Κυριακή 14 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΗ 2017
Ανάκαμψη με κρατικές ενισχύσεις στο κεφάλαιο

Το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» προβλέπει την επιβολή πλαφόν στις κάθε είδους κρατικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα οι ρυθμοί της σχετικής ανάκαμψης του ΑΕΠ προβλέπονται μεταξύ 2,6% και 2,2% ανάλογα με τη χρονιά (2018: 2,4%, 2019: 2,6%, 2020: 2,3%, 2021: 2,2%). Πρόκειται για ιδιαίτερα αναιμικούς ρυθμούς, καθώς αυτοί συνδέονται με την ιδιαίτερα χαμηλή βάση υπολογισμού, μετά από την κατρακύλα του ΑΕΠ πάνω από 26% τα προηγούμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον τομέα των επενδύσεων αναμένονται σχετικά μεγάλοι ρυθμοί ανάκαμψης, που βέβαια είναι και το κυρίαρχο ζήτημα που βάζουν ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Εν προκειμένω, προβλέπονται ρυθμοί μέχρι 12,1% για το 2019.

Σε αυτό το πλαίσιο, η τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων φαίνεται να αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα για την όποια ανάκαμψη του ΑΕΠ. Βέβαια, ανεξάρτητα από την ορθότητα ή όχι των προβλέψεων (σε συνεργασία, βέβαια, με το κουαρτέτο), τα εν λόγω στοιχεία έρχονται να καταδείξουν πτυχές της στρατηγικής για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων στηρίζεται στην κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, στη διοχέτευση πακτωλού «ζεστού» κρατικού χρήματος στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω διακρατικών και κρατικών ενισχύσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για το 2019, όταν θα ξεκινήσει ο νέος κύκλος κατακρεούργησης των συντάξεων, θα απογειωθούν και τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), κατά 500 εκατ. ευρώ, χώρια βέβαια τις ενισχύσεις από τα επενδυτικά προγράμματα της ΕΕ.

Καθόλου τυχαία, ο μεγαλύτερος ρυθμός ανάκαμψης αναμένεται για το 2019, ταυτόχρονα με την απογείωση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το φόντο, όπως χαρακτηριστικά τόνιζε τις προάλλες ο ΣΕΒ, «η μόνη διέξοδος είναι οι επενδύσεις της ιδιωτικής οικονομίας». Οπως επεξηγεί, «για να γίνουν οι επενδύσεις χρειάζεται να υπάρξει πολιτική και οικονομική σταθερότητα, και ένα κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης, χρηματοδότησης και δημοσιονομικής πειθαρχίας της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