- Λάρισα: Στην πόλη όπου συνέβη το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, δεκάδες σωματεία και φορείς ετοιμάζουν τη συγκέντρωση του Σαββάτου
- Ρεπορτάζ από την εκδήλωση για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία που οργάνωσαν τα ΕΚ Εύβοιας και Θήβας
- Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό: Παρακαταθήκη μπροστά στη νέα σεζόν η χτεσινή απεργιακή μάχη
Δεκάδες εργατικά σωματεία και φορείς στη σύσκεψη μπροστά στα τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη
Η σύσκεψη οργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από κοινού με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων, τον Εμπορικό Σύλλογο, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο, το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί, τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, την Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και τους Φοιτητικούς Συλλόγους της πόλης.
Παρευρέθηκε και χαιρέτισε η Χρυσούλα Χλωρού, αδερφή θύματος του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος των Τεμπών.
Με εφόδιο την πείρα από τις πολύ μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της πόλης που βρέθηκε στο επίκεντρο του πολύνεκρου εγκλήματος πριν τρία χρόνια, αναδείχθηκε η ανάγκη να συνεχιστεί ο κοινός βηματισμός ανάμεσα στα εργατικά σωματεία και στους φορείς του λαϊκού κινήματος για να μη μείνει ατιμώρητος ο πραγματικός ένοχος για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών και για όλες τις «κοιλάδες των Τεμπών» που διαπερνούν την καθημερινότητα του λαού: Το σύστημα που για τα κέρδη γεννά και συγκαλύπτει εγκλήματα.
Μάλιστα, όπως αποφασίστηκε, το Σάββατο το πρωί, στις 9 π.μ., με σημείο αφετηρίας την πλατεία του ΟΣΕ θα ξεκινήσει αυτοκινητοπομπή που θα κατευθυνθεί στο σημείο του εγκλήματος στα Τέμπη για να κατατεθούν λίγα λουλούδια.
Στη μάχη βρίσκονται και οι φορείς των αυτοαπασχολούμενων της πόλης. Συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Σύλλογος έχει πάρει απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων από τις 11.30 π.μ. έως τις 2 μ.μ., ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ταξί έχει πάρει απόφαση για στάση εργασίας επίσης 11.30 π.μ. - 2 μ.μ., ενώ ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης Λάρισας αποφάσισε το κλείσιμο των καταστημάτων του κλάδου τις ώρες 11 π.μ. - 2 μ.μ.
Την εισήγηση στη σύσκεψη έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Τρία χρόνια τώρα, ακούραστα συμβάλαμε και συμβάλλουμε με τις πρωτοβουλίες μας να εκφραστεί με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο η λαϊκή κατακραυγή απέναντι στην αποδεδειγμένα κατάπτυστη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών και των ενόχων από την κυβέρνηση, τη "Hellenic Train", τον ΟΣΕ και άλλους μηχανισμούς, αλλά και κόμματα που εναλλάχτηκαν στις κυβερνήσεις, που όλες τους συνέχισαν στις ράγες της ίδιας εγκληματικής πολιτικής.
Θέλουν το έγκλημα να ξεχαστεί, γιατί όλοι αυτοί είναι ένοχοι! Ενοχος είναι το κράτος και οι κυβερνήσεις του, που η μία μετά την άλλη υπηρετεί την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και την ανταγωνιστικότητά τους. Το κέρδος και τον ανταγωνισμό, που είναι οι σιδερένιοι άγραφοι νόμοι της σημερινής κοινωνίας! Στο όνομα αυτών υποβιβάζουν την ανθρώπινη ζωή και τη ζυγίζουν στη σχέση κόστος - όφελος, όπου κόστος είναι η ζωή του λαού και όφελος τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».
Η Χρυσούλα Χλωρού, αδερφή θύματος στα Τέμπη, απευθυνόμενη στα σωματεία τόνισε: «Σε εσάς βρήκαμε συμπαραστάτες στον οδυνηρό αγώνα που δώσαμε και δίνουμε απέναντι στα "θηρία", στο κράτος και τη Δικαιοσύνη του, στην κυβέρνηση, στα συμφέροντα. Μια χούφτα άνθρωποι γίναμε εκατομμύρια και συνεχίζουμε να παλεύουμε για να μην ξανασυμβεί ποτέ ένα τέτοιο έγκλημα. Πήραμε δύναμη από εσάς για να δίνουμε τη μάχη και στα δικαστήρια, παρά τις αντιξοότητες. Στις 28/2 να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί ότι δεν ξεχνάμε».
«Επιβεβλημένη» χαρακτήρισε ο Αγγελος Μεταξάς, εκ μέρους του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ταξί, την παρουσία τους στην οργάνωση της απεργίας, «γιατί δεν έχει δικαιωθεί το αίτημά μας να μην υπάρξουν άλλα "Τέμπη"». Ανέδειξε τις δυσκολίες και την κατάσταση στο οδικό δίκτυο της πόλης, τους κινδύνους που εγκυμονεί για πολίτες και επιβάτες, αλλά και τις ευθύνες της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής γι' αυτό.
Ο Περικλής Καζαντζίδης εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου ανέδειξε ότι «η πολιτική των κερδών των λίγων μονοπωλιακών ομίλων μάς οδηγεί και εμάς τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους στο κλείσιμο και στον αφανισμό, και θα την αντιπαλέψουμε συντονισμένα μέχρι τέλους».
