Κυριακή 30 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βιομετρικό φακέλωμα από ΗΠΑ

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ταχύτητα με την οποία προχωρά το βιομετρικό φακέλωμα εκατομμυρίων «υπόπτων» σε όλο τον κόσμο από τις αμερικανικές υπηρεσίες «ασφαλείας», έρχεται να επιβεβαιώσει η πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με την αμερικάνικη εφημερίδα, το FBI ξεκινά ένα τεράστιο έργο, για το οποίο σχεδιάζει να δαπανήσει 1 δισ. δολάρια, με στόχο την κατασκευή της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων με βιομετρικά στοιχεία, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να μπορεί να αναγνωρίζει με περισσότερα μέσα και ακρίβεια πολίτες εντός και εκτός της χώρας.

Ηδη το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, ως το σημαντικότερο όργανο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή έρευνας, έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει ψηφιακές εικόνες προσώπων, δακτυλικών αποτυπωμάτων και αποτυπωμάτων παλάμης στα συστήματά του.

Μέσα στον επόμενο μήνα η αρμόδια «υπηρεσία» αναμένεται να αναθέσει ένα 10ετούς ισχύος συμβόλαιο για την επέκταση των βάσεων δεδομένων, της ποσότητας και των ειδών των δεδομένων που λαμβάνει. Το σύστημα, που αποκαλείται Ταυτοποίηση Νέας Γενιάς (Next Generation Identification), θα συλλέγει σε μια βάση δεδομένων όλα τα βιομετρικά δεδομένα που απαιτούνται για την αναγνώριση υπόπτων, καθώς και τη σήμανση. Πώς αλλιώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο εφιάλτης του «Μεγάλου αδελφού», αν όχι με την πάλη των λαών, που θα σπάσει τα δεσμά του ιμπεριαλισμού;

Τ' αντιαγροτικά «κερασάκια»

Μέσα στο 2007 η ΕΕ έβαλε άλλα δύο αντιαγροτικά «κερασάκια» στην πικρή «τούρτα» της νέας ΚΑΠ. Στα μισά του χρόνου ψηφίστηκε η αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς για τα οπωροκηπευτικά και στο τέλος του χρόνου η αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού.

Με αυτές τις αναθεωρήσεις ολοκληρώθηκε το αρχικό σχέδιο της Κομισιόν για την αποδέσμευση των επιδοτήσεων, τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. Πριν καλά καλά γίνει ό,τι έγινε και με τις δύο τελευταίες αναθεωρήσεις που είχε σχεδιάσει η Κομισιόν, έσκασαν τα νέα αντιαγροτικά φασούλια που σερβιρίστηκαν στο λεγόμενο «έλεγχο υγείας» της νέας ΚΑΠ. Με άλλα λόγια προτάθηκε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των επιδοτήσεων και κατάργηση, στην ουσία, και των αποδεσμευμένων επιδοτήσεων, όπως αρχικά τις «πλάσαρε» η Κομισιόν. Το θέμα όμως είναι ότι από την αρχή της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ φάνηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις, με δραματικά παραδείγματα τον καπνό και τα τεύτλα και φαίνεται επίσης πως τίποτα δε δείχνει ότι τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Αλλωστε, τα όσα αποφασίστηκαν μέσα στο 2007 για τα μεταποιημένα οπωροκηπευτικά και για το κρασί, δείχνουν ότι άλλοι δύο σημαντικοί τομείς της χώρας θυσιάζονται στο όνομα της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ και μαζί τους, χωρίς υπερβολές, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, εργαζόμενοι και επαγγελματίες.

Οι τιμές στα ύψη

Τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι πάλι αυτές τις μέρες, που με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής εκτίναξαν τις τιμές των οπωροκηπευτικών στα ύψη. Ετσι, τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά, την ώρα που με δυσκολία τα φέρνουν βόλτα προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ημερών και να καλύψουν και τις «τρύπες» όλου του προηγούμενου διαστήματος, έρχονται αντιμέτωπα και με τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις των ημερών. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν αυξηθεί οι τιμές σε πολλά από τα οπωροκηπευτικά, ακόμα και κατά 99%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ντομάτες που έφτασαν να πωλούνται κοντά 3 ευρώ το κιλό, τα μανταρίνια στα 2 ευρώ (αύξηση 53%), οι πατάτες στα 90 λεπτά το κιλό κλπ. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργαζόμενους ότι θα συγκρατήσει τις τιμές με «συμφωνίες κυρίων» και λεονταρισμούς...

Ο «μποναμάς» του κεφαλαίου

Αβέβαιο εργασιακό μέλλον είναι ο εορταστικός «μποναμάς» που επιφύλαξαν κυβέρνηση και ΟΤΕ για τους σχεδόν 500 εργαζόμενους στην ΙΝΦΟΤΕ (θυγατρική του ΟΤΕ).

