Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- «Στο πόδι» τα σωματεία για το μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ

-- ΠΑΜΕ - εργατικά συνδικάτα: Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα, να μην κατατεθεί καν στη Βουλή

-- Κέρκυρα: Τη μάχη των αρχαιρεσιών δίνει το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΔΕΘ
Δράση μέχρι την τελευταία στιγμή για να γίνει σταθμός αποφασιστικής κλιμάκωσης

Το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ το αγωνιστικό ραντεβού | Αύριο η συνέντευξη Τύπου του ΠΑΜΕ, σήμερα η ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς

Με μαζικές εξορμήσεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, τα Σωματεία δίνουν μέχρι τελευταία στιγμή τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στο μεγάλο συλλαλητήριο της ΔΕΘ, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία ΧΑΝΘ, με στόχο να αποτελέσει την πρώτη μυριόστομη απάντηση στην κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών.

Φιλοδοξώντας να αποτελέσει μεγάλο σταθμό κλιμάκωσης της πάλης στον αγώνα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για ζωή και δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και να εκφράσει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να μην περάσει η νέα σαρωτική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που οδηγεί ολοταχώς πίσω στον μεσαίωνα, τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης δίνουν καθημερινά τη μάχη στους χώρους δουλειάς και στους τόπους κατοικίας.

Καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και στη στάση εργασίας που αποφασίστηκε για το Σάββατο από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Κεντρικοί σταθμοί των σωματείων

Την Παρασκευή 8/9, στις 12 το μεσημέρι, στο πάρκο του Εργάτη, μπροστά στο ΕΚ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, όπου θα παρουσιάσει το διεκδικητικό πλαίσιο. Στη συνέντευξη θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Συλλόγων αυτοαπασχολούμενων, Φοιτητικών Συλλόγων και της ΟΓΕ.

Στην πορεία προς το συλλαλητήριο κεντρική δράση αποτελεί η σημερινή ημερίδα για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, που οργανώνουν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Μεταλλωρύχων, Τροφίμων - Ποτών και τα Σωματεία Μετάλλου, Επισιτισμού - Διανομέων, ΟΤΑ και θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ., στο Αίθριο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στην ημερίδα θα μιλήσουν: Ηλίας Νεοχωρίτης, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων στην «e-food» Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος Σωματείου Τροφίμων και Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών, Φώτης Μαραντζίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, Μανώλης Μανώλης, μέλος ΔΣ του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Θανάσης Κουτσουράς, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και ο Γιώργος Δούκας, επιθεωρητής Εργασίας, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.

Νέα κινητοποίηση για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Από περιοδεία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Από περιοδεία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Τα σωματεία και οι φορείς χτες πραγματοποίησαν νέα κινητοποίηση για την προστασία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από τα κοράκια των τραπεζών και των funds. Συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της «CEPAL» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και απαίτησαν την απαλλαγή οικογένειας από τα δικαστικά έξοδα που εμφάνισε ξαφνικά μετά από σχεδόν έναν χρόνο. Η οικογένεια, πέρσι, με σκοπό να γλιτώσει το σπίτι της από τον πλειστηριασμό, προχώρησε σε συμφωνία με τη «CEPAL» για σταδιακή αποπληρωμή του δανείου με ρύθμιση της οφειλής. Ενώ η οικογένεια υπέγραψε ρύθμιση εξόφλησης και καταβάλλει κανονικά τις δόσεις, μετά από 9 μήνες η «CEPAL» θυμήθηκε ότι οφείλουν δικαστικά έξοδα ύψους περίπου 3.500 ευρώ, τα οποία ποτέ δεν τα είχαν αναφέρει έως τότε σε καμία συνάντηση τηλεφωνική ή διά ζώσης και ούτε κατά την υπογραφή της ρύθμισης.

Συνελεύσεις - εξορμήσεις

Παράλληλα με τις μαζικές εξορμήσεις, τα Σωματεία μέσα από Γενικές Συνελεύσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων, οργανωμένα με το εξειδικευμένο πλαίσιο πάλης σε κλάδους και χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΕΤΗΠ), με συμμετοχή εργαζομένων από μεγάλες εταιρείες του κλάδου, από call centers, εταιρείες Πληροφορικής. Οι εργαζόμενοι μετέφεραν την πείρα από τους χώρους δουλειάς, από τις προσπάθειες που κάνουν μέσα στους χώρους να οργανώσουν τον αγώνα, μέσα από το ΣΕΤΗΠ, από τις Σωματειακές Επιτροπές του, αλλά και μέσα από νεοϊδρυθέντα επιχειρησιακά σωματεία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο αντεργατικό τερατούργημα, αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις το πώς ακουμπάνε οι διατάξεις του τον κλάδο και εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να μην επιτρέψουν να περάσει η νέα σαρωτική επίθεση στα δικαιώματά τους, στη ζωή τους. Ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε ότι η ανάπτυξη, οι «εμβληματικές επενδύσεις» που διαφημίζονται, πατάνε πάνω στον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται να συμπληρώσει το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Εκφράστηκε καθολικά ότι «σύγχρονο» δεν είναι να κάνουν δύο δουλειές για να τα βγάζουν πέρα, ούτε να δουλεύουν 13 ώρες. Το πραγματικά σύγχρονο είναι η μείωση του εργάσιμου χρόνου, με πραγματικές αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους.

Το κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο, στους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μετέφερε κλιμάκιο συνδικαλιστών με επικεφαλής τον Κ. Τσιαούση, αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕΠΕ. Μέσα από την περιοδεία αναδείχθηκε η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα ταξικά σωματεία, ώστε πιο αποτελεσματικά να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας, συμβάσεις αορίστου χρόνου με αυξήσεις, σταθερή δουλειά για όλους και μια σειρά ζητήματα που απασχολούν την κάθε ειδικότητα. Επίσης η συζήτηση στάθηκε στο ζήτημα των εργατικών «ατυχημάτων», της εντατικοποίησης, των εξαντλητικών ωραρίων, της εργασίας χωρίς ρεπό, αλλά και στην ανάγκη για την οργάνωση των αγώνων ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τα Εργασιακά, που ουσιαστικά βάζει τους όρους σκλαβιάς και καταπατά κάθε κεκτημένο.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Κεντρικής Μακεδονίας της ΟΓΕ

Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων καλούν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Με ανακοίνωσή τους, καλούν τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική προστασία της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο, που τους στερούν επιχειρηματικοί κολοσσοί, ΕΕ και κυβερνήσεις. Να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, που θα έρθει στα εγκαίνια της ΔΕΘ με τη βαλίτσα γεμάτη νέα αντιλαϊκά μέτρα, με πρώτο το απαράδεκτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

«Δεν συμβιβαζόμαστε με τη δουλειά - τα ωράρια - τη ζωή λάστιχο.

Το 13ωρο, η δουλειά όταν, όσο και όπου χρειάζεται ο εργοδότης με ενημέρωση της εργαζόμενης μια μέρα πριν ή η δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια δεν είναι επιλογή της εργαζόμενης γυναίκας. Είναι απαίτηση των επιχειρηματικών κολοσσών, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσής μας, με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, με ωράρια - λάστιχο, με μισθούς πείνας και με πετσοκομμένα μέτρα στήριξης της μητρότητας (άδειες και επιδόματα).

(...) Δικαίωμα είναι να μπορούμε να έχουμε μια σταθερή δουλειά, με μέτρα προστασίας της μητρότητας, με αξιοπρεπή μισθό που να εξασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών μας και της οικογένειάς μας. Δικαίωμα είναι να έχουμε προσωπικό ελεύθερο χρόνο», σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα.

Και καλούν σε αγώνα προβάλλοντας διεκδικήσεις όπως:

  • Μόνιμη και σταθερή εργασία με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο και αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.
  • Αδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης και προστασίας της μητρότητας.
  • Ενίσχυση των νέων ζευγαριών, ειδικά της πολύτεκνης και της μονογονεϊκής οικογένειας.
  • Αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά.
  • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των νοσοκομείων όλης της χώρας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες. Σύγχρονα, ασφαλή, επαρκή σε αριθμό ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για την κάλυψη των αναγκών ΟΛΩΝ των ασθενών. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Την αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών. Διαγραφή τόκων και επιτοκίων με κούρεμα του εναπομείναντος κεφαλαίου και ρυθμίσεις χωρίς προκαταβολές και δόσεις που να μπορεί ο δανειολήπτης να καλύπτει. Λαϊκή στέγη σύγχρονη, φθηνή για όλο τον λαό.
  • Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για τις κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους (όπως ξενώνων, συμβουλευτικών κέντρων κ.λπ.), προστασίας του παιδιού και στήριξης της οικογένειας, στελεχωμένων με ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη.

Επίσης, στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στην ΧΑΝΘ καλούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε νέα ημερομηνία η εκδήλωση για τη βία στους χώρους δουλειάς

Αναβλήθηκε, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της έντονης βροχόπτωσης, η προγραμματισμένη για χτες εκδήλωση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με θέμα την πολύμορφη βία σε βάρος των εργαζόμενων γυναικών στους χώρους δουλειάς.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος). Θα μιλήσουν η Αντιγόνη Μαυρομάτη, μέλος της κεντρικής διοίκησης του Συνδικάτου, η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, η Κωνσταντίνα Τσότρα, ψυχολόγος, και η Χαρά Μαρούλη, δικηγόρος.

Καθημερινές μάχες ενάντια στο ξεσπίτωμα του λαού

Να γίνει διακανονισμός των χρεών, έτσι ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν οι οφειλέτες σε πέντε περιπτώσεις, ενώ στις τρεις από αυτές ανεστάλησαν πλειστηριασμοί, ήταν το αποτέλεσμα μιας ακόμα κινητοποίησης στην οποία είχε καλέσει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς με τη συμμετοχή σωματείων και φορέων χτες, αυτήν τη φορά έξω από την «Cepal».

Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο Βάλσαμος Συρίγος, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ και υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, μετά τις συναντήσεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης. Ακόμα τόνισε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα, της αντίστασης και αλληλεγγύης στις γειτονιές για την αποτροπή εξώσεων και πλειστηριασμών, ενώ σημείωσε ότι «χρειάζεται να μαθαίνουμε ποιος αντιμετωπίζει προβλήματα με δάνεια καθώς πολλοί άνθρωποι δεν ανακοινώνουν εύκολα τα προβλήματά τους».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σε δήλωσή του σημείωσε:

«Είμαστε εδώ σήμερα με τα Σωματεία και τους μαζικούς φορείς του Περιστερίου, όπου με τον αγώνα και την παρέμβασή μας σώσαμε το σπίτι ενός ακόμα Περιστεριώτη από τους πλειστηριασμούς, από τις κατασχέσεις, από τα κοράκια των funds.

Και αυτό που πρέπει σήμερα να γίνει, και είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, είναι ο κόσμος εκτός από τα αναγκαία συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει για τον ρόλο που παίζουν κάποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, την ώρα που η Ελλάδα πνίγεται, την ώρα που η Ελλάδα και οι πόλεις καίγονται, την ώρα που τα σπίτια κατοίκων βγαίνουν σε πλειστηριασμούς, εκείνοι επιλέγουν να είναι απόντες.

Αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να βγουν συμπεράσματα ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με τον αγώνα του, την οργάνωσή του, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά του».

Περιφρουρούν την απεργοσπασία και ποινικοποιούν την απεργία

Με το νέο αντεργατικό έκτρωμα η κυβέρνηση περιφρουρεί την απεργοσπασία και ποινικοποιεί την απεργία!

Στις ίδιες απεργοκτόνες ράγες που έστρωσαν με τα νομοθετικά εκτρώματα οι προκάτοχοί του, Αχτσιόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Βρούτσης - Χατζηδάκης (ΝΔ), κινείται και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και του Αδωνη Γεωργιάδη, που έχει βγει στη διαβούλευση και θα προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Στις ίδιες αντεργατικές και απεργοκτόνες ράγες και η Οδηγία 2019/1152 της ΕΕ, που επιχειρούν με νόμο να μας φορτώσουν.

Μέσα από το ευήκοο περιτύλιγμα, αυτό της δήθεν προστασίας των εργαζομένων, η κυβέρνηση με το νέο εκτρωματικό νομοσχέδιο κρύβει άθλια τη non-stop εργασία, νομιμοποιώντας τη 13ωρη εργασία σε βάρος του 8ώρου, ενισχύει την «ευελιξία» συμβάσεων με εργασία στα μέτρα του εργοδότη, όπως και όποτε αυτός θέλει, διευκολύνει την εργοδοσία και όχι τον εργαζόμενο με τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, καταστρατηγώντας την πενθήμερη εργασία παντού, ενισχύει ακόμα περισσότερο την απεργοκτόνα νομοθεσία του δικαιώματος της απεργίας, αντιμετωπίζοντας ως έγκλημα «εσχάτης προδοσίας» την περιφρούρηση της απεργίας.

«Προστασία δικαιώματος στην εργασία» ονομάζεται προκλητικά το άρθρο 31 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης το οποίο είναι σε διαβούλευση, και προβλέπει: «Οποιος α) εμποδίζει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζόμενους οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία και επιθυμούν να εργαστούν ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος τους ή β) συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200) ημερησίων μονάδων, οριζόμενης της τιμής εκάστης ημερησίας μονάδας σε είκοσι πέντε (25) ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη. Σε περίπτωση υποτροπής τα ανωτέρω ελάχιστα όρια διπλασιάζονται». Δηλαδή, τουλάχιστον 6 μήνες φυλάκιση και τουλάχιστον 5.000 ευρώ πρόστιμο στους απεργούς που περιφρουρούν την απεργία τους.

«Ποιος απ' τους προστάτες θα μας προστατέψει, ποιος;», είναι το εύλογο ερώτημα που δημιουργείται στον καθένα που το διαβάζει. «Πιο προστάτης ...πεθαίνεις!».

Κανένας «πόνος» δεν πήρε την κυβέρνηση και την ΕΕ να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο μάλιστα του «ανταγωνισμού» και της «ανάπτυξης» των λίγων. Αυτοί τους οποίους προστατεύουν απλόχερα, με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική τους, είναι η εργοδοσία και το κεφάλαιο.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο και η Οδηγία της ΕΕ υπηρετούν δήθεν την ...προστασία των εργαζομένων δεν πείθουν κανέναν. Αλλωστε η εμπειρία, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και από τις προηγούμενες, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μας έχει δείξει ότι όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια συνοδεύονται από βάρβαρες διατάξεις καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων.

Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου και της κυβέρνησης είναι το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα, μάχεται καθημερινά και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, διεκδικεί καλύτερες συνθήκες και όρους ζωής και εργασίας, γιατί τις ηγεσίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης, παρουσιάζουν τα ψίχουλα για παντεσπάνι και βαφτίζουν το κρέας ψάρι, η κυβέρνηση τις έχει στο «τσεπάκι» της. Είναι οι ίδιες ηγεσίες που προσπαθούν και τώρα να διαχωρίσουν τους εργαζόμενους και να πείσουν ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά το Δημόσιο, ενώ στο νομοσχέδιο γίνεται ξεκάθαρη αναφορά σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η καταπάτηση του πενθημέρου με εργασία τα Σάββατα (άρθρα 25 - 26) αφορά και τον δημόσιο τομέα, είτε η υπηρεσία έχει 24ωρη λειτουργία είτε όχι. Η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας δεν κάνει διάκριση, δημόσιο από ιδιωτικό τομέα. Η απεργοσπαστική διάταξη που ποινικοποιεί την απεργία δεν έχει εξαίρεση δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Να έχει κατά νου η κυβέρνηση - και δεν είναι αστείο - ότι όπως λέει ο λαός μας «της φυλακής τα σίδερα είναι για τους λεβέντες», και τέτοιες αντιδραστικές διατάξεις, όπως και στο παρελθόν, ούτε μας φοβίζουν, αλλά ούτε αναστέλλουν τη δράση μας απέναντι στη βάρβαρη πολιτική τους. Αντίθετα, συσπειρώνει τους εργαζόμενους για τη δική τους αντεπίθεση.

Σε όλους τους χώρους εργασίας, παντού, ξεσηκωμός. Οπως ο νόμος Χατζηδάκη έμεινε στα χαρτιά από τον αποφασιστικό αγώνα των εργαζομένων, έτσι και το νέο αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη, με τον οργανωμένο και δυναμικό αγώνα των εργαζομένων, να μείνει ...στη διαβούλευση!


Βασίλης ΓΚΙΤΑΚΟΣ
Γραμματέας του Σωματείου Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΑΣ
Να ληφθούν αποφάσεις για πολύμορφη δράση και απεργιακή κλιμάκωση

Και στην ΑΔΕΔΥ κατατέθηκε σχετική πρόταση, μετά τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και τη λήψη αποφάσεων για την οργάνωση του αγώνα με απεργία και άλλες κινητοποιήσεις σε συντονισμό με συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ζήτησε η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση».

Στο σχετικό αίτημά τους οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ αναφέρουν:

«Εκατόν σαράντα χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο την εργασία των 13 ωρών μέσα στα χρονικά όρια της 24ωρης μέρας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε για διαβούλευση και με το οποίο ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία της ΕΕ 2019/1152, ολοκληρώνει το έγκλημα της κατάργησης βασικών και στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων γυρίζοντάς μας έναν αιώνα πίσω, νομιμοποιώντας τη διαμορφωμένη εργασιακή ζούγκλα.

Ερχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη και να "ελαστικοποιήσει" ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας, να αυξήσει την εντατικοποίηση και να μετατρέψει σε ποινικό αδίκημα το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, με την απειλή ακόμα και φυλάκισης.

Θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο αφορά ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ότι οι ανατροπές που επιχειρούνται στα Εργασιακά δεν κάνουν διακρίσεις, ότι δημόσιος και ιδιωτικός τομέας είναι "συγκοινωνούντα δοχεία", ζητάμε τη σύγκληση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και τη λήψη αποφάσεων για την οργάνωση του αγώνα με απεργία και άλλες κινητοποιήσεις σε συντονισμό με συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα».

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη αγωνιστική πρόταση για άμεση συνεδρίαση του οργάνου έχουν καταθέσει οι εκλεγμένοι της ΔΑΣ στη ΓΣΕΕ.

Επίσης οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας έχουν καλέσει σε άμεση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, συνοδεύοντας την πρότασή τους με σχέδιο κλιμάκωσης πολύμορφης αγωνιστικής δράσης και απεργιακής κινητοποίησης. Να σημειωθεί ότι η ΔΑΣ έχει καταγγείλει τη στάση των παρατάξεων της ΝΔ (ΔΑΚΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ), του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) και του ΣΥΡΙΖΑ (ΕΜΕΙΣ - ΑΡΚΙ), αφού στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, αρνήθηκαν την πρόταση για οργάνωση της ενημέρωσης και της απάντησης των εργαζομένων της Αθήνας στο αντεργατικό νομοσχέδιο, με το πρόσχημα ότι δεν έχει συνεδριάσει ακόμα η ΓΣΕΕ. Με τη στάση αυτή επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίζει ανενόχλητη τον προπαγανδιστικό της μονόλογο και να παρουσιάζει ως ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων τα νέα βάρβαρα μέτρα.

ΠΑΜΕ
Ολοι οι εργαζόμενοι να μάθουν την αλήθεια για το αντεργατικό νομοσχέδιο!

Να μην κατατεθεί καν στη Βουλή! Κλιμάκωση και με απεργιακή κινητοποίηση

Στη μάχη για την ενημέρωση των εργαζομένων για τις ολέθριες συνέπειες του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου έχουν ριχτεί τα εργατικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ, που κυκλοφόρησε νέο αποκαλυπτικό κείμενο, καλώντας κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να πρωτοστατήσει στην ίδια κατεύθυνση. Να οργανωθούν συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, πλατιές ενημερώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, συσκέψεις σωματείων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, «για να προετοιμάσουμε την αγωνιστική απάντησή μας, την κλιμάκωση των νέων πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεών μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!».

Το ΠΑΜΕ αρχικά τονίζει πως το νομοσχέδιο δεν πρέπει να κατατεθεί καν στη Βουλή και απαιτεί να αποσυρθεί άμεσα. Στόχος του νομοσχεδίου, σημειώνει, είναι «να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εργασιακή εκμετάλλευση των εργαζομένων (...). Είναι η νομιμοποίηση της ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που οι ίδιες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έθρεψαν. (...) Συμπληρώνει τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. Χατζηδάκη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με στόχο την πλήρη κατάργηση του 8ωρου - 5ήμερου - 40ωρου».

Το παράδειγμα ενός εργάτη, με 9 χρόνια προϋπηρεσία στη βιομηχανία, με καθεστώς 5ήμερης απασχόλησης και με μεικτό μισθό τα 1.000 ευρώ, αποδεικνύει τι όφελος έχουν οι βιομήχανοι κάθε μήνα από το να μην κάνουν προσλήψεις και να κρατούν τις τριετίες παγωμένες
Το παράδειγμα ενός εργάτη, με 9 χρόνια προϋπηρεσία στη βιομηχανία, με καθεστώς 5ήμερης απασχόλησης και με μεικτό μισθό τα 1.000 ευρώ, αποδεικνύει τι όφελος έχουν οι βιομήχανοι κάθε μήνα από το να μην κάνουν προσλήψεις και να κρατούν τις τριετίες παγωμένες
Η ανακοίνωση παρουσιάζει τις πλευρές του αντεργατικού τερατουργήματος. Πρώτο, τη νομιμοποίηση της πολλαπλής απασχόλησης μέχρι και 13 ώρες τη μέρα δουλειάς, 78 ώρες τη βδομάδα. Μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην πληρώνουν υπερωρίες, με την έκδοση ενός δεύτερου ΑΦΜ από τον ίδιο εργοδότη ή με την αξιοποίηση των σύγχρονων ιδιωτικών δουλεμπορικών γραφείων.

Δεύτερο, προωθούνται νέες ευέλικτες μορφές εργασίας σε βάρος των εργαζομένων με σταθερή δουλειά και δικαιώματα, που θα δουν τις σχέσεις εργασίας τους να απειλούνται, ακόμα και να χάνονται.

Τρίτο, το νομοσχέδιο στοχεύει στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας όχι μόνο σε επιχειρήσεις συνεχούς παραγωγής, αλλά και σε όσες μπορούν να δουλεύουν 6 και 7 μέρες την εβδομάδα με το σύστημα των βαρδιών. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι ξεκάθαρο ότι το έχουν παραγγείλει, για να μην πούμε ότι το έφτιαξε ο ίδιος ο ΣΕΒ. Καταργεί το 5ήμερο, δεν προβλέπεται πουθενά δεύτερο ρεπό και στην πράξη σημαίνει ότι σε μία βδομάδα μπορεί να δουλέψουμε μέχρι και 68 ώρες, με το διάλειμμα πάντα έξω, και όριο τις 78 ώρες δουλειά αν υπολογίσουμε και την πολλαπλή εργασία. Σε αυτό το σημείο το ΠΑΜΕ στιγματίζει την εργοδοτική υποκρισία, αλλά και ασυδοσία που επιλέγει να ξεζουμίζει τους ίδιους εργαζόμενους, αντί να κάνουν προσλήψεις ανέργων, κάτι που θα έριχνε την ανεργία κάτω από το 10% και θα ξεπάγωνε τις τριετίες.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τις τριετίες

Δείχνοντας πόσο ωφελούνται οι βιομήχανοι από τη διατήρηση των παγωμένων τριετιών και από το να μην κάνουν προσλήψεις, φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση ενός εργάτη με 9 χρόνια προϋπηρεσία, 5ήμερη απασχόληση και 1.000 ευρώ μεικτό μισθό.

Με την 6η μέρα απασχόλησης θα δουλεύει 26 έως 27 μέρες τον μήνα, θα ασφαλίζεται για 25 μέρες, θα παίρνει 1.224 ευρώ μεικτά και θα έχει μόλις 4 ρεπό τον μήνα.

Ο ίδιος εργαζόμενος αν ξεπάγωναν σήμερα οι τριετίες, δηλαδή η προσαύξηση στον βασικό μισθό για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, θα εργαζόταν 22 έως 23 μέρες τον μήνα, θα ασφαλιζόταν για 25 μέρες και θα έπαιρνε 1.300 ευρώ μεικτά τον μήνα, με 8 ρεπό τον μήνα!

Τέταρτο, το νομοσχέδιο εισάγει για πρώτη φορά τη δοκιμαστική περίοδο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απελευθερώνοντας τις απολύσεις και των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Μέχρι σήμερα απόλυση πριν τη λήξη της σύμβασης ήταν έγκυρη μόνο με αιτιολογία εργοδότη και για σπουδαίο λόγο. Τώρα φεύγει έστω και αυτό το μικρό εμπόδιο για τους εργοδότες.

Πέμπτο, παρέχεται ιδιαίτερο κίνητρο στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας, να μην προδηλώνουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και την υπερωριακή απασχόληση στο Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ II».

Εκτον, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο εργοδότης θα ενημερώνει για τον χρόνο και τον τρόπο που θα δίνεται η κανονική άδεια. Αρα ο εργαζόμενος χάνει το δικαίωμα να παίρνει την άδειά του σύμφωνα με τον δικό του προγραμματισμό και ο εργοδότης θα τη δίνει όποτε θέλει.

Εβδομον, η πλειοψηφία των αλλαγών αφορούν και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Ιδιαίτερα οι ρυθμίσεις που αφορούν στην 6ήμερη απασχόληση, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ογδοον, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαρύτατου προστίμου και ποινής φυλάκισης σε όσους ασκήσουν «ψυχολογική πίεση» ή εμποδίσουν τους απεργοσπάστες να εισέλθουν στον χώρο δουλειάς.

Καμιά ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα

Το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «αυτό δεν επιτρέπεται να το αποδεχτεί κανένας εργαζόμενος, κανένας νέος και νέα.

Σύγχρονο δικαίωμα είναι να μπορεί κάθε εργαζόμενος να ζει με αξιοπρέπεια από τη δουλειά και τον μισθό του. Να απολαμβάνει ο ίδιος και η οικογένειά του ό,τι μπορεί να του προσφέρει η άνοδος της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, αλλά του το στερούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και το κράτος τους. Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε, δουλεύουμε για να ζούμε και να απολαμβάνουμε όλα τα αγαθά της σκέψης και της εργασίας μας.

Καλούμε τους εργαζόμενους σε επιφυλακή για να δοθεί άμεση, αγωνιστική απάντηση στο νομοσχέδιο που περνάει αλυσίδες στη ζωή μας, για να εμποδίσουμε την κατάθεσή του στη Βουλή.

  • Για να φέρουμε στο προσκήνιο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών με σταθερή και μόνιμη εργασία, με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς και στα μεροκάματα, με σύγχρονα δικαιώματα.
  • Για να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος, για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με κατάργηση των συμβάσεων ομηρίας.
  • Για την προστασία και τη διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.
  • Για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια και την ακρίβεια, για την προστασία της κατοικίας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Ολοι οι εργαζόμενοι να μάθουν την αλήθεια. Δεν θα περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Καλούμε όλα τα συνδικάτα να οργανώσουν τις συζητήσεις τους, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, με πλατιές ενημερώσεις μέσα στους χώρους δουλειάς, με συσκέψεις σωματείων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, για να προετοιμάσουμε την αγωνιστική απάντησή μας, την κλιμάκωση των νέων πολύμορφων και απεργιακών κινητοποιήσεών μας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας!».

Στις 13 Σεπτέμβρη η μεγάλη σύσκεψη των συνδικάτων

Στις 7 μ.μ. στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της λαϊκής κινητοποίησης καλούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία της Αττικής την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο μεγάλο θέατρο του Πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο).

«Να στείλουμε στον αγύριστο τα αντεργατικά τους σχέδια, για να παλέψουμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας!», σημειώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στο κάλεσμά τους, ενώ τονίζουν ότι «το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου».

Το κάλεσμα στη σύσκεψη υπογράφουν: Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, Ομοσπονδία Φαρμάκου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Αττικής, Συνδικάτο Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Παράλληλα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε κοινή συνεδρίαση, με θέμα το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και την οργάνωση της δράσης, τα παραρτήματά του και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου. Η συνεδρίαση θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος).

Σε άλλες περιοχές

Σε σύσκεψη για την οργάνωση της πάλης καλεί τα εργατικά σωματεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη (7 μ.μ.) στα γραφεία του.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης παίρνουν Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε Ανατολική Στερεά και Εύβοια, οργανώνοντας παράλληλα και την παρουσία τους στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη. Καλούν τους εργαζόμενους της περιοχής να συμμετάσχουν σε αυτό, σε μια πρώτη αντίδραση, κάνοντας γνωστό ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2261028344, από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ., μέχρι την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη. Απεργία με ανοιχτή ημερομηνία, που θα οριστεί σε συντονισμό με συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλαδικά, έχει αποφασίσει το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, ως πρώτη απάντηση των εργαζομένων στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Παράλληλα διοργανώνει πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών, φορέων και εργαζομένων την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα. Αντίστοιχη σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων αποφασίστηκε να γίνει και στο Αλιβέρι, ενώ τις επόμενες μέρες θα οργανωθούν περιοδείες και συσκέψεις σε χώρους δουλειάς.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία της πόλης σε σύσκεψη την Τρίτη 12 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου.

Δεκάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Αυτές τις μέρες ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σταμάτης Πελάης, δίνει ακόμη μια μάχη, αφού είναι και υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Νότιας Κέρκυρας. Και αυτή τη μάχη την δίνει μαζί με πολλούς συναδέλφους του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 168 υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο, οι 100 είναι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Εργαζόμενοι αγωνιστές που μαζί με τον επικεφαλής τους κάνουν πράξη κάθε μέρα τη «μαχητική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση». Ο πιο «δυναμικός κλάδος» του νησιού λοιπόν «εκπροσωπείται» στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους ίδιους τους εργαζόμενους, αυτούς που δίνουν τη μάχη, οργανωμένα και συλλογικά, για σύγχρονα δικαιώματα, κόντρα στην εργοδοσία, στο κράτος και τις κυβερνήσεις της. Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο μάχης για τις ανάγκες των πολλών, αποτελώντας εγγύηση για τον λαό του νησιού ότι από οποιοδήποτε μετερίζι θα πρωτοστατούν στην πάλη του.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με παρακαταθήκη την πλούσια δράση για την ενίσχυση του Σωματείου

Συνεχίζονται μέχρι τις 14 Σεπτέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στο «Sandy» πέρυσι το καλοκαίρι
Απεργιακή συγκέντρωση στο «Sandy» πέρυσι το καλοκαίρι
Από την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη έχουν ξεκινήσει οι εκλογές στο Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Κέρκυρας, τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση του νομού και μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, με αγωνιστική δράση - «καρφί στο μάτι» της εργοδοσίας. Μάχη δύσκολη, με τη σεζόν να βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να χτίζουν τα «ρεκόρ» κερδοφορίας της εργοδοσίας σε συνθήκες απίστευτης εντατικοποίησης. Το Συνδικάτο καλεί τα χιλιάδες μέλη του να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές, ώστε να το δυναμώσουν ακόμα περισσότερο, να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων, στην υπεράσπιση της δουλειάς με δικαιώματα.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε δίπλα στους συνδικαλιστές, ακολουθώντας τους στα ξενοδοχεία, στη μάχη για την επιτυχία των εκλογών και την εγγραφή νέων μελών. Καταγράφουμε ιστορίες που δεν ρίχνουν βέβαια κανέναν από τα ...σύννεφα για το πώς χτίζεται το «τουριστικό θαύμα», ωστόσο είναι ενδεικτικές της πραγματικότητας. Πίσω από τη βιτρίνα της απίστευτης χλιδής και των θριάμβων για τα ρεκόρ κερδών της εργοδοσίας ξεπροβάλλει η φτώχεια των εργατοϋπαλλήλων στην Κέρκυρα.

