«Δεύτερο σπίτι του» έχει κάνει ο Αμερικανός πρέσβης το υπουργείο Αμυνας, συζητώντας με την ελληνική κυβέρνηση τα «συγκλίνοντα» συμφέροντα των αστικών τάξεων ΗΠΑ - Ελλάδας |
Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρέσβης είπε πως πιστεύει πολύ «στη σημασία της γεωγραφίας στις διεθνείς σχέσεις», τασσόμενος υπέρ «της ενίσχυσης της επένδυσης που έχουμε κάνει εδώ (σ.σ. στην Ελλάδα) τα τελευταία 70 χρόνια». Περιγράφοντας «3 διαφορετικούς κύκλους» όπου μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, αλλά και την «κρίσιμη» γεωστρατηγικά θέση της Ελλάδας στο κέντρο τους, είπε: «Ο 1ος είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα στη Συρία, όπου η Ελλάδα μάς βοηθά να διαχειριστούμε τις προκλήσεις που προέρχονται από αυτήν την κατεύθυνση. Ο 2ος κύκλος αφορά την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επίσης στα Δυτικά Βαλκάνια και το ρωσικό πρόβλημα που σχετίζεται με αυτές τις περιοχές. Ο δε 3ος κύκλος έχει σχέση με τη Νότια Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Είναι σημαντικός για την πρόκληση της μετανάστευσης και θα καταστεί σημαντικότερος, αφού επικρατήσουμε στρατιωτικά του ISIS. Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της στρατηγικά σημαντικής γεωγραφίας και συνιστά για εμένα το επιχείρημα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής συνεργασίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας».
«Το σημαντικό για εμένα», σημείωσε, σκιαγραφώντας το οικονομικό υπόβαθρο της βαθύτερης εμπλοκής της ελληνικής αστικής τάξης στην προώθηση των αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή, «είναι ότι, πέραν της γεωγραφίας, οι χώρες μας έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα για σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε «να σκεφτούμε πιο φιλόδοξα για το πώς θα συνεργαστούμε στο μέλλον - κυρίως στον τομέα της ασφάλειας. Κοιτώντας 5 - 10 χρόνια μπροστά, η Ελλάδα θα παραμένει ένα ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ και μία δημοκρατία. Στον περίγυρο της Ελλάδος πολλά πράγματα θα είναι λιγότερο προβλέψιμα. Και το επιχείρημα της ενίσχυσης της επένδυσης που έχουμε κάνει εδώ τα τελευταία 70 χρόνια είναι ισχυρό».
Στο ίδιο φόντο, χαρακτηριστικές για το ρόλο που επιφυλάσσουν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ ως «πυλώνας» του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή, ήταν οι τοποθετήσεις του για τα ανοιχτά μέτωπα που τροφοδοτούν ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί:
Συνέχισε για το ρόλο που επιφυλάσσεται στην αντιπαράθεση αυτή για την Ελλάδα: «Αυτή είναι μια περιοχή στην οποία η Ελλάδα παίζει ήδη έναν σημαντικό ρόλο, που μπορεί όμως να γίνει σημαντικότερος. (...) Θα ήλπιζα οι ΗΠΑ να συνεχίσουν να είναι παρούσες στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να συγχρονίσουμε τις προσεγγίσεις μας (...) (σ.σ. οι χώρες αυτές) χρειάζονται διπλωματική, τεχνική ή και οικονομική υποστήριξη, όπως αυτή που έχει προσφέρει η Ελλάδα μέσω των εμπορικών δεσμών, αλλά και ειδικότερα της Ενέργειας».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε: «Εχω εντυπωσιαστεί από τις συζητήσεις μου με υψηλόβαθμους Ελληνες αξιωματούχους (...) για την έμφαση που δίνουν στο να παραμείνει η Τουρκία αγκυροβολημένη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα αμερικανικά και ελληνικά συμφέροντα συγκλίνουν στο ζήτημα αυτό».
Εκτίμησε, βέβαια, πως «δεν σημαίνει ότι η σχέση θα είναι εύκολη, υπάρχει μεγάλο ιστορικό βάρος για κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό όμως να αναζητηθούν δρόμοι για μελλοντική συνεργασία, όπως η Ενέργεια».
Η μοιρασιά στην αγορά Ενέργειας κυρίως για τους διαδρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων μπαίνει, εξάλλου, στο επίκεντρο όλων των «αξόνων» ανταγωνιστικών καπιταλιστικών συμφερόντων της περιοχής, όπως φάνηκε και στην απάντηση του πρέσβη για το πόσο σημαντικά για τις ΗΠΑ είναι τα τρίγωνα συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου:
«Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή της Ελλάδος σε αυτές τις συνεργασίες. Εχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και το πιο ενδιαφέρον για εμένα είναι η "διαγώνιος" Ελλάδος - Ισραήλ. Υπάρχει η Ενέργεια. Υπάρχει η άμυνα, όπως απέδειξε η συμμετοχή ισραηλινών F-16 στην πρόσφατη άσκηση "Ηνίοχος". Υπάρχει η πλευρά της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της καινοτομίας. Υπάρχει, τέλος, το ζήτημα των αξιών (...) Σχετικά με την Αίγυπτο, έχουμε απλώς "ξύσει την επιφάνεια". Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση στην Ουάσιγκτον για τη στρατιωτική σχέση Αθήνας - Καΐρου. Η Κύπρος είναι επίσης γεωγραφικά σημαντική».
Μπορεί ο Αμερικανός Πρέσβης να επανέλαβε το «παραμύθι» ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μπορούν, τάχα, να διευθετηθούν με «αμοιβαίο όφελος» για όλες τις αστικές τάξεις της περιοχής, φέρνοντας «σταθερότητα» στην περιοχή, που στο μεταξύ φλέγεται εξαιτίας ακριβώς των ανταγωνισμών για τις «μοιρασιές» στις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας: «Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε τις σχέσεις των χωρών της περιοχής σε μια λογική αμοιβαίου οφέλους. Ενα από τα θέματα που μου κάνουν εντύπωση στην Ενέργεια είναι ότι η συνεργασία Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Τουρκίας δεν μπορεί παρά να είναι αμοιβαία επωφελής». Σίγουρα όμως εννοούσε αμοιβαία επωφελής στο πλαίσιο που ικανοποιεί πρωτίστως τα συμφέροντα της χώρας του, κάτι που είναι ούτως ή άλλως αντικείμενο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης.
