Στο Ασφαλιστικό, η κυβέρνηση συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση που ξεκίνησε με την ψήφιση του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015 και επέκτεινε με την ψήφιση του νόμου 4387/2016, πριν έναν ακριβώς χρόνο. Το συνολικό κόστος των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων για την τετραετία 2016 - 2019, χωρίς να συνυπολογιστούν τα μέτρα του 2015, ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ!
Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που θα πάνε για ψήφιση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2019. Συγκεκριμένα:
-- Στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, από το 2019, θα υπάρξει νέο πετσόκομμα κατά 1,8 δισ. ευρώ, με την επιβολή κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους. Η μείωση θα φτάνει μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης (δηλαδή, μέχρι και δύο συντάξεις το χρόνο!), ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο «στόχος» των 1,8 δισ. ευρώ, η περικοπή θα επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις.
-- Από το 2018 επιβάλλεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων θα γίνονται όχι στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών. Η ετήσια επιβάρυνση εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ και θα αφορά περίπου 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Για τον πρώτο χρόνο γίνεται λόγος για «έκπτωση» κατά 15% στις νέες αυξημένες εισφορές, ωστόσο το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου αναφέρει ρητά ότι δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις τα επόμενα χρόνια.
Βέβαια, τα παραπάνω συμπληρώνονται με την πρόσθετη φορολογική αφαίμαξη ακόμα και των χαμηλόμισθων, αλλά και των χαμηλοσυνταξιούχων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, μέσα από τη νέα μείωση του αφορολόγητου, που ισοδυναμεί με λεηλασία ακόμα και των εισοδημάτων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
ΚΕΙΜΕΝΑ: Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η κυβέρνηση δεν είχε καταθέσει ακόμα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με το νέο πακέτο μέτρων, που θεωρούνται «προαπαιτούμενα» για να κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση». Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό, το πολυνομοσχέδιο αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή το μεσημέρι του Σαββάτου, μαζί με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021», και από αύριο, Δευτέρα, να ξεκινήσει η συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, με στόχο να φτάσει στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί στις 17 και 18 Μάη. Από κυβερνητικές διαρροές και δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο μέρος των μέτρων έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, όλα δείχνουν όμως ότι η κατάθεσή του θα αποκαλύψει και άλλες επώδυνες για το λαό πλευρές της επίθεσης. Στις επόμενες σελίδες, ο «Ριζοσπάστης» κωδικοποιεί τα βασικά αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες και διαρροές.
Από πρόσφατο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα |
Επιπλέον, δεσμεύεται να συγκροτήσει εκ των προτέρων (έως το Σεπτέμβρη του 2017) ένα «αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίμηση της αντιπροσωπευτικότητας» των οργανώσεων που υπογράφουν μια κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική σύμβαση. Στην πράξη, δηλαδή, συγκροτείται από τώρα ο μηχανισμός που θα θέτει μόνιμα εμπόδια στη σύναψη κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και στη δυνατότητα επέκτασής τους σε ολόκληρο τον κλάδο ή το επάγγελμα, στο όνομα της «έλλειψης αντιπροσωπευτικότητας»...
Κατά τον ίδιο τρόπο παραμένει επ' αόριστον σε ισχύ όλο το άθλιο αντεργατικό πλαίσιο για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που προβλέπουν η σχετική ΠΥΣ του 2012 και οι νόμοι που την ακολούθησαν. Κατ' επέκταση, διατηρούνται «στο γύψο» οι κατώτεροι μισθοί των 586 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μεικτά για τους νέους εργαζόμενους.
Η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων «πηγαίνει πακέτο» με την παραπέρα γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με «πρωταγωνιστικό» ρόλο μάλιστα να παίζει το αστικό κράτος (χαρακτηριστικά, όλες οι προσλήψεις προσωπικού στις Τοπικές Μονάδες Υγείας που προβλέπει και το συμπληρωματικό μνημόνιο, θα είναι διετείς συμβάσεις, γενικεύοντας και στην Υγεία την απασχόληση με ημερομηνία λήξης).
