Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επιχειρηματικές μεθοδεύσεις

Κάποιοι είπαν πως «έτσι ξαφνικά» η ΦΑΓΕ αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγορά του λεγόμενου φρέσκου - του παστεριωμένου - γάλακτος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια οι γαλακτοβιομήχανοι έχουν αποφανθεί πως μια άλλη αγορά, αυτή του γάλακτος μακράς διάρκειας, μπορεί να τους προσφέρει πολύ μεγαλύτερα κέρδη από όσα τσεπώνουν σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταφέρνουν να φτάσουν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, για να συνθλίψουν και τις τελευταίες μικρές μονάδες που υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν. Οι σχετικές μεθοδεύσεις άρχισαν πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν αξίωσαν και κατάφεραν (επί ΠΑΣΟΚ) η διάρκεια του περιβόητου φρέσκου γάλακτος να αυξηθεί στις πέντε μέρες, από τις τρεις που ίσχυε μέχρι τότε. Τώρα η ΝΔ σχεδιάζει να αυξήσει τις μέρες διάρκειας του παστεριωμένου στις εφτά, αλλά τα επιτελεία των επιχειρήσεων εκτιμούν πως ήρθε ο καιρός να περάσουμε στο γάλα 10 και 15 ημερών.

Το αποτέλεσμα; Αφ' ενός οι γαλακτοβιομηχανίες θα αυγατίσουν κι άλλο τα κέρδη τους, αφ' ετέρου θα μας υποχρεώνουν να πίνουμε γάλα που θα απέχει παρασάγγας από το φρέσκο...

ΒΙΒΛΙΟ
Πώς δενότανε τ' ατσάλι

«Το πιο ακριβό στον άνθρωπο είναι η ζωή. Αυτή του δίνεται μια φορά και πρέπει να τη ζήσει κανείς έτσι, που να μη τον βασανίζει ο πόνος για τα χρόνια που τα 'ζησε άσκοπα, για να μην τον καίει η ντροπή για το πρόστυχο και το τιποτένιο παρελθόν και να μπορέσει πεθαίνοντας να πει: Ολη μου τη ζωή, όλες μου τις δυνάμεις τις έδωσα στο πιο ωραίο ιδανικό του κόσμου - στον αγώνα για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας»... Ετσι, όπως ο ίδιος γράφει, έζησε τη ζωή του ο Νικολάι Οστρόφσκι. Εγινε σύμβολο ηρωισμού και ακλόνητης πίστης στα ιδανικά της λευτεριάς και της δικαιοσύνης, αγαπήθηκε απ' όλο τον κόσμο και πέρασε στην αθανασία. Ο ήρωάς του, Ο Πάβελ Κορτσάγκιν, προσωποποιεί τα καλύτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της γενιάς που πραγματοποίησε τη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία. Η μοίρα του ήταν και μοίρα του συγγραφέα, που καρφωμένος στο κρεβάτι συνέχισε να υπηρετεί το κόμμα και το λαό. Το βιβλίο του Νικολάι Οστρόφσκι «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» είναι το χρονικό μιας εποχής, σελίδες από την ιστορία ενός λαού, αφιέρωμα στους απλούς ανθρώπους, εργάτες και αγρότες, που άλλαξαν την όψη του κόσμου κι άνοιξαν το δρόμο για το φωτεινό μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μάρτι Αχτισαάρι

Σε ρόλο ενός κατά παραγγελίαν σεναριογράφου και σκηνοθέτη των, προδιαγεγραμμένης απόφασης, συνομιλιών της Βιέννης συνεχίζει ακάθεκτα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι. Παίρνοντας στα μέσα της βδομάδας το πράσινο φως από την «Ομάδα Επαφής» για το Κοσσυφοπέδιο, ανέλαβε να συντάξει μέχρι το τέλος του έτους ένα λεπτομερές σχέδιο, που υποτίθεται πως θα διευθετήσει «μια για πάντα»(;) το καθεστώς της επαρχίας που τελεί υπό ΝΑΤΟική κατοχή εδώ και επτά χρόνια.

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Αχτισαάρι δε θα κοπιάσει για να κάνει τη βρώμικη δουλιά «ανασύνταξης» των συνόρων στα Βαλκάνια... Ξέρει, από καιρό, τη συνταγή. Το μόνον που απομένει είναι να βάλει τα υλικά στις «σωστές αναλογίες» για να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις «ανεξαρτησίας» στους Κοσσοβάρους Αλβανούς και «διατήρησης» των δεσμών του Βελιγραδίου με τις σερβικές κοινότητες του προτεκτοράτου.

Επί της ουσίας, δηλαδή, έχει αναλάβει να σχεδιάσει το νέο καθεστώς του προτεκτοράτου στα πατρόν των δυνάμεων που βομβάρδισαν την πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πολιτική κηδεμονία της περιοχής από την ΕΕ και η στρατιωτική από το ΝΑΤΟ. Εντούτοις, η «λεπτομέρεια» που ξεχνούν ο Αχτισαάρι και η «Ομάδα Επαφής» είναι ο λαός του Κοσσυφοπεδίου. Ενας λαός, που δε θα δει τις καλύτερες μέρες που τόσο περιμένει μέσα απ' τις αλυσίδες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...


Δ.Ο.

Και τι θ' αλλάξει;

Ερώτηση «αφελούς» τινός προς «κύμβαλα αλαλάζοντα» τηλεοπτικών παραθύρων: Κι αν παραιτηθεί ο Τσιτουρίδης κι έρθει άλλος στη θέση του, τι θα γίνει; Θα εξαφανιστεί η διαφθορά; Οι πολιτικοί του δικομματισμού θα χαλάσουν τους «γάμους» τους με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις «κουμπαριές» τους με τα «λαμόγια»; Θα διαλυθούν τα «καρτέλ» και θα σταματήσει η κερδοσκοπία; Αυτά, πια, δεν τα πιστεύουν ούτε οι ανεγκέφαλοι.

