ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - ΕΕ
Μήνυμα απεργιακού ξεσηκωμού από τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απεργία της Τετάρτης, καθώς και για τις κινητοποιήσεις στις 18 Μάη, μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού νομοσχεδίου στη Βουλή

«Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός ενάντια στη νέα ληστεία και την κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ»: Με το σύνθημα αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν το λαό με τη μαζική του συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία την Τετάρτη 17/5 να δώσει δυνατή απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα του 4ου μνημονίου που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε δεκάδες πόλεις.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία απευθύνουν η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Στην απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ καλεί και η ΕΕΔΥΕ.

Συλλαλητήρια και αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στις 18 Μάη

Η απεργία της Τετάρτης θα δώσει τη σκυτάλη στις κινητοποιήσεις την επόμενη μέρα, Πέμπτη 18/5, μπροστά στην αναμενόμενη ψηφοφορία για τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ολομέλεια της Βουλής. Μια σειρά κλάδοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν πρωτοβουλίες, οργανώνουν στάσεις εργασίας, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, κάνοντας πράξη την προτροπή του ΠΑΜΕ η κυβέρνηση «να αισθάνεται την αναπνοή χιλιάδων εργαζομένων».

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε απογευματινά συλλαλητήρια στις 18 Μάη σε όλες τις πόλεις.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, για την Πέμπτη έχουν ήδη προγραμματιστεί συλλαλητήρια και στις εξής πόλεις: Αγρίνιο (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Βόλος (7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου), Ζάκυνθος (7.30 μ.μ., Νομαρχία), Ηράκλειο (7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας), Καλαμάτα (8 μ.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου), Καρδίτσα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Καστοριά (7.30 μ.μ., απέναντι από την πρώην Νομαρχία), Κοζάνη (7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), Λάρισα (7 μ.μ., κεντρική πλατεία), Σάμος (7 μ.μ., Καρλόβασι), Τρίκαλα (7 μ.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου), Χαλκίδα (7 μ.μ., φανάρια Νεάπολης).

Παράλληλα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, εκτός από την 24ωρη απεργία στις 17/5, έχει προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία και στις 18/5 σε μια σειρά από μεγάλα εργοτάξια («Αστέρα» Βουλιαγμένης, ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα, Τραμ Πειραιά, Μουσείο «Γουλανδρή» στο Παγκράτι, ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη).

Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17/5 και νέα 24ωρη απεργία στις 18/5 για τους εργαζόμενους στα εργοτάξια που λειτουργούν από τον κόμβο του Ρίου έως τις σήραγγες της Παναγοπούλας έχει αποφασίσει το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας. Η απεργία προκηρύχθηκε με αφορμή το θάνατο εργαζόμενου σε εργατικό δυστύχημα, πριν από λίγες μέρες, στα εργοτάξια των σηράγγων της Παναγοπούλας. Το Συνδικάτο απαιτεί την τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια και την ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, την τήρηση του 8ωρου και όσων προβλέπει η εργατική νομοθεσία, την αύξηση του μεροκάματου ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι ναυτεργάτες έχουν ήδη αποφασίσει 48ωρη απεργία, στις 16 και 17 Μάη.

Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αττική την Πέμπτη

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Νομικών ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις την Τετάρτη 17/5, ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 18/5, την ώρα που η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπαίνει στην τελική ευθεία, οργανώνουν παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Καταγγέλλοντας τις νέες καταστροφικές περικοπές στις συντάξεις και τη νέα μείωση του αφορολόγητου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις τονίζουν πως τα μέτρα αυτά προσθέτονται στα προηγούμενα, «που μέχρι σήμερα έχουν κατακρεουργήσει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μας, έχουν αφαιρέσει τα δώρα μας, εξαφάνισαν το ΕΚΑΣ. Μας αποκλείουν από την Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Συσκέψεις μπροστά στην απεργία

Συνεχίζονται οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις και οι πρωτοβουλίες, μέσα από τις οποίες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν την απεργία.

Σήμερα, Σάββατο:

-- Σε σύσκεψη καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Αύριο, Κυριακή:

-- Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού καλεί σε σύσκεψη, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

-- Η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Θάσου οργανώνει σύσκεψη, στις 11 π.μ., στο καφενείο του «Μανακούδα» στην Παναγία Θάσου.

ΠΑΣΕΒΕ
Κλείνουμε τα μαγαζιά μας και συμμετέχουμε στην απεργία!

Με σύνθημα «Ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα του νέου μνημονίου», η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους να πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργία και τις συγκεντρώσεις την Τετάρτη 17/5 με κλειστά μαγαζιά και να συμμετάσχουν στα απογευματινά συλλαλητήρια την Πέμπτη 18/5.

Στην ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει τις επιπτώσεις που φέρνουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα: «Τσακίζουν ακόμα παραπέρα το αφορολόγητο και τις συντάξεις, στερώντας ουσιαστικά πάνω από ένα μισθό από τη λαϊκή οικογένεια. Αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές προσθέτοντας τις ήδη καταβληθείσες εισφορές στο ποσό υπολογισμού τους. Καταργούν την Κυριακάτικη αργία οδηγώντας χιλιάδες συναδέλφους στην εξόντωση και τελικά στο λουκέτο. Δίνουν νέα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, τσακίζοντας μισθούς, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Μας οδηγούν συντεταγμένα στη φτώχεια και το λουκέτο, τσακίζουν τις ανάγκες μας, το μέλλον των παιδιών μας, για να εξασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Αυτή είναι η ανάπτυξή τους! Ανάπτυξη για λίγους, συρρίκνωση και λουκέτα για χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους».

Δεκάδες αποφάσεις από ενώσεις και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τις Ενώσεις ΕΒΕ, τους Εμπορικούς Συλλόγους«να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις οργανώνοντας τη μαζική κινητοποίηση των συναδέλφων. Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις να υπάρξει καθολικό κλείσιμο όλων των μικρομάγαζων σε όλη τη χώρα. Απέναντι στην νέα επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων δυναμώνουμε τη φωνή μας. Οργανώνουμε τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους, τη φτωχή αγροτιά απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Περνάμε στην αντεπίθεση!».

Ανταποκρινόμενα στο παραπάνω κάλεσμα, ήδη 35 Σωματεία και 6 Ομοσπονδίες έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, οι Ομοσπονδίες: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λέσβου και Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Τα Σωματεία: Συντεχνία Επιπλοποιών και Ξυλουργών Καταστηματαρχών Αθηνών και Προαστίων, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων, Σωματείο Κουρέων - Κομμωτών Αθηνών και πέριξ «Η Αδελφότης», Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Αυτοκινήτων Eλαφρών Μεταφορών ΔΣ Ν. Αττικής (ΣΕΙΤΦΑ), Σωματείο Βιβλιοπωλών Αθήνας και Πειραιά (ΣΒΑΠ), Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής (ΣΕΗΕΑ), Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών Αθήνας, Σωματείο Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Αθήνας, Ενωση Καθαριστηρίων Αθηνών Περιχώρων «Η Αναγέννηση», Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, Εμπορικός Σύλλογος Πετρούπολης, Εμπορικός και Επαγγελματικός Σύλλογος Ν. Ερυθραίας, οι Ενώσεις ΕΒΕ Αγ. Δημητρίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Καλλιθέας, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Περιστερίου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Μεταμόρφωσης, Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθήνας, Σωματείο Συνταξιούχων Πειραιά και Νήσων, Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Ν. Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), Σύλλογος βιοτεχνών επεξεργασίας μετάλλου Αχαΐας, Σωματείο υδραυλικών Πάτρας, Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πάτρας, Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, Σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτου Ιωαννίνων, Σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ιωαννίνων, Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, Σωματείο Ψυκτικών Τρικάλων και Εμπορικός Σύλλογος Πρέβεζας.

Τέλος, η ΟΒΣΑ σε έγγραφο που έχει αποστείλει στην ΓΣΕΒΕΕ γνωστοποιεί την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων και καλεί την τριτοβάθμια οργάνωση να πάρει ανάλογη απόφαση.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις στις 17 Μάη

Αθήνα, 10 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., Δημαρχείο

Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γρεβενά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., πλατεία απέναντι από Ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 10.30 π.μ., Κέντρο Υγείας Πρίνου

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Σαρόκο

Κεφαλονιά, 10 π.μ., Eργατικό Κέντρο (Αργοστόλι)

Κοζάνη, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 10.30 π.μ., άγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10.30 π.μ., Αη Μηνάς

Λήμνος, 10 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 10.30 π.μ., πλατεία

Ναύπακτος, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πρέβεζα, 10 π.μ., Φόρος

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό πάρκο

Ρόδος, 10.30 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σκιάθος, 10.30 π.μ., Μπούρτζι

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Φάρσαλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Στο γνωστό ρόλο ενάντια στη γενική απεργία...

Για «"αγωνιστικό" απεργοσπαστικό συντονισμό» των σωματείων της ΟΣΥ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΟΑΣΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Στις χτεσινές συνεδριάσεις των σωματείων των εργαζομένων στα λεωφορεία, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κάθε «χρώματος» και «απόχρωσης» απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για 24ωρη απεργία στις 17 Μάη, μέρα πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας. «Με νύχια και με δόντια κάνουν ό,τι μπορούν να μην υπάρξει αγωνιστική απάντηση του κλάδου. "Αριστεροί", ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, "ανεξάρτητοι", κατέληξαν σε κοινή πρόταση για στάση εργασίας τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας», σημειώνει η ΔΑΣ. Ετσι, για μια ακόμα φορά η 24ωρη απεργία μετατράπηκε σε στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας). Παράλληλα, οι ίδιες δυνάμεις αποφάσισαν στάσεις εργασίας την Τρίτη 16 Μάη (11 π.μ. - 4 μ.μ.) και την Πέμπτη 18 Μάη (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) «για να "ντύσουν αγωνιστικά" την απεργοσπασία», όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ.