Νέα χαράτσια σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων προοιωνίζονται οι διατάξεις για τις δαπάνες Υγείας - Πρόνοιας, όπως αποτυπώνονται στα νέα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου. Αναλυτικά:
-- Στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη», έρχεται νέα περικοπή 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018, με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και τη μείωση των ανώτερων ορίων του «claw back». Την ίδια ώρα, δηλαδή, που η κυβέρνηση μιλά για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», πετσοκόβει ακόμα περισσότερο την ιατρική περίθαλψη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών!
-- Για το 2017 το «clawback» (αναγκαστική επιστροφή στον ΕΟΠΥΥ από τις φαρμακευτικές εταιρείες των ποσών που υπερβαίνουν την καθορισμένη φαρμακευτική δαπάνη) θα πρέπει να μειωθεί κατά 30% και 15% για το 2018. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ένταξη σε κλειστούς προϋπολογισμούς για είδη και παροχές που μέχρι τώρα ήταν εκτός. Τα «clawback» θα εκτελούνται σε εξάμηνη βάση.
-- Ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή της αναδιάρθρωσης που φέρνει παραπέρα υποβάθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Προβλέπεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, όπως και η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» («gatekeeper» είναι ο όρος που αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο...), για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, νοσοκομεία κ.λπ.
Με την πείρα από τις πρόσφατες πετυχημένες Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις, από την προσπάθεια που προηγήθηκε αλλά και ακολούθησε την Πρωτομαγιά, με έμφαση στους χώρους δουλειάς, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δίνουν τη μάχη για να κάνουν οι εργαζόμενοι δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας, για να κερδίζει έδαφος η γραμμή πάλης που απεγκλωβίζει τους εργαζόμενους από τους «εθνικούς στόχους» του κεφαλαίου, η γραμμή πάλης που θέτει στο προσκήνιο τον αγώνα για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων, για την κάλυψη των δικών τους σύγχρονων αναγκών.
Προϋπόθεση για να συμβάλουν η απεργία και αυτή η βδομάδα κινητοποιήσεων σε αυτήν την κατεύθυνση, για να μετρηθούν βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων και στον προσανατολισμό του κινήματος, είναι το μαχητικό ξεσκέπασμα της προπαγάνδας της κυβέρνησης και των άλλων αστικών επιτελείων που συνοδεύει αυτόν το νέο γύρο αντιλαϊκής επίθεσης του κεφαλαίου.
Υπάρχει ακόμα περισσότερη πείρα στους εργαζόμενους και το λαό για να βγαίνουν συμπεράσματα από την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εφησυχασμό όλο το προηγούμενο διάστημα, την ώρα που μεθόδευε το παραπέρα τσάκισμα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπάρχει πείρα για να απορρίπτονται οι κάλπικες προσδοκίες που προσπαθεί και σήμερα να καλλιεργήσει, ως «αντίμετρο» για τη λαϊκή δυσαρέσκεια που προκαλούν τα νέα βάρβαρα μέτρα.
Από τα περιβόητα «τα δύσκολα πέρασαν» και «κάθε αξιολόγηση από εδώ και πέρα θα είναι πιο εύκολη», τα οποία συνόδευαν το κλείσιμο της προηγούμενης «αξιολόγησης» (που περιλάμβανε μεταξύ άλλων το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και την τότε δόση απογείωσης της αντιλαϊκής φοροληστείας), με μια ενδιάμεση στάση στο «ούτε ένα ευρώ παραπάνω λιτότητα», φτάσαμε σήμερα στο «επώδυνα τα μέτρα, αλλά σφίξτε τα δόντια γιατί τώρα περνάμε τον κάβο»...
Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το ζήτημα: Τα κέρδη του κεφαλαίου - έστω και με ένα σωρό αστερίσκους και αβεβαιότητες από τις εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία - κάποια στιγμή θα «περάσουν τον κάβο», θα περάσουν σε φάση ανάκαμψης. Προϋπόθεση όμως για να συμβεί αυτό είναι οι εργαζόμενοι να μένουν μονίμως... με τα «δύσκολα» και τα «επώδυνα».
Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα: Αυτήν την ανάγκη του κεφαλαίου υπηρετούν, γι' αυτό τσακίζουν το λαό. Δεν είναι κάποιες «εμμονές δανειστών», δεν είναι «μέτρα που δεν τα ήθελε η κυβέρνηση», όπως λένε τα κυβερνητικά στελέχη, είναι πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου. Γι' αυτό άλλωστε και οι Ενώσεις του, όπως ο ΣΕΒ, έσπευσαν να τα χαιρετίσουν και να ζητήσουν να εφαρμοστούν μια ώρα αρχύτερα, γι' αυτό και η εργοδοσία τα «υποδέχεται» κλιμακώνοντας με κάθε τρόπο την επίθεση μέσα στους χώρους δουλειάς πριν καν ψηφιστούν τα μέτρα, αξιοποιώντας το ήδη διαμορφωμένο αντεργατικό οπλοστάσιο.
Επιχειρώντας να κουκουλώσουν την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, αλλά και να βάλουν εμπόδια στο να εκφραστεί στην απεργία και τις άλλες κινητοποιήσεις η ενιαία απάντηση των εργαζομένων και του λαού, κυβέρνηση και διάφορα επιτελεία του συστήματος πιάνουν το γνωστό αποπροσανατολιστικό τροπάρι: «Ποιους πιάνουν και ποιους δεν πιάνουν τα μέτρα»...
Την ώρα που προωθούν μέτρα που χτυπούν όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όπως π.χ. με το νέο πετσόκομμα του αφορολόγητου, τις νέες μειώσεις που τσεκουρώνουν ακόμα και τις κατώτερες συντάξεις, το «μαχαίρι» ακόμα και στο κονδύλι για τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας που ήδη το λαμβάνει μόλις 1 στους 10 ανέργους (!), προσπαθούν με ένα μπαράζ από πίνακες, ποσοστά, γραφήματα και σχεδιαγράμματα να μας πείσουν ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού... όλα μέλι - γάλα!
Το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων επιβεβαιώνει πολύ χαρακτηριστικά ότι από την επίθεση του κεφαλαίου δεν εξαιρείται κανείς. Πολύ περισσότερο, όμως, οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν την αντεργατική επίθεση στη συνέχειά της και στο σύνολό της, στο εισόδημα αλλά και στα δικαιώματά τους. Αρκεί να αθροίσουν τα διάφορα «ποιους πιάνει και ποιους δεν πιάνει» που τους λανσάρουν κατά καιρούς, για να αποκαλυφθεί ανάγλυφα η απάτη.
Η μεθόδευση με το Ασφαλιστικό είναι χαρακτηριστική: Οταν π.χ. στην προηγούμενη «αξιολόγηση» πετσόκοβαν τις μελλοντικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων, όπως και τις ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, λέγανε «ναι, αλλά έτσι σώσαμε τις κύριες...». Σήμερα που συνεχίζουν, πετσοκόβοντας (ξανά) και τις κύριες συντάξεις, βγαίνουν με αντίστοιχο θράσος και λένε: «Ναι, αλλά αυτό αφορά μόνο 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, τους άλλους δεν τους πιάνει»!
Αντίστοιχα αποφασιστική σημασία για την επιτυχία της απεργίας και, πολύ περισσότερο, για τη συνέχεια, έχει ο συνδυασμός αυτής της μάχης με την προσπάθεια να μετρηθούν βήματα στον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την επιρροή του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, από όλες τις παραλλαγές του, παλιές και «νέες».