Γιατί, λοιπόν, «τσιρίζει» ο Τράγκας, «διώξτε τον Τσιτουρίδη»; Διότι θέλει να «ξεπλύνει» τη ΝΔ από την «ντροπή των σκανδάλων». Γιατί «ουρλιάζει» ο Κακαουνάκης, «φύγε Τσιτουρίδη»; Διότι θέλει να «δικαιωθεί» το ΠΑΣΟΚ, που το παίζει «λευκή περιστερά», ενώ ακόμα και στελέχη του και πρώην υπουργοί του, όπως ο Στ. Τζουμάκας, αποκαλύπτουν ότι ήταν και είναι κι αυτό «χωμένο μέχρι το λαιμό» στη διαφθορά. Και οι δυο φωνάζουν για ν' αθωώσουν το σύστημα.

Πείτε ότι φεύγει ο Τσιτουρίδης - σιγά μην πούμε εμείς να μείνει - τι θ' αλλάξει από την πολιτική της κυβέρνησης; Τίποτα. Πείτε ότι φεύγει και η ΝΔ κι έρχεται στην κυβέρνηση πάλι το ΠΑΣΟΚ - για μας το ίδιο κάνει - τι θ' αλλάξει από την πολιτική που εφαρμόζεται; Τίποτα. Οσο διατηρείται ο δικομματισμός στην κυβερνητική εξουσία θα έχουμε «μια από τα ίδια», καθώς τα δυο κόμματα δεν έχουν καμιά ουσιαστική πολιτική διαφορά. Κι όσο παραμένει το ίδιο κοινωνικοπολιτικό σύστημα θα βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια προβλήματα διαφθοράς. Γιατί η διαφθορά, συστατικό του συστήματος, απορρέει από την αδιάρρηκτη διαπλοκή της πολιτικής κυβερνήσεων και κράτους με τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υπηρετεί. Αλλά οι επιχειρηματίες, άπληστοι όντες, λαδώνουν και κανέναν του κρατικού μηχανισμού ή και του κυβερνητικοκομματικού και κάνουν τη δουλιά τους σε βάρος «συναδέλφων τους», οπότε τους βγάζουν τ' άπλυτα στη φόρα.

Πόρτες κλειστές για τους πρόσφυγες

Τα στοιχεία έχουν σταματήσει να προκαλούν έκπληξη εδώ και καιρό. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σχεδόν κλειστά για τα εκατομμύρια των προσφύγων, που ο ιμπεριαλισμός πετά έξω απ' τα σπίτια τους, μακριά απ' τις πατρίδες τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από το Γενάρη μέχρι τον Ιούλη του 2006, μόλις 47 άνθρωποι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, όταν μόνον οι αιτήσεις που κατατέθηκαν μέσα σ' αυτό το 7μηνο είναι 3.431. Το ποσοστό αναγνώρισης προσφυγικού καθεστώτος δεν ξεπερνά ούτε καν τη μιάμιση εκατοστιαία μονάδα (1,37%). Αντίστοιχα χαμηλό είναι και το ποσοστό χορήγησης ανθρωπιστικού καθεστώτος (ισχύει για όσους δεν αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, αλλά και δεν επαναπροωθούνται στις χώρες τους, επειδή εκτιμάται ότι κινδυνεύει η ζωή τους), αφού ίσχυσε μόνο για 22 περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις 3.469 ανθρώπων που ζήτησαν καταφύγιο...

Τα γήπεδα της κερδοσκοπίας

Αν υπήρχαν ακόμη κάποιοι φίλαθλοι που πίστευαν ότι οι ...«αγνοί» μεγαλοϊδιοκτήτες των ΠΑΕ πασχίζουν να φτιάξουν νέα γήπεδα για να εξυπηρετήσουν τον... αθλητισμό κι όχι τα καθαρά δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα, η «κόντρα» που ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της ΠΑΕ Λάρισας κ. Πηλαδάκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά έρχεται να τους διαψεύσει παταγωδώς.

Ορίστε τι αποκαλύπτει ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ για το θέμα: «Ο Παναθηναϊκός για αθλητικές εγκαταστάσεις 34.450 τ.μ. με γήπεδο 40.000 θέσεων έχει πάρει εμπορικές χρήσεις 9.275 τ.μ. Ο Ολυμπιακός για αθλητικές εγκαταστάσεις 25.100 τ.μ. με γήπεδο 35.000 θέσεων έχει πάρει εμπορικές χρήσεις 6.770 τ.μ. Η ΑΕΛ για αθλητικές εγκαταστάσεις 19.588 τ.μ. με γήπεδο 20.000 θέσεων ζητάει εμπορικές χρήσεις 11.000 τ.μ.! (Και αρχικά μάλιστα ζητούσε ...16.792 τ.μ.!)».

Ολοι αυτοί οι μεγαλοσχήμονες «επαγγελματίες του ποδοσφαίρου», δηλαδή, σε αγαστή σύμπνοια με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (για τον Ολυμπιακό) και της ΝΔ (για ΠΑΟ, Λάρισα και σε λίγο και ΑΕΚ), που «κόβουν και ράβουν» τα σχετικά νομοθετήματα στα μέτρα τους, ένα έχουν στο μυαλό τους: Πώς θα εμπορευτούν, παίρνοντας από τις κυβερνήσεις τζάμπα γη, καλύτερα τα αισθήματα των φιλάθλων, κερδοσκοπώντας ασύστολα στην πλάτη τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