Πέμπτη 15 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στη Λάρυμνα

Τα σωματεία της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, σωματεία που διαδήλωσαν μαζικά στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στις μεγάλες κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα, καλούν για μια ακόμα φορά σε έμπρακτη στήριξη του δίκαιου αυτού αγώνα και σε συμμετοχή στη μεθαυριανή απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Λάρυμνα.

Για το λόγο αυτό το Σάββατο θα ξεκινήσουν λεωφορεία στις 8 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα σωματεία.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο διαλυτικό σχέδιο και τις απολύσεις
  • Κάλεσμα πλατιάς εργατικής - λαϊκής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο στη Λάρυμνα
  • Νέα κινητοποίηση στην Αθήνα σήμερα, μέρα ψήφισης της κυβερνητικής τροπολογίας για την εκποίηση

Σε ξεσηκωμό καλούν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενάντια στο σχέδιο διάλυσης και ξεπουλήματος της επιχείρησης σε κομμάτια, με όλους τους εργαζόμενους απολυμένους.

Απέναντι σε αυτό το διαλυτικό σχέδιο, τις τελευταίες πινελιές του οποίου επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε και ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε συνδικάτα και φορείς για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση το Σάββατο 17/10, στις 11 π.μ., στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, ξεκαθαρίζοντας: «Κανείς εργαζόμενος έξω από τα συρματοπλέγματα του εργοστασίου, των μεταλλείων και των γραφείων. Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας».

Παράλληλα, σήμερα Πέμπτη, μέρα ψήφισης της τροπολογίας, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα.

Δίνοντας απάντηση στις διαλυτικές διαδικασίες που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και στις εξαγγελίες για το «κοινωνικό πακέτο» που ρίχνεται ως δόλωμα για να πετάξει τους εργαζόμενους έξω από το εργοστάσιο, τα μεταλλεία και τα γραφεία της εταιρείας, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους, καλώντας παράλληλα σε πλατιά έκφραση αλληλεγγύης από την εργατική τάξη και τον λαό, με πολύμορφες δράσεις όπως η συλλογή υπογραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τροπολογία στην υπηρεσία του κυβερνητικού σχεδίου ξεπουλήματος

Η έκδοση της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου, με την οποία κατοχυρώνονται στο ελληνικό Δημόσιο το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο της Βοιωτίας, βάζει στην τελική ευθεία τις διαδικασίες προκήρυξης δύο ξεχωριστών διαγωνισμών. Δίνει δηλαδή τη δυνατότητα εφαρμογής της διαδικασίας που είχε προωθήσει τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, εξυπηρετεί την «ευελιξία» στις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων, διευκολύνοντας ακόμη και την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.

Η συλλογή υπογραφών στο κείμενο στήριξης συνεχίστηκε και στις προχτεσινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων (φωτ. από τη Θήβα)
Η συλλογή υπογραφών στο κείμενο στήριξης συνεχίστηκε και στις προχτεσινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων (φωτ. από τη Θήβα)
Από τη μία ο ειδικός εκκαθαριστής θα «τρέξει» τον διαγωνισμό για τα πλούσια σε κοιτάσματα μεταλλεία της Εύβοιας και της Καστοριάς, καθώς και κάθε άλλου περιουσιακού στοιχείου της ΛΑΡΚΟ, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα ξεχωριστής εκποίησης κάθε περιουσιακού στοιχείου. Από την άλλη, με τη δυνατότητα που δίνει η τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη, το ΤΑΙΠΕΔ θα «τρέξει» τον διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο.

Μετά την ΠΝΠ για την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης που ψηφίστηκε τον Φλεβάρη και ήταν κομμένη και ραμμένη στο να εξυπηρετήσει την εκποίηση της εταιρείας με fast track διαδικασίες, χωρίς τυχόν εμπλοκές και με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση έρχεται με τη νέα τροπολογία να «απλουστεύσει» περαιτέρω τις διαδικασίες και να διευκολύνει το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της απαξίωσης και της διάλυσης της ΛΑΡΚΟ, που υπηρέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, και η σημερινή κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει, πάντα υπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλίων και με «πυξίδα» τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Θέλουν να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους

Με τη διευθέτηση των διαδικασιών για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, σειρά αναμένεται να πάρει το ξεφόρτωμα του «βαριδιού» για το κεφάλαιο που λέγεται εργαζόμενοι και δικαιώματα.

Με την ΠΝΠ για το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης να προβλέπει ρητά το δικαίωμα του εκκαθαριστή να προχωρήσει στη λύση συμβάσεων, το επόμενο βήμα στον αντεργατικό σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι οι απολύσεις, για να προχωρήσει το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων χωρίς τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Το γεγονός επιβεβαιώνεται σε κάθε συνάντηση των σωματείων με τα αρμόδια υπουργεία, όπου ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπάρχει καμία διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και καμία δυνατότητα δέσμευσης του πιθανού επενδυτή για το πώς ο ίδιος θα λειτουργήσει τα κομμάτια της ΛΑΡΚΟ που θα περάσουν σε αυτόν, με ποιους και πόσους εργαζομένους και με ποια δικαιώματα.

Το σχέδιο για «ξεφόρτωμα» των εργαζομένων εξυπηρετούν και οι εξαγγελίες για το «κοινωνικό πακέτο» που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως δόλωμα αποπροσανατολισμού, ως δούρειο ίππο για τη δημιουργία τριγμών στην ενότητα των εργαζομένων και τη διάσπαση του αγώνα τους.