Δίπλα στο διαλυτικό ρόλο του όλο το προηγούμενο διάστημα, πρέπει να αναδειχθεί η καθοριστική «συμβολή» του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, όπως π.χ. με τις «κοινές δηλώσεις» που υπέγραφε μαζί με τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές Ενώσεις για τα Εργασιακά, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κερδίζει χρόνο και να λανσάρει το παραμύθι της «εθνικής γραμμής στα Εργασιακά».
Πρέπει να αναδειχθεί το γεγονός ότι και σήμερα, πέρα από διάφορα λεκτικά φρου φρου, ο πυρήνας της κριτικής που ασκεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός στα μέτρα, συνίσταται στο ότι είναι «αντιαναπτυξιακά». Βάζει δηλαδή τους εργαζόμενους να «ζυγίζουν» τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους με βάση το τι συμβάλλει και τι όχι στην ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου, όταν ακριβώς η ανάκαμψη αυτών των κερδών επιβάλλει το συνεχές «ξήλωμα» των εργατικών δικαιωμάτων!
Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, που δείχνει ανάγλυφα γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις δυνάμεις, αποτελεί το πιο πρόσφατο «μνημείο» κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, η «ανοικτή επιστολή» της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) προς τον πρωθυπουργό. Σε αυτήν, η ΟΙΥΕ εμφανίζεται να αντιτίθεται στο «γενικευμένο άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές» (με το... «μη γενικευμένο» που το προετοίμασε δεν έχουν πρόβλημα), επειδή «δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη» αλλά και επειδή εκτιμούν ότι «δεν συνιστά προαπαιτούμενο για την επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας» (σ.σ. της συμφωνίας που τσακίζει τους εμποροϋπάλληλους όπως και όλους τους εργαζόμενους!) και δεν θέτει «σε διακινδύνευση τη γενικότερη διαπραγμάτευση»...
Τις μέρες που απομένουν δεν πρέπει να πάει ούτε μία ώρα χαμένη: Η απεργία στις 17 Μάη, οι κινητοποιήσεις όλη αυτήν τη βδομάδα μπορούν να δώσουν μια μαζική ταξική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, της εργοδοσίας και της ΕΕ. Μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα μπροστά για το στόχο της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για την άνοδο της οργάνωσης στα συνδικάτα, την είσοδο νέων δυνάμεων στην πάλη και την οργάνωσή της, για την ενίσχυση της συμμαχίας των εργαζομένων με τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου.
Με συστηματική προσπάθεια, με έμφαση στους χώρους δουλειάς, με μορφές που ευνοούν τη συμμετοχή εργαζομένων και την πρωτόβουλη δράση κάθε συνδικάτου μέσα σε έναν τέτοιο συνολικότερο σχεδιασμό, μπορούμε να φτάσουμε παντού το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού, να ανοίξουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τη συζήτηση για την ανάγκη να βρεθούν στο προσκήνιο οι πραγματικές εργατικές - λαϊκές ανάγκες, για την ανάγκη να μπει στο στόχαστρο η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία που ευθύνεται για την αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας, που στέκεται εμπόδιο ανάμεσα σε αυτές τις σύγχρονες ανάγκες και την υπαρκτή σήμερα δυνατότητα για την ικανοποίησή τους.
Αθήνα, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
Πειραιάς, 10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη
Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο
Αλμυρός,10 π.μ., κεντρική πλατεία
Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου
Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου
Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Γρεβενά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ελασσόνα, 10.30 π.μ. πλατεία απέναντι από Ταχυδρομείο
Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων
Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο
Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ
Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Θάσος, 10.30 π.μ., Κέντρο Υγείας Πρίνου
Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος
Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου
Καρδίτσα,10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Καστοριά, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία
Κέρκυρα, 10 π.μ., Σαρόκο
Κεφαλονιά, 10 π.μ., Eργατικό Κέντρο (Αργοστόλι)
Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος
Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας
Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου
Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Λαύριο, 10.30 π.μ., άγαλμα Μεταλλωρύχων
Λευκάδα, 10.30 π.μ., Αη Μηνάς
Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας
Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς
Νάουσα, 10.30 π.μ., πλατεία
Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Ορεστιάδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου
Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος
Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο
Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ
Ρόδος, 10.30 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο
Σκιάθος, 10.30 π.μ., Μπούρτζι
Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία
Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία
Φλώρινα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία
Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς
Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων
Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς
Κάλεσμα για λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στη νέα συμφωνία και λεηλασία απευθύνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα. Καθημερινά πραγματοποιούνται εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές και χωριά.
Μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται:
Αύριο, Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην Ελευσίνα (Δήμητρος 23), θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
Στην Αχαΐα, σήμερα, Κυριακή, εξορμήσεις γίνονται σε πόλεις και χωριά της περιοχής, στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας, στο «Casino Rio». Αύριο, Δευτέρα, σε εργαζόμενους του δήμου Πατρέων, στη ΔΕΥΑΠ, στον ΟΤΕ Πάτρας, στις αποθήκες της «Lidl», στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, σε σχολεία, στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ στην Πάτρα, σε χώρους δουλειάς στον κλάδο του Μετάλλου, στα έργα της Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου, στην ΕΒΟ Αιγίου, σε νοσοκομεία κ.λπ.
Στην Αιτωλοακαρνανία, αύριο, Δευτέρα, στις ιχθυοκαλλιέργειες ΝΗΡΕΥΣ, στην ΑΜΦΙΓΑΛ Αμφιλοχίας, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμφιλοχίας, στο Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας, στις υπηρεσίες του δήμου Αμφιλοχίας, στο εργοστάσιο AGRINO κ.α.
Στην Κεφαλονιά, αύριο, Δευτέρα, στις Δημοτικές Υπηρεσίες στο Γηροκομείο και στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, στα Ιχθυοτροφεία, στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, στις τράπεζες κ.α.
Θέλει μεγάλη προσοχή η αξιολόγηση που κάνει με επικοινωνιακές παγίδες η κυβέρνηση της φαινομενικά παραλυτικής αντίδρασης των εργαζομένων, στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου απ' τον Τσίπρα και τον Καμμένο. Κάτι επειδή δεν καίγεται το ΑΤΤΙΚΟΝ στη Σταδίου, κάτι επειδή δεν μαζεύονται οι φανς του Βαρουφάκη και οι τελετάρχισσες της Ζωής μαζί με τους διανοούμενους μπρατσαράδες της ΛΑΕ να κάνουν καλοκαιρινά δυο - τρία στρέμματα πόλης... κάτι η ευταξία στα μηχανάκια με τα capital controls και τα προεξασφαλισμένα πλάνα των πανό του κυβερνοσυνδικαλισμού μπροστά από τον όγκο του ΠΑΜΕ στο Γιούρονιους και στα ελληνικά, νομίζει ότι είμαστε το λιγότερο ανίκανοι αν όχι βλάκες, όλοι οι πετσοκομμένοι.
Οποιος πίστεψε ότι ο Αλέξης διαπραγματεύτηκε την αριστεροσύνη του ως παρθενιά επί 17 ώρες και την έχασε με πανηγυρικά βαριά καρδιά, ας είναι προετοιμασμένος στις 17 και κάθε μέρα μετά να υποστεί και το κινέζικο μαρτύριο της ελληνικής καρδιάς που θα επιστρέφει απ' το Πεκίνο με πενταπλό μπάι-πας της δεξιάς κοιλίας.
Στην Αθήνα στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια - Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου
Η απεργία της Τετάρτης θα δώσει τη σκυτάλη στις κινητοποιήσεις την επόμενη μέρα, Πέμπτη 18/5, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε απογευματινά συλλαλητήρια στις 18 Μάη σε όλες τις πόλεις.
Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.
