Σε σχόλιό του για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και τις θέσεις των κομμάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«"Ακρογωνιαίος λίθος" στην πολιτική τόσο της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, για το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων είναι, από τη μία, η "σταθερότητα", δηλαδή η κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος και, από την άλλη, το - όσο γίνεται μεγαλύτερο - "ξεζούμισμα" των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών.
Γι' αυτόν τον λόγο και στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, παρά τις επιμέρους διαφορές, μένουν στο απυρόβλητο οι νόμοι, στους οποίους βασίστηκε η απελευθέρωση πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών. Γι' αυτό και δεν θίγεται, αλλά θωρακίζεται ακόμη περισσότερο, το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, των funds και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Γι' αυτό και διατηρούνται οι ρυθμίσεις για τις "εύλογες δαπάνες διαβίωσης", που ουσιαστικά περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα στο ελάχιστο, με το υπόλοιπο να πηγαίνει για την αποπληρωμή δόσεων και ρυθμίσεων. Γι' αυτό και το όριο του "ευάλωτου" πέφτει στα "τάρταρα", αφήνοντας εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Ακόμη και οι κρατικές επιδοτήσεις για τους πιο ευάλωτους οδηγούν στο να πληρώνει ο ελληνικός λαός, με όλους τους τρόπους κι απ' όλες τις τσέπες, για να εξασφαλιστεί ότι θα κερδίζουν οι τράπεζες. Κι όλα αυτά μάλιστα σε μια περίοδο που η εκτόξευση των επιτοκίων της ΕΚΤ δημιουργεί μια νέα γενιά λαϊκών "κόκκινων" δανείων.
Γι' αυτό και όλοι απορρίπτουν επανειλημμένα τις προτάσεις του ΚΚΕ για απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και για ουσιαστική ελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών, μεταξύ άλλων και με διαγραφή τόκων και μεγάλου μέρους του χρέους προς τις τράπεζες».
Eurokinissi |
Η ιστορία των «κόκκινων» δανείων είναι πραγματικά πονεμένη για εκατομμύρια νοικοκυριά. Η στρατηγική που διαχρονικά υλοποιούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι η αιτία για τα δεινά τόσων οικογενειών, που ζουν όλη τους τη ζωή με την απειλή όχι μόνο να μείνουν στον δρόμο αλλά και να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Μια στρατηγική που στις σημερινές συνθήκες συνδέεται άμεσα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί προϋπόθεση για την εκταμίευση των πακέτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η εξυγίανση και η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή η συνέχιση του περάσματος δανείων σε funds και η ένταση των πλειστηριασμών.
Αυτό είναι που κρύβουν επιμελώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ με τους νόμους των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που βέβαια μένουν «ακλόνητοι», και βεβαίως με τα αυξημένα επιτόκια, με μαθηματική ακρίβεια ακόμα και εκείνοι των οποίων δεν έχουν «κοκκινίσει» τα δάνεια, θα μπουν σε περιπέτειες.
Η ΝΔ λέει ότι θα διατηρήσει το περιβόητο σχέδιο «Ηρακλής», που είναι η χαρά των τραπεζών και των funds. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτό το σχέδιο αναμένεται μέσα στο 2023 οι πλειστηριασμοί να αγγίξουν τις 700.000! Επιπλέον, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τον Πτωχευτικό Κώδικα, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες και τα funds να πάρουν ό,τι έχουν και δεν έχουν τα νοικοκυριά και στη συνέχεια να τους μετατρέψει σε νοικάρηδες στα σπίτια τους. Ενώ σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει εντυπώσεις διαρρέει ότι οι τράπεζες θα αποφασίσουν να «παγώσουν» τα επιτόκια, μόνο για τους «συνεπείς» δανειολήπτες και μόνο για ένα ορισμένο διάστημα, στο σημερινό ύψος, που μεταφράζεται σε τρεις δόσεις παραπάνω τον χρόνο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε προχτές το ...σχέδιό του για τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος, το οποίο προβλέπει ότι και θα γίνονται πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών («όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία»...), και θα πληρώνουν οι «ευάλωτοι» στις τράπεζες και στα «κοράκια» ό,τι περισσεύει από τα απολύτως απαραίτητα για να ζήσουν, και θα πληρώνει συνολικά ο λαός στα funds και στις τράπεζες, μέσω της επιδότησης δόσης, για τους απολύτως εξαθλιωμένους...
Το ΠΑΣΟΚ μιλά για επαναφορά του νόμου Κατσέλη (η οποία ήταν προχτές δίπλα στον Αλ. Τσίπρα), που σε τελική ανάλυση δεν έδωσε καμία ουσιαστική προστασία στην πρώτη κατοικία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 το 1/3 των δανείων που είχαν ρυθμιστεί «κοκκίνισαν» ξανά...
Στο παραπάνω φόντο, σε μια ακόμα κινητοποίηση προχώρησε χτες το ΠΑΜΕ στην «do Value», παρεμβαίνοντας για να υπερασπιστεί τρεις οικογένειες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους.
Με την παρέμβαση των σωματείων έγινε κατορθωτό να ανασταλούν στις δύο περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί και να μπουν και οι τρεις σε διαδικασία διευθέτησης των δανείων τους.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιος βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, και η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ.
Ο Βάλσαμος Συρίγος μετά την παρέμβαση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι όσο πιο μαζικές είναι οι κινητοποιήσεις τόσο καλύτερα αποτελέσματα φέρνει ο αγώνας για να σωθούν λαϊκές κατοικίες. Ακόμα κάλεσε τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη σε όσους τώρα, πριν από τις εκλογές, υπόσχονται ότι θα τους σώσουν τα σπίτια ενώ είναι αυτοί που τους έχουν ρίξει στη φτώχεια, που αρπάζουν τα σπίτια, που έχουν κάνει ιδιώνυμο αδίκημα το να σώζεις τα σπίτια του λαού. Χρειάζεται, τόνισε, να ισχυροποιηθεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα.
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της «do Value» πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με εκπροσώπους σωματείων να απαιτούν να σταματήσει ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας συνταξιούχου στην Ανω Ηλιούπολη.
Η οικογένεια συνταξιούχων κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της, στο οποίο μάλιστα φιλοξενεί και το άνεργο παιδί της, για ένα δάνειο 15.000 ευρώ που με τις προσαυξήσεις και τους τόκους έφτασε στις 30.000 ευρώ. Η εταιρεία βγάζει το σπίτι δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό και μάλιστα τη Μεγάλη Τετάρτη, μέσα στις γιορτές του Πάσχα.
Η οικογένεια έχει προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με το fund αλλά είτε βρίσκει τοίχο είτε της ζητάνε υπέρογκα ποσά ως προκαταβολή. Είχε ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και πλήρωνε κανονικά όλες τις δόσεις μέχρι που προέκυψαν δυσκολίες και τώρα ζητάει εκ νέου διακανονισμό προκειμένου να καθοριστούν δόσεις που να μπορεί να πληρώνει με τη μία και μοναδική σύνταξη του πατέρα, με την οποία συντηρείται.
Εκπρόσωποι των φορέων απαίτησαν να ανασταλεί ο πλειστηριασμός και να γίνουν εύλογες ρυθμίσεις των δόσεων, με παράλληλη διαγραφή όλων των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς.
«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και διάφοροι άλλοι επίδοξοι κυβερνητικοί σωτήρες τσακώνονται ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τις τράπεζες και τα funds, πασπαλίζοντας τον ψεύτικο καβγά τους με υποσχέσεις - παγίδες για τη δήθεν προστασία από πλειστηριασμούς», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τις προχτεσινές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για τη δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οπως τονίζει, «μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στον λαό. Οσο κι αν ανεβάζουν τους τόνους, όσο κι αν αλλάζουν τις λέξεις και τις ονομασίες των διαφόρων μηχανισμών που προτείνουν, η ουσία παραμένει ίδια:
-- Ηλεκτρονικές πλατφόρμες και αλγόριθμοι, που θα "ρυθμίζουν" τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων, φτωχών αγροτών και επαγγελματιών.
-- Κλοπή του λαϊκού εισοδήματος, για να εξασφαλίζονται οι εγγυήσεις του Δημοσίου στην επιδότηση των δόσεων και την πληρωμή σε τράπεζες και funds.
-- Συνέχιση της λειτουργίας των αρπακτικών, που ακούνε στο όνομα Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.
-- Στοιχειώδης προστασία για ελάχιστους ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης, ενώ η πλειοψηφία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων θα είναι αντιμέτωπη με τον "κόφτη" των "ελάχιστων δαπανών διαβίωσης" και των διαφόρων εξωπραγματικών κριτηρίων για το εισόδημα και την αξία της κατοικίας.
-- Ομηρία σε εξωδικαστικούς μηχανισμούς ή δικαστικές αντιδικίες για ν' αποφευχθεί ο πλειστηριασμός.
Κι έχουν το θράσος όλοι αυτοί, που μας έχουν φέρει ως εδώ και θρέφουν στα γόνατα της πολιτικής τους Πάτσηδες και Παπαθανάσηδες, να μιλούν για προστασία της πρώτης κατοικίας!
Ομως, το εργατικό και λαϊκό κίνημα έχει ήδη αποκτήσει πολύτιμη πείρα: Μόνο με τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του αποτράπηκαν πλειστηριασμοί και εξώσεις, δόθηκαν ορισμένες λύσεις για ρυθμίσεις δανείων.
Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά. Δεν πέφτουμε στις παγίδες που πάνε να μας στήσουν. Διεκδικούμε να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί και να γίνουν ρυθμίσεις δόσεων που να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες, με διαγραφή όλων των τόκων και "κούρεμα" του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές και εκβιασμούς. Προστασία εδώ και τώρα της πρώτης κατοικίας».
Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με περιοδείες, εκδηλώσεις, συσκέψεις και άλλες πρωτοβουλίες, τα εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα συνεχίζουν την προετοιμασία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση - συναυλία των εργατικών σωματείων του Ηρακλείου Κρήτης στην πλ. Ελευθερίας, ανανεώνοντας το αγωνιστικό ραντεβού για την Πρωτομαγιά, στις 10 π.μ., επίσης στην πλατεία Ελευθερίας. Στο Ρέθυμνο, πρωτοβάθμια σωματεία καλούν σε συναυλία διεκδίκησης σήμερα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Μικρασιατών.
Στη Λάρισα, το Σάββατο 8 Απρίλη θα γίνει συναυλία με το έργο «Επιτάφιος» των Γ. Ρίτσου - Μ. Θεοδωράκη, από τη Χορωδία του Ψυχαγωγικού Ομίλου Σιδηροδρομικών, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Μάλιστα, το Εργατικό Κέντρο, με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το έγκλημα των Τεμπών, καλεί σε συμβολική εκδήλωση τιμής και μνήμης τη Δευτέρα 10 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία μπροστά από τον σταθμό του ΟΣΕ.
Στα Τρίκαλα, σύσκεψη σήμερα στις 8 μ.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου, οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τον αγώνα για αυξήσεις στις συντάξεις.
Σε συγκέντρωση καλεί αύριο, Παρασκευή, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) στην πλατεία Αιμιλιανού στα Γρεβενά, διεκδικώντας την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.
Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης και η ΕΙΝΔΥΜ στην κινητοποίηση που οργανώνουν στο Κέντρο Υγείας Σερβίων οι δήμοι Σερβίων και Βελβεντού, αύριο, Παρασκευή 7 Απρίλη, στις 7 μ.μ.
Τον αγώνα τους ενάντια στην προσπάθεια μείωσης των αποδοχών τους και συνολικότερα ενάντια στις συνθήκες δουλειάς - σκλαβιάς για πολλούς εργαζόμενους, σε μεγάλο μέρους τους μετανάστες, συνεχίζουν οι διανομείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt». Μετά από τέσσερις μέρες απεργίας και μαζικών κινητοποιήσεων, προχωρούν σε συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα προχωρούν σε Γενική Συνέλευση σήμερα Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).
Στην Πάτρα, σε Γενική Συνέλευση καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας επίσης σήμερα, στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022, με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο. Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη «Wolt», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη. Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος - μπουφάν μηχανής - εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Νεκρός έπεσε χθες άλλος ένας εργάτης, στην προκειμένη περίπτωση χτυπημένος από ηλεκτρικό ρεύμα κατά τη διάρκεια εργασιών στον Δομοκό. Πρόκειται για 54χρονο οδηγό - χειριστή σε ανυψωτικό μηχάνημα εργολάβου που δραστηριοποιείται σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργάτης, που εκτελούσε εργασίες στη μάντρα του εργολάβου στην περιοχή των Μεταλλείων Δομοκού, χτυπήθηκε από το ρεύμα όταν τμήμα του γερανού ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια μέσης τάσης.
Για ένα ακόμα τραγικό εργατικό δυστύχημα, που έρχεται να συμπληρώσει τη μακάβρια λίστα των αδικοχαμένων εργαζομένων την ώρα του μεροκάματου, κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 54χρονου. Το ΕΚ Λαμίας απαιτεί τη διερεύνηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και αναδεικνύει τους σκόπιμα υποστελεχωμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς, κάτι που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, θυσιάζοντας τελικά τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Σε νέα στάση εργασίας σήμερα, Πέμπτη, για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, προχωρούν οι εργαζόμενοι στις «Οδικές Συγκοινωνίες» (αστικά λεωφορεία και τρόλεϊ της Αθήνας). Η στάση εργασίας θα είναι πεντάωρη και θα γίνει από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν λήψη μέτρων ασφαλείας για εργαζόμενους και επιβάτες, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανανέωση του στόλου, τήρηση των όρων της ΣΣΕ.
«Χρέος μας απέναντι στους εκατοντάδες νεκρούς των διαφόρων "Τεμπών" είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα για ασφαλή, συχνή, φθηνή συγκοινωνία για τον λαό, για εμάς τους εργαζόμενους», σημειώνει η ΔΑΣ, ενημερώνοντας για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει για ενιαία δράση των σωματείων της αστικής συγκοινωνίας, που «με ευθύνη των δυνάμεων που πλειοψηφούν στα σωματεία του χώρου έμεινε στα λόγια». Ξεχωρίζει την ανάγκη να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων, ώστε οι ίδιοι να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα του αγώνα τους, και προβάλλει αιτήματα, όπως για ανανέωση του στόλου με σύγχρονα οχήματα, ανάκτηση του συγκοινωνιακού έργου από την ΟΣΥ, κονδύλι για την επισκευή του στόλου κ.λπ. Επίσης, προβάλλει μισθολογικές διεκδικήσεις, όπως η υλοποίηση της ΣΣΕ στο σύνολό της, αλλά και προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού.
Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη και οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ., αντιδρώντας στη συνεχιζόμενη απαξίωση της αστικής συγκοινωνίας και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης. Στις 12 μ., θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα γραφεία του ΟΑΣΘ και θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.
Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σημειώνεται ότι στις 30 Ιούνη λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων, οι οποίες είναι ατομικές και κινδυνεύουν με απόλυση. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο εφοπλιστικός όμιλος, που είναι ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων, απαγόρευσε την είσοδο στον χώρο δουλειάς σε εκατοντάδες εργαζομένους του, σε μια κίνηση - προειδοποίηση για μαζικές απολύσεις. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να εργαστούν σε άλλο χώρο και πιο συγκεκριμένα στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις που οδήγησαν και στη χτεσινή απεργία με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης.
Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι εξελίξεις και στον χώρο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επιβεβαιώνουν αυτό που καιρό τώρα έχουμε προειδοποιήσει. Θέλουν να μετατρέψουν τα ναυπηγεία σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, άρα μας θέλουν εργολαβικούς, χωρίς σύμβαση και μόνιμη δουλειά, "ευέλικτους", όποτε και όπου μας έχουν ανάγκη, χωρίς να εφαρμόζονται οι ειδικότητές μας, όταν υπάρχει δουλειά, χωρίς δικαιώματα, Δώρα, επιδόματα κ.λπ.
Αποδεικνύεται ότι ο αγώνας ο δικός μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην απολυθεί κανένας, να γυρίσουμε όλοι στα πόστα μας, να μας δώσουν αντικείμενο εργασίας, για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, με βάση την ειδικότητά μας, για αυξήσεις στους μισθούς ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στην ακρίβεια, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα μπορέσει να γίνει πράξη μόνο με τη δικιά μας πάλη και όχι με "κοινωνικούς διαλόγους"».
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στη Β' Πειραιά, που δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος στις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό καθεστώς στα Ναυπηγεία και κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγώνα για να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η ΣΣΕ και το Ναυπηγείο να παραμείνει σε πλήρη λειτουργία με όλες τις δραστηριότητές του.
Να σημειωθεί ότι είναι πάνω από 1.000 οι εργαζόμενοι που δουλεύουν από το 2017 με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης. Εκτός από τη διαρκή εργασιακή επισφάλεια, έρχονται αντιμέτωποι με την υποστελέχωση των δομών και την επιπλέον επιβάρυνση με νέα αντικείμενα εργασίας. Σήμερα βρίσκονται στο «παρά πέντε» της λήξης των συμβάσεών τους και, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, το υπουργείο Εργασίας ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις για το αν θα συνεχίσουν να δουλεύουν, ενώ χτες αρνήθηκε να συναντήσει αντιπροσωπεία τους.
Ωστόσο, μια μέρα πριν την απεργία, με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέφθηκε η συνέχιση της χρηματοδότησης των Κέντρων Κοινότητας από το ΕΣΠΑ και των συμβάσεων εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού. Η εξέλιξη αυτή, κάτω από την πίεση και των κινητοποιήσεων, δίνει παράταση στη λειτουργία των δομών μέχρι το τέλος του 2024.
Οσον αφορά το αίτημα για προσλήψεις, αυτό παραμένει «στον πάγο». Σε συνάντηση με τον διοικητή του ΟΠΕΚΑ, οι εργαζόμενοι έθεσαν το αίτημα για προσλήψεις, καθώς σήμερα καλούνται να «μπαλώσουν» κενά και ελλείψεις, αναλαμβάνοντας διοικητικά καθήκοντα όπως η διεκπεραίωση αιτήσεων για προνοιακά, αναπηρικά και άλλα επιδόματα. Η απάντηση που έλαβαν είναι ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει καμία ενίσχυση σε προσωπικό.
Σε Γενική Συνέλευση το Σωματείο αποφάσισε τη συμμετοχή του στην απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ τη Δευτέρα 10 Απρίλη. Επίσης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ότι στο εξής δεν πρόκειται να αναλάβουν πρόσθετα καθήκοντα και αρμοδιότητες που αφορούν τη διεκπεραίωση αιτήσεων για επιδόματα.
Μαζί με τους εργαζόμενους από την Πάτρα συμμετείχε στην κινητοποίηση και ο αντιδήμαρχος, Διονύσης Πλέσσας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους για τα αλλεπάλληλα ψηφίσματα με τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ζητήσει τη μονιμοποίηση του προσωπικού, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τις κυβερνήσεις.
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων των ΟΤΑ τη Δευτέρα 10 Απρίλη, που αποφάσισε η Ομοσπονδία τους, απευθύνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καλώντας σε απεργιακή συγκέντρωση στις 9 π.μ. στην πλατεία Βάθης.
Το Συνδικάτο θέτει ως αίτημα αιχμής τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία απόλυση συμβασιούχου. Αναδεικνύει τις ευθύνες κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, που προεκλογικά θυμήθηκαν «μονιμοποιήσεις» μόνο για όσους έχουν δικαστικές αποφάσεις, θυμίζοντας την αρνητική τους στάση στην πρόταση των 150 Ομοσπονδιών και Σωματείων για άρση των συνταγματικών περιορισμών του άρθρου 103 του Συντάγματος, αναφορικά με τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.
Ακόμα, καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και στην ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ, που «δηλώνουν ότι είναι υπέρμαχοι της μονιμοποίησης μόνο όσων συμβασιούχων "αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες"».
«Σήμερα, με βάση την ανάπτυξη της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα όλοι να έχουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τονίζει το Συνδικάτο, προβάλλοντας διεκδικήσεις για: Καμία απόλυση. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση του νόμου Βορίδη, για εξάντληση των ένδικων μέσων σε εργατικές διαφορές, και όλων των αντεργατικών νόμων που εμποδίζουν τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Κανένας δήμαρχος να μην ασκήσει έφεση στις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις και όσοι τις άσκησαν να τις αποσύρουν τώρα.
Παρέμβαση στο εργοστάσιο της «Pyramis» στη Λητή Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε, χτες το πρωί, το Συνδικάτο Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλοντας τις νέες απολύσεις που έγιναν τη Δευτέρα και απαιτώντας να επαναπροσληφθούν άμεσα οι απολυμένοι.
Σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «οι απολύσεις αυτές προκαλούν ακόμα περισσότερη οργή και αγανάκτηση καθώς γίνονται σε εποχές οικονομικής άνθισης και επέκτασης του ομίλου, μετά την πρόσφατη εξαγορά και επαναλειτουργία της γραμμής παραγωγής της ΠΙΤΣΟΣ από την ΠΥΡΑΜΙΣ».
«Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι οι περιβόητες επενδύσεις όχι μόνο ευημερία δεν φέρνουν, όπως προπαγάνδιζαν διάφοροι κυβερνώντες και επιχειρηματίες, αλλά αντίθετα συνοδεύονται με νέα βάσανα, όπως οι απολύσεις στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι εργαζόμενοι μόνο μέσα από την αλληλεγγύη τους, τη συλλογική τους δράση μέσα από τα συνδικάτα τους, μπορούν να απαιτήσουν και να κερδίσουν τα δικαιώματά τους», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί να δοθεί αγωνιστική απάντηση, να πάρει θέση και το Επιχειρησιακό Σωματείο, που με ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας του συνεχίζει να μη βγάζει λέξη για τις απολύσεις.
Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί εκτός από το να πάψουν οι απολύσεις και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι, να υπογραφεί Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, αλλά και μέτρα υγείας και ασφάλειας, ΒΑΕ κ.ά.
«Στο πόδι» συνδικάτα και φορείς ενάντια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας, που της έπεσε «βαριά» η μαζική συμμετοχή στις απεργίες
Με τις τεράστιες αυτές διαδηλώσεις ο εργατόκοσμος θρήνησε κρατώντας αγωνιστική στάση για τα 57 θύματα της εγκληματικής πολιτικής του κέρδους και του «κόστους - οφέλους» που οδήγησε στο «δυστύχημα», κάτι που όπως φαίνεται δύσκολα χωνεύεται από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Και πώς απαντά η εργοδοσία σε αυτό το πρωτόγνωρο αγωνιστικό κύμα; Με δεκάδες απολύσεις, με στοχοποίηση ειδικά των πιο πρωτοπόρων εργαζομένων, προέδρων σωματείων, συνδικαλιστών εκλεγμένων στα ΔΣ κ.ο.κ. Από τη μία δηλαδή οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους και από την άλλη οι επιχειρηματικοί όμιλοι με την ποινικοποίηση και την καταστολή, ακόμα και σε μια τέτοια στιγμή, με τις πλάτες κράτους και κυβέρνησης, αποθρασυμένοι από τους αντεργατικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων. Εδώ ξεχωρίζει ο πρόσφατος νόμος - έκτρωμα που περιόρισε ακόμα περισσότερο την όποια προστασία είχε απομείνει για τους συνδικαλιστές, μετατρέποντάς την σε προστασία της εργοδοσίας από τις διεκδικήσεις και στοχεύοντας έτσι όλους τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους.
Αν κάτι δείχνει λοιπόν το κύμα διώξεων και απολύσεων είναι ότι τα όποια κροκοδείλια δάκρυα από την εργοδοσία και το πολιτικό της προσωπικό για τα «θύματα που χάθηκαν άδικα», για τα μέτρα προστασίας κ.λπ., «στεγνώνουν» τάχιστα όταν η θλίψη των εργαζομένων μετατρέπεται σε αγωνιστική διεκδίκηση. Οταν στο επίκεντρο αυτής της διεκδίκησης μπαίνουν οι «Κοιλάδες των Τεμπών» που «ζουν και βασιλεύουν» σε κάθε χώρο δουλειάς, όταν οι εργαζόμενοι απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, τα οποία όμως «δεν χωράνε» στα μπίζνες πλαν των ομίλων, στην «εξοικονόμηση κόστους» κ.ο.κ.
Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε και πληροφορίες που έρχονται στην εφημερίδα μας από τις προσπάθειες που κάνουν οι διοικήσεις κρατικών και ιδιωτικών φορέων σε Συγκοινωνίες, Μεταφορές κ.α. να «φιμώσουν» συνδικαλιστές που από την πρώτη στιγμή του «ατυχήματος» στα Τέμπη δεν σταμάτησαν να αποκαλύπτουν τα τεράστια κενά στα μέτρα ασφαλείας, προειδοποιώντας για τα εγκλήματα που προδιαγράφονται.
Πιο πρόσφατη εκδικητική απόλυση ήταν αυτή του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας από την εργοδοσία του ομίλου «Βιοδιάγνωση». Οχι τυχαία, πρόκειται για ένα σωματείο που είχε καταγγείλει τις προσπάθειες της εργοδοσίας να μετακινεί προσωπικό για να καλύπτει κενά από την υποστελέχωση, οδηγώντας σε εντατικοποίηση της εργασίας, που έχει τα γνωστά αποτελέσματα σε βάρος της υγείας των εργαζομένων. «Η συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου έρχεται λίγες μέρες μετά την αγωνιστική δράση που ανέπτυξε με αφορμή τις μεγαλειώδεις απεργίες για το έγκλημα στα Τέμπη. Μια απόλυση που έρχεται λίγες μέρες μετά την απόλυση εκλεγμένου συνδικαλιστή σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας», θύμιζε ο Σύλλογος του απολυμένου, που απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης πραγματοποίησε χθες κινητοποίηση μαζί με σωματεία της Θεσσαλονίκης σε ένα από τα καταστήματα του ομίλου. Σε συνέχεια των δράσεων, μάλιστα, ο Σύλλογος Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Β. Ελλάδας καλεί σε νέα κινητοποίηση - συλλαλητήριο αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ., έξω από το ίδιο διαγνωστικό κέντρο (Αγίου Δημητρίου 91).
Οι συγκεντρωμένοι χθες κατήγγειλαν το γεγονός ότι η εργοδοσία βάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες, με απλήρωτες υπερωρίες, κακές συνθήκες εργασίας, τρομοκρατία και απειλές απολύσεων. Η απόλυση μάλιστα έγινε - ως συνήθως - με πρόφαση την περικοπή προσωπικού λόγω «οικονομικών δυσχερειών», την ίδια ώρα που ο όμιλος προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους. Παράλληλα έχει «μπουκώσει» από «ζεστό» χρήμα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει «δώρο» στις ιδιωτικές κλινικές και στα διαγνωστικά εργαστήρια τον διαγνωστικό έλεγχο του λαού κατά την περίοδο της πανδημίας.
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο ίδιος ο απολυμένος, Νίκος Θανάκος, τόνισε τον εκδικητικό χαρακτήρα της απόλυσής του, η οποία όπως υπογράμμισε «αποτελεί ξεκάθαρο χτύπημα της εργοδοσίας στη δράση που αναπτύσσει το σωματείο στους χώρους εργασίας. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει. Με την στήριξη και την αλληλεγγύη των άλλων σωματείων θα συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο νέο χτύπημα που επιχειρεί η εργοδοσία στη συνδικαλιστική δράση».
Από τον χώρο της ιδιωτικής Υγείας προέρχεται άλλη μία απόλυση των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για εργαζόμενο στον όμιλο «Υγεία» στην Αθήνα, εκλεγμένο στο Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας, ο οποίος ως συνδικαλιστής είχε πρωτοστατήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Μάρτη. Σημειωτέον, δεν υπήρχε καμιά αρνητική αναφορά σχετικά με τη δουλειά του συγκεκριμένου εργαζόμενου στον όμιλο, γεγονός που αναδείχθηκε και στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα έξω από την πύλη του ιδρύματος. «Η εργοδοσία της κλινικής στοχοποίησε τον εκλεγμένο συνάδελφο και επιδιώκει με αυτήν την απόλυση να τρομοκρατήσει όλους τους εργαζόμενους, για να μην αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους», τονίζουν σωματεία και απαίτησαν την ανάκληση της άδικης απόλυσης. Ζήτησαν δε συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία την απέρριψε, επικαλούμενη ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού». Επιπροσθέτως έχει γίνει ήδη καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και η εξέτασή της θα γίνει στις 5 Μάη.
Δύο είναι οι απολύσεις το τελευταίο διάστημα στον κλάδο του Φαρμάκου, όπου μάλιστα είχαμε και απόδοση απροσχημάτιστων κατηγοριών σε συνδικαλιστές.
Το πιο πρόσφατο κρούσμα συνδικαλιστικής δίωξης είναι στην εταιρεία ΠΕΙΦΑΣΥΝ (φαρμακαποθήκη, μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων όπως αναφέρει η ίδια). Η εργοδοσία κάλεσε σε συνάντηση τον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου με την κατηγορία της ...βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας! Στη συνάντηση, που έγινε προχθές Τρίτη, το σωματείο απέδειξε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ανυπόστατες, ενώ έξω από τον χώρο της συνάντησης πραγματοποιούσαν συγκέντρωση το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, καταγγέλλοντας τη συνδικαλιστική δίωξη.
Χαρακτηριστικό του «στησίματος» κλίματος δίωξης σε βάρος του συνδικαλιστή είναι ότι πριν την κλήση στη συνάντηση αυτή, ο πρόεδρος και το επιχειρησιακό σωματείο είχαν καταγγείλει στην Επιθεώρηση Εργασίας την εργοδοσία για mobbing (ηθική παρενόχληση εργαζομένων από την εργοδοσία, σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ). Η τριμερής συνάντηση γι' αυτήν την καταγγελία θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, επομένως ο χρόνος κλήσης του προέδρου δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίος.
Ως προς τους λόγους της δίωξης, η Ομοσπονδία Φαρμάκου σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της: «Είναι προφανές ότι η εργοδοσία στη συγκεκριμένη επιχείρηση, που πολεμάει το επιχειρησιακό σωματείο από την ίδρυσή του, κλιμακώνει τώρα την αντεργατική επίθεσή της, στηριζόμενη και στο νέο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και ειδικότερα στις διατάξεις του νομοθετικού τερατουργήματος Χατζηδάκη περί "βίας και παρενόχλησης" στους εργασιακούς χώρους, οι οποίες στοχοποιούν και ποινικοποιούν τους πρωτοπόρους εργαζόμενους και συνδικαλιστές, καθώς και τους αγώνες των εργαζομένων». Προειδοποιεί δε την εργοδοσία ότι είναι γελασμένη αν νομίζει ότι θα τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, ότι θα εμποδίσει την αγωνιστική και πρωτοπόρα δράση του επιχειρησιακού σωματείου και του προέδρου του.
Σε άλλη περίπτωση στον ίδιο κλάδο, στα τέλη Μάρτη η φαρμακευτική βιομηχανία «RAFARM» απέλυσε εργαζόμενο για τη στάση του απέναντι στους σχεδιασμούς της εταιρείας και στους εκβιασμούς για ένταξη του προσωπικού και σε νυχτερινό ωράριο με δυσμενείς όρους, κάτι που είχε καταγγείλει το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής. Ο απολυμένος εργαζόμενος, λοιπόν, πρωτοστατούσε μαζί με συναδέλφους του στη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και αποδοχών, καθώς και πρόσληψης επαρκούς προσωπικού, για την κάλυψη του ολοένα μεγαλύτερου όγκου δουλειάς.
Περνώντας σε άλλον έναν κλάδο με αστρονομικές αποδόσεις στην κερδοφορία του, στη βιομηχανία Τροφίμων, εκδικητική ήταν η απόλυση συνδικαλιστή από την επιχείρηση «Αμβροσιάδης - Κοτόπουλα Ολύμπου ΑΒΕΕ» στην Κατερίνη. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», επειδή, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, συμμετείχε στην απεργία στις 8 Μάρτη. Ο ισχυρισμός της εργοδοσίας ότι απολύθηκε για «οικονομοτεχνικούς λόγους» είναι προσχηματικός, καθώς πριν λίγο καιρό διαφήμιζε ότι το 2022 έκλεισε με τζίρο 166,5 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας παράλληλα ότι το 2023 αυτός θα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ.
Επίσης τέλη Μάρτη, το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Αττικής κατήγγειλε την εργοδοσία της «Χρωστικής» για την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης, πρωτοπόρου μέλους του σωματείου,«με τον αστείο ισχυρισμό ότι δεν ήταν αποδοτική στη δουλειά της, κι αυτό ενώ το προηγούμενο διάστημα την άφηναν συχνά ακόμα και χωρίς αντικείμενο εργασίας». Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, επιβεβαιώνεται ότι οι πραγματικοί λόγοι της απόλυσης είναι από τη μία η διεκδικητική της στάση για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και από την άλλη η συμμετοχή της στις μαζικές πανεργατικές απεργίες του Μάρτη.
Σημαντική παρακαταθήκη η κοινή πάλη της Ενωσης Ιατρών με συνδικάτα και άλλους φορείς, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και την εμπορευματοποίηση
Σταθμό αποτέλεσε η αλλαγή συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που στηρίζονται από τη ΔΗΠΑΚ στην ΕΙΝΝΑΑ, συμβάλλοντας αποφασιστικά όχι μόνο στην αντιπαράθεση με τις διοικήσεις των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, την 6η ΥΠΕ και συνολικά την πολιτική υπουργείου Υγείας και κυβέρνησης, αλλά με το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόστηκε και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για διεκδικήσεις με βάση αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός, η Ενωση πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με αποκορύφωμα το μεγάλο πρόσφατο συλλαλητήριο στο Μεσολόγγι για την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και τη στήριξη άνω των 60 εργατικών, λαϊκών και άλλων φορέων.
«Ανοιξε ο δρόμος της κοινής δράσης με τα σωματεία των υγειονομικών, με τα Εργατικά Κέντρα, κι αυτό παρά την προσπάθεια να βάλουν τρικλοποδιές η κυβέρνηση και διάφοροι καλοθελητές, Η όξυνση των προβλημάτων, η προσπάθεια από την πλευρά μας για την αντιμετώπισή τους με διάφορες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, το γεγονός ότι απευθυνθήκαμε πλατιά στον λαό και αυτός συμμετείχε, συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, επιστημονικοί φορείς, λαϊκοί σύλλογοι και ευρύτεροι φορείς στήριξαν τα αιτήματά μας. Ενώσαμε τη φωνή μας με πολλούς περισσότερους, με εργατικό - λαϊκό κόσμο, με κοινό παρονομαστή ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό. Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά πόσο σημαντικό είναι αυτό που στα συνθήματά μας αναφέρουμε, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η εργατική - λαϊκή κινητοποίηση είναι αυτή που θορυβεί τους κυβερνώντες, μπορεί να έχει και αποτελέσματα». Τα παραπάνω μάς μεταφέρει ο Μάκης Αραβανής, πρόεδρος της ΕΙΝΝΑΑ, και προσθέτει:
«Ακόμα και οι 9 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν πρόσφατα (5 για το ΓΝ Μεσολογγίου και 4 για το ΓΝ Αγρινίου) και ουσιαστικά αποτελούν ...σταγόνα στον ωκεανό, μπορεί και να ήταν λιγότερες αν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η πλούσια δράση μας από κοινού με τους εργαζόμενους και τον λαό».
Στέκεται στη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας του ΔΣ της Ενωσης, παρά τις δυσκολίες από τα ωράρια και την ίδια την εργασία των μελών του, αλλά και στην επιμονή στην προσπάθεια για κοινή δράση με τα σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Το στίγμα έδωσε η πρωτοβουλία της ΕΙΝΝΑΑ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πέρυσι το καλοκαίρι, με αφορμή την τότε επικείμενη λειτουργική κατάρρευση και των δύο Χειρουργικών κλινικών των δύο νοσοκομείων.
Κάτω από δύσκολες συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία και συλλαλητήριο εκ νέου στο Αγρίνιο, με συμμετοχή άνω των 30 φορέων, δημιουργώντας δυνατότητες ευρύτερης συσπείρωσης, όπως στο Μεσολόγγι. Εκεί, με πρωτοβουλία που πάρθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ και η οποία στηρίχθηκε από την ΕΙΝΝΑΑ και το Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε ένα μεγαλειώδες για τα δεδομένα της πόλης συλλαλητήριο.
«Και παλαιότερα έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στη συγχώνευση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, όμως ήταν άλλο το περιεχόμενο. Σήμερα ξεκινάμε από την ίδια την εμπορευματοποίηση στην Υγεία. Αναδεικνύεται επίσης με τη δράση μας ότι όσες φορές απευθυνόμαστε στους αρμόδιους μόνο με λόγια και συναντήσεις, αυτοί δεν καταλαβαίνουν... Δεν παίρνουν από συζητήσεις», επισημαίνει από την πλευρά της η Βάνα Πατρινού, γραμματέας της ΕΙΝΝΑΑ.
Η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία του μεγαλύτερου νομού της χώρας, με πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, απομονωμένα χωριά κ.ά. προβλήματα, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Στο Αγρίνιο, το Νοσοκομείο, που καλύπτει πληθυσμιακά μια περιοχή από το λεκανοπέδιο της πόλης και τα γύρω χωριά μέχρι την Αμφιλοχία, περίπου 120.000 κατοίκων, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες ελλείψεις, πρώτα και κύρια στο ιατρικό προσωπικό. Στηρίζεται σε έναν Οργανισμό 120 κλινών, που αφορούσε το παλαιότερο κτίριό του. Σήμερα, στο νέο, έχουν αναπτυχθεί 260 κρεβάτια με μειωμένο προσωπικό, λειτουργώντας από την προσπάθεια του τελευταίου και των συμβασιούχων.
Είναι χαρακτηριστικές οι ελλείψεις σε χειρουργούς και παθολόγους, με τους μεν να έχουν αναμονές έως και 400 τακτικών χειρουργείων και τους δε να καλούνται να αντεπεξέλθουν σε 50 - 60 νοσηλευόμενους τη μέρα, ενώ με τους υπάρχοντες γιατρούς δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 30. Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα ΤΕΠ, με έναν μόνιμο γιατρό (αντί τέσσερις) και μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών, αλλά και μεγάλες αναμονές για ασθενείς και συνοδούς.
Η επαναλειτουργία της ΜΕΘ έγινε με κενά 2 γιατρών (3 από 5), καλύπτοντας 6 κρεβάτια (αντί 12), λόγω και της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Σοβαρή δυσλειτουργία, με υπερεφημέρευση των 3 εναπομεινάντων γιατρών, επικρατεί στο Αιματολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία. Με το ελάχιστο των γιατρών, κάτω από τις ανάγκες, λειτουργούν Ουρολογική, ΩΡΛ, ΜΤΝ και Τμήματα όπως το Πνευμονολογικό και το Νευρολογικό. Την ίδια ώρα ο αξονικός τομογράφος είναι πεπαλαιωμένος και θα έπρεπε ήδη να έχει αντικατασταθεί, καθώς παρουσιάζει συνεχείς βλάβες.
Παρά την παραπάνω τραγική κατάσταση, η διοίκηση του νοσοκομείου, προσανατολισμένη στη γενικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης, προωθεί τα απογευματινά επί πληρωμή (μέσω των ασφαλιστικών ταμείων) ιατρεία, προκειμένου να διασφαλίσει και έσοδα. Επιπλέον, αναζητεί λύσεις μείωσης των εξόδων ακόμη και για τα αναλώσιμα υλικά, στη γνωστή λογική κόστους - οφέλους, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων.
Στους τελευταίους οφείλονται ρεπό και άδειες εκατοντάδων ημερών, με την Κασσιανή Λιόπετα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, να επισημαίνει ότι «απαιτείται άμεση τροποποίηση του Οργανισμού Λειτουργίας, βάσει των νέων δεδομένων λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και των πραγματικών αναγκών στον νομό. Οχι μπαλώματα μετακινήσεων και εξάντλησής μας από ίδρυμα σε ίδρυμα».
Την ίδια ώρα η διοίκηση προωθεί την πραγματοποίηση διαγωνισμών για τη φύλαξη και καθαριότητα (μετά τη σίτιση, που την έχει ήδη παραδώσει εδώ και χρόνια), πατώντας στο νομοθετικό έργο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.). Πρόκειται για μέτρα που στοιχίζουν περισσότερο, για να ικανοποιηθούν οι εργολάβοι, την ώρα που δίνονται ψίχουλα στους εργαζόμενούς τους.
Το δεύτερο τη τάξει νοσοκομείο της Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, καλύπτει τις ανάγκες περίπου 80.000 κατοίκων (από τμήμα της Φωκίδας μέχρι τον Μύτικα), σε ένα κτίριο ασυντήρητο εδώ και δεκαετίες, και οδηγείται ουσιαστικά σε κλείσιμο εξαιτίας των διαχρονικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Από τις 48 οργανικές θέσεις γιατρών καλύπτονται οι 20! Μέχρι δε τον Ιούνιο προβλέπονται δύο συνταξιοδοτήσεις! Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η κατάσταση στην Παθολογική, όπου γιατροί από Κέντρα Υγείας κλήθηκαν με «εντέλλεσθε» για εφημερίες. Στην κλινική έχουν απομείνει 3 παθολόγοι, ενώ τόσοι είναι και οι χειρουργοί (από 5). Σε λειτουργική κατάρρευση βρίσκονται η Ορθοπεδική, η Αιμοδοσία και τα Αιματολογικά Εργαστήρια. Γιατροί που συνταξιοδοτήθηκαν, όπως ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, δεν αντικαταστάθηκαν. Λείπει επίσης ακτινολόγος, για να λειτουργήσει πλήρως το Ακτινολογικό Τμήμα.
Αντί για προσλήψεις προωθήθηκε η λογική των γιατρών με «μπλοκάκι» για την Παθολογική, με ιδιώτη που καλύπτει νοσηλείες και εφημερίες, αυξάνοντας και τα έξοδα σε σχέση με το αν γίνονταν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις.
Πρόκειται για προβλήματα που βιώνουν άμεσα τα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρειαστεί αξονική τομογραφία και δεν υπάρχει προσωπικό στο Μεσολόγγι, θα μετακινηθεί στο Αγρίνιο και από εκεί πολύ πιθανά σε άλλο νοσοκομείο (πλησιέστερα στην Πάτρα), μπλέκοντας σε κυκεώνα μετακινήσεων, εξόδων και όχι μόνο. Τα συγκριμένα περιστατικά αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα!
«Λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε παραϊατρικό προσωπικό και του πεπαλαιωμένου Οργανισμού, συγχωνεύονται κλινικές ή κλείνουν Τμήματα, όπως έγινε με το Ορθοπεδικό, που εντάχθηκε στη Χειρουργική», μας λέει ο Αποστόλης Φασσούλας, ορθοπεδικός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Μεσολογγίου, και συμπληρώνει:
«Στην πίεσή μας για τη συνολική στήριξη του νοσηλευτικού ιδρύματος συμπορεύτηκαν κι άλλοι φορείς μαζί μας. Ξεκαθαρίσαμε με την κινητοποίησή μας τον Δεκέμβριο, και στην αιφνιδιαστική επίσκεψη της υφυπουργού κας Γκάγκα στο ίδρυμα, ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε την αλλαγή του χαρακτήρα του ΓΝ από οποιονδήποτε θελήσει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου, Κώστας Καραγκούνης, επισημαίνει: «Εχει σημασία ο κοινός αγώνας με όλους όσοι βγαίνουν μπροστά, όπως η ΕΙΝΝΑΑ. Με αντίστοιχα αιτήματα και διεκδικήσεις, δείχνοντας ποιος φταίει για την κατάσταση σήμερα. Απαιτείται προκήρυξη όλων των αναγκαίων θέσεων μόνιμων γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, όπως και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, για παροχή υψηλών υπηρεσιών Υγείας προς τον λαό, από προσωπικό που θα μπορεί να τις προσφέρει, όχι εξουθενωμένο σωματικά και ψυχολογικά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μέσα στην ανασφάλεια».
Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα μεγάλα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο τον νομό, καθώς και η παντελής σχεδόν έλλειψη στήριξης της δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Για την τελευταία, σε όλη την Αιτωλοακαρνανία υπηρετούν 3 μόνιμοι ψυχίατροι του Δημοσίου (εκ των οποίων οι 2 συνταξιοδοτούνται εντός του έτους) και μόλις 1 παιδοψυχίατρος.
Τα παραπάνω οδηγούν σε νέες πρωτοβουλίες δράσης την ΕΙΝΝΑΑ το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τα Σωματεία Εργαζομένων.