Την παγίδα αυτή ωστόσο τη βλέπει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, που στην τελευταία Γενική Συνέλευση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έστειλε την απάντησή της μαζικά και με συντριπτική πλειοψηφία, απορρίπτοντας το «καρότο» της κυβέρνησης και εγκρίνοντας την πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Πλατύ κάλεσμα αλληλεγγύης

Απέναντι στο διαλυτικό σχέδιο κυβέρνησης και κεφαλαίου, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ανασυντάσσονται, οργανώνονται και δίνουν συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στις τοπικές κοινωνίες και στους εργαζόμενους ολόκληρης της χώρας για συμπαράσταση και αλληλεγγύη.

«Σταθμός» στη νέα φάση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι η 24ωρη απεργία του Σαββάτου στο σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας και η απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα.

Με καθημερινές εξορμήσεις σε χωριά της περιοχής του εργοστασίου, προσκλήσεις σε σωματεία και φορείς, αλλά και συζήτηση άτομο το άτομο, επιχειρείται πλατύ άνοιγμα στο λαό της περιοχής, ο οποίος μαζί με τους εργαζόμενους θα πληρώσει το μάρμαρο των διαλυτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.

Το πλατύ κάλεσμα για αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων εκφράστηκε και στα πανεργατικά συλλαλητήρια της Τρίτης, όπου αντιπροσωπείες μελών του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απηύθυναν χαιρετισμούς, καλώντας από το βήμα στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου.

Ηδη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι και φορείς δηλώνουν μέσα από ανακοινώσεις τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα προετοιμάζουν την παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση, δρομολογώντας και λεωφορεία που αναμένεται να ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου από την Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για τη συλλογή υπογραφών στήριξης του αγώνα των εργαζομένων, των αιτημάτων τους και των θέσεων που έχουν καταθέσει στη Βουλή σχετικά με τις παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ και το πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και συνολικότερα του λαού της χώρας.

Ηδη ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και κατοίκων της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα έχουν ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία και έχουν υπογράψει το ψήφισμα. Αντίστοιχη ανταπόκριση υπήρχε και από τους εργαζόμενους και τον λαό που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια της Τρίτης. Οι αντιπροσωπείες των εργαζομένων έστησαν τραπεζάκια, συλλέγοντας υπογραφές και ενημερώνοντας για τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη ΛΑΡΚΟ για τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία, αλλά και για τον λαό της χώρας συνολικότερα.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Σωματεία - εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ: Κλιμακώνουν τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο διαλυτικό σχέδιο και τις απολύσεις

-- Απεργία στο Δημόσιο: Αγωνιστικός βηματισμός για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων

-- Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ: Μπαράζ παρεμβάσεων για την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων στην Υγεία

-- Σωματεία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία: Κινητοποιήσεις και αγωνιστικές παρεμβάσεις για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού

Οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ είναι τα διαλυμένα συστήματα Υγείας

«Η ΕΕ δεν διαθέτει πολιτικές σχετικά με την υποχρηματοδότηση ή την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων Υγείας», υποστήριξε προκλητικά η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στ. Κυριακίδου, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

«Αυτό που εννοεί η Επιτροπή», σχολιάζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, «είναι ότι δεν μπαίνει σε "λεπτομέρειες" για το πώς θα εφαρμοστεί η αντιλαϊκή στρατηγική της. Αυτό είναι στην ευχέρεια των κρατών - μελών να το πράξουν, αξιοποιώντας βέβαια τους μηχανισμούς που είναι σε ισχύ και που η επίτροπος επικαλείται (Μηχανισμός Σταθερότητας, Συστάσεις Ανά Χώρα, Πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων).

Αυτοί αποτελούσαν πάντα το πλαίσιο για το σταθερό "τσεκούρι" των κρατικών δαπανών για τη δημόσια Υγεία, με αποτέλεσμα οι συνολικές κλίνες σε δημόσια νοσοκομεία να μειωθούν κατά σχεδόν 20% σε 10 χρόνια.

Διεύρυναν το έδαφος για την είσοδο ιδιωτών στη δημόσια Υγεία, βάζοντάς τους αναγκαστικούς "συνεταίρους" για την εκταμίευση χρηματοδότησης μέσω ΣΔΙΤ.

Τα ματωμένα πλεονάσματα των προηγούμενων χρόνων, για τα οποία πανηγύριζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, προέρχονται μεταξύ άλλων από τα σμπαραλιασμένα δημόσια νοσοκομεία, το τσάκισμα των δικαιωμάτων υγειονομικών και ασθενών.

Με την έναρξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε όλα τα κράτη της ΕΕ τα συστήματα Υγείας έχουν μετατραπεί σε συστήματα της "μιας νόσου" (...) Οι συνέπειες καταγράφονται σε έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου, σύμφωνα με αυτήν, οι υπηρεσίες Υγείας έχουν υποβαθμιστεί στο 90% των κρατών του πλανήτη. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχτεί τα προγράμματα εμβολιασμού, που έχουν υποχωρήσει κατά 70% παγκοσμίως και η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, που έχουν υποχωρήσει κατά 55%.

Οι "βέλτιστες πρακτικές" της ΕΕ και των κυβερνήσεων αποδείχθηκε ότι είναι τα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας που καταρρέουν σε συνθήκες πανδημίας, διαλέγοντας ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, οι αδυσώπητοι ανταγωνισμοί για το αμφίβολο εμβόλιο που μόνες εξασφαλισμένες είναι οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες έχουν τσεπώσει προκαταβολικά δισ. ευρώ για κάτι που δεν έχουν καν ανακαλύψει ακόμα».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπαράζ παρεμβάσεων για την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων στην Υγεία

Οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και των κυβερνήσεων αποδείχθηκε ότι είναι τα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας που καταρρέουν σε συνθήκες πανδημίας

Copyright 2020 The Associated

Οι «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και των κυβερνήσεων αποδείχθηκε ότι είναι τα διαλυμένα δημόσια συστήματα Υγείας που καταρρέουν σε συνθήκες πανδημίας
Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, εν μέσω και της πανδημίας, αναδεικνύει με μπαράζ παρεμβάσεών της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τον ένοχο για την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί.

Απαράδεκτος ο εξαναγκασμός σε ατομική ανάληψη του κόστους των τεστ

Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για διαγνωστικά τεστ κορονοϊού σε ιδιώτες, την ώρα που υπονομεύεται, συρρικνώνεται και εμπορευματοποιείται περαιτέρω το δημόσιο σύστημα Υγείας στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ, κατήγγειλε με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις, επισημαίνει η Ερώτηση, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πραγματοποιούν με δική τους ευθύνη τα τεστ, κατευθύνοντάς τους μάλιστα σε συγκεκριμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου αναγκάζονται να πληρώσουν 80 - 120 ευρώ για κάθε τεστ.

«Ανάλογη οικονομική "αιμορραγία" προβλέπεται και στην περίπτωση κρουσμάτων παιδιών στα σχολεία», επισημαίνεται, καθώς ενώ έχουν κλείσει ήδη εκατοντάδες τμήματα, οι οικογένειες αναγκάζονται να καταφεύγουν για τεστ σε ιδιώτες, «από τη στιγμή που στην Πρωτοβάθμια Υγεία, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπως και στα νοσοκομεία, κυριαρχούν η άθλια κατάσταση των τραγικών ελλείψεων σε τεστ, όπως και σε προσωπικό και υποδομές».

«Μάλιστα, τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όχι μόνο θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας από τα μοριακά τεστ, αλλά, όπως αποδεικνύεται, εγείρεται ζήτημα ακόμα και για την όποια αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που εκδίδουν, όπως απέδειξε η πρόσφατη περίπτωση των τεστ στο προσωπικό του κρουαζιερόπλοιου "Mein Shiff"», τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας ότι «είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι - το εισόδημα των οποίων έχει πληγεί μεταξύ άλλων κι από τα κατ' απαίτηση των εργοδοτών κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού - να εξαναγκάζονται στην ατομική ανάληψη του κόστους των τεστ».

Η Ερώτηση τονίζει, μεταξύ άλλων, «την κατεπείγουσα αναγκαιότητα να διεξάγονται όλα τα διαγνωστικά τεστ δωρεάν μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών σε χώρους δουλειάς και σχολεία όπου υπάρχουν κρούσματα».

Πακτωλός χρημάτων για προπληρωμή εμβολίων που δεν υπάρχουν

Με άλλη παρέμβασή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αναδεικνύει το γεγονός ότι η ΕΕ αντί να διαθέσει κονδύλια για την έρευνα των εμβολίων, αυτή καταβάλλει πακτωλό δισ. ευρώ και προπληρώνει εμβόλια που δεν υπάρχουν καν ακόμα, ενώ δεν είναι εξασφαλισμένο ότι αυτά τελικά θα υπάρξουν.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει ότι «το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού για αύξηση των πιστώσεων πληρωμών, ώστε να χρηματοδοτηθεί η στρατηγική για τα εμβόλια, αποτελεί στην πραγματικότητα ένα ακόμα "δωράκι" σε μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία φαρμάκων. Πρόκειται για τη διάθεση 6,2 δισ. ευρώ σε φαρμακευτικούς ομίλους για την προαγορά των εμβολίων ως κίνητρο και εξασφάλιση εγγυημένου κέρδους, μέσω μείωσης του ρίσκου επένδυσης για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τη μαζική παραγωγή εμβολίων».

Επιπλέον, τονίζει, «η κίνηση αυτή έχει στόχο την ενίσχυση των ευρωενωσιακών ομίλων, ώστε να προπορευτούν στον ανταγωνισμό με ομίλους άλλων χωρών.Η απαίτηση για έρευνα και συνεργασία για την άμεση και αποτελεσματική δημιουργία εμβολίου συνθλίβεται στον ανταγωνισμό των εταιρειών, με θύματα τους λαούς».

«Τρανή απόδειξη είναι η ίδια η διαδικασία με τα συμβόλαια, τις ρήτρες και τους όρους», επισημαίνεται, η οποία σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την άμεση και μαζική παραγωγή φθηνού εμβολίου που θα καλύπτει το σύνολο του πληθυσμού, πόσο μάλλον να διατεθεί δωρεάν.

Με τους όρους της αγοράς η έρευνα, η παραγωγή και η διάθεση των φαρμάκων

Επίσης, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου «σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων», που αφορά την ενίσχυση και ταυτόχρονα τη συσκότιση της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία.

Η Εκθεση πλέκει το εγκώμιο για μέτρα στήριξης των μεγάλων φαρμακευτικών ομίλων, ώστε σε κάθε ενδεχόμενη νέα πανδημία να εξασφαλίσει την κερδοφορία τους σε βάρος της - υποτιθέμενης κατά τ' άλλα - ανάπτυξης των δημόσιων συστημάτων Υγείας - Πρόνοιας.

Οπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, «με βάση τους στόχους της "βιώσιμης ανάπτυξης", η έκθεση αποτελεί σύσταση για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια προσπάθεια θωράκισης και ανεξαρτητοποίησης της εγχώριας καπιταλιστικής φαρμακοβιομηχανίας και ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού, το οποίο ισοδυναμεί με την επιβολή ισοπέδωσης κάθε εργατικού δικαιώματος στα επίπεδα αυτών της Κίνας και της Ινδίας και με τη μείωση των δαπανών των δημόσιων συστημάτων Υγείας».

Μάλιστα, «όχι μόνο δεν ζητάει την κατάργηση της πατέντας στα φάρμακα και εμβόλια (ούτε καν για τον COVID-19), αντίθετα τη θεωρεί αναγκαία για την κερδοφορία των φαρμακευτικών κολοσσών. Κάθε πρόταση της έκθεσης είναι "κομμένη και ραμμένη" στα θέλω της αγοράς, εκφράζοντας την επιδίωξη της ΕΕ να πρωταγωνιστήσει στην παγκόσμια σκηνή της φαρμακευτικής "καινοτόμας" βιομηχανίας, εστιάζοντας στην απόδοση οικονομικών κινήτρων στις φαρμακοβιομηχανίες για την επιστροφή στην καπιταλιστική αγορά της ΕΕ. Προτείνεται μάλιστα η εφαρμογή ενός "πολυμερούς συστήματος εμπορίου", που θα είναι "ανοικτό, ελεύθερο, δίκαιο και διαφανές" για τους μεγάλους ομίλους, με αυτό να σημαίνει άδικο και δαπανηρό για την εργατική τάξη».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορονοϊό, «αντανακλώνται και οι ισχυροί ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στο επίμαχο ζήτημα ανάπτυξης, προμήθειας, διανομής του (...) διαψεύδοντας τις διακηρύξεις περί "παγκόσμιου αγαθού", στοιβάζοντας και αυτό μαζί με τα υπόλοιπα υπέρογκα κόστη που απαιτούνται να ξοδέψει ο λαός για την κάλυψη των φαρμακευτικών/νοσηλευτικών αναγκών του».

«Η ίδια η πολιτική της ΕΕ αναδεικνύει τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος, που η έρευνα, η παραγωγή και η διάθεση των φαρμάκων γίνονται με τα κριτήρια της αγοράς», υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Μηχανισμός Resc-EU: Νομιμοποίηση και διαιώνιση των ελλείψεων

Αποκαλύπτοντας εξάλλου τον πραγματικό αντιλαϊκό χαρακτήρα του λεγόμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της EE (Resc-EU), οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ τόνισαν ότι στο όνομα και της αντιμετώπισης της πανδημίας, στοχεύει να νομιμοποιήσει και να διαιωνίσει τις τραγικές ελλείψεις και περικοπές που καταγράφονται στα κράτη - μέλη στους μηχανισμούς πολιτικής προστασίας, στα δημόσια συστήματα Υγείας κ.α., αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, όσο και σε ατομικά μέσα προστασίας.

«Πίσω από τα παραπλανητικά λόγια για "δανεικά πυροσβεστικά αεροπλάνα" που φτάνουν - εάν φτάσουν - κατόπιν πυρκαγιάς, για "ιπτάμενους γιατρούς" που θα μας σώζουν από τις πανδημίες και για "ευρωπαϊκές αποθήκες αναλωσίμων" που δεν θα ξέρει ποιος να πρωτοπάρει, οι λαοί έχουν πείρα από ταυτόχρονες μεγάλες πυρκαγιές στην Ευρώπη, όπως και από το κύμα της πανδημίας που χτυπά την ίδια περίοδο πολλά κράτη - μέλη, εκθέτοντας επανειλημμένα τέτοιους μηχανισμούς, που ανακυκλώνουν σε επίπεδο ΕΕ τη γύμνια σωστικών μέσων και υποδομών», επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

Και υπογραμμίζουν: «Ο αντιδραστικός πυρήνας του Resc-EU είναι η λογική του "κόστους - οφέλους" της ΕΕ, με βάση την οποία τα έργα υποδομής και προστασίας της ζωής του λαού κρίνονται από την ΕΕ ως "ακριβά" και με "χαμηλή απόδοση κέρδους". Απορρίπτεται δηλαδή ως ασύμφορη η καθολική προστασία με ευθύνη του κάθε κράτους και υιοθετούνται οι επιζήμιες λογικές "των σεναρίων κινδύνου", "καταστάσεων κρίσης", της ευελιξίας, της σύμπραξης με ιδιώτες. Στο τελικό κείμενο μάλιστα ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο ο αποφασιστικός ρόλος της Κομισιόν στην όλη διαδικασία για το αν, πού, τι, πότε και για πόσο θα δοθεί σε κάποιο κράτος, πάντα με όρους αγοράς...».

Καταψηφίζοντας τη σχετική Εκθεση, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ξανά την ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των κρατών - μελών για πλήρως στελεχωμένα και με επαρκείς υποδομές συστήματα Υγείας, υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, πλήρη κάλυψη σε αναβαθμισμένα διασωστικά μέσα και μέσα ατομικής προστασίας.

436 νέα κρούσματα και 7 νεκροί

Aλλα 436 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 23.495.

7 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων σε 469.

86 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Aπό τα νέα κρούσματα, 36 είναι εισαγόμενα, 201 εντοπίστηκαν στην Αττική, 38 στη Θεσσαλονίκη, 29 στην Κοζάνη, 19 στα Γιάννενα, 17 στην Καστοριά, από 7 σε Λάρισα και Λέσβο. Τα υπόλοιπα κατανέμονται σε νομούς όλης της χώρας, ενώ 20 βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Καραντίνα σε γηροκομείο στα Γιάννενα - Επιβεβαιώνεται το νέο κρούσμα σε ΜΦΗ της Αθήνας

Σε καραντίνα μπήκε από χτες το βράδυ γηροκομείο στα Γιάννενα, μετά τον εντοπισμό 7 κρουσμάτων. Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στη μονάδα, εξαιρουμένου του προσωπικού. Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης θα γίνονται χωρίς είσοδο στη μονάδα.

Στο μεταξύ, επιβεβαιώθηκε χτες η πληροφορία για νέο κρούσμα σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο κέντρο της Αθήνας (είχε δημοσιευτεί από τον «Ριζοσπάστη» την Τρίτη). 87χρονη γυναίκα που μεταφέρθηκε στον «Ευαγγελισμό» είχε βρεθεί θετική, ενώ μέχρι χτες το βράδυ εκκρεμούσαν τα αποτελέσματα των τεστ για τους 50 ηλικιωμένους και τους 20 εργαζόμενους της δομής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ
Συνέλευση και διαμαρτυρία ενάντια στην εκρηκτική κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους

Μαζική συνέλευση και παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη διοίκηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του νοσοκομείου
Μια από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής Δαφνί, με αιτήματα αιχμής τακτικά και καθολικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς, επαρκή μέσα ατομικής προστασίας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, να πληρωθούν εφημερίες - νυχτερινά - αργίες χωρίς περικοπή, εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία.

Εντατικοποίηση, τεράστιες ελλείψεις και... «λάστιχο» όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Μέχρι στιγμής στο Δαφνί έχουν επιβεβαιωθεί 6 κρούσματα κορονοϊού σε ασθενείς και 4 σε εργαζόμενους.

Παρ' όλα αυτά, όπως κατήγγειλε ο Σταύρος Καλαρίτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, η διοίκηση του νοσοκομείου «ακόμη δεν έχει πάρει μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή, με σχετική απόφαση της 2ης ΥΠΕ, φορτώνει στις πλάτες των εργαζομένων δύο επιπλέον εφημερίες μέσα στον Οκτώβρη, με αποτέλεσμα οι κλινικές και οι εργαζόμενοι να επιβαρύνονται με ένα βαρύ φορτίο σε συνθήκες σύνθετες και δύσκολες, με μειωμένο προσωπικό, αφού ούτε προσλήψεις γίνονται ούτε οι απαιτούμενες υπηρεσίες που θα διασφαλίσουν την υγεία τόσο των εργαζομένων όσο και των ίδιων των ασθενών υπάρχουν».

Τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Λ. Νικολάου - Αλαβάνος
Τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ εξέφρασε ο ευρωβουλευτής Λ. Νικολάου - Αλαβάνος
Οπως επισήμανε χαρακτηριστικά, «οι αρμόδιοι φορείς αντιλαμβάνονται τη δουλειά τους μόνο στο πώς και αν οι εργαζόμενοι φορούν τη μάσκα τους, άσχετα αν την έχουν μία για όλο το 8ωρο, ενώ όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν έχουν γίνει "λάστιχο". Σε οικοτροφείο του νοσοκομείου μας διαπιστώθηκε κρούσμα ασθενούς το Σάββατο το απόγευμα 3/10/2020 και ο μοριακός έλεγχος των ασθενών έγινε Τετάρτη 7/10/2020 από τον ΕΟΔΥ. Οι εργαζόμενοι, δε, συνέχιζαν να πηγαίνουν κανονικά στις βάρδιες τους, χωρίς να έχουν γνώση του μοριακού ελέγχου που είχαν κάνει οι ίδιοι, ενώ η απολύμανση πήγε περίπατο μέχρι την Τρίτη το απόγευμα. Αντίστοιχο παράδειγμα υπήρξε και σ' άλλα τμήματα (Καρδιολογικό, Παθολογικό, Ακτινολογικό)».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί, Νίκος Παναγούλης, στηλίτευσε τον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν διαμορφώσει οι εργολάβοι, καταγγέλλοντας την επιβολή μισθών πείνας στις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τρομοκρατίας και φόβου, με απειλή απόλυσης, πάντα με τις πλάτες της διοίκησης.

Αλληλεγγύη και κοινός αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος και ο Μιχάλης Σελέκος, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος εξέφρασε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον αγώνα και τα αιτήματα των υγειονομικών, τόσο την περίοδο που η κυβέρνηση «τους χειροκροτούσε από τα μπαλκόνια και τους έλεγε ήρωες, όσο και τώρα που τα χειροκροτήματα μετατράπηκαν σε χτυπήματα από γκλομπ».

Επισήμανε το γεγονός ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε τις θυσίες και το χρόνο που κερδήθηκε από το λαό, για να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι στο 2ο κύμα της πανδημίας, αλλά συνεχίζει να δίνει προκλητικά κίνητρα στις ιδιωτικές κλινικές. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στο ΨΝΑ, τόνισε, «είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ευλαβικά εφάρμοσαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, της στρατηγικής της ΕΕ - που έχει παταγωδώς αποτύχει και στις άλλες χώρες - για την εμπορευματοποίηση της Υγείας, έχοντας ως βάση την υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και το πέρασμα βασικών λειτουργιών των νοσοκομειακών μονάδων σε εργολάβους».

Για τη διαχρονική στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον αγώνα των εργαζομένων του ΨΝΑ μίλησε ο Μ. Σελέκος: «Είτε ήμασταν στην αντιπολίτευση είτε στη διοίκηση του δήμου δείχνουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΨΝΑ», ανέφερε, θυμίζοντας και τον κοινό αγώνα ενάντια στο κλείσιμο των δημόσιων ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Οι εργαζόμενοι ανανεώνουν το ραντεβού τους για τη σημερινή απεργία στο Δημόσιο, ενώ την Τετάρτη 21/10 προχωρούν σε νέα Γενική Συνέλευση και κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Κρίσιμα ερωτήματα για την ασφαλή λειτουργία των χειρουργείων

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό σε χειρουργείο του νοσοκομείου, κατά το οποίο ασθενής «κατέβηκε» για επέμβαση ως ελεγμένος και αρνητικός για Covid-19 (στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου), ωστόσο όταν ολοκληρώθηκε η επέμβαση πιστοποιήθηκε ως θετικό κρούσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις με νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, γιατρούς του χειρουργείου και με εκπροσώπους των Επιτροπών Λοιμώξεων και Χειρουργείου.

«Από τις συναντήσεις αυτές», σημειώνει το ΔΣ του Σωματείου, «μας δημιουργήθηκαν εύλογα ερωτηματικά, που αφορούν στους όρους ασφαλούς νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για μας τους υγειονομικούς».

Μεταξύ άλλων, θέτει τα εξής ερωτήματα:

«1. Υπάρχει πρωτόκολλο σχετικά με τον προεγχειρητικό έλεγχο, που να τηρείται απαρέγκλιτα κατά τη διαδικασία εισαγωγής των προγραμματισμένων χειρουργείων; Συγκροτείται π.χ. απαραιτήτως φάκελος με όλες τις αναγκαίες εξετάσεις, μεταξύ αυτών και τεστ Covid που να συνοδεύει τον ασθενή μέχρι τη χειρουργική κλίνη; (...)

2. Δεδομένης της συνθήκης αυξημένης έκθεσης σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης - αποσωλήνωσης του ασθενή, έχει προβλεφθεί να μην παρευρίσκεται κανείς πέραν του απολύτως απαραίτητου προσωπικού (αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές αναισθησιολογικού);

3. Εχει αυστηροποιηθεί το σχετικό πρωτόκολλο για τις επεμβάσεις με τοπική αναισθησία (που γίνονται στον άσηπτο χώρο των χειρουργείων!) ή και άλλων επεμβατικών πράξεων, π.χ. Αγγειογράφου, Αιμοδυναμικού, Ενδοσκοπικού fna κ.λπ.;

4. Υπάρχει πρόβλεψη για επανάληψη του τεστ σε περιστατικά που παραμένουν πάνω από τρεις μέρες μέσα στο νοσοκομείο χωρίς για κάποιους λόγους να προχωρήσει το χειρουργείο τους;

5. Ποιοι ακριβώς είναι οι παράγοντες που διακρίνουν την έκθεση σε αυξημένο ή χαμηλό επίπεδο κινδύνου (με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν σε επάρκεια τα κατάλληλα Μέσα Ατομικής Προστασίας) και ποιο το κριτήριο που καθορίζει ποιοι, πόσοι, για πόσο χρόνο θα βγουν σε καραντίνα (και πού θα μείνουν κατά τη διάρκειά της, ώστε να μην διασπείρουν τον ιό στην οικογένειά τους και εντέλει, στην κοινότητα);

6. Ποιος έχει την ευθύνη να καθορίσει αν ο χώρος απ' όπου πέρασε ύποπτος ή θετικός ασθενής θα καθαριστεί με συμβατικά καθαριστικά, με χλωρινούχα διαλύματα ή πρέπει να απολυμανθεί; Υπάρχουν σε επάρκεια τα σχετικά υλικά απολύμανσης και το αντίστοιχο εκπαιδευμένο προσωπικό;

7. Πώς προτίθεται η διοίκηση να διαμορφώσει ασφαλή χώρο στάσης - διαλείμματος του προσωπικού μεταξύ των επεμβάσεων, μια που ο παρών διαθέσιμος χώρος είναι στην κυριολεξία 2x2, γεγονός που προξενεί εύλογη ανησυχία αν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη και η σχετική εκτίμηση της Επιτροπής Λοιμώξεων;

8. Υπάρχει διαδικασία ελέγχου των επισκεπτών των ασθενών (ειδικά, των ανήμπορων); Κι ακόμη, σε συνθήκες δραστικού περιορισμού του επισκεπτηρίου, προβλέπεται πώς θα εξυπηρετηθούν αυτοί, οι μη αυτοεξυπηρετούμενοι ασθενείς, σε συνθήκες μεγάλης έλλειψης προσωπικού και παράλληλα έξαρσης της πανδημίας;».

Οπως επισημαίνει μάλιστα το Σωματείο, «τα περιστατικά που κάνουν εισαγωγή στις γενικές εφημερίες, έρχονται σε πολύ βαρύτερη κατάσταση απ' ό,τι προ κορονοϊού, κάτι που επιβεβαιώνει την πλημμελή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων το προηγούμενο διάστημα».

Το Σωματείο, μεταξύ άλλων, απαιτεί: Εφαρμογή αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στα προγραμματισμένα περιστατικά (με πλήρη φάκελο προεγχειρητικού ελέγχου) και ιδιαίτερα σε όλες τις επεμβατικές πράξεις, σε όλες τις εισαγωγές ασθενών στο νοσοκομείο (ακόμη και στα παθολογικά περιστατικά). Αμεση κάλυψη των κενών θέσεων με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών. Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας και μέτρων οργάνωσης της εργασίας. Απρόσκοπτη χορήγηση όλων των απλών ΜΑΠ. Υποχρεωτική διενέργεια test στους υγειονομικούς που βρίσκονται σε τμήματα με παρατεταμένη έκθεση στον SARS-COV-2 και σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Προληπτικός και περιοδικός έλεγχος σε όλο το υγειονομικό προσωπικό. Διαμόρφωση ασφαλών χώρων αναμονής για τους ασθενείς στα τακτικά ιατρεία.

Η κυβέρνηση αρνείται κάθε αίτημα των εργαζομένων

Την άρνηση της κυβέρνησης να κάνει δεκτό έστω και ένα από τα αιτήματα των δημοσίων υπαλλήλων, όπως επιβεβαιώθηκε και στην προχτεσινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ).

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΔΑΣ, ενάντια στην ανάγκη, εν μέσω και της πανδημίας, να στελεχωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με μαζικούς μόνιμους διορισμούς «τουλάχιστον 40.000 εκπαιδευτικών, 25.000 υγειονομικών κ.ά., ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνουν 8.051 διορισμοί για το 2021, δηλαδή δεν θα καλυφτούν ούτε στο ελάχιστο τα κενά που θα δημιουργηθούν από αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη το 2020».