Συλλαλητήρια επίσης έχουν προγραμματιστεί και στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Βόλος (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Ζάκυνθος (7.30 μ.μ., Νομαρχία), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καλαμάτα (8 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου), Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καστοριά (7.30 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία), Κοζάνη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Σάμος (7 μ.μ., Καρλόβασι), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Χαλκίδα (7 μ.μ., φανάρια Νεάπολης).
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Νομικών ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις την Τετάρτη 17/5, ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 18/5, την ώρα που η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπαίνει στην τελική ευθεία, οργανώνουν παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.
Μαζί με τη συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 17/5, τα ταξικά συνδικάτα στην Τοπική Διοίκηση προγραμματίζουν σειρά κινητοποιήσεων για τους συμβασιούχους εργαζόμενους στους δήμους, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους:
-- Την Τρίτη 16/5 οργανώνουν μέρα αγωνιστικής δράσης. Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής έχει κηρύξει στάση εργασίας (από τις 11 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου) και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών. Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αχαΐας απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις 12 το μεσημέρι. Στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί συνέλευση με εκπροσώπους των συμβασιούχων από δήμους της Μακεδονίας και της Θράκης με στόχο τη δημιουργία Συντονιστικού.
-- Την Πέμπτη 18/5, οι συμβασιούχοι της Κ. Μακεδονίας θα προχωρήσουν σε νέα 24ωρη απεργία και κάθοδο στην Αθήνα. Αντίστοιχες αποφάσεις για την Πέμπτη αναμενόταν να πάρουν κι άλλα σωματεία.
Οι προσυγκεντρώσεις των Συνδικάτων, των μαζικών φορέων, των Λαϊκών Επιτροπών για την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 17 Μάη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:
Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού - Δέρματος, ΕΥΔΑΠ, Αστικών Συγκοινωνιών, ΟΣΕ, Μισθωτών οδηγών Ταξί, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών, Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Μισθωτών - Τεχνικών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών-στριών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Δημοσίου, ΟΤΑ, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Δικηγόρων. Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Α' Αθήνας, κλαδικά σωματεία και σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων - ΕΒΕ που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ.
Πλατεία Ομονοίας: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικής Αθήνας, Βόρειου Τομέα Αθήνας, Κεντρικού Τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αθήνας, από την περιοχή των Μεσογείων και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
Πλατεία Μοναστηρακίου: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τη Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση, από τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ - ΤΕΙ. Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Νότιου Τομέα της Αθήνας.
Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» προβλέπει την επιβολή πλαφόν στις κάθε είδους κρατικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα οι ρυθμοί της σχετικής ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπονται μεταξύ 2,6% και 2,2% ανάλογα με τη χρονιά (2018: 2,4%, 2019: 2,6%, 2020: 2,3%, 2021: 2,2%). Πρόκειται για ιδιαίτερα αναιμικούς ρυθμούς, καθώς αυτοί συνδέονται με την ιδιαίτερα χαμηλή βάση υπολογισμού, μετά από την κατρακύλα του ΑΕΠ πάνω από 26% τα προηγούμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον τομέα των επενδύσεων αναμένονται σχετικά μεγάλοι ρυθμοί ανάκαμψης, που βέβαια είναι και το κυρίαρχο ζήτημα που βάζουν ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Εν προκειμένω, προβλέπονται ρυθμοί μέχρι 12,1% για το 2019.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων φαίνεται να αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την όποια ανάκαμψη του ΑΕΠ. Βέβαια, ανεξάρτητα από την ορθότητα ή όχι των προβλέψεων (σε συνεργασία, βέβαια, με το κουαρτέτο), τα εν λόγω στοιχεία έρχονται να καταδείξουν πτυχές της στρατηγικής για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων στηρίζεται στην κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, στη διοχέτευση πακτωλού «ζεστού» κρατικού χρήματος στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω διακρατικών και κρατικών ενισχύσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το 2019, όταν θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος κατακρεούργησης των συντάξεων, θα απογειωθούν και τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), κατά 500 εκατ. ευρώ, χώρια βέβαια τις ενισχύσεις από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ.
Καθόλου τυχαία, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται για το 2019, ταυτόχρονα με την απογείωση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σε αυτό το φόντο, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε τις προάλλες ο ΣΕΒ, «η μόνη διέξοδος είναι οι επενδύσεις της ιδιωτικής οικονομίας». Οπως επεξηγεί, «για να γίνουν οι επενδύσεις χρειάζεται να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, και ένα κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης, χρηματοδότησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια».
Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ξεδιπλώνει μια ακόμη απάτη ολκής γύρω από τα λεγόμενα «αντίμετρα».
Η βασική λαθροχειρία που κάνει είναι ότι κρύβει πως τα μέτρα αυτά αφορούν κατά βάση και πάλι την έμμεση ή άμεση ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτά εντάσσονται πρόγραμμα επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, πάμφθηνης δηλαδή εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο, αλλά και η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, που αποτελούν άμεση επιδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ και μια σειρά άλλα πάλι αυτό ενισχύουν, όπως π.χ. η μείωση της συμμετοχής στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που, καθώς γίνεται μέσα στην αγορά, τελικά θα ενισχύει τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που προωθούν τα γενόσημα. Ετσι, τα «αντίμετρα» δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποτελούν στοιχείο της πολιτικής στήριξης των μονοπωλιακών ομίλων.
Κατά το υπόλοιπο μέρος τους τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε μια πολιτική διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχεται ότι θα μεγαλώσει τα επόμενα χρόνια και που επιβαρύνει τελικά τους ίδιους τους εργαζόμενους. Αποτελούν δηλαδή αναδιανομή της φτώχειας, όπως δείχνει και το γεγονός ότι έχουν ως όρο και προϋπόθεση την ολόπλευρη εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος με την παραγωγή πλεονασμάτων «φαραωνικού» χαρακτήρα 3,5% ετησίως, από τη φοροληστεία, το νέο τσεκούρι στις συντάξεις κ.ο.κ., ενώ έχουν αφετηρία την ισοπέδωση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, όπως ακριβώς δηλαδή περιγράφουμε και δίπλα.
Η ουσία βέβαια είναι ότι ακόμα και με πλήρη υλοποίηση των προβλεπόμενων «αντίμετρων» δεν καλύπτονται ούτε στοιχειωδώς οι σύγχρονες, διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Αλλωστε, το τμήμα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων που σήμερα δεν μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς είναι πολύ μεγαλύτερο απ' αυτό που περιλαμβάνει η αστική στατιστική στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας. Είναι πρόκληση αυτοί που εξαθλιώνουν το λαό να πετάνε ένα ξεροκόμματο και να ζητάνε και ευγνωμοσύνη.
Η βάση εκκίνησης στην πλήρη ανάπτυξη των μέτρων φτάνει στα 4,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΜΠΔΣ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιλαϊκή κλιμάκωση, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:
2017 - 2018: Στο επίκεντρο βρίσκονται τα κάθε είδους προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει για τα λαϊκά νοικοκυριά, με νέα αρχή τις παρεμβάσεις για το 2017 και με περαιτέρω καρατομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, όπου, για την ώρα, προβλέπονται περικοπές προνοιακών επιδομάτων ύψους πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
2019: Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για το 2019 προβλέπουν την καρατόμηση των συντάξεων (1% του ΑΕΠ ή τουλάχιστον 1,9 δισ.), καθώς το ΑΕΠ της ίδιας χρονιάς προβλέπεται στα 192 δισ. ευρώ.
2020: Περίπου 2,1 δισ. προστίθενται στα προηγούμενα με την περαιτέρω ενίσχυση της φοροληστείας από το 2020. Το συγκεκριμένο μέτρο ενδέχεται να ξεκινήσει και από το 2019, στην περίπτωση που δεν «πιάνονται» οι αντιλαϊκοί στόχοι.
