Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2017 - αριθ. φύλλου: 12724

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συμπόρευση με το ΚΚΕ, που διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου προς όφελος των πολλών

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εβδομαδιαία εφημερίδα


ΣΕΛ.  6   -   7
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟΥ
Από Δευτέρα στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα

Μαζί κατατίθεται και το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021


ΣΕΛ.  3

Καμιά απόλυση, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Πρωτοβουλίες οργάνωσης και αγώνα αναλαμβάνουν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες

  • Διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, Συνδικάτα και συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους απαντούν στην αντιλαϊκή πολιτική που τους κρατάει ομήρους και τους πετάει στην ανεργία, αλλά και στον εμπαιγμό κυβέρνησης, αστικών κομμάτων, ΚΕΔΕ, που κορυφώνεται μετά την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Η απόφαση βάζει στο στόχαστρο 15.000 συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, καθώς κρίνει αντισυνταγματική την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέχρι το τέλος του 2017. Η απόφαση ανοίγει και ζήτημα επιστροφής των μισθών που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα.
  • Κλαδικά Συνδικάτα στους ΟΤΑ και Σωματεία δήμων, Επιτροπές Συμβασιούχων ρίχνονται στη μάχη για να μετατρέψουν την Τρίτη 16/5 σε μέρα αγωνιστικής δράσης στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17/5 και στις διαδηλώσεις της επόμενης μέρας.
  • Στο πλευρό των εργαζομένων στέκονται οι πέντε κομμουνιστές δήμαρχοι Ικαρίας, Καισαριανής, Πάτρας, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει «παράνομη» την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων στους δήμους μέχρι το τέλος του 2017, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο «σίριαλ» της κοροϊδίας σε βάρος των συμβασιούχων, από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών και τους εκπροσώπους του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η επέκταση των συμβάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου νομοθετήθηκε από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να ελιχθεί απέναντι στο δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να απαντήσει στη χρόνια ομηρία χιλιάδων εργαζομένων, ούτε να περιορίσει την ευελιξία που γενικεύεται σε όλο τον κρατικό τομέα, αλλά να διαχειριστεί προβλήματα που οξύνονται στους δήμους λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού και να ανανεώσει τις προσδοκίες των συμβασιούχων ότι το αστικό κράτος, με μια «κυβέρνηση της αριστεράς», μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημά τους.

Τέτοιες αυταπάτες καλλιεργούσε και σαν αντιπολίτευση ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος άλλοτε τις ευρωπαϊκές Οδηγίες, άλλοτε προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, άλλοτε τα κάλπικα κηρύγματα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Πώς φτάσαμε όμως μέχρι εδώ; Το 2001 το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο τότε Συνασπισμός ψήφισαν διάταξη στο Σύνταγμα που απαγόρευε τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Θωράκισαν μ' αυτόν τον τρόπο και συνταγματικά το σχεδιασμό της αστικής τάξης να μην αφήσει τίποτα όρθιο στις εργασιακές σχέσεις, διευρύνοντας την ευελιξία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οταν, λίγα χρόνια μετά, χιλιάδες συμβασιούχοι ξεκίνησαν αγώνες για το δικαίωμα στη δουλειά, ο τότε ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, πρωτοστάτησε στην καλλιέργεια αυταπατών ότι η Οδηγία 70/1999 της ΕΕ υποχρεώνει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και καλούσε τους συμβασιούχους σε μαζικές δικαστικές προσφυγές.

Οπως αποδείχτηκε όμως, βασική αρχή της κοινοτικής Οδηγίας ήταν «η αύξηση σε ένταση της απασχόλησης στο πλαίσιο της ανάπτυξης, κυρίως μέσω ελαστικότερης οργάνωσης της εργασίας», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει πολλές φορές ότι «η Οδηγία δεν προβλέπει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου».

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει να επικαλείται τη συγκεκριμένη Οδηγία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των συμβασιούχων. Επιπλέον μιλά, γενικά και αόριστα, για νομοθετική πρωτοβουλία που θα αντιμετωπίσει τάχα το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Σύνταγμα που και η ίδια ψήφισε απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Επιχειρηματολογούν αποπροσανατολιστικά υπέρ της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου μόνο για εκείνους τους εργαζόμενους που καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες», σύμφωνα όμως με τα κριτήρια και τις «ανάγκες» του αστικού κράτους, του κεφαλαίου και όχι του λαού. Για την εργατική τάξη, όμως, «πάγια και διαρκής ανάγκη» είναι να έχουν όλοι μόνιμη και σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αντίστοιχα, οι σύγχρονες ανάγκες του λαού σε Παιδεία, Πρόνοια, Υγεία, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από ένα κράτος που συνθλίβει στοιχειώδη εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για να υπηρετήσει τη κερδοφορία των καπιταλιστών. Που διευρύνει την ευελιξία στην εργασία, ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών προϋποθέτει σύγκρουση και ρήξη με το κεφάλαιο, την εξουσία του, τα κόμματά του. Μ' αυτόν τον προσανατολισμό χρειάζεται να δυναμώσουν σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων, ανεξάρτητα από αντικείμενο και σχέση εργασίας, η συμμαχία τους με τα άλλα λαϊκά στρώματα. Να γίνει πιο ισχυρό εκείνο το ρεύμα στο κίνημα που παλεύει σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για ανάκτηση των απωλειών, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με προμετωπίδα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


ΕΕΔΥΕ
Αύριο Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Από τον Τύμβο του Μαραθώνα η εκκίνηση, στις 8 π.μ. Η πορεία θα τερματίσει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπου θα γίνει συγκέντρωση υποδοχής των μαραθωνοδρόμων.


ΣΕΛ.  8


ΚΚΕ
Να αναγνωριστούν οι τρίτεκνες οικογένειες ως πολύτεκνες

ΣΕΛ.  4
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργεί τα ειδικά μισθολόγια σε Ενοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας

ΣΕΛ.  4,    20
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΗ
Να μη χαθεί ούτε ώρα στη μάχη για την επιτυχία της

Συλλαλητήρια και αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στις 18 Μάη, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού νομοσχεδίου στη Βουλή


ΣΕΛ.  10   -   15
ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο σφοδρός «ενεργειακός πόλεμος» στο προσκήνιο

ΣΕΛ.  14
ΠΑΣΕΒΕ
Στην απεργία με κλειστά καταστήματα

ΣΕΛ.  10,    15


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org