Απέναντι σε αυτό το γνωστό έργο, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες να δώσουν αποφασιστική απάντηση με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία στις 17 Μάη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Περιοδεία συνδικαλιστών της ΠΟΛ εμπόδισε η διοίκηση της ΕΑΒ

Στο μεταξύ, τη στάση της διοίκησης της ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία), η οποία δεν επέτρεψε περιοδεία συνδικαλιστών στους εργαζόμενους στο χώρο του λογιστηρίου, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της διοίκησης απάντησαν στο αίτημα της Ομοσπονδίας λέγοντας πως «δεν είναι στην πολιτική της εταιρείας να επιτρέπει περιοδείες στα σωματεία», ενώ δήλωσαν πως μόνο το επιχειρησιακό σωματείο μπορεί να περιοδεύει στους χώρους της εταιρείας.

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει προκλητική τη στάση της εταιρείας, ειδικά σε μια περίοδο που κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία είναι ανάγκη να εντείνουν και να συνδυάσουν τη δράση τους για την επιτυχία της απεργίας. «Απαιτούμε από την διοίκηση της ΕΑΒ να σταματήσει να βάζει εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση του σωματείου μας. Είναι δικαίωμα των εργαζομένων και των σωματείων τους η ενημέρωσή τους στον χώρο εργασίας τους», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Την Τρίτη η απεργία στα ΜΜΕ

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα ΜΜΕ την Τρίτη 16 Μάη, η οποία αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του διασωματειακού του κλάδου, καθώς και στις άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στις 17 και 18 Μάη, καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

  • Την Κυριακή 14/5, στις 6 μ.μ., στον 3ο όροφο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ) οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση με θέμα τις εκλογές στην ΕΣΗΕΑ, οι οποίες θα γίνουν στις 7 και 8 Ιούνη.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Οι «καλύτερες μέρες» που φέρνει η κυβέρνηση είναι οι χειρότερες της ζωής μας!

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία

Να διαδηλώσουν στους δρόμους μαζί με το λαό στις 17/5, απορρίπτοντας το 4ο μνημόνιο, καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σημειώνοντας:

«Τα πανηγύρια του Τσίπρα για το "κλείσιμο της συμφωνίας που μας σώζει" είναι προκλητικά και θέλουν απάντηση! (...) Οι καλύτερες μέρες που μας φέρνει η κυβέρνηση είναι οι χειρότερες της ζωής μας! 1 στους 3 είναι άνεργος, 1 στους 2 "τυχερούς" νέους που βρήκαν δουλειά μέσα στο 2017 είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθούς - "χαρτζιλίκι" και, τέλος, 1 στους 2 νέους μένει ακόμα με τους γονείς του!».

Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές: «Να κόψουμε το χαμόγελο στον Τσίπρα που λέει ότι ο λαός τον κατανοεί "επειδή τώρα δεν ξεσηκώνεται"! Μας θέλουν στην άκρη και την απέξω, αναπαράγοντας ότι ο αγώνας δεν έχει αποτέλεσμα γιατί φοβούνται τη δύναμη που έχουμε ενωμένοι με το λαό στον αγώνα για τα δικαιώματά μας!».

Και καταλήγει:

«Η ελπίδα είναι στο δρόμο της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης, πλάι στο εργατικό κίνημα και το λαό, κόντρα στο κεφάλαιο, στις κυβερνήσεις του, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ, του ΔΝΤ!

-- Δυναμώνουμε τους συλλόγους μας, τον αγώνα μας μαζί με το λαό.

-- Συμμετέχουμε στην απεργία με μαζικά φοιτητικά και σπουδαστικά μπλοκ!

-- Συμμετέχουμε στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές των συλλόγων μας, για να δυναμώσει η φωνή της ρήξης και ανατροπής στους συλλόγους, στηρίζοντας τους αγωνιστές υποψήφιους που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
48ωρη απεργία στις 17 και 18 Μάη

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αποφάσισε την προκήρυξη 48ωρης απεργίας στις 17 και 18 Μάη, καλώντας τις ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της απεργιακής μάχης με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, συσκέψεις, συνελεύσεις, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία της.

«Την ώρα που η κυβέρνηση μιλάει ανερυθρίαστα για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, επιβάλλει νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο "όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών". (...) Παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη θεσμοθέτηση του "κόφτη" των Τοπικών Μονάδων Υγείας προς τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία, που θα λειτουργούν με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. (...) Αποκαλυπτικό για τις επιδιώξεις τους είναι ότι μέσα στο ίδιο το κείμενο της συμφωνίας κυβέρνησης - κουαρτέτου ομολογείται ότι οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν στην ιατρική εκπαίδευση εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο, της μείωσης των δημοσίων δαπανών περίθαλψης. Καμία αμφιβολία δεν έχουμε για το ποιος ωφελείται και ποιος χάνει από τη νέα συμφωνία. Οι πανηγυρισμοί του ΣΕΒ για το κλείσιμο της 2ης "αξιολόγησης" δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες. (...). Αυτή η βαρβαρότητα θα συνεχίζεται στο διηνεκές αν δεν περάσουμε στην αντεπίθεση!», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, η οποία καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς, μαζί με όλο το λαό, «να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στην αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, να αγωνιστούμε για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