κερδοφορίας της, που είναι και η «καρδιά» της καπιταλιστικής παραγωγής.
Πριν από την «Brussels Airlines», πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες είχαν ανακοινώσει κατάργηση θέσεων εργασίας, όπως οι βρετανικές «Virgin Atlantic» (3.150 απολύσεις) και «British Airways» (12.000), η ιρλανδική «Ryanair» (3.000), η σκανδιναβική SAS (5.000).
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της «Lufthansa», του μεγαλύτερου ομίλου αερομεταφορών στην Ευρώπη και μητρικής εταιρείας της «Brussels Airlines», εκτίμησε πρόσφατα ότι θα απολυθούν 10.000 εργαζόμενοι. Διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στη «Lufthansa» και στο Βέλγιο για το ενδεχόμενο χορήγησης κρατικής βοήθειας ύψους 290 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο.