Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Νέα διαμαρτυρία χτες ενάντια στην απόλυση στα «Praktiker»

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, χτες το πρωί, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή στην οποία προχώρησε η εταιρεία στη Λάρισα.

Η συγκεκριμένη απόλυση εντάσσεται στο «κάδρο» των εκδικητικών απολύσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα σε όλη τη χώρα, με την εργοδοσία να αξιοποιεί το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη και την «ασυλία» που της παρέχει να «ξεφορτώνεται» συνδικαλιστές, να ξηλώνει σωματεία που παλεύουν για τα εργατικά δικαιώματα.

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τις απολύσεις συναδέλφων - συνδικαλιστών, πρωτοπόρων εργαζομένων», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων. Οπως υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του, στη μακρά λίστα των απολύσεων προστέθηκε πρόσφατα ένας ακόμα εργαζόμενος στην αλυσίδα «Jumbo», ο οποίος πετάχτηκε στην ανεργία για να απαλλαγεί η εργοδοσία από τη δράση του.«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τα εξαντλητικά, διευρυμένα και σπαστά ωράρια, τη δουλειά τις Κυριακές, που έχουν σμπαραλιάσει τη ζωή μας. Τους μισθούς πείνας που δεν μας επιτρέπουν να καλύψουμε βασικές μας ανάγκες», προσθέτει ο Σύλλογος.

Οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα «Praktiker» έχουν ήδη προχωρήσει σε στάση εργασίας πανελλαδικά και απεργία στη Λάρισα, ενάντια στην απόλυση του γραμματέα του τοπικού παραρτήματος του επιχειρησιακού Σωματείου, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή αρνήθηκε τη βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εργαζόμενος δικαιώθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας για το ζήτημα της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής της σύμβασης, ωστόσο «τιμωρήθηκε» από την εργοδοσία, που θέλει να απαλλαγεί από τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη δράση για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά, με αγώνες απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά», φώναξαν οι εργαζόμενοι, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία. «Σταθερή δουλειά, αυξήσεις στους μισθούς», απαίτησαν και κάλεσαν τους εργαζόμενους να πάρουν τη θέση τους «στον αγώνα και στα σωματεία».

Αντιπροσωπεία των δύο σωματείων συναντήθηκε με εκπρόσωπο του υπουργείου, ο οποίος αρκέστηκε να παραπέμψει τους εργαζομένους στα δικαστήρια. Την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση του συνδικαλιστή κατήγγειλε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Γεράσιμος Τσεκούρας.«Αυτός ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των εργοδοτών», κατήγγειλε και τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να μείνει στα χαρτιά. «Θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας ώστε ο συνάδελφος να επιστρέψει στη θέση του», ξεκαθάρισε.

Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»
  • Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Αγωνιστικός σταθμός η εκλογοαπολογιστική συνέλευση για την ενίσχυση του συλλόγου
  • Ρεπορτάζ από τη σύσκεψη Συνδικάτων - Ομοσπονδιών - Εργατικών Κέντρων και παρουσίαση του προγράμματος αγωνιστικής δράσης
  • Στους δρόμους βρέθηκαν χτες οι αυτοαπασχολούμενοι για μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δυνατό σωματείο - όπλο στον αγώνα για τη ζωή μας

Την Κυριακή 10 Οκτώβρη η εκλογοαπολογιστική συνέλευση

«

Στον αγώνα για τη ζωή μας, δυνατό σωματείο η απάντηση μας!»: Με το κάλεσμα αυτό ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους του κλάδου, μπροστά στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του, αλλά στον καθημερινό αγώνα για τους μισθούς, το ωράριο, τα εργασιακά δικαιώματα, στην πάλη για να μείνει στα χαρτιά ο αντεργατικός νόμος. Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή 10 Οκτώβρη στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Μητροπόλεως.

«Η συνέλευση είναι το βήμα για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματά μας, να σμίξουν οι κοινές μας αγωνίες, να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις», τονίζει ο Σύλλογος. Σε μια περίοδο που, δίπλα σε εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δίνει τη μάχη για να βρεθούν στο προσκήνιο οι ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στον πρόσφατο αλλά και σε όλους τους παλιότερους αντεργατικούς νόμους, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να συμβάλουν με τη συμμετοχή τους στη συνέλευση, με τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση που θα ξεδιπλωθεί στο πλαίσιό της, με τη συμβολή τους στη δράση του.

Ο Σύλλογος τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου να περάσουν στην αντεπίθεση και να αντιπαλέψουν το εργασιακό τοπίο που έχουν διαμορφώσει σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα και καταστήματα τα αντεργατικά μέτρα και ρυθμίσεις όλων των κυβερνήσεων: Οι ατομικές συμβάσεις που επιβάλλουν «ευέλικτη» και 6ημερη εργασία, εφαρμόζοντας στην πράξη τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αποτελούν καθεστώς. Το ωράριο συνεχώς διευρύνεται, οι απλήρωτες υπερωρίες δίνουν και παίρνουν. Το «σπαστό» ωράριο αναγκάζει τους εργαζόμενους να βρίσκονται από το πρωί μέχρι το βράδυ «στο πόδι». Στο κέντρο της Αθήνας και σε μια σειρά περιοχές της Αττικής οι εμποροϋπάλληλοι μετράνε στα δάχτυλα των χεριών τις λιγοστές Κυριακές του έτους κατά τις οποίες δεν προβλέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων.


Στο παραπάνω φόντο, ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους «να απαιτήσουμε σταθερό ωράριο εργασίας, λιγότερες ώρες εργασίας με την κατοχύρωση του 7ωρου - 5ήμερου - 35ωρου, την επαναφορά και κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση των "σπαστών"». Τη στιγμή που η ακρίβεια «ροκανίζει» τους μισθούς και αποκαλύπτει ότι δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων, τονίζει την ανάγκη να τεθεί στο προσκήνιο το αίτημα για «την επαναφορά της κλαδικής σύμβασής μας, η οποία καθορίζει τον μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο για όλους».

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τη δράση

Ο απολογισμός δράσης του Συλλόγου για το προηγούμενο διάστημα είναι πλούσιος και περιλαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλίες, οι οποίες έφεραν στο φως την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα αιτήματά τους.

Με μέρες δράσης, συνεντεύξεις Τύπου, παρεμβάσεις σε επιχειρήσεις και κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας, ο Σύλλογος έδωσε φωνή στους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ, οι οποίοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν εκτεθειμένοι στην πανδημία και την εντατικοποίηση, στους εμποροϋπαλλήλους, που αντιμετώπισαν το καθεστώς της αναστολής συμβάσεων, τη μείωση του ωραρίου και του μισθού, την απόλυση και την ανεργία. Με τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ανέδειξε τα προκλητικά ψέματα με τα οποία η κυβέρνηση διαφήμιζε τις αντεργατικές ρυθμίσεις για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και την «ευελιξία» σαν μέτρο υπέρ των εργαζομένων, καταγγέλλοντας τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που κάνουν τη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων λάστιχο.

Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζει τον αγώνα και τη δράση του, καθώς τα παραπάνω μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. «Οι εκατοντάδες συνάδελφοι που απευθύνθηκαν στο σωματείο όλο το προηγούμενο διάστημα, για να καταγγείλουν τα όσα συμβαίνουν μέσα στα κάτεργα όπου εργάζονται και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, γνωρίζουν από πρώτο χέρι πόσο σημαντικό είναι να έχουμε σωματείο που παρεμβαίνει και υπερασπίζεται τα δικαιώματά μας, διεκδικεί με κριτήριο τις δικές μας ανάγκες, σε αντίθεση με την εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τους ανθρώπους τους μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα», τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με εμπιστοσύνη στη δύναμη που έχουμε όταν διεκδικούμε οργανωμένα και συλλογικά, όταν το σωματείο με τα μέλη του είναι μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Δεν θα επιτρέψουμε να μπουν τα δικαιώματά μας στο γύψο

Την απόφαση της ΑΔΕΔΥ να ορθώσει εμπόδια στην εφαρμογή του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη επιβεβαίωσε το Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας των δημοσίων υπαλλήλων, που συνεδρίασε στις 4 Οκτώβρη και υπογραμμίζει ότι «δεν θα επιτρέψουμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και οι ελευθερίες μας να μπουν στο γύψο».

Σε ανακοίνωσή του, το ΓΣ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι δεν σκοπεύει να εφαρμόσει τον ν. Χατζηδάκη και ότι η ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση το καταστατικό της. Τονίζει ακόμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το καταστατικό της, «γιατί πολύ απλά δεν πρόκειται να αυτοκαταργηθούμε», ενώ το ίδιο καλεί να κάνουν όλες οι Ομοσπονδίες του Δημοσίου και όλα τα Σωματεία.

Επίσης, η ΕΕ και το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ θα συνεχίσουν να παίρνουν αποφάσεις για απεργίες, για στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και κάθε είδους κινητοποιήσεις με τη συγκεκριμένη νόμιμη οδό, που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα. «Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που οι προϋποθέσεις που θέτει ο ν. Χατζηδάκη για την πραγματοποίηση μιας απεργίας που υπονομεύουν ή στην πράξη την κάνουν αδύνατη δεν θα εφαρμόσουμε τον νόμο Χατζηδάκη (π.χ. ημερομηνίες κατάθεσης εξώδικου για στάσεις εργασίας, ποσοστό προσωπικού ασφαλείας, καθορισμό προσωπικού εγγυημένης λειτουργίας). Σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε η πραγματοποίηση της απεργίας να εξαρτάται από την έκθεση ή τη σύμφωνη γνώμη του ΟΜΕΔ», αναφέρει επίσης η απόφαση, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το καταστατικό οι Γενικές Συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες των Σωματείων, τα συνέδρια των Ομοσπονδιών και της Συνομοσπονδίας πραγματοποιούνται διά ζώσης, με φυσική παρουσία και αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει. Η ομόφωνη απόφαση του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ ενάντια στην εξ αποστάσεως - ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι σε ισχύ.

Συσκέψεις συνδικαλιστικών οργανώσεων σε άλλες πόλεις

Μεγάλη σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης των σωματείων θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο μικρό Αμφιθέατρο, στο ισόγειο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε σύσκεψη τα σωματεία την Τρίτη 12 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο των Δημοτικών Σχολείων 4ου και 37ου (Κουμουνδούρου και Ανθίμου Γαζή).

Αντίστοιχη σύσκεψη διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσά του, καλώντας σε συμμετοχή όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού.

Σε κάλεσμα κοινής σύσκεψης των Εργατικών Κέντρων της Ηπείρου στις 17 Οκτώβρη και προετοιμασία πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου το επόμενο διάστημα κατέληξε η σύσκεψη διοικήσεων σωματείων και αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων.

Στην Καλαμάτα, τα Σωματεία Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα και Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Μεσσηνίας καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην Νομαρχία).

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Η υπόθεση είναι στα χέρια των συνδικάτων, της οργανωμένης εργατικής τάξης!

Στις 4 Νοέμβρη μεγάλο παναττικό συλλαλητήριο και απεργιακή κλιμάκωση για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Με εκατοντάδες συνδικαλιστές, από περισσότερες από 200 συνδικαλιστικές οργανώσεις, να δίνουν μαχητικό «παρών» στη μεγάλη σύσκεψη προχτές στο Σπόρτιγκ, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, το πρόγραμμα δράσης έχει ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνεται από κλάδο σε κλάδο και από χώρο δουλειάς σε χώρο δουλειάς.

Στόχος είναι, όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, η οργάνωση της πάλης να αγκαλιάσει χιλιάδες νέους εργαζόμενους, να πάρει η εργατική τάξη την υπόθεση στα χέρια της για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, να διεκδικήσει τη διεύρυνσή τους και μέσα από αυτήν τη μάχη να συγκρουστεί με το βάρβαρο αντεργατικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, για να μείνει στα χαρτιά το πρόσφατο νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Κάθε τοποθέτηση από τους συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποτύπωνε τη μεγάλη μάχη που έχουν να δώσουν οι εργαζόμενοι το επόμενο διάστημα, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν εκεί που οι εργαζόμενοι συσπειρώνονται στα συνδικάτα τους, οργανώνουν συλλογικά την πάλη τους για να μπλοκάρουν την εργοδοτική επίθεση και να αποσπάσουν κατακτήσεις.

Κορυφαίος σταθμός του επόμενου διαστήματος είναι το παναττικό συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, που εντάσσεται στην προσπάθεια για απεργιακή κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, συγκροτώντας από τα κάτω ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο από Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα.

Να μη χαθεί στιγμή, καμία αναμονή! Ανάπτυξη της δράσης παντού


Οπως είπε ο Νίκος Μαυροκέφαλος εκ μέρους του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας κατά την ολοκλήρωση της σύσκεψης: «Φεύγουμε από εδώ με την υποχρέωση αυτή η κατεύθυνση που αποφασίζουμε να υλοποιήσουμε, να φτάσει όσο το δυνατόν πιο πλατιά στην εργατική τάξη της Αθήνας, όλης της Ελλάδας». «Να μη χαθεί στιγμή! Να συνεδριάσουν τα ΔΣ των σωματείων, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, μια πλατιά ενημέρωση με το κάλεσμα των συνδικάτων απέναντι σε αυτήν την πολιτική, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων μας», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε. Χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία τη συγκέντρωση αγωνιστικών δυνάμεων, κόντρα στις ξεπουλημένες ηγεσίες, και τόνισε ότι αυτή η κοινή δράση πρέπει να στηριχτεί με τους σταθμούς του αγώνα το επόμενο διάστημα.

«Εχουμε απέναντί μας τη στρατηγική του κεφαλαίου και όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις που στηρίζουν τον βάρβαρο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δεν περιμένουμε από κανέναν "σωτήρα", καμία αναμονή για λύσεις από τα πάνω. Η υπόθεση είναι στα χέρια μας, των συνδικάτων, της οργανωμένης εργατικής τάξης», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε για το αντεργατικό πλαίσιο με το οποίο συγκρούεται το εργατικό κίνημα:

«Εχουμε συνείδηση ότι οι αντεργατικοί νόμοι όπως ο νόμος Χατζηδάκη πρέπει να ξηλώνονται σε κάθε μέτωπο, διεκδικώντας ΣΣΕ, αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, την κυριακάτικη αργία, πληρωμένες υπερωρίες κ.λπ. Αντιμετωπίζοντας την καταστολή, την προσπάθεια να βάλουν τους συνδικαλιστικούς αγώνες στον γύψο, την προσπάθεια να περιορίσουν τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα».

Τέλος, κάλεσε «στις 4 Νοέμβρη να πλημμυρίσει η Αθήνα και φιλοδοξούμε και όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, και να ετοιμαστούμε για μια μεγάλη απεργία με αποφάσεις Σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων. Να είναι μαζική, με τον νου μας πρώτα στην τεράστια ανοργάνωτη μάζα των εργαζομένων που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση, και πρέπει να εξασφαλίσουμε και αυτοί να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα».

Πείρα από σημαντικές μάχες σε μια σειρά κλάδους

Νωρίτερα είχαν ανέβει στο βήμα της σύσκεψης συνδικαλιστικά στελέχη από διάφορους κλάδους και χώρους δουλειάς, μεταφέροντας τις σκέψεις των εργαζομένων, την πλούσια πείρα από τις μάχες που δίνουν.

Ανάμεσα στις μάχες που ξεχωρίζουν είναι αυτή που έδωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής για την υπογραφή της ΣΣΕ στη Ζώνη του Περάματος, με τον πρόεδρό του, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, να φέρνει παραδείγματα από χώρους δουλειάς όπου εφαρμόστηκε η Σύμβαση αλλά και από εκεί που για να εφαρμοστεί ακόμα και ένα μέρος της δόθηκε μάχη, αφού με τους νόμους των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή της.

Από βιομηχανικούς κλάδους μίλησαν ακόμα συνδικαλιστές από τη ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοι της οποίας δίνουν πολύμηνο αγώνα για τις θέσεις εργασίας τους κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Για αυτούς τους αγώνες μίλησε ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας. Ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ, ανέδειξε επίσης την ανάγκη της οργάνωσης της κοινής δράσης των σωματείων για να αποκρουστεί η ολομέτωπη αντεργατική επίθεση.

Στην πλούσια δράση του Συνδικάτου Οικοδόμων αναφέρθηκε ο πρόεδρός του Γιάννης Αναγνώστου, θυμίζοντας ότι μέσα από τη σκληρή μάχη στον κλάδο κατάφεραν να υπογράψουν Συμβάσεις σε μεγάλα εργοτάξια. «Ας πάει η κυβέρνηση στους οικοδόμους να τους πει ότι δεν είμαστε σωματείο», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας την απόφαση του Συνδικάτου να μην παραδώσει τα μητρώα του στο κράτος.

Στην πάλη για ΣΣΕ αναφέρθηκε και η Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην εταιρεία «Mellon», λέγοντας πως αυτές τις μέρες υπογράφουν ΣΣΕ, την οποία 8 χρόνια τώρα ανανεώνουν, με νέες κατακτήσεις. Τόνισε ότι και στις σημερινές συνθήκες κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό η υπόθεση διεκδίκησης της ΣΣΕ να αφορά όλους τους εργαζόμενους, να μην είναι υπόθεση μόνο του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτήν τη ζωντανή πείρα δεν μπορεί να την αντικαταστήσει καμιά ηλεκτρονική διαδικασία, σημείωσε, αναδεικνύοντας ότι η υπεράσπιση της ΣΣΕ συνεχίζεται με τον αγώνα να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη.

Στο άρθρο του ν. Χατζηδάκη που απαγορεύει την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ (εργαζόμενοι COSCO), λέγοντας ότι είναι κομμένο και ραμμένο για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, μίλησε για τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού, με μεγάλη τη συμμετοχή από τον κλάδο του Φαρμάκου, όπως και για τους αγώνες των εργαζομένων στις φαρμακαποθήκες ενάντια στη διάλυση του ωραρίου και στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Τον ρόλο «λαγού» στην εφαρμογή του αντεργατικού εκτρώματος τον οποίο έχουν αναλάβει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές ανέδειξε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, φέρνοντας ως παράδειγμα τις απαράδεκτες ηλεκτρονικές διαδικασίες με τις οποίες προχωρούν σε εκλογές μια σειρά σωματεία στον ΟΤΕ.

Ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, έφερε παραδείγματα εφαρμογής του νόμου Χατζηδάκη σε επιχειρήσεις του κλάδου, όπως από εταιρείες που εκπονούν «εσωτερικούς κανονισμούς» για τη «βία» με τους οποίους θέλουν να στοχοποιήσουν τα σωματεία, ενώ εργολαβικοί εργαζόμενοι απολύονται και η Επιθεώρηση Εργασίας δηλώνει «αναρμόδια» για να εξετάσει τις καταγγελίες τους.

Το πιο δυνατό χειροκρότημα των συγκεντρωμένων στη σύσκεψη εισέπραξε ο Χρήστος Γκογκώνης, εργαζόμενος της «e-food», ο οποίος μίλησε για τον επιτυχημένο αγώνα που έδωσαν οι διανομείς οργανωμένοι στα σωματεία τους, αναγκάζοντας σε αναδίπλωση την εργοδοσία. «Δεν ήταν ο διαδικτυακός ακτιβισμός, αλλά η οργάνωση στο συνδικάτο, η μαζικότητα, η αποφασιστικότητα, ο ταξικός προσανατολισμός που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να γίνει τίποτα», σημείωσε. Οπως είπε, «τους τρίψαμε στα μούτρα» τους αντεργατικούς νόμους «με την καθολική ανάταση των χεριών μας για απεργία. Αναγκάσαμε την εταιρεία να στείλει μήνυμα ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει λόγω φόρτου εργασίας» και ο πραγματικός λόγος ήταν ότι όλοι οι εργαζόμενοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από τα γραφεία της.

Η διπλή μάχη που δίνουν οι υγειονομικοί

Σημαντική ήταν η παρουσία συνδικαλιστών υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία, με τον Γιώργο Φερεντίνο, πρόεδρο του Σωματείου στον «Ευαγγελισμό», να αναφέρεται στον διπλό αγώνα που δίνουν εν μέσω πανδημίας: Από τη μια για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, μετρώντας ακόμα και νεκρούς υγειονομικούς, και από την άλλη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείου στο «Αττικόν», ανέφερε ότι ο νόμος Χατζηδάκη είναι νόμος «καθολικής επίθεσης», γι' αυτό απαιτείται «καθολική απάντηση». Ο Τάσος Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου στο «Λαϊκό», μίλησε μεταξύ άλλων για την κυβερνητική πολιτική στην Υγεία, για το «νέο ΕΣΥ» και τις ΣΔΙΤ, θυμίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας θησαύρισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα σχέδια για ΣΔΙΤ κατήγγειλε και η Δέσποινα Τοσουνίδου, πρόεδρος του Σωματείου στο «Ασκληπιείο» Βούλας, προειδοποιώντας ότι θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους ήδη περιλαμβάνονται πολλοί εργολαβικοί και συμβασιούχοι.

Εκπαιδευτικοί: Δεν μας πτοούν οι δικαστικές αποφάσεις

Το αγωνιστικό κλίμα που επικρατεί στους εκπαιδευτικούς ενάντια στην αντιδραστική κατηγοριοποίηση των σχολείων, με την απεργία - αποχή να έχει ξεπεράσει το 95%, και την άγρια καταστολή που δέχτηκαν το τελευταίο διάστημα, όπως και την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, μετέφεραν συνδικαλιστές του κλάδου. «Δεν μας πτοούν ούτε οι δικαστικές τους αποφάσεις, ούτε η καταστολή», ανέφερε η Θεοδώρα Δριμάλα, πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ «Ρόζα Ιμβριώτη». Ενώ ο Δημήτρης Μαριόλης, πρόεδρος του Συλλόγου ΠΕ Α' Αθήνας, κατήγγειλε την αντιεκπαιδευτική πολιτική «των ταξικών φραγμών, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας θεμάτων» και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία των δασκάλων τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη. Ο Κώστας Τουλγαρίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κώστας Σωτηρίου», κάλεσε σε απειθαρχία στις διατάξεις του νόμου που αφορούν το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ πρότεινε την οργάνωση απεργίας μέσα στον Οκτώβρη.

Με απειθαρχία θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας

Στην απειθαρχία που έδειξαν σωματεία του Δημοσίου μέχρι τώρα στους νόμους για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες αναφέρθηκαν συνδικαλιστές όπως η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αποκεντρωμένων Περιφερειών, θυμίζοντας το συντριπτικό χτύπημα που κατάφερε ο Σύλλογος στην περιφερειακή αρχή ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ), υπενθύμισε πως τα σωματεία «φτιάχτηκαν με αγώνες, με αίμα» και τα καταστατικά τους δεν θα γίνουν κουρελόχαρτα με τις διαταγές της οποιασδήποτε κυβέρνησης. Ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία) σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη να αγκαλιαστεί η πρωτοβουλία από ακόμα περισσότερες δυνάμεις. Μιλώντας για τον νόμο Χατζηδάκη, ανέφερε ότι «παραπέμπει ευθέως στην ανυπακοή».

Στις συνθήκες που επικρατούν στις αστικές συγκοινωνίες αναφέρθηκαν συνδικαλιστές του κλάδου που συμμετείχαν στη σύσκεψη, με τον Νίκο Ξυδάκη, πρόεδρο της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, να σημειώνει την ανάγκη να γίνει «αγώνας των πολλών» η μάχη που θα δοθεί, γιατί «αν μας βρει μόνους θα μας τσακίσει». Ο Λευτέρης Κυριακίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, ανέδειξε ότι ο νόμος Χατζηδάκη είναι συνέχεια των νόμων των προηγούμενων χρόνων, ενώ ανέδειξε την ανάγκη διεκδίκησης και υπογραφής ΣΣΕ στις συγκοινωνίες, ενάντια στον στόχο των διοικήσεων να δημιουργήσουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

Ο Γιώργος Γώγος, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, επεσήμανε ότι ο νόμος Χατζηδάκη παράγει ήδη αποτελέσματα σε βάρος των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτό, αν δοθεί η μάχη σε μια λογική ανυπακοής με ένα ευρύ μέτωπο οι εργαζόμενοι έχουν πιθανότητα να κερδίσουν.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, χαιρέτισε τη σύσκεψη εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιουχικών οργανώσεων και σημείωσε πως «είμαστε εδώ γιατί είμαστε κομμάτι του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να πούμε ότι θα συνεχίσουμε την αγωνιστική πορεία που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια (...) Είμαστε εδώ γιατί έχουμε την πείρα μιας ζωής στον αγώνα, και τη θετική και την αρνητική. Μόνο με τους αγώνες μπορούμε να τους κερδίσουμε».

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από τη χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξιο στο Πικέρμι
Από τη χτεσινή εξόρμηση του Συνδικάτου Οικοδόμων σε εργοτάξιο στο Πικέρμι
Στη μάχη της πλατιάς ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων ρίχνονται εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, με παρακαταθήκη τη μαζική σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη και το πρόγραμμα δράσης που έχουν διαμορφώσει.

Σταθμό στο πρόγραμμα αυτό αποτελεί το παναττικό συλλαλητήριο που οργανώνουν την Πέμπτη 4 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας, στην κατεύθυνση της προετοιμασίας πανεργατικής απεργίας τους επόμενους μήνες.

Στο μεταξύ, ο αγωνιστικός βηματισμός του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες, κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, συνεδριάσεις ΔΣ, περιοδείες και εξορμήσεις.

Σήμερα, Πέμπτη, έχουν προγραμματιστεί οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις σωματείων και φοιτητικών συλλόγων με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις πρόσφατες προσπάθειες των φασιστών να σηκώσουν κεφάλι και να θέσουν στο στόχαστρο της φασιστικής τους δράσης όσους αγωνίζονται.

Στο μέτωπο της Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε απεργία τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη και την ίδια μέρα οργανώνονται συλλαλητήρια από τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ μαζί με τους μαθητές και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Σε κινητοποίηση προχωρούν από κοινού τη Δευτέρα 11 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Σύνταγμα, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής.

Την πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη 21 Οκτώβρη προετοιμάζουν τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές Υγείας, δίνοντας συνέχεια στη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού και τη θωράκιση των μονάδων Υγείας, κόντρα στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των νοσοκομείων και στο κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» της γενικευμένης επιχειρηματικής λειτουργίας και των ΣΔΙΤ.

Πανοικοδομική απεργία στις 4 Νοέμβρη

Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν οι οικοδόμοι την Πέμπτη 4 Νοέμβρη, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

«Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε σαν είλωτες για να θησαυρίζουν οι μεγαλοκατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Οπως καταγγέλλει, στη δεκαετή οικονομική κρίση, με τον «μπαμπούλα» της ανεργίας και δεκάδες αντεργατικούς νόμους, τσακίστηκαν τα μεροκάματα και η Ασφάλιση των οικοδόμων. «Τότε, μας έλεγαν ότι "μόλις ξεπεραστεί η κρίση θα επανέλθουν τα πράγματα, γι' αυτό να κάνετε υπομονή". Τώρα, που η οικοδομική δραστηριότητα έχει ανέβει, ξαναβιώνουμε ακόμη πιο οξυμένα τα προβλήματα. Τα μεροκάματα μένουν καθηλωμένα και η Ασφάλιση, το ένσημό μας, είναι ακόμη πιο χαμηλά, αφού η μεγαλοεργοδοσία μάς κλέβει τα ένσημα και τα κολλάει με τις χαμηλότερες αποδοχές», σχολιάζει.

Στις συνθήκες αυτές, υπογραμμίζει τη σημασία του αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ για τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους του κλάδου: «Η υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις θα κατοχυρώσει το ύψος του κατώτερου μεροκάματου και θα εξασφαλίσει να μην κολλιούνται τα ένσημά μας με μεροκάματο "ξεφτίλα" που επιδρά στο δωρόσημο, στα επιδόματα, στη σύνταξη. Θα γίνει ο κυματοθραύστης απέναντι στην προσπάθεια της εργοδοσίας να αξιοποιήσει τον νόμο Χατζηδάκη απαιτώντας μικρότερα μεροκάματα και απλήρωτες υπερωρίες. Θα είναι ανάσα και ανακούφιση από τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Με την υπογραφή ΣΣΕ θα έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό όπλο για να βελτιώσουμε με την παρέμβασή μας τους όρους δουλειάς μέσα στα εργοτάξια και στους χώρους δουλειάς», επισημαίνει.

Σε μια περίοδο που κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να εφαρμόσουν τον αντεργατικό νόμο και να επιβάλουν «δουλειά ήλιο με ήλιο, μεροκάματα "ξεφτίλα", μισή Ασφάλιση και απλήρωτες ώρες εργασίας».

Για την προετοιμασία της απεργίας το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει καλέσει σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του. Παράλληλα, υλοποιεί πρόγραμμα εξορμήσεων και συνελεύσεων σε χώρους δουλειάς. Χτες βρέθηκε στο εργοτάξιο της ΕΛΠΕΝ στο Πικέρμι, συζητώντας με τους εργαζόμενους για την κατάργηση στην πράξη του αντεργατικού νόμου, την πανοικοδομική απεργία, την κλιμάκωση του αγώνα και τον συντονισμό συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου κατέληξε η προχτεσινή σύσκεψη.

Τα αιτήματα της απεργίας

-- Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, βελτίωση των όρων δουλειάς και Ασφάλισης. Κατώτερο μεροκάματο εργάτη 50 ευρώ, βοηθού 53 ευρώ, τεχνίτη 56 ευρώ, ως βάση υπολογισμού για τη διαμόρφωση του μεροκάματου (τριετίες, προσαυξήσεις).

-- Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

-- Οικονομική στήριξη εργαζομένων και ανέργων για την ανακούφιση από το μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Να διευρυνθούν οι προϋποθέσεις για τη λήψη του εποχικού επιδόματος από περισσότερους οικοδόμους και εργαζόμενους στις Κατασκευές.

-- «Να μείνει στα χαρτιά» ο νόμος - έκτρωμα για τα Εργασιακά, την ποινικοποίηση των αγώνων, την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Γενική Συνέλευση την Κυριακή 10 Οκτώβρη

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά την Κυριακή 10 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στα Ανω Πατήσια (Πατησίων 296 και Κόντου 5) ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, ενώ από τις 13 έως τις 30 Οκτώβρη θα γίνουν οι εκλογές του.

