Κυριακή 14 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Δεδομένα»...

Τις «ισχυρές προοπτικές για σταθερή ανάπτυξη» στην Ευρωζώνη παρουσίαζαν προχτές ΜΜΕ αλλά και οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, με αφορμή τις «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, εστιάζοντας βέβαια σε πλευρές που οι ίδιοι ιεραρχούν, όπως π.χ. τους «κινδύνους» που προκύπτουν στο έδαφος της καπιταλιστικής ανισομετρίας και των ενδοαστικών ανταγωνισμών, ή τις «καθυστερήσεις» στο κλείσιμο της «αξιολόγησης», που κόστισαν στους στόχους ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας για τη φετινή χρονιά κ.ο.κ. Μέσα βέβαια σε μια τέτοια κουβέντα, διέφυγαν τα «ψιλά» γι' αυτούς γράμματα, όπως π.χ. οι δηλώσεις του B. Ντομπρόβσκις πως η «αποκατάσταση της ισορροπίας» προϋποθέτει «αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις σε όλη την Ευρώπη, από το άνοιγμα των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών μέχρι τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και των συστημάτων Υγείας», οι νέες δηλαδή ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και το άνοιγμα πεδίων κερδοφορίας στο κεφάλαιο, που δρομολογούνται ενιαία και ανεξάρτητα από μνημόνια σε όλη την Ευρωζώνη. Λογικό βέβαια, αφού αυτά είναι τα μόνα «δεδομένα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης...

Επικίνδυνα «συναπαντήματα»...

«Συμφωνήσαμε ότι το κινεζικό όραμα για το "Δρόμο του Μεταξιού", αλλά και το ελληνικό όραμα να καταστεί η Ελλάδα περιφερειακός και διεθνής κόμβος μεταφορών, εμπορίου, Ενέργειας, τουρισμού, αλλά και πολιτισμού, αποτελούν δύο στρατηγικές, δύο οράματα που συμβαδίζουν και συναντώνται». Αυτά είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή, πρώτη μέρα της επίσκεψής του στην Κίνα για τους στρατηγικούς στόχους του εγχώριου κεφαλαίου, που «συναντώνται» με αυτούς των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά δεν συναντώνται μόνο αυτοί οι στόχοι. Κατά τον Αμερικανό πρέσβη, ο στόχος της εγχώριας αστικής τάξης για Ελλάδα «ενεργειακό κόμβο» συναντάται με τα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. «Το σημαντικό για εμένα», είπε πρόσφατα, «είναι ότι οι χώρες μας έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Οσο για το τι σημαίνουν για το λαό τα «συναπαντήματα» αυτά, καπιταλιστικών κρατών και κέντρων, γύρω από το τραπέζι των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: Μπορεί να ρίξει μια ματιά στην περιοχή που «καίγεται» από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ή ζει με τον τρόμο της ιμπεριαλιστικής «ειρήνης» με το πιστόλι στον κρόταφο.

Συσκοτισμός

Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος ο τρόπος με τον οποίο μερίδα του Τύπου παρουσίασε την τραμπούκικη επίθεση του Τζήμερου σε βάρος της περιφερειακής συμβούλου και στελέχους του ΚΚΕ. Για παράδειγμα, η εφημερίδα «Ειδήσεις» έβαλε τίτλο στο ρεπορτάζ «Επεισοδιακή συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής», σαν να μην υπήρξε τραμπουκισμός από τον Τζήμερο και σαν μην είναι γνωστά τα κίνητρά του. Η εφημερίδα αποδίδει, μάλιστα, τα όσα γράφει σε ...καταγγελίες της Αλ. Μπαλού και στη συνέχεια παραθέτει μια μακροσκελή περιγραφή των γεγονότων από τον Τζήμερο, σύμφωνα με τη δική του εκδοχή. Αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα, είναι, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι δεν μπορείς να βγάλεις άκρη για το ποιος έχει την ευθύνη, άρα «ό,τι έγινε έγινε». Με αυτήν την εκκωφαντική ουδετερότητα, στο όνομα της «αντικειμενικής» τάχα παρουσίασης των γεγονότων, κρύβονται οι ευθύνες, οι προθέσεις και ο αντικομμουνισμός του Τζήμερου, τον οποίο άλλωστε εξέφρασε και δημόσια στις τοποθετήσεις του. Αλλο παράδειγμα είναι η εφημερίδα «Δημοκρατία», γνωστή για τα αντικομμουνιστικά της αντανακλαστικά, η οποία γράφει στο πρωτοσέλιδό της: «"Τρελαμένος" ο Τζήμερος ξυλοκόπησε περιφερειακή σύμβουλο». Στις μέσα σελίδες αναρωτιέται αν είναι «απλώς γραφικός ή πλέον επικίνδυνος», αποσπώντας εντελώς τα γεγονότα από τα αντιδραστικά ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα του Τζήμερου...

Του κόβουν τη φόρα...

Μέτα τα πανηγύρια για την εκλογή Μακρόν, τον οποίο ανοιχτά στήριξαν οι κυρίαρχες αστικές πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία, τα πράγματα επανέρχονται στην «κανονικότητα» των αντιθέσεων που φύονται στο έδαφος της ανισομετρίας στην ΕΕ και των ανταγωνιστικών συμφερόντων, κυρίως ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ετσι, πριν ακόμα ορκιστεί ο νέος Γάλλος Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων (CDU/CSU), Μίχαελ Φουξ, ανέλαβε να απαντήσει σε ορισμένες από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Μακρόν απέναντι στην αστική τάξη της χώρας του. Σε συνέντευξη στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Φουξ σημείωσε ότι «τα περίφημα ευρωομόλογα είναι επί της ουσίας κοινοτικοποίηση κρατικών ομολόγων και αυτό δεν το θέλουμε, διότι ο καθένας πρέπει να έχει την ευθύνη για τα ομόλογά του. Δεν θέλουμε να αναλάβουμε ως Γερμανία την ευθύνη για τρίτους (...) Αλλωστε, δεν βοηθά και δεν πρόκειται να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία. Η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αυτό το γνωρίζει ο καθένας».

... πριν καν ορκιστεί

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Ο στόχος πρέπει να είναι η τήρηση των (δημοσιονομικών) κριτηρίων. Η Γερμανία (...) αποδεικνύει ότι όταν ασκείς μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, τότε μειώνεται και η ανεργία». Και καταλήγει αναρωτώμενος ρητορικά: «Τι θα φέρει ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών; Εάν μπορεί να επιβάλει μέτρα για να παραμένουν οι χώρες σε μεταρρυθμιστική τροχιά, τότε έχει καλώς. Αλλά εάν υπάρχει μόνο για να φέρει την κοινοτικοποίηση του χρέους, τότε αυτό δεν μας βοηθά». Το μήνυμα εστάλη. Η προσπάθεια του γαλλικού κεφαλαίου να διαπραγματευτεί με τη Γερμανία ευνοϊκότερους όρους στη δημοσιονομική διαχείριση, προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις ανάκαμψης της κερδοφορίας του, θα αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση και με Μακρόν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1796 Ο Αγγλος γιατρός Εντουαρντ Τζένερ παρουσιάζει το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς.

1912 Πεθαίνει ο κορυφαίος Σουηδός θεατρικός συγγραφέας Αύγουστος Στρίντμπεργκ.

1921 Αρχίζει τις εργασίες του το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας (14-16/5/1921). Το ΚΚ Τσεχοσλοβακίας ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ΚΚ του Μεσοπολέμου, με 138.000 μέλη το 1928 και ποσοστά στις εκλογές που ξεπερνούσαν το 10%.

1928 Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής της αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1931 Αντιιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις ξεσπούν στην Αίγυπτο, απεργίες και συγκρούσεις με το στρατό και την αστυνομία.

1940 Ο ολλανδικός στρατός συνθηκολογεί. Η αντίστασή του στους ναζί κράτησε μόλις 4 μέρες, ενώ οι συνολικές του απώλειες ήταν 2.332 άνδρες.

1942 Συνέρχεται στη Λαμία πλατιά σύσκεψη στελεχών του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Φθιώτιδας, Φωκίδας και Ευρυτανίας, με θέμα την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Ρούμελη. Στη σύσκεψη αυτή παίρνει μέρος και ο Θανάσης Κλάρας (Αρης Βελουχιώτης). Κατόπιν ο Αρης συγκροτεί την πρώτη αντάρτικη ομάδα στη Ρούμελη.

1944 Στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο, του οποίου οι εργασίες κράτησαν έως τις 27/5. Μεταξύ άλλων, το Εθνικό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τους λαϊκούς θεσμούς (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Δικαιοσύνη κ.λπ.), ενώ ψήφισε και Καταστατικό Χάρτη της Ελεύθερης Ελλάδας.

1948 Το Ισραήλ ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος, έπειτα από σχετική ψηφοφορία στον ΟΗΕ. Λίγες ώρες αργότερα, ξεσπά ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος.

1955 Υπογράφεται στην πρωτεύουσα της Πολωνίας το Σύμφωνο Φιλίας Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας (Σύμφωνο της Βαρσοβίας), με ιδρυτικά μέλη τις ΕΣΣΔ, Αλβανία, Βουλγαρία, Τσεχοσλοβακία, Λαϊκή Δημοκρατία Γερμανίας, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.

1972 Το σύμπλεγμα νησιών της Οκινάουα επιστρέφεται από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία.

1969 Δικάζεται σε ισόβια δεσμά ο κομμουνιστής Αργύρης Μπάρας. Στη Θεσσαλονίκη δικάζονται 40 μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΕΔΑ και του ΠΑΜ.

1974 Σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας», ο ΓΓ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Αλβάρο Κουνιάλ, δηλώνει μεταξύ άλλων πως ο ελληνικός λαός μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη των Πορτογάλων κομμουνιστών.

1987 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαργκαρίτα Κάρμεν Κανσίνο).

1998 Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Φρανκ Σινάτρα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org