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός πρέσβης, μιλώντας και για τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, περιέγραψε την πρεμούρα της ελληνικής κυβέρνησης για βαθύτερη και «αναβαθμισμένη» εμπλοκή στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, κάνοντας λόγο για πρόταση της κυβέρνησης για επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας, περιγράφοντας τη «συμπληρωματική δράση» των Ενόπλων Δυνάμεων ΗΠΑ - Ελλάδας στην περιοχή κ.τ.λ:
«Κατά την πρόσφατη επιτυχημένη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Καμμένος μίλησε δημόσια για την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει για περισσότερα από ένα έτη τη συμφωνία για τις δραστηριότητές μας στη Σούδα. Θα το καλωσορίζαμε αυτό. Θα διευκόλυνε τον σχεδιασμό, αλλά και τη χρηματοδότηση, καθώς έχουμε κάνει αξιοσημείωτες επενδύσεις εκεί.
Θα έδινα επίσης έμφαση, έπειτα από όσα έχω συζητήσει με τον Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη, στο ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού να αναπτύξει μια ισχυρότερη και εμφανέστερη παρουσία στο Νότιο Αιγαίο. Η ανάπτυξη όμως ελληνικών πλοίων που θα υπηρετήσει τα κοινά μας συμφέροντα στην αστυνόμευση της περιοχής, θα απαιτήσει κάποιου είδους υποστήριξη (...) ενδιαφερόμαστε η Ελλάδα να μπορεί να συντηρήσει αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις, διότι είναι και προς το δικό μας συμφέρον. Εγώ και η ομάδα μου εργαζόμαστε σκληρά να εντοπίσουμε πρόσθετες ευκαιρίες για μεταφορά πλεονάζοντος στρατιωτικού υλικού (...) Δεν το βλέπουμε ως συναλλαγή, αλλά ως προώθηση κοινών συμφερόντων».
Να καταγραφεί, εδώ, για τη Σούδα ότι όπως περιγράφει η «Καθημερινή», «η βάση της Σούδας είναι ένα πολύ σημαντικό γεωπολιτικό χαρτί για την Ελλάδα. Ευτυχώς, μάλιστα, που το πολιτικό μας προσωπικό έχει ωριμάσει και συμφωνεί στη συντριπτική του πλειονότητα με την παραχώρησή της στις ΗΠΑ (...) Ο υπουργός Αμυνας έχει δημοσίως δηλώσει αρκετές φορές ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία, διάρκειας 5 έως 7 ετών, για τη χρήση της βάσης από τους Αμερικανούς». Επίσης, ότι στην Ουάσιγκτον «έχει δημιουργηθεί η βεβαιότητα ότι η επέκταση θα υλοποιηθεί ούτως ή άλλως». Η εφημερίδα γνωστοποιούσε, εξάλλου, ότι βασική προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό δεν είναι τόσο η παροχή κάποιων εξοπλισμών, ως αντάλλαγμα για την επέκταση της συμφωνίας για τη Σούδα, «όσο η καθαρή γεωπολιτική στήριξη της κυβέρνησης και στο μπρα ντε φερ για το χρέος και στη χαλιναγώγηση της Τουρκίας».
Προηγούμενα, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας σε μοιρασμένους ρόλους, προσέθεταν στο προφίλ του «πυλώνα σταθερότητας», της ετοιμότητας και «διαθεσιμότητας» της κυβέρνησης να παίξει «αναβαθμισμένο» ρόλο στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Ο Ν. Κοτζιάς, σχολιάζοντας στην εφημερίδα «Real News» τις εξελίξεις σε Τουρκία, Κύπρο, ΠΓΔΜ, έλεγε πως «από πλευράς μας, παράγουμε πολιτική σταθερότητας στην περιοχή και προσπαθούμε να στηρίξουμε τις δομές σταθερότητας σε αυτήν», εντάσσοντας εκεί π.χ. σε ό,τι αφορά την Αλβανία και το γεγονός πως «η Αλβανία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και άνοιξε ο ευρωπαϊκός δρόμος της με τη στήριξη της Ελλάδας». Ειδική αναφορά έκανε και «στη συγκρότηση μηχανισμών - δικτύων σταθερότητας και ασφάλειας (όπως είναι οι 5 τριμερείς, οι 3 τετραμερείς, η αραβοευρωπαϊκή διάσκεψη σε λίγες μέρες στη Ρόδο)».
Στο ίδιο μοτίβο, ο Π. Καμμένος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ έλεγε ότι η Ελλάδα «είναι η χώρα, η οποία μπορεί να αποτελέσει τον άξονα σταθερότητας» στην περιοχή.
Εκανε, δε, «επίθεση» στην ΕΕ ότι «θα πρέπει να καταλάβει η Δύση και ιδίως η ΕΕ ότι εμείς δεν διαφυλάσσουμε μόνο τα δικά μας σύνορα, (...) αλλά τα σύνορα της Ευρώπης», συμπληρώνοντας πως «γι' αυτό και στηριζόμαστε περισσότερο στο ΝΑΤΟ και περισσότερο στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, πλέον, με τη συμφωνία η οποία θα επεκταθεί και προς όφελος της Ελλάδας τους επόμενους μήνες - πρώτα ο Θεός - με τις διαπραγματεύσεις τις οποίες κάνουμε, αποτελούν τον κύριο σύμμαχο στην περιοχή».
Σκιαγραφώντας, δε, τα νέα προσχήματα εμπλοκής σε επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, κινδυνολόγησε για «"πάντρεμα" του ISIS με ακραίες ομάδες στα Βαλκάνια», σημειώνοντας πως «οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι πάντα έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση (...) θα ενεργήσουμε κατά τη δύναμη την οποία έχουμε στα Βαλκάνια. Μην ξεχνάτε ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα Βαλκάνια είναι οι πιο ισχυρές που υπάρχουν».
Δίνοντας και ένα παράδειγμα «ενεργοποίησης» είπε με νόημα για τα Σκόπια, με βάση και ταραχές που έχουν ξεσπάσει εκεί: «Εχουμε την πάγια τακτική της μη αλλαγής συνόρων. Δεν πρόκειται, όμως, να αφήσουμε απροστάτευτους τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφήσουμε να παραβιαστούν ανθρώπινα δικαιώματα στην ευρύτερη περιοχή»...
ΝΑΤΟ και ΕΕ εξετάζουν τις επόμενες μέρες την «πορεία» των επικίνδυνων σχεδίων τους (φωτ. από πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ) |
Κατ' αρχάς αύριο, Δευτέρα 15/5, συνέρχεται στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ, με συμμετέχοντες τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών - μελών. Στην ατζέντα είναι η περιλάλητη Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας. Στο σχετικό ενημερωτικό αναφέρεται ότι το ΣΕΥ θα προβεί σε απολογισμό της εφαρμογής της στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, ιδίως όσον αφορά τις «πολιτικές πτυχές» της, όπως παρουσιάζονται αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ πέραν των συνόρων της, με κεκαλυμμένο στρατιωτικό χαρακτήρα, τύπου αστυνόμευσης ή εκπαίδευσης ντόπιων στρατιωτικών ή αστυνομικών δυνάμεων.