«Δυναμώνουμε το σωματείο μας, ενισχύουμε την οργάνωσή μας. Οργανωνόμαστε και παλεύουμε για να ζήσουμε καλύτερα εμείς και οι οικογένειές μας. Παίρνουμε μαζικά μέρος στις εκλογές του Συλλόγου μας», αναφέρει στο κάλεσμά του.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Απαίτησαν άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης για να σταθούν όρθιοι

Συγκέντρωση χτες στην Αθήνα από την ΟΒΣΑ και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Με αστυνομοκρατία και απαγορεύσεις απάντησε η κυβέρνηση στα δίκαια αιτήματα

Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης και στήριξης του εισοδήματός τους απαίτησαν χτες με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας Ομοσπονδίες, Ενώσεις, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών. Με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Ανάπτυξης, διαδήλωσαν τα δίκαια αιτήματά τους και την απόφασή τους να παλέψουν για την ικανοποίησή τους μέσα από τις γραμμές των σωματείων τους.

Απέναντί τους βρέθηκε ξανά η κυβέρνηση, που με εντολή της η αστυνομία τους απαγόρευσε να κατευθυνθούν στη Βουλή, προκειμένου να επιδοθεί ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα, μόλις τα μπλοκ βγήκαν στον δρόμο, η αστυνομία επιδίωξε να «περιφράξει» την πορεία με δυνάμεις της ομάδας «ΟΔΟΣ». Παρά την απαίτηση να αποσυρθούν για να ξεκινήσει η πορεία, η αστυνομία επέμεινε στην απαράδεκτη και προκλητική στάση της. Ετσι, αλλάζοντας το δρομολόγιο, η πορεία κατευθύνθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, με τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τα Σωματεία να ξεκαθαρίζουν ότι δεν αποδέχονται να γίνεται η διαμαρτυρία τους με τη «συνοδεία» της αστυνομίας. Η κινητοποίηση έφτασε τελικά έξω από το υπουργείο, δυναμώνοντας τα συνθήματα για τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων και παράλληλα καταγγέλλοντας την καταστολή και την αστυνομοκρατία με την οποία τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, βάζει λουκέτο σε κάθε μαγαζί», κατήγγειλαν. «Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας», απαίτησαν.


Τη ...δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, στους μεγαλεμπόρους ότι θα τηρήσει τη νομοθεσία για τις διαδηλώσεις, σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Θανάσης Καλαμπαλίκης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο. «Τους λέμε ότι θα μας βρουν μπροστά τους, πιο πολλούς, πιο αποφασισμένους. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το αμέσως επόμενο διάστημα. Είμαστε εδώ να φωνάζουμε για το δίκαιο των αναγκών μας και των αιτημάτων μας. Αυτοί που δεν παίρνουν μέτρα για το εισόδημα και τη ζωή μας είναι οι ίδιοι που μας φέρνουν συνοδεία την αστυνομία», σημείωσε.

Η οργάνωση της κινητοποίησης είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων των αυτοαπασχολούμενων, στην οποία αναδείχθηκε η ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα από το καθημερινό χτύπημα του εισοδήματος, τα χρέη που συσσωρεύονται, την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.

«Αφορολόγητο η απαίτησή μας, δεν θα παζαρέψουμε άλλο τη ζωή μας»

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος έγιναν ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

Τον στραγγαλισμό του εισοδήματος των επαγγελματιών από τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στα τιμολόγια της Ενέργειας, στα εργαλεία, συνόψισε ο Δημήτρης Φλώκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ). «Οταν ο συνάδελφος επιπλοποιός ψωνίζει τη 18άρα σήμερα, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στον κλάδο, 125 ευρώ από 65 ευρώ, που την αγόραζε πριν, μειώνεται ή όχι το όποιο περιθώριο κέρδους τού έχει απομείνει; Πόσο του επιτρέπει η ένταση της μονοπώλησης στον κλάδο να αυξήσει την τιμή του προϊόντος που παράγει;», αναρωτήθηκε. Μεταφέροντας την πείρα από τη συζήτηση που άνοιξε η Ομοσπονδία το προηγούμενο διάστημα με επίκεντρο την ασθένεια και τα ατυχήματα, καταγγέλλοντας την πολιτική που αναγκάζει τους επαγγελματίες να δουλεύουν όντας άρρωστοι και τραυματίες, ανέδειξε πως ανάμεσα στα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την Ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων, ξεχωρίζει η έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας. Μάλιστα, συνεχίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες της, η Ομοσπονδία οργανώνει σχετική ημερίδα στις 13 Νοέμβρη.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης
Στο υπουργείο Ανάπτυξης
Χαιρετισμό εκ μέρους του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας απηύθυνε ο πρόεδρός του, Παναγιώτης Αυγίκος. Η «κανονικότητα» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε, για τον μικρέμπορο σημαίνει «μια από τα ίδια», καθώς ο τζίρος κατευθύνεται προς τις μεγάλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου. Μπροστά στις εκλογές του Συλλόγου κάλεσε τους μικροεπαγγελματίες της Αθήνας να ενισχύσουν τον συνδικαλιστικό τους φορέα που «μπήκε μπροστά στις διεκδικήσεις», απαίτησε και κέρδισε απαλλαγές και μειώσεις στα δημοτικά τέλη, ανέπτυξε δράση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας, βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται σταθερά στο μετερίζι του αγώνα.

Τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μικρών επαγγελματιών στην εστίαση μετέφερε ο Βαγγέλης Γκίνης, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας. Εκτός από την προκλητική στάση της κυβέρνησης, επισήμανε τις ευθύνες των δημοτικών αρχών που αρνούνται τη μείωση των τελών, προκειμένου να δοθεί μια «ανάσα» στους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τον τραγέλαφο των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση για την πανδημία. «Σε όλους αυτούς και στην πολιτική τους απαντάμε με τη σημερινή συγκέντρωση», τόνισε και κάλεσε σε οργάνωση στις Ενώσεις και τους Συλλόγους. «Οι μικροί επαγγελματίες είμαστε χιλιάδες. Αν ενωθούμε, το μόνο λουκέτο που θα μπει θα είναι αυτό στα γραφεία της κυβέρνησης και όσων στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ», κατέληξε.

Στο όνομα της ανταγωνιστικής και ελεύθερης αγοράς τσακίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και τα λαϊκά στρώματα

Την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τον νέο γύρο φοροεπίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, όπως αποτυπώνονται και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, σχολίασε ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), μιλώντας στη συγκέντρωση. Υπενθύμισε παράλληλα τις πρόσφατες κυνικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον οποίο οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στο πολυδιαφημισμένο Ταμείο Ανάκαμψης «μόνο στην περίπτωση που αυτές συγχωνεύονται», δηλαδή μόνο αν τις εξαγοράσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι ο πακτωλός των δισεκατομμυρίων ευρώ αφορά μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Απροκάλυπτα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι ανάγκες των αυτοαπασχολούμενων και των οικογενειών τους δεν χωράνε στην ανάπτυξη που διαφημίζουν», τόνισε και πρόσθεσε πως η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγουμένων: «Μνημόνια, χαράτσια, φοροληστεία, νόμοι για κατασχέσεις, όλα αυτά τα βαρίδια είναι και σήμερα εδώ, παρά τους πανηγυρισμούς για την είσοδο στην ανάπτυξη, ο ένας έχτιζε πάνω στα πεπραγμένα του προηγούμενου. Το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα», σημείωσε.

«Για τις λαϊκές ανάγκες δεν υπάρχει φράγκο. Λεφτά υπάρχουν μόνο για νέα κέρδη των μονοπωλίων. Εκεί πηγαίνουν όλες οι χρηματοδοτήσεις των δισεκατομμυρίων που εξασφαλίζουν ο ένας πίσω από τον άλλο οι αναπτυξιακοί νόμοι. Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Περισσότερη ανταγωνιστική και ελεύθερη αγορά, που στο όνομά της στενάζουμε οι αυτοαπασχολούμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα», κατήγγειλε.

Υπογραμμίζοντας τη δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος της πλειοψηφίας των αυτοαπασχολούμενων, ο Θ. Καλαμπαλίκης επισήμανε ότι πλέον κλονίζεται το σύνολο των αναγκών διαβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. «Πώς θα βγουν οι πληρωμές σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, προμηθευτές, εφορία; Πώς θα πληρωθούν τα φροντιστήρια των παιδιών μας;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βγούμε τσίμα τσίμα. Το άγχος, τα χρέη, το κυνήγι να "βγει" ο μήνας και η ανασφάλεια είναι σταθερά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Μεγάλο κομμάτι συναδέλφων εξακολουθεί να μην μπορεί να πληρώσει τα τρέχοντα έξοδα και ταυτόχρονα να πληρώνει και τα προηγούμενα χρέη. Οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και προβάλλουν σαν θηλιά για χιλιάδες συναδέλφους».

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, τόνισε την ανάγκη οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες να υψώσουν «τείχος αντίστασης» και να διεκδικήσουν με βάση τις ανάγκες τους. «Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι στην Αττική πρέπει και μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Φτάνει πια με τη λεηλασία του εισοδήματος και της ζωής μας. Στις κυβερνήσεις και στα μονοπώλια που υπηρετούν χρειάζεται να απαντήσουν μαζικά, αγωνιστικά και οργανωμένα οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που υποφέρουν. Δεν πάμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας, βήμα πίσω από τις ανάγκες μας», τόνισε.

Αναφερόμενος στη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, ξεκαθάρισε ότι επιδιώκουν να κρατούν την αγωνιστική διεκδίκηση στον πάγο, ενώ πηγαινοέρχονται από υπουργείο σε υπουργείο: «Καμιά συνδικαλιστική ηγεσία δεν μπορεί να γίνει "υπηρέτης δυο αφεντάδων", σχολίασε. `Η θα υπηρετεί τα συμφέροντα μιας ομάδας μεσαίων επιχειρήσεων με αναπτυξιακές προοπτικές και μερίδιο στη μονοπώληση ή θα υπηρετεί την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων που πληρώνουν τα σπασμένα της μονοπώλησης και των αντιλαϊκών πολιτικών. Εμείς είμαστε με τους δεύτερους, για αυτό είμαστε σήμερα εδώ».

«Εχουμε πια πείρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Καταλαβαίνουμε ότι για να ακουστούμε πρέπει να δυναμώσει η φωνή μας, εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση. Ενωμένοι στη συλλογική πάλη και δράση, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι και ΕΒΕ συνεχίζουμε τον αγώνα πιο δυναμικά για ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης. Είναι η μόνη διέξοδος για να ορθώσουμε εμπόδια στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανασφάλεια και στο λουκέτο», τόνισε. «Βάζουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές μας ανάγκες και τις δίκαιες διεκδικήσεις μας», υπογράμμισε και κάλεσε τα σωματεία να αναλάβουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε τοπικό και κλαδικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες, οι έμποροι, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