ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Κινητοποίηση από τους παγετόπληκτους αγρότες

Κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, όπου, μαζί με τους εργαζόμενους του τοπικού καταστήματος, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη, πραγματοποίησαν χτες αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, διεκδικώντας δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους παραγωγούς της περιοχής για τις μεγάλες καταστροφές από τον παγετό του Γενάρη του 2017 και του Μάρτη του 2016.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους του δήμου Τυρνάβου, διεκδικώντας: Να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τον παγετό του 2017. Να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παγετόπληκτους των χωριών Αργυροπουλίου και Δαμασίου για τον παγετό του 2016. Να επιστραφούν τα χρήματα που έδωσαν οι παραγωγοί για να δηλώσουν τις καλλιέργειές τους για τον περσινό παγετό, και οι οποίοι άδικα εξαιρέθηκαν από τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον εκπρόσωπο του τοπικού ΕΛΓΑ καθόλου δεν ικανοποίησαν τους παγετόπληκτους, που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο διευθυντής του τοπικού ΕΛΓΑ, ο οποίος βρισκόταν στην Αγιά, με τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της ΕΟΑΣΛ, ανέφερε ότι, σχετικά με τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, η δικαιοδοσία δεν ανήκει στον ΕΛΓΑ, αλλά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ για την επιστροφή των χρημάτων των αποκλεισμένων από τις αποζημιώσεις παραγωγών είπε μεν ότι θα γίνει, χωρίς όμως να δεσμευτεί για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δίχως να αναφερθεί στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου, υποσχέθηκε ότι θα δοθούν μέχρι τέλος Μάη, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς θα γίνει αυτό, όταν ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι εκτιμήσεις των ζημιών.

ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ
Νέες διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών

Νέες διώξεις σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών καταγγέλλει ο Αγροτικός Σύλλογος Ν. Καλλίστης και Περιφέρειας, στη Ροδόπη, αναφέροντας ότι κλήθηκαν σε απολογία για τις κινητοποιήσεις των αρχών του 2017 ο τότε πρόεδρος του Συλλόγου και άλλα πέντε μέλη του.

Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αγρότες της περιφέρειας να απαντήσουν αγωνιστικά στις διώξεις και την αντιαγροτική πολιτική που τους εξοντώνει, αλλά και στο νέο πακέτο μέτρων κυβέρνησης - κουαρτέτου, με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 17/5.

«Δεν μας ξαφνιάζει και δεν μας εκπλήσσει αυτή η αντιμετώπισή μας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» σημειώνει. «Την ίδια αντιαγροτική πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις εφαρμόζουν, τα ίδια αυταρχικά μέτρα θα χρησιμοποιήσουν για να μας τρομοκρατήσουν και να κάμψουν τις αντιδράσεις μας. Ομως τους προειδοποιούμε: Ματαιοπονούν αν νομίζουν ότι με τέτοια μέσα θα μας γονατίσουν. Το αντίθετο μάλιστα, μας πεισμώνουν (...) Η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση είναι δικαίωμά μας που το έχουμε κατακτήσει με αγώνες, κανείς δεν μας το χάρισε και ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας το πάρει πίσω».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