Το Συμβούλιο θα συζητήσει, επίσης, την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, «μια περιοχή που αντιμετωπίζει αποσταθεροποίηση, ιδίως στη Σομαλία, στο Νότιο Σουδάν και το Σουδάν. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις πολιτικές προκλήσεις και τις προκλήσεις για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή, στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρεται από πλευράς ΕΕ, που εστιάζει σε μια χερσαία περιοχή με μεγάλο ορυκτό πλούτο, όπως και σε ένα σημαντικότατο θαλάσσιο δίαυλο για την παγκόσμια διαμετακόμιση.
Επόμενο θέμα έχουν οριστεί οι «Σχέσεις ΕΕ - Αφρικής». Η λεγόμενη Μαύρη Ηπειρος, ειδικά βόρεια και υποσαχάρια έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Εξ ου και το ΣΕΥ θα εξετάσει τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής βάσει κοινής ανακοίνωσης της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκας Μογκερίνι, και της Κομισιόν, «για μια νέα ώθηση της εταιρικής σχέσης Αφρικής - ΕΕ». Φιλοδοξία τους είναι η συζήτηση να συμβάλει στην προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αφρικής τον Νοέμβρη. Σε αυτό το φόντο, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν με τον Moussa Faki Mahamat, πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 14/3.
Τέλος, οι μετέχοντες υπουργοί θα επικεντρώσουν στην «Ανατολική εταιρική σχέση», το «εργαλείο» της ΕΕ για παραπέρα διείσδυση μονοπωλίων της σε «ζώνες επιρροής» της Ρωσίας. Αλλωστε, ακολουθεί - στα διάφορα σχήματα που έχουν στήσει προς ευόδωση του σκοπού τους - Υπουργική Συνάντηση της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις 19/6 στο Λουξεμβούργο και Σύνοδος Κορυφής για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στις 24/10 στις Βρυξέλλες.
Λίγες μέρες αργότερα, την Πέμπτη 18/5, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες εκ νέου το ΣΕΥ, αλλά αυτήν τη φορά με μετέχοντες τους υπουργούς Αμυνας των κρατών - μελών.
Και σε αυτήν τη Σύνοδο πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ σε θέματα Ασφάλειας και Αμυνας, αλλά αυτήν τη φορά από πιο ...στρατιωτική σκοπιά. Π.χ. πατώντας και πάνω σε πρότερες αποφάσεις της ΕΕ, θα ξανασυζητήσουν για:
-- Τη «δυνατότητα Μόνιμης Διαρθρωμένης (σ.σ: στρατιωτικής) Συνεργασίας» («permanent structured cooperation» - PESCO).
-- Τη δυνατότητα μιας συντονισμένης μεταξύ των κρατών - μελών ετήσιας επανεξέτασης των βημάτων που έχουν κάνει στο μεταξύ στην οικοδόμηση της ευρωενωσιακής «άμυνας» («coordinated annual review on defence» - CARD). Θέμα που έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση, στον απόηχο και του «Brexit», με την αποχώρηση του βρετανικού στρατού από το «αμυντικό» σύστημα της ΕΕ, των πιέσεων που ασκεί η διακυβέρνηση Τραμπ, ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερα βάρη στη λειτουργία της λυκοσυμμαχίας, και συζητήσεων στο εσωτερικό της ΕΕ για τη δυνατότητα «ανάληψης αυτοτελούς δράσης» σε περιπτώσεις που το ΝΑΤΟ δεν παίρνει απόφαση εμπλοκής.
-- Την ενδυνάμωση, στο ίδιο μοτίβο, των «εργαλείων ταχείας αντίδρασης» της ΕΕ («rapid response tools»), συμπεριλαμβανομένων των Σχηματισμών Μάχης της ΕΕ («EU battlegroups»).
-- Τις «εταιρικές σχέσεις» που μπορούν να διαμορφωθούν με χώρες εκτός ΕΕ, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας.
Το ΣΕΥ αναμένεται να υιοθετήσει Συμπεράσματα για την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής, τα οποία θα προωθηθούν προς ενημέρωση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) που συνέρχεται τον Ιούνη.
Επόμενο θέμα της Συνόδου είναι η συνεργασία μεταξύ ΕΕ - ΝΑΤΟ, το πώς προωθούνται όσα αποφασίστηκαν μεταξύ εκπροσώπων των δύο Οργανισμών, πέρυσι τον Ιούνη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, για αυτήν τη συνεργασία.
«Η συζήτηση είναι απολύτως επίκαιρη δεδομένης της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 25/5 στις Βρυξέλλες», παρατηρούν από πλευράς ΕΕ, ενώ στο ΣΕΥ της 19/5 θα φροντίσει να παραβρεθεί για να βάλει τη δική του «πινελιά» στη συζήτηση ο γγ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση βάζει πλάτη σε όλες αυτές τις προσπάθειες «συντονισμού», θέλοντας και η ίδια «να συμβάλει στην ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου για τα επόμενα χρόνια», όπως έλεγε χαρακτηριστικά, πρόσφατα, σε συνέδριο στην Αθήνα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος. Ο ίδιος σημείωνε, άλλωστε, πως «οι γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο (...) απαιτούν συλλογική, περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή αντιμετώπιση».
Τέλος, οι υπουργοί Αμυνας, σε άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα συνεχούς και άκρως επικίνδυνης διαπλοκής του αντικειμένου τους με αυτό της «εσωτερικής ασφάλειας», θα συζητήσουν θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας μαζί με τους συναδέλφους τους, υπουργούς Εσωτερικών.
Δίνοντας τον σχετικό τόνο, εκ μέρους της κυβέρνησης που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτό το πεδίο, ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, έλεγε πρόσφατα στο ίδιο συνέδριο στην Αθήνα, με αντικείμενο, ακριβώς, την «Αμυνα και Ασφάλεια»:
«Νέες μορφές απειλών και κινδύνων - που προέρχονταν τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον του κράτους - έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ οι διεξαγόμενες συγκρούσεις σε όλο και περισσότερα σημεία του πλανήτη ήταν περισσότερο "ενδοκρατικές" και λιγότερο "διακρατικές"».
«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις θέτουν με επιτακτικό τρόπο, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο εθνικό προσκήνιο, το ζήτημα της ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση νέων "ασύμμετρων" απειλών και κινδύνων. Η Ελλάδα, παρότι είναι πυλώνας σταθερότητας η ίδια, βρίσκεται σε μια "δύσκολη" περιοχή», σημείωνε, φτιάχνοντας κλίμα για λήψη μέτρων.
Ολα αυτά έχουν και μια «πρακτική» - επιχειρησιακή πτυχή που καλούνται να εφαρμόσουν στην πράξη τα στρατιωτικά στελέχη. Εξ ου και στο ενδιάμεσο των Συνόδων Εξωτερικών και Αμυνας, την Τρίτη συνέρχεται στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ, σε σύνθεση αρχηγών γενικών επιτελείων, υπό την προεδρία του στρατηγού Μ. Κωσταράκου, μόνιμου προέδρου της επιτροπής.