«Τα δικά τους παιδιά»

Σχολιάζοντας τη δήλωση της κυβέρνησης πως θα φέρει νομοσχέδιο με αλλαγές στο ΑΣΕΠ και στο σύστημα διορισμού των δημοσίων υπαλλήλων, «από το οποίο, προς το παρόν, θα εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί», η ΔΑΣ τονίζει πως «το Δημόσιο και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν ανάγκη από σύστημα διορισμών, αλλά από διορισμούς. Με το νέο σύστημα διορισμού στην κυριολεξία καταργεί τα τυπικά προσόντα (πτυχίο, προϋπηρεσία κ.ά.) και προωθεί νέο πανελλαδικό διαγωνισμό, τεστ γνώσεων, δεξιοτήτων και προσωπικότητας! Τώρα για να διοριστεί κάποιος, θα περνάει και από τον κόφτη των "τεστ προσωπικότητας" (...). Δηλαδή, θα μπορούν να συνεχίζουν να διορίζουν και τυπικά, πλέον, μόνο αυτούς που θέλουν, "τα δικά τους παιδιά"».

Για τα ΒΑΕ ο υπουργός δήλωσε αναρμόδιος, ενώ «αρνήθηκε να αποσυρθεί η εγκύκλιος που περικόπτει τις άδειες ανατροφής στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς».

Ακόμα, για την ηλεκτρονική ψηφοφορία που προωθεί η κυβέρνηση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια στο χώρο της Εκπαίδευσης, ο υπουργός «αρνήθηκε να υιοθετήσει το αίτημα για παράταση της θητείας τους. Αρκέστηκε στο γεγονός ότι θα συνεννοηθεί με το υπουργείο Παιδείας. Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και το υπουργείο Εσωτερικών γνωρίζουν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα σωματεία συνιστά όργιο νοθείας, καταστρατηγεί ακόμα και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει τη "διά ζώσης" διαδικασία των αρχαιρεσιών».

Βαθιά αντιδραστική η μεταφορά αρμοδιοτήτων

Η ΔΑΣ στέκεται ιδιαίτερα στην αναφορά του υπουργού «ότι θα φέρει νέο νομοσχέδιο για την "πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης", με το οποίο θα προωθεί τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων από το κράτος και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στους δήμους και τις Περιφέρειες (ακόμα και των σχολείων και των νοσοκομείων)», τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «θα βαθύνει άρδην τις κοινωνικές ανισότητες και την ανταποδοτικότητα όχι μόνο για τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά συνολικά στα λαϊκά στρώματα. Θα υποβαθμιστούν παραπέρα οι κοινωνικές υπηρεσίες, θα οργιάσει η φοροληστεία, η κατηγοριοποίηση - διαφοροποίηση μισθών και εργασιακών σχέσεων ανάλογα με τον δήμο και την Περιφέρεια που θα ανήκουν. Ενα τέτοιο νομοσχέδιο αφορά όχι μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους αλλά και όλους τους εργαζόμενους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Καταστρατηγεί κάθε έννοια ισότιμης πρόσβασης και ισονομίας».

Συμπερασματικά, η ΔΑΣ επισημαίνει πως όλες «οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο εντάσσονται στη στρατηγική της άρχουσας τάξης για την αναβάθμιση του λεγόμενου επιτελικού κράτους σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

Καταλήγοντας καταγγέλλει την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ για το «λιβάνισμα του υπουργού (...) με σχετικό δελτίο Τύπου» και για το γεγονός ότι «πάντα έβαζε πλάτη στον πυρήνα των αντιλαϊκών μέτρων που προωθούσε η εκάστοτε κυβέρνηση. Το ίδιο κάνει και τώρα».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αγωνιστικός βηματισμός για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων

Στις 10 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα

Σε πανελλαδική απεργία κατεβαίνουν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την εντεινόμενη επίθεση της κυβέρνησης.

Ομοσπονδίες και σωματεία καλούν σε απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις τις χώρας.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στα Προπύλαια. Παράλληλα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30 π.μ. και πορεία προς το υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν επίσης οριστεί μεταξύ άλλων σε Αγρίνιο (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Αλεξανδρούπολη (10 π.μ., δημαρχείο), Βέροια (10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου), Βόλο (10 π.μ., Αγ. Νικόλαος), Γρεβενά (10 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς), Δράμα (10.30 π.μ., Νοσοκομείο), Ζάκυνθο (11 π.μ., πρώην νομαρχία), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Ικαρία (11 π.μ., Αγιος Κήρυκος), Καβάλα (11 π.μ., Νοσοκομείο), Καρδίτσα (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Κοζάνη (10.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (10 π.μ., δημαρχείο), Λήμνο (11 π.μ., Νοσοκομείο), Ξάνθη (11 π.μ., κεντρική πλατεία), Πάτρα (10 π.μ., πλατεία Γεωργίου), Πρέβεζα (10 π.μ., δημαρχείο), Ρόδο (11 π.μ., Νοσοκομείο), Σάμο (11 π.μ., πλατεία Πυθαγόρα), Τρίκαλα (11 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Τρίπολη (1 μ.μ., Παναρκαδικό Νοσοκομείο), Χίο (10.30 π.μ., είσοδος Απλωταριάς).

Στο επίκεντρο η πάλη για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων

Τα τσακισμένα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα, υποδομές, αποτελέσματα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, συνθέτουν το παζλ των συνθηκών εργασίας και στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα, κρίσιμοι τομείς του Δημοσίου, με μεγάλη συγκέντρωση αριθμού εργαζομένων και εξυπηρετούμενων, βρίσκονται απροστάτευτοι σε συνθήκες πανδημίας, ακόμα και όταν οι ίδιοι είναι επιφορτισμένοι με το έργο της αντιμετώπισης των συνεπειών της.