Το εργασιακό μέλλον των παραπάνω εργαζομένων είναι κάτι παραπάνω από αβέβαιο, μετά την ανακοίνωση - παραμονές Χριστουγέννων - της πώλησης της ΙΝΦΟΤΕ, έναντι 300 εκατ. ευρώ, στις εταιρείες «Rhone Capital LLC» και «Zarkoma Trading Limited» (συμφερόντων του ομίλου Βαρδινογιάννη).

Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι φυσικό επακόλουθο της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την οποία πολιτική στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στον ΟΤΕ.

Η θέση της ΕΣΚ είναι ότι όλοι οι εργαζόμενοι στον όμιλο πρέπει να απαντήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, την ακύρωση της πώλησης της ΙΝΦΟΤΕ.

ΒΙΒΛΙΟ
Η Κομμουνιστική Διεθνής

Θέσεις και Καταστατικό όπως ψηφίστηκαν στο Β΄ Συνέδριο (6-25 Ιούλη 1920)

Πρόκειται για πιστή επανέκδοση της αντίστοιχης έκδοσης του 1921, από το Εκδοτικό Τμήμα του «Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (Κομμουνιστικού)», έκδοσης που περιλαμβάνεται στο «Αρχείο ΚΚΕ». Είναι μια έκδοση αφιερωμένη στα 90 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία και στα 90 χρόνια του ΚΚΕ. Λόγω της αρχειακής σημασίας της έκδοσης έχει σε μεγάλο βαθμό διατηρηθεί η μετάφρασή της. Ιστορική και εκδοτική σημασία έχει το γεγονός ότι σημαντικά τμήματα της παρούσας δεν περιλαμβάνονται στα «Απαντα Λένιν», είτε με αυτή τη μορφή τους (π.χ. «Οροι για την παραδοχή των κομμάτων στην Κομμουνιστική Διεθνή»)είτε καθόλου (π.χ. «Ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Προλεταριακή Επανάσταση», «Τα συνδικάτα και οι Επιτροπές των εργοστασίων», «Πότε και με ποιους όρους μπορούν να ιδρυθούν σοβιέτ εργατικών αντιπροσώπων», «Τα Κομμουνιστικά Κόμματα και ο κοινοβουλευτισμός»). Αξεπέραστη είναι η σημασία θέσεων που περιέχονται σε κεφάλαια αυτής της έκδοσης που περιλαμβάνονται και στα «Απαντα Λένιν», όπως «Η ουσία της δικτατορίας του προλεταριάτου και της εξουσίας των Σοβιέτ», «Οι όροι εισδοχής των κομμάτων στην Κομμουνιστική Διεθνή». Μια έκδοση που δεν πρέπει να λείπει από κανένα κομμουνιστή, κανένα εργαζόμενο που αγωνίζεται για ένα άλλο κόσμο χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Βλαντιμίρ Πούτιν

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρόσωπο της χρονιάς για το 2007, για το περιοδικό «Τάιμ», είναι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιλέχθηκε επειδή, όπως ισχυρίζονται, έφερε τη σταθερότητα σε ένα έθνος που σπάνια τη γνώριζε, οδήγησε τη Ρωσία στο τραπέζι των ισχυρών του κόσμου και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή, κυρίως εξαιτίας του πυρηνικού της οπλοστασίου και του πλούτου της.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, προωθώντας ένα «ισχυρό» προφίλ, είναι υπερασπιστής των συμφερόντων του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης και επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση του στην ιμπεριαλιστική σκηνή, να ξαναμοιράσει τον πλούτο και να κρατήσει τις σωστές «ισορροπίες» μεταξύ των μεγάλων ντόπιων ιδιωτικών συμφερόντων. Ας μην ξεχνάμε πως αντιπροσωπεύει τη Ρωσία στην ομάδα των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών, την «G8».

Σε μια - κατά τα άλλα - «ισχυρή» Ρωσία, όπου οι πρόσφατες εκλογές σηματοδοτήθηκαν από καταγγελίες για νοθεία και όπου ενισχύεται το αστικό πολιτικό σύστημα, η πολιτική που ακολουθεί ο Πούτιν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους. Ο λαός όμως ρίχνεται ολοένα και περισσότερο στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και την ανέχεια, βλέπει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των βασικών προϊόντων και την εξάπλωση της ανεργίας. Βλέπει καθημερινά να παίρνονται πίσω τα επιτεύγματα και οι κατακτήσεις του, να καταπατούνται τα δημοκρατικά του δικαιώματα, να μειώνεται όλο και περισσότερο το βιοτικό του επίπεδο.


Κ. Χ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