Η συνεδρίαση θα αρχίσει με ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα της Ασφάλειας και Αμυνας. Στη συνέχεια, οι Α/ΓΕΕΘΑ της ΕΕ θα εξετάσουν τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό στρατηγό C.M. Scaparrotti, ανώτατο διοικητή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Επιπλέον, οι αρχηγοί γενικών επιτελείων θα συζητήσουν σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας. Επίσης, θα επανεξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία με τον Ουκρανό Α/ΓΕΕΘΑ.
Τέλος, οι Α/ΓΕΕΘΑ θα εστιάσουν στις στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των «εκπαιδευτικών» και «συμβουλευτικών αποστολών» της ΕΕ και των εν εξελίξει επιχειρήσεων της ΕΕ (επιχείρηση Atalanta της EUNAVFOR Somalia, επιχείρηση Sophia της EUNAVFOR MED και EUFOR Althea).
Ολα τα παραπάνω και ενόψει αντίστοιχων αποφάσεων που αναμένεται να παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις 25/5 στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, και σε προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής από στρατιωτικής - επιχειρησιακής άποψης, συνεδριάζει στις 17/5, ακριβώς μια μέρα μετά την ΣΕ της ΕΕ, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή της λυκοσυμμαχίας, το υψηλότερο στρατιωτικό της όργανο. Η Επιτροπή συνεδριάζει 2 φορές ετησίως, σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, για να συζητήσει τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και να παράσχει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC, το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) στρατιωτικές συμβουλές για το πώς η λυκοσυμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις παγκόσμιες «προκλήσεις ασφάλειας».
Αυτήν την φορά, υπό την προεδρία του Τσέχου στρατηγού Petr Pavel - επικουρούμενου από τον προαναφερόμενο Αμερικανό στρατηγό Scaparrotti - οι Α/ΓΕΕΘΑ θα εστιάσουν «στο γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον ασφάλειας στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τη συνεισφορά της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση ή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Προγραμματίζεται αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, όπως και προετοιμασία του εδάφους για περαιτέρω συζητήσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ για ανάληψη και νέων «Πρωτοβουλιών Προβολής Σταθερότητας» (όπως η επιχείρηση θαλάσσιων περιπολιών του ΝΑΤΟ στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο «Sea Guardian» ή η ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2) ενάντια στην «τρομοκρατία». Θα δουν, επίσης, πώς εξελίσσεται και τι αποτελέσματα φέρνει η εκπαίδευση που παράσχει το ΝΑΤΟ στις Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράκ.
Παραπέρα, οι Α/ΓΕΕΘΑ θα συζητήσουν μαζί με τους συναδέλφους τους από χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά οριζόμενες ως «εταίροι», την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Αφγανιστάν «RESOLUTE SUPPORT», για το πώς θα εξελιχθεί από το 2018 και αργότερα.
Επίσης, θα ανταλλάξουν απόψεις για τη δομή Αμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ όπως έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Ευρώπη, με μεταφορά πρόσθετων δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τις κινήσεις της οποίας επίσης θα βάλουν στο μικροσκόπιο.
Η Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής θα ολοκληρωθεί με αξιολόγηση της λειτουργικότητας της δομής του ΝΑΤΟ και μια συζήτηση για την αποδοτικότητα και αποτελεσματική χρήση των υφιστάμενων δυνατοτήτων και μέσων. Η συζήτηση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και να εξειδικευτεί παραπέρα στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Ιούνη.
Copyright 2017 The Associated |
Στη συνάντηση της ΕΤΑΑ (φωτ.) στελέχη μονοπωλίων ανέδειξαν την Κύπρο ως «κομβικό σημείο» για ευρύτερες επενδύσεις |
Μετά τη συνάντηση που είχαν Αναστασιάδης - Ακιντζί την Πέμπτη, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση και των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Γενάρη στη Γενεύη, για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τον Κύπριο Πρόεδρο να σημειώνει, πάντως, ότι «το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι».
Ωστόσο, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, όλες τις τελευταίες μέρες, ανέδειξε ότι όσο προχωρά το παζάρι αναδεικνύονται και οι σύνθετες «ισορροπίες» που απαιτεί μια λύση, οι οποίες θα είναι δύσκολο να διασφαλιστούν. Μετά από συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, ο Αϊντε υποστήριξε: «Εάν πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά αυτήν τη στιγμή, είμαστε στα πρόθυρα μεγάλης προόδου ή κατάρρευσης» και πρόσθεσε: «Στον ορίζοντα υπάρχει μια διαφαινόμενη κρίση που αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο τον Ιούλιο. Δεν πιστεύω ότι θα περάσει από μόνη της. Αντιθέτως, βλέπω ότι πλησιάζει». Σε περίοδο μη λύσης, οι υδρογονάνθρακες δημιουργούν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών και σε μια περίπτωση διαφωνίας, η Κύπρος «μπορεί να εισέλθει σε μεγάλα βάσανα», συνέχισε.
Στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕΤΑΑ) που έγινε στη Λευκωσία 9 με 11 Μάη, η κυπριακή πρωτεύουσα φιλοξένησε Επιχειρηματικό Φόρουμ, αλλά και πλατιά συνάντηση διεθνών οργανισμών ειδικά για τη «στήριξη της κυπριακής οικονομίας» σε περίπτωση ολοκλήρωσης των συνομιλιών. Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία της ΕΤΑΑ και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.τ.λ. Ακόμα, συμμετείχαν ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος Οζντίλ Ναμί, ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αλλά και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
Ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ, Σούμα Καρχαμπάρτι, αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι εύκολες, αλλά έσπευσε να μιλήσει για την «τεράστια οικονομική δυναμική που σχετίζεται με την επανένωση». Πρόσθεσε ότι «εάν υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, βεβαίως και θα είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις, για να καταστήσουμε την επανένωση μια πραγματική οικονομική επιτυχία».
Ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλι, περιέγραψε την Κύπρο «ως ένα δυνάμει κομβικό σημείο ανάπτυξης φυσικού αερίου» και σημείωσε πως αν η περιοχή καταστεί κόμβος ενεργειακών εξαγωγών είναι σαφές ότι το νησί θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των πιθανών προορισμών. Ειδικά για τον αγωγό «East Med» (που θα μεταφέρει αέριο μέσω Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας προς την Ευρώπη) ο Πιστέλι είπε ότι η ENI διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές και εστίασε στην «ιδανική (γεωγραφική) θέση του νησιού».