Ενας από τους βασικούς στόχους της απεργίας, συνολικά της πάλης, είναι να ληφθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, επτά και πλέον μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν έκανε τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται ο ένας πάνω στον άλλον στα ΜΜΜ, τα οποία έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα για χώρους εργασίας όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι, μαθητές, πολίτες είναι ανεπαρκή, εφόσον και όταν εφαρμόζονται.

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού προσθέτουν νέους κινδύνους μέσα στις συνθήκες της πανδημίας. Για παράδειγμα, οι επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού (απαιτούνται τουλάχιστον 40.000) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λυθεί το πρόβλημα των υπεράριθμων τμημάτων, οι επιπλέον προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα αποτελούν σημαντικό όρο για την τήρηση μέτρων υγιεινής, οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας χωρίς «εκπτώσεις» από την αντιμετώπιση άλλων ασθενειών.

Ομως για την κυβέρνηση και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που υπηρετεί, στο «ζύγι» βαραίνει η λογική «κόστους - οφέλους» περισσότερο από την υγεία των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους, των υγειονομικών και των ασθενών.

Παντού αποτυπώνονται οι συνέπειες από τις τεράστιες ελλείψεις

Γι' αυτό στα σχολεία η κυβέρνηση στοιβάζει 25 - 27 μαθητές στην ίδια αίθουσα - κλουβί, ενώ με αστεία γραφήματα ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει διαφορά είτε οι μαθητές είναι 25 είτε 15! Σε πολλά σχολεία η αναλογία καθαριστών/στριών είναι απελπιστική (πολλές φορές αναλογεί ένας εργαζόμενος στην καθαριότητα για 300 και 400 μαθητές και εκπαιδευτικούς).

Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αποφυγή του συγχρωτισμού στα σχολικά λεωφορεία, με τα οποία μετακινούνται και στοιβάζονται πάνω από 200.000 μαθητές, σε διαδρομές που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και τη μία ώρα.

Η αντιμετώπιση των ύποπτων κρουσμάτων αφήνεται στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για κάλυψη του κόστους των τεστ, που φορτώνεται στους γονείς, δεν γίνονται γενικευμένα τεστ ακόμα κι όταν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ολα τα παραπάνω πάνε παρέα με τους εκβιασμούς, τις διώξεις, την καταστολή. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την τηλεκπαίδευση για να καταστείλει κινητοποιήσεις, στέλνει εισαγγελείς να διώκουν και ΜΑΤ να ρίχνουν τόνους χημικών σε μαθητές και γονείς, σε εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Στο εντελώς αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας απαιτούνται τουλάχιστον 30.000 προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι ανέκδοτο με τρεις λέξεις. Το λειψό υγειονομικό προσωπικό παλεύει με λειψά μέσα και υποδομές. Η κυβέρνηση αντί για μόνιμες προσλήψεις μπαλώνει τρύπες κάνοντας προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης, μετακινεί προσωπικό και μηχανήματα. Οι λιγοστές ΜΕΘ δεν αντιστοιχούν ούτε στο 30% των αναγκών της χώρας σε «φυσιολογικές» συνθήκες.

Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου. Η αντιμετώπιση χρονίως ασθενών ή άλλων σοβαρών παθήσεων περνά σε δεύτερη μοίρα, κάτι που σημαίνει ότι προοπτικά το δημόσιο σύστημα Υγείας θα έρθει αντιμέτωπο με ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες, ενώ ήδη αδυνατεί να καλύψει τις υπάρχουσες.

Η πολιτική μετατροπής της υγείας σε εμπόρευμα είναι εγκληματική πολιτική, είναι η πολιτική που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στο βωμό του κέρδους.

Αυτήν την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση όταν στέλνει και πάλι τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους «ήρωες» υγειονομικούς που απαιτούν δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες για τους ίδιους και τους ασθενείς.

Οι ελλείψεις προσωπικού και οι συνέπειές τους για το λαό είναι παντού εμφανείς.

Η κυβέρνηση αντί να μονιμοποιήσει απέλυσε 5.000 δασεργάτες που έργο τους είχαν τον καθαρισμό και την προστασία των δασών, κρίσιμο για την αποτροπή πυρκαγιών και πλημμυρών...

Η Αττική σπάει τα ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων, κι όμως το Λεκανοπέδιο διαθέτει μόνο 140 εργαζόμενους για υγειονομικό έλεγχο, που κι αυτοί δεν διαθέτουν επαρκή μέσα ελέγχου. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποφάσισαν πριν από λίγες μέρες να προχωρήσουν σε αποχή από τις εξωτερικές εργασίες, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Ομως η Περιφέρεια Αττικής τούς έσυρε δύο φορές στην αστική Δικαιοσύνη, που έκρινε ότι η κινητοποίησή τους ήταν παράνομη...

Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων βιώνουν αυτή την κατάσταση έχοντας ήδη στην πλάτη τους πετσοκομμένους μισθούς, την κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού, τα καρατομημένα ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις που διαρκώς συρρικνώνονται.

Η απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο στρέφεται ταυτόχρονα ενάντια στο διαχρονικό έργο των κυβερνήσεων που στόχο έχει το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης. Μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τις απεργοκτόνες διατάξεις της, έρχεται η κυβέρνηση ΝΔ, η οποία ήδη πέρασε διατάξεις ενάντια στα συνδικάτα (όπως «ηλεκτρονικό μητρώο» και «ηλεκτρονική ψηφοφορία»), ετοιμάζεται να φέρει νέο συνδικαλιστικό νόμο προκειμένου να χτυπήσει τα συνδικάτα που μπαίνουν μπροστά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