Η Δήμητρα Μπαράτση, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Λάρισας (ΣΙΚΑΕΛ), τόνισε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι της Εστίασης «θα βρεθούν στον δρόμο του αγώνα ξανά και σε αυτήν την απεργία μαζί με τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης. Το χρωστάμε στους νεκρούς ανθρώπους μας».
Στη σημασία του κοινού αγώνα και του συντονισμού των φορέων της πόλης στάθηκε ο Θάνος Κουτσιούκης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισημαίνοντας ότι τρία χρόνια μετά «δεν έχει υπάρξει δικαίωση, ούτε αποδόθηκαν ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους, δηλαδή στην πολιτική που βάζει πάνω από την ανθρώπινη ζωή το όφελος και τα κέρδη. Αυτή η λογική "κόστους - οφέλους" κυριαρχεί και στην Υγεία και στο Φάρμακο, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για τον λαό αν δεν χρυσοπληρώσει».
Εκεί ήταν και οι φορείς των αγροτών, με τον Κώστα Χατζή, γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, να τονίζει την ανάγκη κοινής δράσης, αφού όπως είπε «είναι εδώ η πολιτική που ζυγίζει τις ζωές μας με βάση το κόστος και το κέρδος. Θα είμαστε και πάλι όλοι μαζί, απέναντι σε αυτήν την πολιτική, στην απεργία. Οπως κάναμε από την πρώτη στιγμή, όπως ήμασταν στα μεγάλα μπλόκα και σε κάθε μικρή ή μεγάλη μάχη για την επιβίωσή μας».
Ο Αλέξανδρος Τσουκάτος εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων τόνισε ότι «η ίδια πολιτική που οδήγησε στο έγκλημα είναι απέναντί μας στην προσπάθειά μας να σπουδάσουμε, να εργαστούμε αύριο με αξιοπρεπείς συνθήκες. Δεν δεχόμαστε εμείς να σπουδάζουμε σε κτίρια που καταρρέουν και για τις πολεμικούς εξοπλισμούς να δίνονται δισεκατομμύρια».
Εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ ο πρόεδρός της, Θανάσης Αθανασιάδης, υπογράμμισε ότι «η ίδια πολιτική που γεννά "Τέμπη" γεννά και την πολεμική εμπλοκή για το κυνήγι του μέγιστου κέρδους από τους μονοπωλιακούς ομίλους», τονίζοντας πως «γι' αυτόν τον λόγο μετατρέπεται η Λάρισα σε πολεμικό ορμητήριο, με μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας».
Μεταφέροντας την πλούσια πείρα από χώρους δουλειάς, εκπρόσωποι σωματείων ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσουν η διεκδίκηση και η κοινή δράση σε χώρους δουλειάς, απέναντι στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και σε όσους την υπερασπίζονται.
«Τα κέρδη τους και η ανάπτυξή τους χτίζονται με το αίμα των εργαζομένων. Με εξαντλητικά ωράρια, με σακατεμένους οικοδόμους», είπε ο Δημήτρης Τζιμούλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, αναδεικνύοντας στον αντίποδα τη μεγάλη δράση του Συνδικάτου για να υπογραφεί και να τηρείται η ΣΣΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Εκ μέρους του ΣΕΠΕ «Κωνσταντίνος Κούμας» η Ολγα Γκασγκάνη τόνισε ότι «με ευθύνη του κράτους τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε "κοιλάδες Τεμπών", αφού σοβάδες πέφτουν, υπάρχουν διαρροές υγραερίου, αντισεισμικοί έλεγχοι έχουν να γίνουν εδώ και πολλές δεκαετίες». Πρόσθεσε πως «ο αγώνας μας πρέπει να είναι κοινός, για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική που θεωρεί την ασφάλεια των παιδιών και όλου του λαού κόστος».
Εκ μέρους της ΕΛΜΕ Λάρισας ο Κώστας Κουμαντζέλης σημείωσε: «Τρία χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών μετράμε νεκρούς συναδέλφους, κάνουμε μάθημα σε σχολεία ετοιμόρροπα και επισφαλή για τα παιδιά μας, και όταν τα αναδεικνύουμε όλα αυτά είμαστε αντιμέτωποι με πειθαρχικά και διώξεις. Γιατί η οργάνωση και η διεκδίκησή τους ενοχλεί».
Ο Ανδρέας Νταής εκ μέρους της Ενωσης Λογιστών ανέδειξε ότι «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, τρία χρόνια μετά, σε κάθε πλευρά της καθημερινής μας ζωής, στη δουλειά, στις μεταφορές κ.ο.κ.».
Η Αναστασία Χατζηβασίλη εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας υπογράμμισε: «Εμείς, που παράγουμε τα πάντα, δεν θα δεχτούμε να ζούμε από τύχη, ούτε να είναι κανονικότητα η ζωή μας να συνθλίβεται στις ράγες του κέρδους σε κάθε της πλευρά. Δεν θα δεχτούμε η Υγεία του λαού να είναι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για να θησαυρίζουν οι μεγάλοι όμιλοι».
Η Λίτσα Γούναρη εκ μέρους της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγίου Θωμά ανέφερε ότι «και οι ασφαλείς υποδομές της χώρας αντιμετωπίζονται ως κόστος, με καταστροφικές συνέπειες για τον λαό και το βιος του. Το ζήσαμε στις πλημμύρες, στις φωτιές, όπου μείναμε απροστάτευτοι από το κράτος που υπηρετεί αυτήν την πολιτική». Και υπενθύμισε: «Οπως και τότε, έτσι και τώρα ο λαός σώζει τον λαό».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γιώργος Παπαδούλης, ξεκαθάρισε ότι «θα είμαστε και εμείς στους δρόμους, όπως είμαστε διαρκώς απέναντι στην πολιτική που μόνο χειρότερα ετοιμάζει για εμάς, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας δίπλα στο Εργατικό Κέντρο και στα σωματεία για τη ζωή που μας αξίζει».