Αλλά και η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι αμερικανικά μονοπώλια είναι διαθέσιμα να βοηθήσουν σε περίπτωση λύσης, παραθέτοντας ήδη «ηχηρά» ονόματα που δρουν στην Κύπρο: «Noble Energy», «Exxon Mobil», «Hard Rock Casino». «Μείνετε προσηλωμένοι στη λύση του προβλήματος» ήταν το μήνυμά της, ενώ σε ερώτημα για το αν οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εμπιστευτούν την Τουρκία τόνισε: «Η Τουρκία θα επωφεληθεί από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών αλλά και η Κύπρος θα επωφεληθεί, αφού θα μπορεί να διοχετεύει το φυσικό της αέριο σε μια μεγάλη αγορά. Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης, είναι εμπορική συναλλαγή. Οι επιχειρηματικοί δεσμοί είναι πιο δυνατοί από τους πολιτικούς...».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, φουντώνουν οι φήμες και για «νέες προτάσεις» που πέφτουν στο τραπέζι. Δεν πάνε πολλές μέρες από πληροφορίες ελληνοκυπριακών ΜΜΕ που εμφάνιζαν το ψευδοκράτος να έχει καταθέσει «ενδιάμεση φόρμουλα», σύμφωνα με την οποία στην «ενιαία» Κύπρο δεν θα υπάρχει κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση. Θα υπάρχει απλά «κοινή εκπροσώπηση» στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις. Μάλιστα, αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή, η Αγκυρα φέρεται έτοιμη να «δεχτεί μείωση των στρατευμάτων».
Εντείνονται οι παρεμβάσεις ξένων παραγόντων στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς οξύνονται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα, οι γεωπολιτικοί και οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία.
Στην ΠΓΔΜ, η πολιτική κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τον νεοεκλεγέντα Αλβανόφωνο πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, να δίνει προθεσμία στον Πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, μέχρι το επόμενο Σάββατο 20 Μάη, προκειμένου, έως τότε, να αποφασίσει εάν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που συνιστά η συνεργασία της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ με τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της αλβανικής μειονότητας (ανάμεσα στα οποία και το DUI, του οποίου ο Τζαφέρι είναι στέλεχος).
Πιέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ζάεφ άσκησαν τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι της ΕΕ, με πρώτο τον πρέσβη της ΕΕ στα Σκόπια, Σάμιουελ Σμπόγκαρ. Ακόμη, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Χόιτ Γι (που παραμένει στα Σκόπια πάνω από δύο βδομάδες, συναντώντας την Τρίτη τους αρχηγούς των τριών αλβανικών κοινοβουλευτικών κομμάτων με σκοπό, όπως είπε, «να διευκολύνει» το σχηματισμό νέας κυβέρνησης), κλιμάκιο επτά Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μπομπ Γκούντολατ, που έφτασε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ το βράδυ της Παρασκευής, πρέσβεις χωρών εντός και εκτός ΕΕ, όπως αυτοί της Ολλανδίας, της Ελβετίας κ.ά.
Το ίδιο διάστημα, ο Ταλάτ Τζαφέρι (η αμφιλεγόμενη εκλογή του οποίου προκάλεσε σοβαρά επεισόδια στις 27 Απρίλη, αλλά επιβεβαιώθηκε στις αρχές της βδομάδας από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης) έστειλε «τελεσίγραφο» στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, προτρέποντάς τον να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έως τις 20 Μάη. Εάν δεν το πράξει, είπε, «τότε θα παραβιάσει το 1ο Αρθρο του Συντάγματος, παράγραφο 90». Και ο Τζαφέρι κατέληξε: «Τότε εγώ θα έχω υποχρέωση να συγκαλέσω συνεδρίαση της Βουλής σε 15 μέρες... Μετά τις 20 Μάη, όλα εξαρτώνται από τη βούληση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Με άλλα λόγια, ο Τζαφέρι προειδοποιεί τον Ιβάνοφ ότι εάν δεν δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ, θα την δώσει ο ίδιος ως αμέσως επόμενος αρμόδιος θεσμικός παράγοντας.
Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι βέβαιο πως θα κλιμακωθούν οι αντιδράσεις των υποστηρικτών του κεντροδεξιού VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που εξακολουθούν να διαδηλώνουν στα Σκόπια, ζητώντας, άοκνα, «νέες εκλογές».
Στο Κοσσυφοπέδιο, πάλι, στα μέσα της βδομάδας, κλιμακώθηκαν οι κόντρες που συνεχίζονταν εδώ και καιρό ανάμεσα στην κυβέρνησή του (έως πρότινος) πρωθυπουργού, Ισα Μουστάφα, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η «Αυτοδιάθεση» και η «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσόβου» του πρώην πρωθυπουργού Ράμους Χαραντινάι (που καταζητείται από τη Σερβία για εγκλήματα πολέμου και πιθανολογείται πως θα είναι ξανά πρωθυπουργός). Η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος του προτεκτοράτου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στις 11 Ιούνη.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, η ΕΕ καμώνεται την «αθώα περιστέρα», τάζοντας στους ηγέτες Δυτικών Βαλκανίων ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας (Brexit) την άνοιξη του 2019. Αυτό τουλάχιστον υποσχέθηκε η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, με συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».
Στο Βελιγράδι, πάντως (όπου αποδοκιμάστηκε την Πέμπτη τρώγοντας πάστα στο κεφάλι από νέους της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας ο Γάλλος «διανοούμενος» Μπερνάρ Ανρί Λεβί, γνωστός υπερασπιστής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε πρώην Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.λπ.), ο Γερμανός πρέσβης Αλεξ Ντίτμαν προσποιήθηκε τον «ειρηνοποιό», λέγοντας πως το Βερολίνο ...«δεν αποδέχεται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια».
Το «κουβάρι» της εμπλοκής όλο και μεγαλώνει. Στη φωτ. πλοίο που συμμετέχει στην αρμάδα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ ανεφοδιάζει ελληνικό πλοίο που συμμετέχει σε αποστολή της ΕΕ |
Ολες οι αναλύσεις, όπως αναπτύσσονται σε μυστικοσυμβούλια, συνέδρια, «άτυπες ενημερώσεις» και «πηγαδάκια», πιάνουν από τη Μαύρη Θάλασσα και την αντιπαράθεση εκεί του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία για τη διείσδυση και τον έλεγχο σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες όπως Ουκρανία, Γεωργία, Μολδαβία, σε μια εκτεταμένη ζώνη από την Υπερδνειστερία έως τον Καύκασο. Αντιπαράθεση που αποτυπώνεται στην παραπέρα μεταφορά, συγκέντρωση και στρατηγική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων (πάνοπλων, μάχιμων χερσαίων μονάδων, αεροπορικών και ναυτικών μοιρών και συστοιχιών πυραύλων) και από τις δύο πλευρές, στη μεταξύ τους συνοριογραμμή, όπως ξεκινά από τη Βαλτική και φτάνει έως τις θαλάσσιες ζώνες στον Εύξεινο Πόντο. Με εντατικοποίηση, επίσης, στρατιωτικών ασκήσεων και μαζικότερη παρουσία και αεροναυτικών δυνάμεων στα ανοιχτά της Κριμαίας που επιχειρούν «προβολή ισχύος» και «έλεγχο περιοχής».