2021: Με τα σημερινά δεδομένα, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη, το αντιλαϊκό πακέτο (φοροληστεία, συντάξεις κ.ά.), θα αποδίδει στο κρατικό ταμείο ποσά ύψους 4,5 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της τεράστιας ανακατανομής του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου σε όφελος του κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η υπερπαραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2021, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται παράλληλα και με το ζήτημα της διαχείρισης του κρατικού χρέους. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος για το 3,5% θα διατηρηθεί και για το 2022.
Με το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» για το 2018 να υπολογίζεται μέχρι 0,3% του ΑΕΠ ή πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σε αυτό το επίπεδο, τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται από τη νέα χρονιά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:
Επιπλέον, προβλέπεται ο «εξορθολογισμός» των δημοσιονομικών δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ, ενώ η «αναθεώρηση των δαπανών» θα έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.
Επίσης, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021 θα θέτει πλαφόν και στο συνολικό ύψος των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Παράλληλα, προχωρά η αναβάθμιση του ελληνικού «Δημοσιονομικού Συμβουλίου», με αρμοδιότητα να εξετάζει κατά πόσον τα προσχέδια των κρατικών προϋπολογισμών εναρμονίζονται με το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.
Μάλιστα, προχτές Παρασκευή, το «Δημοσιονομικό Συμβούλιο» δημοσιοποίησε έκθεση σχετικά με το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο», πριν από την κατάθεσή του στη Βουλή.
Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται «σημαντικότερη πηγή ανησυχίας αποτελούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) και ειδικά το σκέλος που αφορά στη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ. Ειδικά για τις δαπάνες που αφορούν σε χρηματοδότηση των ΟΚΑ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεν δικαιολογείται κανένας απολύτως εφησυχασμός».
Τα παραπάνω αποτελούν μια ακόμη προαναγγελία για τη διαρκή «πρέσα» στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Το βασικό αφορολόγητο όριο συρρικνώνεται στα 5.685 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της φοροληστείας στον ιδιωτικό τομέα (14 μισθοί) θα ξεκινά από εισοδήματα 406 ευρώ το μήνα.
Το αφορολόγητο όριο για λαϊκά νοικοκυριά με 1 προστατευόμενο παιδί συρρικνώνεται στα 5.905 ευρώ από 8.864 ευρώ. Για παράδειγμα, στην περίπτωση ετήσιου εισοδήματος στα 8.500 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα) ο φόρος εισοδήματος θα φτάνει στα 570 ευρώ.
Ουσιαστικά, από μια μεγάλη γκάμα λαϊκών εισοδημάτων αφαιρείται ένας ακόμη μισθός ή μια σύνταξη, μόνο από την πλευρά της φοροληστείας.
Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, προβλέπεται καθεστώς «μόνιμης κινητικότητας», αναθεώρηση του συστήματος «αξιολόγησης της απόδοσης», παρεμβάσεις στα «ειδικά μισθολόγια», καθώς επίσης και η επιβολή πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και το επίπεδο απασχόλησης, με κατεύθυνση την πτωτική πορεία των μισθολογικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Ακόμη, προβλέπεται «εξορθολογισμός» των κινήτρων απόδοσης στον δημόσιο τομέα, ύψους 33 εκατ. ευρώ το 2018.
Σε επόμενη περίοδο, θα προχωρήσει η νομοθεσία για τον καθορισμό ανώτατων ορίων για τις συμβάσεις προσωρινής απασχόλησης για το 2017 - '18.
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, προωθούνται οι ρυθμίσεις σχετικά με τη διαμόρφωση «δευτερογενούς αγοράς», συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των στεγαστικών δανείων, η ταχύτερη αδειοδότηση των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν σε αυτήν μέσω της αγοράς δανείων από τις τράπεζες, η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, οι φοροελαφρύνσεις προς τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις διαχείρισης, η νομική προστασία για τραπεζικά και κρατικά στελέχη που εμπλέκονται σε αναδιαρθρώσεις δανείων και επιχειρήσεων κ.ά.