Ο Ιάσωνας Ακριβός από το Συνδικάτο Μετάλλου εξήγησε ότι «η εργοδοσία έχει εγκληματικές ευθύνες στους χώρους δουλειάς γιατί "Βιολάντες" έχουμε παντού, και στον κλάδο μας. Η ασφάλεια και η υγεία μας είναι γι' αυτούς κόστος, και παίρνουν όλα τα μέτρα για να απαλλαγούν από αυτό. Σε αυτό τους εξυπηρετούν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της. Για να μη θιγούν τα κέρδη τους δεν θέλουν να υπάρχει συνδικαλιστική δράση μέσα στους χώρους δουλειάς, και μας αντιμετωπίζουν με καταστολή και διώξεις».
Τέλος, ο Τρύφωνας Τσάτσαρος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, χαιρετίζοντας τη σύσκεψη ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο των εργαζομένων στον κλάδο της Δικαιοσύνης σε κρίσιμα μέτωπα, όπως του εγκλήματος των Τεμπών, των πλειστηριασμών κατοικιών κ.λπ. Ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος έχει πάρει απόφαση για αποχή την Παρασκευή από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.
«Οχι άλλοι νεκροί και σακατεμένοι για τα κέρδη τους» το μήνυμα από την εκδήλωση στη Χαλκίδα
Η εκδήλωση μάλιστα πραγματοποιήθηκε μέσα σε βαρύ και φορτισμένο κλίμα, εξαιτίας του νέου εργατικού δυστυχήματος και του τραγικού θανάτου δύο ακόμη εργαζομένων από την Εύβοια, 21 και 40 ετών αντίστοιχα, που έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία, εκτελώντας οικοδομικές εργασίες σε σπίτι στη Βάρη Αττικής. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης μάλιστα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους αλλά και στη μνήμη όλων των νεκρών της εργατικής τάξης.
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και ο Γιώργος Δούκας, επιθεωρητής Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων, μεταφέροντας την πείρα από τους χώρους δουλειάς και τη δράση που έχει αναπτυχθεί για τη διεκδίκηση μέτρων υγείας και ασφάλειας.
«"Το πάμε και όπου βγει", που λέγαμε για το έγκλημα των Τεμπών, το ζούμε κάθε μέρα στους χώρους δουλειάς. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, δεν ξέρουμε αν θα γυρίσουμε σπίτια μας», σημείωσε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚ Θήβας Κώστας Καπούλας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τραγική υποστελέχωση που κυριαρχεί στην Επιθεώρηση Εργασίας, και ιδιαίτερα στο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, και την αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων.
«Το πρόβλημα με τους νεκρούς και τους σακατεμένους έχει αιτίες και υπεύθυνους», τόνισε ο Γιάννης Τασιούλας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα που αφορά κυριολεκτικά τη ζωή των εργαζομένων, κάτι που προκύπτει από τη βάρβαρη πραγματικότητα των 201 νεκρών το 2025. Και πρόσθεσε:
«Δεν προκύπτει συμπτωματικά. Είναι αποτέλεσμα του συνόλου της αντεργατικής πολιτικής, των αντεργατικών νόμων που υλοποιούνται διαχρονικά, από όλες τις κυβερνήσεις, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αιτίες του προβλήματος βρίσκονται στην εγκληματική πολιτική κόστους - οφέλους που υλοποιείται για να θωρακίσει την κερδοφορία και τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας», σημείωσε, σημειώνοντας ότι σ' αυτήν την κατεύθυνση εφαρμόζονται οι αντεργατικές κατευθύνσεις της ΕΕ, αξιοποιούνται οι «βέλτιστες πρακτικές» των μηχανισμών στήριξης του κεφαλαίου, οξύνονται η εντατικοποίηση της εργασίας και η εκμετάλλευση. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ενώ οι ανάγκες της ζωής των εργαζομένων συνθλίβονται. Η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων είναι πρόβλημα διαχρονικό, σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης (...).
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας συνολικά, στους τόπους δουλειάς και παντού, απαιτείται οργανωμένος ταξικός αγώνας με γραμμή πάλης και διεκδικήσεις που στο επίκεντρο θα βάζουν τις ανάγκες των εργαζομένων, ως συστατικό στοιχείο της λειτουργίας και δράσης των συνδικάτων. Απαιτούνται πλαίσια πάλης που οξύνουν την αντιπαράθεση με τη γραμμή του κεφαλαίου, των υποστηρικτών του, που αποκαλύπτουν τις αιτίες των προβλημάτων, φωτίζουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και πρέπει να κατακτηθούν, ώστε ο εργαζόμενος, ο παραγωγός του πλούτου, να μπορεί να ζήσει πραγματικά, σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής, την πρόοδο, την επιστημονική εξέλιξη και όχι η ζωή του να συνθλίβεται για τα κέρδη των λίγων. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες οι εργαζόμενοι να έχουν υψηλές παροχές Υγείας και πρόληψης, αλλά αυτή η δυνατότητα εμποδίζεται στο καπιταλιστικό σύστημα».
Στην υποστελέχωση των υπηρεσιών ελέγχου αναφέρθηκε ο Γιώργος Δούκας, τονίζοντας επίσης ότι στο ζήτημα της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, εκτός από τα εργατικά «ατυχήματα», θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η προστασία των εργαζομένων από τις επαγγελματικές ασθένειες.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία, στην Ευρώπη το 98% των θανάτων στην εργασία οφείλονται σε επαγγελματικές ασθένειες και μόλις το 2% σε εργατικά "ατυχήματα", στην Ελλάδα δεν καταγράφεται καμία επαγγελματική ασθένεια, τη στιγμή που η εκτίμηση του οργανισμού είναι πως 2.500 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από επαγγελματικές ασθένειες», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό εξυπηρετεί στο να απαλλάσσονται οι εργοδότες από ένα σημαντικό οικονομικό κόστος.
Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες ελλείψεις στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας, σημειώνοντας ότι «με βάση τα τελευταία στοιχεία για όλη την Ελλάδα υπάρχουν μόλις 233 επιθεωρητές, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι και με όλα τα διοικητικά καθήκοντα. Σε καθέναν αντιστοιχούν τουλάχιστον 1.509 επιχειρήσεις και 10.814 εργαζόμενοι».
Τόνισε μάλιστα ότι στο τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία της Εύβοιας, που έχει στην ευθύνη του και την περιοχή του δήμου Τανάγρας και της ΒΙΠΕ Οινοφύτων - Σχηματαρίου, υπηρετούν μόλις 7 επιθεωρητές, ενώ στην αντίστοιχη υπηρεσία της Λιβαδειάς, που την ευθύνη για ολόκληρη τη Βοιωτία (εκτός του δήμου Τανάγρας) και την περιοχή της Φωκίδας υπηρετούν μόλις 2 επιθεωρητές υγείας και ασφάλειας.
Στην πείρα από τους μεγάλους αγώνες που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε διάφορες φάσεις λειτουργίας της εταιρείας στάθηκε στην παρέμβασή του ο Παναγιώτης Πολίτης, απολυμένος της ΛΑΡΚΟ και πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας. Εστίασε στις μεγάλες κινητοποιήσεις της δεκαετίας του '70, όταν η ΛΑΡΚΟ ήταν ιδιοκτησίας Μποδοσάκη και οι εργαζόμενοι με το Σωματείο και με τον λαό της περιοχής έδωσαν έναν πολυήμερο και δύσκολο αγώνα για μέτρα υγείας και ασφάλειας. Διεκδίκησαν και κέρδισαν με την αποφασιστικότητα και μαζικότητα του αγώνα τους την υπογραφή «μνημονίου» για μέτρα προστασίας της ζωής τους από τις άθλιες συνθήκες και τις θανατηφόρες εκρήξεις στα καμίνια, αλλά και μέτρα για την προστασία τους από τους ρύπους, όπως η κατασκευή της μεγάλης τσιμινιέρας που δεσπόζει ακόμη στο εργοστάσιο.
«Ακόμη και σε εργοστάσια που η εργοδοσία φαινομενικά παίρνει μέτρα, βάζει ταμπέλες, κάνει ενημερώσεις, την ίδια ώρα βάζει τους προϊσταμένους να σε "πηγαίνουν τρένο" από την εντατικοποίηση. Να σου λένε ότι η παραγωγή δεν βγαίνει, ότι είσαι τεμπέλης, ότι θα χάσεις τα μπόνους - που εσύ έχεις ανάγκη γιατί είναι το γάλα του παιδιού σου - και έτσι θα παρακάμψεις και τα συστήματα ασφαλείας και θα βάλεις το χέρι σου και στη φωτιά ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρης Βενιζέλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θήβας, δίνοντας γλαφυρά στη σύσκεψη την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς και την υποκρισία του «πάνω από όλα οι εργαζόμενοι».
Τη σημαντική συμβολή και στήριξη της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στη δράση των περιφερειακών συνδικάτων επισήμανε στην παρέμβασή του ο Στέργιος Κουτσιούμπας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θήβας, σημειώνοντας παράλληλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον συντονισμό της δράσης των αγωνιστικών συνδικάτων της περιοχής και της παρακαταθήκης που αφήνει και στη διεκδίκηση μέτρων υγείας και ασφάλειας.
Στην έκθεση των εργαζομένων σε επιβλαβείς παράγοντες, όπως διάφορες χημικές ουσίες και αέρια, στάθηκε ο Γιώργος Καβάλος, πρόεδρος του επιχειρησιακού συνδικάτου «Μόρνος ΑΕ», μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος» και του Εργατικού Κέντρου Θήβας. Τόνισε μάλιστα ότι δεν υπάρχει αρμόδια αρχή για τη διεξαγωγή ελέγχων και μετρήσεων. Σε αντιπαράθεση με τις συνθήκες εργοδοτικής αυθαιρεσίας που επικρατούν στους χώρους αυτούς, έφερε το παράδειγμα των εργαζομένων και του Σωματείου τους στη «Μόρνος ΑΕ», όπου έχουν πετύχει να περιλαμβάνονται στην επιχειρησιακή ΣΣΕ και μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων που έχουν υποστεί εργατικό «ατύχημα».
Στις αγωνιστικές διεκδικήσεις εργαζομένων σε χώρους δουλειάς της Βόρειας Εύβοιας, όπως των ρετσινάδων - δασεργατών που εργάζονται στο πρόγραμμα αποκατάστασης και συντήρησης του καμένου δάσους για μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και στην εργοδοτική ασυδοσία που κυριαρχεί μπροστά στο κυνήγι του κέρδους, σε επιχειρήσεις όπως η «ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ», στάθηκε ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Σημείωσε μάλιστα ότι το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με τα μέτρα και μέσα προστασίας, αλλά συνολικότερα με τις υποδομές, καθώς στη Βόρεια Εύβοια υπάρχει έλλειψη ιατρικής φροντίδας, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη μεταφορά ασθενών σε καρότσες αγροτικών ελλείψει ασθενοφόρου, τις τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας και την τεράστια απόσταση μέχρι το κοντινότερο νοσοκομείο.
Στην πείρα από χώρους δουλειάς στον κλάδο των τροφίμων και ποτών αναφέρθηκε ο Γιάννης Τζαβάρας, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, σημειώνοντας τις κατακτήσεις που κερδήθηκαν μέσα από τη δράση των Σωματείων. Σημείωσε ωστόσο ότι οι διεκδικήσεις δεν θα πρέπει να περιορίζονται στα όρια που διαμορφώνει η νομοθεσία, που θεσπίζεται με βάση τα συμφέροντα της εργοδοσίας, αλλά «οδηγός» θα πρέπει να είναι οι δυνατότητες της εποχής, της τεχνολογίας και της επιστήμης και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν για την πρόληψη και αποφυγή εργατικών ατυχημάτων και συνολικότερα την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.
Τη μεγάλη σημασία να έχουν τα συνδικάτα γραμμή σύγκρουσης και διεκδίκησης και όχι να αποτελούν στηρίγματα της εργοδοσίας τόνισε ο Κώστας Ντούρμας, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου «Κελαϊδίτης ΕΠΕ - Σκαλέζα - Μαζαράκι», αναφερόμενος μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα στον ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, αλλά και στη δράση σωματείων με αγωνιστική κατεύθυνση, που μέσα από τον αγώνα τους κέρδισαν και μέτρα προστασίας αλλά και αυξήσεις στα μεροκάματα.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης, τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους μετέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος που παραβρέθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση.
Οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, στον Τουρισμό και τα ξενοδοχεία λοιπόν, που στην άγρια εκμετάλλευσή τους χτίζεται το «τουριστικό θαύμα» για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ένωσαν τις φωνές τους στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, διεκδικώντας μπροστά στο άνοιγμα μιας ακόμα σεζόν εξόντωσης, ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες δουλειάς, αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Και στο πλαίσιο αυτό διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, χωρίς καμία διευθέτηση του χρόνου εργασίας, 2 συνεχόμενα ρεπό, το διάλειμμα να περιλαμβάνεται στον εργάσιμο χρόνο και καμία κατάτμηση της καλοκαιρινής άδειας, καθώς και την καταβολή του εποχιακού επιδόματος για όσο διαρκεί η ανεργία, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που το έχει περιορίσει σε μόλις τρεις μήνες.
Κατόπιν, συντεταγμένα πίσω από τα πανό τους, εκείνοι που «κινούν» τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «επιδοτήστε τώρα την ανεργία, και όχι τους πολέμους και την εργοδοσία» και «τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά», κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου βρήκαν παρατεταγμένες τις κλούβες των ΜΑΤ!
Από εκεί, οι απεργοί διαμήνυσαν ότι θα κλιμακώσουν την πάλη τους μπροστά και στη σεζόν, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη μεγάλη πανελλαδική απεργία της 28ης Φλεβάρη, ημέρα συμπλήρωσης τριών χρόνων από το έγκλημα στα Τέμπη, με το σύνθημα «Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» να ακούγεται δυνατά.
Μαχητική απεργιακή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό και στη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνοντας με το κλαδικό σωματείο τους, το ΣΕΤΕΠΕ, για καλύτερους μισθούς, ανθρώπινα ωράρια και σταθερή δουλειά. Εκεί έξω από το ΥΜΑΘ διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους της εργολαβικής εταιρίας ΔΕΔΑΣ, που δραστηριοποιείται στα ΕΛΠΕ, οι οποίοι απεργούν διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ (βλ. σελ. 20).
Ο Διαμαντής Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «Intercontinental», σημείωσε ότι η μάχη που δίνεται είναι «για τη ζωή μας», απέναντι στην πολιτική «που σαρώνει ό,τι έχει απομείνει από κοινωνικές παροχές στο πλαίσιο της πολεμικής προετοιμασίας και της ενεργής συμμετοχής της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στην εστίαση, οι καμαριέρες, οι μάγειρες, οι σερβιτόροι, όλοι εμείς που χτίζουμε το "τουριστικό θαύμα" τους, νεκρώσαμε χώρους δουλειάς και πόστα, παλεύουμε για υπογραφή ΣΣΕ με κατοχύρωση δικαιωμάτων, για αυξήσεις στους μισθούς μας».
Ακολούθως, η Μαυρομάτη Αντιγόνη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «ST. GEORGE LYCABETTUS», ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να περάσουμε τα ίδια και χειρότερα με πέρυσι, για αυτό και θα ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις για να δυναμώσει η δράση μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, να γίνει η αγανάκτησή μας οργάνωση και κοινός αγώνας, από όλα τα σωματεία, για όλα όσα μας στερούν, για όλα όσα μας αξίζουν».
«Πληρώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής και της πολεμικής προετοιμασίας των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων της αστικής τάξης της χώρας μας, με περικοπές σε όλες τις κοινωνικές παροχές και υποβάθμιση όλων των πτυχών της ζωής μας», ανέφερε ο Γιώργος Χατζούδας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ξενοδοχείου «ATHENS MARRIOTT». Και όπως εξήγησε, «την ώρα που έχουν αφήσει τους εποχικούς συναδέλφους χωρίς εισόδημα για μήνες, δίνουν δισεκατομμύρια για πολεμικούς εξοπλισμούς».
Για την κατάσταση στην εστίαση μίλησε ο Πάνος Συρίγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα «Mc Donalds», επικεντρώνοντας στην υποστελέχωση, στην εντατικοποίηση, στη δουλειά σε δυο και τρία πόστα ταυτόχρονα, «και όλα αυτά για να μπορούν να καταφέρνουν οι εταιρείες να βγάζουν περισσότερα κέρδη, να γίνονται τα καταστήματα πολλαπλάσια». Και μετέφερε την απόφασή τους για οργάνωση και συντονισμένη πάλη ώστε να δοθεί απάντηση στην εργοδοσία. «Και μέσα από αυτή τη συζήτηση που κάναμε, ιδρύσαμε το Σωματείο μας και θα θέλαμε και από εδώ να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, να οργανωθούν κι αυτοί στα σωματεία τους», σημείωσε.
Εκ μέρους των εργαζομένων στο Καζίνο της Πάρνηθας, ο Νίκος Τάκας, γενικός γραμματέας του επιχειρησιακού Σωματείου, ανέφερε ότι στον «ναό του τζόγου», με τα κέρδη των πολλών εκατομμυρίων, «δεν γνωρίζουμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις που δουλεύουμε, που από τον μεγάλο σεισμό του 1999 δεν έχει γίνει καμιά μελέτη στον χώρο για τη στατικότητα του κτιρίου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Τα εργατικά ατυχήματα, οι μειωμένοι μισθοί, η αύξηση του εργάσιμου χρόνου, η κατάργηση της σταθερής εργασίας, η αύξηση των εργολαβικών συνεργείων με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, μπορούν να απαντηθούν μόνο με την οργάνωσή μας μέσα από τα σωματεία».
Παίρνοντας τον λόγο, ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, ξεκίνησε φωνάζοντας τα ονόματα των τριών άξιων τέκνων του κλάδου που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του '44, της θυσίας που έρχεται στο επίκεντρο των ημερών μετά την αποκάλυψη των συγκλονιστικών ντοκουμέντων.
«Μήτσος Πολύδωρος, πρόεδρος του Σωματείου Σερβιτόρων της Αθήνας! Κώστας Παπανδρέου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Σερβιτόρων της Αθήνας! Γιώργος Αϊβατζίδης, μέλος του μέλος του Σωματείου Ζαχαροπλαστών.
1944.
Τρεις ήρωες, αγωνιστές του κλάδου μας, στους 200 της Καισαριανής. Εκτελέστηκαν γιατί δεν κατέβασαν το κεφάλι, απέναντι στο κράτος, απέναντι στους ιμπεριαλιστές, τους ναζί εγκληματίες, συνολικά στο κεφάλαιο.
Ηταν αγωνιστές του κλάδου μας, άνθρωποι του μόχθου, καθοδηγητές του αγώνα, των εργαζομένων στον κλάδο και όλου του εργατικού κινήματος».
Συνέχισε λέγοντας πως «σήμερα με την προσπάθεια που κάνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, για να δυναμώσουν τα σωματεία μας, για να δυναμώσει ο αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να ζούμε με αξιοπρέπεια, να δουλεύουμε σαν άνθρωποι, να ξέρουμε ότι θα γυρίσουμε σπίτι μας όρθιοι, είναι η μεγαλύτερη τιμή σε όλους αυτούς τους αγωνιστές που μας έδωσαν τη σκυτάλη, για να μπορούμε να πάμε τον αγώνα μπροστά, για να ανοίξει ο δρόμος για να απελευθερωθούμε από τα δεσμά της εκμετάλλευσης».
Συνεχίζοντας ανέδειξε ότι η φετινή εικόνα από τα ξενοδοχεία δείχνει ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από πέρυσι. Οπως εξήγησε, «τα περισσότερα ξενοδοχεία της Αθήνας από το τέλος του Δεκέμβρη και μετά απέλυσαν όλους τους συναδέλφους ορισμένου χρόνου, ανανεώσαν με το σταγονόμετρο συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ίσα ίσα για να συνεχίσει η δουλειά να είναι στο "κόκκινο" σε όλα τα τμήματα. Αντίστοιχα, τα εστιατόρια, οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης συνεχίζουν ακάθεκτοι να εντατικοποιούν την εργασία, να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αλυσίδες, στις πολυεθνικές εταιρείες του fast food λες και είναι ρομπότ, με χρονομέτρηση, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας, της ασφάλειάς τους».
Και εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Συνδικάτου στην εργαζόμενη της «Γευσήνους», όπου την ώρα της δουλειάς έχασε τα δάχτυλά της σε μια μηχανή που δεν είχε κανένα μέτρο προστασίας, τόνισε: «Αποδεικνύεται για άλλη μια χρονιά ότι και τα κέρδη τους και η ανάπτυξή τους και οι επενδύσεις τους έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα δικά μας συμφέροντα. Δεν πάνε μαζί, όσο και να μας λένε ότι "για να πάει καλά ο εργαζόμενος πρέπει να πάνε καλά οι επιχειρήσεις", εμείς το ζούμε κάθε μέρα ότι συμβαίνει το αντίθετο».
Μάλιστα, ξεχωριστή αναφορά έκανε στους εργαζόμενους και ειδικά τους μετανάστες που δουλεύουν μέσω εργολάβων, «κάτω από τον βούρδουλα και την πίεση του εργοδότη», όπως και σε όσους «έπιασαν τώρα δουλειά, νεότερους που δεν γνωρίζουν ακόμα τη σημασία της οργανωμένης πάλης, δεν πήραν την απόφαση να απεργήσουν. Ξέρουμε όμως ότι σε πολλές επιχειρήσεις, σε πολλά ξενοδοχεία, και αυτή τη φορά παρά τις δυσκολίες δημιουργήσαμε εμπόδια στην εργοδοσία, δώσαμε το μήνυμα.
Αυτός ο αγώνας είναι παρακαταθήκη, γιατί ξέρουμε ότι μια μέρα με τον δικό μας αγώνα θα νεκρώσουν όλα τα ξενοδοχεία, όλες οι επιχειρήσεις. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αυτή είναι. Και ξέρουμε ότι ο δρόμος αυτός είναι ο μόνος νικηφόρος. Γιατί ο δρόμος που προτείνει η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, ο δρόμος που προτείνει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, της σαπίλας, της σήψης, του συμβιβασμού και της συνδιαλλαγής, είναι ο δρόμος που θα χάνουμε συνέχεια και που θα γινόμαστε έρμαια του κάθε εργοδότη και του κράτους και των κυβερνήσεών τους».
Στα δικαστήρια σέρνει η εργοδοσία το Σωματείο, αποφασιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι
Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με νέα 48ωρη απεργία σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή. Προγραμματίζουν επίσης απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 6.15 π.μ. στην πύλη των ΕΛΠΕ, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν μαζικά προς τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, όπου θα εκδικαστεί η προσφυγή της εργοδοσίας για να βγάλει παράνομη την απεργία τους.
Με την εργοδοσία μάλιστα να προκαλεί με τη στάση της, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, παίρνοντας δύναμη από την αλληλεγγύη συναδέλφων τους από άλλους κλάδους, αλλά και από τα όσα κατάφεραν με τον αγώνα τους μέχρι τώρα.
Οι εργαζόμενοι μαζί με το Σωματείο τους θα συμμετάσχουν και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο για τα τρία χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών.
Χθες, δεύτερη μέρα της απεργίας, μετά την απεργιακή τους συγκέντρωση πήγαν στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3, διεκδικώντας την προβολή του αγώνα και των διεκδικήσεών τους από τη δημόσια τηλεόραση.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν υπόμνημα στην διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του υπουργού. Εκεί διαδήλωσαν μαζί με τους απεργούς συναδέλφους τους από τον κλάδο Επισιτισμού - Τουρισμού.
Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΔΑΣ απαιτούν την υπογραφή τριετούς επιχειρησιακής ΣΣΕ με βασικό μισθό 1.250 ευρώ καθαρά τον μήνα για όλους. Διεκδικούν επίσης: Να αποδοθούν σε όλους τους εργαζόμενους που τις δικαιούνται όλες οι τριετίες προϋπηρεσίας, με προσαύξηση 8% ανά συμπληρωμένη τριετία επί του βασικού μισθού. Ενταξη όλων των εργαζομένων στον αντίστοιχο Κωδικό Ασφάλισης και στην ειδικότητα που ανταποκρίνεται στην πραγματική παρεχόμενη εργασία τους. Ο πλήρης εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας να ορίζεται σε 39 ώρες. Αλλα αιτήματα σχετικά με την υπερωριακή απασχόληση, την εργασία τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία κ.λπ. Τέλος, να διαμορφωθεί το οργανόγραμμα με τις απαραίτητες προσλήψεις ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 2 εργαζόμενοι ανά πόστο.
«Ολοι στην απεργία, κανένας στη δουλειά!»: Αυτή είναι η απάντηση των εργαζομένων στην πρακτική δικαστικών διώξεων που επιλέγει η εργοδοσία προκειμένου να μην ικανοποιήσει τις διεκδικήσεις τους.
Σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια στην Κεντρική Μακεδονία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αντί να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις στους εργαζόμενους που καθημερινά στηρίζουν, μαζί με το τακτικό προσωπικό των ΕΛΠΕ, ολόκληρο το οικοδόμημα των δισεκατομμυρίων σε τζίρο και κέρδη, επιχειρεί να οχυρωθεί πίσω από τα δικαστήρια, σέρνοντας το Σωματείο με στόχο να κηρυχθεί παράνομη η 48ωρη απεργία της Πέμπτης 26/2 και της Παρασκευής 27/2».
«Επιλέγουν να αγνοούν τα δίκαια αιτήματα, λες και είναι υπερβολή να δοθούν πραγματικές αυξήσεις τη στιγμή που γύρω τους διακινούνται εκατομμύρια. Η περιφρόνηση απέναντι στους ανθρώπους που παράγουν τον πλούτο είναι προκλητική», προσθέτει το Σωματείο, αναδεικνύοντας επίσης ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες, διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης κάτω από δύσκολες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες. «Είναι καιρός αυτή η πραγματικότητα να αναγνωριστεί έμπρακτα: Με ουσιαστικές αυξήσεις, με αξιοπρεπείς όρους εργασίας, με ένταξη στη μητρική εταιρεία των ΕΛΠΕ και με την άμεση υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», καταλήγει το Σωματείο.
Με στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο κτίριο του Χαλανδρίου (αίθριο) απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Ομιλο «Vodafone» στη νέα επίθεση της εργοδοσίας, που απορρέει από τα σχέδια αναδιάρθρωσης της εταιρείας.
Το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» -Λοιπές Θυγατρικές τονίζει ότι οι ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας για το νέο τριετές πλάνο επιβεβαιώνουν την ένταση της επίθεσης, με «δεκάδες απολύσεις, αβεβαιότητα, μεγαλύτερη εντατικοποίηση, καθηλωμένους μισθούς».
Γι' αυτό και καλεί σε ξεσηκωμό, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα διασφαλίζει τα παραπάνω για όλους τους εργαζόμενους.
«Για να κερδίσουμε εμείς, πρέπει να χάσουν αυτοί», τονίζει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας.
Ερωτήσεις στη Βουλή από το ΚΚΕ ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης
RIZOSPASTIS |
Με αιτήματά του μάλιστα προς τα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Περιβάλλοντος - Ενέργειας, την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ και τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) το Σωματείο ζητά άμεσα συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς και για να τεθούν και να βρεθεί λύση σε ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση της εργασίας και των δικαιωμάτων για όλους τους απολυμένους.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με πρόσφατη απόφασή της αναθέτει στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» την αξιολόγηση των διαγωνιστικών διαδικασιών που διενεργήθηκαν για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική ΑΕ ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού Δημοσίου», με βάση τον νόμο 4664/2020, με τον οποίο τέθηκε σε ειδική διαχείριση. Στην περίπτωση μάλιστα που δεν ευδοκιμήσουν οι διαδικασίες εκποίησης της ΛΑΡΚΟ οι οποίες προβλέπονται στον σχετικό νόμο για την ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, τότε να αναζητηθεί η «βέλτιστη λύση» ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μοναδικά κοιτάσματα νικελίου και κοβαλτίου στην ΕΕ και ένας τεράστιος ακόμα πλούτος θα περάσουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων χωρίς δεσμεύσεις και με όρους που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των αστικών σχεδιασμών σήμερα, όπως αυτές διαμορφώνονται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την ανάγκη της ΕΕ για παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών, όπως το κοβάλτιο και το νικέλιο.
«Είναι προφανές ότι γίνεται προσπάθεια έναρξης ενός νέου κύκλου διαγωνισμών για τη ΛΑΡΚΟ, που αναμφισβήτητα θα είναι χρονοβόρος. Παράλληλα, η προσπάθεια αυτή έρχεται με καθυστέρηση 20 μηνών από τη στιγμή που η κυβέρνηση απέλυσε το σύνολο των εργαζομένων "για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας", όπως έλεγε, αλλά το προτιμητέο επενδυτικό σχήμα αποχώρησε, χωρίς να του ασκούνται οι ποινές ρητρών που προβλέπονταν», σημειώνει χαρακτηριστικά το Σωματείο στην επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία, τη ΔΥΠΑ και την Ειδική Διαχείριση της ΛΑΡΚΟ. Και προσθέτει:
«Επίσης, σε κάθε περίπτωση τα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ που "θα κάλυπταν το εισόδημα των απολυμένων μέχρι την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ από τον νέο ιδιοκτήτη", όπως έλεγε η κυβέρνηση, για την πλειοψηφία των απολυμένων λήγουν τους επόμενους μήνες, για ορισμένες περιπτώσεις απολυμένων δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη, ενώ γι' αυτούς που έχουν ενεργοποιηθεί αποτελούν καθεστώς ισοπέδωσης κάθε εργατικού, μισθολογικού και ασφαλιστικού δικαιώματος».
Παράλληλα θέτει το ζήτημα της διασφάλισης των εγκαταστάσεων, τονίζοντας ότι «κατά τη γνώμη μας έχει ιδιαίτερη σημασία να δώσετε βάση στις καταγγελίες που θέτουμε για οργανωμένο πλιάτσικο στις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ. Είμαστε στη διάθεσή σας να αναπτύξουμε στοιχεία και ντοκουμέντα με σκοπό να ενεργοποιηθεί ο κάθε αρμόδιος και να το σταματήσει».
Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο ζητά άμεσα συνάντηση προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και να δοθούν λύσεις, με ένταξη όλων των απολυμένων στα προγράμματα, επίλυση των περιπτώσεων που έχουν πεταχτεί εκτός και διασφάλιση της εργασίας τους με νομοθετική ρύθμιση για όσο διάστημα χρειαστεί, παραμονή όσων μένουν στον οικισμό στα σπίτια τους, διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων, της ύδρευσης, της πυροπροστασίας και της επάνδρωσης των ιατρείων, λήψη μέτρων για την αποφυγή βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας κ.λπ.
Να σημειωθεί επίσης ότι το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας έχει κάνει γνωστό πως το επόμενο διάστημα θα πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα που αφορούν τη ΛΑΡΚΟ και τους απολυμένους εργαζόμενους, ενώ ήδη μαζί με σωματεία και συλλόγους της Λοκρίδας οργανώνουν τη συγκέντρωση στην Αταλάντη το Σάββατο 28 Φλεβάρη, για τα 3 χρόνια από το έγκλημα των Τεμπών.
Στο πλευρό των απολυμένων της ΛΑΡΚΟ και των οικογενειών τους συνεχίζει να στέκεται το ΚΚΕ, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους και αντιπαλεύοντας τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Εξαρχος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν Ερωτήσεις στη Βουλή με βάση τα φλέγοντα ζητήματα και τις διεκδικήσεις που θέτει το Σωματείο.