Κυριακή 14 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Καταλύτης τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που συγκρουνται στην περιοχή

Στη συνάντηση της ΕΤΑΑ (φωτ.) στελέχη μονοπωλίων ανέδειξαν την Κύπρο ως «κομβικό σημείο» για ευρύτερες επενδύσεις

Copyright 2017 The Associated

Στη συνάντηση της ΕΤΑΑ (φωτ.) στελέχη μονοπωλίων ανέδειξαν την Κύπρο ως «κομβικό σημείο» για ευρύτερες επενδύσεις
Οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς εντείνονται ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες ευρύτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα επηρεάσουν καθοριστικά το παζάρεμα της νέας διχοτομικής λύσης.

Μετά τη συνάντηση που είχαν Αναστασιάδης - Ακιντζί την Πέμπτη, έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο για συνέχιση και των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Γενάρη στη Γενεύη, για το κρίσιμο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, με τον Κύπριο Πρόεδρο να σημειώνει, πάντως, ότι «το θέμα είναι να πάμε καλά προετοιμασμένοι».

Ωστόσο, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, όλες τις τελευταίες μέρες, ανέδειξε ότι όσο προχωρά το παζάρι αναδεικνύονται και οι σύνθετες «ισορροπίες» που απαιτεί μια λύση, οι οποίες θα είναι δύσκολο να διασφαλιστούν. Μετά από συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, ο Αϊντε υποστήριξε: «Εάν πρέπει να μιλήσουμε ανοικτά αυτήν τη στιγμή, είμαστε στα πρόθυρα μεγάλης προόδου ή κατάρρευσης» και πρόσθεσε: «Στον ορίζοντα υπάρχει μια διαφαινόμενη κρίση που αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο τον Ιούλιο. Δεν πιστεύω ότι θα περάσει από μόνη της. Αντιθέτως, βλέπω ότι πλησιάζει». Σε περίοδο μη λύσης, οι υδρογονάνθρακες δημιουργούν διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών και σε μια περίπτωση διαφωνίας, η Κύπρος «μπορεί να εισέλθει σε μεγάλα βάσανα», συνέχισε.

«Λύση» με «τεράστια οικονομική δυναμική»


Πάντως, ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα έχουν ήδη καταρτίσει μεγάλες επενδύσεις που με προώθηση της νέας διχοτομικής λύσης θα επιταχυνθούν.

Στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (ΕΤΑΑ) που έγινε στη Λευκωσία 9 με 11 Μάη, η κυπριακή πρωτεύουσα φιλοξένησε Επιχειρηματικό Φόρουμ, αλλά και πλατιά συνάντηση διεθνών οργανισμών ειδικά για τη «στήριξη της κυπριακής οικονομίας» σε περίπτωση ολοκλήρωσης των συνομιλιών. Η συνάντηση έγινε υπό την προεδρία της ΕΤΑΑ και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ.τ.λ. Ακόμα, συμμετείχαν ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Τουρκοκύπριος Οζντίλ Ναμί, ο ίδιος ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, αλλά και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΑ, Σούμα Καρχαμπάρτι, αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν είναι εύκολες, αλλά έσπευσε να μιλήσει για την «τεράστια οικονομική δυναμική που σχετίζεται με την επανένωση». Πρόσθεσε ότι «εάν υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, βεβαίως και θα είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις, για να καταστήσουμε την επανένωση μια πραγματική οικονομική επιτυχία».

Ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, Λάπο Πιστέλι, περιέγραψε την Κύπρο «ως ένα δυνάμει κομβικό σημείο ανάπτυξης φυσικού αερίου» και σημείωσε πως αν η περιοχή καταστεί κόμβος ενεργειακών εξαγωγών είναι σαφές ότι το νησί θα βρίσκεται στο σταυροδρόμι όλων των πιθανών προορισμών. Ειδικά για τον αγωγό «East Med» (που θα μεταφέρει αέριο μέσω Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας - Ιταλίας προς την Ευρώπη) ο Πιστέλι είπε ότι η ENI διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές και εστίασε στην «ιδανική (γεωγραφική) θέση του νησιού».

Αλλά και η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο, Κάθλιν Ντόχερτι, διαβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι αμερικανικά μονοπώλια είναι διαθέσιμα να βοηθήσουν σε περίπτωση λύσης, παραθέτοντας ήδη «ηχηρά» ονόματα που δρουν στην Κύπρο: «Noble Energy», «Exxon Mobil», «Hard Rock Casino». «Μείνετε προσηλωμένοι στη λύση του προβλήματος» ήταν το μήνυμά της, ενώ σε ερώτημα για το αν οι Ελληνοκύπριοι μπορούν να εμπιστευτούν την Τουρκία τόνισε: «Η Τουρκία θα επωφεληθεί από τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών αλλά και η Κύπρος θα επωφεληθεί, αφού θα μπορεί να διοχετεύει το φυσικό της αέριο σε μια μεγάλη αγορά. Δεν είναι θέμα εμπιστοσύνης, είναι εμπορική συναλλαγή. Οι επιχειρηματικοί δεσμοί είναι πιο δυνατοί από τους πολιτικούς...».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, φουντώνουν οι φήμες και για «νέες προτάσεις» που πέφτουν στο τραπέζι. Δεν πάνε πολλές μέρες από πληροφορίες ελληνοκυπριακών ΜΜΕ που εμφάνιζαν το ψευδοκράτος να έχει καταθέσει «ενδιάμεση φόρμουλα», σύμφωνα με την οποία στην «ενιαία» Κύπρο δεν θα υπάρχει κεντρική ομόσπονδη κυβέρνηση. Θα υπάρχει απλά «κοινή εκπροσώπηση» στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό θα υπάρχουν ξεχωριστές διακυβερνήσεις. Μάλιστα, αν αυτή η πρόταση γίνει δεκτή, η Αγκυρα φέρεται έτοιμη να «δεχτεί μείωση των στρατευμάτων».


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