Δεν είναι όμως όλα μαύρα, αφού σε κάθε μας βήμα αποτυπώνονται και οι βαθιές αγωνιστικές ρίζες του Συνδικάτου στα ξενοδοχεία. Συνδικάτο - αποκούμπι για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, τόπο καταγωγής, φύλο ή θρησκεία.

***

Από την παρουσία του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς
Από την παρουσία του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς
Από τα ξημερώματα χθες, τρία κλιμάκια συνδικαλιστών «όργωναν» ξενοδοχεία στην περιοχή της νότιας Κέρκυρας, ανάμεσά τους τα «Marbella», «Mesoghi Beach», «Δελφίνια», «Apollo Palace», «Οlivar», «Mythos», «Miramare» και «Sandy». Οι πρωινές βάρδιες ξεκινούν με τις καμαριέρες. Στην εικόνα των συνδικαλιστών δεν ξαφνιάζονται. Αντίθετα, τους χαρίζουν μια ζεστή «καλημέρα». Η κουβέντα πηγαίνει στο πρόγραμμα των εκλογών, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 14 Σεπτέμβρη, με την κάλπη να στήνεται σε διάφορα σημεία του νησιού. Ακολουθούν διαβεβαιώσεις ότι θα έρθουν να ψηφίσουν. Ο Φώτης Γκόρος, ταμίας της απερχόμενης διοίκησης του Συνδικάτου, υπογραμμίζει ότι για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του εργαζόμενου πρέπει να είσαι συνέχεια δίπλα του, χώρια που υπάρχει μεγάλη ανανέωση του προσωπικού.

Ακολουθούν μικρά πουλμανάκια που μεταφέρουν εργαζόμενους από όλα τα πόστα. Ανάμεσά τους πολλοί μετανάστες, από Αφρική και Ασία. Σύμφωνα με ντόπιους εργαζόμενους, από πέρυσι η εργοδοσία κάνει χρήση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για απασχόληση προσωπικού από τρίτες χώρες της ΕΕ. Είναι η απάντηση των εργοδοτών στην έλλειψη εργατικών χεριών, αφού ως γνωστόν απαίτησαν από την κυβέρνηση να συνάψει διακρατικές συμφωνίες ώστε να απασχολούν εργαζόμενους χωρίς να δεσμεύονται από τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Βασικοί λόγοι που λείπουν περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι σε όλη την Ελλάδα από τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι οι μισθοί - ψίχουλα και η εντατικοποίηση. Λεπτομέρεια: Στις λίστες ανέργων στον ΟΑΕΔ Κέρκυρας υπάρχουν 400 καταγεγραμμένες άνεργες καμαριέρες, μόνο που αυτές πρέπει να αμειφθούν με την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οπότε δεν ...συμφέρουν.

Οι εικόνες με εργαζόμενους από κάθε γωνιά του κόσμου επαναλαμβάνονται σε όλα τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με εργαζόμενο οι εργάτες αυτοί δουλεύουν 7ήμερο, ήλιο με ήλιο για 800 ευρώ τον μήνα, αντί για 1.400 ευρώ με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. «Τους φέρνουν από παντού, ακόμα και από τα camp μεταναστών μέσω ΜΚΟ. Πρόκειται για κανονικό δουλεμπόριο. Πολλοί από αυτούς δεν αντέχουν και παραιτούνται», μας μεταφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής οι συνδικαλιστές συναντούν τα δικαιολογημένα παράπονα των εργαζομένων για τη μισθοδοσία. Πολλές γυναίκες εργάστηκαν τον προηγούμενο μήνα 30 συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό (!) και δεν ξεπέρασαν τα 1.500 ευρώ. Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ συχνά τα «λάθη» της εργοδοσίας, ενώ η παρέμβαση του Συνδικάτου τις περισσότερες φορές την εξαναγκάζει να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων.

Ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, υπογραμμίζει ότι πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι αποδέχονται να δουλεύουν τα ρεπό τους, με στόχο να αυξήσουν τον μισθό. «Δεν φτάνει που σακατεύονται, στο τέλος παίρνουν ψίχουλα για τον κόπο τους, αφού αυξάνονται οι κρατήσεις από τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών», υποστηρίζει, για να συμπληρώσει ότι «ανάσα στη φτώχεια τους θα δώσει η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς».

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, οι σημερινοί μισθοί είναι χαμηλότεροι και από τον κατώτατο που υπήρχε στον κλάδο πριν 10 χρόνια, ενώ ο εισερχόμενος τουρισμός στην Κέρκυρα έχει διπλασιαστεί και το κόστος ζωής έχει εκτιναχθεί. Παράλληλα, η εντατικοποίηση φτάνει σε βαθμό εξουθένωσης. Εργαζόμενος στη συντήρηση ξενοδοχείου αποκαλύπτει ότι το προσωπικό του ...ρεκόρ είναι οι 93 μέρες συνεχόμενης δουλειάς! «Ημουν ζόμπι, δεν άντεχα άλλο».

Πρόσθετη δυσκολία για τους εργαζόμενους είναι η μεγάλη «ποικιλία» εργασιακών σχέσεων που έχουν επιβληθεί διαχρονικά στον κλάδο από όλες τις κυβερνήσεις, με την «ευελιξία» να κάνει θραύση, ενώ ένα 40% δεν καλύπτεται από την κλαδική ΣΣΕ στον Τουρισμό.

Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό φόντο, οι εργαζόμενοι βγαίνουν στον αγώνα. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο πέρυσι οργανώθηκαν 14 κλαδικές τοπικές και επιχειρησιακές απεργίες, με πολύ μεγάλη συμμετοχή και ζητήματα αιχμής την πρόσληψη προσωπικού, την τήρηση του πενθημέρου, αυξήσεις στους μισθούς. Η εργοδοσία για να εκτονώσει την κατάσταση κατέφυγε σε δωροεπιταγές που εξαργυρώνονται σε σούπερ μάρκετ. Στην πράξη δεν δεσμεύονται για την αύξηση, καθώς δεν προβλέπεται από καμία Σύμβαση Εργασίας και τα σούπερ μάρκετ βγαίνουν κερδισμένα από την αύξηση του τζίρου, αφού κανείς δεν περιορίζεται στις αγορές της δωροεπιταγής.

Ετσι, κερδισμένοι από το «θαύμα» του Τουρισμού είναι μόνο οι ξενοδόχοι, που πληρώνοντας μισθούς πείνας αποσπούν αμύθητο πλούτο πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, απολαμβάνουν κάθε είδους διευκολύνσεις και επιδοτήσεις από τις κυβερνήσεις. Αδιάψευστος μάρτυρας της προκλητικής στήριξης της εργοδοσίας, η πινακίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην είσοδο σχεδόν κάθε ξενοδοχείου, που ενημερώνει ότι έχουν επιδοτηθεί με πολλά εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για την ανακαίνισή τους. Διπλά σε αυτές, άλλη μία, που τονίζει ότι η επιχείρηση ενισχύθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυτήν τη φορά, ως πληγείσα από τον κορονοϊό. Ολα «στα πόδια τους», δηλαδή, προκειμένου η σταθερότητα της κερδοφορίας να γίνει πράξη, με τον λογαριασμό να τον πληρώνει πάντα ο λαός.

Πολύμορφη αγωνιστική δράση

Το κλαδικό Συνδικάτο την τελευταία τριετία, ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας, ανέλαβε πρωτοβουλίες και οργάνωσε μια σειρά δράσεις για την προστασία της υγείας και του εισοδήματος των εργαζομένων. Πάνω από 25 μαζικά συλλαλητήρια και δεκάδες ακόμα αγωνιστικές δράσεις το 2020 όρθωσαν τείχος προστασίας στους εργαζόμενους του κλάδου, που με την πάλη τους απέσπασαν την πεντάμηνη οικονομική και ασφαλιστική στήριξη ειδικού σκοπού, μετριάζοντας τις απώλειες στο εισόδημα. Ενισχύθηκαν οι δεσμοί και η εμπιστοσύνη των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο κλαδικό Συνδικάτο, απέκτησαν καλύτερη λειτουργία τα 9 επιχειρησιακά σωματεία.

Σημαντική κατάκτηση του Συνδικάτου είναι ο αναγκασμός της εργοδοσίας να διασφαλίσει θέσεις εργασίας, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά την ανακαίνιση ξενοδοχείων ή τη μεταβίβαση ή διακοπή της λειτουργίας τους. Τα παραδείγματα δεκάδες, π.χ. «Ermones», «Gelina - Costa Botanika», «Handris - Ikos», «Sandy», «Αkti Mesoghi», ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «Corcyra Dreams», όπου η εργοδοσία δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην πρόσληψη του συνόλου των εργαζομένων, ανεξάρτητα από το αν λειτουργούσε η επιχείρηση ή όχι.

Διεκδικούν υποχρεωτικές Συμβάσεις και επίδομα για όλους τους ανέργους

Παράλληλα, το Συνδικάτο ιεράρχησε τις αγωνιστικές δράσεις για την υπογραφή Συμβάσεων με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία και στον εργοδοτικό συνδικαλισμό και συμβάλλοντας στην υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, που προβλέπει αυξήσεις 5,5% για το 2023 και 5% για το 2024, πίσω βέβαια από τις πραγματικές ανάγκες. Αντίστοιχα, συνεχίζεται η μάχη για την επέκταση του επιδόματος ανεργίας πέραν των τριών μηνών και την κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων του κλάδου.

Ο Στ. Πελάης τονίζει ότι στις εκλογές δεν αμφισβητείται μεν ο αγωνιστικός προσανατολισμός του Συνδικάτου, όμως η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων θα συμβάλει στη βελτίωση του συσχετισμού απέναντι στον εργοδοτικό συνδικαλισμό, που κυριαρχεί στην Ομοσπονδία. Χαρακτηριστικά, θυμίζει ότι ήταν οι 1.756 ψηφίσαντες στις προηγούμενες εκλογές που συνέβαλαν καθοριστικά στην αλλαγή διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, και το μετέτρεψαν σε ακόμα ένα όπλο των εργαζομένων σε όλη την Κέρκυρα στον δίκαιο αγώνα τους.

Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών

Στις εκλογές συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ μπαρ, καταλύματα, ζαχαροπλαστεία και κάθε μορφής τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, μέχρι την Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη στη Γουβιά. Αύριο Παρασκευή στον Πέλεκα (Πολιτιστικός Σύλλογος). Σάββατο 9 Σεπτέμβρη στο Σιδάρι, «Diverso» (έναντι βενζινάδικου). Κυριακή 10 Σεπτέμβρη στη Μεσογγή, «3 Sisters», δίπλα στην ακτή Μεσογγής. Τρίτη 12 Σεπτέμβρη στην Αχαράβη, στο δημαρχείο. Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο. Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη στο Εργατικό Κέντρο. Ωρες διεξαγωγής: 12 μ. - 7.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