Το φιτίλι της έντασης απλώνεται και νοτιότερα, στα Βαλκάνια, όπου η ένταση του αλβανικού εθνικισμού, η «ακυβερνησία» και οι ταραχές στα Σκόπια, οι μόνιμες «πληγές» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και του Κοσσόβου (όπου είναι ανεπτυγμένα στελέχη ή και ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, στις πολυώνυμες επιχειρήσεις «ειρήνευσης» και «ασφαλείας» των ΝΑΤΟ και ΕΕ), μαζί με την έως και ανοιχτή εμπλοκή στην όλη υπόθεση του αμερικανικού και άλλων παραγόντων, ο καθείς για την προάσπιση συμφερόντων δικών του μονοπωλιακών ομίλων, προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Στα ανατολικά, η τουρκική ηγεσία συνεχίζει να προβάλλει συστηματικά και αδιάκοπα τις αξιώσεις της αστικής τάξης της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο, με έμφαση στις πηγές και τη διαμετακόμιση της Ενέργειας. Η τουρκική προκλητικότητα, μάλιστα, κλιμακώνεται επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες, με πληροφορίες και εκτιμήσεις να πηγαινοέρχονται στον άξονα Αθήνα - Λευκωσία, για προετοιμασία θερμού επεισοδίου από πλευράς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην Κύπρο ή νησί του Αιγαίου, με ό,τι συνέπειες μπορεί μια τέτοια εξέλιξη να έχει.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων μιας σειράς ιμπεριαλιστικών κέντρων και χωρών στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου που προβάλλεται ως ο πιο σημαντικός δίαυλος διεθνώς, αλλά και, πλέον, πλουτοπαραγωγική ζώνη μετά την ανακάλυψη πλούσιων κοιτασμάτων στις ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου, Λιβάνου ακόμα και της Παλαιστίνης. Ο πόλεμος «διά αντιπροσώπων» στη Συρία και το Ιράκ συνεχίζεται. Πάνω στην ιδέα ενός ελεύθερου Κουρδιστάν εξυφαίνονται κάθε είδους επικίνδυνα σχέδια, επικίνδυνα και για τον ίδιο τον κουρδικό λαό. Ιορδανία και ειδικά ο Λίβανος «πνίγονται» από κύματα προσφύγων. Η δε Παλαιστίνη στενάζει μόνιμα κάτω από τις δολοφονικές τακτικές του κράτους του Ισραήλ.
Στη Βόρεια Αφρική, η Αίγυπτος παρουσιάζεται σε αναλύσεις ως ο δεύτερος «μεγάλος ασθενής» της ευρύτερης περιοχής μετά την Τουρκία, καθώς πολλοί φοβούνται επανάληψη εξεγέρσεων, και μαζικά κύματα μετανάστευσης προς την ευρωπαϊκή ήπειρο εκατομμυρίων εξαθλιωμένων από την πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου. Στο ίδιο μοτίβο η Λιβύη, μετά την επέμβαση του ευρωατλαντικού άξονα κατά του «κακού Καντάφι», συνεχίζει να διάγει μέρες «ακυβερνησίας», ενώ η λεγόμενη Δύση παρακολουθεί με προσοχή επαφές της Μόσχας με μεγαλοστελέχη της παρουσιαζόμενης ως λιβυκής αντιπολίτευσης.
Η ένταση πηγαίνει και λίγο νοτιότερα, στην υποσαχάρια ή «Μαύρη» Αφρική, όπου μια σειρά χώρες αντιμετωπίζονται πλέον σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ως «Non States», όπου δεν λειτουργούν πλέον βασικές κρατικές δομές που να εξασφαλίζουν την «ασφάλεια», προαπαιτούμενο όπως παρουσιάζεται για την ανάπτυξη μπίζνες του κεφαλαίου πάνω στον ορυκτό και άλλο πλούτο της εν λόγω ζώνης και το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό της. «Κενό» που στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ σπεύδουν να καλύψουν, αναπτυσσόμενες με διάφορες προφάσεις σε αποστολές και επιχειρήσεις ανοιχτά στρατιωτικού, ή κεκαλυμμένου - «εκπαιδευτικού» χαρακτήρα.
Ολο αυτό το «δαχτυλίδι της φωτιάς» παρουσιάζεται από την ντόπια αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, ως «ευκαιρία». Οτι προβαλλόμενη η χώρα ως «όαση σταθερότητας» και «πάροχος ασφάλειας», μέσα από «πολυδιάστατη και δραστήρια εξωτερική πολιτική», τη «στρατιωτική της διπλωματία», και τις «αμυντικές της δυνατότητες», τις δυνατότητες «διαμεσολάβησης» που έχει μεταξύ «αντιτιθέμενων δρώντων» στην περιοχή, μπορεί να επιτύχει τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, κατά βάση για να διεκδικήσουν οι ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι κάποια μερίδια στη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας.
Αυτούς αφορά όλο αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο, τα κέρδη της εγχώριας πλουτοκρατίας και όχι τον λαό, που κινδυνεύει να βρεθεί - αν δεν έχει βρεθεί ήδη - βαθύτερα μπλεγμένος σε μια δίνη επικίνδυνων εξελίξεων, καθώς κάθε πρόταγμα που του βάζουν οι αστοί ως «εθνικό συμφέρον» και ζητούμενο βρωμά μπαρούτι απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς.
Ενα, για παράδειγμα, στοιχείο που συχνά περνάει στα ψιλά είναι ότι η «όαση σταθερότητας» πάει χέρι - χέρι με την επιβολή πρόσθετων κατασταλτικών μέτρων επιβολής «εσωτερικής ασφάλειας», έννοια που όλο και συχνότερα προβάλλεται ως «αναγκαιότητα» διαπλεκόμενη μάλιστα με την Αμυνα, στρώνοντας έδαφος, ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν ενεργό ρόλο και στο εσωτερικό, οι δε Δυνάμεις Ασφαλείας να εξοπλιστούν για ευρύτερα «αντικείμενα», με πρόσχημα τις «ασύμμετρες απειλές».
Η «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», η «στρατιωτική διπλωματία», η οικοδόμηση «αξόνων σταθερότητας», οι «αμυντικές δυνατότητες» και η «διαθεσιμότητα» στην παροχή «υπηρεσιών υποστήριξης» στον «αντι-φονταμενταλιστικό αγώνα» ή ό,τι άλλο βρίσκει ως πρόσχημα κάθε φορά ο ευρω-ατλαντικός ιμπεριαλιστικός άξονας για έλεγχο της εν λόγω περιοχής, στην πράξη σημαίνει επιπλέον «νήματα» και τρόπους εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Βάζει, για παράδειγμα, τις Ενοπλες Δυνάμεις να αναπτύσσουν μέσα και προσωπικό, κύρια αεροναυτικές δυνάμεις, από τον Ευξεινο Πόντο (συμμετέχοντας με πλοία του ΠΝ σε αεροναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, και αεροσκάφη της ΠΑ σε ασκήσεις και εναέριες περιπολίες πάνω κι από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας που «πιάνει» και Μαύρη Θάλασσα) έως το Κέρας της Αφρικής (συμμετέχοντας με πλοία στην «αντι-πειρατική» επιχείρηση της ΕΕ «Atalanta»), και από τα νότια της Σικελίας και τα δυτικά της Μάλτας έως τη Διώρυγα του Σουέζ (συμμετέχοντας με πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη σε αποστολές με «καπέλο» ΝΑΤΟ - «SEA GUARDIAN», ΕΕ - EURONAVFOR «SOPHIA», ΟΗΕ- «UNIFIL»). Μετέχουν, τελικά, σε κάθε είδους επιχειρήσεις και αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης που επιτυγχάνεται με πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη. Αλλά και στο συντονισμό ή στη φιλοξενία άλλων επιχειρήσεων, π.χ. φιλοξενώντας στη Λάρισα το στρατηγείο για την επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ή με την αποστολή «ειδικών» όπου αναπτύσσονται τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, με τις περσινές προσφορές να γίνει η Ελλάδα «κέντρο πληροφοριών» κ.ο.κ.
Σημειωτέον, ρόλος φαίνεται να επιφυλάσσεται και για τις χερσαίες δυνάμεις, καθώς πάνω στα σενάρια έντασης συγκρούσεων στο εσωτερικό γειτονικών κρατών και αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, κάποια ψήγματα πληροφόρησης δείχνουν ότι σε αρμόδια επιτελεία εξετάζονται και σενάρια ανάπτυξης του Ελληνικού Στρατού εκτός συνόρων, με διάφορα προσχήματα, όπως διαμόρφωση «ζώνης ασφαλείας» ή «προστασίας πληθυσμών»!
Στο ίδιο πλαίσιο επίδειξης «διαθεσιμότητας» να αναλάβει ρόλους και έργο, η χώρα «φιλοξενεί» εδώ βάσεις και άλλες υποδομές θανάτου, όπως τη Σούδα, τον κομβικό ρόλο της οποίας στην υλοποίηση πολεμικών επιχειρήσεων, από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο, παραδέχονται ανοικτά και με κάθε ευκαιρία οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Ακόμα διοργανώνει, τη μία μετά την άλλη, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις μελών και «εταίρων» του ΝΑΤΟ, δίνοντάς τους την ευκαιρία, από τη μια, να εκπαιδευτούν σε ένα πολύ δύσκολο, απαιτητικό περιβάλλον, με σύνθετο ανάγλυφο, συνεχείς και πυκνές εναλλαγές στεριάς - θάλασσας, υψομετρικές διαφορές και εναλλαγή τοπίου, αυξάνοντας έτσι την επιχειρησιακή τους πείρα. Μαχητική ικανότητα, που κουβαλούν μαζί τους στις εστίες πολέμου όπου αναπτύσσονται κατόπιν. Και, από την άλλη, δίνει πρόσχημα, με τις ασκήσεις και τις συνεκπαιδεύσεις, για συγκέντρωση πρόσθετων μάχιμων μονάδων στη ζώνη ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης της Ανατολικής Μεσογείου.
Περιττό να ειπωθεί ότι στην υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει βασικό ρόλο, διεκδικώντας και ακόμα πιο ενεργό, στην πρεμούρα της να αναδειχτεί άξια της εμπιστοσύνης που της έχουν δείξει ξένα και ντόπια κέντρα, κρίνοντάς την ικανότερη - και σε αυτό το πεδίο - να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου. Μονοπωλίων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που ζητούν το δικό τους ...κατιτίς μέσα στην αναμπουμπούλα. Δεν είναι τυχαία, υπό αυτήν την έννοια, ότι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να δέχεται τα συχαρίκια από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για το ρόλο της στη στήριξη των πολεμικών τους σχεδίων.
Απ' όλα τα παραπάνω, επομένως, και πολύ περισσότερο, όσο το νήμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών θα ξετυλίγεται και παραπέρα το επόμενο διάστημα, με σταθμό και όσα αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στις 25 του μήνα, γίνεται φανερό ότι οι στόχοι της ελληνικής αστικής τάξης για γεωστρατηγική αναβάθμισή της στην περιοχή, η ανάδειξη της χώρας σε βασικό πυλώνα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, είναι επικίνδυνα για τον ελληνικό λαό, και όλους τους λαούς της περιοχής.
Στις σημερινές συνθήκες, λοιπόν, είναι άμεση ανάγκη να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων (σε Μέση Ανατολή, Βαλκάνια ή αλλού), σε κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια. Τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, η δραστηριότητα που αναπτύχθηκε, προετοιμάζοντας τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν, βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά το σύστημα που γεννά τους πολέμους, την εκμετάλλευση και την προσφυγιά. Την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου που καταδυναστεύει τους λαούς, τους σπρώχνει, για τα κέρδη του, στον όλεθρο και την καταστροφή.
Εκδήλωση με θέμα «Μάης '36: Ετούτος 'δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του», διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα, Κυριακή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στη συγκέντρωση υποδοχής των μαραθωνοδρόμων της 37ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σήμερα Κυριακή και ώρα 18.30.
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για τα 72 χρόνια από την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών:
-- Εκδήλωση, με θέμα «Η άνοδος του φασισμού και η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών μέσα από τα σχολικά βιβλία», διοργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, σήμερα, Κυριακή, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ. Θα μιλήσει ο Φάνης Καρκατζούνης, στέλεχος του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή βίντεο, αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη και θα παρουσιαστούν αντιφασιστικά τραγούδια.
-- Εκδήλωση, με θέμα «Από το Μάη του 1936 στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το κίνημα που χρειάζεται σήμερα», διοργανώνει η ΚΟ Πιερίας, αύριο, Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., στην ΕΚΑΒΗ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ και ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».
Αύριο, Δευτέρα, τις μεσημεριανές ώρες, αντιπροσωπεία της ΤΕ Εβρου, με επικεφαλής τον Σιδέρη Μιχαηλίδη, μέλος της ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία ενημέρωσης με το υλικό του Κόμματος για τα νέα μέτρα, στις πύλες των στρατοπέδων της Αλεξανδρούπολης.
Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Πιο συγκεκριμένα:
Αύριο, Δευτέρα:
-- Στις 7.00 μ.μ., η ΚΟΒ Εξαρχείων & Κέντρου Αθήνας καλεί σε βιβλιοπαρουσίαση στο cafe «Σβούρα» (Χρ. Τρικούπη 170, Νεάπολη Εξαρχείων). Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Η ΤΕ Ημαθίας καλεί σε βιβλιοπαρουσίαση, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο της Ελιάς, στη Βέροια. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
-- Στις 6.30 μ.μ., στη Θεσσαλονίκη, στη Βιβλιοθήκη του δήμου Συκεών, με ομιλήτρια την Εφη Κουκούλα, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Τη Δευτέρα, 22 Μάη:
-- Στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ευόσμου, με ομιλήτρια την Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
Σήμερα, Κυριακή, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στην πλατεία Παπαγεωργίου Ιεράπετρας, με θέμα: «9 Μάη 1947 - 9 Μάη 2017. 70 χρόνια από την είσοδο του ΔΣΕ Ανατολικής Κρήτης στην Ιεράπετρα. Διδάγματα και συμπεράσματα». Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης. Θα προηγηθεί, στις 6 μ.μ., προσυγκέντρωση στο Τελωνείο Ιεράπετρας, στο σημείο που δόθηκε η μάχη του ΔΣΕ με τους φασίστες.
Με διακήρυξή της, η ΕΕΔΥΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Μαραθώνια Πορεία και στις πορείες που διοργανώνονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, «για να καταδικάσουμε την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, να απαιτήσουμε την απεμπλοκή της Ελλάδας και το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων».
Για τη μετάβαση των ειρηνοδρόμων στον Τύμβο του Μαραθώνα θα αναχωρήσουν πούλμαν της ΕΕΔΥΕ από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί, με ώρα προσέλευσης το αργότερο μέχρι 6.30 π.μ.
Πούλμαν επίσης ξεκινούν από διάφορες συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Συγκεκριμένα:
Από Ιλιον: 6.50 π.μ. Δημαρχείο Πετρούπολης, 7 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου (Ιδομενέως), 7.05 π.μ. εκκλησία Αγ. Αναργύρων, 7.10 π.μ. Καματερό - «Μελίνα».
Από Χαλάνδρι: 7 π.μ. πλατεία Χαλανδρίου (πάρκινγκ), 7.10 π.μ. εκκλησία Αγ. Παρασκευής.
Από Νέο Ηράκλειο: 6.45 π.μ. Ν. Ηράκλειο «Τρία Αστέρια», 7 π.μ. Νέα Ιωνία - ΟΤΕ.
Από Αγιο Δημήτριο: 6.30 π.μ. Δημαρχείο, 12 μ. επιστροφή από τη Ραφήνα.
Από Πειραιά: 6.15 π.μ. Δημοτικό Θέατρο, 6.30 π.μ. Κορυδαλλός - «Πλειάδες», 6.45 π.μ. Νίκαια - Περιβολάκι.
Από Κερατσίνι: 6.45 π.μ. πλατεία Λαού.
2οΔιαμέρισμα: 6.45 π.μ. Ν. Κόσμος - Φραντζή 68, 7 π.μ. Γούβα - Φιλολάου και Μετεώρων, 7.05 π.μ. Παγκράτι - Φιλολάου και Ιφικράτους.
Από Ελευσίνα: 4 μ.μ. Δημοτικό Πάρκινγκ για Αγ. Παρασκευή.
Από Ανατολικά: 6.20 π.μ. Ηλιούπολη - Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, 6.30 π.μ. Δάφνη - Γυμναστική Ακαδημία, 6.35 π.μ. Υμηττός - πλατεία Δημαρχείου, 6.45 π.μ. Βύρωνας - πλατεία Ταπητουργείου, 6.55 π.μ. Καισαριανή - Υμηττού (Αγιος Νικόλαος), 7.05 π.μ. Ζωγράφου - πλατεία Γαρδένιας.
Το πρόγραμμα της Πορείας συνοπτικά έχει ως εξής: Στις 8 π.μ. η τελετή έναρξης στον Τύμβο του Μαραθώνα, στις 8.30 π.μ. η εκκίνηση, στις 9.30 π.μ. άφιξη στη Ν. Μάκρη, στις 12 μ. στη διασταύρωση της Ραφήνας, στη 1.30 μ.μ. στο Πικέρμι, στις 2.30 μ.μ. στην Παλλήνη, στις 5.30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή. Ο τερματισμός θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με εκδήλωση υποδοχής, που θα περιλαμβάνει ομιλία, χαιρετισμούς και συναυλία.
-- Σήμερα, Κυριακή, πραγματοποιείται η 33η Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 4 μ.μ.: Χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη στην Κερασίτσα. 5 μ.μ.: Πορεία από την Κερασίτσα στην Τρίπολη. 6.15 μ.μ.: 1ος Αγώνας Δρόμου 20 χλμ. «Γρηγόρης Λαμπράκης». Εκκίνηση: Πάρκο των Αλύγιστων (περιοχή Αγ. Αθανασίου). 7.30 μ.μ.: Τερματισμός των ειρηνοδρόμων στην πλατεία Πετρινού. Ομιλία από μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, απονομή βραβείων στους δρομείς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση με έργα μαθητών από τα σχολεία της Τρίπολης, που συμμετείχαν στην πανελλαδική πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ «Να σκέφτεσαι τους άλλους». Πούλμαν για την Κερασίτσα δρομολογούνται από την πλατεία Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη (3.30 μ.μ.) και από την πλατεία της Υπαπαντής στην Καλαμάτα (στη 1 μ.μ.).
-- Πορεία ειρήνης οργανώνει σήμερα, Κυριακή, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 6 μ.μ.: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από Χορευτικά Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Πηγή. 6.30 μ.μ.: Εκκίνηση πορείας από την πλατεία του χωριού Πηγή. 8.30 μ.μ.: Αφιξη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στην πόλη των Τρικάλων και συγκέντρωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων. Στις 5.30 μ.μ., από το χώρο αφετηριών του Αστικού ΚΤΕΛ, στα Τρίκαλα, θα αναχωρήσει λεωφορείο που θα μεταφέρει δωρεάν στην εκκίνηση.
-- Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης καλεί σήμερα, Κυριακή, στις 7.30 μ.μ., στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης (Νταμάρια). Η πορεία θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης.
-- Το Σάββατο 20 Μάη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αμερικανική βάση του Ακτίου, στις 7 μ.μ. Θα ακολουθήσουν πορεία στους δρόμους της Πρέβεζας στις 8.30 μ.μ. και συγκέντρωση με αντιπολεμική συναυλία στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ανδρούτσου της πόλης. Την κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Αγρινίου, Αρτας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Πρέβεζας, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου, Αρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.
-- Την Κυριακή 21 Μάη πραγματοποιείται η Πορεία Ειρήνης της ΕΔΥΕΘ στη Θεσσαλονίκη. Θα ξεκινήσει στις 10 π.μ., από το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού, με κατάληξη στο Μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη.